banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 13 Jul 2025, 16:02

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 63 Posta ]  Idi na stranicu 1, 2, 3, 4  Sledeća
Autoru Poruka
PostPoslato: 19 Jun 2005, 21:51 
Pripravnik
Pripravnik

Pridružio se: 30 Avg 2004, 11:35
Jeste li ikad razmisljali kakva je razlika izmedju obicnog kamena i dragog kamena, bisera npr.? Koji su to faktori koji uticu da jedan obican kamen ili zrno pijeska postane dragulj? Biser nastaje tako sto voda nanese zrno pijeska, ili neku drugu cesticu, u tijelo odredjenog zivotinjskog sistema (skoljka, ostriga, puz) a kojeg svojim prisustvom iritira. Pomenuti sistem u cilju zastite svog mehkog tijela od nepozeljnog iritanta luci sedefastu materiju kojom obavija iritanta sloj po sloj, fazu po fazu, dok isti ne postane bljestavi biser. I na kraju, rizik se isplatio! Napadnuti sistem i ne sluti sta je njegova odbrambena reakcija prouzrokovala.

IRITANTI VELIKIH SISTEMA

EDIN TULE

Kur’an je, uprosteno gledano, pored ostalog i zbirka biografija uspjesnih ljudi. Kur’an mozemo posmatrati i kao dosije o univerzalnim ljudima, dogadjajima, situacijama koje imaju vjerovatnu mogucnost ponavljanja neovisno o mjestu i vremenu, te u njemu upravo zbog toga prepoznajemo validnu referencu za nasu svakodenvnicu. Bez obzira na to koliko vremena da prodje, koliko da se izmjeni nasa okolina, covjek ce i dalje voljeti, strahovati, nadati se, razmisljati, mrziti, zaviditi, kajati se itd. Drugim rijecima, svejedeno da li jahao na kamili, vozio ferari ili letio u privatnom svemirskom brodu, covjek po svojoj psiholoskoj konstrukciji ostaje isti, bas kao sto su i faktori uspjeha isti.

ZIVOTNI TALAS

Govoreci o univerzlanim zivotnim situacijama i faktorima uspjeha dolazimo do lika u Kur’anu koji nam je predstavljen u cjelokupnom zivotnom razdoblju, od najranijeg djetinjstva do pozne dobi, zajedno sa kljucnim usponima i padovima, prelomnim dilemama i izazovima koje su prisutne u zivotu svakog mladog covjeka neovisno o mjestu i vremenu bitisanja. Najbolji i najjasniji uvid u njegovu zivotnu pricu dat ce nam dijagramski prikaz:

Slika

Iznad imamo dijagram koji predstavlja poglavlje (suru) Jusuf koje ima 111 citata (ajeta) i objavljeno je u Meki. Velike oscilacije krivulje na slici ukazuju na mnostvo uspona i padova u jednom zivotu koji je krcat uzburkanim momentima. Pomenuto poglavlje nudi detaljnu zivotnu pricu jednog izuzetnog covjeka vizualizirajuci pred nama svu sarolikost zivotnih nezivjesnosti, nepredvidivih zakona, ljudske zlobe, prakticnih zivotnih zakona olaksanja nakon tegobe, spletki, izazova, angazmana itd.

LAV ILI MIS

Prica o ovom covjeku (Jusufu a.s.) pocinje slikanjem njegovog sretnog djetinjstva (prvi uspon), ispunjenog nepresusnom roditeljskom ljubavlju te paznjom mnogobrojne brace. Posto nijedna idila na ovom svijetu nije vjecna tako i to sretno djetinjstvo biva pomuceno zlom idejom poniklom u srcima njegove brace (zavist, ljubomora) koja ga odlucuju ukloniti. Od tog momenta njegov zivot se pretvara u jednu uzbudljivu avanturu, punu neizvjesnoti, dubokih kontrasta, sarolikih osjecaja i iskusenja. Razmislite na momenat o bespomocnom djecaku, koga ceka teret poslanstva, kako biva bacen do pola razgolicen na dno tamnog, vlaznog bunara, da bi ga putnici prolaznici izvukli iz te rupe i odveli u nova prostranstva gdje kusa i doziljava gotovo sve: ponizavajuce osjecaje necijenjenog roba na prodaju, cast posinjenja i luksuzan zivot, ljepljiv zov lijepih i bogatih zena, ljudske spletke i intrige, sud i tamnicu, prijatelje i nesretnike, kraljeve i ministre itd. Mozak plitkog razmisljanja ce pri pogledu na ove dogadjaje vidjeti kao najtragicnije prekid idile djetinjstva i bacanje Jusufa u bunar, iako je taj dogadjaj - posmatrajuci u sta je Jusuf izrastao poslije - pocetak njegovog velikog uspjeha i pobjede. Pretpostavimo li da Jusuf nikad nikog nije iritirao svojim izrazenim posebnostima te da je cijelo njegovo neposredno okruzenje bilo nesebicno blagonaklona prema njemu, postavlja se logicno pitanje - u sta bi taj covjek izrastao? Da li bismo na kraju svega imali iskusnog, oplemenjenog, osjecajnog, susretljivog, sirokogrudnog, uticajnog ministra finansija ili krhkog ocevog mezimca deficitnog iskustva, neosjetljivog na stvarne ljudske patnje?

