banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 24 Jul 2025, 20:01

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 7 Posta ] 
Autoru Poruka
 Tema posta: Ppromjene u religiji
PostPoslato: 03 Mar 2005, 18:58 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 24 Nov 2004, 15:21
Da li mislite da su moguce promjene u nekim religijama? Recimo, kod Katolika - da se svjestenicima daa mogucnost da se zene, ili u Islamu da se broj molitvi u toku dana smanji?

(Kao) neki argumnti za ove promjene: kad bi se omogucila zenidba svjestenicima (zaista ne znam zast je to tako?), onda bi se smanjo broj zlostavljanja djece i casnih sestara. Moliti se Bogu 5x u jednom danu je prakticki nemoguce u danasnjem modernom svijetu (osim ako ne radis).

Eto...

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 03 Mar 2005, 19:44 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 11 Dec 2002, 20:27
Промене у којекаквим инославним конфесијама су могуће и дешавају се сваки дан. Овај пример који си навео баш не спада у промену вере, јер је питање целибата римокатоличког свештенства питање еклесијалног уређења, а не вере. Јер да је питање вере, онда би женидбе биле забрањене свима, па и верницима.

Што се тиче мухамеданске секте, мало је оних који живе изван Блиског Истока који то практикују баш како је педофил Мухамед замислио. Они на Блиском Истоку то практикују, устају пре зоре, моле се, одлазе на посао, раде негде до подне, а онда пошто су неиспавани, сви иду на поподневно спавање... То ми је причао неки прика Иранац, како то бива код њих у Ирану... :drinking:

Vrh

PostPoslato: 04 Mar 2005, 10:24 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene

Pridružio se: 04 Avg 2001, 01:00
Dove je napisao:
Moliti se Bogu 5x u jednom danu je prakticki nemoguce u danasnjem modernom svijetu (osim ako ne radis)

To zavisi od toga na kakvu molitvu se misli. Dnevno se može odmoliti mnogo više od 5 molitvi, ako se uzme u obzir da se mogu moliti kratke lične molitve, a to možeš raditi dok hodaš gradom, dok se voziš (posebno ako neko drugi vozi), dok čekaš na red u prodavnici, u čekaonici kod doktora ili pri bilo kakvom čekanju (npr. čekaš nekoga da se nađete u gradu), i u toku mnogim malih predaha koje čovjek ima u toku dana, i na samom poslu i van posla, pa mala molitva kad legneš spavati itd. Kad bi se bar trećina ovih situacija iskoristila za neke kratke i iskrene molitve, to bi bilo mnogo više od 5 molitvi dnevno.

Druga je stvar ako se misli na neke posebne ritualne molitve koje treba da traju možda pola sata, i to u tačno vrijeme, baš kao kod Islamaca, to jeste teže. Problem je što se gubi iz vida ovo što sam gore napisao: mogu se moliti kratke molitve, a za njih itekako ima vremena.

Vrh

PostPoslato: 04 Mar 2005, 17:42 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 24 Nov 2004, 15:21
Vader je napisao:
Druga je stvar ako se misli na neke posebne ritualne molitve koje treba da traju možda pola sata, i to u tačno vrijeme, baš kao kod Islamaca, to jeste teže. Problem je što se gubi iz vida ovo što sam gore napisao: mogu se moliti kratke molitve, a za njih itekako ima vremena.

Na to sam mislila, ritualne molitve.

Vrh

PostPoslato: 05 Mar 2005, 02:05 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat

Pridružio se: 06 Dec 2003, 01:29
Pozdrav Dove

Sto se tice Islama,vecini muslimana je lako obavljati molitvu jer ih je Allah nagradio i bogati su.Dakle vecinu njih spasava nafta :)
A sto se tice nas evropljana,jeste teze,ali kad se nesto hoce sve se moze.Ja radim i stizem.
Allah dz.s je takodjer dozvolio da se propusteni namazi (molitve) mogu nadoknaditi...dakle ja dva namaza il vise namaza mogu odjednom da otklanjam.
Ne moze (makar u islamu) nista da se mijenja,jer je Muhammed s.a.w.s rekao
"Ko unese nesto novo od mog ummeta u vjeru nije od mog ummeta",dakle on je lazov.U islamu nema novotarija i to je strogo zabranjeno.
Zasto klanjanje i dali je to ritual i izmisljotina?
Pogledaj malo bolje ko je redovno klanjao svih 5 namaza,je veoma vitalna i zdrava osoba cak i starci.Zasto?
Zato sto je to vrsta gimnastike i meditacije,slicno kao joga :)
Bog je na sve mislio,to nam je i za odrzavanje zdravlja i mentalnog i fizickog.
A,kako Uzviseni kaze:
"Shvataju oni razumom obdareni"

Svako dobro

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 05 Mar 2005, 10:45 
Voajer
Voajer

Pridružio se: 07 Mar 2002, 01:00
Vise tekstova o povratnicima u Islam

http://islam.dzemat.org/modules.php?nam ... w_topic=49

Vrh