banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 19 Jul 2025, 00:40

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 35 Posta ]  Idi na stranicu 1, 2  Sledeća
Autoru Poruka
PostPoslato: 14 Avg 2005, 13:53 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 10 Jul 2001, 01:00
Pozdrav. Iskreno, ne pisem ovdje previse na ovom podforumu ali navescu par primera koji se desavaju po pravoslavnim crkvama i zbog cega mi neke stvari stvarno idu na zivce.
Bio sam na jednom vjencanju u BL... Sad, ceremonija gotova, pop odrzao prigodan govor koji je trajao 3 minuta i onda... Mili moj narode blabla, hvala vam na pomoci ali vi morate jos vise pomoci da se parohijalni dom izgzgradi blabla (govor traje barem 7 8 minuta)... A klima fino iza popa radi.
Dalje.. stavio mladence pored ikone (sa desne strane).. Znaci, ko hoce da cestita mladencima (a zaboga, ko nece), mora proci pored ikone i celivati je.. A ako se celiva, red je i koju paricu tu ostaviti (bod budnim okom popa jelte).
Ili, onaj u crkvi svete Trojice... Onaj simpaticni lik sa kutijicom u koju mozete priloziti nesto ako zelite poslije ceremonije gdje se toliko napadno ponasa prema ljudima koji su dosli (Hvala na pomoci, Bog vas blagoslovio)... Hehe, ispade da je ono, hvala sto ste bili, dodjite na opet, imamo akcijska snizenja.
E da, nisu biseri samo dolje kod nas vec i u rasejanju. :) Skoro sam citao dopis paroha pravoslavne crkve iz Frankfurta koji se zali da ljudi ne placaju parohijal i opominje da oni koji ne placaju nece moci da se vjencaju, tj. da ce tarifa za njih biti 500 600€ itd itd... Da crkva nije samoposluga (mislim, poredjenje je fuj!)...
Ali zato, kad dodje neki ugledni biznismen u crkvu, pop je veoma druzeljubiv s njim jer zna da ce jkanuti koja parica :).

Ima toga jos ali mi se ne da pisati...

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 14 Avg 2005, 14:56 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 07 Jun 2004, 11:40
Ogroman broj nasih popova su pravi "biznismeni"!Zbog toga mi se gade (cast izuzecima zaista)!Kad odes negdje,ljudi ti bukvalno istresu tarifu "usluga"!Fuj!!!

Poslednji put menjao Flave dana 14 Avg 2005, 15:51, izmenjena samo jedanput

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 14 Avg 2005, 14:57 
Pripravnik
Pripravnik

Pridružio se: 08 Maj 2005, 11:51
U pravu si.Takvih ima najvise u dijaspori.
Za popa ides volonterski pa bi bilo dobro da se ukinu prilozi da se vidi koliko njih ide tamo zbog Boga a koliko zbog para.Ali opet, Crkva je neprofitabilna organizacija i nema nekog zvanicnog izvora finansija pa tako sve sto dobiju dobra volja svakoga od nas.A da bi uveli neku inspekciju koja bi pazila na popove, na sta bi to licilo.Tako da ne vidim bas neko rijesenje toga sem da ti kazem ti podaj i namijeni, znas za sta i za koga si dao, ako on ukrade, njemu na dusu.
U nekim katolickim drzavama svi koji se izjasne za katolike moraju da placaju neki porez crkvi ili tako nesto, kao neki prilog svake godine.Pa posle mozes da vidis fratre kako voze Audi A8-ice i slicno.Sramota.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 14 Avg 2005, 15:56 
Pripravnik
Pripravnik

Pridružio se: 14 Jul 2005, 17:52
По правилу свештеницима припада свака наша десетина и ми смо на то обавезни Мојсијевим законом о левитима

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 14 Avg 2005, 16:42 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 29 Jul 2002, 18:16
Flavoure-Flave je napisao:
Ogroman broj nasih popova su pravi "biznismeni"!Zbog toga mi se gade (cast izuzecima zaista)!

Nazhalost, tachno...

Da li je normalno da u ovom nashem bijednom gradu sveshtenik voza 3 auta, ima 3 kuce, porodica mu ide po 2-3 puta na more godishnje... a da s druge strane ljudi kopaju po kontejnerima?
Koliko je ljudi bez stana, a oni se rashirili po chitavom gradu... Npr., porodice sa puno djece... oni uglavnom zive u groznim uslovima... Zashto crkva ne bi malo pomogla tim ljudima, ako vec postoje prazni crkveni stanovi? A postoje... Ali, ne... treba eliti prostora... A ovamo kao pricha slab natalitet... chudo jedno..
Vrhunac - Karadziceva slika u sveshtenichkoj kuci... dodje ti da povratish... Apsurd do apsurda...

A jadni Patrijarh Pavle sam sebi shije odjecu.. Bolje mu je da ne zna shta se sve radi...