VODOPAD ILI BARA

Interesantno je primjetiti da je krivulja zivota svih drugih uspjesnih licnosti spomenutih u Kur’anu, i sire, takodje prepuna jakih oscilacija.

Slika

Cak i kad bi dijagramski predstavili uspone i padove civilizacija - kao rezultat bi dobili cik-cak linije. Velicina i frekventnost oscilacija ukazuje na snagu, zivot i potencijal kako induvidua tako i civilizacija. Pojedinci i civilizacije se, u svojoj snazi, svjezini, potencijalu, mogu uporediti sa razlicitim formama vode: ustajala voda (bare, lokve, jezerca) i voda koja se krece (potoci, rijeke, mora, okeani). Voda koja stoji, miruje i ne rizikuje, podsjeca na ravnu, monotonu liniju, dok voda koja se krece, huci, penje, nosi, pada, survava, podsjeca na sam zivot. (Vidi iznad indikativan snimak EKG-a zdravog srca).

U cilju cjelovitije komparacije pogledajte zivotnu liniju najenergicnije osobe spomenute u Kur’anu:

INDIVIDUA I DIKTATOR

Slika

Musa je covjek koji je tokom svog cijelog zivota – od kolijevke do zadnjeg daha - bio pripreman na velike zadatke. U svom turbulentnom zivotu, koji svojim bogatstvom sadrzaja zasjenjuje najvece aktiviste pa i ljubitelje ekstremnih sportova, dozivo je uzbudljiv "rafting" niz Nil10, odrastanje na kraljevskom dvoru uz sav sjaj i beneficije pripadnika kraljevske porodice11, ulicnu tucu i nesretni smrtonosni nakaut svog protivnika12, nemili status progonjenog bjegunca13, osjecaj gladi, straha i iznurenosti14, pomaganje ugrozenim kategorijama drustva15, zenidbu kcerkom Allahovog poslanika16, ocinske osjecaje, visegodisnji zivot pastira, emigraciju sa porodicom u neizvjesno17, razgovor sa Stvoriteljem18, suprostavljanje kralju, timski rad sa bratom, okrsaj sa carobnjacima, mukotrpan rad na reformisanju zivota Jevreja, faraonovu potjernicu, prolaz kroz fascinantan prizor rascjepljenog mora itd. 19

Uzimajuci u obzir sve ono sto stoji u opisu posla Bozijih poslanika, Musa je morao imati ogromno iskustvo, direktan kontakt sa razlicitim drustvenim slojevima, prakticno znanje, duboko razumjevanje mnogih situacija zivota kao i razlicitih ljudskih sudbina – i tek tada je osoba postajala dostojna objave i vodjenja naroda.

Zajednicko za oba primjera koja smo iznad istaknuli (Jusuf, Musa) je da su svojim odredjenim osobinama iritirali odredjene ljude i sisteme. Tako je Jusuf zbog vlastite ljepote i mudrosti osjetio spletke zavisti i ljubomore koje su bile inicijalne kapsule za njegovo lansiranje trnovitim putem do zvijezda, dok je Musa zbog jasnog nepokolobeljivog reformatorskog garda osjetio kriminalni oblik faraonovog straha od gubitka trona, koji ga je krsovitim putem progona, gladi, neizvjesnosti, prijetece smrti i celicnog zalaganja za svoj narod - doveo do statusa kralja Jevreja20.

