banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 01 Jul 2025, 07:31

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 119 Posta ]  Idi na stranicu 1, 2, 3, 4, 5, 6  Sledeća
Autoru Poruka
 Tema posta: GNOSTICKI POGLED
PostPoslato: 01 Feb 2006, 17:53 
Početnik
Početnik

Pridružio se: 01 Dec 2003, 18:26
Prateci povremeno na ovom forumu polemike stekao sam dojam da se napravila situacija -riba ribi grize rep-. Postoji nekoliko grupa sa svojim predvodnicima pri cemu mi se pravoslavna struja cini najagresivnijom i najmanje tolerantnom. Na osnovu gore napisanog pokusacu uvesti u igru jedan novi stav, sa kojim bih probao biti predvodnik jedne struje koja je cisto GNOSTICKA.
A da ne bi bilo zabuna, u startu dajem objasnjenja i neke bazne logicke postavke gnostickog pogleda na svijet.
Pa evo nekih teza:
1. Bog je jedan
2. On ima bezbroj imena( Bog,Gospod, Tvorac, Statik, Priroda, Univerzalna svijest...
3. Sve vidljivo i nevidljivo je Njegova manifestacija, Njegov izraz stvaranja, Njegova kreacija
4. On nista nije napravio slucajno, sve je povezano, sve ima svoj duboki smisao i to {so mi ljudi cesto ne vidimo smislenost to je samo znak da smo se udaljili od Njega, da smo se udaljili od sopstvene sustine i smisla postojanja
5. Taj duboki smisao je LJUBAV ( ma koliko to vecini ljudi izgledalo kao isprofanisana otrcana fraza, to je ipak ona jednostavna ISTINA koju smo u ranom djetinjstvu zaboravili)
6. U svemu vidljivom i nevidljivom je neunistiva Bozanska iskra (Njegova slika i prilika)
7. Bezbroj je puteva koji ka njemu vode
8. Duboka sustina svih religija i religioznih pravaca je da omoguce ljudskoj jedinci direktan dozivljaj, spoj, jedinstvo sa Bogom (religija-lat.religere- ponovo spojiti sa..)
9. Da bi to pojedinac dozivio, da bi se spojio sa Bogom, treba dobiti znanje(gnoza=znanje),metod,nacin kako da to ostvari
10. Spoznaja Boga je licna stvar i za nju nisu potrebni nikakvi posrednici, nije potrebna nikakva vojnicki ustrojena hijerarhija svestenika koji kroz citavu istoriju linearnog vremena svojataju mogucnost spoznaje Boga kao sopstvenu privilegiju
11. Za Njegovu spoznaju nije potrebna nikakva bogomolja( mozemo Ga spoznati u kuci, u autu, u prirodi, u podrumu, u liftu ,u kaficu punom ljudi, u kinu gledajuci film...),
12. Za Njegovu spoznaju nisu potrebne niti bilo kakve knjige i pisanija, jer sva ta pisanija su samo ljudsko djelo.

Vezano za 4.
-Ako nista nije slucajno, onda nije slucajno sto postoje Bijelci,Indijanci, Crnci, Kinezi,Eskimi.. i njihove religije. Zbog toga je jasno da svaki religiozan covjek u sebi mora imati veliku toleranciju za sve ispoljeno i da je bas ta tolerancija mjera Istinske covjekove povezanosti sa bozanskim. Da je Bog zelio samo pravoslavce, nasao bi vec nacin i onda bi, na ovoj planeti koju mi zovemo Zemlja, bilo sest i kusur milijardi razdraganih pravoslavaca, dok bi sve ostale religije odavno pojeo mrak. . U tom kvantitativno-negativnom kontekstu bi se lako mogla podvuci teza o pravoslavlju kao sekti.

Vezano za 9.
-Ljudi ne mogu pricati o Bogu ,a da ta prica ima neku tezinu, jer je On uvijek u NE- odredjenju; koju god rijec upotrijebili ne mozemo Ga opisati, On to jednostavno nije, to je samo proizvod naseg uma, intelektualna ekvilibristika. ALI SVAKO LJUDSKO BICE Ga MOZE DOZIVJETI. Kao ilustracija moze posluziti i cesta predodzba Boga kao nekog ogromnog bradonje na nebu koji odozgo prijeti ljudima, a i to sto mnogi koji se mole gledaju gore u nebesa, valjda misleci da je Bog cuci negdje gore)

Opste
Mozda ce poneko od onih, koji sebe smatraju ateistima, pronaci da su neke gornje teze logicne. Po mom misljenju svaka dogma je samo suplja prica i onaj koji dozivi direktno Istinu ( Boga...) automatski pocinje vjerovati u Njegovo postojanje. Nema vise nedoumica, nema potrebe za dokazivanjem i provjeravanjem, takav covjek je neporecivo svjestan svoje povezanosti sa Njim i postaje duboko religiozna osoba.
Eto malo sam se raspisao, pa pucaci, navalite sa argumenovanim opaskama.

Gurdjijev

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 01 Feb 2006, 18:12 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 23 Feb 2003, 15:10
Iako volim gnostike, moram istaci da se u njihovom ucenju nalazi sustina hriscanstva, tako da se oni mogu zvati i hriscani. Mada, imaju nekoliko ucenja koja su specificna i nadasva zanimljiva...

Vrh

Tema posta: Re: GNOSTICKI POGLED
PostPoslato: 01 Feb 2006, 22:42 
Pripravnik
Pripravnik

Pridružio se: 26 Okt 2005, 01:39
Androgin je napisao:
10. Spoznaja Boga je licna stvar i za nju nisu potrebni nikakvi posrednici, nije potrebna nikakva vojnicki ustrojena hijerarhija svestenika koji kroz citavu istoriju linearnog vremena svojataju mogucnost spoznaje Boga kao sopstvenu privilegiju
11. Za Njegovu spoznaju nije potrebna nikakva bogomolja( mozemo Ga spoznati u kuci, u autu, u prirodi, u podrumu, u liftu ,u kaficu punom ljudi, u kinu gledajuci film...),

Bravo!

Citiraj:
12. Za Njegovu spoznaju nisu potrebne niti bilo kakve knjige i pisanija, jer sva ta pisanija su samo ljudsko djelo.

Po ličnom ubjeđenju, samo prvi dio rečenice pije vode. Premda sam hrišćanin, ne mislim da neko ko nije bio u prilici za vrijeme svog života da dođe u kontakt sa Svetim Pismom neće osjetiti Božiju milost. Međutim, reći da su sva ta pisanija samo ljudsko djelo je tačno samo ukoliko uzmemo u obzir mehanički dio pretakanja mastila na papir. Kad je inspiracija u pitanju, onda ti je jasno valjda da ona dolazi od Boga, pa i sam si rekao:
Citiraj:
3. Sve vidljivo i nevidljivo je Njegova manifestacija, Njegov izraz stvaranja, Njegova kreacija.

a ja bih samo dodao da je Sveto Pismo, po mom ličnom uvjerenju, od Boga nadahnuta knjiga. Za druge knjige, koji pripadnici drugih religija tretiraju kao svete, ne tvrdim niti da jesu niti da nisu od Boga nadahnute, jer ih ili ne poznajem ili poznajem površno, ali se takođe slažem sa ovim:
Citiraj:
-Ako nista nije slucajno, onda nije slucajno sto postoje Bijelci, Indijanci, Crnci, Kinezi,˙Eskimi.. i njihove religije.

pa se samim tim i ne zamaram pitanjima, zbog čega je neko musliman, katolik, protestant, budista, i_šta_ti_ja_znam šta sve ne - da to nije bila Božja volja, to tako ne bi ni bilo... Kao ni nas, uostalom...

