banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 02 Jul 2025, 12:07

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 34 Posta ]  Idi na stranicu 1, 2  Sledeća
Autoru Poruka
PostPoslato: 22 Dec 2005, 22:52 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 29 Nov 2005, 17:26
Losa vjera je:
1. zasnovana na neprikosnovenom autoritetu. Drugim rjecima, u losoj vjeri, ja vjerujem jednostavno zato sto mi neki autoritet (pojedinac ili grupa) tako govori. Ja ne mislim za sebe, ne postavljam pitanja. Jednostavno, bez razmisljanja prihvatam da vjerujem ono sto mi se kaze.
2. zasnovana na pritiscima. Oni mogu biti manifestovani pritiskom male grupe da postanes kao oni ili pritiskom velike grupe ili kulture da se ne mjenjas (tiranija vecine)
3. psiholoska potrebe za pripadanjem. Mozda me niko ne tjera da vjerujem, ali ako sam toliko beznadezan za pripadanjem da sam zbog toga spreman da povjerujem sve sto se trazi, kako moja vjera moze da se zove autenticna?
4. arogantna i nespremna da uci. Kada je osoba ponosna zbog svoje „ispravnosti“ i kad se osjeca superiorna; kad ga njegova vjera uzdize iznad ostalih i cini da sa nipodastavanjem i osudom gleda na druge onda se takva vjera tesko moze nazvati dobra. Duhovni stav „ja sve znam“, umisljena sigurnost koja cini da pricam, pricam, pricam, i nikad ne slusam, stav „da me ti nicemu ne mozes pouciti“- sve su to osobine koje su ruzne kod ne religioznih ljudi a pateticne kod religioznih.
5. nepostena. Ako mi moja religija govori da su ljudi drugih rasa ili nacija inferiorni a ja licno poznajem mnoge od njih da su divni ljudi, zar ja ne postajem losija osoba ako nastavim da recitujem „partijsku liniju“. Ako sam bio svjedok korupcije u religijskoj organizaciji ali nastavljam da je prikazujem kao cistu zar tad pokazujem dobru vjeru.
6. apaticna. Dobra vjera uvjek motivise na akciju. Ako moja vjera nije takva onda je ona losa. Ako je moj zivot s vjerom isti kao i moj zivot bez vjere onda je ta vjera losa ako je uopste vjera. Ponekad se ovaj nedostatak akcije pokusava pokriti sa puno price, religijskih termina i sl. Ali koga mozes prevariti baraznom vatrom rijeci osim onoga ko ih izgovara.
7. korak unazad. To je vjera koja cini da manje volim, da budem manje mudar i zreo, manje ziv i odgovoran.

Dobra vjera je:

1. ponizna, spremna da uci i radoznala. Ako sam svjestan ogranicenosti svog znanja kako mogu da budem ponosan „sto puno znam“. Kako mogu da sa visine gledam one koji znaju manje? U stvari, ponos – osjecanje sigurnosti da sam u pravu i da sam superioran i da ne moram da ucim i slusam – je najveca moguca barijera u izgradnji vjere.
2. postena. Zar dobra vjera nebi trebala da se osjeca slobodnom da izrazi i sumnju i sigurnost. Zar ne bih trebao da budem posten o svojim slabostima, o svojoj vjeri, i o svojoj crkvi ili zajednici kojoj pripadam kao sto bih ocekivao od drugih da budu o njihovoj.
3. drustvena. Posto je moje individualno znanje ograniceno, zar ne trebam povezanost sa grupom provjerenih prijatelja, tako da jedni druge mozemo da ohrabrimo i pomognemo u nasem zajednickom traganju za vjerom, Bogom i istinom. Zar ne trebam prijatelje – zajednicu vjere koja ce me njezno upozoriti kada vide da gubim ove kvalitete dobre vjere? I zar ne trebam posten i ponizan dijalog sa ljudima drugih grupa (religija, ideologija, denominacija), posto oni mogu da vide stvari koje mi nedostaju kao i ja njihove?
4. aktivna. Ako smatram da je ono sto vjerujem istina, zar nisam obavezan da tako i zivim?
5. teska. Ako moja vjera donosi samo beneficije a ne kosta me nista, kako mogu biti siguran da je moje traganje, traganje za istinom a ne za beneficijama? Ako mi moja vjera uvjek donosi komplimente i postovanje drugih a nikad odbacivanje i nerazumjevanje, da li sam mozda vjernik zbog drustvenog prihvatanja? Ako me moja vjera nista ne kosta, da li je uopste vrijedna?
6. odnosna. Ako vjerujem da postoji licni Bog, zar ne bi moje traganje za istinom u Bozjem univerzumu trebalo da pocne sa uspostavljanjem odnosa sa njim? Drugim rjecima ako shvatam svoja ogranicenja, zar ne bih trebalo da dopustim Bogu da mi pomaze i da me vodi u mojoj potrazi za istinom?

