banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 18 Jul 2025, 22:12

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 41 Posta ]  Idi na stranicu 1, 2, 3  Sledeća
Autoru Poruka
PostPoslato: 30 Nov 2005, 21:12 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 29 Nov 2005, 17:26
Zelim se dopisivati s nekim ko je otvoren, tolerantan i neopterecen raznim dogmama i tradicijom o temama kao sto su vjera, sumnja, molitva, duhovna iskustva i slicno.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 30 Nov 2005, 21:43 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 11 Dec 2002, 20:27
А којој секти ти припадаш? :roll:

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 30 Nov 2005, 22:35 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 15 Jun 2005, 23:42
Вероватно Идиотима

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 30 Nov 2005, 22:35 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 12 Feb 2005, 19:58
Maran Ata je napisao:
А којој секти ти припадаш? :roll:

A kojoj sekti ti pripadas?

Citiraj:
Вероватно Идиотима

Vidi se covjek radi tehniku koja se zove Unutrasnje ogledalo.. kada tako dobro prijektuje sebe na druge.. ;)

Nego, duhovni, dobro dosao.. i zelim ti srecu u tvom cilju traganja..

Pozdrav

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 30 Nov 2005, 23:09 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Zadnjih godina sam dosta putovao po svijetu i druzio sa ljudima raznih
religija i kultura tako da sam vrlo tolerantan i otvoren. Veoma me nervira
stav ljudi u ovoj zemlji koji hriscane u drugim crkvama ili vjernike drugih
religija smatraju neprijateljima. Ja ih smatram duhovnim prijateljima koji
su zajedno sa mnom na istom putovanju.
Zalosno je sto hriscanstvo ovdje ne cini ljude boljim vec im je samo stalo
da te ubijede u ono sto oni vjeruju. Hriscani optuzuju jedni druge ko je u
pravu i ko ima ispravnija vjerovanja, a nikog nije briga za siromasne,
gladne, i odbacene. Ja sam hriscanin, ali iskreno mislim da mi hriscani
treba da se javno izvinimo svim drugima zato sto smo im dali losu sliku
hriscanstva.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 01 Dec 2005, 00:19 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene

Pridružio se: 04 Avg 2001, 01:00
Duhovni prijatelju dobrodošao na forum.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 01 Dec 2005, 08:09 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat

Pridružio se: 01 Apr 2003, 15:53
Još jedna dobrodošlica!

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 01 Dec 2005, 09:54 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat

Pridružio se: 30 Mar 2005, 22:09
I još jedna . :)

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 01 Dec 2005, 10:48 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 23 Feb 2003, 15:10
Takodje.
Hajde da se dopisujemo. :D

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 01 Dec 2005, 15:08 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

duhovni prijatelj je napisao:
Ja sam hriscanin, ali iskreno mislim da mi hriscani treba da se javno izvinimo svim drugima zato sto smo im dali losu sliku hriscanstva.

Типична реторика секташа који се увек стиде да признају којој секти припадају. :lol:

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 01 Dec 2005, 15:40 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Maran Ata je napisao:
Ja sam hriscanin, ali iskreno mislim da mi hriscani treba da se javno izvinimo svim drugima zato sto smo im dali losu sliku hriscanstva.

Типична реторика секташа који се увек стиде да признају којој секти припадају. :lol:

Ja ne govorim o crkvama i sektama vec generalno o Hriscanskoj Crkvi i bilo bi bolje da svi sto prije prihvatimo ovakvu retoriku da bi nas sekularni ljudi ozbiljnije shvatali. Maran Ata, cijenim sve ove poruke koje si okacio ali bih volio da zajednickim snagama radimo na tome da hriscansku vjeru predstavimo sekularnim ljudima na najbolji moguci nacin umjesto da se medjusobno prepucavamo i ubjedjujemo. Volio bih da se molimo jedan za drugoga i da postanemo pravi duhovni prijatelji bez obzira na razlike u stavovima. Pozdrav

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 01 Dec 2005, 15:49 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 24 Nov 2004, 15:21
Nemoj previse da se 'osvrces' na Maran Atu, on je uvijek antiprotivan :D .