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 02 Feb 2006, 00:12 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 15 Jun 2005, 23:42
ЈЕРЕС

''Ко си ти да осуђујеш туђега слугуј
Својему Господару он стоји или пада.
Али ће стајати, јер је Бог моћан да га исправи.'' Римљ. 14.4

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 02 Feb 2006, 22:58 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 12 Feb 2005, 19:58
JERUSALIM je napisao:
ЈЕРЕС

Ma sta jeres.. ovo je necuveno.. u analima svijeta nije vidjeno..
Sram da ih bude.. ;)

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 03 Feb 2006, 10:39 
Početnik
Početnik

Jeste li razmisljali na koji nacin je Isus privukao svoje prve ucenike. Kako je uspio sebi privuci ribare koji su se svakodnevno borili za kruh svagdasnji? Sta im je to ponudio tako da oni ostavljaju svoje porodice, lutaju sa njim po bijelom svijetu i gledaju kako on lijeci ljude,isteruje zle duhove ….. Sta je to bilo toliko znacajno i vrijedno? Da mozda ne mislite da je to bila dogmatska pricica o nekom odlasku u raj, u pakao, pricica o nekim grijehovima Adamovim i Evinim.Ili mozda Njegova rjecitost prepuna metafora,parabola i ostalih pjesnickih figura.
Ha,ha, ha.
Ma ko bi od tih neukih ribara pristao da ostavi sve radi takvih slatkih prica?Pa u to vrijeme je osnovno bilo pronaci nacin kako da se prezivi, kako da se prehrani porodica (izgleda da mi danas,ovdje u RS nismo daleko odmakli od tih davnih osnova) Ako malo bolje razmislimo onda logika govori da je On morao stvarno dati nesto VELIKO svakom od njih. E, pa to VELIKO je: direktno iskustvo Istine o bozanskoj, neunistivoj iskri koja je u svima nama . To je znanje (gnoza) da smo mi svi jedno od Jednoga ( neke istocne tradicije to zovu prosvjetljenje, a jedan od vodecih filozofa danasnjice, Ken Vilber, tu Istinu zove Univerzalna svijest) Na osnovu gore napisanog mozete zamisliti kakav je sok bio za Petra i ostale ribare kad su dozivjeli spajanje sa Bogom;kad su spoznali da su jedno sa svim ispoljenim i da nema razlike izmedju pojedinca i svega ispoljenog. I kada su spoznali da je LJUBAV vezivno tkivo stvaranja, da su oni neunistivi i vjecni dio tog stvaranja. (imajte na umu i cinjenicu da je to bilo vrijeme ROBOVLASNICKOG drustva, vrijeme u kojem je covjeciji zivot bio stvarno jeftin). Njima nisu bile potrebne nikakakve knjige,(a mnogi su bili i nepismeni, btw) bogomolje i slicno, jer im je Isus davao jednostavan metod sa kojim su oni lako dozivljavali spoj sa Bogom, spoj sa svojom istinskom prirodom, spoj sa svojom sustinom. A o metodu cu pisati u sljedecem postu.

Gurdjijev

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 03 Feb 2006, 15:03 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat

Pridružio se: 30 Mar 2005, 22:09
Malo suviše pojednostavljeno i da tako kažem pointelektualizirano gledanje i nedovoljno da se sagleda što se stvarno desilo.

Možda su Petar i ostali tada i bili ribari (dakle prosti ljudi zabavljeni uglavnom svakodnevnim mukama), ali isto tako oni su bili prekaljene duše (mnogi u stvari poznate ličnosti iz prethodne istorije Izraela) koje su tu bile "po zadatku".
Ne zaboravimo ono:"niste vi izabrali mene, nego ja vas".
Niko od onih koji su se rodili u Izraelu u to doba nije se tek tako tu našao baš tada.

Stoji to da je onaj koji je nama poznat kao Isus Hrist donio nešto istinski novo i veliko, ali to nije bilo vidljivo intelektualcima nego istinskim čistim duhovnim dušama, tragaocima i dobrovoljnim radnicima Tvorčevog posla na ovoj planeti, kakvi su bili i ti ribari ili "ribari".
Napokon, baš mudraci su ga odbacili i smatrali opasnim, dok su ga prihvatili prosti i mali.
Osim toga, ne treba zaboraviti ni činjenicu da su svi bliski Isusovi "saborci" već prije iskazali svoje duhovno traganje jer su kontaktirali sa Jovanom Pretečom (prozvanim i "Krstitelj"), sa esenima i drugim vjerskim zajednicama koje su duhovno bile daleko ispred zvaničnih: fariseja i sadukeja.
U to vrijeme cijelom izraelskom narodu, bez obzira na način života i društveni status, podjednako se osjećalo išekivanje "nečega i/ili nekoga", ali se pokazalo da su to "nešto" ili "nekoga" kad je zaista došlo prepoznali i podržali samo oni koji nisu sebe smatrali suviše velikim i vrijednim.
Ali njima nije bilo teško da ga prepoznaju jer su oni mirisali život kojim je odisao Isus. Život i slobodu, to su oni osjetili, i to je prije svega ono što je dotadašnjim robovima bilo najprivlačnije.
Ne toliko mudre riječi i nedvojbeno velika djela.
Međutim, što se znanja tiče, apostoli ga nikad nisu imali u nekoj velikoj pogotovo spektakularnoj količini.
Oni su samo uspostavili direktan ali još uvijek više nesvjesan kontakt sa Nebeskim Silama, i bili su u stanju da se svojim životom otrgnu iz dotadašnje kolotečine, i to i drugima djelom pokažu.
"Znanje nadima, ljubav izgrađuje", nije uzalud Pavle govorio.
I sam je bio dobar primjer za to: i za jedno i za drugo.

Oni koji su bili i ostali vjerni sluge porobljivača čovjeka, svjesni ili nesvjesni, oni su Isusa odbacili i ono veliko što je Isus donio, njima je bilo ništa drugo nego zvono za uzbunu.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 03 Feb 2006, 22:56 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 16 Jan 2006, 21:08
E jebiga. S jedne strane mogu reci da se slazem sa svime sto si gore napisao, a s druge ne osjecam da se slazem s tim. Zanemari, ja sam ti inace ovako nesiguran :D Respekt u svakom slucaju.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 04 Feb 2006, 12:51 
Početnik
Početnik

Ne hoteci ovaj post ce ispasti malo duzi, ali mislim da ga vrijedi procitati, jer do sada na ovom forumu nisam nasao post koji je posvecen objasnjenju gnostickog iskustva bozanskog.
A nisam naisao uopste na opis bilo kakvog licnog iskustva jedinstva sa Bogom. Da li je iko na ovom forumu imao takvo iskustvo?Ili su samo tumaci ovih ili onih svetih knjiga?

