Not now, John! je napisao:
Nemoj da se počnemo razbacivati titulama...
Nije mi stalo do titula već do prosvjećenih i duhovnih ljudi imali oni doktorat ili osnovnu školu. Poenta je da vjera više nije "zabluda neukih" kako je nekad prvenstveno važilo. A važi i danas, kad je nedavno neko ovde u Banjaluci nekom doktoru spomenuo nešto od duhovnosti on je rekao: "pa mi smo školovani ljudi, nećemo valjda vjerovati u te stvari". A danas ima sve više visoko školovanih ljudi, njima škola nije opovrgla Boga, već naprotiv.
Silni su mi naučnici koji donose zaključke tipa "Jevreji su imali visok stepen higijene hiljadama godina prije nego što su pronađeni mikrobi, imali su zakon protiv incesta mnogo prije nego što je proučena DNK -> što znači da postoji Tvorac"
Pa pazi, ukoliko postoji Tvorac i ukoliko je On sve stvorio onda je i list na drvetu dokaz Njegovog postojanja. Dakle ukoliko Tvorac postoji onda su sve "banalne" stvari, stvari koje zdravo za gotovo uzimamo kao obične zapravo dokaz Njegovog postojanja.
U tom slučaju je ponašanje Izraelaca po pitanju higijene (tim prije što im je po drevnim zapisima to ponašanje dato od strane Boga a ne od strane nekih medicinara) itekako dokaz postojanja Više Inteligencije koja je znala za viruse i mikrobe, što tadašnji ljudi teško da su mogli znati. Recimo između ostalih naloga koje su Izraelci dobili po pitanju higijene jedan od njih je da ukoliko bi samo dodirnuli neku strvinu, neki leš, morali su se prati, a i odjeću. Ukoliko su se iznenada Izraelci tada za razliku od okolnih naroda ponašali onako kako bi se ponašali današnji ljudi po pitanju higijene onda to upućuje na to da su dobili veliki priliv znanja o tome.
Koji su interes mogli imati drevni Izraelci da sami izmisle Boga i njemu u usta stave sve te odredbe i zakone oko higijene, koji danas itekako imaju smisla sa medicinske strane? I kako su tada mogli znati za medicinsku opravdanost svega toga? I ako su sve to sami izmislili kako to da su te odredbe sebi dali onda kad im je to medicinski bilo najpotrebnije, u prolazu kroz pustinju?
Silni su mi naučnici koji donose zaključke tipa...
I još nešto oko ovoga, ovo je tvoje mišljenje. Taj naučnik bi isto tako mogao reći: "silni su mi naučnici koji uz sve svoje znanje ne vide postojanje Više Inteligencije koja je sve stvorila". A mnogi su upravo ovako razmišljali i razmišljaju.
Kad je riječ o potopu vidjeli smo da postoji teorija da se potop desio na području Crnog Mora, pa postoje i nalazi koji ukazuju na to. To je naučni pristup. Onaj nenaučni...
...a nenaučni je takav sve dok ne postane naučan. Što ne znači da i prije nego što je dokazan nije bio tačan. Zato polako. Mene raduje da postoje ljudi i institucije koje prilaze zapisima iz Svetog Pisma sa naučne strane, i da su ponešto već potvrdili. Ali to opet više koristi vjernicima nego skepticima, jer sumnjam da bi i današnje otvaranje Crvenog mora ateiste učinilo vjernicima, prije će biti da bi rekli da je u pitanju neko novo oružje ili nova tehnologija (vjerovatno američka) koja je u stanju da vodu ukloni sa određenog prostora, kao da se radi o nekakom magnetu koji je istog pola kao namagnetisanost vode, pa zato voda bježi i otvara se put u njoj.