banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 12 Jul 2025, 20:47

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 181 Posta ]  Idi na stranicu 1, 2, 3, 4, 5 ... 10  Sledeća
Autoru Poruka
 Tema posta:
PostPoslato: 17 Sep 2001, 22:55 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene

Pridružio se: 04 Avg 2001, 01:00
Poznato je da hriscanski orjentisane organizacije ne priznaju reinkarnaciju, ne vjeruju u reinkarnaciju. Da li je ovo ispravno? Da li su u pravu?
Ja tvrdim da nisu i tvrdim da je reinkarnacija stvarnost. Reinkarnacija nije u suprotnosti sa ucenjem Svetog Pisma. Sveto Pismo pominje reinkarnaciju ali ne otvoreno kao istocnjacki sveti spisi vec izmedju redova. Takodje i Kur'an pominje reinkarnaciju izmedju redova tako da imamo reinkarnaciju u svim svetim spisima :smile:

Ovo je bio mali uvod a ovo sto slijedi su neka moja pisanja sa drugih foruma a pokazuju reinkarnaciju u ucenju Svetog Pisma.
Tekst je za sve ali je prvenstveno upucen onima koji priznaju autoritet Svetog Pisma ali ne vjeruju u reinkarnaciju i misle da ona nema osnova u hriscanstvu.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 17 Sep 2001, 22:56 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene

Znate li ti da su hriscani u prvim vjekovima vjerovali u reinkarnaciju i da je to bilo zvanicno vjerovanje jer je poteklo od samog Hrista i apostola? Znate li da je naknadno ukinuto od strane crkvenih i svjetovnih vladara kojima nije odgovaralo da ljudi vjeruju u to? Znate li da postoje istorijski podatci za ovo? Morali bi da znate da su se ljudi od osnivanja hriscanstva pa sve do danas sve manje i manje ponasali hriscanski tj. sve vise i vise odstupali od izvornog ucenja hriscanstva (bez obzira sta su pri tom sami mislili) pa tako danas imamo "crkve" na celu sa svestenicima farisejima pri cemu gradenje prvih i ponasanje drugih uopste nije u skladu sa ucenjem Svetog Pisma. Onda je zaista interesantno da su prvobitni hriscani u jos neiskvarenom hriscanstvu vjerovali u reinkarnaciju, zar ne?
Znate li da je Hrist ucenike ucio o karmi, o tome da kad neko nesto zgrijesi on to mora da okaje (otplati) u nekom narednom zivotu? Znate li da potvrda za ovo postoji u evandelju po Jovanu (dakle nama pred nosom)? Pored ovog najljepseg dokaza postoji jos Biblijskih dokaza za reinkarnaciju i u Starom i u Novom Zavjetu.

Dekretom ili ukazom vizantijskog cara Justinijana 553 g. je zabranjeno vjerovanje u reinkarnaciju i proglaseno za jeres, iako ga je Isus poducavao i iako je bilo siroko prihvaceno od strane Isusovih sljedbenika i Apostola. Zasto je zabranjeno? Jednostavno, crkva bi ostala bez odlicnog instrumenta kontrole nad vjernicima. "Imate samo jedan zivot da se iskupite i zaradite mjesto u raju i ako ne budete dobri (ako ne slusate nas), nista od raja i vjecnog zivota. Morate da slusate ili nista od raja."

Hrist je ucenicima govorio mnogo vise nego sto je zapisano i tu se vjerujem svi slazemo, pri cemu su neke stvari ostavljene "izmedu redova" ali tako da ih jasno mogu vidjeti oni koji citaju bez predrasuda i predubjedjenja.
Hrist je ucenicima govorio o karmi, o tome da se grijesi moraju otplatiti (zakon uzroka i posljedice, sjetve i zetve) i o tome da se otplacuju u narednim zivotima. Najljepsi primjer koji ovo dokazuje i ujedno i najljepsi dokaz reinkarnacije iz Svetog Pisma (ima ih jos) je:

"I prolazeci ugleda covjeka slijepa od rodenja. I zapitase ga ucenici njegovi govoreci: Ravi! Ko sagrijesi, ili ovaj ili roditelji njegovi te se rodi slijep?" (Jovan 1,1-2)

"Ko SAGRIJESI...te se RODI slijep"

A kad je on to mogao da sagrijesi pa da se zbog tog svog grijeha rodi slijep???

