banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 24 Jul 2025, 20:06

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 18 Posta ] 
Autoru Poruka
PostPoslato: 29 Mar 2005, 21:42 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 02 Jun 2004, 12:32
Pozdrav svima,

Evo pitanje za sve, pa molim vase komentare.

Negdje sam procitala da ljudi jako razvijeni u spiritualnom ili duhovnom smislu nisu u stanju da ostvare (jaku) romanticnu vezu, na relaciji musko-zensko.. ili vezu koja ce potrajati ?

Ovo se odnosi na ljude koji po prirodi puno polazu na spiritualno, mistiku a i duhovno ..

Pitanje je mozda malo i banalno al palo mi je na pamet pa eto ...

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 30 Mar 2005, 01:24 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Pridružio se: 17 Nov 2003, 19:04
U vecini slucajeva jeste tako.. u pravu si.. ;)

Tamo gde sam Ja, ne postoji "moja" ili "tvoja" strana. I u Svetlosti i u Tami Ja Jesam. Ja sam Mracan kao Ambis u koji se moras spustiti, da bi pronasao Ono za cim tragas. U praznini Nistavila Ja postojim.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 30 Mar 2005, 01:29 
DELETED

Vrh

Tema posta: Duhovnost i romantika
PostPoslato: 30 Mar 2005, 07:40 
Početnik
Početnik

Pridružio se: 15 Mar 2005, 20:05
Po meni pitanje nije banalno, cak mislim da je moguce naci mnogo dublji koren nego sto se cini..Mozda je pitanje sta je uopste "puno" kada je nesto u pitanju,pogotovo duhovnost..ali da ne skrenem sa teme..
Ja cu opet svoj primer, jer to je ono sto sam dozivela i dozivljavam.
Kada se sretnu dva bica razlicitog pola na putu ljubavi, kada pocnu paznju usmeravati ka sebi, kada pocnu cistiti svoj kukolj a ne cupati tudj(o ovome pise V. Jerotic)...kada prestanu biti lovci na greske i prihvatati zivot u zahvalnosti Bogu premilome...tada se desava ljubav, ali ne ona "romanticna" posesivna, iscrpljujuca-nego davanje, prastanje i rast u svemu tome.
Ali, pre nego sto sam ovo dozivela(i dozivljavam svakog momenta) prosla sam nesto sto je bilo u suprotnosti sa svim ovim..jer kada se u brak udje zbog hemije, iz zaljubljenosti,zbog bezanja iz roditeljskog doma-i kada "popadaju" iluzije, kada se susretnemo sa "pravim" licem nas oboje-tada bismo mogli, ako bismo hteli,-da sa voljom i zalaganjem rastemo i razvijamo ljubav prema sebi i onom "drugom"
Cesto se pitamo:gde iscili ljubav?Ljubav ne moze da nestane, nje nije ni bilo..znaci, ako se sretnu dve osobe koje su svesne da se mnogo cega "trebaju" podsetiti, da su date jedna drugoj za moguci rast i da tu ljubav samo sire(tj. ona se sama siri po svojoj prirodi)..tada se sve prepreke savladjuju.
Nazalost, i sama sam svedok da mladi ljudi danas u silnom bezanju, ne ulaze u brak da bi davali, vec da bi "ugrabili" ono sto misle da ce ih uciniti srecnim, sto ce im dati ljubav, za kojom toliko cezne ova Planeta...a mozda bi se nesto moglo i promeniti ukoliko bismo se prvo malo upoznali, porazgovarali o stavovima kada su u pitanju deca, prastanje, duhovnost, detinjstvo, porodica koja je utkana u svakom od nas itd i kada bismo shvatili da nam onaj drugi moze samo posluziti kao ogledalo svih nasih potisnutih rana, boli, strahova..mozda tada ne bismo bezali, osudjivali, prosudjivali...vec bismo se u zahvalnosti otvarali, davali..pa bi se moglo desiti(sa velikom verovatnocom)da i ono nase "drugo ja" pokaze sve ono sto nosi u sebi-bez straha, bez agresije.
Ukoliko sam "promasila" temu-to je onda tako,mada se nikada ne zna kada i gde ko moze cuti "sebe" :)

