banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 18 Jul 2025, 22:02

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 116 Posta ]  Idi na stranicu 1, 2, 3, 4, 5, 6  Sledeća
Autoru Poruka
 Tema posta:
PostPoslato: 09 Nov 2005, 16:08 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 24 Nov 2004, 15:21
Micelijus je napisao:
Као што рече Аждајица, јер се народ изопачио.
Народ само прима по заслугама својим, а то што ти кажеш да је то толико дуго, па то наше "дуго" је у небеским сферама један трен па и мање од тога...

Бог је праведан!

A sto mu je dozovlio da se izopaci. Meni se cini da mu On i pomaze da se jos vise izopaci umjesto da ga sprcava u tome. Mi zivimo na Zemlji druze Micelijuse a ne na nebu tako da po zemaljskim sferama to je jako dugo :D . Sve i nekako mogu svariti ali da je PRAVEDAN - eh to ne mogu. Gdje ti u svemu ovome vidis pravdu????

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 09 Nov 2005, 17:22 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene

Pridružio se: 04 Avg 2001, 01:00
Dove je napisao:
Meni se cini da mu On i pomaze da se jos vise izopaci umjesto da ga sprcava u tome

Ko čini nepravdu, neka čini još nepravdu; i ko je pogan, neka se još pogani; i ko je pravedan, neka još čini pravdu; i ko je svet neka se još sveti. (Otkrivenje 22, 11)

Dove je napisao:
Sve i nekako mogu svariti ali da je PRAVEDAN - eh to ne mogu

Nije to tako teško shvatiti. Ako baš imaš problema da to shvatiš, a ujedno imaš i želju da shvatiš tj. vidiš argumente za Njegovu pravednost, možemo otvoriti posebnu temu za to, pa iznijeti ono što imamo. Mada i ta eventualna objašnjenja povlače stvari u koje neko ko nema direktnog svjesnog iskustva sa tim može u to samo povjerovati ili ne povjerovati. Sve se svodi na informacije koje imaš, što više imaš pravih informacija to ti je bolje sagledati kompletnu sliku. Recimo kad bi čovjeku od prije par stotina godina prikazao otvorenu operaciju na nekome ovaj bi pomislio da ga ovi kanibali muče, režu, vade najbolje dijelove za ljudožderstvo ili nešto slično tome. Ili kad bi vidio kako se neko dere i vrišti kod zubara pomislio bi da se radi o mučenju, posebno kad vidi sve one instumente, kliješta, brusilice. A ustvari je potpuno suprotno, ovi doktori pomažu pacijentu, ali što to povlači bol i povredu se zasad ne može izbjeći. I psiholozi danas znaju da se čovjek u životu najbolje mjenja ako ga nešto dobro mlatne po glavi, ako gubi tlo pod nogama, ako proživljava neku patnju. Sve to preslikaj na Božije djelovanje, koje je uz sve ovo i dosta kompleksnije, upletena je karma i drugo.

Sinoć je bila dokumentarna emisija o suđenju onom Ajhmanu ili tako nekako, glavnom zaduženom za koncentracione logore u drugom svjetskom ratu. Na svemu tome strašnom što se tada dešavalo Jevrejima se jasno vidi ogromna snaga kletve koja im je upućena hiljadama godina prije toga, a koja se potpuno ispunila, i još se ispunjava. Oni su bili Božiji narod, ali se od njih zato i očekivalo mnogo, i mnogo puta od strane mnogih proroka im je rečeno da će se jako loše provesti ako odstupe od Boga. I da će biti rasijani po cijelom svijetu, što svi znamo da je tačno. Najavljeni su im i Nijemci i drugo, ali samo ako zabrljaju.

Pažljivo pročitaj ovo poglavlje, tu im se daje obećanje dobra za dobra djela, i obećanje zla za loša djela, to je napisano oko 1200 godina prije nove ere. A ovo poglavlje se odnosi u određenoj mjeri i za druge narode.

