banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 29 Jul 2025, 20:40

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 11 Posta ] 
Autoru Poruka
PostPoslato: 15 Mar 2005, 14:15 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene

Pridružio se: 04 Avg 2001, 01:00
Otvaram ovu bitnu temu ponukan onim što se piše na temi "Ponovno građenje Ferhadije" i nečim što je aharon napisao na drugoj temi...i time što uviđam da mnogi ne znaju ove vrlo bitne stvari a koje bi morao da zna aspolutno svako ko se smatra vjernikom. Ono što sam pisao sam potkrijepio citatima iz Svetog Pisma.

aharon je napisao:
Građenje hramova (istorijski dokazano a vidi se i sada) ne doprinosi mnogo duhovnoj izgradnji čovjeka.
Prema tome, mislim da bi njihovo građenje u velikim razmjerima vrlo malo doprinijelo ičemu osim međusobnom inaćenju i naduravanju naroda na ovim prostorima.

Ono što treba graditi je ljudskost, širokogrudost, čovjekoljublje, razumijevanje, vrednoću i druga načela istinske duhovnosti.
Koji hram tu i tamo, gdje ljudi zaista osjećaju potrebu za njim, može da se napravi, ali najbolje što skromniji i isključivo prilagođen funkciji, možda čak i od drveta.
Silni novac koji se troši/traći na izgradnju građevina mnogo bolje bi se upotrijebio na druge načine. Ovako prečesto služi samo umirivanju savjesti onih koji su do njega na tuđ račun došli (osim časniha ali rijetkih izuzetaka).

Kao i aharon smatram da hramovi ne doprinose (mnogo) duhovnosti naroda, i njegovoj duhovnoj izgradnji. A najbitnija je duhovnost naroda, i svih pojedinaca u njemu. Hramovi nisu bitni, osim ako mogu doprinijeti toj duhovnosti, a vidimo da ne doprinose nešto značajno, osim možda kod vrlo rijetkih pojedinaca. Samim tim predstavljaju prije svega trošak novca, inaćenje, uzizanje ega, prkos prema pripadnicima druge vjere, izvor zabluda o nekoj nazovi duhovnosti jer, eto, imamo hram itd. Dakle same negativnosti i zla, koje još više udaljavaju od prave duhovnosti.

Sve se to može vidjeti ako se pogleda oko sebe. Koliko je Banjaluka sada duhovnija kad ima hram u centru grada? Koliko bi muslimani bili duhovniji ako se ponovo izgrade džamije? Zablude i samo zablude. Zavaravanja sebe.

Duhovna izgradnja i duhovni rad se mogu raditi bez ikakvih objekata od drveta i kamena, čak je rečeno da tako i treba biti, Isus Hrist je jasno i otvoreno to rekao. A hramovi sa opet potenciraju :( kao nešto bitno, nešto duhovno, nešto što će nas približiti Bogu. Ljude Bogu približava njihova duhovnost i ništa drugo, ako to neki postignu kroz obilaske hramova - svaka čast, ali to su pojedinci koji su shvatili da duhovnost nije u obilasku vjerskih objekata već u redovnom ličnom duhovnom radu, promjenama sebe u bolju, čovječniju, duhovniju osobu, a obilaske hramova smatraju nečim usputnim, a ne presudnim.

Vladika Nikolaj Velimirović je u jednoj knjizi napisao jednu svoju veliku spoznaju, da je istorija Izraelskog naroda (zapisana u Starom Zavjetu) zapravo istorija Srpskog naroda. Svako ko je pažljivije čitao Stari Zavjet i razmišljao o tome mogao je vidjeti koliko je to tačno - uglavnom nama na sramotu!