Odvratno. :roll:

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 14 Avg 2005, 16:44 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

JHBX je napisao:
По правилу свештеницима припада свака наша десетина и ми смо на то обавезни Мојсијевим законом о левитима

Da li se taj isti pop znoji kod mog rada ili ceka smao desetinu? Da li i ti dajes popu svoju desetinu?

A tarife.. Znam za jedno mjesto u Sremu (gdje sam i odrastao)... Mala sahrana je samo sa jednim barjakom i kostala je recimo 150 maraka.. Ako imas 3 barjaka i pop spominje ime umrlog svaki put nedjeljom u crkvi, cijena skace na 400 maraka.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 14 Avg 2005, 17:19 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 15 Jan 2005, 16:00
It's good to be Atheist :toothy7:

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 14 Avg 2005, 20:48 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene

Pridružio se: 04 Avg 2001, 01:00
Draco_Malfoy je napisao:
It's good to be Atheist

Dobro je biti pravi vjernik nevezan za popove i njihovu crkvenu organizaciju već slijediti izvorna učenja svetih spisa.

A za vjernike u crkvenim organizacijama je dobro da daju sve od sebe da upoznaju šta su prava vjera i duhovnost i da to slijede a ne da za vjeru i duhovnost smatraju priloge crkvi, ljubljenje ruku popu i farbanje jaja.

Ovakvo loše ponašanje sveštenstva (a što narod sve jasnije vidi) je, naravno, u suprotnosti sa učenjem Svetog Pisma (što narod još uvijek ne zna). Zanimljivo je da se Izraelsko sveštenstvo ponašalo identično kao ovo naše danas, i da su njihovi grijesi opisani u Pismu, posebno u prorocima Starog Zavjeta, ti dijelovi Pisma se zbog ogromne identičnosti mogu slobodno čitati kao izvještaji o današnjem sveštenstvu ali i o političkoj državnoj vlasti i njihovom vjersko-političkom međusobnom ortačenju sa ciljem sticanja ispraznog bogatstva, ugleda i slave, a na uštrb naroda i njegovog istinskog duhovnog i materijalnog blagostanja.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 16 Avg 2005, 15:46 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 24 Feb 2005, 17:48
"Svako ko ima nadodace se na to sto ima, a ko nema izgubice i ono malo sto ima"
Tako ja gledam na popove koji imaju 3 automobila i novac.......
Mislim da je stepen poznanja vere koji narod ima mali(cast izuzecima), a da popovi bar nesto znaju......
Ne kazem da su popovi savrseni ili tacni.... ali kako se narod ponasa ne cudi me sto imaju zamerke prema svestenstvu......
Ljudi, da li se vi molite Bogu ili popovima?

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 21 Avg 2005, 14:44 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene

Pridružio se: 04 Avg 2001, 01:00
Evo iz još jednog starozavjetnog proroka o tome kakvi bi sveštenici trebali da budu, a kakvi su postali, i time učinili da se ni narod ne drži pravog Božijeg zakona, da se narod spotiče o zakon:

Jer usne sveštenikove treba da čuvaju znanje i zakon da se traži iz njegovih usta, jer je anđeo Božiji. Ali vi zađoste s puta, i učiniste te se mnogi spotakoše o zakon, veli Bog. (prorok Malahija 2,7-8)

A naredni stih koji je kao i prethodni upućen sveštenicima kaže da će i narod uvidjeti kakvi su sveštenici koji odstupaju od Zakona i koji se neprimjereno ponašaju, i da će zbog toga sveštenici postati omrznuti u narodu, a o čemu je i otvorena ova tema:

Zato i Ja vas učinih prezrenim i poništenim u svega naroda, kao što se vi ne držite Mojih puteva i u zakonu gledate ko je ko. (prorok Malahija 2,9)

Evo iz drugog proroka malo o knezovima (ljudima na vlasti), sudijama, lažnim prorocima i, naravno, o sveštenicima, sve veoma primjenljivo na naše vrijeme i stanje kod nas:

Knezovi su mu u njemu lavovi koji riču; sudije su mu vuci večernji, koji ne glođu kosti do jutra. Proroci su mu hvališe, varalice; sveštenici njegovi skvrne svetinju, izvrću zakon. (prorok Sofonija 3,3-4)

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 22 Avg 2005, 01:23 
Početnik
Početnik

Pridružio se: 29 Jul 2005, 22:26
Pomaze Bog!Sa aspekta vjere,vjerni narod svojim prilozima duzan je da brine o svojim pastirima.manastirima i crkvi u opste.Al da bi rekli i komentar na danasnje vreme ,mi danas imamo popove koji zaboravise da nemogu da se samousluzuju iz narodnog dzepa jer je tu zakon crkve najostriji i kaze da episkop ili svestenik koji naplati Svete Tajne,a to je krstenje ,vencanje,sahrana,itd da se takav rascini ako je episkop ili izopsti ako je svestenikmislim da tako nekako pise u kanonu...znaci pop koji odreze tarifu i odere vernika je sam sebe osudio simonijom!!!Naravno ,SPC je puna ruznih primera ali mene kao vernika istinske crkve to ne interesuje!!!