Odavde je jasno da ih je Hrist ucio da covjek zbog svojih grijeha moze da se rodi sa nekom fizickom manom, zbog ranijeg grijeha, radi otplate, zbog zakona sjetve i zetve, zbog pravde Oca Nebeskog.

Za one koji ne vjeruju (tj. ne zele da vjeruju) u reinkarnaciju: Zasto se neka djeca radaju mrtva, zasto se radaju sa fizickim, mentalnim, psihickim manama? Zasto mnogi umru u ranom djetinjstvu? Gdje je pravda Oca Nebeskog za njih? Na osnovu cega ce im se suditi? Kad i kako su oni mogli da prihvate Hrista? Kako su oni koji su zivjeli prije nekoliko hiljada godina mogli da prihvate Hrista ako je Hrist jedini put spasenja? Kako su oni koji su zivjeli prije hiljadu godina mogli da prihvate Hrista ako su zivjeli u Africi, na polovima ili i u drugim dijelovima svijeta jer tada Sveto Pismo nije imalo ni priblizan tiraz kao danas?

"I izidje Isus i ucenici njegovi u sela Cesarije Filipove; i putem pitase ucenike svoje govoreci im: ko govore ljudi da sam ja? A oni odgovorise: Jovan krstitelj; a drugi: Ilija; a drugi: koji od proroka." (Marko 8,27-28)

Ako je narod govorio da Isus moze biti neki od starih proroka to dokazuje da je i tada postojalo zvanicno vjerovanje u reinkarnaciju.

"I tada vidjeh bezboznike pogrebene, gdje se vratise" (Propovjednik 8,10)

Otkud sad to da se pogrebeni vracaju??

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 17 Sep 2001, 22:56 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene

Da dopuim ono iz Jovanovog evandelja.

"I prolazeci ugleda covjeka slijepa od rodenja. I zapitase ga ucenici njegovi govoreci: Ravi! Ko sagrijesi, ili ovaj ili roditelji njegovi te se rodi slijep? Isus odgovori: ni on sagrijesi ni roditelji njegovi, nego da se jave djela Bozija na njemu." (Jovan 9,1-3)

U trecem stihu se vidi Isusov odgovor na pitanje apostola. Da li je on ukorio apostole? Da li ih je ukorio sto pitaju da li je neko roden slijep zbog nekih prijasnjih grijeha? Da li im je rekao: "Sta pricate gluposti, kako bi neko mogao biti roden slijep zbog nekih svojih grijeha. Kad je on mogao pociniti te grijehe? Ne pricajte gluposti." Apostoli nisu ovo pitali tek tako sto im je bilo dosadno pa nisu imali nista drugo da pitaju. Da nisu mozda vec culi da se neko moze roditi sa manom zbog prijasnjih grijeha? Od koga? Mozda od Hrista? Hrist ih nije ukorio za ono sto su pitali.

Hriscani kazu da je spasenje po Hristu. Ja se slazem.
Kako da u Hrista povjeruju i spase se oni koji su zivjeli prije Hrista? Kako oni koji su zivjeli prije pisanja Starog Zavjeta??? Kako da prihvate ljudi u nerazvijenim zemljama Afrike gdje hara sida i glad DANAS? Reci cete: "imaju misionare, neka kupe Biblije, ko im je kriv". Oni mogu da budu presretni (mozda bas naprotiv - nesretni) ako zive 25 godina. Citavo to vrijeme misle na glad i bolesti koje im odnose citave familije. Mislite li da imaju vremena i MOGUCNOSTI (fizickih i psihickih) da prihvate Hrista?? Sta sa onima koji su zivjeli poslije Hrista ali ne u dijelovima svijeta gdje se vjerovalo u Hrista? Tada nije bilo ovoliko Biblija, televizije, interneta, poste, pa nisu ni mogli cuti za Hrista i Sveto Pismo?
Zasto je Otac Nebeski nepravedan prema milionima takvih ljudi? Kad i kakvih su oni imali mogucnosti da prihvate Hrista?

