banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 25 Jul 2025, 01:57

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 93 Posta ]  Idi na stranicu 1, 2, 3, 4, 5  Sledeća
Autoru Poruka
PostPoslato: 04 Feb 2007, 14:44 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 14 Jun 2002, 19:36
Dakle... Da li je Satanailo (kako se vec zvao?!?) izbacen iz raja zbog toga sto nije htio da ima gospodara, ili zato sto je htio da zbaci Boga i bude on gospodar???

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 05 Feb 2007, 00:24 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 14 Jun 2002, 19:36
Ljudi ne zezam se! Ne da mi se traziti po bibliji, pojma nemam ni u kom je zavjetu (mada sam uvjeren da je u starom!). Moze li mi iko pomoci??? Hocu da znam oko cega je nastala ta podjela, sta je sustinski "okidac" bio i da li je Sejtan uopste los lik ;)

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 05 Feb 2007, 01:36 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene

Pridružio se: 04 Avg 2001, 01:00
E to zadnje ti je zanimljivo ;)

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 05 Feb 2007, 14:37 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 23 Feb 2003, 15:10
Најбоље објашњење о природи сотоне наћићеш у Књизи о Јову

Хришћанска теологија сотону сматра једним од Божијих арханђела, док неки мислиоци и теолози иду дотле да Луцифера сматрају за прво биће ствпорено од Оца Небеског. Луцифер који је створен из чисте Божије љубави временом се узохолио и повео неколицину анђела и арханђела у борбу против Бога. Тада је постао сотона. Ово је најкраћа прича о сотони. Мада, о овој теми би се могло надугачко и нашироко причати...

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 05 Feb 2007, 18:09 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 23 Jun 2005, 02:05
Ovdje ces naci odgovor:

"Duh lukavi i zlom zadojeni,
on je svojoj pogubnoj namjeri
sve polkove svoje obratio,
Adama je na zlo prevlastio
(od vas činom mlađega vojvodu)
i legion njegov mnogobrojni.
Adamova lakovjernost grdna
i njegova nepostojnost lika
baciće ih u plačevno stanje,
što i narav ni u snu ne snila.[2]

Satanine mračne namišljaje
vidi moje svevideće oko:
on je bunu zažeć namislio
na ravnine neba opširnoga.
Slijepa mu smjelost pokazuje
da će vaše sile pob'jediti,
mene silom prestol ugrabiti,
prekinuti mirodržni lanac
pod mojijem privezani tronom,
sve u mrake utopit mirove.

Osl'jepljena duša zločestijem
i vječitom svojom pogibijom,
misli sa mnom vladu dijeliti,
dijeliti svemogućstvo sa mnom,
poslje skupa mirotvorci da smo.
Adamu je počest obećao
poslje nas dva najvišu na nebo;
vojnika je od obadva lika
obećao svakog okruniti
po nad jednim velikijem mirom."

http://www.rastko.org.yu/rastko-cg/umje ... kozma.html

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 06 Feb 2007, 14:17 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 06 Dec 2006, 11:40
Daljac je napisao:
Најбоље објашњење о природи сотоне наћићеш у Књизи о Јову

Хришћанска теологија сотону сматра једним од Божијих арханђела, док неки мислиоци и теолози иду дотле да Луцифера сматрају за прво биће ствпорено од Оца Небеског. Луцифер који је створен из чисте Божије љубави временом се узохолио и повео неколицину анђела и арханђела у борбу против Бога. Тада је постао сотона. Ово је најкраћа прича о сотони. Мада, о овој теми би се могло надугачко и нашироко причати...

Upravo tako. Lucifer je najsjajniji i najljepši anđeo koji se odmetnuo od Boga (svjetlosti) i postao tama.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 06 Feb 2007, 14:24 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 20 Dec 2006, 14:23
Sjecam ga se.. isli smo zajedno u razred.. Pa nije bio bas najbolji ni najsjajniji.. :(
Bilo je i boljih i sjajnijih.
Ali znam da je imao 1 iz vjeronauke.. :)

PS
Sala mala.. ;)

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 06 Feb 2007, 14:27 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 06 Dec 2006, 11:40
Ala si ti mator! :lol: A djelovao si mi kudikamo mlađe! :wink:

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 06 Feb 2007, 14:46 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 20 Dec 2006, 14:23
Talija je napisao:
Ala si ti mator! :lol: A djelovao si mi kudikamo mlađe! :wink:

Eh Talija..
Znas kako je to kod nas Besmrtnika..
Izaberemo najbolje godine za izgled tijela.. :)

