<!-- BBCode Quote Start --><TABLE BORDER=0 ALIGN=CENTER WIDTH=85%><TR><TD><font size=-1>Citat:</font><HR></TD></TR><TR><TD><FONT SIZE=-1><BLOCKQUOTE> Malo sam zbunjen, jer si u drugom post-u naveo da je Sveto pismo kodovanom Kabalom da bi u zadnjem post-u rekao da je prava knjiga mudrosti Sveto Pismo?</BLOCKQUOTE></FONT></TD></TR></TABLE><!-- BBCode Quote End -->
Kabala je divna Božanska nauka koja je sadržana u Svetom Pismu što upućuje da je Sveto Pismo prava najveća knjiga mudrosti. Shvataš, ako bi se Kabala mogla nazvati knjigom mudrosti koliko li je onda tek veća knjiga mudrosti samo Sveto Pismo koje između ostalog sadrži i Kabalu? Kabala je duboko kodovana, sakrivena u Svetom Pismu u velikoj simbolici. Prije davno su među hebrejima postojali kabalisti, sloj sveštenika koji su se posvetili dubokom izučavanju Tore tj. Mojsijevog zakona i u njemu su pronašli Kabalu i izučavali je. Kabala se usmeno prenosila, potiče od hebrejske riječi "qbl", koja se može prevesti u smislu "od usta ka uhu", što podrazumijeva usmenu tradiciju. Ne znam mnogo o tome ali mnogi govore i da je egipatska civilazacija imala Kabalu. I istočnjaci imaju nešto vrlo slično. To je Božija nauka koja je mnogima dana i mnogi su do nje dolazili kroz spoznaje.
Kabala kao i druge duhovne nauke imaju duhovnu zaštitu. U njima ne može napredovati onaj ko toga nije dostojan, velike Kabalističke istine ne mogu spoznati oni koji toga nisu dostojni.
<!-- BBCode Quote Start --><TABLE BORDER=0 ALIGN=CENTER WIDTH=85%><TR><TD><font size=-1>Citat:</font><HR></TD></TR><TR><TD><FONT SIZE=-1><BLOCKQUOTE> Sto se tice Tarota to je po meni samo razbribriga, ako mislis na tarot karte i citanje sudbine</BLOCKQUOTE></FONT></TD></TR></TABLE><!-- BBCode Quote End -->
Ovaj topic sam otvorio u svrhe razbijanja predrasuda o magiji pa ću i ovo što si rekao iskoristiti za razbijanje predrasude. Ja sam kriv što o Tarotu i njegovoj pravoj ulozi u magijsko-duhovnom razvoju nisam ranije pisao
Istina je da se Tarot koristi za čitanje sudbine više ili manje uspješno (zavisi od znanja onoga ko to radi)
ali to nije glava svrha Tarota iako to mnogi misle pa kad čuju riječ tarot odmah kažu da je to glupost. Istina je da mnoge neduhovne osobe koriste Tarot za čitanje sudbine, da zarađuju na tome, da muljaju ljude tj. koriste Tarot za niske ciljeve. To je daleko od prave svrhe tarota.
Tarot je vrlo moćna stvar i uz pravilnu upotrebu veoma jako i dobro sredstvo istinskog duhovnog napretka. Tarot karte mogu poslužiti za tzv. astralnu magiju, izazivanje vizija i astralnih projekcija a sve to u svrhu lične pozitivne duhovne izgradnje. Izazivaju se vizije koje se tiču tebe samog, tebe kao duhovnog bića i tako možeš učiti o sebi, o istinskom sebi. To je meni mnogo interesantija upotreba Tarota od čitanje sudbine. To je mnogo bolja, pravilnija upotreba Tarota.
Ja shvatam one koji vide da se recimo tarot koristi u loše svrhe pa onda kažu da je to bezveze. Tako vide i da ima nešto negativne magije pa potpuno neopravdano kritikuju svu magiju. Baš zbog toga sam i otvorio ovaj topic da razbijem predrasude i drago mi je da si pomenuo Tarot pa da oko njega razbijem predrasude.
Sve se može iskoristiti pozitivno i negativno, strujom možeš nekoga ubiti a možeš i mnogo dobrog učiniti. Isto tako se i magija može koristiti pozitivno i negativno,
isto tako i Tarot. Tarot ima mnogo širu, dublju, kompleksniju primjenu od čitanja sudbine.
A što se tiče samog čitanja sudbine, to u tarotu djeluje ali ako to radi osoba koja to zna da radi i zna kad to treba da radi. Ali ne treba se mnogo zamaratui oko čitanja sudbine, bolje je istraživati samog sebe...u sebi.
<!-- BBCode Quote Start --><TABLE BORDER=0 ALIGN=CENTER WIDTH=85%><TR><TD><font size=-1>Citat:</font><HR></TD></TR><TR><TD><FONT SIZE=-1><BLOCKQUOTE> jer sudbinu niko ne pise, bar je to moje uverenje</BLOCKQUOTE></FONT></TD></TR></TABLE><!-- BBCode Quote End -->
Ja uvijek kažem da sudbine i ima i nema

