banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 18 Jul 2025, 11:58

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 25 Posta ]  Idi na stranicu 1, 2  Sledeća
Autoru Poruka
 Tema posta: Spoznaja??
PostPoslato: 06 Maj 2005, 16:25 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 24 Nov 2004, 15:21
Ne znam da li mi je naslov odgovarajuci, ali nekako ne mogu nista bolje da smislim sada :)?!

Zanima me nesto kod ovih koji vjeruju (vjernika), kad oni spoznaju za Boga, procitaju sve svete knjige, da li dobiju odgovore na sva pitanja ili pitanja o postanku, zivotu sad i poslije i dalje postoje? Da li je zaista moguce time dobiti sve odgovore?

Vrh

Tema posta: Re: Spoznaja??
PostPoslato: 06 Maj 2005, 16:41 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat

Pridružio se: 06 Dec 2003, 01:29
Dove je napisao:
Ne znam da li mi je naslov odgovarajuci, ali nekako ne mogu nista bolje da smislim sada :)?!

Zanima me nesto kod ovih koji vjeruju (vjernika), kad oni spoznaju za Boga, procitaju sve svete knjige, da li dobiju odgovore na sva pitanja ili pitanja o postanku, zivotu sad i poslije i dalje postoje? Da li je zaista moguce time dobiti sve odgovore?

Pozdrav Dove :)

Kako rece jedna starija zena iz mog komsiluka,slijedi svoje ostavi se tudjeg od tog se moze poludjeti! :D
Mislim da sam je shvatila jer kako mi ona rece poznaje mnoge koji su senuli u potrazi za Bogom.

Ja mislim sve zavisi kakva pitanja postavljas i koje odgovore trazis.Odgovore na sva pitanja zna samo Bog a mi cemo znati samo onoliko koliko nam On dozvoli

svako dobro

Vrh

PostPoslato: 09 Maj 2005, 16:13 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 11 Dec 2002, 20:27
Dove je napisao:

1. Само је једна књига света у смислу да садржава Божје речи. Остале књиге кој епретендују да буду свете су само резултат обичне људске маште.

2. Вера се не састоји у добијању одговора на сва питања. Онај ко има Духа Божјега, не поставља питања, јер му је све јасно. Управо је карактеристика протестантског схоластицизма и гностицизма да се поставља безброј питања и о њима полемише до у бескрај.

Vrh

PostPoslato: 09 Maj 2005, 18:20 
DELETED

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 09 Maj 2005, 19:02 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Књиге светих отаца нису никада претендовале да буду свете. Оне садрже писано сведочанство о вери Божје Цркве кроз векове. Правилно разумевање Светог Писма изван контекста Светог Предања је скоро па немогуће. Зато у сврху правилног разумевања, књиге светих отаца служе као помоћно средство, јер је део Светог Предања записан у њима.

Кад си већ ту... да те приупитам... чија си ти "реинкарнација", и да случајно ваш гуру Петар није "реинкарнација" самог Исуса Христа? А? :lol: :lol: :lol:

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 10 Maj 2005, 07:10 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat

Pridružio se: 30 Mar 2005, 22:09
Bilo bi vrlo zanimljivo znati ko si ti bivao ranije :) :) , iako je to u suštini tvoja privatna stvar, ako uopšte dopustiš sebi da se s tim nekad suočiš.
Vrlo vjerovatno je da si ti takođe zapisan pod nekim imenom u Svetom Pismu.
Možda si nekad bio pozitivan, možda nekad ne, ali van svake sumnje, već smo se sretali. :)

Vrh

PostPoslato: 10 Maj 2005, 08:38 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 23 Feb 2003, 15:10
Micelijus je napisao:
...a ne da se ljudima nameću kojekakve druge knjige koje se nazivaju "Svetootačke" koje se, navodno, moraju dobro proučiti prije nego što se pristupi Svetom Pismu... Čemu proučavanje tih knjiga kada imamo Sveto Pismo koje je, kako ti sam kažeš, JEDINA Sveta Knjiga, dok su SVE OSTALE (citiram) samo rezultat obične ljudske mašte.

A zasto bi citanje takvih knjiga bilo lose? Zar nisu jedne od tih knjige i molitve i misli Vladike Nikolaja pretocene na papir, pa ih svi citamo? Pitam opet - zasto bi bilo lose citati te knjige koje su, vjerujem, sa filozofskog i religijskog stanovista veoma poucne?
Da li to znaci da knjige koje su proizvod ljudske maste ne treba citati, a moramo imati na umu da su sve knjige, osim Svetih Knjiga, upravo - rezultat ljudske maste?
Naravno, ne napadam te (jos :D !) ali me interesuje tvoje misljenje...

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 10 Maj 2005, 11:54 
DELETED

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 10 Maj 2005, 13:51 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Грешка "реинакрнисани"... јер Божја Црква не тврди да се света књига мора тумачити несветим књигама, него да се света књига може исправно тумачити једино унутар једне, свете, саборне и апостолске Цркве. :angel:

ПС: Изгледа да сам био у праву у погледу "реинкарнације" гуруа Петра... ко би га икада следио ако не би био "реинкарнација" Исуса Христа?!? :lol: :lol: :lol:

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 10 Maj 2005, 14:58 
DELETED

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 10 Maj 2005, 18:22 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Свето Писмо је настало на основу вере која је једном дата светима (Јуда 1,3). Онај ко познаје ту веру, познаје и Писмо. Ниј еПисмо пало са неба па да сада треба да пронађемо о чему се ту ради... синак... Црква је проповедала веру и пре него су књиге Новог Завета уопште и постојале. Капиш? :D

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 10 Maj 2005, 22:05 
DELETED

