banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 30 Jul 2025, 10:50

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 22 Posta ]  Idi na stranicu 1, 2  Sledeća
Autoru Poruka
 Tema posta: KAKO BI,kad bi
PostPoslato: 09 Mar 2005, 10:23 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat

Pridružio se: 15 Feb 2005, 14:49
Evo sta me zanima.
Kako bi jedna od dvije crkve pravoslavne ili katolicke i njihovi pratioci prihvatili kad bi se naucno dokazalo da jedna od njih nije u pravu.
Recimo isusovo rodjenje (postoje dva datuma, a kolko se ja mogu sjetiti isus je samo jednom bio rodjen) znaci neko nije u pravu to je za sigurno jedna od tih dve crkvi , ili recimo kako bi reagovali kad bi saznali da nijedna od njih je u pravu, greska u prepisu, ups.
Ili recimo nesto tako slicno, sa obzirom da je crkva izuzetno veliki biznis, sigurno bi pokusali prekriti i cak mozda nikada ne objaviti ovu cinjenicu sve to u cilju da sacuvaju svoju reputaciju.

ps.nemoj mi samo ovakve odgovore, katolici da kazu kako hriscani su pogrjesili datume i td i obrnuto.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 09 Mar 2005, 10:48 
Stara kuka
Stara kuka

Pridružio se: 21 Dec 2004, 20:02
Ja inace ne volim da se mijesam u ovakve teme, pogotovo ne kad je rijec o religiji. Ali ipak cu navesti mali dio onoga sto mislim.
Ja mislim da se prava istina i samo istina (ma koliko ona bila istinita), nalazi u Vatikanu - i mozda zato sto je to "prava" istina, nije jos stigla na javnost.
A ja mislim da oni nasi "Sveti Poglavari" dobro znaju o cemu je rijec, i kad bi nam rekli istinu - izgubili bi istoriju, izgubili bi vijeru, izgubili bi kapital...
A ja mislim da je nase covjecanstvo zasluzilo da zna istinu. Ovako sami sebi biramo u sta cemo vjerovati i to nas dovodi do zablude, do ratova, do mrznji, preziranja, odvajanja, svadja...
Svestenici, hodze, Papa... nas uce da govorimo istinu, da ne lazemo, a svi smo mi zrtve lazi i prevara.

Ja sam sigurna da postoji ta neka "Knjiga Istine", u nekoj tamnoj sobi u kojoj vec godinama, vjekovima niko nije krocio. Samo je pitanje KAD i DA Li ce nam uopste IKAD biti procitana!

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 09 Mar 2005, 12:20 
Majstor
Majstor

Pridružio se: 11 Mar 2002, 01:00
Stvari kao što su datum Isusovog rođenja ili slične, koje pominje začetnik ove teme, su sasvim nevažne i ništa se na njima stvarno ne temelji.
To pitanje me čak podsjeća na srednjovjekovnu raspravu da li anđeoski horovi sadrže isključivo tenore i soprane ili ima i pokoji bariton, bas i alt (koje su, vjerovali ili ne, vodili oni koji su sebe smatrali glavešinama crkve=Božije prisutnosti na Zemlji), tj. da li se crkvene pjesme mogu pisati i za druge glasove osim tenore i soprane.

Raskoli i podjele u vjerskom poimanju su plod svega drugog samo ne duhovnosti. Duhovna osoba teži da razumije sve, pa i one koji ne razumiju njega, i istinski duhovnjaci iz svih vjerskih pravaca su se oduvijek tako ponašali.
Množina i na žalost većina "vjernika" su to samo spolja, i oni su ti koji prave problem od svega. Za prave vjernike problema (nepremostivih) nema.
Da su religije isključivo biznis kao što tvrdite, ne bi se sigurno održale do danas, jer svaki biznis i druga ljudska konstrukcija ili spletka imaju kratak vijek trajanja.

Knjiga istine već postoji i svima je pristupačna. To je Sveto Pismo (ali i drugi Sveti Spisi) i oni koji sakrivaju i manipulišu da bi održali svoje interese, uključujući i one koji zaista vjeru smatraju samo unosnim biznisom, nisu uspjeli da sakriju ili zatome ništa, mada su oduvijek to pokušavali.
Ono u čemu su uspjeli je da nametnu mnogima sopstvene predstave i uvjere ih da knjige istine kažu ono što su oni u njima razumjeli, a ne ono što stvarno piše.
Ali svako ko umije da čita, može sam da to vidi.

