banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 05 Jul 2025, 21:40

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 17 Posta ] 
Autoru Poruka
PostPoslato: 12 Okt 2005, 00:12 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Pridružio se: 31 Mar 2005, 23:43
Ава Јустин:

Јона на броду Српске Цркве

Христов је пут једини пут на коме нема раскрсница. Не на крају, већ на самом почетку пута сусрећу вас истина и Живот и прате на целом путу до његовог бескрајног краја. Тај пут Христов чува се у Православној Цркви Духом Светим кроз Свете Оце. Православна црква је тиме Света, тиме Истинита, тиме једина Христова Црква.

Уређујући "Хришћански живот", ја сам то заступао, то проповедао, то наглашавао. А они пронађоше да је Православље у опасности од - мене, и бацише ме у Призрен, где нема штампарије, где је тешко дочути вести, па макар у ушима имао по два радија. Рекоше ми да је мој "Уреднички Сто" погађао многе. Потреба је Српске Цркве да "Хришћански Живот" буде угушен. Зато ме треба бацити што даље, да бих - што мање писао. Идеално би било да своја чула редуцирам на - ниједно, и да заборавим азбуку.

Ако сам ја Јона на броду Српске Цркве, баците ме у море, само нек се утиша бура, само нек се брод спасе. А мене ће можда гостољубиви кит неки примити у утробу своју, и кад затреба избацити на обалу. Ако је потреба Српске Цркве да ме нестане, онда ево ја вам се јавно исповедам: пристајем да ме распнете, само да наша Црква процвета светоотачким подвизима и добродетељима. Вама је потребан "козељ отпушенија", изабрали сте мене, нека се молитва ваша узнесе као кад измирне пред Сладчајшим Господом.

Гоне ме и мисле да Богу службу чине. Да ли су сва њихова богослужења тако богоугодна и богумила? Човек човека гони - мољац мољца гони. Шта је страшно у томе? Ништа, али је много комично. Знате ли шта би за мене било страшно у овом свету? Ево шта: када би неко сатанским чудом неким избрисао из мрачне историје човечанства Лик Христов, када би из свих душа изгладио сећање на Њега, када би Га бесповратно протерао са наше планете, тако протерао да ни трага о Њему не остане, да Га нико никад не помене као да Га никад било није ни на небу ни на земљи, онда би за мене настао страх и ужас, онда би тело моје постало лудница за душу моју, а сва историја човечанства - воденица Сатане, која непрестално меље душе и тела људска, и храни ненаситне немани и чудовишна привиђења. А све дотле - добро дошло свако страдање незаменљивог Господа ради! Наоштрише гњев свој као мач, задају ми ране, али ране које исцељују, што више страдања туткају на веру моју, она се све дубље зарива у срце моје. Можда су мислили: побећиће смела вера његова из срца његова гоњена страдањима, вијана невољама. Плету мрежу души мојој: но зар не знају да је душа моја, као и свачија, постала по образу Божјем, а не од рибе, да би је могли ухватити у своју мрежу? За хришћанина страдања су чистилиште; и још - пролеће за душу његову, и освежење и подмлађење.

Чланак је изашао у листу "Хришћански живот" бр. 8 и 9 за 1927. годину.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 12 Okt 2005, 00:13 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Стефан Немања

Из Хиландарске повеље

Чувајте, чедо моје мило, језик као земљу. Реч се може изгубити као град, као земља, као душа. А шта је народ изгуби ли језик, земљу, душу?

Не узимајте туђу реч у своја уста. Узмеш ли туђу реч, знај да је ниси освојио, него си себе потуђио. Боље ти је изгубити највећи и најтврђи град своје земље, него најмању и најнезнатнију реч свога језика.

Земље и државе не освајају се само мачевима, него и језицима. Знај да ти је туђинац онолико освојио и покорио, колико ти је речи поткрао и својих натурио.

Народ који изгуби своје речи престаје бити народ.

Постоји, чедо моје, болест која напада језик као зараза тело. Памтим ја такве заразе и морије језика. Бива то најчешће на рубовима народа, на додирима једног народа с другим, тамо гдје се језик једног народа таре о језик другог народа.

Два народа, мило моје, могу се бити и могу се мирити. Два језика никада се помирити не могу. Два народа могу живети у највећем миру и љубави, али њихови језици могу само ратовати. Кад год се два језика сусретну и измешају, они су као две војске у бици на живот и смрт. Док се год у тој борби чује и један и други језик, борба је равноправна, кад почиње да се боље и више чује један од њих, тај ће превладати. Најпосле се чује само један. Битка је завршена. После изгубљеног језика нема народа.

