banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 19 Jul 2025, 00:56

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 57 Posta ]  Idi na stranicu 1, 2, 3  Sledeća
Autoru Poruka
 Tema posta:
PostPoslato: 14 Maj 2002, 15:19 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 10 Jul 2001, 01:00
Na ovu temu navela me nasa draga Ventilatorchica jednim svojim komentarom o Vesni Irvas (ops, Rivas) u forumu muzika.
Sta mislite o novopecenim vjernicima... Ja mogu pricati samo za one pravoslavne vjere.
Do pre 15 godina malo ko je i mislio o crkvi, gajio neko osecanje, misljenje. To "malo" je variralo od mesta do mesta, jer za komuniste naravno Bog nije postojao (dokaz: vraca se moja majka iz skole, imala je nekih 10 godina i kaze pok. babi: "Znas li ti da nema Boga...").
Za razliku od katolicke crkve gde ne narod mnogo vise isao u crkvu ( tako svi stariji ljudi pricaju), nekad je gotovo bio greh slaviti Bozic ili krsnu slavu.
Novopeceni vernici su oni koje gledate na TV na uskrsnjim bogosluzenjima koji su navukli Armani odelo, stali u prvi red, pobozno i skruseno stoje i (kao) slusaju... Novopeceni su oni koji su pre 10 godina naucili Ocenash, i koriste ga samo u prekim potrebama.
Za njih je bitno da imaju ogromnu ikonu u kuci, da iznesu svakojake djakonije i slicno... A da ih pitate za neki ovaj ili onaj obicaj, nema sanse.
Evo, toliko za pocetak, i samo da dodam jednu malu prichicu iz Srebrenika. Pricam sa jednim drugarom radioamaterom koji radi na pumpi u Srebreniku ( musliman je) i prica kao je par veceri pre naseg razgovora sipao benzin coveku i zvizdukao nesto od Mileta Kitica dok je hodza pjevao sa dzamije. Vlasnik automobila (novopeceni vjernik) gotovo da se izdrao na njega kako on ne postuje vjeru, ovo , ono... lalalalala trt mrt...

Izvolte...

<font size=-1>[ Poruku promijenio/la: Vader dana 14.05.2002. 20:50 ]</font>

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 14 Maj 2002, 19:16 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Mislim da bi bilo mnogo bolje da si temi dao naslov : novi "vjernici" :smile:.

Ne razmisljam o toj pojavi. Mene mnogo vise zanima fenomen kako je crkva, vremenom, prerasla u instituciju koja sluzi samoj sebi a ne Bogu...Njoj, takvoj, su upravo neophodni oni koje nazivas "novim vjernicima" i postojace dok postoji i crkva. Uostalom, to i nije nova pojava, oni su postojali i ranije. Sjeti se samo kako su u Srednjem vijeku bogati katolicki "vjernici" mogli da kupe?! oprost grijehova...

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 14 Maj 2002, 19:26 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Daj junicu i Bog ce ti oprostiti za grehe.

U pravu si 100% za naslov, ali uticaj religije u danasnjem svetu je toliki da se ne sme nikako zanemariti, pogotovo uticaj Vatikana, islamskih zemalja i Izraela.
Mislim da oni vrte onako kako god hoce.
A, ti novopeceni...sa krstom od po kila na grudima vidno istaknut za vreme nekog verskog praznika... fuj.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 15 Maj 2002, 09:46 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene

Pridružio se: 04 Avg 2001, 01:00
Kao prvo da kažem da sam promijenio naziv teme jer je Harijev prijedlog sasvim na mjestu a vidio sam da se Medolino složio sa tim pa se nadam da nema ljutnje što sam stavio ovaj naslov jer je zaista bolji :smile:

I ovo je jako dobra tema :smile:

Što se tiče kupovine oprosta toga i danas ima jako mnogo. To uči ova institucija koja sebe naziva crkvom, čak i na filmovima se može otvoreno vidjeti da i dalje ima kupovine oprosta, sveštenici i dalje uče da ako uradiš nešto loše treba da postiš par dana ili izrecituješ Oče Naš nekoliko puta i "čist" si a vjerovatno se oprost kupuje i novcem. Ne znam kako neko može da vjeruje da ovo ima smisla.

