banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 01 Jul 2025, 01:57

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 35 Posta ]  Idi na stranicu 1, 2  Sledeća
Autoru Poruka
PostPoslato: 16 Feb 2006, 05:12 
Početnik
Početnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 16 Feb 2006, 04:55
Трансцендентална Медитација [1]

У другој половини двадесетог века, источњачко учење под именом „Трансцендентална Медитација“ или „ТМ“ раширило се у САД. Нуђена је као једноставни облик само-терапије, доступан свима, који доноси олакшање од унутрашњег притиска и помаше менталној концентрацији. У почетку, изгледало је толико успешо да је коришћена у војсци, школама, затворима, болницама, чак и у неким хришћанским заједницама.

У стварности, ТМ представља упрошћени облик Мантра Јоге. У вежби ТМ-а, човек седи на поду у одређеном положају, затвара очи, дише полако и ритмично и концентрише се на једнолично понављање одређене речи, мантре. Препоручљиво је да се ова вежба ради око двадесет минута, два пута дневно. Тренутни циљ ове вежбе је да се помогне себи у особађању прекомерног притиска, да се смири и стекне унутрашњу снагу – све оно што нам је сигурно потребно у нашем „брзом“, савременом животу.

Они који шире ТМ не покушавају да нагласе њене религиозне и философске погледе; заиста, они крију од почетника чињеницу да вежбање ТМ-а, доводи човека у додир са пантеистичким идејама Хиндуизма и окултизма. Да би популарисао ТМ у САД, њен главни „апостол“ Махариши Махеш Јоги, Индијац, уклонио је доста од индијске терминологије из ње, замењујући је савременом научним и психолошким речником. Ово није променило суштину ТМ.

У стварности, када је почетник инициран у ТМ, обавезан је да донесе са собом, три врсте слатког воћа, свеже цвеће и чисту марамицу. Ове ствари се стављају у корпу и постављају пред портрет гуруа у соби, где се обавља иницијација. Свећа гори и тамјан је запаљен, док се нешто лагано певуши на Санскриту. Коначно, иницијанту се предаје мантра, реч из Санскрита, чије је значење сакривено од њега. Сада је он дужан да понавља ову реч, током својих сеанси „медитације“.

Шта је онда, мантра? Реч „mantra“ настала је из две речи: „man” – мислити и „tra” – заштита или слобода из „ропства“ живота илузија (samsara). Другим речима, мантра је реч из Санскрита, фраза или звук. Обично се мантре узимају из Веда.

Било које од имена божанстава из Хинду пантеона сматра се мантром, тако да онај ко стално понавља мантру, може примити „посету“ тог божанства и разговарати са њим. Неке мантре су „стварне“ и садрже име „божанства“ као што су Кришна, Шива, Сарасвати, итд.; друге су „апстрактне“ и призивају безлични Апсолут, да би тако задобили ослобођење и ушли у стање samadhi, или заједницу са Апсолутом.

Познати јогин Шивананда, наглашава у својој књизи „Japa Yoga” (т.ј. јога понављања мантри), да се свака мантра одликује посебним ритмом и има шифру или код, који, ако се понавља, отвара пут човеку да размишља о божанству мантре.

Другим речима, човек губи своју духовну самоодбрану и долази у додир са палим духовима. Говорећи о присуству божанства, или давате (davata), у свакој мантри, сам Шивананда га дефинише као „натприродно биће, више или ниже“, које је извор моћи мантре. Дакле, јасно је да мантра може изазвати ниже, зло биће, „мрачну страну Силе“.

Није тешко савладати ТМ. Вежбајући овај облик медитације двадесет минута, два пута дневно, човек брзо задобија опуштено, полу-будно стање транса. Ово је стање „потпуног задовољства“, слично ефектима неких наркотика. То се назива ТМ. Следбеници ТМ-а, ентузијастички проглашавају једноставност и успешност ове методе, док остају тихи, што се тиче религијског вида њихових вежби и тужних духовних последица, ка којима ТМ води.

Док следбеницима ТМ-а није потребно да мењају своја религијска веровања, или да прихватају било каква нова морална начела, сама чињеница да ТМ укључује паганске ритуале иницијације и ритуално понављање окултног израза, у постојаној вежби, они се постављају на пут учешћа у Хинду религији. ТМ има своје основе у пантеистичком схватању Примарне Стварности, са којом онј ко вежба ТМ, покупава да постане једно.