Evo malo za one koji ne znaju o tome, a vrlo je zanimljivo, Izraelci su dobili nalog od Boga da izgrade hram u kome bi služili Bogu, i oni su ga izgradili, i Bog lično je posvetio taj hram čudotvornim događajem da je to bilo vidljivio svima. Ali im je Bog jasno rekao da ako ne budu slijedili Božije zakone sam Bog će odbaciti taj hram koji je posvetio, dovešće okolne narode da ga razruše, ukradu sveto hramsko posuđe, pobiju i porobe sveštenike i narod. Izraelci su odstupili od Boga, i Bog je ispunio svoje obećanje (prijetnju). Hram je više puta rušen. Kad su se Izraelci vratili pameti, i shvatili zašto je hram srušen a narod pobijen i porobljen onda su se vraćali Bogu, vraćali su se svojoj unutrašnjoj duhovnosti, vraćali su se Božijim zakonima. Tada su dobijali Božiji blagoslov pa su opet gradili hram (po naređenju cara Kira). Ali u vrijeme Isusa Hrista Izraelci nisu prepoznali Isusa kao Božijeg sina i poslanika, i sam Isus Hrist je rekao da će Jerusalim biti razrušen jer nije prepoznao ko ga je pohodio (ko mu je došao).
Isus Hrist je rekao svojim učenicima za Jerusalimski hram (slavu i diku tadašnjeg sveštenstva i neprosvijećenog naroda koji nije znao da je duhovnost u ljudima a ne u hramovima):

I izišavši Isus iđaše od crkve, i pristupiše k njemu učenici njegovi da mu pokažu građevinu crkvenu. A Isus reče im: ne vidite li sve ovo? Zaista vam kažem: neće ostati ovdje ni kamen na kamenu koji se neće razmetnuti. (Matej 24, 1-2)

Istorija zna da je Titus Flavius Sabinus Vespasianus (39-81), Rimski car u periodu 79-81 godine nove ere, u 70. godini razrušio Jerusalimski hram, dakle nekih 30-tak godina nakon Hristovog proročanstva da će se to desiti.

Iz ovog Hristovog proročanstva, iz cjelokupnog Hristovog učenja, i iz ovog događaja rušenja Jerusalimskog hrama po Hristovoj najavi, iz svega toga se jasno može vidjeti da li su Ocu, Sinu, Duhu Svetom bitniji hramovi (pusta ritualna forma i slika duhovnosti) ili im je bitnija lična duhovnost koju ljudi treba da gaje u sebi samima. Jer da su Izraelci bili duhovniji prepoznali bi Isusa Hrista. Da su njihovi preci bili duhovniji ne bi odstupili od Božijih zakona. A proizvodi te neduhovnosti su bile Božije dozvole da se Jerusalimski hramovi ruše (jer se ništa ne dešava bez Božijeg odobrenja). Bog lično u Starom zavjetu Izraelcima obećava da će navesti okolne narode na njih da im oni poruše vjerske objekte, da ih ubijaju, porobljavaju, a sve zato što su odstupili od Božijih zakona i samim tim od prave duhovnosti i rada na svojoj ličnoj duhovnosti kroz lično približavanje Bogu u duhu.

nastavak >>

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 15 Mar 2005, 14:16 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene

Evo šta je proroku Jeremiji rekao jedan od Babilonskih porobljivača koji su porobili Jerusalim, spalili ga, razrušili, uništili Jerusalimski hram, pobili i porobili Izraelce:

I uzevši zapovjednik stražarski Jeremiju reče mu: Bog tvoj izreče ovo zlo za ovo mjesto; i nanese i učini kako reče, jer zgriješiste Bogu i ne slušaste glasa njegova, zato vas snađe ovo. (prorok Jeremija 40, 2-3)

Dakle sam porobljivač je svjestan zašto se to desilo Izraelcima, i on sam kaže zašto se to desilo. Kaže da se to desilo jer Izraelci nisu slušali glasa Božijega. A ne kaže da se to desilo jer nisu imali više izgrađenih hramova. I nije ih od toga što im se desilo spasio Jerusalimski hram koji je bio posvećen lično od strane Boga (što naši današnji vjerski objekti nisu), već je i sam taj hram bio razrušen i opljačkan. A Bog je to unaprijed najavio i rekao da će se to desiti - jer su Izraelci odstupili od Boga u duhu, a sama ritualna vjerska forma u hramovima im se ništa ne računa, i nije ih mogla spasiti.

Pa nije li to jasan pokazatelj šta Bog cijeni kad je u pitanju ljudska duhovnosti i načini njenog izražavanja, a šta smatra za ispraznosti, prijetvornosti, muljažu, prodavanje magle?!?