Reinkarnacija predstavlja mogucnosti. Radamo se u razlicitim socijalnim, finansijskim, istorijskim uslovima da bi na kraju svi vise-manje prosli kroz isto, da bi se nasli u svim zivotnim situacijama prvenstveno da u svakoj naucimo svjesno odbaciti zlo a odabrati dobro. Ponavljacemo sve dok ne naucimo ili dok se ne proglasi kraj skolske godine kad ce se sumirati rezultati. Oni koji su cinili bilo kakve zlocine to moraju da otplate. Ovo je pravda Oca Nebeskog, nepostojanje reinkarnacije je ocigledna nepravda prema mnogima.
Kaze se da trebamo postati kao Hrist:
"Dokle dostignemo svi u jedinstvo vjere i poznanje sina Bozijega, u covjeka savrsena, u mjeru rasta visine Hristove" (Efescima 4,13)

Koliko je realno ocekivati da covjek moze dostici ovu visinu (visinu Hrista) u jednom zivotu od oko 70 godina pa da i ima Sveto Pismo? Da li se moze toliko duhovno ocistiti i uznapredovati za ovo vrijeme?

U Mateju 16,13-15 se posebno govori o tome da je i tada medu Jevrejima postojala vjera u reinkarnaciju jer inace ne bi rekli da bi Isus mogao biti neki od starih proroka. I da, Isus nije nikoga ukorio sto vjeruje da bi on mogao biti neki od starih proroka rekavsi da je to nemoguce cime on indirektno potvrduje reinkarnaciju.

Evo jos par primjera reinkarnacije iz Svetog Pisma.

Kajin i Avelj. Kajin ubija Avelja i Tvorac ga proklinje a Kajin se zali da ce ga "ubiti ko ga udesi" a Tvorac kaze:
"A Elohim mu rece: zato ko ubije Kajina, sedam ce se puta to pokajati." (1. Mojsijeva 4,15)

Smrt se okajava smrcu - zivot za zivot. Mogli biste reci da to pravilo vazi tek od Mojsijevog zakona ali se jasno vidi da vazi od samog pocetka jos iz devetog poglavlja:
"Ko prolije krv covjeciju, njegovu ce krv proliti covjek; jer je Bog po svojemu oblicju stvorio covjeka" (1. Mojsijeva 9,6)

Dakle smrt se okajava smrcu. Ako ce onaj ko ubije Kajina sedam puta to okajati znaci da po ovom zakonu mora sedam puta umrijeti a ako ce sedam puta umrijeti znaci da se i sedam puta mora roditi. Odavde se pored reinkarnacije vidi i okajavanje grijeha u drugim zivotima.

"Zahvaljujem Bogu kojemu sluzim od praroditelja cistom savjesti..." (2. Timotiju 1,3)

Kako to Pavle sluzi od praroditelja? Kako to moze? Ovde se ne govori o Bogu praroditelja (Bogu koji su imali praroditelji, u kog su vjerovali praroditelji) vec jasno govori da Pavle jos od svojih praroditelja sluzi Bogu.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 17 Sep 2001, 22:57 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene

Sto se tice toga da se u prvim vjekovima hriscanstva vjerovalo u reinkarnaciju a onda takvo vjerovanje ukinuto koga to (istina) interesuje moze pogledati na:

http://www.theosophy-nw.org/theosnw/reincar/re-imo.htm
http://www.144000.net/reincarnation.htm