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 23 Dec 2005, 11:30 
Pripravnik
Pripravnik

Pridružio se: 07 Jun 2003, 16:30
Ovo je jako dobar tekst. Zato cu se nadovezati:

Kako mogu da sa visine gledam one koji znaju manje?
Jednostavno: zato sto su oni koji znaju manje citali Svet plus, gledali fudbal, dok si ti radio na sebi. Zato sto su oni koji znaju manje isuvise lijeni da bi krenuli ka boljem. Zato sto su tromi i neposteni u mijenjanju svog stava prema zivotu. Da li treba jos?

Zar ne bih trebao da budem posten o svojim slabostima?
Bi. Ali ako ces to postenje dijeliti sa nama na forumu onda je to prije naivnost. Nema potrebe da budes posten prema drugima, samo prema sebi. Nema postrebe da se pravdas drugima. Nema potrebe da ista drugima objasnjavas. Jer kao sto si napisao vjera nije ''psiholoska potreba za pripadanjem''

Ako smatram da je ono sto vjerujem istina, zar nisam obavezan da tako i zivim?
Naravno da jesi! Jer samo tako ces uvidjeti da li je to stvarno istina ili si sebe obmanjivao vjerom o istini.

Zar ne bih trebalo da dopustim Bogu da mi pomaze i da me vodi u mojoj potrazi za istinom?
Kome treba istina. Tebi ili Bogu. I uopste sta ima Bog od toga da tebe vodi?

P.S. naravno ovi odgovori su moj stav prema onim pitanjima

Poslednji put menjao sathya dana 25 Dec 2005, 11:14, izmenjena samo jedanput

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 23 Dec 2005, 15:23 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 11 Dec 2002, 20:27
Идемо редом...

Citiraj:
u losoj vjeri, ja vjerujem jednostavno zato sto mi neki autoritet (pojedinac ili grupa) tako govori.
Појединац је падљиве природе. Једино је Божја Црква "тврђава и ступ истине" и речено је да је "ни врата пакла неће надвладати". Тиме је речено и ко је неприкосновени ауторитет за одређивање шта је права вера.

Citiraj:
Ja ne mislim za sebe, ne postavljam pitanja. Jednostavno, bez razmisljanja prihvatam da vjerujem ono sto mi se kaze.
Вера није разумска активност. Зато је лепо и писано: "Хвалим те Боже што си ово открио простима а сакрио од мудрих."

Citiraj:
zasnovana na pritiscima.
Човек је биће слободне воље. Било какав облик присиле је недопустив. Потпуно се слажем.

Citiraj:
psiholoska potrebe za pripadanjem. Mozda me niko ne tjera da vjerujem, ali ako sam toliko beznadezan za pripadanjem da sam zbog toga spreman da povjerujem sve sto se trazi, kako moja vjera moze da se zove autenticna?
Вера ни не треба да буде "аутентична", јер је писано: "један Господ, ЈЕДНА ВЕРА, једно крштење". Оно што јесте аутентично је личност човека која је непоновљива у целом универзуму.