Sam Bog je u prorocima jasno rekao:

Riječ koja dođe Jeremiji od Boga govoreći: stani na vratima doma Božijeg, i oglasi ondje ovu riječ, i reci: čujte riječ Božiju, svi Judejci, koji ulazite na ova vrata da se poklonite Bogu. Ovako govori Bog nad vojskama, Bog Izrailjev: popravite svoje putove i djela svoja, pa ću učiniti da stanujete na ovom mjestu. Ne uzdajte se u lažne riječi govoreći: crkva Božija, crkva Božija, crkva Božija ovo je. Nego doista popravite svoje putove i djela svoja, i sudite pravo između čovjeka i bližnjega njegova. (prorok Jeremija 7, 1-5)

Dakle jasno im Bog kaže da sa ne uzdaju u crkve (objekte od drveta i kamena) i to uzdanje Bog još naziva lažnim riječima, već im jasno kaže da je bitno to kakvi su kao ljudi, kako se ponašaju. To je proroku Jeremiji naloženo da im kaže na vratima doma Božijeg, dakle na ulazu u crkvu, da im to viče, jer mnogi od onih koji idu u crkve ne znaju šta je bitno, već slijede neke običaje i tradiciju a zanemaruju ono što je bitno, zanemaruju suštinu, i još se pri tom uzdaju u lažne riječi da ih nešto spasava i čini duhovnim odlazak u crkve, kao što i kaže Bog:

Eto, vi se uzdate u riječi lažne, koje ne pomažu. Kradete, ubijate i činite preljubu, kunete se krivo, i kadite Valima, i idete za drugim bogovima, kojih ne znate; pa onda dohodite i stajete preda mnom u ovom domu, koji se zove mojim imenom, i govorite: izbavismo se, da činite sve ove gadove. Je li ovaj dom, koji se zove mojim imenom, u vašim očima pećina hajdučka? Gle, i ja vidim, veli Bog. (prorok Jeremija 7, 8-11)

I još im Bog obećava da će razrušiti taj hram u koji se Izraelci uzdaju kao što je razrušio prethodni u Silomu koji je sam odabrao i posvetio:

Nego idite sada na moje mjesto, koje je bilo u Silomu, gdje namjestih ime svoje ispočetka, i vidite što sam mu učinio za zloću naroda svojega Izrailja. Zato sada, što činite sva ona djela, veli Bog, i što vam govorim zarana jednako, a vi ne slušate, i kad vas zovem, a vi se ne odazivate, zato ću učiniti tomu domu, koji se zove mojim imenom, u koji se vi uzdate, i ovomu mjestu, koje dadoh vama i ocima vašim, kao što sam učinio Silomu. I odbaciću vas od lica svojega. (Jeremija 7, 12-15)

Ono što se ovde može veoma jasno vidjeti je upravo ono što je predmet ove teme a to je da Bog uopšte ne mari za vjerske objekte (čak i one koje je on lično posvetio i odabrao) ako u samom narodu nema prave unutrašnje duhovnosti, duhovnosti koja ne izvire iz vjerskih objekata na što nas jasno upućuje istorija Izraelskog naroda, a i svaka druga istorija, pa i naša novija istorija. Prava duhovnost i ono što Bog traži od ljudi proističe iz onoga što ljudi misle, osjećaju, žele, namjeravaju, iz njihovih riječi i djela. Na tome treba raditi a ne na trošenju novca na objekte od kojih nema neke duhovne koristi, već naprotiv - mnogima predstavljaju kamen spoticanja i zamku jer u njima izazivaju prkos, inat, egoizam, zavist, predmet nacionalističkog prepucavanja i samouzdizanja, lažni osjećaj neke nacionalne snage na ovim prostorima, dakle same plodove i pokazatelje neduhovnosti i duhovnog i moralnog pada.

I zašto se onda neko čudi što nam je ovako kako je, kad je u Svetom Pismu sve ovo najavljeno?!?!? Zašto se neko čudi što je Bog odobrio rušenje "svetinja" na Kosovu? Zašto se neko čudi prošlogodišnjem požaru u Hilandaru? Istorija Izraelskog naroda je istorija Srpskog naroda. Zašto ne učimo iz istorije? Zašto ne učimo iz Svetog Pisma gdje su stvari tako jasne napisane kao u stihovima koje sam ovde citirao da je prosto žalosno da nekima to još uvijek nije jasno? I zašto neki žele da odbrane svoj stav kad je sve jasno crno na bijelo zapisano i unaprijed najavljeno u Svetom Pismu?