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 17 Sep 2001, 23:45 
Postoji kosmicki Zakon uzroka i posljedice, Zakon sjetve i zetve, Zakon karme, kome smo svi podlozni. Svi ljudi, sve duse su dobrovoljno prihvatile taj zakon davno samo sto se toga vecina ljudi ne sjeca a mnogi i ne vjeruju u to. Po tom savrseno pravednom zakonu svi ljudi treba da otplate sva svoja losa djela i svi ce to uciniti i vec sad cine bili toga svjesni ili ne. Da bismo iz svega ovoga na Kraju izasli kakvi treba da budemo moramo biti cisti, moramo otplatiti sve sto imamo otplatiti jer je sasvim pravedno da svako pozanje ono sto je posijao.
O ovom Zakonu uzroka i posljedice govori i Sveto Pismo kad kaze da trebamo poznjeti ono sto posijemo, kad govori: "Ko nozem ubija valja da on nozem bude ubijen", kad govori: "zivot za zivot, oko za oko...". Iz svega ovoga se jasno vidi taj karmicki zakon.

Kako ljudi mogu otplacivati svoja djela?
Sad na snagu stupa reinkarnacija. Jedna od svrha reinkarnacije je otplata nasih djela. Ova otplata je razlog zasto se neki ljudi radjaju sa fizickim, umnim, mentalnim i drugim manama, zasto im se desava da im se lose stvari desavaju u zivotu, da nemaju srece u zivotu itd.
Ja vjerujem da ljudi prije svakog zivota dobrovoljno biraju svoje otplate u toku narednog zivota. Vjerujem da ljudi mogu u odredjenoj mjeri da ublaze otplate ako se se okrenu duhovnosti i ako se bave duhovnom izgradnjom.

Dakle, sve lose sto ljude snalazi poteklo im je od njih samih, sto zbog otplata, sto zbog neduhovnog zivota, sto zbog duhovnog neznanja. Ljudi nemaju opravdanje da za bilo sta lose sto im se desi traze odgovornost u nekom drugom ili necemu drugom vec samo u sebi samima.

Ljude ne kaznjava Otac Nebeski kako mnogi misle vec ih kaznjava ovaj Zakon uzroka i posljedice kome smo svi podlozni, tj. ljudi kaznjavaju sami sebe djelima koja cine.

Glavna svrha reinkarnacije je duhovno napredovanje kroz sto vise razlicitih zivotnih iskustava, ucenje kroz sto vise razlicitih zivotnih iskustava, otplata nasih djela da bi se ispunio Zakon uzroka i posljedice.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 17 Sep 2001, 23:48 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene

Ovo gore sam ja napisao ali je potpisao kao Anonymous :???:

<font size=-1>[ Poruku promijenio/la: Vader dana 2001-09-18 00:53 ]</font>

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 25 Sep 2001, 15:26 
Pazi sad
Teorija o reinkarnaciji se cini zanimljivom iz razloga jer je tako reci uravnotezena sa prirodom i sa drustvom, sto u principu jedino i moze dovesti do opstanka neke civilizacije kao sto je nasa.Ako dizes kredit moras placati kamate, mislite li da su to izmislili bankari ili trgovci? ne to su preuzeli bas iz prirode, kao sto vecina ljudskih tehnickih dostignuca samo oponasa ono sto je priroda davno stvorila.Cinis lose u zivotu, budes poslije smrti vracen da ti se desava lose, ponavljanje je majka znanja, pa ti uci na greskama, a ako pretjeras uvijek postoji antimaterija koja neutralise i duhovnu energiju , dok se smrt brine da nam neutralise onu fizicku.
Ja se isto slazem da sveto pismo ne negira postojanje reinkarnacije, iako ga ni ne propagira, ali opet kao i svako i to pismo moze da se cita izmedju redova.
Pitanje dana
Da li ja kao ribolovac u slijedecem zivotu mogu da se pojavim kao riba?
Pozdrav Reinkarnacija

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 26 Sep 2001, 08:23 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene

Citiraj:
Dana 2001-09-25 16:26, Anonymous je napisao:

Da li ja kao ribolovac u slijedecem zivotu mogu da se pojavim kao riba?
Pozdrav Reinkarnacija

Ne.
Ljudi se inkarniraju samo u ljude.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 26 Sep 2001, 12:55 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Pridružio se: 10 Jul 2001, 01:00
Vjerovanje u reinkarnaciju je samo izraz ljudskog straha uzrokovanog svijescu o sopstvenoj prolaznosti.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 26 Sep 2001, 15:57 
Ali priznamo li sopstvenu prolaznost nismo li se samim tim predali i pomirili sa smrcu?
Reinkarnacija

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 26 Sep 2001, 18:15 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Sta znaci pomiriti se sa smrcu ?