Nego ima ovde jedno dobro pitanje koje glasi: zašto ljudi, većina, masa vjeruje u te apsurde koje prodaje organizacija koja sebe naziva crkvom?

Pokušaću odgovriti.

Zato što je to LAKŠE, zato što je lakše vjerovati onome što govori crkva nego se ponašati onako kako treba (čitaj: onako kako uči Sveto Pismo).

Mnogo je lakše vjerovati da si spašen "krštenjem" nego težiti sebe pozitivno mijenjati iz dana u dan kako uči Sveto Pismo. Usput rečeno ovo krštenje polijevanjem vodom koje crkva fura nema nikakve veza sa krštenjem o kome govori Sveto Pismo i samim tim nema nikakvu duhovnu vrijednost.
Mnogo je lakše znati da možeš zabrljati i zgriještiti kad znaš da će trebati samo par očenaša da ti se to "oprosti" nego se truditi ne griješiti.
Mnogo je lakše dati malo priloga u crkvu i slušati mili zvuk sveštenika "oj diko našeg naroda ti si pravi hrišćanin" nego vršiti istinsko bogoslužje u duhu trudeći se da budeš bolja osoba. Usput rečeno istinsko bogoslužje u duhu se može vršiti svagdje kako i Sveto Pismo jasno uči a ne samo u crkvi što crkva koristi da bi vezala narod za sebe.
Mnogo je lakše proslaviti par godišnjih crkvenih praznika uz opijanje i prežderavanje i time smatrati da si ispunio duhovnu obavezu za tu godinu nego se truditi svaki dan da se ponašaš u skladu sa istinskim duhovnim zakonima. Usput rečeno božić, uskrs a pogotovo srpske slave nemaju nikakve Biblijske osnove već čak naprotiv.
Mnogo je lakše javno i tajno ljubiti ikone (i biti idolopoklonik) nego ljubiti Boga i bližnjeg istinski u srcu. Usput rečeno idolopoklonstvo je strogo osuđeno u Svetom Pismu u kome nigdje nije rečeno da se prave slike "svetaca", da se ljube i da se klanja pred njima.
Mnogo je lakše ići u crkvu na molitvu jer se tako dobijaju poeni u očima društva nego se moliti sam u duhu kad te niko ne gleda i ne zna šta radiš jer to ne daje poene u očima društva. Usput rečeno Hrist u Svetom Pismu jasno kaže da ne vrijedi molitva koja se izvodi javno da bi te drugi vidjeli nego da vrijedi tajna molitva u duhu koju vidi samo Otac Nebeski.

itd.
itd.

I za kraj pravi biser
Mnogo je lakše slušati sveštenike kao "poznavaoce" nauke Svetog Pisma nego sam uzeti Sveto Pismo u ruke i čitati ga. To čak najviše ne odgovara ni crkvi što se vidi iz toga da ne potenciraju čitanje Svetog Pisma već potenciraju vezanost crkvi kroz redovan odlazak u nju. Ne odgovara im jer bi oni koji čitaju Sveto Pismo ako imaju imalo soli u glavi mogli lako vidjeti da mnoga učenja i ponašanja današnje crkve ne samo da nisu u skladu sa učenjem Svetog Pisma već su često u strogoj suprotnosti sa njim.

Ono što je meni najžalosnije u svemu ovome je što sam primjetio na forumima kako mnogi madi koji nisu čitali Sveto Pismo razmišljaju, oni istinski dobro vide da ponašanje današnjih crkava nije dobro i da ne može biti dobro ali pogriješe što pođu od predrasude da ti sveštenici zaista poznaju Sveto Pismo i njegovu nauku i da se samim tim ponašaju u skladu sa njom bez odstupanja (jer je teško povjerovati da to nije tako) i dođu do žalosnog i totalno pogrešnog zaključka da samo Sveto Pismo uopšte ne valja i da uči stvari koje nisu dobre. Zaista ništa drugo ni ne mogu zaključiti kad uzmu dve stvari u razmatranje: prvo da se crkva loše ponaša i drugo da sveštenici sigurno poznaju Sveto Pismo i da ga se drže (predrasuda). Jedina krivica takvih osoba je što im se ne da da sami uzmu i čitaju Novi Zavjet i da sami svojom glavom rasude da li je ta nauka u redu i da je uporede sa ponašanjem crkve.