Naleti.. javi se..
Imam staru licnu.. :P

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 06 Feb 2007, 16:41 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 23 Feb 2003, 15:10
Нешто мало о овоме се писало и на овој теми.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 06 Feb 2007, 16:46 
Pripravnik
Pripravnik

Pridružio se: 15 Dec 2006, 14:40
Сотона значи противник Божји. Колеге су ти фино рекле гдје да погледаш у Писму, а имаш и код Св. Отаца то разјашњено ако те више интересује.
Иначе сви ти називи су само стилски, тј. описују аспект сатане као бића који своје постојање гради у небићу. Ово је сада потпуно друга тематика, тј. о злу, па то нећу ни разрађивати, а и компликовано је на прву.
Сатана има много различитих назива, то су ђаво које долази од грчког дјаволос - клеветник, онда денница (не даница) код нас имаш и враг, онда чак и наши називи који говоре о њему као што су црни, нечисти, лукави (не мудри, те појмове треба разликовати), отац лажи, итд. Назив Луцифер значи лучоноша, тј. онај који носи луч, односно он освјетљава другима у контексту да је он први од створених.
Шејтан је чини ми се арапска варијанта термина сатана, мада нисам баш сигуран.

Прича о паду луциферовом, је у контексту гордости код хришћана, док је код исламиста нешто тотално друго.
Код исламиста, постоји само један шејтан и нема других тј. он није повукао за собом дио небеске војске, већ се само он одметнуо, али код њих зато постоје џини (бића од ватре), која могу да уђу у човјека, да та муче, и свашта нешто. Лоша су бића, али су у нашем свијету, само их ми не видимо и још по нешто. Пад шејтана је био по Кур`ану, онда када је Бог створио човјека. Тада је Бог наредио свима да се поклоне човјеку (каква гордост за првог човјека :-? ), међутим један је то одбио, и зарекао се да ће се противити Богу и уништити све оно што је он урадио (могло би се рећи да му у посљедње вријеме и успјева :cry: но Нек васкрске Бог и нек се резевју непријатељи његови).

Код хришћана ствар је у томе што се луцифер погордио, јер творевина се хтјела изједначити са творцем. Луцифер је био бог по благодати, као и сви анђели, но разлика је у томе што се луцифер занио мишљу да буде бог по суштини и ту је пад. Сада имаш ту озбиљну причу али ни ја немам баш времена, а и није баш да ми на форуму глумимо неке велике познаваоце, боље радимо на себе, себе спашавајмо.
Пад луцифеар се десио прије пада Адама и Еве, ето то за крај. У ствари још нешто, анђели Божји не падају никако, човјек пада и диже се, но ђаво је пао и више се не диже.

Поздрав!

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 06 Feb 2007, 21:13 
Veteran
Veteran

Pridružio se: 12 Jul 2001, 01:00
Hoće li i Sotoni biti oprošteno, ako se iskreno pokaje?
(Ako to već nije učinio.)

8)

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 06 Feb 2007, 23:18 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 14 Okt 2006, 01:07
Житије светог Антонија Великог свједочи да би Господ заиста прихватио ђаволово покајање, када би се он искрено покајао.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 10 Feb 2007, 01:06 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 16 Nov 2005, 15:55
he he :lol: znaci i bog ima vjere u satanu , http://geocities.com/strooja/Igor_Satanist.wav :lol: :lol:

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 10 Feb 2007, 15:43 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 25 Sep 2006, 23:41
groznium je napisao:
he he :lol: znaci i bog ima vjere u satanu , http://geocities.com/strooja/Igor_Satanist.wav :lol: :lol:

ah, bas sam se pitala kad cu cuti taj cuveni "uradak" :lol: :lol: :lol:
groznium, divan si :lol:

sta "vatrena voda" sve moze od ljudi uraditi, ludnica :D

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 10 Feb 2007, 16:10 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 23 Nov 2006, 22:11
jojjj groznium sto se dade u javnost sad ce te svi zajeb.... :D :lol: :D

-jel vjerujes u 666?-stvarno :wink:

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 10 Feb 2007, 16:47 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 16 Nov 2005, 15:55
ko kaze da sam to bio ja :D
Citiraj:
sta "vatrena voda" sve moze od ljudi uraditi, ludnica
bice da je ona necastivova tvorevna :D :lol:

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 10 Feb 2007, 16:50 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 23 Nov 2006, 22:11
kah kah imam neki predosjecaj :wink: :D :wink:

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 10 Feb 2007, 18:54 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 29 Maj 2005, 21:02
Boga je stvorio covjek.. Krst, i slicne znakove je stvorio covjek.. Sve sem, naravno, planete Zemlje, je stvorio cvojek, ili bar oblikovao.. Svemu je covjek dao znacenje.. Dakle, za sve je covjek odgovoran.. Stvorio je boga, ne bog covjeka.. Mi smo mu dali ime.. Ne on nama.. I svemu mi dajemo ime... I uopste, bibliju je stvorio covjek.. Svece slave ljudi, oni ih stvaraju i odrzavaju u takvom polozaju kakvom i jesu... Andjele, sa/otone.. sve je to stvorio covjek..
Sami sebi pravimo zlo, kao i dobro, svaku svadju mozes izbjeci, i niko drugi nije kriv za tu svadju.. nego TI. Kakav crni antihrist? Nema smisla prebacivati nesto za sta si TI odgovoran na neka "visa" bica.. Koja sada, od jednom ne postoje na licu zemlje, i ljudi, da bi i dalje zivjeli kako su i do tada (jer svaka drasticna promjena se tesko prihvata, zato je tesko i prihvatiti da nema boga, kada vec toliko dugo vrmena vjerujemo da isti postoji) izmislise da svetaca nema, jer ih nismo zasluzii.. a da ce se ova losa nadprosjecna bica pojaviti uskoro il ida vec zive medju nama... Zivjeti u zabludi da neces poginuti ako se pomolis bogu, te da je on zsluzan za to.. je zabrinjavajuce.. Sve je stvar dogadjaja i kako ce se odigrati..
Toliko ljudi je zasluzilo da bude proglaseno svecima, pa nisu..
Iskreno: sranje.. Ljudi su stvorili boga, zbog potrebe. Bog i vjerovanje u istog je nastalo davno.. Tada ljudi nisu mogli da pojasne mnoge "akcije i reakcije" u prirodi, koje su danas normlane i trazili su rjesenje.. To je jedan od razloga zasto bog postoji, a zasto se zadrzao.. Zbog navike? Ne znam.. Ovo je moje vidjenje boga, ine prebacujem nikome, niti ubjedjujem ikoga u ista.. Samo pokusavam da shvatim sta pricate, a dam sebi opravdan razlog za to.. Jer uvijek se oslanjati na bibliju, ni to nema smisla.. Sve to sto je napisano, je napisao COVJEK.. I sada, ja da napisem knjigu o cica glisama :D , kako su oni radili to i to, da je bio ovaj i onaj.. za 2000 god pronadju tu knjigu, ljudi ce na osnovu toga vjerovati da su oni stavrno postojiali, jer sto bi aj lagala.. Dobro, malo je klimav primjer, jer ima dosta knjiga naucne fantastike, u koju takodje mogud a povjeruju.. mogu cak da povjeruju da postje Hobiti, citajuci stare knige Lord of Ringsa... Kao sto vjeruju da je postojao Isus Hristos..
Kad molis boga da ti se nesto ostvari, u stvari molis, mozda vise, ubjedjujes sebe da ce biti onako kako zelis.. I tu pomazes SAM SEBI, ne pomaze ti "bog".. Jednostavno, kako da vjerujem u nesto, kada nema dokaza za isto? Nisam totalni materijalista, do skora sam vjerovala da ima "nesto" gore, ali kad pcones dublje razmisljati o svemu tome, za sve se moze naci REALAN razlog.. kako i zasto.. A i ne mora ga biti... uopste.. jednostavno je stvoreno nesto, kao i Hobti, nesto sto je izmisljeno....

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 10 Feb 2007, 21:42 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 14 Okt 2006, 01:07
Заиста, Библију јесте написао човјек.
У ствари не један човјек већ јако много њих.
И она стварно није писана одједном,
већ је настајала постепено током периода од 2500 година.

Ти људи су живјели на различитим мјестима, у различитим градовима, чак и у различитим државама (па и континентима).

Такође, живјели су и у различитим епохама - замислите колика је разлика менталитета човјечанства данас и прије само сто година, а у библији се ради о периоду од чак пар хиљада година.

Али оно што фасцинира је то што су сви ти списи испуњени истим духом, као да их је писао један човјек. Све књиге Библије свједоче о истој ствари, а то је историја Душе људског рода, историја бурна и пуна успона и падова, моралних, материјалних, духовних, друштвених...

И једна општа чежња за спасењем, за враћањем Смислу, односно Логосу и логосности живота.
Једна општа чежња за васкрсењем и побједом над смрћу.
Једна општа тежња за смислом и тријумфом над бесмислом, над обесмишљавањам људског живота.

Носталгија и сјећање на прадавну отаџбину,
сјећање старо као људски род, и чежња за повратком Смислу,
чежња за повратком Логосу кроз којега смо постали и настали.

То је једна свеопшта и васељенска чежња за повратком Богу, ближњем и самоме себи....

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 93 Posta ]  Idi na stranicu 1, 2, 3, 4, 5  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]