Успех у ТМ-у, задобија се узласком човека „лествицом свести“ док не досегне седми и последњи корак, када се раствара у океану космичке „суперсвести“. На овој тачки, он наводно проналази потпуни мир и остварује своје сопствено божанство. Ово је у најбољем, халуцинација, а што је вероватније демонска обмана. Такав је коначни циљ у овим вежбама медитације.

ТМ је Индијска антитеза истинског Хришћанског размишљања, које се састоји у размишљању, пуном страхопоштовања, о Богу. Хришћанство саветује активно размишљање, да би човек на крају могао да схвати дубље сопствену веру и да је ојача.

Господ је заповедио Јосији: „ова књига се неће одвојити од уста твојих; већ ћеш размишљати о томе дан и ноћ“ (Јос. 1:8). Када Хришћанин размишља о истинама вере, он долази до бољег схватања њих. Као што је Господ обећао Својим ученицима, „Познаћете Истину и Истина ће вас ослободити“ (Јован 8:32).

Управо супротно се дешава у ТМ-у. Сама реч „медитација“ (размишљање) губи своје право значење. Размишљање подразумева активност ума у коме човек покушава да нешто схвати боље, да га разуме. У ТМ-у напротив, човек мора потиснути сву активност ума и безумно понављати реч, која чак ни не разуме. На овај начин, ум и нервни систем бивају преоптерећени и мозак се гаси.

Савремена истраживања су показала да постојано понављање било које фразе, као што је „пита од јабука“, у стању је да доведе до знатних промена у нечијем психо-физиолошком стању.

Упражњавање ТМ-а, изазива да човек спусти своју самоодбрану, омогућујући на тај начин приступ палим духовим својој подсвести , на шта нас упозорава Свети Апостол Павле у својој Посланици Ефесцима:

„А даље, браћо моја, јачајте у Господу и у сили јачине Његове. Обуците се у све оружје Божије, да бисте се могли одржати против лукавства ђаволског. Јер наш рат није с крвљу и с телом, него с поглаварима и властима, и с управитељима таме овог света, с духовима пакости испод неба. Тога ради узмите све оружје Божије, да бисте се могли бранити у зли дан, и свршивши све одржати се. Станите дакле опасавши бедра своја истином и обукавши се у оклоп правде, и обувши ноге у приправу јеванђеља мира; а сврх свега узмите штит вере о који ћете моћи погасити све распаљене стреле нечастивог; и кацигу спасења узмите, и мач духовни који је реч Божија.“ (Ефесцима 6:10-17)

Дакле, ТМ треба да се сматра опасном и штетном. Она даје оне плодове, који су уобичајени за окултне радње: слабљење вере, увећање гордости и чак и ментални слом.

Хришћанство има далеко боље методе да пружи унутрашњем човеку олакшање и смиреност. Пре свега, ту је искрена и срдачна молитва. Јутарња моиитва иззаива унутрашњу дисциплину, која штити особу од прекоменре бриге у току дана. Вечерње молитве доносе олакшање, унутрашњи покој и осећај мира, пре него човек оде на спавање.

Добра је ствар научити да се чува молитвено расположење током дана. Овоме веома помаже „Исусова молитва“ (Господе Исусе Христе, Сине Божији, помилуј ме грешног), која човеку пружа сталну свест о присуству Божијем.

Нервна исцрпљеност углавном настаје из свести, запрљане грехом и из страсти које се у нама боре. Према том, неопходно је да се чисти сопствена савест, повремено срдачним покајањем, Светом Тајном Исповести и Светим Причешћем.

Врло је благотворно размишљати о Богу и стварим вере ујутру, одмах након јутарњих молитви. Прочитај главу или део из Светог Писма и покушај да схватиш шта си прочитао, примењујући то на услове и околности свог сопственог живота. Овај облик Хришћанске „медитације“, ојачан моитвом, заиста са собом доноси мир, осећај сабраности и духовног просветљења.

„Poznaćete Istinu i Istina će vas osloboditi“ (Jovan 8:32).