Ovde imamo jednu ironiju i žalosnu činjenicu da crkva koja bi trebalo da ljude približava Bogu ona ih često od njega odbija dajući loš primjer svojim ponašanjem jer mnogi nisu toliko ludi da ne vide da mnogo toga tu ne valja.

A sve ovo: slavljenje slava i drugih crkvenih praznika, nošenje krstova u svim veličinama, odlazak u crkve da se moli (čitaj: da se pokaže kao vjernik) i da se slušaju liturgije, posjedovanje i ljubljenje ikona, izjave u javnosti o vjeri i poštovanju religije, krštenje i onda vikanje na sav glas o hrišćanstvu o kome se u stvari nema pojma itd. su obilježja tih novih "vjernika" za koje Sveto Pismo jasno kaže da su oni ti

"Koji imaju obličje pobožnosti, a sile su se njene odrekli" (2. Timotiju 3,5)

u istom stihu još kaže

"I ovih se kloni"

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 15 Maj 2002, 11:53 
Početnik
Početnik

Pridružio se: 04 Maj 2002, 01:00
ja sam ateista i po meni kada pomislim kao jutros u hodu kazem si .

ovo je holokaust.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 15 Maj 2002, 12:45 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 05 Feb 2002, 01:00
Moze li mi neko napisati kako je glasio prvobitni naslov posto sam radoznala? :smile:
Vesna Rivas,koja je krstila kucice ucinila je to "jer joj je baka rekla da ne moze u kuci da drzi nekrst"!?!?! :lol: :lol: :lol:
Pa ona je idiot za primjer.Tako "velika vjernica" poput nje i njene bake(koja je vjerovatno ni kriva ni duzna zloupotrebljena od srane unuke koja zeli da se pojavi u novinama,a posto je totalno nezanimljiva licnost,mora da pravi skandale),trebala bi znati da je to njeno krstenje kucica protivno crkvenim kanonima,a da je gledano sa aspekta vjere to cist cin potcjenjivanja i zloupotrebe vjere u reklamne svrhe sto istovremeno degradira i njenu vjeru i nju samu(V.R.)

Vise postujem ljude koji nisu vjernici,nego one koji se prave da to jesu,a svoje rijeci demantuju svojim djelima.Danas je biti vjernik stvar mode.Nazalost.
Ja nisam vjernik u nekom bukvalnom,tj. opstenarodnom smislu vjerovanja.
Ranije(kada sam imala vise slobodnog vremena i manje svakodnevnih obaveza) voljela sam otici u citaonicu(u gradskoj biblioteci)gdje je radila divna i ljubazna zena(prije rata)i tu bih provodila po cijeli dan citajuci o raznim narodima,njihovim vjerama i shvatanjima.Dosla sam do zakljucka da osnovne velike svjetske religije u svojoj osnovi imaju dosta toga zajednickog.Sve one propagiraju ljubav medju ljudima,sve su protiv zavisti,zla.Sve su protiv ubijanja(cak i islam,jer i za njihove vjernike vrijedi da je grijeh ubiti neduznog).Medjutim rijeci iz svetih knjiga su izvrnute i zloupotrebljene.Zbog nacina na koji su pisane postoji mogucnost visestrukog tumacenja,a to su ljudi nazalost upotrijebili da sve shvate na najgori moguci nacin,ne libeci se ni najmanje da izvrnu samu bit vjere.

I kao sto sam negdje na ovom forumu vec napisala,da je vise onih pravih vjernika(ma koje vjere)zivot na zemlji bi bio raj!