Citiraj:
arogantna i nespremna da uci.
Вера се никада није "учила". вера је "једном рпедата светима" и од тада се преноси са колена на колено.

Citiraj:
Kada je osoba ponosna zbog svoje „ispravnosti“ i kad se osjeca superiorna; kad ga njegova vjera uzdize iznad ostalih i cini da sa nipodastavanjem i osudom gleda na druge onda se takva vjera tesko moze nazvati dobra.
Потпуно тачно. Гордост је један од највећих греха који човека може да стрефи, а знамо да је гордост проузроковала и пад анђела...

Citiraj:
Duhovni stav „ja sve znam“, umisljena sigurnost koja cini da pricam, pricam, pricam, i nikad ne slusam, stav „da me ti nicemu ne mozes pouciti“- sve su to osobine koje su ruzne kod ne religioznih ljudi a pateticne kod religioznih.
Знање и духовност немају ништа заједничко. Према томе, то уопште није "духовни став", него је - стање погорђеног ума.

Citiraj:
Ako mi moja religija govori da su ljudi drugih rasa ili nacija inferiorni a ja licno poznajem mnoge od njih da su divni ljudi, zar ja ne postajem losija osoba ako nastavim da recitujem „partijsku liniju“.
Тачно. Сви људи су једнаки пред Богом без обзира на националну, расну, сталешку припадност.

Citiraj:
Ako sam bio svjedok korupcije u religijskoj organizaciji ali nastavljam da je prikazujem kao cistu zar tad pokazujem dobru vjeru.
У свакој "религијској организацији" има корупције. Из простог разлога што су све сачињене од грешних и падљивих људи. Што би рекао народ: "у сваком житу има и кукоља". Бог је чак рекао да кукоља треба да буде и у Његовој Цркви, да се покаже који су исправни. Ако бисмо гледали на те грешне појединце, ладно бисмо све "религијске организације" окарактерисали као "лоше". Ипак, понашање појединаца никада није било мерило да ли је нешто "добро" или "лоше".

Citiraj:
Dobra vjera uvjek motivise na akciju. Ako moja vjera nije takva onda je ona losa. Ako je moj zivot s vjerom isti kao i moj zivot bez vjere onda je ta vjera losa ako je uopste vjera. Ponekad se ovaj nedostatak akcije pokusava pokriti sa puno price, religijskih termina i sl. Ali koga mozes prevariti baraznom vatrom rijeci osim onoga ko ih izgovara.
Све зависи шта подразумеваш под "акцијом" а шта не. Ако под "акцијом" подразумеваш фанатично обијање врата људи и досађивање људима, онда ниси ништа друго доли - "досадан као пролив". Мотивације да чиниш добра дела, попут организовања помоћи угроженој браћи и сестрама је нешто сасвим друго...

Citiraj:
To je vjera koja cini da manje volim
Да, таква вера је лоша..

Citiraj:
, da budem manje mudar i zreo
Мудрост је пожељна, али само ако има христолошки садржај. Ако је то људска мудрост попут "мудрости" паганских философа, таква мудрост постаје само терет на души.

Citiraj:
, manje ziv i odgovoran.
Исправан духовни живот и одговорност у сваком погледу су врлине.

Citiraj:
ponizna
Врлина.

Citiraj:
, spremna da uci i radoznala.
Вера и знање немају ништа заједничко. Док је знање ментална акција, вера је акција срца. Поистоветити веру са знањем је познато као - јерештина гностицизма.

Citiraj:
Ako sam svjestan ogranicenosti svog znanja kako mogu da budem ponosan „sto puno znam“. Kako mogu da sa visine gledam one koji znaju manje? U stvari, ponos – osjecanje sigurnosti da sam u pravu i da sam superioran i da ne moram da ucim i slusam – je najveca moguca barijera u izgradnji vjere.
Типичан опис синкретичких паганских система, у којима се обично следи неки гуру који "поседује знање".