Dobrodoslica i od mene.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 01 Dec 2005, 18:11 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Maran Ata je napisao:

Ja ne govorim o crkvama i sektama vec generalno o Hriscanskoj Crkvi i bilo bi bolje da svi sto prije prihvatimo ovakvu retoriku da bi nas sekularni ljudi ozbiljnije shvatali. Maran Ata, cijenim sve ove poruke koje si okacio ali bih volio da zajednickim snagama radimo na tome da hriscansku vjeru predstavimo sekularnim ljudima na najbolji moguci nacin umjesto da se medjusobno prepucavamo i ubjedjujemo. Volio bih da se molimo jedan za drugoga i da postanemo pravi duhovni prijatelji bez obzira na razlike u stavovima. Pozdrav
Учити људе јересима које проповедају секте је погубније него ли их оставити "секуларнима" како ти називаш атеисте. Јер, онај који зна а и даље верује у јереси (лажи) биће више бијен од оног који не зна. Ако неког научиш јересима неке секте, ниси га привао Богу, него лажима које је измислио највећи лажац... а ти знаш ко је тај.

Сам термин "хришћанска црква" који ти спомињеш може да се односи само на Божју Цркву која је основана пре 2000 година, а никако пре пар стотина година од стране неког обичног смртника. :wink:

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 01 Dec 2005, 21:10 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Bojim se da kad dodjes pred Boga on te nece pitati jesi imao ispravna vjerovanja ili jesi li bio clan ispravne crkve. Ako je to sve sto imas onda se bolje zapitaj o svojoj sudbini. Umjesto toga, Bog ce te pitati je si li zivio zivotom ljubavi i jesi li razvio Hristov karakter. Ispravna vjerovanja nisu cilj vec sredstvo do cilja. Ako mi ne vjerujes procitaj Isusovu pricu o sudu u Matejevom jevanjelju 25 glavi i koji je "test" na sudu.
Pozdrav

Vrh

PostPoslato: 02 Dec 2005, 09:32 
Pripravnik
Pripravnik

Pridružio se: 07 Jun 2003, 16:30
Zelim se dopisivati s nekim ko je otvoren, tolerantan i neopterecen raznim dogmama i tradicijom o temama kao sto su vjera, sumnja, molitva, duhovna iskustva i slicno.

Hm, tu ti vec ne mogu pomoci :D
Sala mala. Imas jedan veliki pozdrav od mene. Nisam puno vidio od svjetskih religija nit me to puno privlaci. Drzim do toga da je moj unutrasnji sistem sa zivim (sadasnjim) trenutkom mnogo jaci od pravila napisanih iz bilo kakve knjige. E, tako ti ja nemam nikakvog materijala niti podloge da ti solim pamet.
Opuisti se .... i uzivaj! :D

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 02 Dec 2005, 14:14 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene

Pridružio se: 04 Avg 2001, 01:00
Bojim se da kad dodjes pred Boga on te nece pitati jesi imao ispravna vjerovanja ili jesi li bio clan ispravne crkve. Ako je to sve sto imas onda se bolje zapitaj o svojoj sudbini. Umjesto toga, Bog ce te pitati je si li zivio zivotom ljubavi i jesi li razvio Hristov karakter. Ispravna vjerovanja nisu cilj vec sredstvo do cilja. Ako mi ne vjerujes procitaj Isusovu pricu o sudu u Matejevom jevanjelju 25 glavi i koji je "test" na sudu.

Bravo! Slika

Maran Ata je napisao:
Učiti ljude jeresima koje propovedaju sekte je pogubnije nego li ih ostaviti "sekularnima" kako ti nazivaš ateiste.

Da li ti Maran Ata uopšte razmisliš šta pišeš prije nego što napišeš ovako nešto? Da li si svjestan količine mržnje, zlobe i gordosti koja kulja u tebi i iz tebe?