<font size=-1>[ Poruku promijenio/la: ventilator dana 15.05.2002. 13:47 ]</font>

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 15 Maj 2002, 12:59 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene

Naslov je bio "novi" vjernici a sad je kao što se vidi novi "vjernici"

<!-- BBCode Quote Start --><TABLE BORDER=0 ALIGN=CENTER WIDTH=85%><TR><TD><font size=-1>Citat:</font><HR></TD></TR><TR><TD><FONT SIZE=-1><BLOCKQUOTE> Dosla sam do zakljucka da osnovne velike svjetske religije u svojoj osnovi imaju dosta toga zajednickog.Sve one propagiraju ljubav medju ljudima,sve su protiv zavisti,zla.Sve su protiv ubijanja(cak i islam,jer i za njihove vjernike vrijedi da je grijeh ubiti neduznog). Medjutim rijeci iz svetih knjiga su izvrnute i zloupotrebljene</BLOCKQUOTE></FONT></TD></TR></TABLE><!-- BBCode Quote End -->

Tačno tako

P.S. ventilator nadam se da se nećeš uvrijediti ali samo jedna mala opaska, tekst se inače piše taka da iza tačke, zareza i bilo kog drugog interpunkcijskog znaka ide razmak (space) pa onda nova riječ, tako je čitkije...ili možda štediš na "papiru" :grin:

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 15 Maj 2002, 16:05 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Ma ne,ovako mi je nekako prirodnije!Tako sam navikla.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 15 Maj 2002, 16:07 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

razmisli, ako ne lupa <space> posle zareza, koliko se to brze kuca...50 zareza 50 <spejsova> :smile: .

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 15 Maj 2002, 16:12 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Ja ne mogu da smislim adventiste.

Ono je za mene napadna religija, agresivna, koja uvlaci slabe i jadne ljude, ljude koji su slomljeni u jednom trenutku, a iza toga se krije biznis i pohlepa kakva ne postoji. Svedok sam bio jedne price gde je majka mog druga bila u adventistima i posle muzevljeve smrti je htela da prepishe stan adventistima...To su bile ogromne komplikacije, ali eto, danas je ok.
Adventisti su poznati i po nehumanosti. Secam se primera iz Zajecara, kada je majka adventista ODBILA da njeno dete dobije transfuziju krvi... Dete je umrlo.
Adventisti su vam oni sto dele slatke male knjizice sa naslovima "Probudi se" i slicno. Adventisti su vam ovi koji ce sve da urade kako bi vam omogucili da ih razumete i udjete u njihovo ucenje.

Jedino ceg se mogu setiti pozitivno je njihova organizacija Adra koja je tokom rata slala pakete u Sarajevo.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 15 Maj 2002, 18:28 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene

Moja iskustva sa Adventistima nisu loša, svakako da ima stvari u kojima se ne slažemo ali ima stvari u kojima se jako lijepo slažemo. Smatram da se oni bolje, više i ispravnije drže učenja Svetog Pisma nego npr. pravoslavna crkva. Dosta sam, posebno tokom prošle godine, diskutovao sa adventistima i pravoslavcima i meni adventisti mnogo bolje "leže".

<!-- BBCode Quote Start --><TABLE BORDER=0 ALIGN=CENTER WIDTH=85%><TR><TD><font size=-1>Citat:</font><HR></TD></TR><TR><TD><FONT SIZE=-1><BLOCKQUOTE> kada je majka adventista ODBILA da njeno dete dobije transfuziju krvi</BLOCKQUOTE></FONT></TD></TR></TABLE><!-- BBCode Quote End -->

E ovo je već brkanje stvari, Jehovi Svjedoci zabranjuju transfuziju krvi i tu se radi o njima a ne o adventistima.

<!-- BBCode Quote Start --><TABLE BORDER=0 ALIGN=CENTER WIDTH=85%><TR><TD><font size=-1>Citat:</font><HR></TD></TR><TR><TD><FONT SIZE=-1><BLOCKQUOTE> slatke male knjizice sa naslovima "Probudi se" i slicno</BLOCKQUOTE></FONT></TD></TR></TABLE><!-- BBCode Quote End -->

Ako se ne varam i ovo su Jehovi Svjedoci, moram priznati da nisam (bar ne odavno) čitao te njihove brošure ali koliko znam tu ima dobrih stvari, čitao sam neke knjige od Jehovih Svjedoka i dosta su dobre.

Da vam ja kažem svoje mišljenje kao neutralna osoba, kao neko ko nikad nije pripadao ni jednoj vjerskoj organizaciji, te sekte kao što su Adventisti i Jehovi Svjedoci uopšte nisu toliko loše koliko crkva hoće da ih prikaže čime samo hoće da uklone konkurenciju. Te sekte, ja ih više volim zvati vjerske organizacije, su u mnogo čemu bolje od pravoslavne crkve.
I uostalom, ko daje crkvi kompetenciju da oni nekoga proglase sektom? Neka oni pogledaju sebe. Neka pogledaju definiciju sekte pa onda neka pogledaju sebe.