Sve isto važi i za džamije i bilo koje vjerske objekte. Čuo sam da je Muhammed rekao da će pravljenje velikog broja džamija i njihovo ukrašavanje najaviti kraj (ili početak kraja) islama ili onoga kako ga mnogi iskrivljeno shvataju. Ni suština Islama nije u vjerskim objektima već u unutrašnjoj ličnoj duhovnosti i pobožnosti.

Religija je rođena sa "ludakom", on je temelj, a zidove grade logičari koji su u suprotnosti sa osnivačem. Stoga je religija lijepa samo na izvoru - i nigdje drugdje. Što je udaljenija od izvora, to je ružnija, a nakon izvjesnog vremena, ona zaista, postaje antireligiozna. (Osho)

Poslednji put menjao Vader dana 15 Mar 2005, 21:26, izmenjena samo jedanput

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 15 Mar 2005, 15:02 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Pridružio se: 17 Nov 2003, 19:04
[-o<

e kada bi svi to tako razumili.. ;)

Tamo gde sam Ja, ne postoji "moja" ili "tvoja" strana. I u Svetlosti i u Tami Ja Jesam. Ja sam Mracan kao Ambis u koji se moras spustiti, da bi pronasao Ono za cim tragas. U praznini Nistavila Ja postojim.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 15 Mar 2005, 15:26 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 11 Dec 2002, 20:27
Нисам читао оволико дугачке текстове, јер се толико времена за губљење нема.

Само укратко да кажем да Православни верују да грађевина као грађевина има исту важност као и сва друга Божја материјална творевина. Само што црква као грађевина има и далеко дубљи и симболички смисао. Детаљи у и око грађевине имају за задатак да олакшају, допринесу и помогну човеку и његовим чулима да се лакше, боље и снажније сконцентрише не на земаљско него на божанско.

Био сам у прилици да разговарам са Протестантима који су прешли у Правослаље, и да чујем њихове утиске о нашим храмовима. Сви су наглашавали како сам улазак у Православни храм и изглед самог храма говори човеку да није дошао на неко обично место, као и да у човеку побуђује осећање божанске присутности.

Slika

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 15 Mar 2005, 16:58 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 03 Okt 2004, 19:06
Ja nisam neki poseban vjernik, a nisam ni protiv drugih vjera, naravno. Samo me najvishe isfurava kad se ljudi prave pametni i izokrecu tudje izjave. Shto se crkava i dzamija tiche, meni nisu potrebne ni jedne ni druge, ako hocu da se pomolim Bogu, mogu se pomoliti i kod kuce... Ali, samo mi je krivo shto se pojedini ljudi na ovom forumu prave prepametni, prekulturni i preobrazovani, a niko nikog ne poznaje, te se ne moze suditi ko je kakav. Iako je ovo posljednje bilo offtopic, molim da se ne izbrishe.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 15 Mar 2005, 17:26 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat

Pridružio se: 15 Feb 2005, 14:49
Lisa_Simpson je napisao:
Ja nisam neki poseban vjernik, a nisam ni protiv drugih vjera, naravno. Samo me najvishe isfurava kad se ljudi prave pametni i izokrecu tudje izjave. Shto se crkava i dzamija tiche, meni nisu potrebne ni jedne ni druge, ako hocu da se pomolim Bogu, mogu se pomoliti i kod kuce... Ali, samo mi je krivo shto se pojedini ljudi na ovom forumu prave prepametni, prekulturni i preobrazovani, a niko nikog ne poznaje, te se ne moze suditi ko je kakav. Iako je ovo posljednje bilo offtopic, molim da se ne izbrishe.

Slazem se sa prvom i trecom recenicom,u potpunosti. Sa ostatkom teksta ne mogu jer je baziran na tvom licnom razocarenju u nesto ili nekoga a ja mislim da mogu pogoditi u sta.Zato bih da te ispravim da se niko ne moze "praviti" preobrazovan , prepametan i prekulturan, ustvari niko to ne moze fizicki. Niti se moze "praviti " moze samo biti , kulturan, obrazovan i pametan.A ja vec znam ko su ti ljudi na ovom forumu draga LISA SIMPSON.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 16 Mar 2005, 18:03 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 24 Feb 2005, 17:48
pssst!