“Bolji je gram prakse nego tona teorije” je moje omiljeno geslo. Jedinstvo sa Bogom nije intelektualni cin i ne dobija se srazmjerno kolicini iscitanih “svetih knjiga”, recitovanju citata iz njih ili slijepim “papagajisanjima”. Ljudi koji su to sve naucili mogu biti dobri, cestiti, moralni, empaticni i sl., ali to znanje im ne donosi sustinu, osjecaj spajanja sa Bogom, osjecaj jedinstva i ljubavi za sve ispoljeno. Emotivna rupa koju svako od nas nosi ne moze se ispuniti suvim znanjem vec Znanjem. Nezadovoljstvo i besmisao, nejasnocu naseg postojanja u ovom svijetu ne moze otkloniti nikakva dogma, nikakvo SLIJEPO VJEROVANJE AUTORITETIMA. Jedina mjera je SOPSTVENO ISKUSTVO. Ja ne vjerujem da su papa Benedikt, a ni patrijarh Pavle dozivjeli to jedinstvo. To ne znaci da oni nisu odlicni primjeri provodjenja hriscanske dogme u stvarnom zivotu.(u tom kontekstu, u kontekstu propisanog ponasanja, mnogi pravoslavci dozivljavaju patrijarha Pavla kao zivuceg sveca ) Tek rijetki monasi, isposnici, koji najveci dio svog zivota provode izdvojeni od buke svjetovnog preko svojih molitvi (meditacija) imaju priliku da se Milost izlije kroz njih . Imaju priliku da dozive Gnozu, Istinu, Boga. Posto je taj oblik obracanja Bogu izuzetno spor ( spora je i Yoga i Zen; najcesce se radi citav zivot, a rezultati su mrsavi pa se rad prenosi na sljedece zivote) zbog toga je i procenat onih koji dozive Istinu zaista mali.
Kad vec “omalovazavam” hriscanske dogme (vjerovatno su mnogi sa niskim pragom tolerancije to vec pomislili) pa onda, koji je to onda nacin, molitva, tehnika koja nas dovodi do direktnog iskustva Istine, direktnog spajanja sa nasom bozanskom sustinom?
Zbog boljeg razumijevanja ( mada su rijeci najcesce jalov pokusaj docaravanja dozivljaja) moram napraviti mali uvod:
KO SAM JA? Vrlo cesto pitanje. OSNOVNO ZIVOTNO PITANJE. Pitanje koje svako od nas sebi postavlja, narocito u periodu prelaska iz svijeta djeteta u svijet odraslih ( period od 13 –18 godine). Najcesce nemamo nikoga da nam da zadovoljavajuci odgovor. Okolina, drugovi pa i roditelji znaju reci da “prestanemo filozofirati”, da se prihvatimo nekog posla, da ucimo, pisemo zadacu… i da se ne zamajavamo “takvim glupostima” . I vrijeme prolazi, odgovora nema, a zivot nosi svoje.Trka za dokazivanjem, prva seksualna iskustva , trka za sticanjem materijalnih dobara…. Kod najveceg broja ljudi to pitanje biva zatomljeno onim sto mi zovemo svakodneve brige. Ali isto tako, ako se vise i ne pojavi tokom zivota , pitanje “Ko sam ja?” nas zabljesne u trenucima bliske smrti i na samom samrtnom odru. U tim trenucima se ona Bozanska iskra u nama pojavi i postanemo svjesni da smo citav svoj zivot zivjeli sa ogromnom emotivnom rupom u sebi.( mercedesi, kuce i novci tada ne pomazu) Nismo pronasli smisao.
Postoji jos nekoliko pitanja: STA SAM JA? ( sta ja jesam), STA JE ZIVOT? STA JE DRUGO LJUDSKO BICE?
Odgovor na ova pitanja se pomocu gnostickih tehnika dozivljava DIREKTNO.
I opet objasnjavanja:
Ne volim pisati duge postove, jer slabo kucam i oduzimaju mi dosta vremena, ali stvarno moram objasniti jos neka znacenja kako ne bi bilo zabune.
Da bih obrazlozio sta to znaci DIREKTNO moram poceti od samog naseg ispoljavanja.
Ovaj nas manifestovani Univerzum je dualne, dvojne prirode. Sve ispoljeno je u parovima suprotnosti: noc-dan, malo-veliko, lijepo-ruzno, dobro-zlo, musko-zensko, pametno-glupo, sporo-brzo …. Na osnovu tih relacija mi percipiramo stvarnost ( mada je bolje reci da percipiramo samo dio Njegove ispoljene stvarnosti) pomocu nasih cula. Mi vidimo, cujemo,dodirujemo, kusamo… i mislimo da je to realnost. Jeste, to jeste realnost, ali samo podskup skupa realnosti.(matematicki receno) Prava stvarnost je drugacija. U percipiranju stvarnosti mi smo stalno u relaciji “JA-SVE OSTALO”. Hocu reci, da mi vjerujemo da je sve ono sto je van nase koze Ne-ja. Napravljena je granica. Dozivljavamo stvarnost na taj nacin da stalno imamo isti obrazac dozivljavanja: JA (subject)- PROCES(izmedju)-OBJEKT. Npr.situacija “citanje novina” Mi cemo reci: Ja citam novine. JA( mi za sebe kazemo “ja” odn.to je subject koji dozivljava trenutak u vremenu; svijest koja ima i neko ime npr.Jivan) CITAM ( to je process prepoznavanja znakova odn.slova, process davanja smisla istima, razumijevanje poruke novinskog clanka) NOVINE (to je objekt koji se nalazi u fokusu nase paznje, objekt koji percipiramo).I KOMPLETNO nase dozivljavanje svijeta je u tom obrascu. Uvijek mi za sebe kazemo “JA”, stalno je neki process izmedju toga “JA” i objekta dozivljavanja. ( ja jedem jelo, ja pijem pivo, ja slusam muziku, ja pricam sa Jovanom, ja ucim matematiku,ja pjevam pjesmu…) Stalno je “ja”,”ja”,”ja” ( iz nasih pojedinacnih pozicija) stalno je neki proces izmedju “ja” i ostalog “ne-ja”, stalno prisutan je neki objekat koji dozivljavamo. Ukratko stalno je prisutna ODVOJENOST izmedju nas i svega ostalog. I tu se krije “kvaka” ODVOJENOST SUSTINSKI NE POSTOJI. U MOMENTU SPAJANJA SA BOGOM MI POSTAJEMO JEDNO SA NJIM, MI POSTAJEMO JEDNO SA SVIM POSTOJECIM. MI POSTAJEMO JEDNO SA DRVETOM ISTO TAKO KAO I SA VOLJENIM BICEM. MI POSTAJEMO JEDNO SA NASIM NEPRIJATELJIMA, SA PRIJATELJIMA, SA SUNCEM I MJESECOM, JEDNO SA UNIVERZUMOM, JEDNO SA BOGOM. NEMA VISE JA I NE-JA, SVE SE STOPILO U JEDNO.
Ovo napisano je napisano i debelo sam svjestan da moze izazvati razlicite reakcije, ali reakcije nece promijeniti nista. SUSTINA spajanja sa Bogom i jeste smisao i jedini zadatak bilo koje religije. Nije suplja prica , nekakvi rituali, ceremonije koji su izgubile smisao, prazno intelektualno teoretisanje, citiranje nekih svetih knjiga,( stalno naglasavam SUSTINA, jer sustina ne treba nikakve knjige –direktno se spajas sa Njim bez posrednika) ispisivanje nekih propisa, plasenje ljudi nekakvim paklom, prica o tome kako zivimo samo jedan zivot, kako cemo biti kaznjeni za nesto, kako moramo bespogovorno slusati neke autoritete i davati im novac da bi oni bili nasi advokati kod Njega. Ovim ne pozivam na anarhiju, vec na licno dozivljavanje Istine-Boga, bez prihvatanja dogme ma cija ona bila. Shodno tome, sve ovo sto sam ja napisao treba licno provjeriti i tek onda ono nece biti jos jedno skribomansko masturbiranje kojih je prepun Internet. Tek nakon vlastitog iskustva mozemo prepoznati koliko je i da li je neko dozivio Istinu, a koliko je to samo vjesta manipulacija napisana ( pa taman i prije desetine vjekova- posto vrijeme ne postoji) radi lagodnog zivota i niskih pobuda.
I jos nesto veoma vazno. Kada neko dozivi spoj sa Bogom, dozivi jedinstvo ljubavi sa svim ispoljenim, to iskustvo (koje je jako tesko opisati i stvarno sam se dugo dvoumio da li da pisem o necemu sto je neopisivo) je ISTO ZA SVAKOGA. Ponovo podvlacim ISTO JE ZA SVAKOG COVJEKA, JER LOGICNO JE, NEMA STO RAZLICITIH BOGOVA PA DA IH DOZIVLJAVAMO JEDNOG PO JEDNOG. Oni koji su to dozivjeli znaju da li je osoba koja im prica o tome dozivjela TO ili nije. Prepoznavanje je nevjerovatno, osjecaj ljubavi za istinskog “brata” ili “sestru” koji su “progledali”je veliki.

Starno sam se trudio da iznesem dio vlastitih iskustava kroz osnovu gnosticke tradicije. Btw. gnosticka tradicija je starija od hriscanstva .Postoji starognosticka tradicija sa Demijurgom (nizim Bogom- slicno kao i Jahve), tradicija koja je davala znanje kako da se pobjegne iz ovog svijeta , nacin kako da se provuce ljudsko bice pored strasnih cuvara ove stvarnosti (zlih Arhona koji nas drze u planetarnom ropstvu), grcke eluzijanske misterije su gnosticke u svojoj sustini, odlican opis starognosticke seksualne tehike je dat u “Da Vincijevom kodu” itd…. Citava ljudska istorija je prepuna gnosticih zapisa i oduvijek su postojali nacini za ostvarivanje jedinstva sa Tvorcem, Bogom, Istinom, Prirodom pa je glupo i neozbiljno svojatati i proglasavati nesto jedinim i iskljucivim spiritualnim putem. Pri tom mislim na teznju institucionalizovanih religija ka ekskluzivnosti i nedodirljivosti vlastitih dogmi. Bezbroj je puteva ka istom cilju-Bogu.
A JA,TRENUTNO, NE ZNAM NIJEDAN DIREKTNIJI I BRZI PUT KA BOGU OD GNOSTICKOG.