Recimo rečeno im je:

Jer nisi služio Bogu svojemu radosna i vesela srca u svakom obilju. (5. Mojsijeva 28,47)

A odmah sledeći stih kaže: pošto nisu služili Bogu kad su živjeli u obilju zato im se obećava nešto što liči na logore, gdje su Jevreji služili svom neprijatelju (radili svašta po logorima), u gladi i žeđi, i u svakakvoj oskudici, goli i bosi, dok ih Nijemci na kraju izmorene i iznemogle ne ubiju:

I služićeš neprijatelju svojemu, kojega će Bog poslati na tebe, u gladi i u žeđi, u golotinji i u svakoj oskudici; i metnuće ti gvozden jaram na vrat, dokle te ne satre. (5. Mojsijeva 28,48)

I ovo:

I doći će na te sve ove kletve i goniće te i stizaće te, dokle se ne istrijebiš, jer nisi slušao glasa Boga svojega i držao zapovijesti njegove i uredbe njegove, koje ti je zapovijedio. (5. Mojsijeva 28,45)

Izraelci su svojevoljno prihvatili ugovor sa Bogom, to jasno stoji u Starom Zavjetu. A kršenje ugovora se kažnjava i po ljudskim mjerilima, a kako li neće po Božijim.

Sve ovo se nalazi u ovom jednom (ali ne jedinom) poglavlju, pogledaj:

http://www.duhovnaizgradnja.com/SvetoPi ... MO028.html

A to što ljudi nisu svjesni svoje grešnosti i što samo znaju reći "šta sam ja Bogu zgriješio" je njihov problem, ne Božiji.

U Svetom Pismu lijepo stoji:

Ko čini zlo, zlo mu se vraća, iako on ne zna odakle dolazi. (Sirah 27,27)

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 09 Nov 2005, 19:46 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Ne bi bilo lose da se otvori jedna takva tema. Ali opet, ja danas ne vidim nikakvu pravdu (ili ja mozda ne zanm sta je pravda ili sam slijepa) s Njegove strane. Eto i ti Jevreji, pogrijesili su 1000 godina ranije, 1000! znas li tikoliko je to???? I opet danas ispastaju i to ljudi koji nemaju ama bas nikakakve veze s tim zlodjelom? Ako Bog prasta (a zar ne bi trebao?), kako to da vise ne oprosti tim jadnim Jeverjima za ono sto su neki njihovi pra-pra-pra djedovi ucnili? I hoce li im ikad i oprostiti? Zar mora tolike godine da bude kivan na njih? Kako ce onda oprostti jednom pojedincu kad ne moze operostiti jednom narodu?

Sta je za tebe Bozija pravda?

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 09 Nov 2005, 20:56 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene

Pridružio se: 04 Avg 2001, 01:00
Dove je napisao:
Sta je za tebe Bozija pravda?

Pogledaj zadnji red u postu iznad.

Radi se o stvaranju ravnoteže, izmirenju dugova.

Radi tako da izravnaš svoju prošlu karmu, i ne stvaraj novu, tako da, takoreći, knjige budu sravnjene. Dok imaš ili kredit ili dug, ti si i dalje u obračunu sa univerzumom. (Alister Krouli)

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 09 Nov 2005, 21:47 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Ko čini zlo, zlo mu se vraća, iako on ne zna odakle dolazi. (Sirah 27,27)

Ovo jedino ima smisla ako neko cini zlo stalno. A sta ako je neko ucinio zlo samo jednom (recimo Jevreji), treba li da mu se uvijek vraca? Kakava je to Bozija pravda kad neko za necije zlo placa godinama? Sorry, ali ja tu ne vidim nikakvu pravdu.

Nadam se da si mislio na ovu recenicu.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 10 Nov 2005, 07:51 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat

Pridružio se: 30 Mar 2005, 22:09
Ima ona priča "Sveti Sava starac i pravda" :) .
Ovdje je iznesena u cjelosti:
http://forum.blic.net/viewtopic.php?p=145622#145622

Zanimljivo je da je to srpska narodna priča, iako svi tvrde da Srbi ne vjeruju u karmu i reinkarnaciju.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 10 Nov 2005, 12:52 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 23 Feb 2003, 15:10
Dove je napisao:
Eto i ti Jevreji, pogrijesili su 1000 godina ranije, 1000! znas li tikoliko je to???? I opet danas ispastaju i to ljudi koji nemaju ama bas nikakakve veze s tim zlodjelom?

Za Jevreje mozes reci stosta, ali ne i da ispastaju...