ZRNO PIJESKA ILI BISER

Jeste li ikad razmisljali kakva je razlika izmedju obicnog kamena i dragog kamena, bisera npr.? Koji su to faktori koji uticu da jedan obican kamen ili zrno pijeska postane dragulj? Biser nastaje tako sto voda nanese zrno pijeska, ili neku drugu cesticu, u tijelo odredjenog zivotinjskog sistema (skoljka, ostriga, puz) a kojeg svojim prisustvom iritira. Pomenuti sistem u cilju zastite svog mehkog tijela od nepozeljnog iritanta luci sedefastu materiju kojom obavija iritanta sloj po sloj, fazu po fazu, dok isti ne postane bljestavi biser. I na kraju, rizik se isplatio! Napadnuti sistem i ne sluti sta je njegova odbrambena reakcija prouzrokovala.

Slika

NEKE POUKE I SUGESTIJE:

1) Poslije svake muke, bez obzira na njen intenzitet, dolazi olaksanje i to je zivotni zakon. Muka je tu samo da bi bila savladana i priustila nam svu car rasterecenja.

2) Svaki pad i greska su dio procesa ucenja, bas kao sto je i zivot voznja dugim toboganom ciji nagli zavoji zahijevaju balansiranje i kretanje naprijed.

3) Nista nije lose niti dobro samo po sebi nego to postaje nasom interpretacijom.

4) Dolaskom na svijet postajemo dijelom drustveno-politickog sistema u koji se vecina utapa poput kamenja na dnu rijeke, dok mala manjina prilagodjava postojeci sistem viziji u svom umu.

5) Velicina covjeka je u velicini zrtve koju podnosi.

6) Najvaznija osobina covjeka je sposobnost adaptacije na nove prilike, poslove, uslove, uz efikasan ucinak.

7) Zivotne situacije su predvidive ako se pripremimo za sve situacije imenovane u Kur’anu.

8 ) Covjek po svojoj nedovaznosti i nedostatku ambicije moze biti poput ustajale, plitke lokve, kao sto moze biti uz potrebnu kolicinu hrabrosti poput osvjezavajuceg okeanskog vala ili vodopada koji oduzima dah. Ipak, vecina ljudi, iz straha od huke svjeze vode, tezi da se ulokvi i ubari.

9) Priroda je puna znakova koji nam sugeriraju kvalitetne zivotne stavove. Pretvaranje neznatne cestice u skupocjeni biser je jedan od njih.

10) Nacrtajte u vidu dijagrama vasu zivotnu liniju do danas i vidite za sta vas Allah priprema. Da li smo rodjeni da gmizemo na rubovima historije, jedemo otpatke sira u svojim rupama, da splacemo kalj sa stranih vojnickih cizama koje bez otpora gaze kroz nas ili smo tu kao zdravi iritanti u unutrasnjosti jedne skoljke (drustva)?

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 21 Jun 2005, 00:23 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 18 Apr 2004, 23:41
Fina tema. Podstice na razmisljanje, tjesi i ohrabruje.

Od mnostva duhovnih bica koji su ovaj svijet obogatili ljubavlju prema Bogu Milostivom, odabrala sam par rijeci Kabira kao nastavak teme :

GREAT PILGRIMAGE

I felt in need of a great pilgrimage
so I sat still for three
days

and God came
to me.

WHERE THE SHOPKEEPER WOULD SAY

I was
looking for that shop
where the shopkeeper
would say,
"There is nothing of value in here".

I found it and did
not leave.

The richness of not wanting
wrote these poems.

I JUST LAUGH

If I told you the truth about God,
you might think I was an
idiot.

If I lied to you about the Beautiful One
you might parade me through the streets shouting
"This guy is a genius !"

This world has its pants on backwards.
Most carry their values and knowledge in a jug
That has a big hole in it.

Thus having a clear grasp of the situation
If I am asked anything these days

I just laugh !

:D

Ma liberté

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 30 Jul 2005, 20:55 
Pripravnik
Pripravnik

ovakve stvari mogu razumjeti samo vjernici. Nemoguce je da ovo shvate ljudi koji su zabludjeni.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 30 Jul 2005, 22:03 
DELETED

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 31 Jul 2005, 10:24 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 23 Feb 2003, 15:10
Micelijus je napisao:
"Udarilo govno na balegu"...

Pogotovo kada se Vrbasom spusti iz...znamo odakle... :wink:

Micelijus je napisao:
Bilo kako bilo, princip je isti, a kao što Đole reče, sve su ostalo nijanse...