Citiraj:
postena.
Врлина.

Citiraj:
Zar dobra vjera nebi trebala da se osjeca slobodnom da izrazi i sumnju i sigurnost. Zar ne bih trebao da budem posten o svojim slabostima, o svojoj vjeri, i o svojoj crkvi ili zajednici kojoj pripadam kao sto bih ocekivao od drugih da budu o njihovoj.
Црква је једна. Изван Цркве постоје само секте. Тако да говорити о Цркви као о множини може само секташ.

Citiraj:
drustvena.
Врлина.

Citiraj:
Posto je moje individualno znanje ograniceno
Знање нема везе са вером. Опет јерештина гностицизма.

Citiraj:
, zar ne trebam povezanost sa grupom provjerenih prijatelja
Да, али не по основу који покушаваш да потуриш.

Citiraj:
, tako da jedni druge mozemo da ohrabrimo i pomognemo u nasem zajednickom traganju za vjerom, Bogom i istinom.
Не у трагању за вером, него у јачању вере. Онај ко "трага за вером" лута беспућем иако је видјело постављено да указује на прави пут.

Citiraj:
Zar ne trebam prijatelje
Апсолутно требаш.

Citiraj:
– zajednicu vjere koja ce me njezno upozoriti kada vide da gubim ove kvalitete dobre vjere?
Зато је Божја Црква - саборне природе. Само што то "нежно" асоцира на типично стање данашњег човека који пун егоизма, лако се увреди ако му неко укаже на погрешке, јер.. како "његово височанство" да у нечему греши...

Citiraj:
I zar ne trebam posten i ponizan dijalog sa ljudima drugih grupa (religija, ideologija, denominacija), posto oni mogu da vide stvari koje mi nedostaju kao i ja njihove?
Дијалог је увек потребан и нужан. Припадници Божје Цркве имају обавезу да упозоравају људе који срљају у погибао. Секташима треба указати на то да су следбеници оснивача секти, и рећи им где је Божја Црква. Ако послушају, добили смо брата назад, а ако не, њихова крв није на нама.

Citiraj:
aktivna.
Активна вера је свакако оно што се тражи. Надам се да под "активном вером" не подразумеваш педловање шарених брошурица од врата до врата и досађивање људима.

Citiraj:
Ako smatram da je ono sto vjerujem istina, zar nisam obavezan da tako i zivim?
Зависи да ли верујеш у своју малу, људску и патетичну "истину", или верујеш у Истину. Ако је ово друго, онда свакако да по Истини треба живети.

Citiraj:
teska.
Вера не може бити тешка. Свакоме је Бог дао да носи крст оне тежине коју појеиднац може да поднесе.

Citiraj:
Ako moja vjera donosi samo beneficije a ne kosta me nista, kako mogu biti siguran da je moje traganje, traganje za istinom a ne za beneficijama?
Јеидна бенефиција праве вере је нада у вечни живот.

Citiraj:
Ako mi moja vjera uvjek donosi komplimente i postovanje drugih a nikad odbacivanje i nerazumjevanje, da li sam mozda vjernik zbog drustvenog prihvatanja?
Вера нема никакве везе са друштвеним статусом. Ако вера подстиче осећај "припадности елити", бежи отуда, јер је реч о - тоталитарној и деструктивној верској секти.

Citiraj:
Ako me moja vjera nista ne kosta, da li je uopste vrijedna?
Вера слабо шта има са коштањем. Права вера ће навести човека да не гледа матерјиалним очима, него духовним. Материјална добра губе свој смисао...

Citiraj:
odnosna.
Који ти је па тој?

Citiraj:
Ako vjerujem da postoji licni Bog
Не постоји "лични бог". Постоји један Бог, сведржитељ, творац Неба и земље и свега видљивог и невидљивог, који се открио људима у своја три лица.