Vjerujem da kad bi danas Hrist došao na Zemlju i bio onakav kakav jeste da bi ga se crkva prva odrekla, proglasili bi ga za ludaka, jeretičara i antihrista i opet bi ga razapeli kad bi mogli. Crkva ga je razapela i prvi put, sad je sve isto. Treba pročitati evanđelja pa vidjeti da je sve isto, fariseji koje je Hrist kritikovao su bili isti kao i današnji sveštenici, sve je isto. Fascinanto je da oni to ne vide...i žalosno je.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 15 Maj 2002, 22:18 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Kao da je hriscanstvo u pocetku bilo nesto drugo nego nova sekta.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 16 Maj 2002, 12:52 
Pripravnik
Pripravnik

Pridružio se: 25 Jul 2001, 01:00
<!-- BBCode Quote Start --><TABLE BORDER=0 ALIGN=CENTER WIDTH=85%><TR><TD><font size=-1>Citat:</font><HR></TD></TR><TR><TD><FONT SIZE=-1><BLOCKQUOTE>
Dana 15.05.2002. 17:12, Medolino je napisao:
Ja ne mogu da smislim adventiste.

Ono je za mene napadna religija, agresivna, koja uvlaci slabe i jadne ljude, ljude koji su slomljeni u jednom trenutku, a iza toga se krije biznis i pohlepa kakva ne postoji. Svedok sam bio jedne price gde je majka mog druga bila u adventistima i posle muzevljeve smrti je htela da prepishe stan adventistima...To su bile ogromne komplikacije, ali eto, danas je ok.
Adventisti su poznati i po nehumanosti. Secam se primera iz Zajecara, kada je majka adventista ODBILA da njeno dete dobije transfuziju krvi... Dete je umrlo.
Adventisti su vam oni sto dele slatke male knjizice sa naslovima "Probudi se" i slicno. Adventisti su vam ovi koji ce sve da urade kako bi vam omogucili da ih razumete i udjete u njihovo ucenje.

Jedino ceg se mogu setiti pozitivno je njihova organizacija Adra koja je tokom rata slala pakete u Sarajevo.
</BLOCKQUOTE></FONT></TD></TR></TABLE><!-- BBCode Quote End -->

Medolino ne bih ti dala za pravo sve to sto si pisao

1. Mislim da si vise "nacuo" neke stvari nego sto si zaista sa njima dobro upoznat.
2.Poznajem par ljudi koji su adventisti i nisam vidjela nista lose u njima, cak sam bila u crkvi i mogu ti reci da sam se pozitivno iznenadila ( sto ne znaci da sam "vrbovana" od strane istih , niti su me na silu tamo uvlacili ... bilo je to neko predavanje ). Tamo sam barem mogla razumjeti o cemu se prica .

Meni licno su ljudi tamo ok. Vader je vec rekao vise o tome i mislim da je on i vise upucen nego ja , ali smatram da nisi u pravu sa svim tim "izmisljenim" pricicama tipa : "ogadi sto bolje mozes , da ne bi saznao pravu istinu"

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 16 Maj 2002, 16:02 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Duzan sam jedno izvinjenje.

Mislio sam na Jehovine svedoke.
Ne na adventsite.
Kad sam dobro promislio shvati osam moju kapitalnu gresku :smile:.

