banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 18 Jul 2025, 08:45

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 11 Posta ] 
Autoru Poruka
PostPoslato: 23 Jan 2006, 09:40 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 23 Feb 2003, 15:10
Na pokretanje ove teme me podstaklo gledanje filma MALI BUDA, u kojem budisticki svestenici traze sirom svijeta reinkarnaciju svoga duhovnog ucitelja - lame Dordjea. U toj potrazi oni nailaze na troje djece (dva djecaka i djevojcicu) za koje vjeruju da su njegova reinkarnacija. Medjutim, ispostavlja se, na kraju, da su sve troje reinkarnacija lame Dordeja. U filozofskom smislu to je objasnjeno time sto je ovaj lama htio da odvoji na razlicita mjesta tri dijela sebe - tijelo, govor i um.

Vrhovni budisticki svestenik koji je najvise trazio reinkarnaciju svog ucitelja, u duhu ovog objasnjenja, prilazi posljednjem od njih (a u americkom filmu to mora biti - Amerikanac! :-? ) i govori mu:"Ucitelju, srecan sam sto sam vas NAPOKON nasao!" U obracanju drugom djecaku i djevojcici svestenik je rekao isto to, samo bez predloga NAPOKON.

To bi bio motiv. Zanima me da li i u ostalim religijama ima istih ili slicnih vjerovanja. Citao sam sinoc ponesto o budizmu u OPCEM RELIGIJSKOM LEKSIKONU i VODICU KROZ SVJETSKE RELIGIJE Mirca Elijadea, i tu sam nasao potvrde za ovo sto se govori u MALOM BUDI.

Micelijus mi je vac rekao i natuknuo da takvih slucajeva ima i u hriscanstvu. Zanima me da li je neko pronasao takve slucajeve, ne samo u hriscanstvu vec i u drugim religijama...

Pozdrav.

Vrh

PostPoslato: 23 Jan 2006, 12:09 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene

Pridružio se: 04 Avg 2001, 01:00
Daljac je napisao:
Micelijus mi je vac rekao i natuknuo da takvih slucajeva ima i u hriscanstvu.

Slučajeva vjerovanja u to unutar hrišćanstva, ili slučajeva da se to događa?

Ako se događa onda se događa, u tom slučaju nema onoga "toga ima u budizmu a nema u islamu". Ako ima onda ima kod svih, bez obzira šta oni vjerovali. A ako nema onda nema.

Koliko je meni poznato toga - ima. Ali zvanično hrišćanstvo sigurno u to ne vjeruje jer oni ne vjeruju ni u reinkarnaciju, a kamoli u to da se nečija duhovna duša dijeli na par dijelova i inkarnira u više osoba.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 23 Jan 2006, 12:45 
DELETED

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 23 Jan 2006, 16:06 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 23 Feb 2003, 15:10
I mislio sam na Sveto Pismo.

Vaderu, nije bitno sto neka vjerska ustanova to ne priznaje. Ukoliko imas neko misljenje ili primjere - pisi. Zato sam i pokrenuo temu. A slazem se u potpunosti s tobom da, ako toga ima u jednoj religiji kolektivno nesvjesnog, ga ima i u drugima....

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 29 Apr 2006, 18:16 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene

Atlantik preleteo Abraham Linkoln!

Prema istraživanju poznatog ezoteriste, avijatičar Čarls Lindberg je bio "ponovo rođeni" 16. predsednik SAD

Pre više od pedeset godina, veliki majstor joge Paramhansa Jogananda izjavio je da je Abraham Linkoln u svom prethodnom životu bio himalajski jogin, a da je kasnije ponovo rođen kao - famozni avijatičar Čarls Lindberg!

Ima li zaista išta u životima ove dvojice velikana što potvrđuje Joganandine tvrdnje?
U svojoj novoj, nedavno izišloj knjizi Soul Journey from Linkoln to Lindberg (Put duše od Linkolna do Lindberga), poznati ezoterista Ričard Salva predočava stotine sličnosti u osobinama, karakteru i životnim prilikama između ove dve američke ikone. Povezujući i upoređujući, u širokom rasponu, svaki njihov aspekt - od fizičkog do mentalnog, emocionalnog, duhovnog itd - Salva je obezbedio ubedljivu evidenciju koja pokazuje da je Linkoln zaista reinkarniran kao Lindberg. Povlačeći paralele između njih dvojice, autor objašnjava i kako su Linkolnova životna iskustva i stavovi uticali na Lindberga. U knjizi, kroz jasne i uverljive parale između pomenutih američkih velikana, čitalac otkriva kako se skriveni zakoni karme i reinkarnacije ispoljavaju i u njegovom (čitaočevom) svakodnevnom životu. Knjiga proniče i u druga značajna pitanja, kao što je tajna spiritualna istorija najznačajnijeg američkog predsednika, uključujući i njegov prošli život kao himalajskog jogina, zatim u skrivene indicije koje upućuju na prošle živote i kako se većina njih "arhivira"...