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 16 Feb 2006, 08:08 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 08 Mar 2005, 02:21
:spam2: :spam2: :spam2: :spam2: :spam2:

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 16 Feb 2006, 08:35 
Početnik
Početnik
Korisnikov avatar

Warrior of the Light je napisao:
:spam2: :spam2: :spam2: :spam2: :spam2:

Јел истина боли 2 пут. :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:

“Пре рођења антихриста у Руској Цркви ће бити сазван Васељенски сабор, чији ће циљеви бити:

1. Да последњи пут упозори свет на опасност свеопште антихристовске заслепљености-отпадништва од Господа Исуса Христа.

2. Да се све Православне Цркве Христове уједине под једном Главом-Христом Животодавцем и под једном заштитом- Његове Пречисте Мајке, против долазећег антихристовог налета.

3. Да се коначно осуди масонерија, илуминатство, јакобинство и сви слични покрети, ма каквим се именом они називали, покрети који имају само један једини циљ: да се наводно ради крајње егалитаристичког схваћеног земаљског напретка и уз помоћ фанатика које су сами створили изазове анархија, уништи Хришћанство, те да коначно, уз помоћ моћи злата, које су концентрисали у својим рукама, читав свет потчине антихришћанству оличеном у једном аутократском и богоборном императору који ће сам завладати читавим светом”.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 16 Feb 2006, 11:43 
Početnik
Početnik

Pridružio se: 01 Dec 2003, 18:26
U TM sam iniciran 1975 godine. Tada nisam znao mnogo o komparativnoj religiji ( bio je socijalizam, ja dijete Titinog prvoborca i religija je bila opijum za mase). Bio sam tada jedini TM-ovac u BL. Nisam imao sa kim popricati o svojim iskustvima, a Zagreb nije bio bas "pod nosom". Sama tehnika meditacije je meni licila na igru iz djetinjstva u kojoj sam dugo ponavljao neku rijec taoliko dugo dok ne izgubi znacenje. Npr. znao sam brzo ponavljati rijec "krokodil" ili "kisobran" pet-sest minuta i ona bi odjednom postala besmislena, bez znacenja. Sada znam da je ta "djecija tehnikica" otvarala vrata ka budjenju( djeca mogu mnogo lakse da udju u stanje Jednosti) i da sam ulazio u to stanje vrlo cesto. TM sa druge strane ima propisane mantre i njihov zadatak je da na neki nacin "iskljuce" analiticki um i povezu nas sa nasim kolektivnim nesvjesnim, a u krajnjoj instanci da nas poveze potpuno sa Bogom. ( sto se zaista rijetko desava) Cinjenica jeste da sam nakon nekoliko mjeseci upraznjavanja TM-a poceo da se interesujem za religiju; da nabavljam i citam Svete knjige do kojih sam mogao doci( Sveto Pismo. Kuran, Talmud, Bgavad Gitu..). Naglasavam ponovo, doslo je do mog spontanog interesovanja za izucavanje razlicitih religioznih pravaca, a zivio sam u sred "komunizma" koji je to ismijavao.
Da skratim. TM sam praktikovao oko tri godine, naucio sam sta je to opustanje ( i fizicko i mentalno) i imao lijepa iskustva mira i radosti postojanja. Onda je doslo vrijeme da se staka (mantra) odbaci i presao sam na gnosticke komunikacione tehnike otvorenih ociju koje daju mnogo brze i dublje uvide i iskustva Jednosti. Ali nekome pocetniku bih preporucio da proba TM, jer antistresna komponenta te meditacije ne moze biti zanemarena. A to sto hriscanska dogma ima strah od TM je takodje normalno, jer sve institucionalizovane religije zele monopol na "stado", ne zele da se "vuna" koju strizu smanjuje.
Tako se protiv Hara Krisna sljedbenika digla ogromna galama u Srbiji. Malo-malo pa neki pravoslavni pop na TV prica kako su oni najvece zlo ( zajedno sa Yogom), i neprijatelj Pravoslavlja, kako se nezaustavljivo sire i truju tradicionalno pravoslavni milje i sl.. Onda u emisiji Vanje Bulica iz prve ruke saznam da u citavoj Srbiji ima 150 Hari Krisna sljedbenika,a u Beogradi ih ima 40- 50 aktivnih. I njih cetrdesetak su prestravili visemilionski pravoslavni esalon?. Bilo bi smijesno da nije zalosno.