Vrh

PostPoslato: 30 Mar 2005, 10:53 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

atos je napisao:
Po meni pitanje nije banalno, cak mislim da je moguce naci mnogo dublji koren nego sto se cini..Mozda je pitanje sta je uopste "puno" kada je nesto u pitanju,pogotovo duhovnost..ali da ne skrenem sa teme..
Ja cu opet svoj primer, jer to je ono sto sam dozivela i dozivljavam.
Kada se sretnu dva bica razlicitog pola na putu ljubavi, kada pocnu paznju usmeravati ka sebi, kada pocnu cistiti svoj kukolj a ne cupati tudj(o ovome pise V. Jerotic)...kada prestanu biti lovci na greske i prihvatati zivot u zahvalnosti Bogu premilome...tada se desava ljubav, ali ne ona "romanticna" posesivna, iscrpljujuca-nego davanje, prastanje i rast u svemu tome.
Ali, pre nego sto sam ovo dozivela(i dozivljavam svakog momenta) prosla sam nesto sto je bilo u suprotnosti sa svim ovim..jer kada se u brak udje zbog hemije, iz zaljubljenosti,zbog bezanja iz roditeljskog doma-i kada "popadaju" iluzije, kada se susretnemo sa "pravim" licem nas oboje-tada bismo mogli, ako bismo hteli,-da sa voljom i zalaganjem rastemo i razvijamo ljubav prema sebi i onom "drugom"
Cesto se pitamo:gde iscili ljubav?Ljubav ne moze da nestane, nje nije ni bilo..znaci, ako se sretnu dve osobe koje su svesne da se mnogo cega "trebaju" podsetiti, da su date jedna drugoj za moguci rast i da tu ljubav samo sire(tj. ona se sama siri po svojoj prirodi)..tada se sve prepreke savladjuju.
Nazalost, i sama sam svedok da mladi ljudi danas u silnom bezanju, ne ulaze u brak da bi davali, vec da bi "ugrabili" ono sto misle da ce ih uciniti srecnim, sto ce im dati ljubav, za kojom toliko cezne ova Planeta...a mozda bi se nesto moglo i promeniti ukoliko bismo se prvo malo upoznali, porazgovarali o stavovima kada su u pitanju deca, prastanje, duhovnost, detinjstvo, porodica koja je utkana u svakom od nas itd i kada bismo shvatili da nam onaj drugi moze samo posluziti kao ogledalo svih nasih potisnutih rana, boli, strahova..mozda tada ne bismo bezali, osudjivali, prosudjivali...vec bismo se u zahvalnosti otvarali, davali..pa bi se moglo desiti(sa velikom verovatnocom)da i ono nase "drugo ja" pokaze sve ono sto nosi u sebi-bez straha, bez agresije.
Ukoliko sam "promasila" temu-to je onda tako,mada se nikada ne zna kada i gde ko moze cuti "sebe" :)

Mislim da ipak jesi malo promasila temu ali na neki nacin,svojim primjerom, i dala odgovor na nju.

Prvo, pitanje se nije odnosilo na dozivljavanje prosvjetljujuce ljubavi, vec na dozivljavanje romanse, velike strasti.. sto je nesto sasvim drugo.

A druga je sasvim tema ( o kojoj si ti pisala ) sta je od ovo dvoje vrijednije i sta je dublje.. o tome nek svako dadne svoj sud, jer svi smo razliciti i svima nam trebaju razlicite stvari da bi rasli i razvijali se , nekom iskljucivo duhovne.. a neko shvata da treba dozivljaje i izvana i iznutra ( dakle oboje) da bi bio kompletan.

Eto, drago mi je da si nasla kompatibilnu ljubav, koju si tako definisala iz svog ugla gledanja i na osnovu svog poimanja. Al to nije bitno.. vazno je da si sretna.