Citiraj:
, zar ne bi moje traganje za istinom u Bozjem univerzumu trebalo da pocne sa uspostavljanjem odnosa sa njim?
Свакако. Само што се тај однос са Богом може постићи само искреним покајањем и скрушеним срцем жељним мира и спокоја.

Citiraj:
Drugim rjecima ako shvatam svoja ogranicenja, zar ne bih trebalo da dopustim Bogu da mi pomaze i da me vodi u mojoj potrazi za istinom?
То је пут у индивидуализам који убија. Истина је ходила земљом и оставила веру као путоказ у вечни живот. Уски пут који води у спасење је познат већ 2000 година. Трагати за Истином заправо представља плач изгубљене овчице који ће добри пастир чути и привести такву овчицу Његовој Цркви. Све друго је само лутање беспућем и поред тога што видјело светли и показује на пут. :angel:

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 23 Dec 2005, 15:34 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 23 Feb 2003, 15:10
Maran Ata je napisao:
Знање нема везе са вером. Опет јерештина гностицизма.

Ti pojma nemas o gnosticizmu. Inace ni bi lupao ovakve gluposti.
Ali, vec smo navikli da pises o onome sto ne poznajes i, sto je jos gore, o onome sto mislis da poznajes...

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 25 Dec 2005, 15:22 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Citiraj:
Вера није разумска активност. Зато је лепо и писано: "Хвалим те Боже што си ово открио простима а сакрио од мудрих."

Slozio bih se djelimicno s tobom i rekao da vjera nije SAMO razumska aktivnost. AKo vjera nije razumska aktivnost cemu onda sve ove diskusije i argumenti koje navodimo. Moje srce ne moze da uziva u necemu sto um odbacuje. Isus je kazao :"Ljubi Gospoda svim srcem, svom dusom i svim umom." Mislim da nasa vjera ne treba da bude slijepa vec inteligentna. Isus je kazao: "Poznacete istinu i istina ce vas osloboditi."
Apostol Pavle je napisao: "Jer znam kome sam vjerovao..." (2 Tim. 1:12) Slazem se s tobom u tome da vjera ide iznad razuma ali ne protiv njega.

Citiraj:
Вера се никада није "учила". вера је "једном рпедата светима" и од тада се преноси са колена на колено.
Kad se nesto prenosi sa koljena na koljeno sta je to ako ne ucenje.

Citiraj:
Знање и духовност немају ништа заједничко.
Moguce je da covjek ima znanja a da nije duhovan kao sto je moguce i da nekok bude duhovan bez znanja. ALi mislim da je najbolje imati oboje.

Citiraj:
Мотивације да чиниш добра дела, попут организовања помоћи угроженој браћи и сестрама је нешто сасвим друго...

Upravo sam mislio na to.
Citiraj:
Вера и знање немају ништа заједничко. Док је знање ментална акција, вера је акција срца.
Vec sam prokomentarisao iznad.

Citiraj:
Дијалог је увек потребан и нужан. Припадници Божје Цркве имају обавезу да упозоравају људе који срљају у погибао. Секташима треба указати на то да су следбеници оснивача секти, и рећи им где је Божја Црква
.Ovo mi ne lici na dijalog.
Citiraj:
Надам се да под "активном вером" не подразумеваш педловање шарених брошурица од врата до врата и досађивање људима.
Apsolutno ne.

Citiraj:
Вера слабо шта има са коштањем. Права вера ће навести човека да не гледа матерјиалним очима, него духовним. Материјална добра губе свој смисао...
Nisam mislio na kostanje u materijalnom smislu, vec na negdje procitane rijeci: Kad Hristos poziva covjeka on ga poziva da dodje i da umre."

Citiraj:
Не постоји "лични бог". Постоји један Бог, сведржитељ, творац Неба и земље и свега видљивог и невидљивог, који се открио људима у своја три лица.
[/quote]Kad kazem licni Bog mislim na Boga koji nije bezlican.

