banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 02 Jul 2025, 07:18

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 31 Posta ]  Idi na stranicu 1, 2  Sledeća
Autoru Poruka
PostPoslato: 14 Nov 2005, 12:00 
Početnik
Početnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 10 Nov 2005, 17:23
Na Bk sad cujem da ce protiv Vladike Joavana biti pokrenut i treci postupak jer je proneverio preko 200.000 evra.
Kazu da je moguce da ce zbog toga dobiti jos 5 god.

Sta se ovo desava?
Sada ce reci ovi nasi ljudi kako se krse ljudska prava,kako je to nezakonito.
ovo je stvarno sramota za crkvu.
Posle mi kazu da su popovi postenjacine.
Nije nego..

Ko to kaze, ko to laze Nokia je mala.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 14 Nov 2005, 13:33 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 17 Nov 2004, 10:48
odakle je maznuo?

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 14 Nov 2005, 13:55 
Lova nije maznuta. Radi se o dobrovoljnim prilozima pojedinaca i institucija SPC-u u Makedoniji. Međutim pošto je SPC ne priznata i ne zakonita u makedoniji sve te donacije se prema njihovom zakonu trebaju dati MPC a s obzirom da je lova djelom potrošena a djelom sklonjena od makedonskih raspopova oni sada tuže vladiku za pronevjeru.

U jednom od slučajeva čak su uspjeli da ubjede donatora da tuži vladiku za prevaru jer navodno nije znao da donira pare SPC-u t.j. protiv zakonizoj instituciji.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 14 Nov 2005, 13:57 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 11 Avg 2004, 15:02
od vjernika :toothy10:

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 14 Nov 2005, 15:16 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 11 Dec 2002, 20:27
Бројне су интриге које се доле воде против свештеника СПЦ. Ђаволи не мирују...

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 15 Nov 2005, 10:38 
Priča oko Vladike Jovana je donekle slična onoj o vladici, zaboravih mu ime, u Nišu koji je optužen za silovanje i pronevjere.

Pokrenut je i sudski postupak ali to je bilo sve i sada se o tome šuti pa čak ni vlast ne dozvoljava da se kaže puna istina o događajima u Nišu.

Naime šta se desilo u Nišu. SPC je odbila pokušaje pojedinih lokalnih moćnika koji uživaju podršku demokratskog zapada da se odrekne veoma atraktivnih poslovnih prostora u centru grada. Međutim to je bio samo povod.
U sklopu svoga rada niški vladika je ukazivao i na pojave sve većeg broja satanista u tom gradu koji su se pojavili u istom momentu kada strane dobronamjerne organizacije počinju sve jače da djeluju u tom dijelu srbije, naravno pokušavajući da izgrade bolje društvo posebno na području koje graniči sa Kosovom. Kada je vladika počeo da ukazuje na ove probleme nastale su i optužbe protivnjega.

Kulminacija se desila kada je mislim saborni hram u Nišu do temelja spaljen.

Sinod je reagovao pametno pa je vladiku sklonio u stranu i nastavio sa svojim aktivnostima koje kako sada čujem daju sve više i više pozitivnih rezultata.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 15 Nov 2005, 11:34 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 26 Jul 2005, 00:47
BANDO CRKVENA

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 15 Nov 2005, 12:27 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat

Pridružio se: 30 Mar 2005, 22:09
Da li je i slučaj sa Pahomijem, vranjskim vladikom, takođe namještaljka?

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 15 Nov 2005, 13:34 
DELETED

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 16 Nov 2005, 08:08 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat

Pridružio se: 01 Apr 2003, 15:53
Navodno.
To su bile prve informacije koje se izašle u javnost. Bila je i jedna emisija o tim događajima. Valjda su se neki dječaci žalili na takve postupke vladike Pahomija.
Poslije se nije mnogo o tome pričalo.