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 10 Nov 2005, 22:01 
Pripravnik
Pripravnik

Pridružio se: 24 Jan 2003, 19:16
У библији стоји да ће испаштати потомство гријехе, али такођер стоји и да ће свако испаштати свој гријех и нијчији више, па нека свако закључи.
Ја мислим да не испаштам ничији гријех, већ само свој, а ако испаштам поради неког другог, то ће Бог уравнотежити на моју добит, ако сам добар.

Ја нисам поборник тога да испаштам своје гријехе из прошлих живота, сматрам да су основи тога фикција и веома климави, поготово не испаштам за оно што не знам, а не знати није гријех, гријех је знати па намјерно погријешити.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 10 Nov 2005, 22:21 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Daljac je napisao:
Dove je napisao:
Eto i ti Jevreji, pogrijesili su 1000 godina ranije, 1000! znas li tikoliko je to???? I opet danas ispastaju i to ljudi koji nemaju ama bas nikakakve veze s tim zlodjelom?

Za Jevreje mozes reci stosta, ali ne i da ispastaju...

Kako mislis da ne ispastaju? Cini mi se da Vader spomenu gore da ispastaju za ono sto su uradili priej toliko godina. Ako je neciji pra,pra,.... nesto ucinio prije recimo 500 godina, zasto njegovi potomci treba da ispastaju? Gdje je tu pravda? Mozda se ovdje mogu svrstati i Bosanski Muslimani koji ispastaju danas zbog Turaka (mozda i nije tako, ovo i Jevreje sam uzela kao primjer i nemoj da me sad neko napada).

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 11 Nov 2005, 15:02 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 11 Dec 2002, 20:27
Библија сведочи да се ехо греха може осетити и до 7. колена. При томе, испаштање за грехе неког претка не значи да се они приписују његовом потомку, него да потомак живи у горим условима због тог греха. Пример су сами Јевреји који су сагрешили Богу отпадајући од закона, и Бог их је послао у прогонство. Деца која су се рађала у прогонству нису директно имала грех родитеља на свом рачуну, али су живела у тешким условима, далеко тежим него да су им преци били исправни и да нису били послати у прогонство.

Ово двоје треба пажљиво размотрити и не мешати: директну одговорност за грех (само свој лични грех) и ехо греха предака који се рефлектује на потомство у облику отежаних услова за живот, а само потомство нема грех предака на свом личном рачуну.

Ово између мене и Дове постаје забрињавајуће... сад ја њу "браним"... :lol: :lol: :lol:

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 11 Nov 2005, 15:54 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Evo ja se vec zabrinula :D . Nego, dobro si ovo razjasnio. Samo da li je to pravda? I zar kod Jevreja nije proslo 7 koljena?

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 11 Nov 2005, 16:19 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 19 Nov 2004, 16:56

Poslednji put menjao emeritus dana 23 Dec 2008, 03:13, izmenjena samo jedanput

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 11 Nov 2005, 16:24 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

sR je napisao:
cudnovato pises o nepravdi nad jevrejima,a ne vidis da nista nije onako kako izgleda. njih je oko 50miliona u svijetu i sebe su proglasili bogovima isti ti jevreji su finansirali hitlera - na taj nacin su se rjesili jevrejske sirotinje i uzeli novac od sirotinje,danas sebe smatraju bogovima,i sve je to zamisljeno u cilju pokoravanja ljudi.
sam isus hrist je bio potomak davidov,u bibliji je zapisano da je on sin boziji a jevrejin je bio ...

O cemu ti to, oni pomagali Hitlera????? Oni pokoravaju ljude? Zato im je u drzavi pravo blagostanje i harmonija? I da to jeste tako, dokle ce ta kazna da ide ili po tebi je nije ni bilo ili je prestala?

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 11 Nov 2005, 16:34 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 16 Maj 2002, 01:00
Dove je napisao:
Evo ja se vec zabrinula :D . Nego, dobro si ovo razjasnio. Samo da li je to pravda? I zar kod Jevreja nije proslo 7 koljena?

Jevreji su razapeli Isusa Hrista izgovarajuci dozivotnu kletvu sami sebi : " Krv Njegova na nas i na nasu djecu!" :-?