Ko je u pravu od religija na Zemlji? Niko. I svi. Nijedna vjerska zajednica na Zemlji nije sastavljena isključivo od iskrenih tragalaca za Bogom, i nijedna nije sastavljena samo od biznismena i drugih licemjera. Sve su mješovite.
Za svakog vjernika pojedinačno važan je duhovni stav, a ne toliko učenje kojem pripada. Jer vjernici manjkavijih učenja koji su iskreni pokazuju neuporedivo bolje duhovne rezulatate od "vjernika" sljedbenika boljih učenja.
Oni koji su iskreni, u pravu su i čak kada trenutno robuju nekoj zabludi ili pogrešnoj predstavi. U pravu su jer traže, a koji traže ti i nađu. Prije ili kasnije.
Oni koji svjesno izvrću i manipulišu bilo čime i bilo kime, nisu u pravu ma kakv med na ustima imali. To se otkrije. Prije ili kasnije.

Poslednji put menjao aharon dana 09 Mar 2005, 12:42, izmenjena samo jedanput

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 09 Mar 2005, 12:26 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat

Samo da te ispravim u ovoj maloj pogresci koju si izjavio ja nisam rekao da je religija biznis, vec crkve i vjerske ustanove razlicitih vrsta, kao sto i jesu.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 09 Mar 2005, 12:59 
Majstor
Majstor

Pridružio se: 11 Mar 2002, 01:00
Oprosti na pogrešci, ali u suštini moja se primjedba jednako odnosi i na to.
Jer velika većina ljudi na Zemlji osjeća potrebu za pripadnošću nečemu vidljivom i opipljivom, i dokle god su ljudi na takvom nivou svijesti, dotle su vjerske organizacije kao duhovni vodiči jednostavno nužne. Barem velikoj većini ljudi.

A nijedna vjerska organizacija nije imuna na bilo koju opštu bolest i slabost čovječanstva, pa i koristoljublje, manipulacije, licemjerje....

Doći će vrijeme da se i to preraste u stvari to vrijeme već dolazi, ali sada je još uvijek tako kako jest.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 09 Mar 2005, 17:35 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 11 Dec 2002, 20:27
Пре свега, и сам Исус Христос је био видљив и опипљив, па је таква и Његова Црква - Тело Његово - Његова млада која чека свог Женика. :wink:

Друго, Хришћанство није "религија књиге" нити "вера у некакву књигу", него у ЛИЧНОСТ Исуса Христа, који спасава НЕ некаквим учењем записаним у књизи, него својим крстом и благодаћу. Управо у овоме и јесте разлика између свих других белосветских религија и Хришћанства које није религија, него је - крај свих религија. :angel:

Вера у постијање некакве књиге где је "скривена истина" је типична холивудска тематика. Хришћани већ 2000 година знају (далеко пре него је Ватикан уопште и постојао) да је Истина сам Исус Христос, а не некаква књига:

Jovan 14,6. Isus mu reče: ja sam put i istina i život :angel:

Vrh

Tema posta: Re: KAKO BI,kad bi
PostPoslato: 10 Mar 2005, 13:22 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 24 Feb 2005, 17:48
Mr.X je napisao:
Evo sta me zanima.
Kako bi jedna od dvije crkve pravoslavne ili katolicke i njihovi pratioci prihvatili kad bi se naucno dokazalo da jedna od njih nije u pravu.
Recimo isusovo rodjenje (postoje dva datuma, a kolko se ja mogu sjetiti isus je samo jednom bio rodjen) znaci neko nije u pravu to je za sigurno jedna od tih dve crkvi , ili recimo kako bi reagovali kad bi saznali da nijedna od njih je u pravu, greska u prepisu, ups.
Ili recimo nesto tako slicno, sa obzirom da je crkva izuzetno veliki biznis, sigurno bi pokusali prekriti i cak mozda nikada ne objaviti ovu cinjenicu sve to u cilju da sacuvaju svoju reputaciju.

ps.nemoj mi samo ovakve odgovore, katolici da kazu kako hriscani su pogrjesili datume i td i obrnuto.