Citiraj:
, zar ne bi moje traganje za istinom u Bozjem univerzumu trebalo da pocne sa uspostavljanjem odnosa sa njim?
Citiraj:
Свакако. Само што се тај однос са Богом може постићи само искреним покајањем и скрушеним срцем жељним мира и спокоја.
Apsolutno se slazem

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 25 Dec 2005, 20:05 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 13 Jun 2004, 00:25
Eto Marane, kad je co'ek dosao na forum proglasio si ga sektasom i idiotom , a vidis da se slazete... :lol: :lol: tz tz tz

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 25 Dec 2005, 22:39 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 13 Nov 2005, 01:35
Rijec dvije o religiji.

- [Praying heavenward]
Homer: I'm not normally a religious man, but if you're up there, save me, Superman!

- Reverend Lovejoy: This so-called new religion is nothing but a pack of weird rituals and chants, designed to take away the money of fools. Now let's say the Lord's Prayer 40 times, but first, let's pass the collection plate.

- Bart: Woah! God is so in your face!
Homer Simpson: Yeah, he's my favorite fictional character.

- Homer: [while watching a meteor shower] I wish God were alive to see this.

- Ned Flanders: Let's thank the Lord for another beautiful day.
Superintendent Chalmers: "Thank the Lord"? That sounded like a prayer. A prayer in a public school. God has no place within these walls, just like facts don't have a place within an organized religion.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 26 Dec 2005, 16:24 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Razlog zbog kojeg sam i postavio ovaj tekst o dobroj i losoj vjeri su ljudi poput Felixa koji su izgradili veoma lose misljenje o Bogu, religiji i vjeri upravo zbog lose vjere koju su nazalost mogli da vide u svim crkvama u nasim krajevima. Zalosno je i to sto se mnogi ponose "losom" vjerom ne videci da takva vjera tjera ljude od Boga.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 27 Dec 2005, 00:03 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Moje misljenje nisu izgradile nase crkve nego istorija i cinjenice.

Vrh

Tema posta: Hm...
PostPoslato: 27 Dec 2005, 01:00 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 01 Okt 2002, 09:33
_Felix_Moses_ je napisao:
Moje misljenje nisu izgradile nase crkve nego istorija i cinjenice.

Tvoj potpis djeluje fascinantno nakon ovoga :D

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 27 Dec 2005, 15:00 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Ne znam sta tacno mislis kad kazes da je tvoje misljenje izgradila istorija. Vjerovatno se radi o losem primjeru koji su hriscani (vecina) davali kroz istoriju. Ja bih volio da uporedis sve sto znas o hriscanima i hriscanskim crkvama sa opisom istog u Novom Zavjetu i da vidis da je razlika ogromna. Vidio bi, kao sto sam i ja, da Isus i njegov zivot imaju vrlo malo slicnosti sa zivotom savremenih hriscana. U stvari, mislim da bi bio veoma iznenadjen onim sto bi tamo procitao. Pozdrav

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 27 Dec 2005, 15:44 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene

Pridružio se: 04 Avg 2001, 01:00
duhovni prijatelj je napisao:
Ja bih volio da uporedis sve sto znas o hriscanima i hriscanskim crkvama sa opisom istog u Novom Zavjetu i da vidis da je razlika ogromna. Vidio bi da Isus i njegov zivot imaju vrlo malo slicnosti sa zivotom savremenih hriscana. U stvari, mislim da bi bio veoma iznenadjen onim sto bi tamo procitao.

