banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 30 Jun 2025, 21:10

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 39 Posta ]  Idi na stranicu 1, 2  Sledeća
Autoru Poruka
PostPoslato: 08 Maj 2006, 20:56 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 29 Nov 2005, 17:26
Dok sam bio dijete zamisljao sam Boga kao nekog strogog zapovjednika koji naredjuje svojim podanicima sta da rade i kako da zive. Na Bozje zakone sam gledao kao na crkvena pravila koja imaju za cilj da mi uskrate svako zadovoljstvo.
Medjutim sto sam postajao stariji, ova slika zapovjednika se promijenila u sliku doktora. Ako ste ikad isli na operaciju onda znate da doktor izgleda zastrasujuce sa maskom na licu i nozem u ruci. Ali iako izgleda zastrasujuce mi znamo da nam doktor zeli dobro. Nakon operacije mi nastavljamo sa rehabilitacijom. Sve te vjezbe nas bole ali mi znamo da je to nacin da se oporavimo. Kad sam ja imao zadnju operaciju, doktor mi je zabranio da dva mjeseca igram kosarku, fudbal i druge aktivnosti koje mogu da ugroze moje zdravlje. U principu, sve ono sto je izgledalo zabavno doktor je zabranio. Ja sam mogao da kazem: „Koga briga za doktorom?“ i da odigram koju partiju basketa ali to bi unistilo moje zdravlje.
Doktor je najbolja slika Boga. Zasto da postujem Bozje zakone i zasto uopste da trazim njegovo misljenje? Iz istog razloga zbog kojeg trazimo misljenje doktora. Zato jer on zeli najbolje za nas zivot. Svi zakoni koje nam je dao sluze da zastite nas zivot i ucine ga srecnijim. Kad prekrsim neku od Bozjih zapovjesti, naudio sam sebi a ne Bogu. Ako mrzim, unistavam sebe vise nego drugog. Ako cinim preljubu unistavam odnos i povjerenje sa svojim bracnim drugom. Ako radim 7 dana i namam odmora, moje tijelo ispasta. Svih 10 Bozjih zapovjesti sluze kao ograda koja stiti nas zivot.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 08 Maj 2006, 21:27 
Pripravnik
Pripravnik

Pridružio se: 14 Jul 2005, 17:52
Čovjek je najbolja slika Boga, ali je rijedak.
Samo kroz Boga se liječi bolestni.
Božji zakoni su propisani kako bi ljudi u interakcijama što bolje i podnošljivije živjeli u dobru.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 11 Maj 2006, 15:14 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 11 Dec 2002, 20:27
Људи заборављају да у Новом Завету постоји само ЈЕДАН закон - Христов закон. :wink:

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 17 Jul 2006, 22:58 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 16 Jan 2006, 21:08
Ovo je genijalno... :) ocigledno sam puno propustio. Bog kao doktor, ili mozda bog kao ucitelj (dosadne i teske zadace, strogo ocjenjivanje, i sve za nase dobro) ...mada u principu i nisam ni za kakvo utjelotvorenje boga...
(Ja se sjecam svog ucitelja Laze... Stari, mrsavi bradonja, strog koliko moze biti, svi smo ga se plasili. I na kraju treceg razreda nas je svakog izgrlio i izljubio i samo sto nije zaplakao sto se rastajemo... to mi tad nije bilo ni malo jasno)

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 07 Apr 2007, 16:25 
Početnik
Početnik

Pridružio se: 31 Mar 2007, 12:47
Isus Hrist nije ništa poništio kako i sam izjavljuje već je moralna načela podigao za lestvicu više. Nekad je bilo oko za oko a Hrist kaže: ko te udari po jednom obrazu okreni mu i drugi. Kaže se: ne ubi, ne kradi itd a Hrist kaže da budemo savršeni u ljubavi i da svima opraštamo jer ko to postigne on naravno neće prekršiti ni jednu od 10 zapovesti.
Slava i hvala Bogu za sve što nam daje.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 22 Apr 2007, 17:32 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat

Pridružio se: 29 Jun 2006, 18:46
Citiraj:
Dok sam bio dijete zamisljao sam Boga kao nekog strogog zapovjednika koji naredjuje svojim podanicima sta da rade i kako da zive. Na Bozje zakone sam gledao kao na crkvena pravila koja imaju za cilj da mi uskrate svako zadovoljstvo.
Medjutim sto sam postajao stariji, ova slika zapovjednika se promijenila u sliku doktora. Ako ste ikad isli na operaciju onda znate da doktor izgleda zastrasujuce sa maskom na licu i nozem u ruci. Ali iako izgleda zastrasujuce mi znamo da nam doktor zeli dobro. Nakon operacije mi nastavljamo sa rehabilitacijom. Sve te vjezbe nas bole ali mi znamo da je to nacin da se oporavimo. Kad sam ja imao zadnju operaciju, doktor mi je zabranio da dva mjeseca igram kosarku, fudbal i druge aktivnosti koje mogu da ugroze moje zdravlje. U principu, sve ono sto je izgledalo zabavno doktor je zabranio. Ja sam mogao da kazem: „Koga briga za doktorom?“ i da odigram koju partiju basketa ali to bi unistilo moje zdravlje.
Doktor je najbolja slika Boga. Zasto da postujem Bozje zakone i zasto uopste da trazim njegovo misljenje? Iz istog razloga zbog kojeg trazimo misljenje doktora. Zato jer on zeli najbolje za nas zivot. Svi zakoni koje nam je dao sluze da zastite nas zivot i ucine ga srecnijim. Kad prekrsim neku od Bozjih zapovjesti, naudio sam sebi a ne Bogu. Ako mrzim, unistavam sebe vise nego drugog. Ako cinim preljubu unistavam odnos i povjerenje sa svojim bracnim drugom. Ako radim 7 dana i namam odmora, moje tijelo ispasta. Svih 10 Bozjih zapovjesti sluze kao ograda koja stiti nas zivot.

O, jako dobra ilustracija! Ja se setih onog citata gde Bog kaze "Ja sam lekar vas..." Vrlo zanimljivo.

Poz.

Vrh

PostPoslato: 03 Maj 2007, 23:26 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 13 Nov 2005, 01:35
duhovni prijatelj je napisao:

Bog je ocigledno mislio na sve kada je predao ljudima deset zapovjesti, ali citajuci tvoj post ne mogu a da se ne zapitam da li je trebao dodati i 11tu zapovjest: Ne seri!.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 03 Maj 2007, 23:46 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

E gdje ljudi sve nece vidjeti govna... da ne povjerujes. A kad mu pravo govno posluzis, on ga pojede, konta da je krompir, i trazi repete. i sve se oblizuje onako... mmm... Ma bice bolje...

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 04 Maj 2007, 11:52 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Ako su zapovjesti urezane u kamenu i crkva se vodi po bozijem zakonu, kako onda svako malo donose novi boziji zakon. Primjer: Nedavno je Papa u svoj svojoj mudrosti blagonaklonosti prema obicnom covjeku odlucio da djeca koja su umrla odmah po rodjenju (nisu stigla biti krstena) vise ne idu u cistiliste nego direktno u raj. Svaka mu cast.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 04 Maj 2007, 13:03 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 14 Okt 2006, 01:07
Пусти папу, човјек има кризу идентитета, па више није ни у шта сигуран... :D

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 04 Maj 2007, 13:33 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

_Felix_Moses_ je napisao:
Ako su zapovjesti urezane u kamenu i crkva se vodi po bozijem zakonu, kako onda svako malo donose novi boziji zakon. Primjer: Nedavno je Papa u svoj svojoj mudrosti blagonaklonosti prema obicnom covjeku odlucio da djeca koja su umrla odmah po rodjenju (nisu stigla biti krstena) vise ne idu u cistiliste nego direktno u raj. Svaka mu cast.