Hej Mr X.
Mr X, moras dobro da poznajes druge religije da bi nesto rekao.....Dokazi u hriscanstvu se ne zakljucuju na naucni nacin, nego pomocu druge vrste dokaza

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 10 Mar 2005, 14:01 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat

Ustvari ne postoji nikakav dokaz, za postojanje ili ne postojanje, to je prava istina.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 13 Mar 2005, 02:58 
Licno mislim da Isus nije uopste postojao *dobro se zna da su Rimljani i prije i poslije tog perioda vodili krajnje precizne knjige, a nigdje bas da se zapise o njemu* i da je tema bez pravog predmeta - Sasvim je jasno da i velika i mala svestena lica na crkvenoj vlasti znaju da nema boga i samo otimaju pare od naroda danas, dok su u vijekovima iza nas imali pozitivnu ulogu samo kad su njihovi narodi bili u velikim tegobama.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 13 Mar 2005, 09:05 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 21 Jun 2004, 14:08
Ja bih crkvu odvojio od religije,vec sam jednom prilikom rekao da covjek moze biti vjernik a da ne ide u crkvu,jer su crkve danas stvarno biznis i lopovluk (crkve,a ne vjera).
A koliko je istine u svemu to je relativno,ali ljudi u nesto moraju vjerovati...

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 13 Mar 2005, 11:40 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat

Astor_Piazzolla je napisao:
Ja bih crkvu odvojio od religije,vec sam jednom prilikom rekao da covjek moze biti vjernik a da ne ide u crkvu,jer su crkve danas stvarno biznis i lopovluk (crkve,a ne vjera).
A koliko je istine u svemu to je relativno,ali ljudi u nesto moraju vjerovati...

Sa ovim se slazem bez granicno.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 14 Mar 2005, 17:55 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

У Цркву се иде зарад себе и зарад Цркве. Хришћанство нас упућује на заједницу верних, а не на некакво индивидуално седење код куће уз приче око "попова лопова" пијуцакујћи 100 кафу од јутрос. :wink:

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 15 Mar 2005, 11:58 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Maran Ata je napisao:
У Цркву се иде зарад себе и зарад Цркве. Хришћанство нас упућује на заједницу верних, а не на некакво индивидуално седење код куће уз приче око "попова лопова" пијуцакујћи 100 кафу од јутрос. :wink:

Ja to nisam ni rekao ! ali danas su crkve,htjeli mi to priznati ili ne, leglo lopovova i perverzija. Sta se desavalo sa katolickom crkvom u austriji ! , neke islamske frakcije podrzavaju teroriste,a na kraju i neke pravoslavne frakcije podrzavaju ljude koji su ratni zlocinci (htjeli mi to priznati ili ne) !!!
E o tome ti govorim !

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 15 Mar 2005, 15:13 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

А ја ти опет кажем да се у Цркву не иде зарад оних који подржавају "ратне злочинце" (по америчкој оцени), него зарад себе и заједнице верних. Ако гледаш око себе тражећи мане, увек ћеш их наћи. А ако тражиш врлине, и њих ћеш увек наћи. Они први ће да кукају и гунђају како је све "легло лопова и перверзија", а они други ће да виде лепоте заједништва. Угао гледања и сврха гледања битно мења резултат. Песимизам наспурот отпимизму, ако више волиш. :wink:

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 15 Mar 2005, 16:53 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Maran Ata je napisao:
А ја ти опет кажем да се у Цркву не иде зарад оних који подржавају "ратне злочинце" (по америчкој оцени), него зарад себе и заједнице верних. Ако гледаш око себе тражећи мане, увек ћеш их наћи. А ако тражиш врлине, и њих ћеш увек наћи. Они први ће да кукају и гунђају како је све "легло лопова и перверзија", а они други ће да виде лепоте заједништва. Угао гледања и сврха гледања битно мења резултат. Песимизам наспурот отпимизму, ако више волиш. :wink:

Sve je to divno i krasno ,ali kad je vec tako sto popovi i hodze ne podjele svoje velike plate sa sirotinjom,zasto ne udjele nemocnima ,vec svi imaju stomak kao bure! Prave bakarne ograde i zlatne kupole a ljudi crkavaju,ali ipak treba da idu u crkvu i dzamiju i da im ljube ruke...

Ja ne kazem da nema postenih i ovo sto si gore naveo je u sustini tacno ali prvise je problema da bi se na njih tek tako zazmirilo.

P.S. I nisam rekao da ljudi ne treba da posjecuju "bozje kuce" vec da su popovi (pojedinci) i crkva (ne vjera) postali leglo svacega...