Gurdjijev

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 04 Feb 2006, 17:19 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 16 Jan 2006, 21:08
Volim te... :drinking:

Ovim postom si mi ipak pomogao da skontam nesto, ima i onoga sam i ja sam predpostavljao i tako razmisljao. Dakle u saglasnosti sam sa tobom(ne slazem se, samo se cigle slazu :D ), tj. dijelim tvoje misljenje ( ovako je jos bolje :D )
A sad, da li ti kao gnosticar ili sta si vec, mozes da budes i hriscanin, da li se to tvoje poklapa sa hriscanstvom. Ustvari, kako sam skontao iz tvojih postova, a kako sam i sam razmisljao, sve te religijice imaju u osnovi taj gnosticizam. Sve one tako nekako razmisljaju samo na drugi nacin to objasnjavaju. A? Jesi li to rekao ili ja tripam? U glavnom, ja bar mislim da je tako. Uopste mi je uloga religije postala toliko beznacajna, kada vidim da postoje i ljudi sa malo zdravijim razmisljanjem od onog jerusalimovog.
I jos ovo da mi kazes. Iskustvo boga(jedinstvo, ljubav, bla bla) je isto za sve. OK. A da li je i dolazak do tog spajanja isti, ili to svako na svoj nacin nekako otkrije, ili cak, da li je to mozda jedinstveno za svakog pojedinca? Ja mislim da je ovo zadnje.
Potpisujem i ono za knjige i spise i sve te ostale pisane dokumente.
Mogao bi skoro da kazem da sam i ja taj gnosticar, ali nekako mi ruzno zvuci :wink:

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 04 Feb 2006, 23:57 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 12 Feb 2005, 19:58
Citiraj:
Ja citam novine. JA( mi za sebe kazemo “ja” odn.to je subject koji dozivljava trenutak u vremenu; svijest koja ima i neko ime npr.Jivan)

A sto me zaznu.. ;)..
Da neko ne pomisli da je taj Andogin, Jivan.. ;)...
Znao sam da je to fin nick.. mislim taj Jivan.. ali nikako nisam znao da je toliko fin.. :D

Nemam nekog vremena veceras.. ali imacu sutra.. ako me neka zena se pokupi pre toga.. da probam taj gnosticki seks.. ;).. hebiga.. volim ja te grupnjake.. :D

Citiraj:
Posto je taj oblik obracanja Bogu izuzetno spor ( spora je i Yoga i Zen; najcesce se radi citav zivot, a rezultati su mrsavi pa se rad prenosi na sljedece zivote) zbog toga je i procenat onih koji dozive Istinu zaista mali.

Nego.. spominjes gnozu i jogu i zen.. i kazes da ne u tim sistemima ne postoji nesto tako brzo kao sto je gnosticko direktno iskustvo.
Samo da te podsjetim.. da u jogi postoji takvo sto.. i zovu je Maha joga.. ili drugim imenom.. Gjana joga a jedan od tih dokaza u moju tvrdnju jeste poznati Ramana Maharshi. Mozda si poznato sa njim?
A ona se temelji na direktnom putu. No, ako si mislio da ne postoje gnosticki intezivi kao onaj sto vodi Zivorad Slavinski.. onda si vjerovatno u pravu.
Ali kada je rijec o Zen-u, onda nisi u pravu. Jer mislim da obojica znamo da Zen ima slican inteziv koji mislim zovu Seshin.. a traje sedam dana. Kada se radi na pitanjima ili konima.. od toga "Ko sam Ja?" do "Sta je pljesak jedne ruke?" Opet sam misljenja da je to Berner nekako "ukrao" od Zen pristupa.
A ako znas odgovor na pitanja koja si i sam iznio.. onda sam siguran da znas i odgovor na pitanja "Sta je pljesak jedne ruke?".. tako da oko toga nece biti mnogo rasprave.

Citiraj:
Postoji jos nekoliko pitanja: STA SAM JA? ( sta ja jesam), STA JE ZIVOT? STA JE DRUGO LJUDSKO BICE?

Da vjerovatno osnovna pitanja, ali isto tako sam misljenja da postoji jos niz pitanja za "uzemljenje" iskustva JA. Ili knjiski "Ja Jesam". A mislim da svako pitanje koje na neki nacin odrazava Sebe i Nepoznanicu.. moze biti pitanje na kojem se moze dozivjeti Direktno Isksutvo.

Citiraj:
ODVOJENOST SUSTINSKI NE POSTOJI. U MOMENTU SPAJANJA SA BOGOM MI POSTAJEMO JEDNO SA NJIM, MI POSTAJEMO JEDNO SA SVIM POSTOJECIM. MI POSTAJEMO JEDNO SA DRVETOM ISTO TAKO KAO I SA VOLJENIM BICEM. MI POSTAJEMO JEDNO SA NASIM NEPRIJATELJIMA, SA PRIJATELJIMA, SA SUNCEM I MJESECOM, JEDNO SA UNIVERZUMOM, JEDNO SA BOGOM. NEMA VISE JA I NE-JA, SVE SE STOPILO U JEDNO.

Sada je to sud uma o tome da postoji JEDNO.. sta je bilo u trenutku TOGA?
Ipak sada je u ispis tog iskustva upleten UM, a s njim i sam EGO. Jer misljenja sam da komunikacija na ovoj razini ne moze teci bez tog dvoga.
Ostaje li posle toga istinska SAMOCA?

Citiraj:
I jos nesto veoma vazno. Kada neko dozivi spoj sa Bogom, dozivi jedinstvo ljubavi sa svim ispoljenim, to iskustvo (koje je jako tesko opisati i stvarno sam se dugo dvoumio da li da pisem o necemu sto je neopisivo) je ISTO ZA SVAKOGA

Hoces reci, Ja Citam, Ja Pisem, Ja se Smijem.. Sve JA?
I bas sada JA citam odgovor na ono sto sam JA napisao, i sebe prepoznajem u ovom JA dok citam, kao odgovor na izneseni post.. ;)

Hm.. mozda bi trebalo malo reci i ostabilizaciji TOGA.
Kako je rekao jedan covjek.. a slozio bi se sa njim sa razine mog iskustva.. "Lako je dozivjeti prodor u visu svijest ili ti budjenje ili iskustvo probudjenja, ali istinski izazov je ostati u TOME!"
Mene interesuje, posto sam misljenja da si dozivio Direktno Iskustvo, koliko mozes da budes u njemu..??
Koliko mozes TO drzati u ovdasnjoj vibri i ravni, kada znamo da je iskustvo UMA, vrijeme i prostor, a isto znamo kada je u percepciju i komunikaciju ukljuceno VRIJEME I PROSTOR da je tesko ostati utemeljen u toj STVARNOSTI?

Eto rekoh necu veceras pa me ponese..

Pozdrav
JiVaN

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 05 Feb 2006, 11:51 
Početnik
Početnik