Izvinjavam se svima koje sam doveo u zabludu.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 26 Avg 2002, 09:58 
Veteran
Veteran

Pridružio se: 12 Jul 2001, 01:00
Kod nas svako selo ima svoj crkveni običaj, i to najbolje govori kakvi smo mi poznavaoci vjere.
Prije nekoliko godina bio sam u Ostrogu i pored prelijepog utiska o veličanstvenosti te građevine i prirode oko Ostroga, kući sam ponio i vrlo loše utiske.
Prilikom posjete mumificiranim rukama nekog djeteta-čobanina kojem su Turci odsjekli ruke zbog vjere, a koje se u Ostrogu poštuje kao sveta relikvija, monah, koji je bio u toj prostoriji sa relikvijom me momački ispreskakao.
Nakon što sam se nageo da pobliže osmotim ovu relikviju, monah mi reče: "U Božijem hramu se ne drže ruke na leđima!". Tada sam se osjetio kao da sam ponovo u vojsci i stao u stav "mirno". Pošto sam sada osjećao veliku nelagodu, više nije bilo vajde da ostanem u toj prostorijici u koju jedva stanu dva čovjeka, izašao sam (pažljivo se prisjećajući crkvenih pravila kojima su me drugi učili) idući u rikverc i prekrstivši se - katolički!
Od tada imam fobiju od crkve i ne odlazim tamo, jer ne shvatam da Bog (ako postoji) vodi brigu o tome ko drži ruke na leđima, kako se krsti i da li redovno posti.
Kad smo kod posta, najviše mi smeta što ljudi iz naslova ove diskusije imaju običaj kada poste da poste "u ogromnim količinama". Ovdje mislim na prežderavanje hranom biljnog porijekla. Kolegi Vaderu prepuštam da pojasni značenje posta.
U vezi s tim evo jedna anegdota.
Moja pokojna baba je jednom prilikom zakasnila jedan dan sa postom i pala u veliku depresiju zbog toga.
Njena ćerka i moja tetka, tješeći je rekla: "Ne sudi Bog po jelu, već po djelu!".
Ako ovo ne shvataju novi "vjernici" i njihovi popovi, ma nek' idu u !%#"%& i oni i njihova vjera.

Pozdrav!

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 26 Avg 2002, 21:53 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene

Joe je napisao:
obratite paznju na uzimanje koljiva. neko uzme jednom, neko tri puta, neko se prekrsti jednom, neko tri puta, neko se krsti na jedan nacin, neko na drugi i tako to...

Da li je to bitno? Ako jeste zašto je bitno? Gdje su ti obredi opisani u Svetom Pismu?

Ti običaji slabo šta imaju zajedničkog sa istinskom duhovnošću koju potencira Sveto Pismo. Mene lično slave i običaji oko njih uopšte ne interesuju jer smatram da je ta vrsta bogoslužja pogrešna, ne vodi istinskoj duhovnosti, nije ni pomenuta u Svetom Pismu koje težište stavlja na bogoslužje u duhu kroz čišćenje srca i duše.

Citiraj:
cinjenica je to da su dojucerasnje komunjare navukle krstove na vratove i mole se Bogu kao najveci vjernici, ali to su njihovi problemi

Ma i mnogi od onih koji slave slave i idu povremeno u crkvu misle da su vjernici a daleko su od toga. Čitajte Sveto Pismo pa vidite kakve vjernike, kakvu duhovnost i kakvo bogoslužje Otac Nebeski traži od nas.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 27 Avg 2002, 08:14 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat

Pridružio se: 04 Jan 2002, 01:00
Vader je napisao:
Ma i mnogi od onih koji slave slave i idu povremeno u crkvu misle da su vjernici a daleko su od toga. Čitajte Sveto Pismo pa vidite kakve vjernike, kakvu duhovnost i kakvo bogoslužje Otac Nebeski traži od nas.

Onaj ko vjeruje ,vjeru treba da oosjeca u dusi, to je prava vjera.
Mnogi ne izlaze iz crkve, non-stop poste, a gresnici su teski...to samo jedno govori d a nemaju cistu savjest, aprodaju s epod vjernike, zalosno je to.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 27 Avg 2002, 08:53 
Veteran
Veteran

Pridružio se: 03 Jan 2002, 01:00
Rosy pravo kaže, i ja mislim da mnogi što 'teatralno vjeruju' to čine zbog nečiste savjesti.
Mislim, koja je to glupost. Nije to vjera već sujevjerje. Kao, prospi so preko lijevog ramena, ili otiđi u crkvu.
Jedini znak da se čovjek pokajao zbog lošeg djela je da to više ne ponovi. A puko prisustvovanje molitvi ništa ne znači.