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 15 Mar 2005, 18:18 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene

Pridružio se: 04 Avg 2001, 01:00
Maran Ata je napisao:
Ako gledaš oko sebe tražeći mane, uvek ćeš ih naći. A ako tražiš vrline, i njih ćeš uvek naći

A zašto ti u svemu što nije pravoslavno vidiš samo mane? Da li zato što, po sopstvenim riječima, i tražiš samo mane?

I zašto u onome što je pravoslavno vidiš samo vrline? Da li zato što, po sopstvenim riječima, i tražiš samo vrline?

Inače izjava ti je tačna, ali primjeni je i na sebe.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 15 Mar 2005, 20:21 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Astor_Piazzolla je napisao:
Maran Ata je napisao:

Sve je to divno i krasno ,ali kad je vec tako sto popovi i hodze ne podjele svoje velike plate sa sirotinjom,zasto ne udjele nemocnima ,vec svi imaju stomak kao bure! Prave bakarne ograde i zlatne kupole a ljudi crkavaju,ali ipak treba da idu u crkvu i dzamiju i da im ljube ruke...

Ja ne kazem da nema postenih i ovo sto si gore naveo je u sustini tacno ali prvise je problema da bi se na njih tek tako zazmirilo.

P.S. I nisam rekao da ljudi ne treba da posjecuju "bozje kuce" vec da su popovi (pojedinci) i crkva (ne vjera) postali leglo svacega...

Чини ми се да први корак који треба да урадиш јесте да престанеш да осуђујеш друге за ово или за оно, и да не гледаш ни лево ни десно, него испред себе, горе и доле. Осуђивање других чланова Цркве није добро, јер је то у надлежности Господа. То ти је идентично грешци коју људи често праве, када мрзе зато што други имају више материјално благостање од њих, уместо да се сами потруде па да их достигну ако им то већ смета. Огледало је најбољи лек за тебе пријатељу. :wink:

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 15 Mar 2005, 20:24 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Vader je napisao:
Maran Ata je napisao:
Ako gledaš oko sebe tražeći mane, uvek ćeš ih naći. A ako tražiš vrline, i njih ćeš uvek naći

A zašto ti u svemu što nije pravoslavno vidiš samo mane? Da li zato što, po sopstvenim riječima, i tražiš samo mane?

I zašto u onome što je pravoslavno vidiš samo vrline? Da li zato što, po sopstvenim riječima, i tražiš samo vrline?

Inače izjava ti je tačna, ali primjeni je i na sebe.

Зато што је Православна Црква - једна, света, саборна и апостолска Црква коју је основао Господ пре цца. 2000 година и која је тврђава и ступ истине. А ако верујеш у то, онда верујеш и у ово:

2.Kor. 6,15. Kako li se slaže Hristos s Velijarom? ili kakav dijel ima vjerni s nevjernikom?

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 15 Mar 2005, 21:34 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene

Pridružio se: 04 Avg 2001, 01:00
Maran Ata je napisao:
Čini mi se da prvi korak koji treba da uradiš jeste da prestaneš da osuđuješ druge za ovo ili za ono

Jel' ovo Maran Ata napisao ili se meni čini?

Maran Ata je napisao:
Zato što je Pravoslavna Crkva - jedna, sveta, saborna i apostolska Crkva koju je osnovao Gospod pre cca. 2000 godina i koja je tvrđava i stup istine

Da li ovaj odgovor upućuje da ti ovako razmišljaš:

pošto smo proglasili pravoslavnu crkvu najboljom onda smijemo sve ostale vjerske pravce da vrijeđamo, osuđujemo i da im stalno tražimo i ističemo mane (ili ono što mi vidimo kao mane), dok u našoj divnoj i krasnoj pravoslavnoj crkvi smijemo da tražimo i vidimo samo vrline (i ono što mi smatramo vrlinama); u drugima ne smijemo da vidimo pozitivnosti, a kod nas ne smijemo da vidimo mane...jer pobogu, naša crkva je najbolja, pa mi smo je takvom proglasili...a to što to i nema nekog utemeljenja nećemo isticati ni o tome razmišljati jer kao što smo rekli: u našoj crkvi smijemo da vidimo samo vrline.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 15 Mar 2005, 21:40 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Кратко и јасно, а на основу цитата који сам поднео - ил' си вера ил' невера. :D

А пошто се два господара ен могу служити, онда је јасно и ког господара служе ти "остали врески правци". :wink:

Паганизам је то прика. :-?

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 22 Posta ]  Idi na stranicu 1, 2  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]