banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 16 Jul 2025, 21:28

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 22 Posta ]  Idi na stranicu 1, 2  Sledeća
Autoru Poruka
 Tema posta: Nojev potop
PostPoslato: 15 Feb 2005, 11:10 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 23 Feb 2003, 15:10
Postovana braco i sestre, pozdravljam Vas...
poprilicno sam nov u diskusijama putem blic-ovog foruma, ali neka, tako ce, valjda, samo biti zanimljivije...
Sta vi mislite o Nojevom potopu? Da li se zaista i kako dogodio? Da li je ta kisa padala stvarno 40 dana i 40 noci? I koliko ja barka trebala biti da u nju stanu svi pobrojani? I nije valjda covjecanstvo opet nastalo iz incesta, jer su, kao, ljudi opet postali od tri brata i njihove tri zene?
Da se razumijemo - ne vjerujem u pricu da su bili samo jedan Adam i Eva, pa tako nisam nacisto ni da su ovdje ostala samo tri brata i njihove tri zene...
Eto, raspisite se...

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 15 Feb 2005, 12:47 
Veteran
Veteran

Pridružio se: 12 Jul 2001, 01:00
Zašto Nojev potop? Nije Noje potopio svijet. :)

Postoje dobri naučni dokazi da se u jednom trenutku u prošlosti dogodilo nešto slično, iz čega su narodi (veliki broj njih, geografski i kulturno udaljenih) mogli da ispričaju priču o velikom potopu.
Jedno vrijeme se na TV vrtio film o Nojevoj barci koja je nađena na Araratu, ali nije dovoljno istražena. Kasnije je neki čovjek koji je bio na tom lokalitetu opovrgao istinitost te priče.
Uvjerljivija mi je priča o velikom potopu koji se desio na mjestu današnjeg Crnog Mora (i o tome je bio film na TV). Radi se o sljedećem. Kada je završilo ledeno doba, nivo mora u okeanima je rastao, kako se led topio. Tadašnje Crno More je bilo mnogo manje nego danas i bilo je odvojeno od ostalih mora kopnenom granicom. Zbog povoljne klime i blizine mora, tamo je bilo nastanjeno mnogo naroda. Nivo vode je rastao i u jednom trenutku, kopnena granica više nije mogla da izdrži (Bosfor i Dardaneli).
Ova teorija je potvrđena nekim nalazima, među kojima je postojanje korita Dunava duboko ispod površine mora, kao i nalazišta nekih naselja na dubini od više desetina metara.

Vjerujem da je priča o potopu u Bibliji, kao i sve druge, metafora, ali sa dobrom istorijskom podlogom.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 15 Feb 2005, 13:29 
Sjećam se one tv emisije o nojevoj barci na planini ararat. Čudi me da jedno takvo potencijalno otkriće nije više eksploatisano kako u naučnom tako i u estradnom smislu.

Ima li neko detalja o ovome?

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 15 Feb 2005, 15:00 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 11 Dec 2002, 20:27
Велики потоп у време Нојево потврђују и археолошки налази. А како је изгледала пре-потопна земља можете прочитати овде:

http://www.svetosavlje.org/biblioteka/A ... auka08.htm

Изузетно интересантно штиво. :wink:

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 16 Feb 2005, 09:42 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 23 Feb 2003, 15:10
nikson je napisao:
Sjećam se one tv emisije o nojevoj barci na planini ararat. Čudi me da jedno takvo potencijalno otkriće nije više eksploatisano kako u naučnom tako i u estradnom smislu.

Ima li neko detalja o ovome?

Pretpostavljam da nije eksploatisano zato sto nije ni postojalo, vjerovatno je ta prica neka medijska maska...