Gurdjijev

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 16 Feb 2006, 12:12 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 08 Mar 2005, 02:21
Androgin je napisao:
Sama tehnika meditacije je meni licila na igru iz djetinjstva u kojoj sam dugo ponavljao neku rijec taoliko dugo dok ne izgubi znacenje. Npr. znao sam brzo ponavljati rijec "krokodil" ili "kisobran" pet-sest minuta i ona bi odjednom postala besmislena, bez znacenja. Sada znam da je ta "djecija tehnikica" otvarala vrata ka budjenju( djeca mogu mnogo lakse da udju u stanje Jednosti) i da sam ulazio u to stanje vrlo cesto.

Stvarno totalno dobar fazon, i meni se ovo dešavalo dok sam bio mlađi, a i sad ponekad (iz čiste zabave) ponavljam neku riječ samo da vidim kako će izgubiti smisao, postati nekako prazna i šuplja.
Zanimljivo da i Slavinski pominje ovu tehniku u nekoj od svojih knjiga (mislim Ključevi Psihičke Magije ili Psihički Trening Fakira..., davno sam čitao, morao bih se ponovo dohvatiti te literature :D )

A nešto kontam, možda je mantra zapravo riječ koja je namjerno sklopljena tako da nema značenje i samim tim izaziva što manje asocijacija u umu a samim tim se njenim ponavljanjem lakše postigne "gubitak smisla" koji kako kažeš otvara vrata buđenju.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 16 Feb 2006, 12:45 
Početnik
Početnik

U principu, mantra i jeste rijec bez znacenja. Ta rijec bi trebala biti kao neki teg koji te vodi u vlastitu dubinu. Kada se pojavi neka misao, psihicka slika,tjelesna senzacija ili emocija ti izgovaras mantru koja je bezlicna, a ona "presijeca" vezanost za gore nabrojane sadrzaje svijesti i vuce te 'na dole". Znaci to monotono ponavjanje mantre je kao rezanje zivice makazama. Mantra reze "vezanost" koja bi te odvela u mastanje, kombiniranje, analiziranje odn. u sve ono sto radis u normalnom budnom stanju.
Tih 20 minuta meditacije bi trebao posvetiti SEBI u pravom smislu te rijeci.
Jedna od TM mantri je AJINK ili AJING. Pokusaj sa njom ako te interesuje. Sjednes mirno, zatvoris oci, i polako u sebi pocnes ponavljati mantru. U pocetku brze ponavljas posto ce i misli brze"skakati", jer si jos u uplivu budnog stanja, ali nakon nekoliko minuta ce se lagano umiriti misaoni tokovi, smirices se, pa tako i sporije ponavljati mantru. Sam metod nije nista specijalno tezak, a ono gore navedeno o nekom vocu i poklonima guruu tokom inicijacije je vise vezano za davanje vaznosti samom trenutku upucivanja osobe u tehniku izvodjenja.

Gurdjijev

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 16 Feb 2006, 12:54 
Majstor
Majstor

Pridružio se: 23 Jan 2006, 17:58
...

Poslednji put menjao Dak dana 05 Apr 2006, 10:02, izmenjena 4 puta

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 16 Feb 2006, 13:04 
Početnik
Početnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 23 Jan 2006, 12:34
Citiraj:
U principu, mantra i jeste rijec bez znacenja.

Onda je i glasna molitva bez značenja, kad bi tako išli zaključivati.

Peace

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 16 Feb 2006, 13:16 
Majstor
Majstor

...

Poslednji put menjao Dak dana 05 Apr 2006, 10:03, izmenjena samo jedanput

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 16 Feb 2006, 16:03 
Početnik
Početnik
Korisnikov avatar

Dak je napisao:
Ajant je napisao:
Citiraj:
U principu, mantra i jeste rijec bez znacenja.

Onda je i glasna molitva bez značenja, kad bi tako išli zaključivati.

Ajant, mozes li mi objasniti kako si dosao do tog zakljucka?

Puno pozdrava od Drazena

Pr. Hare Krišna, Hare Rama
Pr. Pomozi mi Bože

To su glasne molitve Apsolutu (ovisi tko u što vjeruje).

Peace

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 16 Feb 2006, 16:18 
Majstor
Majstor

...