. Imaš ovde temu o sudbini. Pročitaj ako imaš vremena.
<!-- BBCode Quote Start --><TABLE BORDER=0 ALIGN=CENTER WIDTH=85%><TR><TD><font size=-1>Citat:</font><HR></TD></TR><TR><TD><FONT SIZE=-1><BLOCKQUOTE> Baviti se kabalom, da li pod tim podrazumevas proucavanje ili nesto drugo?</BLOCKQUOTE></FONT></TD></TR></TABLE><!-- BBCode Quote End -->
Da, proučavanje. Ima tu i dosta praktičnog rada a ne samo teoretisanja i čitanja knjiga samo radi informacija. Informacija je samo uputa ali ona se tek kroz pravi duhovni rad pretvara u ono glavno - mudrost. Knjige daju samo krute informacija a spoznaje, samospoznaje i dr. daju mudrost. Znanje je sredstvo. Nikad ne smije postati cilj. Nažalost mnogi ovo ne znaju.
<!-- BBCode Quote Start --><TABLE BORDER=0 ALIGN=CENTER WIDTH=85%><TR><TD><font size=-1>Citat:</font><HR></TD></TR><TR><TD><FONT SIZE=-1><BLOCKQUOTE> Jos jedno pitanje da li verujes, ako da u sta?</BLOCKQUOTE></FONT></TD></TR></TABLE><!-- BBCode Quote End -->
Ne razumijem pitanje. Ako misliš da li vjerujem u Boga - da, vjerujem. Pa ne bih se bavio duhovnim radom da ne vjerujem. Sve duhovne tehnike, kao i Kabala, kao i istinski misticizam i magija su neodvojive od vjere u Oca Nebeskog. Kabala posebno. Nešto o stvarima u koje vjerujem možeš vidjeti iz ostalih mojih tema.
<!-- BBCode Quote Start --><TABLE BORDER=0 ALIGN=CENTER WIDTH=85%><TR><TD><font size=-1>Citat:</font><HR></TD></TR><TR><TD><FONT SIZE=-1><BLOCKQUOTE>Madonna: "Nista ne uzima proslost kao buducnost"</BLOCKQUOTE></FONT></TD></TR></TABLE><!-- BBCode Quote End -->
Imam album Ray of Light. Iz koje je ovo pjesme?
Ne znam šta ti znači "izvod iz kabale". Možda misliš da li je to citat iz Kabale. Kabala nije knjiga. To nije jedna knjiga kao recimo Sveto Pismo pa da pitaš da li je neki tekst izvod (citat) iz Svetog Pisma. Kabala se kao što rekoh prenosila usmenom tradicijom, o njoj su mnogi pisali knjige da se to znanje sačuva, prenese, malo objasni, razjasni. Nema jedne glavne knjige, bar koliko je meni poznato. Ja na taj citat nisam naišao što ne znači da ga negdje nema. Ko zna odakle je ona to izvukla

.
Sad da ja tebe pitam nešto

. Zbog čega povezuješ Maddonu i Kabalu i smatraš da je neki stih izvod iz Kabale? Ja sam načuo da se Maddona malo bavi tim u zadnje vrijeme, ona se promijenila na neki način, u prvoj pjesmi na tom albumu kaže "promijenila sam svoj život". Ja sam prije čuo da se ona malo bavi nekim duhovnim stvarima. Šta ti znaš o tome?
<!-- BBCode Quote Start --><TABLE BORDER=0 ALIGN=CENTER WIDTH=85%><TR><TD><font size=-1>Citat:</font><HR></TD></TR><TR><TD><FONT SIZE=-1><BLOCKQUOTE> Da li slusas Massive Attack?</BLOCKQUOTE></FONT></TD></TR></TABLE><!-- BBCode Quote End -->
Razočaraću te jer nisam ni čuo za tu grupu
Ajde baš me interesuje, koja tema te nagnala da ovo pitaš i šta bi ti se razjasnilo da sam dao potvrdan odgovor?
Ja o Tarotu i Kabali znam vrlo malo, ne bih volio da se stekne utisak da znam mnogo o tome jer ja
znam da ne znam.