Ali se zato među svijetom i dalje šuška o tome šta npr. Adventisti i Jehovini svjedoci rade kad ugase svijetlo... :dontknow:

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 16 Nov 2005, 11:25 
DELETED

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 16 Nov 2005, 11:33 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat

Ma nisu ni za prve ni za druge tačne te priče, ali mora se nešto izmisliti da bi zvučalo egzotično. 8)

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 16 Nov 2005, 11:33 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 16 Maj 2002, 01:00
Ja mogu garantovati za ove druge :D Isla sam sa drugaricama u Skupstinu ( tako oni zovu njihove sastanke) i gle cuda - niko me nije vatao :cry: Ali mozda je do mene. Mozda nisam njihov tip :lol:

Ma te price mogu samo debili da izmisle :roll: Pa svaka od tih crkava je otvorena za javnost, moze uci ko hoce i vidjeti sta se radi :roll: A da se zaista desavaju vatacine - Murija bi morala odrzavati red kolika bi navala bila :lol:

Sem da ti kaľem - ne udaraj me nisko...

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 16 Nov 2005, 11:35 
DELETED

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 16 Nov 2005, 11:47 
Pripravnik
Pripravnik

Pridružio se: 26 Okt 2005, 01:39
života je napisao:
Ali se zato među svijetom i dalje šuška o tome šta npr. Adventisti i Jehovini svjedoci rade kad ugase svijetlo... :dontknow:

Života, ovo je vrlo jeftin pokušaj pranja prljavog veša iz srpske pravoslavne crkve...

Misliš li da je sa ovim što si lupio neki grešni sveštenik SPC-a manje grešan? Što brate nisi onda kao primjer naveo katolike - kod njih su takve stvari barem veoma poznate i raširene kao kuga.

Onda bi mogao da kažeš - "pa šta ako to ima i kod nas - mi smo mala maca kakvi su oni", što nas, valjda, automatski čini bezgrešnima. Kakvo licemjerje!

Stipu bre demagogiju i pamet u glavu - nema te vjerske zajednice na ovom svijetu koja u svojim redovima ne "uzgaja" i ljude koji su tu blago rečeno "zalutali". Treba tu jedna velika metla!

No, polako, pročistiće se sve to prije ili kasnije...

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 16 Nov 2005, 12:01 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat

Pritisak,
nije mi sasvim jasno zašto napadaš čovjeka (ili moraš da bi opravdao svoj nick :) ).
Pa on je rekao upravo ono što ti potvrđuješ:
Citiraj:
nema te vjerske zajednice na ovom svijetu koja u svojim redovima ne "uzgaja" i ljude koji su tu blago rečeno "zalutali". Treba tu jedna velika metla!

s tim što on naglašava nejednak tretman "velikih" i "malih".
Pogotovo što "veliki" pogotovo kod nas drže monopol, i tvrdeći kako su jedini ispravni, neprijateljski se odnose prema "malima" i rovare protiv njih nazivajući ih "gnusnim sektama" vadeći trunje iz tuđih očiju sa šleperima balvana u sopstvenim.
Inače, nema nekog smisla pominjati katoličku crkvu na našem prostoru i ona ovdje svakako ne spada u velike, dok SPC svakako spada.
Nema nekog smisla ovdje govoriti o katolicima, dok bi npr. u Mostaru ili Zagrebu svakako bilo drugačije. I vjerujem da bi Života u Splitu, Zagrebu ili Mostaru pominjao njih a ne npr. Pahomija.
Inače, začuđujuća je činjenica koliko su pripadnici svih vjerskih zajednica bolji i duhovniji tamo gdje nisu u većini i gdje ne dominiraju, dok su pripadnici dominantnih skupina u pravilu bahati i kojekakvi.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 16 Nov 2005, 12:36 
Pripravnik
Pripravnik

Pridružio se: 26 Okt 2005, 01:39
Ops, povuci ručnu :-)
Ili ja nisam razumio njega (dobro, tek nakon što sam poslao poruku pročitao sam ostale komentare), ili ti ne razumiješ mene?
Kakvo bre napadanje? Zar se ne može nešto komentarisati bez kačenja značke: "ovaj napada"?