Nema papa sta da odlucuje. On moze to da tumaci sebi kako hoce, ali nikakav bozji zakon on ne moze izmisliti. To ako ne kontas nije ni cudo da si ljut na sve ovo.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 04 Maj 2007, 14:04 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Nisam ja ljut na sve ovo, samo mi nije jasno kako odrasli ljudi, valjda skolovani, vjeruju u bajke. Hajde da vjerujete, svako vjeruje u nesto, al da pisete takve gluposti (ima izuzetaka) nije mi jasno ko je ovdje glup, a ko zaludjen.

PS Ako ne moze izmisliti zakon, zasto onda miloni ljudi postuju sve sto crkva (bilo cija) kaze da je bozija istina i pravilo? Zasto u Africi ne koriste kondome kad je puna side, zato sto se crkva protivi kondomima. Kako to da narod nema sta jesti a preve se crkve na svakom koraku?

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 04 Maj 2007, 14:15 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Ау, брате, ми смо сличне теме претресли једно милион пута...ако имаш живаца прелистај старе теме па ћеш видјети неке ставове, погледе, и мишљења на ту тему...
Што се тиче Африке, пиши писмо жалбе у Ватикан, одјел за Африку...
Што се тиче препричавања читаве приче око историје религије и религијске мисли човјека...сједи па читај...ми смо се патили и читали лектиру, а ти би сад да ти неко препича на м"алом одмору"...не знам, ако наиђе неко са довољно слободног времена...

Знаш како каже онај виц:
"Јес' ти нови овде?..." :)

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 04 Maj 2007, 14:40 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 23 Dec 2006, 18:50
Da, jos jednom se namece zakljucak da ne treba obracati paznju na religijske vodje i ustanove nego na deset zapovijesti i savjest.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 04 Maj 2007, 15:06 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Да, хајдемо сад све релативизовати и мијешати жабе и бабе...

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 04 Maj 2007, 15:10 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

_Felix_Moses_ je napisao:
Nisam ja ljut na sve ovo, samo mi nije jasno kako odrasli ljudi, valjda skolovani, vjeruju u bajke. Hajde da vjerujete, svako vjeruje u nesto, al da pisete takve gluposti (ima izuzetaka) nije mi jasno ko je ovdje glup, a ko zaludjen.

PS Ako ne moze izmisliti zakon, zasto onda miloni ljudi postuju sve sto crkva (bilo cija) kaze da je bozija istina i pravilo? Zasto u Africi ne koriste kondome kad je puna side, zato sto se crkva protivi kondomima. Kako to da narod nema sta jesti a preve se crkve na svakom koraku?

E jebo ga ti sad... Sta ti je glupo u onom postu? Sta mu fali? Ko u sta vjeruje? Na sta si mislio, ne kontam. Sta mene briga sta papa govori. Ili bilo ko drugi. Ako imas svoj mozak, ne treba ti niko drugi da ti soli pamet.
Milioni ljudi postuju ono sto im crkva kaze jer su slijepi ili glupi, i zato sto crkva njima manipulise, koristi to. Mislim da u africi ne koriste kondome ne zato sto crkva ne da, nego zato sto ne znaju sta je to. Al i da crkva ima udjela u tome, kakve to veze ima sa bogom? Ima isto toliko veze kao i to sto guzonje vozaju BMWove a sirotinja opet gladuje. Crkva je organizacija, firma, ljudska tvorevina. Sve sto radi nema veze sa bogom vec sa ljudima koji su u toj organizaciji. Bilo bi fino da rade ono sto treba, a ne da manipulisu ljudima, al jebiga... doce i to vrijeme mozda.

Sto se mene tice, religijske ustanove su kroz vijekove vise stete napravile nego koristi.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 04 Maj 2007, 17:11 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Apsolutno se slazem crkva je najveca i najstarija zlocinacka organizacija.