Sjećam se neke priče o Svetom Savi, kao, on je putovao i vidi nekog čovu kako skače preko jame. I pita: šta to radiš? A ovaj će: molim se Bogu. Pa ga on pouči kako ide Oče naš i nastavi put brodom. Kad ne bi malo a taj isti čova trči po vodi za njim i pita da mu još jednom ponovi molitvu jer je zaboravio. Na šta mu Sveti Sava odgovori da mu i ne treba bolja molitva od tog skakanja kad već može po vodi da trči.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 27 Avg 2002, 09:39 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat

Pridružio se: 17 Apr 2002, 01:00
Citiraj:
Joe je napisao/la:
obratite paznju na uzimanje koljiva. neko uzme jednom, neko tri puta, neko se prekrsti jednom, neko tri puta, neko se krsti na jedan nacin, neko na drugi i tako to...

Da li je to bitno? Ako jeste zašto je bitno? Gdje su ti obredi opisani u Svetom Pismu?

Ti običaji slabo šta imaju zajedničkog sa istinskom duhovnošću koju potencira Sveto Pismo. Mene lično slave i običaji oko njih uopšte ne interesuju jer smatram da je ta vrsta bogoslužja pogrešna, ne vodi istinskoj duhovnosti, nije ni pomenuta u Svetom Pismu koje težište stavlja na bogoslužje u duhu kroz čišćenje srca i duše.

hm Vader... Pa valjda i sam znas da su slave fenomen svojstven samo jednom narodu u hriscanskom svijetu. i da to vuce korijene jos iz slovenske paganstine. Ne bih ja zanemarivao slavu i obicaje koji su vezani za nju tek tako. Ja se recimo, konkretno pri uzimanju koljiva za svoju slavu osjecam veoma cudno. Izaziva to neko postovanje prema mom cuvaru ognjista. Nije to bezveze.
Ipak, sto se tih varijacija u obicajima tice po meni najveci problem, barem u bl, izazvao je ovaj nesretni rat. Naime, priliv stanovnistva iz raznih strana nase bivse drzave doveo je do toga da su mnogi ljudi iz raznih sela dosli u jedan grad. I svako je nastavio postovati obicaje kakve je naucio u svom rodnom kraju sto je sasvim i prirodno. Zato danas mozemo vidjeti na mnogim mjestima u nasem gradu obicaje sa sela, sto u najmanju ruku izgleda smjesno. Slave, svadbe, krstenja... sve to izgleda totalno neprimjereno. nekad cak i zalosno...
Jos da pomenem "komunjare" o kojima ste pricali... Tacno je da je komunisticki rezim gusio sva vjerska prava i cinio je to svjesno i namjerno. zasto? da bi ubrzao proces melting pota? jer se u osnovi komunistickog ucenja nalazi covjek, a ne neka visa sila pa se to kosi sa hriscanstvom ili nekom drugom religijom? vjerovatno oboje i ko zna jos sta... po meni to je bila glupost. najgore sto su komunisti mogli uraditi. Ali sta se moze... ljudi cine greske. Ja sam i dalje pristalica socijalizma, ali ipak postujem obicaje. Samo se ne razbacujem time, kao neki... Zalosni su ljudi bez morala koji su se uvijek uklapali u prilike oko sebe i pokusavali da izvuku korist. nisu oni ni pravi komunisti niti pravi hriscani. jednostavno nemaju svoje ja. sluze karijeri i novcu. a takvih je mnogo... tuzna istina.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 27 Avg 2002, 11:41 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene

Not now, John! je napisao:
monah mi reče: "U Božijem hramu se ne drže ruke na leđima!".

Pa to si trebao da znaš, za to se ide u pakao :D ;)

A ja bih njega pitao zašto drži idola i vrši idolopoklonstvo u Božijem hramu.
Ne drže se ruke na leđima ali se može držati ruka nekog čobanina koja predstavlja idola i sve oko nje predstavlja idolopoklonstvo. Jak mi je to Božiji hram. Neka on umjesto što pazi da neko slučajno ne drži ruke na leđima čita Novi Zavjet pa vidi šta je pravi Božiji Hram.

Citiraj:
Kolegi Vaderu prepuštam da pojasni značenje posta.

Pa evo malo.

