banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 01 Jul 2025, 15:30

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 3 Posta ] 
Autoru Poruka
PostPoslato: 06 Mar 2006, 16:04 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 11 Okt 2005, 18:04
Za pravoslavne vjernike počinje Veliki ili Časni post, koji će zajedno sa Strasnom sedmicom trajati sedam sedmica, i završava se na Vaskrs - 23. aprila.

Kao što je Vaskrs najstariji hrišćanski praznik, tako je Veliki post i najstariji višednevni post i njegov nastanak je povezan sa svetom tajnom krštenja.

U prvih nekoliko vijekova hrišćanstva, krštavalo se samo na Vaskrs, a lica koja su izrazila želju da se krste i za to se obavezno pripremala po dvije-tri godine /ta lica su se zvala katihumeni/, više sedmica neposredno pred primanje ove svete tajne su proveli u postu.

U hrišćanstvu post nije samo uzdržavanje od masne i mrsne hrane, rđavih misli i djela, već prvenstveno ima duhovnu dimenziju - pojačanje molitvi i činjenja dobrih djela.

Post je u praksu crkve uveo Isus Hristos, koji je nakon krštenja u rijeci Jordan, otišao u pustinju, gdje je postio četrdeset dana, da bi ga potom Sotona stavio na kušnju, iz koje je Hrist izašao kao pobjednik.

Dan uoči početka Velikog posta se zove Bijele poklade kada se, uz meso koje je još prošle sedmice izbačeno iz ishrane, to isto čini i sa bjelinom/mlijekom, sirom i mliječnim prerađevinama.

Slika

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 06 Mar 2006, 17:41 
Pripravnik
Pripravnik

Pridružio se: 14 Jul 2005, 17:52
Ja sam dosada postio, ali sad vidim da ima bitnijih stvari, kao duhovni post. Mislim na hranu kad govorim o postu, ali kad sam vidio da poste veliki post oni koji mi govore da se moram prilagoditi zlu, od tada sam ostavio hranidbeni post, ionako mi je stvarao teskoce, ima važnijih stvari.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 06 Mar 2006, 18:11 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 11 Dec 2002, 20:27
О посту се не мало говори и у Старом и у Новом Завету, што показује да је пост божанска установа и одредба. Многобројни плодови поста наведени су у Светом Писму, али и у историји Цркве за две хиљаде година.

Отуда Света Црква Православна пост сматра као врло важну и значајну установу за духовни живот својих чланова и као моћно средство за постизање пуног назначења (спасења као и обожења) које је Бог поставио пред сваког од нас као крајњи циљ. Пост нас приближава анђелима, пост такође укроћује тело да би душа живела, док угађање телу - убија душу. Постом се чистимо од страсти, које се развијају угађањем телу.

Телесни, пак, пост (уздржање од хране) сам по себи нити је довољан, нити много користи. Њега мора да прати духовни пост, под којим се подразумева уздржавање од сваког греха, с једне стране, и чињење добрих дела, посебно дела милосрђа, с друге стране. Када пости стомак од масних и јаких јела, онда треба и ум да пости од гордих, сујетних и грешних мисли, и срце од страсних и похотљивих жеља, и језик од ружних речи и псовки, и руке од злих дела, и ноге од кривог пута. Није могуће делити ова два поста, пошто није могуће телом бити сластољубив, а душом - богољубив.

Само такав пост и телесни и духовни има велику вредност пред Богом. Он, удружен са молитвом, представља, по светим оцима, два крила којим се узносимо на Небо. Пост и молитва су два најјача средства у борби против сваког греха и сваког ђавола (Мат. 17,21). :angel:

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 3 Posta ] 

Sva vremena su u UTC [ DST ]