Soul Journey je visoko ocenjena od autoriteta za metafiziku i ezoteriju. Tako, recimo, joga ekspert dr Dejvid Froli knjigu naziva "fascinantnom odgonetkom", stručnjak za pitanja reinkarnacije Frenk DeMarko opisuje je kao "izuzetno interesantnu...i duboko promišljenu komparaciju Linkolna i Lindberga". A Svami Kriananda, Joganandin učenik, izjavljuje da je ona "zaslužila da postane (duhovna) klasika".
Prema nekim drugim autoritetima, Salvina knjiga, budući pisana veoma temeljno i detaljno (na 344 strane, sa brojnim ilustracijama), sa vrlo lucidnim uvidima i objašnjenjima, može se smatrati jednim od najznačajnijih spiritualnih spisa našeg vremena, a izgleda da je i prva knjiga u svetu koja kroz odabrani primer iz ne tako daleke prošlosti, gotovo naučnički razmatra drevno pitanje karme i reinkarnacije. Smatraju je značajnom i zato što bi kako se očekuje, mogla podstaći slične istraživačke studije vrsnih reinkarnacionista u svetu.
Inače, Ričard Salva je izučavao joga-filozofiju i praktikovao njena učenja trideset godina. A i drži predavanje o reinkarnaciji, joga-filozofiji i istoriji u SAD i Evropi.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 30 Apr 2006, 14:20 
Pripravnik
Pripravnik

Pridružio se: 14 Jul 2005, 17:52
Možda je nisko, ali kao da ne mogu ne reagovati na ovakve bespotrebne stvari, koje uopšte po život nisu bitne, niti ikomu potrebne, a koje stvaraju famu o nečemu, što potom zadire van okvira razumnosti i van određenih okvira dobra.

Žalim što moram ovako se izjašnjavati, ali Hristos nije bio ezoterist, ni Mojsije, ni ostali biblijski velikani, pa su veći od sveg i jednog vračara, jer im je vjera bila čista, pa je poradi njih Onaj spustio svoja stopala na tle, i pomeo prazne filozofije među ljudima.

To je kao što neki žele istražiti mozak, pa osnuju institut i stvore spodobu i sablazan u društvu, koja djeluje protučovječno. Komu je dato – dato je, i zašto bi tko izučavao tajnu? Tajna se ne napastuje, ona sama dolazi ''uzornim življenjem'' od Boga a po potrebi čovjeku u njegovom životu.

Bitna je suština u malo znanja, a veliko znanje bez suštine nadima.

Također problem odlaska od svog prostora na desetine hiljada kilometara negdje, je odlazak od samog sebe, jer sve što jest, tu je u nama, tu je najveća filozofija, koju nećemo naći nigdje, ni u Indiji, jer gle Bog je pri čovjeku.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 30 Apr 2006, 15:11 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene

JHBX slažem se sa zadnjom rečenicom. Mada...iako je tačno da čovjek nosi sebe sa sobom gdje god da ide tačno je i to da čovjeka grade i na njega utiču iskustva koja doživljava, sredina koja ga okružuje, pa samim tim neko će možda ipak negdje na drugom mjestu doživjeti nešto što će ga promjeniti/izgraditi.

Vrh

PostPoslato: 01 Maj 2006, 05:42 
Pripravnik
Pripravnik

Putevi su razni, ne mogu reći da netko u svom traganju ne preispituje i Indiju, i sam sam omalo to činio, i razne druge nauke, ali nije to bitno.

Razumijem da su mnogi proroci govorili u metaforama, prikriveno, ali pravi govor stadu mora biti jasan, dakle Onaj koji prezentuje nauk, filozofiju življenja, mora ljudima biti jasan u riječima, a ne davati materijale za sablažnjavanje, a ako i da takav materijal na koji njihov moral burno reaguje, mora ga u potpunosti obrazložiti jasnim riječima, kako bi potvrdio sebe i bio jasan drugom, i da taj drugi nema materijal za negaciju istine.

Znamo i da biblija sablažnjava na prvi pogled, ali čovjek je prihvati na kraju , razumije i sjedini se sa rječima u njoj, a meni je čudno kad me sablazni nešto što ne znam da ima jasnu utemeljenost na biblijskim postulatima, a da od biblije ima veća knjiga u univerzumu – nema, Ona je najveća i kratka i dovoljna, ono što je još dublje i sve to je u nama, u našoj istini, pravdi i našim osobinama morala i časti, tu leži razum ka bibliji, tu leži poznanje Boga, tu je veza s Njim, u savršenosti – koja je jedino normalno i zdravo stanje čovjeka, a grijeh nije normalan, međutim oproštenjem milošću mi uvijek možemo dostići osječanje savršenosti i biti savršeni, biti s Bogom i s Isusom, mnogo bliže, nego li uopštenom ljudskom društvu, u duhovnoj i tjelesnoj čistoći.

Vrh

PostPoslato: 01 Maj 2006, 08:36 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene

JHBX je napisao:
meni je čudno kad me sablazni nešto što ne znam da ima jasnu utemeljenost na biblijskim postulatima

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 01 Maj 2006, 20:00 
Pripravnik
Pripravnik

Duh riječi je što lijeći,
…a ne raspored rijeći.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 02 Maj 2006, 23:33 
Početnik
Početnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 16 Feb 2006, 04:55
Ужас :drinking:

„Poznaćete Istinu i Istina će vas osloboditi“ (Jovan 8:32).

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 11 Posta ] 

Sva vremena su u UTC [ DST ]