Poslednji put menjao Dak dana 05 Apr 2006, 10:03, izmenjena samo jedanput

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 16 Feb 2006, 16:55 
Početnik
Početnik

Mislim da sam pokusao objasniti "rad" mantre. Kad sam napisao "u principu" onda sam ostavio mogucnost za specificne mantre za napredne tragaoce. "Oce nas" je specificna molitva koja nema bas veze sa klasicnom mantrom. Mantre koje sam opisao se rade zatvorenih ociju i "rezu" misli, psihicke slike, emocije i tjelesne senzacije ( btw. jeste li se , mozda, zapitali zasto sam nabrojao ove cetiri karakteristike dozivljavanja stvarnosti) i vode onoga ko ih ponavlja lagano u njegovu sustinu. Hriscanska molitva podviznika je najslicnija baktama ( Neka bude volja tvoja- potpuna predaja), a klasicna molitva hriscanska nema veze sa mantrom. Cak stavise hriscanske svjetovne molitve su "prosjacke". moli se za ovo , moli se za ono, a ne moli se za vrhunski smisao: SPAJANJE SA BOGOM- SA SUSTINOM-SA BOZANSKOM ISKROM KOJA JE U SVIMA NAMA.
Znaci glasna molitva je namjenska. U svakom slucaju, cantajuce molitve, ( Hari Krisna sto koriste pjevajuci) imaju svoj upliv ,mozda, kroz duzi kirtan.
Uostalom Ajant bi trebao znati da Marga ima takodje mocne mantre ( koje se rade otvorenih, ali i zatvorenih ociju) i koje su za pocetnike i koje su za napredne.

Gurdjijev

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 16 Feb 2006, 19:49 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 12 Feb 2005, 19:58
Licno TM je dobra tehika za opustanje i kao antistres program. Praktikovao sam ga nekoliko mjeseci i nije mi se pretjerano svidio. Ali samo zato sto sam otisao dalje u neke dublje tehnike i rad na sebi.

Kada je rijec o mantrama.
Ima ih mnostvo. Sam TM 16 mantri, koje pripadaju ili bolje receno po njihovoj mitologiji izvedene su od imena boginje Saraswati..
Svaka od mantri se daje po godinama. Imaju tacno odredjene godine i kada koja mantra ima ulogu. Samo znacenje mantri nema smisla-iako se smisao kuzi tek nakon trece inicijacije u Sidhi program.. da tako kazem.
Ali to nije u svim sistemima. Vec ovdje prvenstveno govorim o TM-u. Svrha mantre u TM, je ono sto je i sam Androgin objasnio. Da uvuce svesni dio uma u dubinu. Zato je to dobar antistres sistem.
U kasnijim inicijacima ucenik dobija dodatke mantrama. Zajedno sa nekim joga asanama, koje se radi prije meditacije.
Mantre vam necu iznositi, jer uzimati mantru iz zajebancije i ponavljati je glupost.

Mantra koju je Androgin napisao je AING.. i daje se osobama od 16 do 18 godina. Kasnije se dodaje na sledecoj inicijaciji NAMAH.. a na trecoj SHRII
Tako da mantra na kraju cijela jeste: SHRII AING NAMAH
AING je dio jednog imena od Saraswati.. koje glasi AINGA.. A to ime je isto inicijacijska mantra. Ako bi se trazilo znacenje cijela mantra bi znacila: Pozdrav boginji Aingi..
Treba napomenuti da je TM dio jedne od tantricke tradicije i rade samo sa mantrama i joga asanama. A moze se svrstati u Mantra Jogu.
Zanimljivo je da ucitelj od Maharishi Mahes Jogija i Oshoa je isti. Obojica su bili inicirani kod istog ucitelja. Mislim da su ga zvali Guru Dev.. ali nisam siguran.

S druge strane poznata su znacenja mantri tipa SO - HAM.. sto je cesta mantra.. znaci JA sam TO. Ili tantricki bi ona bila HAM - SO, sto znaci TO sam JA. Ima jako dobro objasnjenje o tome, ali mi se ne da pisati.. :D

Isto tako mantra OM se smatra prvobitnim zvukom i dijeli se na cetri stanja. Budno, san, duboki san.. i turja.. sto bi znacilo sa sanskrita: cetvrto.. nema drugo ime..
Isto tako.. TM mantre vremenom ulaze u ta cetri stanja.. sto je svrha mantri u tom sistemu.

