banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 18 Jul 2025, 21:50

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 9 Posta ] 
Autoru Poruka
PostPoslato: 24 Jan 2006, 18:12 
Pripravnik
Pripravnik

Pridružio se: 30 Avg 2004, 11:35
Tesko onima koji pored Šerijata traze drugi zakon...

Rekao je Allah dz.s.: Zar ne vidis one koji tvrde da vjeruju u ono sto se objavljuje tebi i u ono sto je objavljeno prije tebe, pa ipak zele da im se pred sejtanom sudi, a naredjeno im je da ne vjeruju u njega. A sejtan zeli da ih u veliku zabludu navede. Kad im se kaze: "Prihvatite ono sto Allah objavljuje i Poslanika!" - vidis licemjere kako se od tebe sasvim okrecu. (En-Nisa, 60-61).

Povod objave ovih ajeta se nalazi u zbirkama tefsira. Jedan licemjer u Medini je imao problem. Odbio je da uzme sud od Poslanika pa je otisao zidovskom rabinu iz plemena Dzuhejn. Ovim ajetom objasnjava se da u svemu sto nas snadje utociste trebamo traziti u Islamu. U nasoj vjeri nije dozvoljeno traziti presudu od sejtana i zulmucara. Niti je dozvoljeno vracati se dzahilskom zakonu. Onaj ko smatra precim nevjernicke zakone od Allhovog izasao je iz islama. Danas smo svjedoci da zena nije zadovoljna presudom, kad se muz razvede od nje, Serijata da njoj pripada cetvrtina imovine, pa se obraca izraelskom sudu da joj priradne pola imovine. Muslimani, ova dva ajeta otkrivaju sustinu licemjera koji se predstavljaju da vjeruju u Allaha i Poslanika a u isto vrijeme ne zele da im se sudi po islamu. To znaci da su svojom vanjstinom muslimani, a unutra nevjernici. Takvih imamo i medju onima koji nas danas vode. Imenima su muslimani, ali ne dozvoljavaju da se sudi po Serijatu, prave kapitalisticki sistem a Islam zapostavljaju. Ku´ran i Sunnet su bacili za ledja. A, Allah dz.s. je rekao:

"I tako mi Gospodara tvog oni nece biti vjernici dok za sudiju u sporovima medjusobnim tebe ne prihvate i da onda zbog presude tvoje u dusama svojim nimalo tegobe ne osjete i dok se sasvim ne pokore." (EN-Nisa, 65)

Zato se mi muslimani danas trebamo cuvati ljudi koji se predstavljaju kao muslimani, a koji kazu za Kur´an da nije bas pogodan da se po njemu sudi i zivi. To je hrabrost i pobjeda nad strastima. Rekao je Uzviseni Allah:

"Nepravda se moze uzvratiti istom mjerom, a onoga ko oprosti i izmiri se Allah ce nagraditi. On, uistinu, ne voli one koji nepravdu cine. (Eš-Šura, 40)

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 24 Jan 2006, 19:54 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 24 Jun 2005, 02:03
sta si ti ovim hteo da kazes?
pa gledajuci po ovome velika vecina muslimana nisu muslimani nego su nesto drugo (bar oni koje ja poznajem) ......

uostalom sta znaci ovo "tema za muslimane" ?
sad ste poceli otvarat svoje teme na kojima srbi ne mogu ucestvovat jel?
molim te ... ovaj forum je javni i na njemu moze da postuje ko god hoce, ti si ocit primjer za to ....

Дрзнеш ли даље?...

Ал' један израз, једну мисао
Чућеш у борбе страшној ломљави
"Отаџбина је ово Србина!..."

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 24 Jan 2006, 22:14 
Pripravnik
Pripravnik

XentoniX je napisao:
sta si ti ovim hteo da kazes?
pa gledajuci po ovome velika vecina muslimana nisu muslimani nego su nesto drugo (bar oni koje ja poznajem) ......

uostalom sta znaci ovo "tema za muslimane" ?
sad ste poceli otvarat svoje teme na kojima srbi ne mogu ucestvovat jel?
molim te ... ovaj forum je javni i na njemu moze da postuje ko god hoce, ti si ocit primjer za to ....

U pravu si, velika vecina muslimana u BiH danas i zapravo nema pojma sta je Islam. Ne zelim vrijedjati, upoznao sam mnogo Banjalucana izbjeglica i sl. i jako malo njih poznaje i osnove vjere Islama. Vjerujem da si ti iz B. Luke i zato to kazem. Primjetio sam da mnogo muslimana u Banja Luci pije alkohol, jede svinjetinu, nije uglavnom u osnovnim prinicipima Islama. Ponavljam ne zelim vrijedjati ni muslimane Banja Luke, svako ima pravo na sve sto zeli raditi.

A, tema za muslimane sam mislio s razlogom posto vecina nemuslimana koja nije uglavnom upoznata ni s osnovama Islama ovako nesto vidi kao provociranje sto mi ni u jednom trenutku nije bio cilj. Jer, kao sto vidis iznad mene Knele se vec ubacio s nekim komentarom koji sadrzi uvredu.

A, jedan od razloga sto je u mnogome islamski svijet tj. islamske drzave danas su dosta nemocne, razlog je u tome sto se tamo ne sprovodi Islam, nego nesto sto oni zovu islam a sto se ne nalazi ni u Kuranu ni hadisu.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 25 Jan 2006, 03:17 
DELETED

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 25 Jan 2006, 03:33 
DELETED

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 25 Jan 2006, 03:46 
DELETED

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 31 Jan 2006, 21:01 
Pripravnik
Pripravnik

Micelijus je napisao:
Можеш ли ми послије овога, друже "Бошњак" објаснити за кога је ова тема? Ко је то Муслиман а ко није и ко то може одредити?
Шта Муслимана чини Муслиманом, Хришћанина Хришћанином...

Hej, hvala Micelijus. Nisam bio na forumu dugo, imao sam puno obaveza. Cucemo se kasnije, odgovorit cu ti ako bog da na ovo pitanje kasnije.

Pricacemo u duhu mira i tolerancije. Trazicemo ono sto je zajednicko i pravoslavcima i muslimanima i probati biti tolerantniji sto je moguce vise!

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 04 Feb 2006, 00:21 
DELETED

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 04 Feb 2006, 17:58 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 16 Jan 2006, 21:08
Toliko o administratoru, sto ga nije banovao i nepostojecem moderatoru jer ti postovi jos uvijek postoje.

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 9 Posta ] 

Sva vremena su u UTC [ DST ]