banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 18 Jul 2025, 11:03

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 3 Posta ] 
Autoru Poruka
PostPoslato: 22 Maj 2005, 12:24 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 17 Feb 2002, 01:00
"Prema tome, ulog je u svemu tome bila ubitacna moc slika, ubica stvranog, ubica sopstevnog modela, kao sto su vizantijske ikone mogle biti ubice bozanskog identiteta. Toje se ubitacnoj moci suprotstavlja moc predstava kao dijalekticka moc, vidljivo i razumljivo prenosenje stvarnog. Sva zapadna vera i poverenje angazovali su se u tom poduhvatu reprezentacije: da jedan znak moze zamenjivati za smisao i da nesto - razume se, bog - sluzi kao podloga za tu zamenu. Ali ako se sam bog moze simulirati, sta znaci svesti ga na znake koji o njemu svedoce."

Ovo je citat iz knjige "Simulakrum i simulacija" Jean Baudrilliard-a. E sad, mene zanima, da li se slazete sa ovde iznesenim, ako d azasto, ako ne zasto. I da jo malo pitanja, da li smatrate da se onda bog (naravno ko veruje u njega) obezvredjuje tj. ponistava kroz simulakrum? Da li je bog simulacija stvarnosti ili je crkva simulirala boga radi sticanja moci?? Ima ovde jos gomila pitanja i odgovora koji se mogu dati, ali dosta za pocetak. poz 8) :D

Vrh

PostPoslato: 22 Maj 2005, 17:01 
Početnik
Početnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 09 Apr 2005, 04:11
Utopija je napisao:
"Prema tome, ulog je u svemu tome bila ubitacna moc slika, ubica stvranog, ubica sopstevnog modela, kao sto su vizantijske ikone mogle biti ubice bozanskog identiteta. Toje se ubitacnoj moci suprotstavlja moc predstava kao dijalekticka moc, vidljivo i razumljivo prenosenje stvarnog. Sva zapadna vera i poverenje angazovali su se u tom poduhvatu reprezentacije: da jedan znak moze zamenjivati za smisao i da nesto - razume se, bog - sluzi kao podloga za tu zamenu. Ali ako se sam bog moze simulirati, sta znaci svesti ga na znake koji o njemu svedoce."

Ovo je citat iz knjige "Simulakrum i simulacija" Jean Baudrilliard-a. E sad, mene zanima, da li se slazete sa ovde iznesenim, ako d azasto, ako ne zasto. I da jo malo pitanja, da li smatrate da se onda bog (naravno ko veruje u njega) obezvredjuje tj. ponistava kroz simulakrum? Da li je bog simulacija stvarnosti ili je crkva simulirala boga radi sticanja moci?? Ima ovde jos gomila pitanja i odgovora koji se mogu dati, ali dosta za pocetak. poz 8) :D

:D

Imam jedno pitanje za tebe! Naime, koliko je covek u stanju da izvodi gore navedene i slicne zakljucke i uopste diskutuje na tako nadmen i, rekao bih sa malo vise slobode, cinican nacin o (ne)postojanju Stvoritelja sa svega 2-3 % kapaciteta mozga koji trenutno koristi (znaci 98/97% spava neiskorisceno)? Drugim recima, covek nije u stanju da resi neke minorne probleme a kamoli da negira postojanje Stvoritelja cije je postojanje toliko izvesno i dokaza ima na svakom koraku oko nas! Zamisli samo da se jedno jutro probodis i ukapiras da oko zemlje ne postoji atmosfera ili odjednom sila gravitacije ne postoji!?
:D

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 23 Maj 2005, 06:42 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 17 Feb 2002, 01:00
Ajoj,
imao sam predosecaj da nisam trebao postavljati ovu temu.
Dragutine, ja uopste nisam cinican ni nadmen, samo sam hteo da vidim razmisljanja ljudi sa foruma. Mislim da je tvoj komentar suvisan, dogmatican i neopravdan.
Ako smo ovde samo da bi odmah odbacivali ili prihvatili nesto kao apsolutnu istinu, onda nema nikakve svrhe. Na kraju krajeva upravo tvoje "posezanje" za dokazima da bog postoji, moze da bude pogresno jer mozda koristis upravo lazi i simulacije o postojanju boga.
Izvini ako sam te uvredio, nije mi bila namera. I da jos nesto, ako nisam sposoban da dokucim neko saznanje o necemu, ne mora znaciti da ne moram o tome da razmisljam. poz

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 3 Posta ] 

Sva vremena su u UTC [ DST ]