Jerusalim
ЈЕРЕС

Tokom poznate istorije nema zapisa da su gnostici nekoga ubili zato sto je “jeretik”. Naprotiv, oni su bili proganjani i ubijani od strane onih koji su svoje “ucenje” proglasavali jedino ispravnim. A zasto gnostici nisu ubijali neistomisljenike?Pa zbog toga sto im je dozivljavanje jedinstva sa Bogom otvaralo oci za prihvatanje svega ispoljenog pa i onog koji ne misli isto kao oni . I taj neko je dio Boga pa kako onda da UBIJAS SEBE. A u ime hriscanske “jeresi” je vijekovima uziman danak u krvi od onih najslobodoumnijih ljudskih bica. Neko je nedavno u postu citirao da je Inkvizicija spalila 5 000 000 zena proglasavajuci ih vjesticama. Sjetimo se Galileja, Djordana Bruna i mnostva drugih slobodnih umova koji su u ime pravovjernosti i “jeresi” brutalno ubijani. I jos jedna istorijska opaska. Posto je do odvajanja pravoslavne od katolicke Crkve doslo prije hiljadu (otprilike ) godina argumenti da je istorijsko klanje ucinila katolicka Crkva, ne pije vode.I ta jedinstvena Crkva je ubijala ljude zbog "jeresi" Malo analiziranja ruske istorije pokazace da je slican progon radila i pravoslavna Crkva. Mi ipak bolje poznajemo zapadnu istoriju ( vise smo je ucili u skolama).
Sta bi ti Jerusalime uradio sa "jereticima" da kojim slucajem imas vlast. Da li bi ih ubijao, klao, progonio, pokrstavao i ko zna sta jos? Vjerovatno da bi i to sve u ime Pravoslavlja. KO TO IMA PRAVO SLOBODNO LJUDSKO BICE PROGONITI I ZLOSTAVLJATI U IME NEKE NAZOVI PRAVOVJERNOSTI?OTKUDA TA HRABROST I ODOBRENJE DOLAZI?DA LI IZ SVETIH KNJIGA?SIGURNO NE.
I jos jedna paralela pravoslavlje-katolicanstvo u kontekstu neiskvarenosti i izvornosti pravoslavne Crkve, a koji se na ovom forumu cesto istice (Maran Ata, Jerusalim…):
To sto je Vatikan odn. Katolicka crkva, vec odavno najjaca multinacionalna kompanija na planeti, sa ogromnim i nemjerljivim kapitalom, a pravoslavna Crkva to nije, ova potonja treba “zahvaliti” Vladimiru Iljicu Lenjinu. On je “slomio kicmu” pravoslavlju ( 1917 godine Oktobarska revolucija), posto je religiju proglasio opijumom za mase, svu crkvenu imovinu oduzeo i najveci dio crkvi(bogomolja) pretvorio u zadruzne domove ili muzeje. Tako je pravoslavna Crkva ostala u zapecku sedamdeset i kusur godina, osakacena ( mislim da je svima jasno da je majka pravoslavlja Rusija a ostale bananica drzavice koje ispovijedaju pravoslavlje su sitna boranija u ekonomskom smislu) dok je katolicka Crkva aktivno ucestovala u naglom razvoju imperijalizma i,naravno, tokom tog procesa uzimala svoj dio ekonomskog kolaca. Da ovo napisano nije bas bez osnova imamo ziv primjer iz nase bliske istorije. Prije ovog naseg jadnog i kukavnog ratovanja, crkva je bila u drugom planu. Pa tada je vladao socijalizam i oficijelna religija je bila Savez komunista. No, kad se zaratilo uloga Crkve se promijenila i odjednom se ekonomski status svestenika vrtoglavo poceo mijenjati ( poceli su voziti bijesna auta, nastala je jaka agitacija za kapitalnom izgradnjom, postala je evidentna zelja da Crkva bude u sve ukljucena, a kad si u sve ukljucen onda je i ostvareni profit procentualno najveci) Ne bih zelio da budem pogresno protumacen, mada ce neki vec reagovati da hulim i tsl. Ali postujem samo argumente. Nagla pohlepa vjerskih sluzbenika je identicna za sve tri najvece konfesije kod nas (pravoslavna,katolicka,islamska) sto pokazuje kolika je glad za materijalnim kod onih koji bi je najmanje trebali imati . A da li je pastva u cije se ime bogatilo i bogati jos uvijek, postala bolja, humanija, bogobojaznija, postenija, tolerantnija…???? Da li nam je dobro u ovom okruzenju u kome zivimo???

Gurdjijev

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 05 Feb 2006, 12:19 
Početnik
Početnik

Aragorn
Ali njima nije bilo teško da ga prepoznaju jer su oni mirisali život kojim je odisao Isus. Život i slobodu, to su oni osjetili, i to je prije svega ono što je dotadašnjim robovima bilo najprivlačnije.

Daj Aragorne ne budi naivan. Sta su to Petar i ostali mogli namirisati kod Isusa? Zivot kojim je odisao?
ONO STO SU ISUSOVI UCENICI DOBILI JE BILO DIREKTNO ISKUSTVO ISTINE, SPOJ SA BOGOM, ISKUSTVO JEDINSTVA SA ISUSOM , SA SUNCEM I MJESECOM, ISKUSTVO JEDNOSTI SA SVE I JEDNIM LJUDSKIM BICEM I NEBICEM.
Isus je bio prakticar, ucitelj koji je davao ZNANJE i nije bio neki blagoglagoljivi putujuci pjesnik i recitator parabola i metafora.
Jedino to ZNANJE BOGA je bio dovoljno veliki razlog ( a kako tada tako i dan-danas) koji ih je lako odvukao od svakidasnjih obaveza, problema itd. Spoznaja Boga daje svakom pojedinacnom ljudskom bicu sustinu i smisao zivljenja.
I jos jedanput ponavljam :pusti to "miris zivota kojim je odisao Isus"... Isus im je dao DIREKTNO ZNANJE (GNOZU). Razmisli malo svojom glavom o opciji koju sam napisao i pokusaj izaci iz slijepog recitovanja. Bog nam nije dzaba dao pamet. Dobili smo je da bismo mislili, a ne recitovali i prepricavali pricice. ( da se razumijemo; nije lose ni recitovati, ali to je isto kao u onoj pricici o proizvodjacu vina koji sve zna o vinima,pravi ih, prodaje drugim, a sam ih nikad nije probao piti) Citiranje bez konkretne prakse,bez iskustva je ipak samo "sustinski promasaj".

Gurdjijev

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 05 Feb 2006, 13:23 
Početnik
Početnik

Bik
Volim te...

Volim i ja tebe. Ja volim sva ljudska bica kao sto volim sebe, a normalno je da ljudsko bice voli SEBE, jer je svako voljenje u stvari samovoljenje ( zato sto je sve jednost pa se onda nasa bozanska sustina sama sobom voli) Dok ovo citas moze te zbuniti, ali hebi ga-to je opis necega neopisivog uz pomoc rijeci. a rijeci su dim. Kad iskusis i dozivis onda ti je sve jasno, ne trebaju ti rijeci, mozes komotno cutati.

)
A sad, da li ti kao gnosticar ili sta si vec, mozes da budes i hriscanin, da li se to tvoje poklapa sa hriscanstvom. Ustvari, kako sam skontao iz tvojih postova, a kako sam i sam razmisljao, sve te religijice imaju u osnovi taj gnosticizam.

Ja sam gnostik.( gnosticar mi bas nekako nakaradno zvuci , barem u jezickom kontekstu ) Ja sam ljudsko bice koje je imalo direktno iskustvo (bez posrednika) spoja sa Svejednim, Istnom, Bogom, Prirodom, Kosmickom svijesti, Univerzalnom svijesti.... Pa sta? Nista nisam ni bolji ni gori od bilo kojeg ljudskog bica koje to iskustvo nije imalo. Svako ljudsko bice( a i sve drugo ispoljeno) ima svoj duboki smisao pojavljivanja u ovoj materijalnoj egzistenciji. Moja braca po znanju su npr. monasi i isposnici na Svetoj gori, dervisi u tekijama, izdvojeni karmelicani, budisti ... znaci ja jesam i izvorni hriscanin, ali i izvorni musliman, budista itd. Jer(i po cijenu zivog daveza moram ovo stalno naglasavati) religija mora dati GNOZU (nacin kako da se pojedinac spoji sa Bogom direktno,bez posrednika) a to su svi osnivaci religija u zacetku istih davali. Vremenom je sustina(GNOZA) gubila bitku sa institucijom i ceremonijama, povukla se u osamu gdje je gnosticki korijen prenosen manjem broju pojedinaca. Zbog toga je moj brat neki bezimeni monah na Svetoj gori, dervis u tekiji, a ni pod razno neki debeli pop ili hodza koji sa sustinom religije imaju veze taman onoliko koliko i kokos sa nacrnom geometrijom. Oni su samo sluzbenici isto kao i sluzbenici u Opstini; imaju svoje radno vrijeme, platu, penziono i invalidsko itd.Opet sam ,mozda, ispao grub prema vjerskim sluzbenicima, ali pisem onako kako osjecam i znam.

I jos ovo da mi kazes. Iskustvo boga(jedinstvo, ljubav, bla bla) je isto za sve. OK. A da li je i dolazak do tog spajanja isti, ili to svako na svoj nacin nekako otkrije, ili cak, da li je to mozda jedinstveno za svakog pojedinca?

U principu, postoji mnostvo provjerenih nacina za spajanje sa Njim. Neki su brzi neki sporiji. Ja preferiram one brze. Ne trebas ti nista otkrivati, dobijes uputstva sta i kako da radis i onda je sve do tebe i tvoje zelje da direktno dozivis to iskustvo. U svakom ljudskom bicu je bozanska iskra, Njegova sustina ( na sliku i priliku) i nju "samo" treba prepoznati. Tako je jednostavno, a u isti mah, zbog te jednostavnosti jednako tesko posto u nama ego mehanizam ne zeli da prihvati nesto tako jednostavno, prosto i lako: mi smo nauceni da zivot komplikujemo pa ako je nesto komplikovano dajemo mu najcesce i vecu vrijednost.