Upravo tako.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 27 Dec 2005, 17:03 
DELETED

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 28 Dec 2005, 01:15 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Danasnja religija se svodi na prevaru i manipulaciju masama. Prije su religiju koristili mocnici da se dokopaju imanja i svjetovne vlasti. Sami pocetak religije kao necega sto je trebalo objasniti prirodu i zivot je jedino sto je dobro u njoj. Ona je velika izmisljotina bila onda, a s vremenom je postajala jos veca i komplikovanija i iz nje su nastala i jos nastaju mnoga zla. A sve te dobre stvari koje se spominju u Bibliji, Kuranu i drugim "svetim" knjigama su izmisljotine koje je napisao covjek kako bi lakse prodao svoju ideju naivnim masama i kontrolisao ih.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 28 Dec 2005, 08:21 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat

Pridružio se: 01 Apr 2003, 15:53
A da li ti pročitao šta se nalazi u tim knjigama pa si na osnovu toga izgradio svoj stav?

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 28 Dec 2005, 11:52 
Pripravnik
Pripravnik

Pridružio se: 07 Jun 2003, 16:30
_Felix_Moses_ je napisao:
Danasnja religija se svodi na prevaru i manipulaciju masama. Prije su religiju koristili mocnici da se dokopaju imanja i svjetovne vlasti. Sami pocetak religije kao necega sto je trebalo objasniti prirodu i zivot je jedino sto je dobro u njoj. Ona je velika izmisljotina bila onda, a s vremenom je postajala jos veca i komplikovanija i iz nje su nastala i jos nastaju mnoga zla. A sve te dobre stvari koje se spominju u Bibliji, Kuranu i drugim "svetim" knjigama su izmisljotine koje je napisao covjek kako bi lakse prodao svoju ideju naivnim masama i kontrolisao ih.

U potpunosti se slazem. No imaj na umu da se na to svodi i danasnja politika, reklame, sport, itd. Uopste govoreci nije problem u religiji nego u ljudima koji zele biti manipulisani. Manipulacije ce uvijek biti i uvijek ce biti ''ovaca koje se trebaju šišati'' Ako to shvatis onda se zapitas u cemu si ti izmanipulisan? Sve ostalo je prazna prica.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 28 Dec 2005, 16:00 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Citiraj:
...primjeru koji su hriscani (vecina) davali kroz istoriju.
Па дај нам ти те "примере" да видимо који су и какви су. :roll:

Citiraj:
Ja bih volio da uporedis sve sto znas o hriscanima i hriscanskim crkvama
Јерештина. Не постоје "хришћанске цркве", него ЈЕДНА света, саборна и апостолска Црква. Множина коју ти називаш "црквама" су заправо секте. :wink:

Citiraj:
sa opisom istog u Novom Zavjetu i da vidis da je razlika ogromna.
Да, заиста... псеудохришћанске протестантске секте немају скоро никакаве сличности са библијском Црквом. :drinking:

Citiraj:
Vidio bi, kao sto sam i ja, da Isus i njegov zivot imaju vrlo malo slicnosti sa zivotom savremenih hriscana.
Ако си поредио секте, наравно да си то "видио". :lol:

Citiraj:
U stvari, mislim da bi bio veoma iznenadjen onim sto bi tamo procitao.
И евнух је читао, али није разумео. Зашто мислиш да ти јеси? :roll:

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 28 Dec 2005, 16:47 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene

Pridružio se: 04 Avg 2001, 01:00
Maran Ata je napisao:
Citiraj:
...primjeru koji su hriscani (vecina) davali kroz istoriju.
Па дај нам ти те "примере" да видимо који су и какви су. :roll:

Pogledaj sebe.