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 27 Feb 2005, 14:21 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 27 Jun 2003, 22:19
O velikom Potopu podrobno:
http://www.forum.hr/showthread.php?s=&threadid=58315

http://duhovna-izgradnja.com/

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 21 Mar 2005, 15:45 
Pripravnik
Pripravnik

Pridružio se: 07 Dec 2004, 22:55
Nojev potop je zidovska legenda
Zasto uciti djecu u skolama bajkama drugih potpuno stranih naroda
Kroz vjeronauku u skolama ucimo djecu da se klanjaju zidovima

http://www.stormfront.org/forum/
http://www.28serbia.org/
http://www.heathenfolk.net/forums/
http://www.thepaganfront.com/

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 21 Mar 2005, 18:11 
Veteran
Veteran

WHITE DEVIL je napisao:

Nazi, nije to židovska legenda, ako je prisutna u skoro svom religijama/kulturama, a postoje i naučni dokazi koji upućuju na sličnu kataklizmu.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 21 Mar 2005, 20:40 
Pripravnik
Pripravnik

Not now, John! je napisao:
WHITE DEVIL je napisao:

Nazi, nije to židovska legenda, ako je prisutna u skoro svom religijama/kulturama, a postoje i naučni dokazi koji upućuju na sličnu kataklizmu.

Da mozda u islamu,hriscanstvu,budizmu i drugim azijatskim raligijama
U zadnje vrijeme dosta citam slovenske legende i bas sam prije par mjeseci naletio na ruski sajt sa staroslovenskim legendama o nastanku svijeta i covjeka i nigdje ja ne vidje ikagvog pomena o potopu,mislim da se otome ne govori ni u germanskim legendama ni kod mitologija drugih evropskih naroda
Staroevropske odnsno arijevske mnogobozacke religije se temeljno razlikuju od bliskoistocnih semitskih kao sto su islam,judaizam i hriscanstvo ito u jenoj klucnoj stvari da se kod arijevskih paganskih religija covjek vidi ne kao gospodar prirode vec kao samo jedan njen dio i da se covjek mora odnositi sa postovanjem prema njoj, dok se kod ovih drugih izrazava to da je covjek gospodar prirode i da moze da upravlja s njom prema svom nahodjenju jer ona je toboze dar od boga covjeku

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 21 Mar 2005, 20:46 
Pripravnik
Pripravnik

Sto se tice vjeronauke u skolama nju treba sto prije ukinuti
Ja se sjecam kad je nama pop na nastavi vjeronauke srao o tome kako su jude izabrani narod i kako su svi ljudu nastali od njih bla bla bla... kad se samo sjetim

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 21 Mar 2005, 21:13 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Па по твом мишљењу да ли је или није човек господар природе? Осврни се око себе, и провири кроз прозор пре него одговориш... :lol:

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 22 Mar 2005, 15:02 
Pripravnik
Pripravnik

Maran Ata je napisao:
Па по твом мишљењу да ли је или није човек господар природе? Осврни се око себе, и провири кроз прозор пре него одговориш... :lol:

????
ja nisam rekao da covjek nije gospodar prirode
ja sam rekao samo da bliskoistocne religije kao sto su islam,hriscanstvo i judaizam u sebi nemaju postovanje prema zemlji i to ih razlikuje od paganskih.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 25 Mar 2005, 09:32 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene

Pridružio se: 04 Avg 2001, 01:00
Nije u pitanju potop ali je donekle slično, sinoć je na HRT 2 bila emisija "Na rubu znanosti" o naučnim osnovama i dokazima da su Izraelci prošli kroz Crveno more. Ovo je stajalo na sajtu HRT-a povodom emisije

NA RUBU ZNANOSTI
PRELAZ PREKO CRVENOG MORA
Urednik i voditelj: Krešimir Mišak
Prije nekoliko tisuća godina Izraelci se trebali hitno preći preko Crvenog mora. Mojsije je udario štapom po vodi i ona se razdvojila kako bi im napravila prolaz. Znanstvenici koji se bave proučavanjem Biblije smatraju da priča nije izmišljena nego istinita. U proteklih nekoliko godina neki od njih bacili su se na posao prikupljanja povijesnih, arheoloških, geoloških i paleontoloških dokaza kojima bi svoju tvrdnju i potkrijepili i bacili novo svjetlo na ovaj događaj.
Gosti emisije su dipl. ing. Miroljub Petrović i dr. sc. Damir Žubčić.