Nemam nikakvih problema sa ljudima koji vjeruju, samo mi smetaju ljudi koji nabijaju drugima na nos svoju vjeru i vidjenje iste. Smeta mi sta je vjera postala, smeta mi soljenje pameti ljudima, svi ratovi i sva sranja koja su pocela i pocinjena u ime vjere, smetaju mi fanatici, smeta mi svaki covjek koji koristi vjeru da bi zaradio na lakovjernim ljudima. Smeta mi religija (ne vjera u Boga, nego sve ono sto je covjek napisao i danas koristi).

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 04 Maj 2007, 21:53 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 23 Dec 2006, 18:50
Religija nije sama po sebi losa samo je zloupotrijebljena isto kao i politika.
Najgore je kad se pomijesaju religija i politika.
Medjutim, pokusali su ljudi i bez religije, u Sovjetskom savezu na primjer ili Kini i upravo tamo su se desili najstrasniji zlocini u istoriji. Kako podaci kazu sam Mao Ce Tung je odgovoran za smrt vise desetina miliona ljudi, a ne zaostaje puno za njim ni Staljin, znaci po broju ubistava veci su od Hitlera i Pape i Napoleona i Aleksandra Velikog i Cezara koji se samtraju najvecim ubicama u istoriji. A uopste nije bilo religije, bar ne zvanicno. Znaci, religija je kao i sve drugo, kao vatra ili noz ili voda itd, moze biti korisna ako se dobro upotrijebi, ako ne onda moze biti stetno itd. Znaci, nije uzrok losega religija nego pogresno rukovanje religijom i koristenje religije u politicke svrhe, znaci u svrhe za koje ona nije namijenjena.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 05 Maj 2007, 00:43 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Sold! Where do I sign? :D Upravo tako. U losim rukama i svetinja postaje govno.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 05 Maj 2007, 01:01 
Veteran
Veteran

Pridružio se: 12 Jul 2001, 01:00
vim je napisao:
Religija nije sama po sebi losa samo je zloupotrijebljena isto kao i politika.
Najgore je kad se pomijesaju religija i politika.
Medjutim, pokusali su ljudi i bez religije, u Sovjetskom savezu na primjer ili Kini i upravo tamo su se desili najstrasniji zlocini u istoriji. Kako podaci kazu sam Mao Ce Tung je odgovoran za smrt vise desetina miliona ljudi, a ne zaostaje puno za njim ni Staljin, znaci po broju ubistava veci su od Hitlera i Pape i Napoleona i Aleksandra Velikog i Cezara koji se samtraju najvecim ubicama u istoriji. A uopste nije bilo religije, bar ne zvanicno. Znaci, religija je kao i sve drugo, kao vatra ili noz ili voda itd, moze biti korisna ako se dobro upotrijebi, ako ne onda moze biti stetno itd. Znaci, nije uzrok losega religija nego pogresno rukovanje religijom i koristenje religije u politicke svrhe, znaci u svrhe za koje ona nije namijenjena.

Ne valja ti logika. Kažeš da religiozni nisu ubijali zbog religije, a zatim navodiš Staljina, Hitlera i dr. kao da su oni ubijali zbog ateizma.

Interesantne statističke podatke imaš u ovoj mojoj poruci.

BTW, mnogi za Hitlera misle da je bio ateista, a zapravo je bio, prema jednima katolik, a prema drugima pripadnik pseudoreligije koju su izmislili Nacisti na osnovu nordijskih kultova. Uostalom, čak i da je Hitler bio ateista, zločine nije činio direktno on, nego njegova vojska koja je većinom bila odgajana u katoličkoj vjeri. Hitler je činio zločine ne zato što je bio ateista ili katolik, već zato što je bio poremećen.

http://atheism.about.com/library/quotes ... Hitler.htm

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 39 Posta ]  Idi na stranicu 1, 2  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]