Kao sto je poznato mantra OM se pise.. AUM sa crtom iznad M.. sto ima specificno izgovaranje, ali to je jako tesko dobiti, samo onaj koji ima inicijaciju u tantricki mantra sistem zna nacine izgovara mantri koje je dobio, ili da mu Majstor objasni neke od mantri. Jer malo ljudi poznaje sanskrit u toj mjeri da bi ti skuzilo..
Pravilno izgovaranje OM-a je ONG..
NG se izgovara kao u engleskoj rijeci SING.. znaci bezzvucno G.
Svako od slova odgovara jednom stanju svesti. S tim da cetvrto stanje svesti je stanje OM-a. A to je Turaya..

Puko uzimanje bilo koje mantre kao sto sam rekao, s izuzetkom mantri koje su univerzalne, ali je potrebno znati tacan izgovor, je besmisleno. Jer nista ne daje, sem laganog opustanja. Prava snaga mantre jeste kada se ona energitizira onim koji je daje. To moze biti da je Ucitelj ponovi par puta, ili da je osvesta.. i slicno.. Necu da ulazim u to.

A razlika izmedju mantre i molitve je jasna..
Iako molita ono sto nam prodaju pod njom, a mislim na ortodoksne religije.. nije molitva vec u vecini slucajeva samo moljakanje Boga za neku uslugu.. i svako iole malo kriticniji ce to da primjeti.. Inace kada se u tantrickim ili istocnjackim sistemima kaze molitva, misli se na stanje koje molitva izaziva.. a molitva znaci apsolutno povjerenje u Apsolut/boga.. ili nazovite to kako ocete.. Sto je i sam Androgin rekao..

Sto se tice Marge.. :)
Marga koristi stare tantricke mantre.. koliko je meni poznato, u kombinaciji sa disanjem.. itd.
Nemam dopustenje da to iznosim.. kao ni Ajan, ako je njen clan. Sam cin inicijacije i zakletve koja se daje na sutnju je zabrana iznosenja tehnika i mantri..

Eto toliko.. za sada.. :)

Pozdrav
JivanMukta

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 17 Feb 2006, 00:49 
Početnik
Početnik
Korisnikov avatar

Ви или сте слепи, или нисте у стању истину да видите, ја стварно небих знао???

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 17 Feb 2006, 10:22 
Početnik
Početnik
Korisnikov avatar

Citiraj:
Nemam dopustenje da to iznosim.. kao ni Ajan, ako je njen clan. Sam cin inicijacije i zakletve koja se daje na sutnju je zabrana iznosenja tehnika i mantri..

Nisam član te skupine. Učim od svih i pokušavam prenijeti moje znanje drugima, tj. otvoren sam za sva iskustva. Nešto mi se ne svidi, tj. selektivno primam informacije. Znao sam za riječ apsolutna istina, nisam za naziv Apsolut dok nisam stvarno vidio u JiVaNa taj naziv. Nazvao sam Svevišnjeg Apsolutom zbog načina kako učim. Moj srednji put je put moje relativne istine koju nadopunjavam učeći svaki dan.

Peace

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 17 Feb 2006, 11:26 
Početnik
Početnik
Korisnikov avatar

Ви култисти сте као СНСД, нисте у могућноти да кажете , због сигурности :lol: :lol: :lol:

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 17 Feb 2006, 13:13 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 12 Feb 2005, 19:58
Dati bogu ime je apsurd. Cak i rijec bog, je apsurd. Iz prostog razloga, sto s tim personifikujemo Apsolut, ili drugim rijecima Cjelinu.
Nekada koristim rijec Bog, Buda, Isus, ili ko zna koju rijec, nekada kazem Lilith, nekada Kali.. nekada Majka.. nebitno.. a znam da sve zavisi od toga gdje se nalazim u tom trenutku. Koliko je svijest kompaktna..
Ako sam kompaktniji, cjelovitiji, onda je ime za TO, Apsolut, Cjelina.. Najvisa Svest.. itd.. nebitno.. kada predjem preko imena i znacenja.. onda je To samo TO.

No, svako, u zavisnosti od "stepena" gdje se nalazi, osjeca To na svoj nacin. A s tim Ga tako i zove.
Onaj na prvoj stepenici, ne vidi onog na drugoj.. i tako dalje.. ali onaj na stepenici iznad vidi onog ispod.. i ostale ispod. Stoga nije moguce razumjevanje.
S ovim izrecenim, ne znaci da je neko na stepenici iznad, bolji.. vec mislim na razlicitost polozaja.. i percepcije.