Kao što je krštenje (ili tačnije rečeno obraćenje kako se to tada zvalo) potapanjem pod vodu samo simbolika umiranja za grijeh (potapanje pod vodu) i ponovnog rođenja za duhovni život (izranjanje) tako je i post kao uzdržavanje određene hrane i time čišćenja organizma kako i medicina uči samo simbolika onoga što je zaista potrebno a to je čišćenje duhovnog tijela, duše i srca. Post je uzdržavanje od loših dijela a činjenje dobrih dijela, uzdržavanje od onoga što je po Božijem zakonu grijeh.

Ljudi danas poste po crkvenom zakonu ali ih to ne čini boljima u srcu i duši, opet se poslije posta svađaju, psuju sve pa i Boga, lažu, tuku, kradu, muljaju...

Evo iz Svetog Pisma:

"Zašto postismo, vele, a ti ne pogleda, mučismo duše svoje, a ti ne htje znati? Gle, kad postite, činite svoju volju i izgonite sve što vam je ko dužan. Eto postite da se prete i svađate i da bijete pesnicom bezbožno. Nemojte postiti tako kao danas, da bi se gore čuo glas vaš. Taki li je post koji izabrah da čovjek muči dušu svoju jedan dan? Da savija glavu svoju kao sita i da stere poda se kostrijet i pepeo? To li ćeš zvati post i dan ugodan Bogu? A nije li ovo post što izabrah: da razvežeš sveze bezbožnosti, da razdriješiš remenje od bremena, da otpustiš potlačene, i da izlomite svaki jaram? Nije li da prelamaš hljeb svoj gladnome, i siromahe prognane da uvedeš u kuću? Kad vidiš gola, da ga odjeneš, i da se ne kriješ od svoga tijela? Tada će sinuti vidjelo tvoje kao zora, i zdravlje će tvoje brzo procvasti, i pred tobom će ići pravda tvoja, slava Božija biće ti zadnja straža. Tada ćeš prizivati, i Bog će te čuti: vikaćeš, i reći će: evo me. Ako izbaciš između sebe jaram i prestaneš pružati prst i govoriti zlo; i ako otvoriš dušu svoju gladnome, i nasitiš dušu svoju nevoljnu; tada će zasjati u mraku vidjelo tvoje i tama će tvoja biti kao podne." (prorok Izaija 57, 3-10)

Ovde se crno na bijelo vidi kakav post Bog ne želi a kakav želi.

Ovaj drugi dio teksta koji sam prepisao govori kako će biti dobro onima koji pravilno poste tj. koji istinski slijede učenja Svetog Pisma (jer post jeste i to) da vidite da kako nam je stanje sve gore i gore to govori da nam je opšta duhovnost loša jer "drvo se prepoznaje po plodovima" a plodovi su nam loši što znači da mi nismo tako dobri kako mislimo i da ta vrsta bogoslužja kakvu potencira crkva nije dobra i mila Bogu jer da jeste bili bismo neizostavno blagosloveni a ne prokleti kao što jesmo.
Sveto Pismo uči da će uvijek biti dobro onima koji istinski služe Ocu Nebeskom a loše onima koji služe samo formalno ili ne služe nikako pa se i odatle može vidjeti da ova vrsta bogoslužja koje radi crkva nije dobra.

Evo još malo što se odlično može upotrebiti za ove naše crkvene običaje a koji ne samo da nisu u skladu sa Svetim Pimom već su mu u suprotnosti, Bog kaže:

"Na mladine vaše i na praznike vaše mrzi duša moja, dosadiše mi, dodija mi podnositi. Zato kad širite ruke svoje, zaklanjam oči svoje od vas; i kad množite molitve, ne slušam; ruke su vaše pune krvi. Umijte se, očistite se, uklonite zloću djela svojih ispred očiju mojih, prestanite zlo činiti. Učite se dobro činiti, tražite pravdu, ispravljajte potlačenoga, dajite pravicu siroti, branite udovicu. Tada dođite, veli Bog, pa ćemo se suditi...Ako hoćete slušati, dobra zemaljska ješćete. Ako li nećete, nego budete nepokorni, mač će vas pojesti, jer usta Božija rekoše." (prorok Izaija 1, 14-20)

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 57 Posta ]  Idi na stranicu 1, 2, 3  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]