Сотона значи противник Божји. Колеге су ти фино рекле гдје да погледаш у Писму, а имаш и код Св. Отаца то разјашњено ако те више интересује.
Иначе сви ти називи су само стилски, тј. описују аспект сатане као бића који своје постојање гради у небићу. Ово је сада потпуно друга тематика, тј. о злу, па то нећу ни разрађивати, а и компликовано је на прву.
Сатана има много различитих назива, то су ђаво које долази од грчког дјаволос - клеветник, онда денница (не даница) код нас имаш и враг, онда чак и наши називи који говоре о њему као што су
црни,
нечисти, лукави (не мудри, те појмове треба разликовати), отац лажи, итд. Назив Луцифер значи лучоноша, тј. онај који носи луч, односно он освјетљава другима у контексту да је он први од створених.
Шејтан је чини ми се арапска варијанта термина сатана, мада нисам баш сигуран.
Прича о паду луциферовом, је у контексту гордости код хришћана, док је код исламиста нешто тотално друго.
Код исламиста, постоји само један шејтан и нема других тј. он није повукао за собом дио небеске војске, већ се само он одметнуо, али код њих зато постоје џини (бића од ватре), која могу да уђу у човјека, да та муче, и свашта нешто. Лоша су бића, али су у нашем свијету, само их ми не видимо и још по нешто. Пад шејтана је био по Кур`ану, онда када је Бог створио човјека. Тада је Бог наредио свима да се поклоне човјеку (каква гордост за првог човјека

), међутим један је то одбио, и зарекао се да ће се противити Богу и уништити све оно што је он урадио (могло би се рећи да му у посљедње вријеме и успјева

но Нек васкрске Бог и нек се резевју непријатељи његови).
Код хришћана ствар је у томе што се луцифер погордио, јер творевина се хтјела изједначити са творцем. Луцифер је био бог по благодати, као и сви анђели, но разлика је у томе што се луцифер занио мишљу да буде бог по суштини и ту је пад. Сада имаш ту озбиљну причу али ни ја немам баш времена, а и није баш да ми на форуму глумимо неке велике познаваоце, боље радимо на себе, себе спашавајмо.
Пад луцифеар се десио прије пада Адама и Еве, ето то за крај. У ствари још нешто, анђели Божји не падају никако, човјек пада и диже се, но ђаво је пао и више се не диже.
Поздрав!