Ali isto tako poznato je da niko nije na istom stadiju. Pa makar bili na istim stepenicama..
Sve dok smo ego, i um, i dok se sa tim poistovjecujemo, vidjecemo razliku. Razlika nije u tome da je neko bolji ili gori, vec u subjektivnom tumacenju sebe i drugih.
Tako je i sa mantrama. Uvijek sam mislio da neko drugi ima bolju mantru, bolju tehniku, bolji put od mene. Sve dok nisam shvatio.. da ne postoji put, niti tehnika, niti mantra.. da je to sam staka na Stazi (ovdje uslovno rad na sebi zovem Stazom).
Kada steknemo neka iskustva, shvatamo da ne postoji nesto takvo kao Put, Staza, Nacin.. ili ko zna sta. Shvatamo samu sustinu.. a sustina ne moze biti recena.. moze se osjetiti iz nekog.. moze se PREPOZNATI. Ali ne i izreci, ni zamisliti.. ali svako je moze osjetiti u Sebi.

Zen Majstori su to fino objasnili.. kada su rekli da ne rade oni to Za-Zen sjedenje.. tu praksu da je tako nazovem. Vec samo Nistavilo.. sama Praznina.. Ona Sama Sebe radi, Ona sama Sebe provlaci kroz iskustva.
I sto je zanimljivo, za mene je to istina.
Ali isto tako znam, da je za nekom Pravoslavca istina Isus i Biblija.. Za Hindija, Bhagavad Gita, za Budistu Damma.. i slicno.. itd.. i kako god.
Takodjer i tehnike i mantre.

Kada ih dobijemo, znamo da je to licno.. da je to individualno.. da ta mantra radi bas na frekvenciji na kojoj smo mi. Ali vremenom pocinjemo da shvatamo, da tu mantru rade i drugi. Primjer.. mozemo istu mantru raditi i Ajan i ja i Andorgin. Ali ona ne djeluje isto. A tako je i sa tehnikom. A objasnjenje je to da nismo na istim vibracijama, da poredak unutar nas.. tj. nasa individualnost nije ista.. I svako je radi na svoj nacin..
Ja je ponavljam brze.. Ajnat... sporije.. sa disanjem.. Androgin.. izmedju daha.. i samim tim mantra djeluje drugacije.. Izaziva drugacije senzacije.. drugacije vibracije.. i to je to Individualno ...
Ali kada sjednomo.. i krenemo pricati ili se pogledamo.. naprimjer.. osjetimo da je posljedica ista. Saznanje je isto..
Desi se.. da u jednom trenutku ne znamo ko koga gleda.. ko nasuprot koga sjedi..
A to rijecima nije moguce objasniti.. kao sto ce svi koji ovo citaju shvatiti na svoj nacin..
I znamo.. da sve radi svoj posao.. svoju namjenu..
I znamo.. da su svi u pravu.. i da niko nije u pravu.. i da je istina Apsolut.. a i da je individualna.. ali ono sto je zanimljivo.. prestaje prepucavanje.. na toj razini..
Mozemo se neslagati oko nacina.. ali na kraju kada je rijec o posljedici znamo.. i to je to..
Sve je receno.. i SVE JEDNO.. je.
Zatvaramo usta.. jer na kraju nemamo sta reci jedni drugima..

Pozdrav
JivanMukta

PS
„Poznaćete Istinu i Istina će vas osloboditi“ (JivanMukta 17:02:06).

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 17 Feb 2006, 17:26 
DELETED

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 17 Feb 2006, 18:21 
Početnik
Početnik
Korisnikov avatar

Citiraj:
Ajant je napisao:
Citiraj:
Sve se odvijalo veoma kratko: došli smo, posjedali, ušao je guru-Hanaček, pogasili smo svjetla, upali u trans, ali kad je poslije oko pola sata seansa završena, Hanaček je skontao da među prisutnima ima i onih koji nisu članovi (skup je, naravno, bio samo "members only"). Presjekao je nas dvoje ledenim pogledom i hladnim glasom rekao da nemam pravo da dovodim nekog sa strane. Pokupili smo se i više nisam dolazio.