Tebi je bolje da je neko ateista, da ne priznaje Oca, Sina Otkupitelja, Duha Svetog, da pljuje po Bogu, da psuje Boga, da sve vjernike kroz istoriju smatra poremećenima, nego da neko priznaje Oca, Sina, Duha Svetog, da čita i proučava Sveto Pismo, da se moli Bogu i da razvija Hristov karakter kako je to lijepo rekao duhovni prijatelj, ako uz to ne pripada pravoslavnoj crkvi! Ovaj drugi ti smeta i smatraš ga gorim od ateiste samo zato što ne vjeruje tačno onako kako je propisala pravoslavna crkva, zato što ne usvaja (neke) vaše dogme i vaše poglede.

Vi pravoslavni govorite da je gordost najveći i prvi grijeh, a jesi li svjestan koju gordost ti ispoljavaš? Ko može za sebe i svoju vjersku zajednicu reći da je potpuno ispravna? Pa niko nema ni hiljaditi dio jednog jedinog procenta spoznaje o Bogu, vjeri, duhovnosti i ostalom što se tiče tih stvari. Niko od nas (ni vjerske organizacije) nema ispravna gledišta i učenja, svi imamo samo više ili manje pogrešna, a najprije nepotpuna. A razlika između naših međusobnih pogrešnih i nepotpunih shvatanja je zanemarljiva u odnosu na razliku između naših trenutnih shvatanja i onih pravih, potpunih, koje niko još nema. I zbog toga treba ispoljiti gordost veću od Himalaja pa tvrditi za sebe da je potpuno ispravan i da je lošije biti vjernik druge vjerske zajednice (u kojima se mnogi više trude u duhovnosti nego pripadnici SPC) nego biti ateista.

U 'besjedi na gori' Hrist je između ostalog rekao i ovo:

Ako ko pokvari jednu od ovih najmanjih zapovijesti i nauči tako ljude, najmanji nazvaće se u carstvu nebeskome; a ko izvrši i nauči, taj će se veliki nazvati u carstvu nebeskome. (Matej 5,19)

Za ove koji pokvare jednu od najmanjih zapovijesti i tako nauče ljude neće goriti u paklu ni slično, već će i on ući u Carstvo Nebesko, zvaće se najmanji, ali je to zanemarljivo u odnosu na to da će se takav ipak naći u Carstvu Nebeskom.

I za kraj ću podsjetiti na ovo što je odlično rekao duhovni prijatelj:

Bojim se da kad dođeš pred Boga on te neće pitati jesi imao ispravna vjerovanja ili jesi li bio član ispravne crkve. Ako je to sve sto imaš onda se bolje zapitaj o svojoj sudbini. Umjesto toga, Bog će te pitati je si li živio životom ljubavi i jesi li razvio Hristov karakter.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 02 Dec 2005, 15:26 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pozdrav
Јел? Зашто се онда они који верују у лажи (јереси) сврставају са најгорим злочинцима? :lol: :lol: :lol:

9 Znajući ovo da pravedniku zakon nije postavljen, nego bezakonicima i nepokornima i bezbožnicima i grješnicima, nepravednima i poganima, krvnicima oca i matere, krvnicima ljudskima,
10 Kurvarima, muželožnicima, ljudokradicama, lažljivcima, kletvoprestupnicima, i ako što ima protivno zdravoj nauci,
11 Po jevanđelju slave blaženoga Boga, koje je meni povjereno.