Emisija je bila prilično zanimljiva i dobra, i cijeli ovaj Biblijski događaj je naučno pokrepljeniji nego što sam mislio.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 25 Mar 2005, 11:08 
Veteran
Veteran

Vader je napisao:
Emisija je bila prilično zanimljiva i dobra, i cijeli ovaj Biblijski događaj je naučno pokrepljeniji nego što sam mislio.

I ja sam bio skeptičan do pred sam kraj emisije, kada sam vidio šta ima pod morem na tom mjestu.
Pošto je more na tom mjestu duboko najviše 80 m, a na svim ostalim mjestima oko 1000 m, moguće je da se desila neka oseka ogromnih razmjera, pa je taj dio ostao isušen. Ili je narod pokušao da prepliva, pa su oni manje sretni završili na dnu.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 25 Mar 2005, 13:24 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene

moguće je da se desila neka oseka ogromnih razmjera

A moguće je i da je zapis iz Svetog Pisma tačan.

Jer zapis je star hiljadama godina, uzevši u obzir i pomenute stare Kumranske prepise Svetog Pisma koji potvrđuju neizmjenjenost Svetog Pisma, a danas su utvrđeni tragovi i elementi koji se uklapaju u zapis iy Svetog Pisma kao što je prikazano sinoć u emisiji. A najinteresantnije je upravo to da je Crveno more dosta doboko (900-1900 metara) dok na dijelu za koje u Svetom Pismu piše da su Izraelci tuda prešli postoji podvodna hrid koja je pjeskovita i prohodna i koja je duboka na najdubljem dijelu svega 80 metara, i proteže se od jedne do druge obale. Kako su zapisivači tih događaja mogli slučajno opisati prelaz baš na tom mjestu gdje je dubina toliko manja od drugih dijelova Crvenog mora?

Neki ljudi u taj događaj jednostavno vjeruju, s tim da to nije uvijek slijepa vjera (ovo ljudima uvijek treba objašnjavati) jer vjeruju i u neke druge duhovne stvari a koje su si vremenom potvrdili, pa im vjera u ostale duhovne stvari nije tako slijepa i neosnovana. Kao što vjeruješ nekome i utvrdiš da ti govori istinu, lakše ćeš mu vjerovati za ostalo što ti bude govorio iako još nemaš potvrda za to. A evo sad ti ljudi koji su vjerovali dobijaju i neke egzaktnije potvrde svoje vjere, jer je rečeno u emisiji i da postoje instituti koji se bave naučnim potvrđivanjem zapisa u Svetom Pismu, a čovjek koji je sinoć pričao je inžinjer. I sve je više obrazovanih ljudi koji su vjernici, uključujući i mnoge znamenite naučnike iz prošlosti.

Dakle ljudi dobijaju i sve više mogu dobiti konkretnije dokaze, zahvaljujući i nauci, za koju sam već pisao da će potvrditi (bar neka) duhovna učenja, to je neizbježno.

S druge strane nekome ko u startu ne vjeruje u te zapise iz Svetog Pisma je lako smislite neke druge mogućnosti.

No vidjećemo, ima vremena.

Kao što je i Isus Hrist rekao:

Nema ništa sakriveno što se neće otkriti, ni tajno što se neće doznati. (Matej 10,26)

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 25 Mar 2005, 15:42 
Veteran
Veteran

Vader je napisao:
a čovjek koji je sinoć pričao je inžinjer.