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 11 Maj 2005, 08:58 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Micelijus je napisao:
daljac,
Znao sam da ćeš se zapaliti k'o hepo kockica. :D

A ja sam znao da ces ti biti tu da me ugasis... :lol:

Micelijus je napisao:
Što se "Svetootačke" literature tiče, daj Bože da više ljudi čita te knjige i da se više ljudi trudi da se ponaša u skladu sa onim što je u tim knjigama napisano. Međutim, stvar je u tome što ja smatram da se Sveto Pismo ne bi trebalo posmatrati kroz te knjige, bez obzira što ja vjerujem da su i većinu ovih knjiga pisali ljudi nadahnuti Duhom Svetim, već bi trebalo te knjige posmatrati kroz Sveto Pismo tj. uzimati Sveto Pismo kao referentnu, polaznu, tačku, a ne neku drugu knjigu (naravno ovo vrijedi za Hrišćane, Muslimani bi trebali uzeti Kuran itd...),

Slazem se s tobom... Bas sam neki dan rekao kolegici na faksu da je "Knjiga o Jovu" i "Knjiga propovjednikova" nikako ne mogu podsjecati na "Proces" i na "Stranca"... Naime, samo je "Proces" i "Stranac" mogu podsjecati na ove biblijske knjige... Razumijemo se, naravno...
Ali, to ne znaci d neko ne moze traziti iste takve istine i van Svetog Pisma... I zasto bi bilo potrebno uzimati Sveto Pismo kao referentnu tacku?

P.S. Ovo posljednje pitanje sam postavio diskusije radi... :D

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 11 Maj 2005, 13:24 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Micelijus je napisao:
Aaaaa, zanimljivo, a ja sam mislio da je Sveto Pismo pisano po Duhu Svetom... :roll:
Не "ПО" Духу Светом, него "У" Духу Светом... :lol: Видим да ниси скапио иако је реч о компликованости које би и деца у обданишту разумела. :wink:

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 11 Maj 2005, 20:24 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Svasta vi napisaste ovdje a ja ne dobi odgovor (mora da nisam dobro pitala). Evo sta sam ja mislila pod ovim Spoznaja: kad neki vjernik dodje do saznanja da ON postoji, da je ON stvorio sve, da ce vjernik ici u raj/pakao, kako ce mu biti poslije ovog zivota, itd. Nekako mi logicno da on nema vise pitanja, da ne kazem da zna sve. Recimo, kod nas 'nevjernika', ja stalno postavljam pitanja, iztrazujem i sto vise dobijem odgovora - vise pitanja imam.

Skonta li neko sta je pisac htio reci? :D

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 11 Maj 2005, 21:34 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene

Pridružio se: 04 Avg 2001, 01:00
Dove je napisao:
ja stalno postavljam pitanja, iztrazujem i sto vise dobijem odgovora - vise pitanja imam

Isto je i kod pravih vjernika-tragaoca. Sve je više pitanja, sve više misterije. Tako je u pravoj duhovnosti, onoj dubljoj a ne površnoj i tradicionalnoj u kojoj se "sve zna, i kako se farbaju jaja, i kako se slave slave..."

Duhovnost je sve šira i dublja što više ulaziš u nju, i tada vidiš da sve manje znaš u odnosu na ono koliko toga ima. A u njoj ima mnogo zaista zanimljivih stvari, stvari o kakvima površni vjernici ni ne sanjaju.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 12 Maj 2005, 14:01 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Dove je napisao:
Svasta vi napisaste ovdje a ja ne dobi odgovor (mora da nisam dobro pitala). Evo sta sam ja mislila pod ovim Spoznaja: kad neki vjernik dodje do saznanja da ON postoji, da je ON stvorio sve, da ce vjernik ici u raj/pakao, kako ce mu biti poslije ovog zivota, itd. Nekako mi logicno da on nema vise pitanja, da ne kazem da zna sve. Recimo, kod nas 'nevjernika', ja stalno postavljam pitanja, iztrazujem i sto vise dobijem odgovora - vise pitanja imam.

Skonta li neko sta je pisac htio reci? :D
Па ето.. ко бива.. сконтали смо... да имаш проблем који се зове преласт. А та ситуација је најбоље описана овде:

Prop. 7,29. Samo, gle, ovo nađoh: da je Bog stvorio čovjeka dobra; a oni traže svakojake pomisli :lol:

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 12 Maj 2005, 15:18 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Cova, dobro si ovo napisao, samo mislim da grijesis u ocjeni Vader-a. Mozada se ja dovoljno ne razumijem u religiju i duhovnost, ali nisam nikad skontala da je on protiv bilo koe religije a pogotovu nije protiv Pravoslavlja.

Citiraj:
Vidim ti si moderator, sta li vec na forum, i svojim primjerom treba da dajes drugima za primjer kako ne treba da se neko ponasa.

Iskreno, mislim da je Vader bas dobar primjer kako neko treba da se ponasa na ovom Forumu. Da ti njega nisi zamijenio sa Maran Ata, slucajno :D .

Maran Ata, tvoje postove skoro nikad ne citam, tako da ne skuzi ovo gore.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 12 Maj 2005, 18:28 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Ниј еуопште битно да ли их ти читаш или не. Ниједан мој пост није намењен никоме од учесника форума. 8) :D :wink: :angel:

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 13 Maj 2005, 08:52 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Maran Ata je napisao:
Ниј еуопште битно да ли их ти читаш или не. Ниједан мој пост није намењен никоме од учесника форума. 8) :D :wink: :angel:

Sto onda pises toliko, jadan ne bio???

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 25 Posta ]  Idi na stranicu 1, 2  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]