Или... зашто су Апостоли проклели сваког ко проповеда нешто другачије него што су они проповедали? :wink:

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 02 Dec 2005, 15:30 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Vader je napisao:
Da li ti Maran Ata uopšte razmisliš šta pišeš prije nego što napišeš ovako nešto? Da li si svjestan količine mržnje, zlobe i gordosti koja kulja u tebi i iz tebe?
"Реинкарнисани" пајацу, следбениче будалетине Петра ... оваква прича је за блаблаоницу... :lol: :lol: :lol:

Свакако да је бољ бити атеиста него јеретик, јер онај који мало зна, мало ће бити и бијен, а онај који зна а неће да се поправи, много ће бити и бијен. Онај први увек има изговор да није знао, а ови други какави изговор имају што су следили јереси (лажи) оног који је отац лажи? :roll:

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 02 Dec 2005, 15:45 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 24 Nov 2004, 15:21
Ko su jeresi? Definicija i ako moze navedi nekoliko primjera. Po tvom pisanju ispada da samo pripadnici SPC nisu jeresi :-? ?

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 02 Dec 2005, 16:20 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Postoji jedan predivan izvjestaj u Novom Zavjetu koji pokazuje kako su se apostoli ponasali prema „jereticima“. Izvjestaj je u Djelima 10:1 – 11: 18
Kornelije je covjek koji nije ni hriscanin a ni jevrejin, vec Rimljanin koji se bojao Boga. Jednog popodneva dobio je viziju andjela koji mu je kazao da je Bog primjetio njegove molitve i dobra djela. Ali za ~udo, andjeo mu nije donio poruku koja mu je bila potrebna, ve} mu je objasnio kako da kontaktira covjeka po imenu Petar koji ce mu prenijeti poruku.
Kratko nakon sto je Kornelije dobio ovu viziju, Petar dobija drugu, pomalo cudnu koja sadrzi suludu zapovjest od Boga da uradi ono sto Petar smatra da je grijeh. Kako Bog moze da kuza Petra da grijesi? Kroz ovu uznemirujucu i bizarnu viziju Petar je pripremljen da preispita svoja shvatanja- bas u vrijeme kad mu je stigao poziv Kornelijevog sluge da posjeti Kornelija u njegovoj kuci koja je prilicno udaljena.
Kada je Petar stigao, Kornelije je toliko dirnut da pada pred Petrove noge u znak postovanja, ali Petar ne moze da prihvati ovaj izraz postovanja. On se izjednacava sa Kornelijem, postavljajuci temelj za obostrano prijateljstvo – autenticno duhovno prijateljstvo- kroz rijeci „Ustani, ja sam samo covjek.“
„Samo covjek (ili ljudsko bice) „ – to je dobro mentalno zdravlje i dobar stav za duhovno prijateljstvo.
I dok se Petrova prica nastavlja, on ne pocinje da propovjeda vec da razgovara: „U razgovoru s njim“ – ne „njemu“ – Petar kaze skupljenim ljudima, „Vi znate da Jevrejinu ne prilici da se druzi s tudjinom i da dolazi k njemu, ali meni je Bog pokazao da ni jednog covjeka ne nazivam poganim ili necistim.“
Da li osjecate koliko je mocna ova izjava? Petar pocinje kroz izrazavanje dubokog postovanja za ljude iz „pogresne“ religije i etnickog porijekla. I umjesto da im kaze koliko mnogo oni moraju da nauce od njega, on izrazava ono sto on sam upravo uci kroz ovo iskustvo s njima. „Bog mi je pokazao“, on kaze, i kvalifikuje sebe kao „sigurnog“ duhovnog ucitelja time sto prvo predstavlja sebe kao poniznog ucenika.
Kada mi postajemo duhovni prijatelji poput Petra sa Kornelijom, i mi slicno postajemo osjetljivi u vezi jezika. Mi se osjecamo neugodno etiketirajuci ljude. Da li je to „pogano ili necisto“ ili neke savremenije etikete poput: „izgubljeni“, „nespaseni“, „neobraceni“ ili „neznabosci“, „jeretici“, mi postajemo mnogo osjetljiviji i svjesniji da ovakvim ponasanjem mi nesvjesno podizemo sebe na superiorniji status, dok s druge strane, ovakav zargon moze da degradira druge – u nasem umu ili u njihovim usima ili oboje. Bilo kako, nepazljiv rjecnik sabotira duhovno prijateljstvo.

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 41 Posta ]  Idi na stranicu 1, 2, 3  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]