Not now, John! je napisao:
monah mi reče: "U Božijem hramu se ne drže ruke na leđima!".
Pa to si trebao da znaš, za to se ide u pakao

A ja bih njega pitao zašto drži idola i vrši idolopoklonstvo u Božijem hramu.
Ne drže se ruke na leđima ali se može držati ruka nekog čobanina koja predstavlja idola i sve oko nje predstavlja idolopoklonstvo. Jak mi je to Božiji hram. Neka on umjesto što pazi da neko slučajno ne drži ruke na leđima čita Novi Zavjet pa vidi šta je pravi Božiji Hram.
Citiraj:
Kolegi Vaderu prepuštam da pojasni značenje posta.
Pa evo malo.
Kao što je krštenje (ili tačnije rečeno obraćenje kako se to tada zvalo) potapanjem pod vodu samo simbolika umiranja za grijeh (potapanje pod vodu) i ponovnog rođenja za duhovni život (izranjanje) tako je i post kao uzdržavanje određene hrane i time čišćenja organizma kako i medicina uči samo simbolika onoga što je zaista potrebno a to je čišćenje duhovnog tijela, duše i srca. Post je uzdržavanje od loših dijela a činjenje dobrih dijela, uzdržavanje od onoga što je po Božijem zakonu grijeh.
Ljudi danas poste po crkvenom zakonu ali ih to ne čini boljima u srcu i duši, opet se poslije posta svađaju, psuju sve pa i Boga, lažu, tuku, kradu, muljaju...
Evo iz Svetog Pisma:
"Zašto postismo, vele, a ti ne pogleda, mučismo duše svoje, a ti ne htje znati? Gle, kad postite, činite svoju volju i izgonite sve što vam je ko dužan. Eto
postite da se prete i svađate i da bijete pesnicom bezbožno. Nemojte postiti tako kao danas, da bi se gore čuo glas vaš. Taki li je post koji izabrah da čovjek muči dušu svoju jedan dan? Da savija glavu svoju kao sita i da stere poda se kostrijet i pepeo? To li ćeš zvati post i dan ugodan Bogu? A nije li ovo post što izabrah: da razvežeš sveze bezbožnosti, da razdriješiš remenje od bremena, da otpustiš potlačene, i da izlomite svaki jaram? Nije li da prelamaš hljeb svoj gladnome, i siromahe prognane da uvedeš u kuću? Kad vidiš gola, da ga odjeneš, i da se ne kriješ od svoga tijela? Tada će sinuti vidjelo tvoje kao zora, i zdravlje će tvoje brzo procvasti, i pred tobom će ići pravda tvoja, slava Božija biće ti zadnja straža. Tada ćeš prizivati, i Bog će te čuti: vikaćeš, i reći će: evo me. Ako izbaciš između sebe jaram i prestaneš pružati prst i govoriti zlo; i ako otvoriš dušu svoju gladnome, i nasitiš dušu svoju nevoljnu; tada će zasjati u mraku vidjelo tvoje i tama će tvoja biti kao podne." (prorok Izaija 57, 3-10)
Ovde se crno na bijelo vidi kakav post Bog ne želi a kakav želi.
Ovaj drugi dio teksta koji sam prepisao govori kako će biti dobro onima koji pravilno poste tj. koji istinski slijede učenja Svetog Pisma (jer post jeste i to) da vidite da kako nam je stanje sve gore i gore to govori da nam je opšta duhovnost loša jer "drvo se prepoznaje po plodovima" a plodovi su nam loši što znači da mi nismo tako dobri kako mislimo i da ta vrsta bogoslužja kakvu potencira crkva nije dobra i mila Bogu jer da jeste bili bismo neizostavno blagosloveni a ne prokleti kao što jesmo.
Sveto Pismo uči da će uvijek biti dobro onima koji istinski služe Ocu Nebeskom a loše onima koji služe samo formalno ili ne služe nikako pa se i odatle može vidjeti da ova vrsta bogoslužja koje radi crkva nije dobra.
Evo još malo što se odlično može upotrebiti za ove naše crkvene običaje a koji ne samo da nisu u skladu sa Svetim Pimom već su mu u suprotnosti, Bog kaže:
"Na mladine vaše i na praznike vaše mrzi duša moja, dosadiše mi, dodija mi podnositi. Zato kad širite ruke svoje, zaklanjam oči svoje od vas; i kad množite molitve, ne slušam; ruke su vaše pune krvi. Umijte se, očistite se, uklonite zloću djela svojih ispred očiju mojih, prestanite zlo činiti. Učite se dobro činiti, tražite pravdu, ispravljajte potlačenoga, dajite pravicu siroti, branite udovicu. Tada dođite, veli Bog, pa ćemo se suditi...Ako hoćete slušati, dobra zemaljska ješćete. Ako li nećete, nego budete nepokorni, mač će vas pojesti, jer usta Božija rekoše." (prorok Izaija 1, 14-20)