Pazi, biti svjestan toga da postojis Sada i da neces postojati nekad Sutra treba da te tjera da to Sada koristis na najbolji moguci nacin. Vjerovanje u smrt kao jedinu konacnost djeluje stimulativno, mada ti to na prvi pogled izgleda apsurdno.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 26 Sep 2001, 19:57 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene

Citiraj:
Dana 2001-09-26 19:15, Hari_Haler je napisao:

biti svjestan toga da postojis Sada i da neces postojati nekad Sutra treba da te tjera da to Sada koristis na najbolji moguci nacin.

Bas to i duhovnost uci. Vjerovanje u reinkarnaciju i karmu osobu mnogo stimulise da misli o svojoj sadasnjosti. Ja se u potpunosti slazem da treba biti usmjeren na Sada a ne na Sutra. Prava duhovnost uvijek potencira sadasnjost a ne brigu za proslost i buducnost.

Mene interesuje kako ti koristis sadasnjost na najbolji moguci nacin? Ja sam te pitao da li je ono sto pises na Kulturi iskreno, tvoje, i ti si rekao da jeste. Ja sam zakljucio da smo ti i ja u nekim stvarima dosta slicni ali u nekima uopste nismo. Ako je ono tacno onda mislim da ne koristis svoju sadasnjost na najbolji moguci nacin...u nekim stvarima.

Citiraj:
Vjerovanje u smrt kao jedinu konacnost djeluje stimulativno

Ovo u sta ja vjerujem je milijardu puta stimulativnije :wink:

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 28 Sep 2001, 10:22 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Vader

Zanima me kako po tebi funkcionise reinkarnacija i koji je njen smisao. Da pojasnim pitanje :

Bice je duhovno mrtvo ako nije svjesno svog postojanja, ako nije svjesno samo sebe. Reinkarnacija, sve i da postoji ( sto ja ne vjerujem ), prakticno nema nikakav znacaj jer se mi ne sjecamo svojih prethodnih zivota. Znaci, nismo svjesni svog prethodnog postojanja.

Druga stvar,

Kazes da ne koristim Sadasnjost onako kako bi trebalo. A kako bi trebalo ?

Pozdrav !

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 28 Sep 2001, 12:11 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene

Citiraj:
Dana 2001-09-28 11:22, Hari_Haler je napisao:

Zanima me kako po tebi funkcionise reinkarnacija i koji je njen smisao.

Ja sam nesto o tome pisao u onom mom gore postu kad me je potpisalo kao Anonymousa.

Sve lose sto covjek uradi mora da otplati, mora da takoreci vrati. Kada umre ako je nekog za zivota ubio ili nesto drugo lose radio predoci mu se sav zivot i analizira se, ima neki mali sud za taj zivot. Onda mu se predoci da to moze da otplati (jer mora da otplati) na vise nacina. Evo cisto jedan primjer, kaze mu se da recimo do tog trenutka ima 1687 kaznenih poena, recimo 500 za ubistvo itd. i kaze mu se da ih mora nulirati i da bira da ako hoce da on pogine u tom zivotu onda ce mu se kazneni bodovi smanjiti za 500, ili moze da bira da dozivi saobracajnu u tridesetim godinama i to ce mu smanjiti odredjene bodove itd.
Poenta je da covjek dobrovoljno bira svoje otplate ali ne moze birati da ih nema jer zna da mora da ih otplati, zna da ako sad otplati manje kasnije ce morati vise; kao na faxu, ako preneses u narednu godinu teske ispite znas da ces ih kad tad morati poloziti. S tim da u evolutivnoj Skoli nema napustaja Skole, obavezali smo se da idemo do kraja.