Neka ih burazeru, kako bi se normalni isticali da nije takvih...

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 31 Jul 2005, 23:22 
Pripravnik
Pripravnik

Micelijus je napisao:
bosnjak061 je napisao:
ovakve stvari mogu razumjeti samo vjernici. Nemoguce je da ovo shvate ljudi koji su zabludjeni.

Evo, prve posljedice zaključavanja politike se očituju i na ovom podforumu... :)

Stvarno, kada ovako čitam ova isticanja sopstvene jedinoispravnosti i samodovoljnosti, tačno vidim da ovi ekstremisti zaista zaslužuju jedni druge. Maran zaslužuje bošnjaka isto kao što Merhaba zaslužuje Srbiju, Dragutin i Radmila Rusiju i sve isto obrnuto i unakrsno...

E pa, to je još jedan očigledan dokaz Božijeg savršenstva i Njegove savršene promisli, a koja je u našem narodu divno opisana izrazima i poslovicama kao što su: "Našla krpa zakrpu", "Svaki lonac nađe poklopac", ili, meni možda najomiljenija, "Udarilo govno na balegu"...

Konkretno, dje sam ja nekog provocirao u ovom postu? Ako je neko zabludjen u vjeri, jesil na to mislio? -ti stvarno ne vidis da je neko zabludjen?

Nema prisiljavanja u vjeru! Doista se jasno razlikuje ispravnost od zablude! Pa ko zaniječe taguta, a povjeruje u Allaha, tad se doista uhvatio za hvatište najčvršće, kojem nema kidanja. A Allah je Onaj koji čuje, Znalac.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 01 Avg 2005, 01:28 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat

Pridružio se: 06 Dec 2003, 01:29
bosnjak061 je napisao:
Micelijus je napisao:
bosnjak061 je napisao:

Evo, prve posljedice zaključavanja politike se očituju i na ovom podforumu... :)

Stvarno, kada ovako čitam ova isticanja sopstvene jedinoispravnosti i samodovoljnosti, tačno vidim da ovi ekstremisti zaista zaslužuju jedni druge. Maran zaslužuje bošnjaka isto kao što Merhaba zaslužuje Srbiju, Dragutin i Radmila Rusiju i sve isto obrnuto i unakrsno...

E pa, to je još jedan očigledan dokaz Božijeg savršenstva i Njegove savršene promisli, a koja je u našem narodu divno opisana izrazima i poslovicama kao što su: "Našla krpa zakrpu", "Svaki lonac nađe poklopac", ili, meni možda najomiljenija, "Udarilo govno na balegu"...

Konkretno, dje sam ja nekog provocirao u ovom postu? Ako je neko zabludjen u vjeri, jesil na to mislio? -ti stvarno ne vidis da je neko zabludjen?

Nema prisiljavanja u vjeru! Doista se jasno razlikuje ispravnost od zablude! Pa ko zaniječe taguta, a povjeruje u Allaha, tad se doista uhvatio za hvatište najčvršće, kojem nema kidanja. A Allah je Onaj koji čuje, Znalac.

Esselamu alejkum we rahmetullahi we ba rekjatuhu dragi brate u islamu :)

Vidim posjedujes dosta znanja i raduje me ta cinjenica i pozivam te u ime Allaha da ne gubis vrijeme jer smo i onako mi kao vjernici nepozeljni,zasto?Zato sto smo muslimani.
Ovdje se u glavnom podrzavaju licnosti koje pljuju po islamu i treba ih pustiti.
Nema puta bez Njegove upute.Sve se to vrti u krug,jedni tvrde da su samo oni na pravome putu,drugi tvrde isto to,trecima ne manjka rijeci da nisu u pravu...dakle do nekle smo svi u pravu...a samo je malo vrlo malo pravih vjernika.
Potrudi se radije na nekom muslimanskom forumu gdje ces imati sta da naucis i dogradjujes svoje znanje uz pomoc ostale brace i sestara.Jer ovakve situacije dovode insana da i sam postane pljuvac jer sejtan koristi svaku sekundu da nas obmane.
Hocu da ti kazem da bezvezno gubis vrijeme...jer sam ja na ovom forumu vec duze vrijeme.Pa i ako sam se trudila da nikoga ne uvrijedim(kako mi islam nalaze)mnogi su se nasli uvrijedjenim i pretvarali moje rijeci kao lazne umotane u lijepom papiru.
Allah najbolje zna kakav je ko,svaki covjek je za sebe samoga odgovoran i opet ponavljam ako On odluci da nekoga u zabludu ostavi nema mu spasa.
Uh!Nisam mislila ni pola ovog da napiem ali hajde sad.....