Знај, чедо моје, да та битка између језика не траје дан-два, као битка међу војскама, нити годину-две, као рат међу народима, него век или два, а то је за језик исто тако мала мера времена као за човека трен или два. Зато је, чедо моје, боље изгубити све битке и ратове, него изгубити језик. После изгубљене битке и изгубљених ратова остаје народ. После изгубљеног језика нема народа.

Језик је, чедо моје, тврђи од сваког бедема. Кад ти непријатељ провали све бедеме и тврђаве, ти не очајавај, него гледај и слушај шта је са језиком. Ако је језик остао недирнут, не бој се. Пошаљи уходе и трговце нека дубоко зађу по селима и градовима и нека само слушају. Тамо где одзвања наша реч, где се још глагоља и где се још, као стари златник, обрће наша реч, знај, чедо моје, да је то још наша држава, без обзира ко у њој влада. Цареви се смењују, државе пропадају, а језик и народ су ти који остају, па ће се тако освојен део земље и народа кад-тад вратити својој језичкој матици и своме матичном народу.

Речи Стефана Немање (оца Симеона) изговорене на самртничкој постељи, које је записао његов најмлађи син Растко, Свети Сава.

Vrh

PostPoslato: 14 Okt 2005, 05:57 
Pripravnik
Pripravnik

Pridružio se: 24 Jan 2003, 19:16
Dimitrije LJotic je napisao:
Ава Јустин:
За хришћанина страдања су чистилиште; и још - пролеће за душу његову, и освежење и подмлађење.

иначе Димитрије све ти је ово јако добро, особито прво,...

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 14 Okt 2005, 18:00 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

:wink:

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 15 Okt 2005, 17:08 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 27 Jul 2004, 10:18
Citiraj:
Ава Јустин:
За хришћанина страдања су чистилиште; и још - пролеће за душу његову, и освежење и подмлађење.

Sado-mazo brljezgarija...

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 15 Okt 2005, 20:19 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

"...Сада је време да покажем како демони бораве у синагоги, не само на самом месту већ такође у душама јевреја. Као што Христос рече: Када изађе један нечисти дух, он иде кроз пуста места тражећи остале. Ако их не нађе он каже, вратићу се кући. И вративши се налази је празну поспремљену и сређену. Тада он одлази и доводи са собом још седам других духова горих од себе и они улазе у њега (човека) и стање његово бива горе него пре. Тако ће бити и са овим родом..."

Свети Јован Златоусти

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 15 Okt 2005, 23:04 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Citiraj:
"...Сада је време да покажем како демони бораве у синагоги, не само на самом месту већ такође у душама јевреја. Као што Христос рече: Када изађе један нечисти дух, он иде кроз пуста места тражећи остале. Ако их не нађе он каже, вратићу се кући. И вративши се налази је празну поспремљену и сређену. Тада он одлази и доводи са собом још седам других духова горих од себе и они улазе у њега (човека) и стање његово бива горе него пре. Тако ће бити и са овим родом..."

Свети Јован Златоусти

Pozitivno me iznenadjuje tvoja samokriticnost pravovernice...

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 26 Okt 2005, 22:49 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Немој примати прекоре на оца твога, нити подстрекавај онога ко га
срамоти да се Господ не би разгневио на дела твоја и да те не би истребио из
земље живих (уп. Пон.7,15).
(св. Максим Исповедник)

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 31 Okt 2005, 15:08 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 11 Dec 2002, 20:27
Срби јеретици су по правилу највећи зулумћари свог властитог народа. Ваљда на тај начин покушавају да умире сопствену савест... :roll:

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 31 Okt 2005, 23:02 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

A zasto treba da Srbi jeretici umiruju savest? Baj D Vej, lepo je sto je kolega papagaj promenio ime u Gavrilo Princip, mnogo je manje iritantno od prethodnog Ljotic Dimitrija...

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 02 Nov 2005, 00:53 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Dalek je napisao:
A zasto treba da Srbi jeretici umiruju savest? Baj D Vej, lepo je sto je kolega papagaj promenio ime u Gavrilo Princip, mnogo je manje iritantno od prethodnog Ljotic Dimitrija...

не сери

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 02 Nov 2005, 02:31 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Citiraj:
не сери

Ooo, pa on zna i da samostalno nesto kaze... Nazalost.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 02 Nov 2005, 13:19 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Јопет

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 02 Nov 2005, 14:44 
Veteran