Pa u zdravlje onda. :angel:

Vrh

PostPoslato: 30 Mar 2005, 14:29 
Početnik
Početnik

Mozda..ali za mene romansa ne znaci veliku strast-ali opet dokaz da mi iste termine tumacimo razlicito :) -sto je dobro, jer napokon, sve je dobro.. A Bogu hvala, ja sam u odnosu, koji nije iskljucivo duhovne prirode..Ja znam da svaka prica ima svoj razlog i u ime ljubavi-ja te pozdravljam uz predlog, da si mozda i ti sama mogla nesto reci o svojoj temi :D

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 30 Mar 2005, 16:47 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 11 Dec 2002, 20:27
У наше време људи су дебело слренули са пута и поистоветили љубав са страсти. Па мисле да када прође страст, да је прошла и љубав, а заправо ту никада није ни било љубави. Јер, љубав нема ништа заједничко са физичком привлачности која је основа за распиривање страсти. Засићење телесне привлачности доводи и до губитка страсти, а све то се није ни дотакло љубави.

Овакво жалосно стање је најбоље приказано у недавној констатацији коју сам негде прочитао. Речено је овако: Некада смо "водили љубав", а онда се прешло на "имање секса". Нико више физички чин не назива "вођење љубави". А све је то и попраћено честим мењањем партнера, које је постало толико очигледно. :roll:

Православље по питању могућности опстанка везе, претпоставља постојање љубави. Љубав је и основна порука Хришћанства, а сама спиритуалност којој се тежи управо подразумева Хришћанску љубав. Наравно да то нема никакве везе са телесним страстима. Љубав је искључиво духовна категорија. :angel:

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 30 Mar 2005, 17:40 
DELETED

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 30 Mar 2005, 21:10 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Micelijus je napisao:
Slažem se sa Maran Atom u pogledu skoro svega što je citirao, naročito jer sam i ja mišljenja da prava ljubav nikada ne može proći i da, ako, ono što ljudi nazivaju ljubav, "prođe", onda to i nije bila ljubav. Samo, ja sam mišljenja da se može i treba voljeti i tijelom, i da ne treba u tom segmentu isključivati ljubav. Na kraju krajeva, čovjek je jedinstvo duha i tijela, i ljubav između čovjeka i žene bi trebalo da doživi puninu baš u fizičkom spajanju, a preko fizičkog i u duhovnom, mentalnom i svakom drugom pogledu usavršavati se i napredovati.

Slazem se.

Sto se tice Maron Atona, mislim da je promasio temu. A ljubav nije iskljucivo ni ljubavna ni kategorija strasti, vec tu ima svega i svacega.. jer nijedno ljudsko osjecanje ne dolazi u cistom obliku. Ono je uvijek u integraciji s mnogo raznih stvari.. al ovo zaista nije bila tema.

Da objasnim zasto sam napisala da je tema pomalo banalna.
Pa jednostavno zato , sto se zna i opste je poznato oduvijek, da duhovne
ljude privlace samo duhovne stvari pa o tome je mozda i glupo raspravljati ali eto.. Mozda je poenta bila u tome da se pokaze kako i duhovnost ima svoja ogranicenja..

Medjutim, mislim da je paradoks u tome sto duhovno razvijeni ljudi odu u drugu krajnost te ne dozive nikad onaj intenzitet ljubavi u smislu spajanja prvo fizickog, tjelesnog, putenog( al ne obicno spajanje, vec posebno- kreativno.. isto onako posebno kao rafinisani i uzdignuti ljudski duh) a da iz toga nastaje , ipak malo "drukcija" vrsta duhovne veze.. mislim kao da ima punocu, jacinu.
Mislim da strast podize duh, daje mu gipkost, punocu i sirinu ( naravno samo kod odredjenih vrsta ljudi).

Pozdrav svima :angel:

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 30 Mar 2005, 22:07 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

XIX century je napisao:
duhovne ljude privlace samo duhovne stvari...

Medjutim, mislim da je paradoks u tome sto duhovno razvijeni ljudi odu u drugu krajnost te ne dozive nikad onaj intenzitet ljubavi u smislu spajanja prvo fizickog, tjelesnog, putenog

1. Љубав је духовна категорија. Човек може да воли и без телесног контакта, и обрнуто може да има телесни контакт без љубави.