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 16 Mar 2005, 18:56 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 24 Nov 2004, 15:21
Potpuno si u pravu Vader, ali nekim ljudima je potrebno to mjesto gdje misle da su blize Bogu. Druga uloga vjerskog objekta je taj drustveni ili socialni dio zivota gdje ce se ljudi okupljati, vidjati, gdje se cuju neki dogadjai iz kraja i slicno. Jer ici u crkvu svke nedjelje znaci druziti se s ljudima (bar ovdje, obicno poslije sluzbe se ide na caj, kafu ili je nesto organizovano (prikupljanje para za ovo ili ono, obicno)) tako da nije samo moliti se Bogu.

Sad malo OT: stavrno su ti dugi postovi, ja bih stavrno voljela da procitam tvoje misljenje ali ne i sva ova citiranja. Zaista, da li je bas toliko potrebno?

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 16 Mar 2005, 20:06 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 24 Feb 2005, 17:48
Nije bas tako.....razlog zasto ljudi ne smatraju verske objekte znacajnim je zato sto ne znaju da se njima sluze...ne svojom krivicom.....nego propustom svojih roditelja....ali i svih onih koji znaju nesto o tome a ne prenose im to na adekvatan nacin...

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 16 Mar 2005, 22:25 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene

Dove je napisao:
stavarno su ti dugi postovi, ja bih stvarno voljela da procitam tvoje misljenje ali ne i sva ova citiranja. Zaista, da li je bas toliko potrebno?

Nekad jeste, nažalost. Nekad čovjek ima puno toga za reći a da sve to smatra bitnim, i onda to ponekad ispadne mnogo. Znam da je to problem jer bi ljudi radije čitali tekst od par redova, ali neke stvari se ne mogu izreći u par redova. Bitniji je kvalitet tekstova nego njihova veličina. Recimo na forumima većina osoba piše kratke tekstove, ali veliki broj njih piše gluposti ili stvari koje nemaju veliku vrijednost, i onda ja više volim pročitati veliki tekst od osobe za koju znam da dobro piše i da iz tog teksta imam nešto naučiti nego čitati niz kratkih tekstova iz kojih znam da nemam ništa lijepo naučiti, već se samo još mogu iznervirati.

A što se tiče citiranja Svetog Pisma ono je ovde od presudne važnosti, da ne bi ispalo da nešto sam izmišljam, već da se vidi da se mišljenje koje imam i stvari koje potenciram poklapaju sa onim što piše u Svetom Pismu.

Kada bi se ljudi više držali onoga što piše u Svetom Pismu, a manje nekakve tradicije koja se usvaja samo zato što predstavlja "nacionalni identitet" (što nikako nije valjan razlog) bilo bi nam mnogo bolje, bili bismo bliži Bogu a i On nama. A ovako smo prepušteni svemu i svačemu, i mnogi krivicu za to traže u drugima. Svi su im drugi krivi, svi su se urotili na jadne Srbe, a oni sami su divni.

Koliko sam vidio mnogi tradicionalisti i "veliki Srbi pravoslavci" uopšte ne drže dovoljno ozbiljno do Svetog Pisma i jasnih Božijih poruka u njemu, niti ga čitaju niti ga poznaju. Sramota. To je izvor našeg zla.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 17 Mar 2005, 01:11 
Pripravnik
Pripravnik

Pridružio se: 10 Sep 2001, 01:00
svaka religija na ovom dunjaluku isijava duhovnost,a to joj je i zadaca
da licnom produhovljenoscu vijernik kroz razlicita zivotna razdoblja dolazi
do spoznaja ili tobe kako bi se pomocu licne duhovnosti sto blize priblizio
Alahu ,Bogu,ili Svevisnjem ,za sta kao nagradu na ovom svijetu dobija
zdravlje srecu ljubav djecu i td a na onom svijetu edenske parkove gdje je sve vjecno i savrseno..........

vjera je individualna stvar i pravo svakog covjeka da misli i vjeruje u ono za sta misli da je u tome mir i spas........i niko ga u tome ne smije
remetiti sputavati dekoncentrisati jer mozda je upravo taj trenutak ,trenutak spoznaje i poruka kako opstati medju ljudima .sve ovo
na ovom dunjaluku bi bez ljudi savrseno funkcionisalo .ljudsko bice zloupotrebljava dar pameti i skrece u sve neprohodnije staze bezumlja i
stranputica.....a sve je tako jednostavno ................kao pocetak i kraj

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 11 Posta ] 

Sva vremena su u UTC [ DST ]