Mogao bi skoro da kazem da sam i ja taj gnosticar, ali nekako mi ruzno zvuci

Mnogi ljudi su gnostici, a da to i ne znaju. Oni jednostavno ne zele da slijepo slijede neke dogme, ne zele da budu recitatori i prepricavaci citata iz "svetih knjiga", ne zele bespogovorno slijedjenje i vjerovanje vjerskim "advokatima". Oni zele da imaju licni dokaz, da imaju vlastito iskustvo Boga, ne zele posrednike. I takva zelja mi je posve logicna.
Davno i prije nekih banjaluckih lozaca izucavaca Svetog pisma sam se bavio komparativnom religijom, ali nisam nasao konkretan put za spoj sa Njim. Nasao sam mnostvo pjesnickih figura, dvosmislenosti, nelogicnosti, stalnih prijetnji, "Bozje" ljubomore, nekakvih grijehova svasta-nesta, ali nisam nasao niti prepoznao sebe. Onda sam "slucajno" naisao na knjigu (i tako to obicno biva), a poslije nje je uslijedila konkretna tehnika i "gnostik je rodjen'. Dobio sam znanje (gnozu) I kako tad, tako i dan danas. Namam nikakvih dvoumljenja o postojanju Boga i o mojoj stalnoj povezanosti sa Njim. Jedini "problem" je kako drzati tu vezu 24 sata dnevno, ali to je vec pocetak odgovora Jivanu.

Gurdjijev

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 05 Feb 2006, 19:24 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 18 Apr 2004, 23:41
Citiraj:
mi svi jedno od Jednoga

Istina. Lijepo recena.
Citiraj:
Ako nista nije slucajno, onda nije slucajno sto postoje Bijelci,Indijanci, Crnci, Kinezi,Eskimi.. i njihove religije. Zbog toga je jasno da svaki religiozan covjek u sebi mora imati veliku toleranciju za sve ispoljeno i da je bas ta tolerancija mjera Istinske covjekove povezanosti sa bozanskim.

Ovo sto si napisao odnosi se na vanjske manifestacije ljudskosti.

Za ovu vrstu manifestacije nije potrebna tolerancija ( samo su
oci suvisne ).

Za oku nevidljive manifestacije ljudskog je potrebno uvazavanje ( rijec tolerancija mi polako gubi prvobitni smisao zbog pretjeranog koristenja, kao i demokratija npr. ). S tim sto za ovu vrstu uvazavanja ispoljavanja ljudskosti ne trebas izaci iz vlastite kuce, dvorista, grada.

Citiraj:
Da li je iko na ovom forumu imao takvo iskustvo ?

Ne. Cekali smo tebe da nam otvoris oke. :D

Ozbiljno : To je nesto o cemu nemam potrebu govoriti. Ako je istina, drugi ce je osjetiti. Ako nije, bolje je ne davati javne dokaze o sasvim licnoj furki. :lol:

Citiraj:
"Lako je dozivjeti prodor u visu svijest ili ti budjenje ili iskustvo probudjenja, ali istinski izazov je ostati u TOME!"

Tacno. Privlacna je ta ideja, ali nije moguca za nas kao permanentno stanje. Razlog je u tome sto smo nesavrseni po prirodi stvari, opet cemo grijesiti, tralala... :D

Ali "Itaka" - znanje o univerzalnoj jednoci je pocetak naseg puta ljubavi - sa oscilacijama do kraja puta. Ako sebi oprostimo nesavrsenstvo, nesto lijepo smo ucinili.

Citiraj:
Citiranje bez konkretne prakse,bez iskustva je ipak samo "sustinski promasaj".

Wow. Raduje me ova recenica. Citiranje bez prakse je nesto sto bi Nitche nazvao " Glad za moci". Pri tome je religija iskoristena kao instrument obmane onih koji su gladni za moci - onima koji su neuki.

Citiraj:
Volim i ja tebe.

Ne volim te. Volis li me ?

Citiraj:
Zbog toga je moj brat neki bezimeni monah na Svetoj gori, dervis u tekiji, a ni pod razno neki debeli pop ili hodza koji sa sustinom religije imaju veze taman onoliko koliko i kokos sa nacrtnom geometrijom. Oni su samo sluzbenici isto kao i sluzbenici u Opstini; imaju svoje radno vrijeme, platu, penziono i invalidsko itd.

Da.

Ma liberté

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 06 Feb 2006, 01:48 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 15 Jun 2005, 23:42
Androgin je napisao:
Jerusalim
ЈЕРЕС

Tokom poznate istorije nema zapisa da su gnostici nekoga ubili zato sto je “jeretik”. ....... Da li nam je dobro u ovom okruzenju u kome zivimo???

Бркаш латине(паисте) и ИСТИНУ ПРАВОСЛАВЉА

Латини су Јеретици као и ови

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 06 Feb 2006, 09:55 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat

Pridružio se: 30 Mar 2005, 22:09
Androgin
Slažem se sa mnogo čim od onoga što si rekao, ali se ne slažem sa tobom, jer po tvom nastupu osjetim da su to za tebe još uvijek sirove i neproživljene informacije.
Sasvim si u pravu da je gram prakse bolji od tone teorije, rekao bih čak i od sve teorije ovog svijeta, ali čovjek često najžustrije govori baš o onom što mu najviše nedostaje, pa je tako čini se slučaj i sa tobom i sa duhovnom praksom.
Suviše podcjenjivački se odnosiš prema mnogo čemu, a takav stav nije zdrav i svojstven je početnicima.
Malo toga je varljivije na ovom dunjaluku od znanja, i tako biva dokle god nije potpuno. A teško da smo mi sposobni za potpuno znanje jer smo daleko od toga da bilo šta možemo da sagledamo iz svih uglova odjednom (i da to razumijemo), a dokle god je tako u našem mozaiku će uvijek nedostajati mnoštvo kockica, i naša slika će biti nepotpuna.
To je vrlo praktičan razlog zašto nam je neophodna vjera i intuicija, tj. neposredan kontakt sa Onim ko nam iznutra daje impulse na osnovu istinske i potpune slike koju mi još nemamo i proći će mnogo vode rijekama dok budemo za to sposobni barem u ograničenom obimu.
Dakle, znanje nije temelj na kojem se išta trajno može graditi, ali može biti dobro sredstvo.
Količina znanja nije bitna, bitno je kako se to znanje koristi. U praksi . :D
I uvijek treba biti oprezan da znanje koje steknemo ne postane našim porobljivačem. Jer i nad popom ima pop, i nad znanjem znanje...

Razumijem tvoj revolt prema duhovnim (ili "duhovnim") institucijama i klišeima, i dijelim ga do neke mjere, ali sve što postoji ima svoj smisao i namjenu, pa tako i oni, pogotovo zato što postoje poprilično dugo.
To ne znači da neće (možda vrlo brzo) doći kraj njihovom postojanju, ali ne prije nego što u cjelosti okončaju svoju ulogu.
A to će se desiti kada dođe do kolektivnog pomaka u svijesti na kojem se može i treba raditi, ali ne prezirući nikoga i ništa što (još) postoji.
Jeo ono čega nema ili mu još nije vrijeme ili ni ne treba da bude, a ono što jeste treba poštovati i tražiti u čemu je korisno dokle ima i mrvičak toga.
A Neko se vrlo dobro brine da ono čemu je istekao rok, nestane i prestane. Naš posao nije da vodimo tu brigu.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 06 Feb 2006, 12:47 
Početnik
Početnik

Jivan
Nego.. spominjes gnozu i jogu i zen.. i kazes da ne u tim sistemima ne postoji nesto tako brzo kao sto je gnosticko direktno iskustvo.
Samo da te podsjetim.. da u jogi postoji takvo sto.. i zovu je Maha joga.. ili drugim imenom.. Gjana joga a jedan od tih dokaza u moju tvrdnju jeste poznati Ramana Maharshi. Mozda si poznato sa njim?
A ona se temelji na direktnom putu. No, ako si mislio da ne postoje gnosticki intezivi kao onaj sto vodi Zivorad Slavinski.. onda si vjerovatno u pravu.
Ali kada je rijec o Zen-u, onda nisi u pravu. Jer mislim da obojica znamo da Zen ima slican inteziv koji mislim zovu Seshin.. a traje sedam dana. Kada se radi na pitanjima ili konima.. od toga "Ko sam Ja?" do "Sta je pljesak jedne ruke?" Opet sam misljenja da je to Berner nekako "ukrao" od Zen pristupa.

