Pozdrav. Iskreno, ne pisem ovdje previse na ovom podforumu ali navescu par primera koji se desavaju po pravoslavnim crkvama i zbog cega mi neke stvari stvarno idu na zivce.
Bio sam na jednom vjencanju u BL... Sad, ceremonija gotova, pop odrzao prigodan govor koji je trajao 3 minuta i onda... Mili moj narode blabla, hvala vam na pomoci ali vi morate jos vise pomoci da se parohijalni dom izgzgradi blabla (govor traje barem 7 8 minuta)... A klima fino iza popa radi.
Dalje.. stavio mladence pored ikone (sa desne strane).. Znaci, ko hoce da cestita mladencima (a zaboga, ko nece), mora proci pored ikone i celivati je.. A ako se celiva, red je i koju paricu tu ostaviti (bod budnim okom popa jelte).
Ili, onaj u crkvi svete Trojice... Onaj simpaticni lik sa kutijicom u koju mozete priloziti nesto ako zelite poslije ceremonije gdje se toliko napadno ponasa prema ljudima koji su dosli (Hvala na pomoci, Bog vas blagoslovio)... Hehe, ispade da je ono, hvala sto ste bili, dodjite na opet, imamo akcijska snizenja.
E da, nisu biseri samo dolje kod nas vec i u rasejanju.

Skoro sam citao dopis paroha pravoslavne crkve iz Frankfurta koji se zali da ljudi ne placaju parohijal i opominje da oni koji ne placaju nece moci da se vjencaju, tj. da ce tarifa za njih biti 500 600€ itd itd... Da crkva nije samoposluga (mislim, poredjenje je fuj!)...
Ali zato, kad dodje neki ugledni biznismen u crkvu, pop je veoma druzeljubiv s njim jer zna da ce jkanuti koja parica

.
Ima toga jos ali mi se ne da pisati...