Tada sam mislim i prestao da mantram, i šta sad da kažem poslije toliko vremena nego - obična prevara, ali i dobra škola za ubuduće...

Možda je to bio izazov koji si trebao proći da bolje živiš. U svakom slučaju, bolje imati curu ispočetka nego proći taj izazov.

Živimo na Relatu

Moj odgovor prije, na prošloj temi gdje je taj post stavio.

Nakon što sam vidio JiVaNov post sam mišljenja da svi znamo transcedentalnu meditaciju (yogu), samo je nekih strah naučiti nešto o njoj. Nadam se da nema uvrijeđenih. Ako ima, postoje privatne poruke.

Peace

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 18 Feb 2006, 02:38 
Početnik
Početnik
Korisnikov avatar

„А Дух разговетно говори да ће у последња времена одступити неки од вере служајући лажне духове и науке ђаволске“

(1 Тим. 4:1)

Главне тачке неслагања између Хришћанства и Источњачких религија:

Хришћанство

Бог је Лично Биће, Творац, Законодавац и Судија, Који живи ван времена и простора. Он је свесавршен и није предмет било ког процеса еволуције или промене.

Свет није вечан; створен је из ништаввила од Бога, заједно са временом, простором и енергијом која га испуњава.

Бог влада над светом и животом сваког човека. Ако будемо послушни вољи Његовој, ништа лоше нам се неће догодити, и наш Небески Отац ће нас увести у живот вечни.

Време је линеарно. Стварање света, стварање човека, Оваплоћење Сина Божијег и Његово дело искупљења људског рода, васкрсење мртвих, Страшни Суд и вечни живот су јединствени и неподновљиви догађаји..

Човек је биће из два дела, у коме су душа и тело уједињени у вечној заједници, која се само привремено раскида смрћу. Човек, са својом личношћу и само-свешћу је јединствен и бесмртан.

Грех је ужасно морално зло, које је нанело повреде нашој природи. Само уз помоћ Христа, човек се може избавити из греха.

Добро и зло, врлина и порок,

истина и лаж јесу апсолутне вредности.

Бог је једини извор религиозне истине. Кроз Своје Пророке и Апостоле научио је човека у шта да верује и како да живи. Ове, Богом откривене истине, налазе се у Светом Писму.

Христос јесте Син Божији, Који се једном оваплотио. Он је Једини Спаситељ. Он ће увек остати Богочовек.

Спасење значи да човек задобије живот вечни кроз веру у Господа Исуса Христа и праведни живот.

Васкрсење мртвих ће бити извршено од стране Исуса Христа на крају постојања овог садашњег света. Након тога, свако ће примити оно што је заслужио, или вечну награду или вечну казну.

Пастири душа, свештеници, позвани су да уче, оно што су Христови Апостоли учили. Недопустиво је измишљати нова учења. Учење свештеника је достојно веровања, само ако је у складу са учењем Цркве.

Окултна учења

Бог је безлична енергија, примарна стварност, која пролази кроз стања рађања, развоја и опадања.

Свет и „бог“ су једно исто. У целој вечности, свет пролази кроз кругове рађања, еволуције и распадања.

Судбина, фатум и делање слепих космичких сила одређују живот човека. Човек је само јадни трун прашине у механизму свемира.

Време је циклично. Процеси постанка света, његове еволуције и његовог уништења се одувек понављају. Светови се појављују само зато да буду поново уништени.

Душа је привремено стање. Након мноштво реинкарнација, биће растворена у нирвани, губећи своју личност.

Грех не постоји. Човек се ослобађа од лоше карме понављаним реинкарнацијама..

Добро и зло су релативне вредности, које зависе од човекове тачке гледишта и његовог интелекта.

Божанско Откровење не постоји. Хинду и окултна учења занована су на „интуицји“ или на ауторитету „духова“ (читај демона)

Христос је један од аватара, на нивоу Буде, Кришне, Конфучија, Зороастра, Мухамеда и других.

Не постоји идеја спасења. Циљ живота је самоусавршавање упражњавањем јоге и медитације.

Мноштво реинкарнација ће се коначно завршити у растварању душе у океану Примарне Стварности (нирвана)

Гуру је независни ауторитет, нека врста “божанства”, која захтева потпуну и безусловну послушност.

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 35 Posta ]  Idi na stranicu 1, 2  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]