2. Пошто је љубав духовна категорија, сасвим је за очекивати да духовне људе итекако привлачи љубав. Ако их не привлачи, онда је та духовност заправо лажна и саможива.

3. Љубав никада не подразумева ПРВО спајање физичког. Тачно је да након спајања физичког може да се појави љубав, али барем жене имају потребу да прво доживе емоције пре него дође до физичког контакта. Додуше, у ово време општег отпада и декаденције односа међу половима, не би ме чудило да то више не важи.

:roll:

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 30 Mar 2005, 23:20 
DELETED

Vrh

PostPoslato: 31 Mar 2005, 06:57 
Početnik
Početnik

Milina za citanje i ja se samo pridruzujem i podrzavam gore iznete stavove(Maran Ata i Micelijus), jer ljubav je ljubav, bez odvajanja i deljenja, bez kalkulisanja..a da je "bas tako laka" :) , bilo bi je vise...stoga bismo mogli odnose "upotrebiti" za povecanje ljubavi, za razumevanje-a kada bismo one kategorije ljubavi o kojima pricaju Maran Ata i Micelijus primenili pre fizicke ljubavi(ili bismo malo odlozili "strasno spajanje" bez duse) tada bi odnos odredjenog muskarca i zene mogao da sadrzi mnoge elemente- i strasti, kreacije, rasta i produzetka vrste( jer kakve bi bile divne duse zacete u takvom odnosu :D )
Ljubav treba ziveti i iskoristiti za licnu transformaciju...sto se posledicno odrazava na sve.
Da, duhovnost ima svoja ogranicenja, jer mada ljubav jeste duhovna kategorija, ona je sve, neogranicena, pocetak i kraj, smisao covekovog postojanja..jer Bog je ljubav, neogranicena :angel:

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 31 Mar 2005, 07:50 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat

Pridružio se: 30 Mar 2005, 22:09
Evo da se priključim i ja ovoj lijepoj temi (pod novim imenom, pređašnje bijaše aharon).

Ne bih rekao da duhovne osobe nisu sklone romantici, jer romantika podrazumijeva ljubavnu igru, a i ljubav i igra su nešto što je duboko utkano u sve što je Tvorac stvorio i sigurno blisko svakoj istinski duhovnoj osobi.
Pojam o duhovnjacima kao smrtno ozbiljnim osobama koje manje-više bježe od života na Zemlji i teže nečem nezemaljskom u stvari nije potpun niti dobar.
Jer na Zemlji nema istinski duhovne osobe koja se (barem u nekoliko života) nije dobro prekalila i iskusila život sa svim njegovim i dobrim i teškim stranama.
(Tu mislim na one koji su Zemlju zavoljeli i koji su se aktivno uključili u zbivanja na njoj a ne na prolazne namjernike koji su dolazili da žive samo malo čisto da vide kako je ovdje.)
To što neki privremenim ili čak dugotrajnim odvajanjem od života u ljudskoj zajednici takvoj kakva jeste, lakše postižu usredsređenost i posvećenost je druga stvar, ali svakako nije jedini ni najispravniji put duhovnosti (mislim na monahe i druge samotnjake širom svijeta). To je samo njihov trenutni izbor. Već u sljedećem životu oni obično postaju vrlo aktivni učesnici zbivanja.

Duhovnost nije pobjeći od nečega ili nekoga, nego suočiti se sa svim i svačim (i svakim) ali u tom suočavanju ostati čovjek, ostati čist, ostati vijeran i možda i najvažnije: biti u svemu umjeren.