svako dobro :D

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 01 Avg 2005, 10:44 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 23 Feb 2003, 15:10
Dzenita je napisao:
Vidim posjedujes dosta znanja i raduje me ta cinjenica i pozivam te u ime Allaha da ne gubis vrijeme jer smo i onako mi kao vjernici nepozeljni,zasto?Zato sto smo muslimani.
Ovdje se u glavnom podrzavaju licnosti koje pljuju po islamu i treba ih pustiti.

Jest, ima znanja ko govno vitamina...
I ta ironija ti ne stoji - na ovaj forum je dobordosao svako, bez obzira na vjeru, naciju i prezime... Ali, ako se ti osvrces na ono sto pisu, recimo, Maran ili Srbija, onda i nije cudno sto se osjecas tako ugrozenom. Takve likove pusti, ne moras uopste s njima pricati niti im ista dokazivati, jer njihov stav ce zauvijek ostati nepromijenjen.
I mani tolike islamske pozdrave, mozes valjda samo reci "zdravo" ili nesto tome primjereno..?

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 01 Avg 2005, 14:52 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat

Daljac je napisao:
Dzenita je napisao:

Jest, ima znanja ko govno vitamina...
I ta ironija ti ne stoji - na ovaj forum je dobordosao svako, bez obzira na vjeru, naciju i prezime... Ali, ako se ti osvrces na ono sto pisu, recimo, Maran ili Srbija, onda i nije cudno sto se osjecas tako ugrozenom. Takve likove pusti, ne moras uopste s njima pricati niti im ista dokazivati, jer njihov stav ce zauvijek ostati nepromijenjen.
I mani tolike islamske pozdrave, mozes valjda samo reci "zdravo" ili nesto tome primjereno..?

Dragi Daljac,

post je bio upucen bosnjaku i ne vidim razlog da se osjecas prozvanim i ti na njemu odgovaras.
Ja se licno ni najmanje ne osjecam ugrozeno,vec naglasavam da je ovako nesto gubljenje vremena,zasto....jer ne vodi nicemu do propucavanju.
Nisam nikoga naglasila ni spomenula...te doticne licnosti koje si ti naveo me niti nerviraju niti se na njih osvrcem...ima ovdje dosta podmuklijih sa jakim argumentima bez imalo svijesti....dakle smatram da nemam vise sta da pisem jer ,sta ja jos imam da kazem na forumu kojim preovladava totalna mrznja da se cak osobe kao npr. onaj pod imenom "jebac sehida" ni ne upozore da to promijene....mada da to neki musliman uradio bio bi napadnut od pojedinih ovdje koji fol propagiraju bratstvo i jedinstvo a u stvari su peceni nacionalisti.
Neznam koliko sam puta ponavljala da religija ne treba da ima kontakta sa nacionalnoscu da se to zaboravi....
A sto se tice pozdrava...neznam dali si znao...ali "svaki" musliman je duzan da pozdravi brata ili sestru u islamu sa najljepsim pozdravom a to je nazivanje selama...vidis....a to mnogi koriste kao da je to provokacija...na protiv to je obaveza!

tako i ovo je suvisno sto napisah,a za tebe narafski
zdravo

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 01 Avg 2005, 18:35 
Pripravnik
Pripravnik

Pridružio se: 07 Jun 2003, 16:30
Ovo je jako lijep tekst bosnjak061, koji se u dovoljnoj mjeri uklapa sa mojim trenutnim emocijama. Ipak je bol ta koja nas razbudi i otvori oci. Treba je prihvatati kao boziji dar, a ne bjezati od nje. Slabici koji padaju pred njom padaju pred zivotom, takvi ljudi su osudjeni na propast. Samo oni koji saradjuju sa neizbjeznim imaju mogucnost .... ali to je vec zivotna gimnazija.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 01 Avg 2005, 19:36 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

sathya je napisao:
Ovo je jako lijep tekst bosnjak061, koji se u dovoljnoj mjeri uklapa sa mojim trenutnim emocijama. Ipak je bol ta koja nas razbudi i otvori oci. Treba je prihvatati kao boziji dar, a ne bjezati od nje. Slabici koji padaju pred njom padaju pred zivotom, takvi ljudi su osudjeni na propast. Samo oni koji saradjuju sa neizbjeznim imaju mogucnost .... ali to je vec zivotna gimnazija.