Nisu htjeli prihvatiti cinjenicu da je dugo ocekivan Mesija vec dosao. Za njih je Hrist bio osoba koja direktno prstom ukazuje na njihove grijehe i zato su ga mrzili... ( Ko od nas voli da mu se greska ukaze direktno u lice i to jos pred drugima?!? ) Oni su cekali osloboditelja od njihovog ropstva prema Rimljanima. A Isusova misija je bila da ih oslobi od Evinog i Adamovog grijeha.( Dosao je na zemlju znajuci da ce biti razapet i poznavajuci tok zbivanja..)
Stihove su tumacili kako je njima pasalo ( Sto i dan danas rade mnogi - Citiraju i tumace stihove kako im pase :roll: )

Svojom zrtvom na krstu Isus Hrist je dao sansu da se svako ponaosob spasi, bez ikakvih posrednika ( On sam je nas posrednik), molitava bilo kakvim drvenim skulpturama ili kamenim oblicjima... A oni i dalje cekaju Njega i odrekli su se istinite rijeci.

Bog je milostiv ali i pravicav.

A posljedice grijeha se sve jace osjecaju i svaka nova generacija ce patiti pod posljedicama istih. Sve do casa Njegovog dolaska.

Sve u svemu - Bog ih je odabrao da budu Njegov narod ali oni to nisu zeljeli :-? Ostatak istorije je poznat svima nama... Buducnost je tek pred nama. A "koordinate" su nam ostavljene i svako za sebe odlucuje da li ce ih prihvatiti ili ce ici svojim putem. Tu odluku donosimo sami!

Sem da ti kaľem - ne udaraj me nisko...

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 11 Nov 2005, 16:52 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Fino objasnjeno Indijanka, samo opet mi to nekako nema smisla, kosi se sa mojim pojmom pravda. Znaci oni mogu da ispastaju i narednih 1000 godina kad i ako se On smiluje da dodje? Zar to nije malo surovo s Njegove starne, zar On ne bi trebao da bude (kako tiono rece) MILOSTIV i da oprasta grijehe? A da je 'pravicav' ni to nisam sigurna (prije neki dan sam to osjetila na svojoj kozi kad sam imala udes, tj kad me zena udarila. Ni kriva ni duzna, zena me udari sa strane i sad ja imam sve te zafrkancije oko popravke kola, plus moje osiguranje placa sve jer po nekoj 'nelogici' u ovoj nasoj Provinciji imamo 'no fault' osiguranje... da ne gnjavim vise) jer tu njegovu pravednost jako rijetko vidim (ili sam ja slijepa kod ociju pa ne vidim).

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 11 Nov 2005, 17:03 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 16 Maj 2002, 01:00
Doci ce. Kada? " O danu tom i casu tom ne zna niko do Gospod na nebesima" Ono sto nam je ostavljeno je Njegova rijec : " Kada cujete glasove o ratovima, poplavama.... tada znajte da se priblizilo carstvo nebesko" Ne dolazi jos jer postoje duse koje su spremne da prihvate istinu ali ta istina jos nije dosla do njih.

Uporedi Boga sa briznom majkom. Ona je rodila to dijete, ona ga voli, ali kada pogrijesi to dijete treba da snosi konsekvence :wink: Dijete je bezbrizno i cesto ne shvata da grijesi ( kao sto ni mi ne shvatamo sve svoje grijehe) , a majka ga "vodi" i usmjerava. Odgovornost je velika. Sve dok se to dijete ne izvede na pravi put.

Da li je majka koja da po guzi djetetu nepravedna i nemilosrdna???

Sem da ti kaľem - ne udaraj me nisko...

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 11 Nov 2005, 17:55 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 19 Nov 2004, 16:56
Dove je napisao:
sR je napisao:
cudnovato pises o nepravdi nad jevrejima,a ne vidis da nista nije onako kako izgleda. njih je oko 50miliona u svijetu i sebe su proglasili bogovima isti ti jevreji su finansirali hitlera - na taj nacin su se rjesili jevrejske sirotinje i uzeli novac od sirotinje,danas sebe smatraju bogovima,i sve je to zamisljeno u cilju pokoravanja ljudi.
sam isus hrist je bio potomak davidov,u bibliji je zapisano da je on sin boziji a jevrejin je bio ...