Citiraj:
Reinkarnacija, sve i da postoji ( sto ja ne vjerujem ), prakticno nema nikakav znacaj jer se mi ne sjecamo svojih prethodnih zivota

Cak i tada ima jako mnogo znacaja. Podlozni smo Zakonu Uzroka i Posljedice, moramo poznjeti sve sto posijemo da bi se krug ispunio, da bismo bili cisti kao na pocetku s tim sto cemo tada imati mnogo duhovnog i zivotnog iskustva koje nismo imali prije ove Skole.
A to sto se ljudi ne sjecaju svojih proslih zivota je njihov i samo njihov problem. Covjek moze da se sjeti svojih proslih zivota ali kako to spada u domen ciste duhovnosti (a o tome cijelo vrijeme i pricamo) moze se sjetiti samo kroz duhovnu izgradnju. Dobro, imaju i neke hipnoze ali to ne bih preporucio, nivo i kvalitet takvog sjecanja na prosle zivote je mnogo manji od onoga postignutog kroz duhovnu izgradnju.
Sto se tice razloga zasto se ljudi po defaultu ne sjecaju svojih proslih zivota je vrlo jasan ako malo razmislis. Nastao bi opsti haos na duhovnom, psihickom, mentalnom, umnom planu svakog covjeka kad bi saznao da treba da pogine, da treba da mu se desi nesto lose, da je prije tog zivota ubio npr. 14 ljudi itd. Uopste ne bi mogao biti usmjeren na tekuci zivot i ne bi postigao ni dozivio mnoge lijepe stvari koje bi mogao da dozivi a koje sve spadaju u pozitivno duhovno napredovanje. Zato je najbolje sjecanja povratiti kroz duhovnost i upoznavanje samoga sebe (prvenstveno sa duhovne strane) jer su sva sjecanja u nama. Izbijace na vidjelo postepeno, onda kad osoba bude duhovno, psihicki, mentalno spremna za to.
Ljudima je ucinjena ogroma usluga time sto se ne sjecaju svojih proslih zivota.

Posto se bavim duhovnim radom do ovih stvari sam dosao iz raznih izvora koji su iz raznih dijelova svijeta iz raznih vremenskih perioda i iz raznih svetih spisa (iz raznih religija) kao i razgovora sa duhovnijim osobama od mene. A ako ovakvi mnogi razliciti izvori govore o skroz istom onda to ne ostavlja mnogo prostora da je ovo jedna velika izmisljotina.

Bas sad citam knjigu koju sam nedavno nabavio "Prica o Karmi", B.D.Benedikt - preporucio bih je za procitati. Ne radi se o teoretisanju o karmi vec je covjek napisao roman koji prati jednu osobu kroz cetiri zivota, njenu otplatu kao i analizu svakog zivota od strane duhovnih bica prije svakog novog zivota. Dakle tacan nacin funkcionisanja reinkarnacije onako kako sam ja iz mnogih izvora dosao do njega.

Citiraj:
Kazes da ne koristim Sadasnjost onako kako bi trebalo. A kako bi trebalo ?

Nisam ja rekao da ti ne koristis sadasnjost kako bi trebalo vec da ja mislim da ti ne koristis sadasnjost kako bi trebalo, sto ostavlja prostor da nisam u pravu :smile:
Ja ti necu reci kako bi trebalo, to sam zakljuci. Uostalom, mozes i sam vidjeti iz svih mojih pisanja cemu ja dajem najveci znacaj.

Naravno, niko u sve ovo ne mora da vjeruje :smile:

Pozdrav

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 28 Sep 2001, 19:40 
Voajer
Voajer

