banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 25 Jul 2025, 22:58

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 22 Posta ]  Idi na stranicu 1, 2  Sledeća
Autoru Poruka
 Tema posta: Nije mi jasno....
PostPoslato: 27 Feb 2005, 23:21 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Pridružio se: 12 Jun 2003, 20:06
....zasto toliko Srba kritikuju Bosnjake zbog prihvatanje Islama tj. druga vjera?

Vrh

Tema posta: Re: Nije mi jasno....
PostPoslato: 28 Feb 2005, 09:47 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 12 Feb 2005, 19:58
Grigorii Rasputin je napisao:
....zasto toliko Srba kritikuju Bosnjake zbog prihvatanje Islama tj. druga vjera?

:)
Zato sto su Srbi tzv. "cist" narod koji "nije" prihvatio hriscanstvo.. :)

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 28 Feb 2005, 14:35 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 24 Feb 2005, 17:48
Neki to rade zbog toga sto smatraju da su Bosnjaci na neki nacin izdajnici... kad kazem izdaja mislim na to sto su napustili hriscanstvo i otisli u Islam, ali za onu drugu verziju sto Bosnjaci misle da su iz Bogumila presli u Islam,mogu reci da su i ti Bogumili nekad bili Hriscani, pa su prvo presli dakle u Bogumile, pa u Islam.... Drugi smatraju da Islam nije vera.... E sad Bosnjaci se verovatno s tim ne bi slozili ...

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 28 Feb 2005, 19:02 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

betiss je napisao:
Neki to rade zbog toga sto smatraju da su Bosnjaci na neki nacin izdajnici... kad kazem izdaja mislim na to sto su napustili hriscanstvo i otisli u Islam, ali za onu drugu verziju sto Bosnjaci misle da su iz Bogumila presli u Islam,mogu reci da su i ti Bogumili nekad bili Hriscani, pa su prvo presli dakle u Bogumile, pa u Islam.... Drugi smatraju da Islam nije vera.... E sad Bosnjaci se verovatno s tim ne bi slozili ...

Ali Srbi su najprije bili paganisti pa su prihvatili hriscanstvo. Zar oni nisu "izdajnici", takodje?

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 28 Feb 2005, 19:15 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Pridružio se: 17 Nov 2003, 19:04
Grigorii Rasputin je napisao:
betiss je napisao:

Ali Srbi su najprije bili paganisti pa su prihvatili hriscanstvo. Zar oni nisu "izdajnici", takodje?

=D> :D

Tamo gde sam Ja, ne postoji "moja" ili "tvoja" strana. I u Svetlosti i u Tami Ja Jesam. Ja sam Mracan kao Ambis u koji se moras spustiti, da bi pronasao Ono za cim tragas. U praznini Nistavila Ja postojim.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 01 Mar 2005, 14:41 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Srbi su bili paganisti, ali paganizam ne spada u monoteisticke religije nego se poistovecuje
sa kultovima, a bili su prozeti raznim ritualima, te su imali vise bogova . Prihvatanjem Hriscanstva , Srbi se odricu vise paganskih bogova i prihvataju Jednog jedinog Boga, ali Hriscanstvo oni primaju preko Vizantije od koje nisu bili porobljeni nego preko njihovih misionara... Sad ako je preko misionara, svako je mogao da kaze... hocu,necu....ali je ceo narod prihvatio, dakle bez ikakve prisile od osvajaca ...

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 01 Mar 2005, 18:40 
Početnik
Početnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 22 Nov 2004, 20:13
Citiraj:
Srbi su bili paganisti, ali paganizam ne spada u monoteisticke religije nego se poistovecuje
sa kultovima, a bili su prozeti raznim ritualima, te su imali vise bogova . Prihvatanjem Hriscanstva , Srbi se odricu vise paganskih bogova i prihvataju Jednog jedinog Boga, ali Hriscanstvo oni primaju preko Vizantije od koje nisu bili porobljeni nego preko njihovih misionara... Sad ako je preko misionara, svako je mogao da kaze... hocu,necu....ali je ceo narod prihvatio, dakle bez ikakve prisile od osvajaca ...

:-k.............. [-(

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 01 Mar 2005, 18:54 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

betiss je napisao:

Koliko ja razumijem, nije bilo prisile od strane Osmanlijama. Jeste da su nudili insentivima narodu da uzme Islam, obecali bolje financijsko i socialno stanje, manji porez, i tkd. Ali koliko ja znam, Kuran pise da ljudi nesmeju biti prisilno prebaceni u Islam. Sigurno je bilo slucajeva gdje je bilo tako ali takodje i puno slucajeva kad nisu bili prisilni.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 01 Mar 2005, 19:35 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Kuran kaze, ali mislis da su u Bosni bili blagi Turci... Uostalom da su oni bili blagi ne bi dopreli do Austrije...Bio je veoma visok harac, potcinjenoj raji...dok su Muslimani imali povlastice.... Znas ti koliko je bilo harema tada... i kao oni su bili blagi.... veliki je broj Pravoslavnih stradao... ko nema da plati...nabiju ga na kolac.... ili da prihvati Islam...