O cemu ti to, oni pomagali Hitlera????? Oni pokoravaju ljude? Zato im je u drzavi pravo blagostanje i harmonija? I da to jeste tako, dokle ce ta kazna da ide ili po tebi je nije ni bilo ili je prestala?

da ta kazna nije nikad ni postojala samo je stvorena slika o kazni jer tako njima odgovara jednostavno jevreji smatraju za sebe da su izabrana nacija i oni su najsavrseniji narod na svijetu,morali su se osloboditi sirotinje koja nigdje nije dobro dosla a za taj plan hitler im je posluzio idealno finasijeri njegovi su rotsildi i rokfeleri. kako objasnjavas cinjenice da su u svim zemljama najbogatiji ljudi jevreji,i da je kod njih zastupljena egzogamija - to im je kazna??? - ma daj :D
e sad sto se tice samog isusa hrista kao bogocovjeka o njemu je zapisano jako malo u bibliji zasto???? - covjek koji ne smrdi,ne jede,nema seksualnih nagona-nepostoji!!! on je bio samo simbol slobode u borbi protiv rimljana,koji su stegli ljude da je to bio uzas glad,izrabljivanje,ubistva... sam cin njegovog uskrsnuca mi je jako sumnjiv mislim da su oni poslije njegovog ubistva doveli qrve strazarima koji su cuvali grob i na taj nacin ukrali njegovo tjelo njegovi sljedbenici,i sama marija magdalena koja je prikazana kao njegova majka bila mu je zena a po svom zanimanju je bila "zena sumnjivog morala" cak su pronadjeni podatci da su imali potomstvo - kcerku!!! biblija je vremenom doradjivana a nju je ispisao covijek rimski car konstantin.
istoriju pisu samo cinjenice koje prezive a mocnici uoblice to onako kako njima odgovara.
p.s. njihova drzava blagostanja ce tek se napraviti gdje ce oni najbogatiji biti bogovi a ostatak populacije robovi -svesce se populacija na 3milijarde ljudi!!!

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 11 Nov 2005, 18:22 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 23 Feb 2003, 15:10
Dove je napisao:
Kako mislis da ne ispastaju? Cini mi se da Vader spomenu gore da ispastaju za ono sto su uradili priej toliko godina.

Pa, zar trenutno ispastaju? Jevreji drze gotovo cijelo svjetsko bogatstvo. Svi najvazniji polozaji su u njihovim rukama. Amerika je cijela jevrejska. I ovdje ne smijemo odmah odmahnuti glavom, jer Amerika je velika i bogata zemlja. A sve je tu u vlasti Jevreja. Farmaceutska industrija isto tako. O naftnim konglomeratima da ne govorimo...

Sto se tice onoga sto je rekao drug Vader - pa, tu postoji mala zackoljica. Mozda su Jevreji trebali da urade ono sto su uradili. Mozda je sve ono opisano u Novom Zavjetu bio njihov zadatak? Vjerujem da je tako, jer da nije - oni bi do sada vec dobili po nosu. A koliko vidim njima sve bolje ide... Jos kad prebace svoje bogatstvo u Rusiju...

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 11 Nov 2005, 19:06 
staromodan
Korisnikov avatar

Pridružio se: 14 Dec 2002, 16:42
dove ne razumijem sta pitas. "Fino objasnjeno Indijanka, samo opet mi to nekako nema smisla, kosi se sa mojim pojmom pravda. Znaci oni mogu da ispastaju i narednih 1000 godina kad i ako se On smiluje da dodje?- u cemu je problem, jel ON kriv ili jevreji zbog ne poslusnosti. mjesate kruske i banana. kaze Bog "ne moj to ciniti"- npr. imas u starom zavjetu tekstove vezane za homoseksualnost. sutra dobije neki pedere SIDU, umre, i pitaju se njegovi drugovi gdje je BOG. pa zar igdje pise da je BOG djeda mraz, pa ono ocu 7 na lotu sljedeci petak i ako me ne izvuces BOZE mozes da ides u lijepe dve na kvadrat. cista ljudska glupost.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 11 Nov 2005, 20:57 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 11 Dec 2002, 20:27
Dove je napisao:
Fino objasnjeno Indijanka, samo opet mi to nekako nema smisla, kosi se sa mojim pojmom pravda.

Сама си себи дала одговор... то је ТВОЈА дефиниција правде. Као и све друго, индивидуалне дефиниције правде су релативне, и једини начин да се вреднују је да се упореде са апсолутном Правдом, а то је - Бог. :angel:

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 116 Posta ]  Idi na stranicu 1, 2, 3, 4, 5, 6  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]