Nemoj da se počnemo razbacivati titulama... :-?
Po mom mišljenju nisu mogli goreg gosta dovesti od onog što stalno ima neke emisije o kreacionizmu na Vikomu ili Belu (Branislav Mihajlović ili tako nešto).
Silni su mi naučnici koji donose zaključke tipa "Jevreji su imali visok stepen higijene hiljadama godina prije nego što su pronađeni mikrobi, imali su zakon protiv incesta mnogo prije nego što je proučena DNK -> što znači da postoji Tvorac" (!). Ovo je skoro doslovno ovako rečeno u emisiji.
Klasičan pristup religioznih kvazinaučnika je "nešto ne razumijemo, pa mora da je Bog djelovao".
Ako nešto ne razumiješ, istraži.
U emisiji je rečeno da je nađen na dnu mora i skelet krave. E sad, ili je faraonova vojska jahala krave ili je i dio Jevreja stradao u moru. Piše li u bibliji da su i Jevreju stradali kad s more vratilo? Ako ne piše, eto ti razlog da sumnjaš u 100% istinitost Biblije.
Ne želim da osporim da su se mnogi događaji opisani u Bibliji desili, ali mislim da Biblija nije 100% vijeran istorijski dokument.
Kad je riječ o potopu vidjeli smo da postoji teorija da se potop desio na području Crnog Mora, pa postoje i nalazi koji ukazuju na to. To je naučni pristup. Onaj nenaučni je da se Bog naljutio na čovječanstvo i potopio sve ljude i životinje osim onih koji su se nalazili na Nojevoj barci.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 25 Mar 2005, 17:23 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene

Nemoj da se počnemo razbacivati titulama...

Nije mi stalo do titula već do prosvjećenih i duhovnih ljudi imali oni doktorat ili osnovnu školu. Poenta je da vjera više nije "zabluda neukih" kako je nekad prvenstveno važilo. A važi i danas, kad je nedavno neko ovde u Banjaluci nekom doktoru spomenuo nešto od duhovnosti on je rekao: "pa mi smo školovani ljudi, nećemo valjda vjerovati u te stvari". A danas ima sve više visoko školovanih ljudi, njima škola nije opovrgla Boga, već naprotiv.

Silni su mi naučnici koji donose zaključke tipa "Jevreji su imali visok stepen higijene hiljadama godina prije nego što su pronađeni mikrobi, imali su zakon protiv incesta mnogo prije nego što je proučena DNK -> što znači da postoji Tvorac"

Pa pazi, ukoliko postoji Tvorac i ukoliko je On sve stvorio onda je i list na drvetu dokaz Njegovog postojanja. Dakle ukoliko Tvorac postoji onda su sve "banalne" stvari, stvari koje zdravo za gotovo uzimamo kao obične zapravo dokaz Njegovog postojanja.

U tom slučaju je ponašanje Izraelaca po pitanju higijene (tim prije što im je po drevnim zapisima to ponašanje dato od strane Boga a ne od strane nekih medicinara) itekako dokaz postojanja Više Inteligencije koja je znala za viruse i mikrobe, što tadašnji ljudi teško da su mogli znati. Recimo između ostalih naloga koje su Izraelci dobili po pitanju higijene jedan od njih je da ukoliko bi samo dodirnuli neku strvinu, neki leš, morali su se prati, a i odjeću. Ukoliko su se iznenada Izraelci tada za razliku od okolnih naroda ponašali onako kako bi se ponašali današnji ljudi po pitanju higijene onda to upućuje na to da su dobili veliki priliv znanja o tome.

Koji su interes mogli imati drevni Izraelci da sami izmisle Boga i njemu u usta stave sve te odredbe i zakone oko higijene, koji danas itekako imaju smisla sa medicinske strane? I kako su tada mogli znati za medicinsku opravdanost svega toga? I ako su sve to sami izmislili kako to da su te odredbe sebi dali onda kad im je to medicinski bilo najpotrebnije, u prolazu kroz pustinju?