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 01 Mar 2005, 21:13 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat

Pridružio se: 06 Dec 2003, 01:29
betiss je napisao:
Kuran kaze, ali mislis da su u Bosni bili blagi Turci... Uostalom da su oni bili blagi ne bi dopreli do Austrije...Bio je veoma visok harac, potcinjenoj raji...dok su Muslimani imali povlastice.... Znas ti koliko je bilo harema tada... i kao oni su bili blagi.... veliki je broj Pravoslavnih stradao... ko nema da plati...nabiju ga na kolac.... ili da prihvati Islam...

Pozdrav.....

Gledam onako sa strane i nekako se odlucih da vam se malo pridruzim.
Pitanje je samo zasto je to toliko bitno ko su bili narodi prije nas?
Pitanje je kako ste toliko sigurni da su nam preci bili upravo ortodoksi?
I pitanje je kako da tako sicusan narod poput nas ovdje voli da raspravlja o politici,i zar nemamo pametnija posla.

"A u vjeru nema prisile"....rece uzviseni Allah dz.s

Kako bi bilo lijepo kada bi svi,ali "svi " shvatili da smo isti,od krvi i mesa,da imamo nesto uciniti na ovoj zemlji u ovom zivotu.Da smo od jednog Boga ,Uzvisenog i Milosnog.

A,rekao je Muhammed s.a.w.s

"Pravi je musliman onaj,koji kad cuje nesto sto ne treba da ga interesuje prodje dostojanstveno,uzdignute glave"

Mada,cesto puta primjenjujem taj hadis u sopstvenom zivotu,pa cesto puta budem i ismijana zbog tog,sto cutim i ne sudim o drugima,a na kraju krajeva dodju i kazu mi:

"Dzenita,bila si u pravu sto si se drzala po strani" :D

pa eto neka svako prosudi ovaj post na svoj nacin

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 02 Mar 2005, 11:57 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Svi smo isti narod,Ok Dzenita...ali zasto bi se taj narod zvao bas bosanskim...
"A u vjere nema prisile", citiram.... ali ne mora da znaci da to ljudi postuju... pogledaj Bosnu... Od Cazina do Trebinja se otkidaju od alkohola, primer... i sad su oni vjernici...tako i nekada ne mora da znaci da su Turci bez prisile Bogumile i Hriscane prevodili u Islam...

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 02 Mar 2005, 12:14 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Dzenita, da Turci nisu bili prisutni ovde, vi ne bi danas bili muslimani... ne vjerujem ni da bi ostali bogumili, jer bogumila je bilo po evropi, pa su nestali.... Ovo ti pricam jer si me pitala koliko smo sigurni da su nam preci ortodoksi....dakle pre Turaka bez Islama... pre Bogumila bez islama i bogumila.. i koja je vjera bila tada.. ocigledno Hriscanstvo ...
Gledajte danas svi imaju svoju verziju istorije, tj povijesti,tj historije..kao i svoj jezik.. i sasvim je logicno da ce muslimani da uce svoju verziju...

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 02 Mar 2005, 19:22 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 11 Dec 2002, 20:27
Та прича о томе како су босанске потурице прешле из богумилске секте у мухамеданску секту не пије воде. Историјске чињенице нам говоре да су Православни под турским зулумом одабрали земљаско благостање и за њега продали душу ђаволу и његовој секти. :roll:

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 03 Mar 2005, 01:03 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Pridružio se: 02 Mar 2004, 18:43
betiss je napisao:
Uostalom da su oni bili blagi

Mislis li da 500 godina vladavine Osmanlija da su htjeli nije bilo dovoljno da zatru svaki trag pravoslavnih na ovim prostorima.
Uporedi samo koliko je Muslimana pobijeno za tri godine ovoga rata,koliko dzamija poruseno samo za prvu godinu rata... mozes zamisliti sta se sve moze unistiti za PET STOTINA GODINA.
Moje je misljenje da su oni bili i te kako blagi.Crkve vam nisu rusili - koliko je crkava izgradjeno za njihovo vrijeme.
Hiljadu razloga da ih volite. :wink:

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 03 Mar 2005, 11:53 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Merhaba je napisao:
betiss je napisao:

Mislis li da 500 godina vladavine Osmanlija da su htjeli nije bilo dovoljno da zatru svaki trag pravoslavnih na ovim prostorima.
Uporedi samo koliko je Muslimana pobijeno za tri godine ovoga rata,koliko dzamija poruseno samo za prvu godinu rata... mozes zamisliti sta se sve moze unistiti za PET STOTINA GODINA.
Moje je misljenje da su oni bili i te kako blagi.Crkve vam nisu rusili - koliko je crkava izgradjeno za njihovo vrijeme.
'
Tacno Merhaba, ali da su Turci pobili tada sve Srbe, ne bi imali izvor prihoda od haraca, ne bi imali zadovoljstva u haremima, ne bi imali radne snage.... uostalom sistem je tada bio feudalni... a mislim da znas sta to znaci..ko je bio gospodar a ko potcinjen... Ne kazem da oni nisu bili vesti.... bili su itekako i tacno su znali sta im odgovara... Kako da Srbi ne predju u Islam kad nisu imali sta da jedu.... porezi su im bili previsoki