Eto kada je riječ o strasti. Strast i ljubav ne treba miješati kao pojmove, ali strast u ljubavi ponekad može biti dobrodošla kao pokretač ili osvježenje. Strast u ljubavi je kao vino.
Popiti jednu čašu vina svaki dan ili s vremena na vrijeme je dobro i korisno. Bolja je cirkulacija, dobro dođe za probavu, malo i da razveseli: jednom riječju blagotvorno u svakom pogledu. Ali samo ako je čaša jedna, odnosno ako si u stanju da ti gospodariš svojom potrebom za vinom.
Ali, postane li vino gospodar tebi umjesto ti njemu, onda si nastradao. To duhovne osobe znaju, i zato se klone strasti. Ali to ne znači da se klone romantike, jer romantika je igra a sva Božija djeca vole igru. Ali ako preraste u poigravanje ni to nije dobro.
Dakle sve s mjerom.
Međutim, u svijesti mnogih ljudi romantika znači: strasnu, neobuzdanu ljubav. To je samo mit ljudi koji nisu upoznali ništa bolje od toga.
A sve što je neobuzdano je vrlo opasno. Duhovna osoba može svjesno da se prepusti čak i tome, ali ako prihvati rizik i ako bude spremna na posljedicu koju ta neobuzdanost može da donese, a to je duhovni pad.
A mislim da je svakoj duhovnoj osobi duhovna izgradnja suviše dragocjena da bi se tek tako kockao sa njenim plodovima.
Jer duhovna osoba teži za slobodom, a prepuštanje bilo kojoj strasti znači ropstvo.
Možda je ovo jedan od odgovora na pitanje kojim je započela ova tema.

Uzgred,

Citiraj:
Medjutim, mislim da je paradoks u tome sto duhovno razvijeni ljudi odu u drugu krajnost te ne dozive nikad onaj intenzitet ljubavi u smislu spajanja prvo fizickog, tjelesnog, putenog( al ne obicno spajanje, vec posebno- kreativno.. isto onako posebno kao rafinisani i uzdignuti ljudski duh) a da iz toga nastaje , ipak malo "drukcija" vrsta duhovne veze.. mislim kao da ima punocu, jacinu.

ne vjerujem da bi se Jivan Mukta sa ovim složio. :D
Ne bih ni ja. :D :D

Vrh

Tema posta: Duhovnost i romanika
PostPoslato: 31 Mar 2005, 08:45 
Početnik
Početnik

Ma kako god da se "zoves", nije bitno,-sustina je u tome da kada god procitam ono sto napises ..ja se jako slatko nasmejem i upitam se:odakle izlazi ta lepota, te reci, recenice?Na svu srecu nisam time opterecena(jer svi mi koristimo svoje darove kako znamo i umemo),ali ti naprosto znas da iskazes sve ono sto ja osecam..ali se teze pretacu u reci :D kod mene.
Kako je dobro sto postojis-a i mi sa tobom! :angel:

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 31 Mar 2005, 09:08 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat

Pridružio se: 30 Mar 2005, 22:09
Eh kad bi se moja žena i djeca slagali sa onim što si napisala. :D :D :D
Oni se svakodnevno susreću i sa mojim drugim stranama. :oops: :( :)
U svakom slučaju, hvala ti na lijepim riječima, sestro.:D :D :D

Vrh

PostPoslato: 31 Mar 2005, 09:45 
Početnik
Početnik

Hvala Bogu, brate, sto se susrecu sa citavim tvojim(a i svojim) bicem.
:D
Da ti kazem: to nisu "lepe" reci-vec nesto sto jeste u meni-i mi se tako doticemo,Bogu hvala!

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 31 Mar 2005, 14:37 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 24 Nov 2004, 15:21
XIX century je napisao:
duhovne ljude privlace samo duhovne stvari...

Medjutim, mislim da je paradoks u tome sto duhovno razvijeni ljudi odu u drugu krajnost te ne dozive nikad onaj intenzitet ljubavi u smislu spajanja prvo fizickog, tjelesnog, putenog

Da li ovo ima veze sa pravilom u Katolickoj crkvi da se svjestenici ne mogu zeniti? I zna li neko, zasto je to tako?

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 31 Mar 2005, 15:42 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Пре свега, оригинална тврдња ХХ-а је нетачна. А разлози за целибат РКЦ свештенства не лежи у тој ионако нетачној тврдњи. :wink:

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 18 Posta ] 

Sva vremena su u UTC [ DST ]