Lijepe rijeci Sathya. Mislim da si na dobrom putu kad je samospoznaja u pitanju.
Nemoj me pogresno shvatiti, ne osjecam se "duhovnijom " od tebe, samo dajem ocigledan zakljucak u vezi s tvojim rijecima.

Zao mi je sto se tako osjecas Dzenita. Znam da ponekad nije lako, ali se prisjeti da cemo svi odgovarati za svoje rijeci i djela.

Prema tome pazi na sebe, za druge ne brini previse.

Selam Aleikum draga Dzenita

Ma liberté

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 01 Avg 2005, 21:09 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat

Citiraj:
Zao mi je sto se tako osjecas Dzenita. Znam da ponekad nije lako, ali se prisjeti da cemo svi odgovarati za svoje rijeci i djela.

Prema tome pazi na sebe, za druge ne brini previse.

Selam Aleikum draga Dzenita

we alejkumu sellam Rose

Upravo zato sto pazim na sebe,kazem bolje je da posvetim ovo vrijeme koje ovdje(dan)gubim na svoju vlastitu duhovnu izgradnju.Cesto su me puta podstakli tome da i ja budem poput pojedinih,pa mi je poslije bilo zao sto sam se ponijela tako.Zato kako ti kazes bicemo odgovorni,a kako je rekao nas Muhammed a.s -cestit je onaj koji okrene glavu od onoga sto ga ne zanima...ili bolje je po nekad cutati neko pricati....ko manje prica manje ce racuna polagati....jel tako ?

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 01 Avg 2005, 21:29 
Pripravnik
Pripravnik

Dzenita je napisao:
bosnjak061 je napisao:
Micelijus je napisao:
bosnjak061 je napisao:

Esselamu alejkum we rahmetullahi we ba rekjatuhu dragi brate u islamu :)

Nema puta bez Njegove upute.Sve se to vrti u krug,jedni tvrde da su samo oni na pravome putu,drugi tvrde isto to,trecima ne manjka rijeci da nisu u pravu...dakle do nekle smo svi u pravu...a samo je malo vrlo malo pravih vjernika.
Potrudi se radije na nekom muslimanskom forumu gdje ces imati sta da naucis i dogradjujes svoje znanje uz pomoc ostale brace i sestara.Jer ovakve situacije dovode insana da i sam postane pljuvac jer sejtan koristi svaku sekundu da nas obmane.
Hocu da ti kazem da bezvezno gubis vrijeme...jer sam ja na ovom forumu vec duze vrijeme.Pa i ako sam se trudila da nikoga ne uvrijedim(kako mi islam nalaze)mnogi su se nasli uvrijedjenim i pretvarali moje rijeci kao lazne umotane u lijepom papiru.
Allah najbolje zna kakav je ko,svaki covjek je za sebe samoga odgovoran i opet ponavljam ako On odluci da nekoga u zabludu ostavi nema mu spasa.
Uh!Nisam mislila ni pola ovog da napiem ali hajde sad.....

Alejkumu selam, postovana sestro!

Malo se necu sloziti s tobom, jer smatram da moram upozoriti. Duznost muslimana "da-wa" je pozivanje u pravi put dok je ziv. Sve sto ja znam, duzan sam da i druge poducim, i to mi je duznost do kraja zivot. Inace, ako posjedujem Internet, imam pristup ljudima koji nisu upoznati s vjerom, moja duznost je pozivati.

Inace, posjecujem mnoge forume i citam mnogo knjiga. Pogotovo u zadnje vrijeme kad sam poblize upoznao religije. Iako sad imam najmanje vremena, najvise citam.

A, ovih provokatora jednostavno mora biti. Zbog toga se nikad ne smijemo zabrinuti, jer kako nam Allah uzviseni u Kuranu kaze

Doista je Allah obdario vjernike kad im je poslao Poslanika između duša njihovih: uči im ajete Njegove i čisti ih, i uči ih Knjizi i mudrosti, mada su ranije sigurno bili u zabludi očitoj.

a, koga Allah zabludi, ko sam ja da ga uputim na pravi put? -al uvijek covjek ne zna ko je potencijalni covjek koji ce doci do istine. A, ima ljudi koji su zabluditi i ko sam ja da ga uputim na pravi put ako ga je Allah uzviseni okrenuo?

