Dove je napisao:
Znaci sudnji dan moze da bude nekoliko dana ili godina? Ne skontah ili mi je promaklo, da li je kolektivni ili individualni? Da li ce da se desava po regionu ili kako? Evo recimo jedno naivno pitanje: nisamo svi bezgresni ali neki jesu manje a neki vise. Primjer: Amerikanci vs Crnci iz Afrike. Kome je sudnji dan blizi?
Ne samo da može da bude "nekoliko dana i godina" nego to i jeste. Sudnji Dan je u toku već neko vrijeme. To što će ga neki primijetiti tek kad bude na samom kraju (a kad bude kasno za bilo šta osim čekanja šta će te snaći) je druga stvar.
Tvrdim dakle i naglašavam,
sudnji dan je u toku.
Životni standard nije nešto po čemu se mjeri kvalitet života, barem sa aspekta duhovnih osoba koje se o nama brinu, niti je kriterijum ičega bitnog.
Bolje jedna šaka žita u miru, nego vo pečen u svađi i razdoru.
Ljudi nisu došli na ovu planetu da se trkaju ko će imati deblji stomak i ko će više vremena provoditi ljenčareći u fotelji, nego da rade na sebi i na ovoj planeti, da se kroz komplikovane međuljudske odnose (i sve druge moguće odnose)
uče životu.
Jer ovo što mi sada živimo samo je priprema, ili bolje rečeno školovanje za život u pravom smislu te riječi. Mnoštvo isprepletenih pozorišnih predstava u kojima igramo vrlo različite uloge da bismo kroz neposredno iskustvo do razlučimo šta je dobro a šta nije dobro.
Svi smo mi bili i mršavi siromasi i debeli bogataši i sluge i gospoda, ali smo se različito u tome ponašali i različita iskustva stekli, pa i različite "vreće" pluseva i minusa nosimo.
To što je neka škola malo bolje opremljena nastavnim sredstvima, a neka malo lošije (nadam se da shvataš poentu) ne znači ništa, jer je presudna
želja i riješenost učenika da savladaju svoje lekcije.
Tako ljudi u Africi koji žive za naš pojam u bijedi, nisu u toliko lošijem položaju u odnosu na one koji žive u velegradima Zapada. Svi imaju priliku da vježbaju ono što je najvažnije: ljubav i poštovanje prema svim stvorenjima uključujući i nas same.
I veliko je pitanje ko je te lekcije bolje savladao, oni koji žive u bijedi ili oni koji žive u izobilju.
Sudnji dan, ili bolje rečeno njegov ishod biće pun iznenađenja za sve, na to jednako upozoravaju i Sveto Pismo i Kuran.
U Kuranu kaže otprilike ovako: Kada oni koji sebe smatraju vjernicima i ispravnima vide ko su oni kojima će biti džennetske bašče otvorene, a da su oni odbačeni, reći će:"Nisu li to oni koje smo mi bijednicima zvali i koje ni za što ozbiljno nismo uzimali!"
Sudnji dan nije ništa drugo nego "maturski ispit", dakle ispit onoga do čega smo u dosadašnjim (mnogim) životima na ovoj planeti došli.
Tebi Božija pravda možda nema smisla jer je mjeriš na osnovu onoga što sama možeš da vidiš i zaključiš, i to u okviru samo jednog ljudskog života (ili mnogo kraće). Međutim, budi svjesna da je to što ti vidiš i znaš samo nekoliko kockica ogromnog mozaika. Ali onaj koji vidi cijeli mozaik on je taj koji kockice postavlja u pravo vrijeme i na pravo mjesto, mada je to nama često nerazumljivo.
Ali zato neki od nas imaju vjeru tj. povjerenje u Njega, a kako se naše perspektive šire više smo u stanju da razumijemo ono što On radi i da se divimo umjetnosti kojom on gradi mozaik.