Vrh

Tema posta: odgovor Felixu
PostPoslato: 28 Dec 2005, 19:45 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Moje misljenje je da je problem u crkvi a ne u Bibliji. Prvi hriscani nisu imali gradjevine vec su se sastajali po kucama. Sve im je bilo zajednicko. Prodavali su svoja imanja da bi dali onima kojima je potrebno. (uporedi sa danasnjim svestenicima i ogromnim crkvenim gradjevinama).
Pisci biblije su konstantno osudjivali korupciju i nemoral careva i svestenika. Kad citas knjige starozavjetnih proroka vidis da su oni bili borci za socijalnu pravdu i da su uvijek bili na strani odbacenih, siromasnih i ugnjetavanih. Zbog stalnog kritikovanja politickih i religioznih vrhova mnogi od njih su bili ubijeni.
A Isus je tek posebna prica. Jevreji su ocekviali mesiju cara a on se rodio u stalici. Jevreji se nisu druzili sa „paganima“ (niti su ih dodirivali jer su smatrali da se dodirom prenosi njihova necistota,) a Isus je jeo s njima. Jevreji su osudjivali gresnike a Isus im je prastao. Jevreji nisu smjeli da stoje sa zenama na ulici a Isus se druzio sa prostitukama. Bio je toliko drugaciji da ga nisu mogli trpiti i na kraju su ga ubili.
Stvarno bih volio da procitas Novi Zavjet a posebno jevandjelja. (ako mogu da predlozim pocni sa Lukinim jevanjeljem) Vjerujem da ces dobiti potpuno drugaciju sliku o hriscanstvu.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 28 Dec 2005, 19:57 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Citiraj:
Moje misljenje je da je problem u crkvi a ne u Bibliji.
Божја Црква је "тврђава и ступ истине" (1 Тим 3,15), тако да проблем можеш једино да имаш ти у својој глави. :lol:

Citiraj:
Prvi hriscani nisu imali gradjevine vec su se sastajali po kucama.
И беба испочетка пије млеко, а после пређе на чврсту храну. Зашто мислиш да живи организам - Црква треба целог живота да остане на млеку? :roll:

Citiraj:
Sve im je bilo zajednicko. Prodavali su svoja imanja da bi dali onima kojima je potrebno.
Хоћеш рећи... постајали су сиромаси којима је после требало помагати? :roll:

Citiraj:
(uporedi sa danasnjim svestenicima i ogromnim crkvama).
Нарасло Божје тело - Црква, свакако да потребује огромне храмове. Јер... како год је беби довољан креветац, одраслом човеку треба прави, велики и чврсти кревет. 8)

Citiraj:
Pisci biblije su konstantno osudjivali korupciju i nemoral careva i svecenika.
Да, и? :roll:

Citiraj:
Kad citas knjige starozavjetnih proroka vidis da su oni bili borci za socijalnu pravdu i da su uvijek bili na strani odbacenih, siromasnih i ugnjetavanih.
Где су примери? Рефере бато! :D

Citiraj:
Zbog stalnog kritikovanja politickih i religioznih vrhova mnogi od njih su bili ubijeni.
Укључујући и самог Исуса Христа. Због критика су и многи мученици за Христа пострадали касније... Данашњи јеретици су склони сами себе да направе "мученицима" када им се укаже на погибељ лажи у које верују. :lol:

Citiraj:
A Isus je tek posebna prica. Jevreji su ocekviali mesiju cara a on se rodio u stalici. Jevreji se nisu druzili sa „paganima“ (niti su ih dodirivali jer su smatrali da se dodirom prenosi njihova necistota,) a Isus je jeo s njima. Jevreji su osudjivali gresnike a Isus im je prastao. Jevreji nisu smjeli da stoje sa zenama na ulici a Isus se druzio sa prostitukama. Bio je toliko drugaciji da ga nisu mogli trpiti i na kraju su ga ubili.
Да, и? :roll:

Citiraj:
Stvarno bih volio da procitas Novi Zavjet a posebno jevandjelja. (ako mogu da predlozim pocni sa Lukinim jevanjeljem) Vjerujem da ces dobiti potpuno drugaciju sliku o hriscanstvu.
Хвала на предлогу. Учињено давно и много пута. Чак шавише, то ми је редовна активност и дан данас. Само што си ти још један пример човека који хоће сам да чита и створи "хришћанство онако како те уши сврбе" тј. по твојим властитим мерилима. И гле... управо на тај начин је и настало преко 20,000 протестантских секти. :drinking:

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 34 Posta ]  Idi na stranicu 1, 2  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]