Silni su mi naučnici koji donose zaključke tipa...

I još nešto oko ovoga, ovo je tvoje mišljenje. Taj naučnik bi isto tako mogao reći: "silni su mi naučnici koji uz sve svoje znanje ne vide postojanje Više Inteligencije koja je sve stvorila". A mnogi su upravo ovako razmišljali i razmišljaju.

Kad je riječ o potopu vidjeli smo da postoji teorija da se potop desio na području Crnog Mora, pa postoje i nalazi koji ukazuju na to. To je naučni pristup. Onaj nenaučni...

...a nenaučni je takav sve dok ne postane naučan. Što ne znači da i prije nego što je dokazan nije bio tačan. Zato polako. Mene raduje da postoje ljudi i institucije koje prilaze zapisima iz Svetog Pisma sa naučne strane, i da su ponešto već potvrdili. Ali to opet više koristi vjernicima nego skepticima, jer sumnjam da bi i današnje otvaranje Crvenog mora ateiste učinilo vjernicima, prije će biti da bi rekli da je u pitanju neko novo oružje ili nova tehnologija (vjerovatno američka) koja je u stanju da vodu ukloni sa određenog prostora, kao da se radi o nekakom magnetu koji je istog pola kao namagnetisanost vode, pa zato voda bježi i otvara se put u njoj.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 28 Mar 2005, 16:13 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

WHITE DEVIL je napisao:
Maran Ata je napisao:

????
ja nisam rekao da covjek nije gospodar prirode
ja sam rekao samo da bliskoistocne religije kao sto su islam,hriscanstvo i judaizam u sebi nemaju postovanje prema zemlji i to ih razlikuje od paganskih.

У суштини си у праву, али морам малко да те коригујем... Православље прави јасну разлику између Творца (Бога), и креације (васељене). Међутим, познајући да је целокупна васељена и све што је у њој заправо Божја творевина, Православни самим тим одају дужно поштовање за то што је Бог створио. Па самим тим, и човек као круна Божјег стварања заузима централно место поштовања које указујемо Божјим створењима. А и сама чињеница да је сваки човек начињен по Божјем обличју јасно указује на то да људске душе чине посебност у васељени. :angel:

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 01 Nov 2005, 17:27 
Veteran
Veteran

Grobovi o životu
Indo-europska civilizacija potekla iz Armenije?
Armenski su arheolozi među modernim zgradama svog glavnog grada Erevana pronašli tragove indo-europske civilizacije iz brončanog doba (tri ili četiri stoljeća prije Krista). Iskopali su pet grobova iz četvrtog i trećeg stoljeća prije Krista, a "ritual pokapanja i predmeti koje smo pronašli unutar grobova... dokazuju da je postojala indo-europska civilizacija i da je Armenija bila kolijevka te civilizacije" kazao je šef ekspedicije Akop Simonian. S obzirom da je u blizini sveta armenska planina Ararat na kojoj se, prema legendi (a i nekim mutnim snimkama) nalazi Noina arka, imamo materijala za teorije o porijeklu današnjih Europljana... Iscrpnije...

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 03 Nov 2005, 01:49 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 08 Mar 2005, 02:21
Potop se sigurno dogodio u jednom trenutku istorije čovječanstva, ali akteri nisu bili Noje i ekipa. Jevreji su mit o potopu preuzeli od Vavilonaca (dok su bili u "vavilonskom ropstvu"); jevrejski narod je inače kroz istoriju znao da preuzme i prisvoji ono najbolje od kultura i tradicija naroda koji su ih okupirali - Egipćana, Vavilonaca, Rimljana... - zato su tu gdje jesu)
Pitanje je odakle vaviloncima mit o potopu. Izgleda da mit potiče od Sumerana, jer se u sumerskom epu Gilgameš pojavljuje skoro identična legenda. A možda je i do njih došla odnekud?

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 22 Posta ]  Idi na stranicu 1, 2  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]