Cacak,
Odgovorio si mi selektivno. Preskocio si nekoliko pitanja koja su mogla pomoci konstrunktivnoj diskusiji. Npr : " Kako se boris protiv vlastitih slabosti ?POSTOM MOLITVOM,CUVANJEM CULA , iI NADOM NA BOZIJU POMOC. Gdje se nalazi Raj ?RAJ SE NALAZI VEC U SRCU VERNIKA SAMO SE TREBA OSLOBODITI GREHOVNIH NAVIKA. Jesi li vidio Bozju svjetlost ? "KADA SAM JA SKLON GREHU I SVAKOJ NECISTOCI, U STANJU DA SE KAKO TAKO DRZIM BOZIJIH ZAKONA ,SMATRAM DA SAM VIDEO SVETLOST BOZIJEG PROSVETLJENJA.KADA SE MOLIM SA ZAROM,MADA MI SVETSKA RASIJANOST NE DOPUSTA TO CESTO,OCJECAM UNUTAR SEBE SVETLOST BOZIJE MILOSTI I LJUBAVI IBRIGE ZA SPASENJE SVIH LJUDI ,I TAKO DALJE ,TAKVU SVETLOST VIDJAM NEPRESTANO KOJA ME VODI KROZ TAMU GREHA.SLAVA TI BOZE,SVETLOSTI OGNJENE LJUBAVI TVOJE!
Aragorn ti je poprilicno sazeto odgovorio, ali cu dodati nesto.Cacak je napisao:
Zilot je grcka rec za revnitelje koja nam je data od nasih ,danas,glavnih neprijatelja i mrzitelja hrista i hristove nauke tj. Ekumenista koji ujedinjuju vjeru sa nevjerom.
Sta podrazumijevas pod ujedinjenjem vjere sa nevjerom ?Citiraj:
Znam da dzenet je raj na arapskom i tu rec koriste i pravoslavni arapi ali ja sam je upotrebio u figurativnoj formi.Velika je razlika islama i hriscanstva.pa ipak ako si musliman ili muslimanka ,ja te volim i cjenim i zelim ti da se spasis spoznajom istine koju treba da sam-a otkrijes tj.da budes bogotrazitelj jer taj trud se isplati ,nagrada je vecno spasenje ili ti dzenet ortodox,
Znaci ti smatras da postoji Raj, ali iskljucivo za pravoslavce ?RAJ J JE STVOREN ZA ONE KOJI IZDRZE TRKU ,VERU SACUVAJU NE UPRLJANU I KOJI SU SE DRZALI BOZANSKIH HRISTOVIH ZAKONA ,SVE OSTALE RELIGISKE OPCIJE SU SUROGATI SVETOG PISMA STVORENI LJUDSKIM UMOM I DEMONSKOM OBMANOM.TAKO DA JE ISTINA DA SE SAMO SPASAVAJU ONI KOJI SU NASTAVILI DA SLEDE HRISTA ,TJ.HRISCANI,A OD NJIH SAMO ONI KOJI TAJ ZAKON DRZE ONAKO KAKO JE I NAPISAN ZAKONIMA CRKVE TJ.SVETIM PISMOM SV.PREDANJEM I SVETIM KANONIMA-ZAKONIMA CRKVE.
Svi ostali ljudi, sve ostale vjere ce u Pakao bez obzira na cinjenje ? Je li ti ovo neko rekao ?DA REKAO MI JE GOSPOD PUTEM SVETOG PISMA,A MUHAMED SIGURNO VOLI SUZIVOT?
Sto se tice Bogotrazenja, slazem se.Citiraj:
islam potencira raj kao najvisi stepen uzivanja covjeka u svojim culima.
Ova recenica je dokaz da uopste ne poznjes Islam.PA NACUO SAM DA JE MUHAMED VOLIO ZENE OD KRVI I MESA I MOZE SE RECI DA SMO TU JA I ON ISTI ,STIM DA VOLIM SAMO JEDNU.
Citiraj:
Pravoslavlje potencira raj kao umiranje ljudskih zemaljskih cula i oblagodatnost ljudske duse kroz blagodat Boga u licu Oca Sina i Duha Svetoga .te tako ljudi blagodacu bozijom i sami postaju nalik Bogu i prebivaju u neprestanoj Vaskrsnoj radosti niti jeduci niti pijuci zemaljsku hranu vec hraneci se Bozijim prisustvom i pojuci sa andjelima,arhandjelima i nebeskim silama pjesme sv.Trojici.
Govoris o asketskom zivotu kao nacinu priblizavanja Bogu.
Poznat je i postoji u svim religijama.DA ALI MI IDEMO KA VECNOM A NE KA PRIVREMENOM ILI TI KAO BUDIZAM U NISTAVILO.
Citiraj:
Ono sto izdavaja islam je da kad bi se ti zaljubila u Istinitog Boga Isusa Hrista,Oca i Duha Svetoga ,nacinila bi smrtni greh koji se neprasta u islamu,
Islam priznaje Isusa kao Bozijeg poslanika, njegove rijeci i djela.
Ne slavi se . U Islamu sva slava i hvala pripada Bogu - Jednom, nasim culima nedokucivom.GOSPODA ISUSA HRISTA VI NAZIVATE ISAK PEKAMBER I HULI TE NA NJEGOVO BOANSTVO NAZIVAJU CI GA PRVO UVAZRNIM PROROKOM KOJI IDE PRED MUHAMEDOM A KASNIJE GA NAZIVATE PREVARANTO KOJI JE TIBOZE VASKRSAO.MENI JE TO MALO KONTRADIKTORNO P ,KAO PRVO STO BI PROROK NAJAVLJIVAO OPET PROROKA A NE BOGA,PA ZATIM PRVO PROROK A ONDA PREVARANT TAKO DA POMISLIH DA BOG DAJE SVAKAKVI PREVARANTIMA DAR PROROSTVA STO ME DOVODI U ZABLUDU DA I BOG NIJE SAVRSEN JER GRESIMALI ONDA SE VRATIM U REALNOST,U BOZIJU NAUKU ,U PRAVOSLAVLJE.
Citiraj:
a to je jos jedan dokaz robstva palim demonim,a koji su sposobni da se pretvaraju u svetlost i andjele ali su samo smrad koji vodi u genu ognjenu.
Ovo je tvoje misljenje. Citiraj:
Uzmi i nabavi neku knjigu o duhovnom svetu iz pravoslavnog ugla ali tajno,jer ne bih volio da neko ko ima sirinu strada.Pozdrav ,ja malo oduzih

Koju knjigu mi preporucujes ? ENCIKLOPEDIJA PRAVOSLAVNOG DUHOVNOG ZIVOTA od svetogIGNJATIJA BRJANCANINOVA-usput musko li si ili ...I JOS NESTO IMAM MNOGO PRIJATELJA MUSLIMANA I ZELEO BIH DA SVI POBOZNI LJUDI SE SPASU ALI BOG JEDAN PUT JE JEDAN IZBOR JE JEDAN I SLAVA BOGU MOZEMO SLOBODNO BIRATI I ZA TAJ IZBOR CE MO DATI ODGOVOR NA DAN STRASNOGA SUDA