Gore napisano stoji, ali generalno zen i yoga su "duhovne discipline" koje u svom klasicnom smislu traze potpuno odvajanje od drustva. Samim cinom odlaska u neki zen asram covjeka vise nije briga sta se desava napolju. On se prepusti da ga drugi vode pa ako se desi prosvjetljenje dobro je, a ako se ne desi opet je dobro- desice se u narednom zivotu.
Intenzivni sedmodnevni zen sesini nisu stalna praksa. Berner je bio sajentolog, a dobro je upucen i u yogu i zen i lako je moguce da je na osnovu tih znanja doslo do sublimacije u 'njegovu" tehniku Intenziva.U principu, sve ono sto mi ljudi otkrivamo je samo 'vadjenje" iz akase necega sto je u prohujalim eonima vec bilo otkriveno. Nista sto otkrivamo nije novo.Mi tesko prihvatamo cinjenicu da smo stari koliko i ovaj ispoljeni univerzum, a da smo stari kao svi ispoljeni univerzumi do sada stvara jaku odbojnost i strah. Jak je mehanizam odbijanja i vecina ljudi ne zeli ni da misli, a kamoli da prica o tome( "to su gluposti i filozofiranje, nego jesi li slusao onaj noviCecin album?)

Da vjerovatno osnovna pitanja, ali isto tako sam misljenja da postoji jos niz pitanja za "uzemljenje" iskustva JA. Ili knjiski "Ja Jesam". A mislim da svako pitanje koje na neki nacin odrazava Sebe i Nepoznanicu.. moze biti pitanje na kojem se moze dozivjeti Direktno Isksutvo.

Ja sam naveo osnovna pitanja.A postoji ih bezbroj, ali sva vode prema Jednome.

Hm.. mozda bi trebalo malo reci i ostabilizaciji TOGA.
Kako je rekao jedan covjek.. a slozio bi se sa njim sa razine mog iskustva.. "Lako je dozivjeti prodor u visu svijest ili ti budjenje ili iskustvo probudjenja, ali istinski izazov je ostati u TOME!"
Mene interesuje, posto sam misljenja da si dozivio Direktno Iskustvo, koliko mozes da budes u njemu..??
Koliko mozes TO drzati u ovdasnjoj vibri i ravni, kada znamo da je iskustvo UMA, vrijeme i prostor, a isto znamo kada je u percepciju i komunikaciju ukljuceno VRIJEME I PROSTOR da je tesko ostati utemeljen u toj STVARNOSTI?

Jasno mi je da si i ti dozivio Jedinstvo.Stabilizacija TOGA jeste centralni "problem" naseg postojanja. Kada bi svi ljudi na ovoj planeti bili stalno u jedinstvu sa Bogom onda bi ovaj manifestovani univerzum prestao da postoji u smislu kako ga mi sada opazamo. Ali za mene kao pojedinacnu svijest i ti kratki ili duzi povezi sa Jednosti znace mnogo i nisam previse opterecen postizanjem cilja totalnog jedinstva sa Njim. Ide onako kako treba da ide.

Draga moja Mjesecarko,
Kakva su to smijesna pitanja? Pa naravno da te volim. Zasto imas imalo sumnje u to? Pa trebalo bi da znas da tvoje voljenje nema veze sa tim sto tebe neko drugi ne voli (ti si napisala da me ne volis)
S druge strane,moja ljubav je usmjerena prema svemu ispoljenom, prema svemu sto mogu da pojmim a i jos vise.

Ovo sto si napisao odnosi se na vanjske manifestacije ljudskosti.

Za ovu vrstu manifestacije nije potrebna tolerancija ( samo su
oci suvisne ).

Za
Za oku nevidljive manifestacije ljudskog je potrebno uvazavanje ( rijec tolerancija mi polako gubi prvobitni smisao zbog pretjeranog koristenja, kao i demokratija npr. ). S tim sto za ovu vrstu uvazavanja ispoljavanja ljudskosti ne trebas izaci iz vlastite kuce, dvorista, grada.

Forum je mjesto virtuelnog okupljnja ljudi. Ima nas svakakvih sto je sasvim u redu. Nekima je semantika prirodna sredina, a drugima je i "sicanja s padezi" visa matematika. Nemoj me uvlaciti u semantiku, i njezno i suptilno ponovo procitaj( znas ti to kad hoces i nisi ti bas tako "ostra" kao sto zelis ponekad da se predstavis) dio mog posta koji se odnosi na toleranciju, jer ona je kljucno mjerilo vrednovanja necije spiritualne zrelosti.

Ne. Cekali smo tebe da nam otvoris oke. Very Happy

Ozbiljno : To je nesto o cemu nemam potrebu govoriti. Ako je istina, drugi ce je osjetiti. Ako nije, bolje je ne davati javne dokaze o sasvim licnoj furki. Laughing

Problem zatvorenosti i jeste problem ljudske vrste u cjelini. Kada stvari gledam iz Jednosti onda nema" licnih furki". U tom stanju (stanju Jednosti nema ja- ti, licno-nelicno; u tom stanju sam ja svejedan sa svim. Kada u tom stanju gledam npr. tebe ja se divim tvom-mom bozanskom ispoljenju.
Da bih to jos bolje objasnio evo opisa jednog mog "licnog" ikustva :
Prije dovoljno godina veca grupa ljudi je radila trodnevni intenzivni gnosticki kurs. Ja sam tada imao zelju da dozivim direktno iskustvo Istine na pitanje "Sta je drugo ljudsko bice". Drugi ljudi su imali svoja pitanja (ona osnovna pitanja sam vec naveo u ranijim postovima)Inace tehika rada je u parovima. Osoba postavi sebi svoje pitanje(npr. ko sam ja?) i ono sto se javi u svijesti kao posljedica te intencije iskomunicira svom trenutnom partneru ( partneri s izmjenjuju svakih 40 minuta)Znaci, postavis sam sebi pitanje, zatvoris oci i ono sto ti se javi u svijesti kazes partneru( npr. kad sam si postavio pitanje ko sam ja , javila mi se slika kako se kupam u Vrbasu ispod gradskog mosta sa mojom rajom iz razreda). Opet si postavis isto pitanje, zatvoris oci i ono sto ti se javi u svijesti - to moze biti slika, misao, tjelesna senzacija ili osjecanje- to ponovo ukratko ispricas partneru koji sjedi ispred tebe i pazljivo te slusa. Sutinski ta tehnika razbijanja ego strukture je monotona, ali i dosta naporna posto ego stalno zeli da nas uvuce u intelektualna bljazgarenja, objasnjenja, analize..No, ako ustrajemo u tome u jednom momentu se dogadja proboj. Ego puca i ispred nas ostaje gola Istina, Bog, Tvorac, Statik, Univerzalna svijest...Bolje je reci, mi se stapamo sa svojom sustinom, sa onim sto mi u stvari jedino i jesmo, sa onim sto smo oduvijek bili i sto cemo stalno biti. Taj trenutak spajanja je vanvremenski (jer i nasa sustina je van ovog MEVP univerzuma, van Mase, Energije, Vremena, Prostora), nakon toga se ponovo vracamo nazad u ovu realnost, ali kao posljedicu integracije dobijamo jedno posve drugacije percipiranje stvarnosti. Stvarnost percipiramo bez uobicajene dvojnosti JA--NE JA. Nema granice koja dijeli mene i sve dugo oko mene. Gdje god da usmjerim pogled vidim sebe samo u razlicitoj fizickoj manifestaciji. SVE SAM JA I JA SAM SVE. U tom stanju kada gledam mog prijatelja Jovana ja vidim sebe, to je neporecivo znanje da sam ja Jovan i da nema razlike izmedju njega i mene. Ali ako okrenem glavu i ugledam moju djevojku Bojanu opet ista stvar. To nije Bojana, to sam Ja. I tako za sve,bas sve, sto dodje u moj vidokrug, sve prema cemu usmjerim paznju, sve to sam Ja, nema granice, nema odvojenosti.
Dok ovo pisem prisjecam se i opisa ovog iskustva u razlicitim "svetim knjigama", od strane razlicitih "ucitelja", od strane visoko spiritualno razvijenih pojedinaca i jasno mi je koliko su svi ti opisi samo varijacije rijeci za nesto sto se ne moze potpuno opisati. Vjerovatno i ovaj moj opis asocira nekoga na narko "tripove", ali stvarno nema nikakve veze sa tim (u sadasnjem zivotu ne koristim nikakvu hemiju koja dovodi do povisenih stanja svijesti, a to da neki pojedinci mogu uz pomoc hemije doci u ta stanja poznato je i kroz istoriju-npr.Delfi- dok neki to i danas cine. Hvala, ali bez mene)
ALI ZATO, PONOVO NAGLASAVAM, SVAKO TO MOZE DOZIVJETI. TO JE NESTO STO JE SUSTINA SVAKOG LJUDSKOG BICA.TO JEDINSTVO JE ZABORAVLJENO ZNANJE O NASOJ BOZANSKOJ PRIRODI. TO ISKUSTVO JE SUSTINA SVIH RELIGIJA. To sto su ga institucionalne religije minimizirale, prefarbale nekim ritualima koji ne dovode pojedinca do spoja sa Bogom jeste zalosna cinjenica planetarnog karaktera. Moram stalno naglasavati da GNOZA-ZNANJE nema nikakve veze sa znanjem npr. kako izracunati zapreminu pomocu trostrukog integrala. Ta GNOZA je znanje kako doci u spoj sa Istinom, Bogom, Univerzalnom svijesti.... I ponovo moram naglasiti, to sto sam Ja kao ljudsko bice dozivio i dozivljavam taj spoj, (dozivljavam svoju istinsku prirodu, svoju sustinu koja apsolutno nije materijalna) nije nikakva privilegija, niti nesto cime bih se trebao izdizati, napuhavati. Unaprijed se izvinjavam onima koji su ove moje postove mozda dozivjeli na takav nacin, jer ta pogresna slika je samo proizvod pokusaja verbalizacije neceg sto se ne moze verbalizovati pa su razlike u tumacenju,s druge strane proizvod asocijacija razlicitih psiholoskih profila. Ali takvo iskustvo je svima omoguceno i ako neko voli da cita "svete knjige" i recituje citate, prica pricice iz istih, prepricava neke nametnute norme ponasanja, boji se zivjeti jer je potomak zbog grijeha nekih kaznjenih praotaca ( ovdje "upada" mislim Tvrdjava M.Selimovica: Boj se ovna boj se govna, a kad cu zivjeti?) i to je u redu. Taj neko moze postati dobar, moralan, cestit i hvale vrijedan covjek, ali on nije pronasao svoju sustinu, nije dozivio JEDINSTVO SA BOGOM.
Ceremonijalna i institucionalna Crkva ne dovodi do Boga ( nazalost je tako, ali vec sam nesto o tome ranije pisao)