Aragorn je napisao:
Pritisak,
nije mi sasvim jasno zašto napadaš čovjeka (ili moraš da bi opravdao svoj nick :) ).
Pa on je rekao upravo ono što ti potvrđuješ:
Citiraj:
nema te vjerske zajednice na ovom svijetu koja u svojim redovima ne "uzgaja" i ljude koji su tu blago rečeno "zalutali". Treba tu jedna velika metla!

s tim što on naglašava nejednak tretman "velikih" i "malih".
Pogotovo što "veliki" pogotovo kod nas drže monopol, i tvrdeći kako su jedini ispravni, neprijateljski se odnose prema "malima" i rovare protiv njih nazivajući ih "gnusnim sektama" vadeći trunje iz tuđih očiju sa šleperima balvana u sopstvenim.

Razlog zbog kojeg sam komentarisao bilo je ovo:
života je napisao:
Ali se zato među svijetom i dalje šuška o tome šta npr. Adventisti i Jehovini svjedoci rade kad ugase svijetlo...

a da li se radilo o sarkazmu ili nečem drugom, pojma nemam...
Citiraj:
Inače, nema nekog smisla pominjati katoličku crkvu na našem prostoru i ona ovdje svakako ne spada u velike, dok SPC svakako spada.
Nema nekog smisla ovdje govoriti o katolicima, dok bi npr. u Mostaru ili Zagrebu svakako bilo drugačije. I vjerujem da bi Života u Splitu, Zagrebu ili Mostaru pominjao njih a ne npr. Pahomija.

Sad sam siguran da me uopšte nisi razumio... Nije mi namjera bila blatiti katolike već sam napisao ono što se kod nas često koristi kao alibi - ako se u srpskoj pravoslavnoj crkvi dese neki ispadi, uvijek će se naći neko ko će pronaći grijehe drugih vjerskih zajednica i njihovim trunjem kriti svoje balvane. Je l' ti sad jasno?
Citiraj:
Inače, začuđujuća je činjenica koliko su pripadnici svih vjerskih zajednica bolji i duhovniji tamo gdje nisu u većini i gdje ne dominiraju, dok su pripadnici dominantnih skupina u pravilu bahati i kojekakvi.

Diskutabilno i uglavnom tačno kada se govori o teritoriji bivše Jugoslavije. Na ostatku planete je ovaj stereotip veoma diskutabilan.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 16 Nov 2005, 13:11 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat

Aragorn, hvala na asistenciji.

Čudi me da je pritisak ovako shvatio moj post. Upravo suprotno sam pisao, pa ako treba još da pojasnim - smatram da je glupošću i neinformisanošću narodnih masa kod ljudi uvriježen stav kako su male vjerske zajednice nekakve sekte u okviru kojih se radi sve i svašta. Budući da su u BL najzastupljeniji Adventisti i Jehovini svjedoci, onda su i oni najviše na udaru po tim pričama.
Između ostalog, takve budalaštine plasiraju mnogi koji se smatraju ''jedinim ispravnim pripadnicima jedine i najispravnije - SPC''.

Samo što vrijeme i događaji pokazuju pravu suštinu stvari, a evo i ovaj forum, barem meni lično, pokazuje pravo lice i naličje onih koji sebe smatraju ''pravovjernima''.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 16 Nov 2005, 13:16 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat

Ops povukao sam ručnu. :D
O.K. čini se da je u pitanju kolektivni nesporazum.
Ali bitno je da se o osnovi slažemo.
E sad da li je stereotip ili monotip ili je kvadrotip, ne znam, ali rekao bih da je prisutan svudgdje a ne samo na prostoru YU.
Možda ne toliko u napadanju drugih (bar ne otvorenom, a pitanje je šta je gore) ali u bahatosti, to sigurno.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 16 Nov 2005, 13:17 
DELETED

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 31 Posta ]  Idi na stranicu 1, 2  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]