Pridružio se: 26 Sep 2001, 01:00
Evo da kazem koju i ja
Slazem se za orjentaciju ka danas, ali ne treba potpuno zanemariti ni ono sutra, a to se zove odgovornost.Danas mi je lijepo , sutra sta bude, to je malo, ne mislim nikoga vrijedjati ali ciganska filozofija.Mozda to jeste laksi put do srece , ali da bi zivio samo za danas covijek mora biti takav u krvi, da se tako izrazim.Ipak mislim da i nije tacno da se ne sjecamo proslih zivota, a primjer koji se najcesce navodi za to je da ti se dogodi da odes na neko mjesto gdje sigurno nisi bio i poznajec vec to mjesto.E onda kazu da si tu bio u proslom zivotu.Ima jedna knjiga ,cini mi se da je pisac B.N. Benedikt a zove se "Paralelni svijet" tu ima dosta objasnjeno o pojmu reinkarnacije , karme i svega sto se tu preplice.Takodje ima knjiga "Trece oko" , ne mogu se sjetiti pisca ali obradjuje zivot na Tibetu, ucenje budizma, i naravno o zivotu Dalaj Lame i nacinu prepoznavnaja njegove reinkarnacije.Jako duhovna knjiga , stvarno je treba procitati, a ovo kazem zato sto su je i meni preporucili i nisam se pokajao.
Eh da ne gnjavim sa tim knjigama, ja naiskrenije receno jos nisam dovoljno ni pametan ni zreo da sam sebi dan odgovore na takva pitanja, kao sto su ova koja se ticu zivota , i smrti pa zato i diskutujem ovde jer je tema jako zanimljiva i naravno uvijek se nesto nauci... a i prosto mi neobicno da raspravljamo a da se nismo ni potukli ni poceli psovati :smile:))

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 14 Okt 2001, 03:43 
Voajer
Voajer

Pridružio se: 13 Jul 2001, 01:00
Vader dali svi podlezu tom zakonu 'reinkernacije' ili samo pojedinci(vecina) koja pravi ozbiljne greske koje nemogu da se oproste molitvama?

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 14 Okt 2001, 09:54 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene

Svi podlijezu Zakonu Uzroka i Posljedice, svi podlijezu reinkarnaciji. Kao sto gore rekoh nije jedina svrha reinkarnacije otplata dugova, ima i drugih svrha (koristi) reinkarnacije.

Medjutim ljudi u ovom narednom periodu mogu da se ociste i otplate sve i da se vise ne reinkarniraju, da vise ne umiru. U pocetku ce ovo postici manji broj ljudi a onda sve veci.
Oni koji sad, ovih godina, u ovom vremenu, ne krenu da se bave istinskom licnom duhovnom izgradnjom (ne mislim na crkvenjacenja) a nisu se ni do sada nesto narocito bavili ce imati sve manju i manju mogucnost da se ponovo inkarniraju na Zemlji, ovo je najveca kazna koju mogu dobiti kad se uzme u obzir sta je Zemlj, sta omogucava i kakva ce biti.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 23 Feb 2002, 23:18 
Voajer
Voajer

Pridružio se: 23 Feb 2002, 01:00
Postovani gospodine Vader,da li bilo sta znate o pojavi telegonija.
Mozete li me uputiti,na neke prevedene clanke i knjige,kao i na eventualno stranu literaturu.

Pozdrav Aleksa

P.S Odpisite mi molim vas na aleksayu@yahoo.com

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 29 Mar 2002, 00:13 
Početnik
Početnik

Pridružio se: 01 Mar 2002, 01:00
<!-- BBCode Quote Start --><TABLE BORDER=0 ALIGN=CENTER WIDTH=85%><TR><TD><font size=-1>Citat:</font><HR></TD></TR><TR><TD><FONT SIZE=-1><BLOCKQUOTE> Znate li da je Hrist ucenike ucio o karmi,...</BLOCKQUOTE></FONT></TD></TR></TABLE><!-- BBCode Quote End -->

odkud ti to ?

<!-- BBCode Quote Start --><TABLE BORDER=0 ALIGN=CENTER WIDTH=85%><TR><TD><font size=-1>Citat:</font><HR></TD></TR><TR><TD><FONT SIZE=-1><BLOCKQUOTE> Za one koji ne vjeruju (tj. ne zele da vjeruju) u reinkarnaciju: Zasto se neka djeca radaju mrtva, zasto se radaju sa fizickim, mentalnim, psihickim manama? </BLOCKQUOTE></FONT></TD></TR></TABLE><!-- BBCode Quote End -->

Postoji iskupljenje grijeha, odn. svaki grijeh se mora iskupiti, ali grijesi su nasljedni, znaci ne ih mora ih iskupiti onaj ko ih je nacinio nego njegovi potomci, sinovi, unuci , praunuci...