Gurdjijev

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 06 Feb 2006, 13:27 
Početnik
Početnik

Androgin
Slažem se sa mnogo čim od onoga što si rekao, ali se ne slažem sa tobom, jer po tvom nastupu osjetim da su to za tebe još uvijek sirove i neproživljene informacije.

Mozda na mom prethodnom postu pronadjes dio odgovora, ali da pokusam sa objasnjenjem iz malo drugacijeg ugla. Kazes da su to za mene sirove i jos neprozivljene informacije. Pa ti to pises iz normalnog ugla, iz ugla svakodnevnog ispoljenja. Ti pricas o informacijama, a ja kad sam u spoju sa njim nemam tog RAZDVAJANJA. to tebe zbunjuje. Kada citam novine u stanju Jednosti ja sam TAJ koji cita novine, ja sam CITANJE novina i jasam NOVINE.I sve to odjednom,bez razdvojenosti, istodobno. Nema mene,Aragorne u onom smislu u kojem ti pricas.Ja sam jedno sa informacijom,ja sam Informacija. znam da ti je tesko da to shvatis.tesko je i meni pokusavati opisati.Bog, Istina,Jednost, Sustina se ne moze opisati na dobar nacin, on se moze samo dozivjeti. Prema tome sve sto sam napisao sam JA, Ja sam i PISANJE, JA sam i NAPISANO. Da li mozes to da razumijes, a da ne odes opet u donosenje zakljucaka koje nisi prozivio?

Sasvim si u pravu da je gram prakse bolji od tone teorije, rekao bih čak i od sve teorije ovog svijeta, ali čovjek često najžustrije govori baš o onom što mu najviše nedostaje, pa je tako čini se slučaj i sa tobom i sa duhovnom praksom.
Suviše podcjenjivački se odnosiš prema mnogo čemu, a takav stav nije zdrav i svojstven je početnicima.
Malo toga je varljivije na ovom dunjaluku od znanja, i tako biva dokle god nije potpuno. A teško da smo mi sposobni za potpuno znanje jer smo daleko od toga da bilo šta možemo da sagledamo iz svih uglova odjednom (i da to razumijemo), a dokle god je tako u našem mozaiku će uvijek nedostajati mnoštvo kockica, i naša slika će biti nepotpuna

Uopste mi ne nedostaje spritualna praksa.
Ja sam stari lisac.
Definicuju znanja sam ponovio u prethodnompostu.procitaj je vise puta pa ces shvatiti na sta mislim kad kazem ZNANJE
Mi smo apsolutno sposobni za potpuno znanje jer je to nasa sustina.To je kao da ti nesto debelo razmisljas i sagledavas iz svih uglova da li ce riba moci da zivi u vodi. Nema nikakvog mnostva kockica ima samo JEDNO ali to MORAS DOZIVJETI DA BI TI BILO JASNO DO NEPORECIVOSTI>KAD TO DOZIVIS ONDA NEMA NEJASNOCE I SUMNJE>

Razumijem tvoj revolt prema duhovnim (ili "duhovnim") institucijama i klišeima, i dijelim ga do neke mjere, ali sve što postoji ima svoj smisao i namjenu, pa tako i oni, pogotovo zato što postoje poprilično dugo.
To ne znači da neće (možda vrlo brzo) doći kraj njihovom postojanju, ali ne prije nego što u cjelosti okončaju svoju ulogu.
A to će se desiti kada dođe do kolektivnog pomaka u svijesti na kojem se može i treba raditi, ali ne prezirući nikoga i ništa što (još) postoji.
Jeo ono čega nema ili mu još nije vrijeme ili ni ne treba da bude, a ono što jeste treba poštovati i tražiti u čemu je korisno dokle ima i mrvičak toga.
A Neko se vrlo dobro brine da ono čemu je istekao rok, nestane i prestane. Naš posao nije da vodimo tu brigu.

Otkud ti pomisao da sam revoltiran. Nisam ja to uopste. Samo iznosim svoj stav, bez emocija, kao fotoaparat -- klik i to je to. Ko voli nek` izvoli. Ko sam ja da osudjujem nesto sto je ON stvorio ( i te duhovne institucije su dio bozanskog humora), a i pomak u svijesti je takodje to. Btw, bliska mi je ta opcija "smaka svijeta".Mislim na ostvarivanje kriticne mase,femomen 101-og majmuna, morfo-polja.. Svako razbijanje mjerila u nijerarhiji vrijednosti u nekom drustvu je smak svijeta.Tako ce biti sigurno i sa "razbijanjem" novca kao mjerila uspjesnosti. Pa hajde da pricekamo jos kojih 6-7 godina pa da vidimo.

Gurdjijev

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 06 Feb 2006, 13:48 
Početnik
Početnik

Otvaranje teme " gnosticki pogled" sam ucinio iz jednog jedinog razloga ,a on je informativno-prakticne prirode. Morao sam neke osnove napisati i iznijeti svoje iskustvo.( uostalom i moj potpis asocira na to) Tako ce svako ko je zainteresovan da iz prve ruke dobije osnovne informacije o gnosticizmu to moci na jednostavan nacin i dobiti. Ako zeli fakultativno znanje neka procita postove i to je to. Nije potrebno iscitavati vagone svetih knjiga da bi dobio osnovne informacije. Onaj ko zeli dobiti vise informacija prakticne prirode moze mi se javiti na PP, ali to moze dobiti i javno jer nece biti off. Nije mi namjera previse polemisati, jer izgleda nema nesto mnogo ljudi koji su imali direktno iskustvo. (Za sada je to izgleda samo Jivan) U krajnjoj liniji onaj koji je dozivio iskustvo Jednosti lako to prepozna u drugome i onda nema polemike, teskih rijeci, intelektualne ekvilibristike- opstaje samo LJUBAV i TISINA.

Gurdjijev

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 119 Posta ]  Idi na stranicu 1, 2, 3, 4, 5, 6  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]