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 03 Mar 2005, 12:22 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Merhaba je napisao:
betiss je napisao:

Sto se tice crkva, Merhaba, aplauz =D>

Dosta pravoslavnij crkava jesu podignuti poslije dolaska Osmanlijama. Npr, Tavna, Rmanj, Sv. Nikola, Stara Pravoslavna Crkva Sv. Mikela i Gabrijela, Gomionica, Mostanica, Vozuca, Lomnica i tkd.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 04 Mar 2005, 18:58 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Smesno...... oni su ogromne pare dobijali od haraca . Da se Srbi ne bi digli
na ustanke , a ustajali su cesto, morali su da udovoljavaju ponekad njihovim zahtevima...

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 04 Mar 2005, 19:03 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Након пропасти 1. српског устанка, Прота Матија Ненадовић је код бесних Турака апеловао управо на тај начин: "Каква је корист султану ако побијете све Србе, ко ће плаћати харач..." Ето на основу чега су Срби опстали - не на основу мухамеданске толеранције према њима, него због глади Турака за парама. :roll:

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 05 Mar 2005, 01:50 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat

Pridružio se: 06 Dec 2003, 01:29
betiss je napisao:
Dzenita, da Turci nisu bili prisutni ovde, vi ne bi danas bili muslimani... ne vjerujem ni da bi ostali bogumili

Pozdrav

Da Bog nije htio da se Islam prosiri nebi bilo ovoliko muslimana koliko ih je danas.
Kad se shvati prava bit religije,a tu smo bit malo opsirnije opisivali pod temom "Kur`an i muslimani",onda ti je lako shvatiti i to da je Kur`an zadnja opomena svim narodima,odnosno svima onima do kojih Kur`an dodje.
Bog je htio da nas upozori da Njemu nikoga ne pripisujemo,kako to cini hriscanstvo,a nas dijeli veoma tanka linija.
Indzil,ili Biblija je takodjer od tog istog Boga,Allaha,koja je veoma stara i koju su vijekovima ljudi nesvjesno ili svjesno mijenjali.
U Kur`anu se Bog obraca naglasavajuci da ce On Kur`an cuvati da se ne mijenja.
Dakle,ovim hocu da ti kazem,da priznajem bibliju,kao svoju knjigu i putokaz,ali da ima pojedinosti koje Allah dz.s u Kur`anu ispravlja.
Jer je Isus poslanik,a ne sin,bog i duh

i sta da ti jos kazem,malo mi je bez veze da raspravljam o turcima,jer se ni oni sami ne pridrzavaju Kur`ana i uzimaju se medjusobno dok tamo kaze da je i po mlijeku zabranjeno stupanje u brak.
Mislim da treba svaki covjek da bude svjestan Boga,da sve provuci kako bi shvatio.

Kod:
jer bogumila je bilo po evropi, pa su nestali.... Ovo ti pricam jer si me pitala koliko smo sigurni da su nam preci ortodoksi....dakle pre Turaka bez Islama... pre Bogumila bez islama i bogumila.. i koja je vjera bila tada.. ocigledno Hriscanstvo ...

Rijec hriscanstvo se u bibliji nigdje ne pominje osim u novom zavjetu 1.puta.Otkud vam onda to da je od postanka zemlje bilo hriscanstvo?
Dok u Kur`anu Allah (Bog) jasno naglasava:

"Zadovoljan sam da vam islam bude vjera"

Dakle u Kur`anu se govori kako se zove ta vjera,i to je od postanka svijeta.Nije Allah nista promijenio,nego mi ljudi.

Citiraj:
Gledajte danas svi imaju svoju verziju istorije, tj povijesti,tj historije..kao i svoj jezik.. i sasvim je logicno da ce muslimani da uce svoju verziju...
[/quote]

Vrijeme ce pokazati svoje,mozda ja i ti to necemo dozivjeti,ali ce citavom zemaljskom kuglom da zavlada islam.Ne govorim ti ovo iz prkosa jer je moj Bog i tvoj Bog Bog sviju ljudi,Vjecni i stalni.
Ima mnogo pametnih i obrazovanih ljudi,koji prihvataju islam,i samo se Bogu zahvaljujem sto im je ukazao na pravi put.

Osjecam i previse ljubavi prema svakom covjeku,pa nebih mogla navoditi nesto sto je bilo davno niti danas ja ispastati zbog nekakvog prijasnjeg naroda i njihove proslosti.
Bitno je da postojim ja danas i na ovom mjestu i da slavim svoga Gospodara,a sve mi je ostalo manje vazno (meni kao jedinki)

Svako dobro

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 07 Mar 2005, 18:22 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Коров најбрже расте. То је свима познато, зар не? :lol:

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 22 Posta ]  Idi na stranicu 1, 2  Sledeća