[4.88] Pa šta vam je? O munaficima ste (podijeljeni u) dvije skupine, a
Allah ih je povratio zbog onog šta su zaradili. Zar želite da uputite onog
koga je zabludio Allah? A koga zabludi Allah, pa nećeš mu naći puta
.

Svjedok sam da je pogotovo u zadnje vrijeme sve vise muslimana koji upoznaju nemuslimane s Islamom, ja mogu imenom i prezimenom imenovati stotine ljudi koji su srcem presli na Islam. a, nek mi bilo koji pravoslavac nabroji deset ljudi u Bosni koji su presli s Islama na pravoslavlje srcem, i nek kaze zasto.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 01 Avg 2005, 21:54 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Citiraj:
cestit je onaj koji okrene glavu od onoga sto ga ne zanima...ili bolje je ponekad cutati neko pricati....ko manje prica manje ce racuna polagati....jel tako ?

Da.

Ma liberté

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 01 Avg 2005, 22:52 
Pripravnik
Pripravnik

Japanese_rose je napisao:
Citiraj:
cestit je onaj koji okrene glavu od onoga sto ga ne zanima...ili bolje je ponekad cutati neko pricati....ko manje prica manje ce racuna polagati....jel tako ?

Da.

Dakle, po tvom, ljudima treba poruciti "okrenimo glavu od istine!"? Istina tebe ne zanima?

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 01 Avg 2005, 23:42 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Pridružio se: 12 Jun 2003, 20:06
bosnjak061 je napisao:
Citiraj:

Da.

Dakle, po tvom, ljudima treba poruciti "okrenimo glavu od istine!"? Istina tebe ne zanima?

Izgleda da svi ljudi imaju svoju verziju istine, bošnjak. Ko će reći koja je prava?

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 02 Avg 2005, 07:14 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

bosnjak061 je napisao:

:lol:

Kako si samo uspio izvuci ovaj zakljucak ???

Procitaj ponovo o cemu smo razgovarale. Tema svakako nije bila istina.

Ma liberté

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 02 Avg 2005, 22:05 
Pripravnik
Pripravnik

Grigorii Rasputin je napisao:
bosnjak061 je napisao:
Citiraj:

Da.

Izgleda da svi ljudi imaju svoju verziju istine, bošnjak. Ko će reći koja je prava?

Al, meni jos nije niko rekao pravoslavnu verziju istine. Molim te ako mi ti mozes reci bilo sta, bilo kakav dokaz iz Biblije il Kurana il bilo koje svete knjige svijeta, koji "pravoslavlje" dokazuje kao jedinu priznatu vjeru kod boga.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 03 Avg 2005, 02:31 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat

Citiraj:

Malo se necu sloziti s tobom, jer smatram da moram upozoriti. Duznost muslimana "da-wa" je pozivanje u pravi put dok je ziv. Sve sto ja znam, duzan sam da i druge poducim, i to mi je duznost do kraja zivot. Inace, ako posjedujem Internet, imam pristup ljudima koji nisu upoznati s vjerom, moja duznost je pozivati.

Inace, posjecujem mnoge forume i citam mnogo knjiga. Pogotovo u zadnje vrijeme kad sam poblize upoznao religije. Iako sad imam najmanje vremena, najvise citam.

A, ovih provokatora jednostavno mora biti. Zbog toga se nikad ne smijemo zabrinuti, jer kako nam Allah uzviseni u Kuranu kaze

Doista je Allah obdario vjernike kad im je poslao Poslanika između duša njihovih: uči im ajete Njegove i čisti ih, i uči ih Knjizi i mudrosti, mada su ranije sigurno bili u zabludi očitoj.

a, koga Allah zabludi, ko sam ja da ga uputim na pravi put? -al uvijek covjek ne zna ko je potencijalni covjek koji ce doci do istine. A, ima ljudi koji su zabluditi i ko sam ja da ga uputim na pravi put ako ga je Allah uzviseni okrenuo?

.

