banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 01 Jul 2025, 12:55

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 7 Posta ] 
Autoru Poruka
PostPoslato: 28 Jan 2006, 23:37 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 29 Nov 2005, 17:26
Na ovu temu me podstakao Bik sa fantasticnim postom o svom snu o zajednistvu. To je u stvari san koji i Bog ima o nama ljudima.
Taj san je baziran na jednoj starozavjetnoj biblijkoj rijeci SHALOM – koja znaci mir ali pravo znacenje je u stvari- povezanost Boga, ljudi i svega stvorenog u pravdi, ljubavi i sreci. Pokusaj da zamislis svijet u kome SHALOM vlada. U tom svijetu svi brakovi bi bili zdravi i sva djeca bi imala ljubav roditeljskog doma. Oni koji imaju previse bi dali onima koji imaju premalo. Izraelska i Palestinska djeca bi se igrala zajedno na Zapadnoj Obali; njihovi roditelji bi gradili kuce jedni drugima. U kancelarijama, radnici bi tajno pomagali svojim kolegama da napreduju, zene bi uz kafu dijelile komplimente. Novine bi bile pune izvjestaja o hrabrosti i moralnoj ljepoti. Nesporazumi bi bili rjesavani u ljubavi . Vrata ne bi imala katance, auti ne bi imali alarme. Policajci bi izgubili posao. Sudovi za razvod brakova bi bili pretvoreni u porodicne centre. Svaki put kad jedno ljudsko bice dodirne drugo, to bi bio izraz ohrabrenja, njeznosti, topline. Niko ne bi bio usamljen ili uplasen. Ljudi razlicitih rasa bi se uhvatili za ruke i smatrali medjusobne razlike bogatstvom.
A u sredistu tog citavog zajendistva bi se nalazio njen veliki arhitekta i najslavniji stanovnik: Bog cije prisutstvo ispunjava svaku osobu neprestanim sjajem i odusevljenjem.
Pisci Biblije nam kazu da je to ono kako je zivot trebalo da izgleda. To je ono kako bi smo ti i ja izgledali da smo zivjeli po normama koje je Bog odredio za ljudski zivot.- da je nas svijet zaista normalan. Jednog dana ce biti.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 29 Jan 2006, 21:09 
Majstor
Majstor

Pridružio se: 23 Jan 2006, 17:58
...

Poslednji put menjao Dak dana 05 Apr 2006, 09:44, izmenjena samo jedanput

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 29 Jan 2006, 21:57 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Sajt je odlican. Imam i neke knjige koje je stampao CPS.
Za one koji zele da saznaju vise o Bozjem snu za cojvecanstvo preporucujem link:
http://mozaik.blog.ba/

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 30 Jan 2006, 20:33 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 16 Jan 2006, 21:08
E pa nisam ja bas onako zamisljao ono :D Mozda cu sada da skrenem s teme, al jbga. Ono sto si ti gore predstavio me je odmah asociralo na komunizam. I to je ono sve savrseno. Nema kriminala, svi smo braca i to. Ja sam u onom mom postu mislio samo na pitanje religije. Jedna velika zajednicka vjera. To ne brise ljudske mane. Uvijek ce biti onih koji vjeruju samo u svoj dzep i svoju korist, uvijek ce biti poremecenih ljudi i uvijek ce biti posla za policiju. Mada, mozda ipak ne uvijek. Ustvari, mislim da je realizovanje moje slike boljeg svijeta prva stepenica do ostvarenja ove tvoje slike koju si gore opisao. I to ce biti tako, ako prezivimo toliko dugo. Covjek neprestano napreduje i duhovno. Ako se prije toga ne potamanimo sopstvenim manama onda ce se ovo tvoje sigurno realizovati.

Na jednom od foruma sam procitao da u osnovi hriscanstvo i komunizam imaju dosta toga zajednickog. Sada mi se to potvrdilo. Ali ovo sto je bilo u SFRJ i sto je sada u S. Koreji i ostalima, nije ni blizu pravog komunizma. Jel tako?

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 30 Jan 2006, 22:13 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

U pravu si. Ono sto si ti pisao je put ka ostvarenju konacnog Bozjeg sna za ovu planetu.
Sto se tice rijeci SHALOM iz ljudske perspektive to jeste utopija ali ono sto je najvaznije je da je SHALOM Bozji san za nasu planetu. Tako je zivot trebalo da izgleda kada ga je Bog stvorio. Pad u greh (pobuna protiv Boga) je pokvario taj plan ali jednog dana Bog ce ponovo stvoriti takvo zajednistvo. A do tada on zeli da zajednica njegovih sljedbenika bude predslika tog zajednistva koje ce jednog dana postojati. On zeli da kad ljudi gledaju hriscane kazu „Vau, ja zelim da pripadam takvom zajednistvu.“ (nazalost gledajuci mnoge danasnje hriscane prije ce pozeljeti da pobjegnu sto dalje)
Postoji mnogo slicnosti izmedju hriscanstva i komunizma. Jedini problem je u tome sto je za takav nacin zivota potrebna promjena srca (novorodjenje, kako to hriscani kazu) koju jedino Bog moze da ucini. Bez Boga nemoguce je odrzati nacela komunizma.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 31 Jan 2006, 01:41 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 15 Jun 2005, 23:42
ШХАЛОМ(пуно здравља, радости, пара итд.)

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 31 Jan 2006, 22:27 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 16 Jan 2006, 21:08
Pa polako :wink: :

Dak:
Citiraj:
Mi govorimo sebi i drugima kako zelimo da mijenjamo svijet ali da se osjecamo bespomocni i da ne znamo odakle da pocnemo, a ne vidimo da smo svijet promijenili time sto smo sami sebe promijenili.

Vremenom ce biti sve vise ovakvih promjena, i sve ono ce biti moguce. Ako se ne unistimo do tada...

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 7 Posta ] 

Sva vremena su u UTC [ DST ]