<!-- BBCode Quote Start --><TABLE BORDER=0 ALIGN=CENTER WIDTH=85%><TR><TD><font size=-1>Citat:</font><HR></TD></TR><TR><TD><FONT SIZE=-1><BLOCKQUOTE>Kako su oni koji su zivjeli prije nekoliko hiljada godina mogli da prihvate Hrista ako je Hrist jedini put spasenja?... Kako da u Hrista povjeruju i spase se oni koji su zivjeli prije Hrista? </BLOCKQUOTE></FONT></TD></TR></TABLE><!-- BBCode Quote End -->

Hristos je po vaskrsenju sisao u Ad,gdje su se nalazile duse svih koji su do tada , zgog grijeha iz Raja bili osudjeni na smrt , propovjedao im Jevandjelje, izveo sve koji su ga prihvatili...

<!-- BBCode Quote Start --><TABLE BORDER=0 ALIGN=CENTER WIDTH=85%><TR><TD><font size=-1>Citat:</font><HR></TD></TR><TR><TD><FONT SIZE=-1><BLOCKQUOTE> "...a drugi: koji od proroka." (Marko 8,27-28) </BLOCKQUOTE></FONT></TD></TR></TABLE><!-- BBCode Quote End -->

gdje pise "starih proroka"?

<!-- BBCode Quote Start --><TABLE BORDER=0 ALIGN=CENTER WIDTH=85%><TR><TD><font size=-1>Citat:</font><HR></TD></TR><TR><TD><FONT SIZE=-1><BLOCKQUOTE>A Elohim mu rece: zato ko ubije Kajina, sedam ce se puta to pokajati." (1. Mojsijeva 4,15)</BLOCKQUOTE></FONT></TD></TR></TABLE><!-- BBCode Quote End -->

Mozda jacina kazne, ne mora da znaci bukvalno "sedam puta", mozda kroz sedam koljena potomaka,mozda na Strasnom Sudu?

....
Ako postoji reinkarnacija, znaci da je na samom pocetku stvoren ogranicem broj ljudi koji se stalno vracaju dok ne iskupe sve svoje grijehe?
Dekodiranjem DNK koda ustanovljeno je da na Zemlji ne mogu postojati dva indenticna covjeka, znaci tijelo se definitivno ne vraca , a to priznaju uglavnom istocnjacke religije... i tijelo i dusa...
Dobro, ako se vraca dusa, da iskupi svoje grijehe, a ti se ne sjecas nicega, znaci ni grijeha iz proslog zvota, u ovom zivotu ga iskupljujes nesvjesno, kakva je svrha tog iskupljenja ako nema pokajanja ???

Ako se iskupe svi grijesi , cemu i kome ce se suditi na Strasnom Sudu ?
Reinkarnacija je zanimljiva kao ideja ,kao jos jedno nastojanje covjeka da pobjedi konacnost i smrt, narocito je potreba zapadnjackog savremnog svijeta, brzog nacina zivota, problem identiteta...
Takvo vjerovanje je pomalo i egoisticno...

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 29 Mar 2002, 10:38 
Veteran
Veteran

Pridružio se: 03 Jan 2002, 01:00
Ako je reinkarnacija istinita tvrdnja, kako se broj ljudi povećava? Vrlo jednostavno pitanje. Ljudi koji su izmislili reinkarnaciju nisu imali mogućnost da uvide povećanje broja ljudi u svijetu, zato su i rekli to što su rekli. Negdje sam pročitao tvrdnju nekog "stručnjaka" da se duše sada dijele, te da će, ako se nastavi ovim tempom povećanja broja ljudi, doći do potrošnje materijala. Kap duše na čovjeka, a možda čak ni to.

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 181 Posta ]  Idi na stranicu 1, 2, 3, 4, 5 ... 10  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]