Svjedok sam da je pogotovo u zadnje vrijeme sve vise muslimana koji upoznaju nemuslimane s Islamom, ja mogu imenom i prezimenom imenovati stotine ljudi koji su srcem presli na Islam. a, nek mi bilo koji pravoslavac nabroji deset ljudi u Bosni koji su presli s Islama na pravoslavlje srcem, i nek kaze zasto

Esselamu alejkum!

Razumijem,ali ovdje je to nemoguce...vidis i sam.Pravi put i istina jesu u stvari Islam.Jer je Allah dz.s dao ime toj vjeri....dok se u samoj bibliji nigdje ne spominje rijec krscanstvo...osim jedanput u novom zavjetu....a znamo kako je Biblija pisana i dopisivana i ko su licnosti i autoriteti koji su je pisali.
Dok se Islam zastupa od i te kako poznatih alima koji ne smiju jer je Allah zabranio da se bilo koji ajet preokrene.Znaci...Islam se opravdava istinom i istinitim argumentima i nema proturijecnosti kao u drugim svetim knjigama.
Jeste to brate put i istina...ali kad vidis da opominjes vise puta da to ne uradja plodovima ta da-wa brate mora da prestane s tvoje strane.
Allah mi je svjedok koliko sam osoba ja uz Njegovu pomoc uvela u Islam.
Danas njemica koja je Bibliju znala skoro na pamet klanja Allahu subhanehu we te`ala namaze...to nagoni suze radosnice mojim ocima.Kad s njom stanem su saf...nemogu ti opisati taj osjecaj.Njene suze dok cita ajete.A rekla mi je da je hvatao strah uzeti Kur`an casni u rukama....jer je islam dozivljavala kroz prizmu medija a mi znamo kako se to odrazava i ko sta zastupa.

"Hvali ime Gospodara tvoga kad vidis kako ljudi u skupinama ulaze u Njegovu vjeru"
svaki...ama bas svaki se ajet obistinjuje.I bice onako kako Allah hoce....drugacije ne moze!
Pisala bih opsirnije...ali moram na namaz ,pa se cujemo sutra!

Allahimanet!

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 04 Avg 2005, 01:03 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Pridružio se: 12 Jun 2003, 20:06
Dzenita je napisao:
Citiraj:

.

Svjedok sam da je pogotovo u zadnje vrijeme sve vise muslimana koji upoznaju nemuslimane s Islamom, ja mogu imenom i prezimenom imenovati stotine ljudi koji su srcem presli na Islam. a, nek mi bilo koji pravoslavac nabroji deset ljudi u Bosni koji su presli s Islama na pravoslavlje srcem, i nek kaze zasto

Esselamu alejkum!

Razumijem,ali ovdje je to nemoguce...vidis i sam.Pravi put i istina jesu u stvari Islam.Jer je Allah dz.s dao ime toj vjeri....dok se u samoj bibliji nigdje ne spominje rijec krscanstvo...osim jedanput u novom zavjetu....a znamo kako je Biblija pisana i dopisivana i ko su licnosti i autoriteti koji su je pisali.
Dok se Islam zastupa od i te kako poznatih alima koji ne smiju jer je Allah zabranio da se bilo koji ajet preokrene.Znaci...Islam se opravdava istinom i istinitim argumentima i nema proturijecnosti kao u drugim svetim knjigama.
Jeste to brate put i istina...ali kad vidis da opominjes vise puta da to ne uradja plodovima ta da-wa brate mora da prestane s tvoje strane.
Allah mi je svjedok koliko sam osoba ja uz Njegovu pomoc uvela u Islam.
Danas njemica koja je Bibliju znala skoro na pamet klanja Allahu subhanehu we te`ala namaze...to nagoni suze radosnice mojim ocima.Kad s njom stanem su saf...nemogu ti opisati taj osjecaj.Njene suze dok cita ajete.A rekla mi je da je hvatao strah uzeti Kur`an casni u rukama....jer je islam dozivljavala kroz prizmu medija a mi znamo kako se to odrazava i ko sta zastupa.

"Hvali ime Gospodara tvoga kad vidis kako ljudi u skupinama ulaze u Njegovu vjeru"
svaki...ama bas svaki se ajet obistinjuje.I bice onako kako Allah hoce....drugacije ne moze!
Pisala bih opsirnije...ali moram na namaz ,pa se cujemo sutra!

Allahimanet!

Dzenita, reci mi, sta znaci dz.s poslije ime Allaha?

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 63 Posta ]  Idi na stranicu 1, 2, 3, 4  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]