banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 21 Jul 2025, 14:05

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 4 Posta ] 
Autoru Poruka
PostPoslato: 03 Mar 2005, 12:15 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Pridružio se: 12 Jun 2003, 20:06
Ovo me bas zanima. Jel' neko mozda zna? Najstarija koja sam ja nasao na internetu je Manastir "Tavna" kod Bijeljine, podignuta 1530. godine.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 03 Mar 2005, 13:26 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 09 Okt 2003, 09:59
Grigorii,
ja ti ne mogu tacno reci ali procitaj malo po rastko.org.yu

Medjutim mislim da u isocnoj Hercegovini i Zahumlju tamo je pravoslavlja svetosavskog bilo i ranije,jos u doba Nemanjica.Kayem "Svetosavskog" jer u samom jezgru Bosne bila je dominantna "crkva bosanska" koju sada svojataju i Srbi i Hrvati i Bosnjaci,a mnogi izvori govore da je imala pravoslavnih elemenata,iako nije bila dio Srpske Crkve.
Medjutim,to je ako gledas istoriju od Nemanjica pa na ovamo.Ako gledas istoriju pre,.
onda dolazimo do perioda raskola rimskog carstva 476.god. cini mi se,a kasnije i do Justinijanove obnove Rimskog.carstv. nekada jos cini mi se da li u VI ili VII veku.Dakle crkvena istorija BiH je malo komplikovanija ali koga interesuje taj se ne predaje pred teskocama.

Grigorii preporucujem ti forum http://pub37.ezboard.com/bistorijabalkana tamo se o tim temama prica nasiroko i sa argumentima.
Recimo znam ucesnika u diskusiji koji ima u elektronskom formatu preko 500 istorijskih knjiga,vecinom o EX YU,i koristi tu bazu znanja kada raspravlja.

pozdrav.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 03 Mar 2005, 15:37 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Pridružio se: 12 Jun 2003, 20:06
iks pe je napisao:
Grigorii,
ja ti ne mogu tacno reci ali procitaj malo po rastko.org.yu

Medjutim mislim da u isocnoj Hercegovini i Zahumlju tamo je pravoslavlja svetosavskog bilo i ranije,jos u doba Nemanjica.Kayem "Svetosavskog" jer u samom jezgru Bosne bila je dominantna "crkva bosanska" koju sada svojataju i Srbi i Hrvati i Bosnjaci,a mnogi izvori govore da je imala pravoslavnih elemenata,iako nije bila dio Srpske Crkve.
Medjutim,to je ako gledas istoriju od Nemanjica pa na ovamo.Ako gledas istoriju pre,.
onda dolazimo do perioda raskola rimskog carstva 476.god. cini mi se,a kasnije i do Justinijanove obnove Rimskog.carstv. nekada jos cini mi se da li u VI ili VII veku.Dakle crkvena istorija BiH je malo komplikovanija ali koga interesuje taj se ne predaje pred teskocama.

Grigorii preporucujem ti forum http://pub37.ezboard.com/bistorijabalkana tamo se o tim temama prica nasiroko i sa argumentima.
Recimo znam ucesnika u diskusiji koji ima u elektronskom formatu preko 500 istorijskih knjiga,vecinom o EX YU,i koristi tu bazu znanja kada raspravlja.

pozdrav.

Hvala za linkove, iks pe. Znam da u istocnoj Hercegovini Srbi su imali pravoslavne crkve mnogo ranije nego u samoj Bosni (npr, Dobricevo, Zavala i tkd) ali mene zanima bas u Bosni, ne u Hercegovini tj. Zahumlje.

Sto se tice Srbije, najstarija sto sam mogao naci je Studenica kod Novog Pazara (cini mi se podignuta 1198) i onda poslije te, Zica kod Krusevca (1205)

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 03 Mar 2005, 15:47 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 11 Dec 2002, 20:27
Srpska pravoslavna crkva u Bosni i Hercegovini

Читај овде:

http://www.rastko.org.yu/rastko-bl/isto ... bih_l.html

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po