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 22 Avg 2005, 09:17 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 24 Dec 2004, 11:18
Evo i moj slučaj skorašnji koji potvrđuje temu i sa stanovništa sveštenika.
Sad dok sam bio na odmoru svratio sam u crkvu sv. Luke u kotoru koja je sagrađena 1195 gdne.Njen sveštenik je iz župe laktaše i on mi je onako bez povoda počeo priču kako su u banja luci sveštena lica "lopovi" kako naplaćuju sve živo i naveo mi da kako on kaže "Ja krstim više banja lučana nego oni".
Ja rekoh kako to a on pa oni naplaćuju.
I ostalo da ne širim.

Got to pass the test first time, yeah
I know that people talk about me
I hear it every day
But I can prove them wrong 'cause I'm right first time.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 22 Avg 2005, 16:52 
Urednik
Urednik

Pridružio se: 26 Jun 2003, 21:50
Vader je napisao:
Draco_Malfoy je napisao:
It's good to be Atheist

Dobro je biti pravi vjernik nevezan za popove i njihovu crkvenu organizaciju već slijediti izvorna učenja svetih spisa.

Pravi vjernik? Pa zar biblija i hriscanstvo nisu shireni zahvaljujuci upravo tim popovima i crkvenjacima kako bi povecali svoje prihode? I da li bi ti danas Vader uopste bio hriscanin da nije bilo takvih popova biznismena? I ko je uopste pisao te svete spise? Mozda opet neki pop biznismen. A mozda je sve ovo biznis. I onda jedino ostaje da im svima odjebem mater i poshaljem tog boga (koji ko fazon cita sta ja pishem) u tri pi*ke materine jer me nervira zestoko ... Eto. "Izvorna ucenja" ... Ko da si rekao, "Stari trikovi" umjesto "Modernih prevara" ... Isto sr*nje samo iz razlicitog vremena.

Draco_Malfoy: It's realy good to be atheist, indeed.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 22 Avg 2005, 19:45 
Pripravnik
Pripravnik

Pridružio se: 08 Maj 2005, 11:51
che.guevara je napisao:
Vader je napisao:
Draco_Malfoy je napisao:
It's good to be Atheist

Pravi vjernik? Pa zar biblija i hriscanstvo nisu shireni zahvaljujuci upravo tim popovima i crkvenjacima kako bi povecali svoje prihode? I da li bi ti danas Vader uopste bio hriscanin da nije bilo takvih popova biznismena? I ko je uopste pisao te svete spise? Mozda opet neki pop biznismen. A mozda je sve ovo biznis. I onda jedino ostaje da im svima odjebem mater i poshaljem tog boga (koji ko fazon cita sta ja pishem) u tri pi*ke materine jer me nervira zestoko ... Eto. "Izvorna ucenja" ... Ko da si rekao, "Stari trikovi" umjesto "Modernih prevara" ... Isto sr*nje samo iz razlicitog vremena.

Draco_Malfoy: It's realy good to be atheist, indeed.

Ma da, tada su biznismeni napisali sveto pismo i sirili Hriscanstvo jer su znali da ce za nekoliko hiljada godina jedan seoski pop da zaradi za kola. :lol: U jebote, sjebo si ih zestoko.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 23 Avg 2005, 15:03 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 11 Dec 2002, 20:27
Народ лепо каже: "Рђавом ку**у свака длака смета". :lol:

Талико истине у тако мало речи. :wink:

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 25 Avg 2005, 19:11 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Isti taj narod zove svinjski zeludac gde spremaju dzigernjacu i krvavicu popin dzep.
(Srem).

To, ko je rdjav a ko ne, vrlo je diskutabilno.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 25 Avg 2005, 19:31 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 16 Maj 2002, 01:00
JHBX je napisao:

Procitaj ponovo sta pise u Malahiji :wink:

Sem da ti kaľem - ne udaraj me nisko...

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 25 Avg 2005, 21:31 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 06 Okt 2003, 11:42
sva bi ja njih nogom u zicagu nabio i kucxama otjer'o......

to je banda klosarska.....

Idealan sex: brz I divalj, gde sve puca od strasti, halteri, rajsferšlusi, majice…

kaže narod ne laže valjda

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 25 Avg 2005, 23:16 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 16 Jul 2001, 01:00
ja sam uvjek govorio da ako ima glupih ljudi da placaju svkakve gluposti njih i treba iskoristavati.Ljudi se samo snalaze i dok got ima debila koji ce im placati njih ce i biti.U danasnje vrijeme svak gleda samo sebe i to treba prihvatiti kao realnost.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 26 Avg 2005, 14:54 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 11 Dec 2002, 20:27
Очигледно се ниси накада кретао у круговима истинских верника и дружио са њима. :wink:

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 35 Posta ]  Idi na stranicu 1, 2  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]