banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 18 Jul 2025, 12:35

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 11 Posta ] 
Autoru Poruka
 Tema posta: On, Ona ili Ono?
PostPoslato: 24 Jan 2005, 15:17 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 24 Nov 2004, 15:21
Skoro sam cula da se u Protestanskoj crkvi zagovara da bi Bog (ON) ustavri mogao biti ONA (ZENA). Sta mislite o tome, da li to ima ikakvog smisla? Da li Bog uopste ima pol?

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 24 Jan 2005, 17:29 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 11 Dec 2002, 20:27
Нема. Спол је искључиво материјалне конотације, и нема ништа заједничко са Божјом природом. То што се ваплоћење Бога десило у муком облику, има своје разлоге у стварању првог човека Адама који је одвео људе у смрт... па је онда други Адам - Исус Христос морао да спасе људе од те смрти... :drinking:

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 24 Jan 2005, 19:23 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 27 Jul 2004, 10:18
Ima smisla, bolje da bude Ona - patrijarhat je zlo, a muskarci su niza i stetna vrsta... :fadein:

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 24 Jan 2005, 23:06 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Pridružio se: 17 Nov 2003, 19:04
Dalek je napisao:
Ima smisla, bolje da bude Ona - patrijarhat je zlo, a muskarci su niza i stetna vrsta... :fadein:

:lol:
Sto je ovo osudjuce bilo...
Ili razocaravajuce... :(

Tamo gde sam Ja, ne postoji "moja" ili "tvoja" strana. I u Svetlosti i u Tami Ja Jesam. Ja sam Mracan kao Ambis u koji se moras spustiti, da bi pronasao Ono za cim tragas. U praznini Nistavila Ja postojim.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 25 Jan 2005, 15:57 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Ni osudjujuce, ni razocaravajuce. Samo sarkazam zasnovan na realnosti.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 25 Jan 2005, 17:37 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

mislis da je realnost ovo sto si rekao?

Zanimljivo.
A kako tumacis i vidis tu realnost?

Tamo gde sam Ja, ne postoji "moja" ili "tvoja" strana. I u Svetlosti i u Tami Ja Jesam. Ja sam Mracan kao Ambis u koji se moras spustiti, da bi pronasao Ono za cim tragas. U praznini Nistavila Ja postojim.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 25 Jan 2005, 21:56 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Priznajem da sam se malo nespretno izrazio - moj naglasak je bio vise na reci "sarkazam" nego na "realnost". Rec "realnost" u meni budi gomilu raznoraznih znacenja u koja ne bih da se zapetljavam. Tako da cu radije da tumacim rec "sarkazam". Ovaj i ovakav svet (ovde vise mislim na politicke odnose i srukture moci nego na metafizicko tumacenje pojavnosti) oblikovali su muskarci zadnjih dve-tri hiljade godina. Zapocinjali su svoje ratove, pravili sebi religije i ideologije da bi se zbog njih kasnije ubijali, zene su uglavnom tretirali kao niza bica ( u jevrejskim religijama cak odgovorna za sve zlo u svetu) i kao prema takvima se ponasali, klali, silovali, cerecili, nabijali na kolac, itd. Uvek biti jaci, bolji, snazniji, agresivniji, sa vecim polnim organom... Naravno, ovo je karikirana crno-bela slika, ali cini mi se da moze lepo da objasni dosta kako istorijskih, tako i danasnjih dogadjanja... Sto bi rek'o James Brown - "This is a man's world". Iz te perspektive se ne bih zalio da se npr. u sveto trojstvo uvede zenski element, mozda bi bilo i pozitivnih posledica na duze staze (ako se ne varam, u aramejskom originalu "Sveti Duh" i nije bio muskog roda, muskost je zadobio svestenickim prevodjenjem). Takodje, iz te perspektive muski rod deluje kao glavno djavolovo oruzje, koje ce na kraju da unisti ceo svet... Heh, sada vec preterujem. Bilo kako bilo, ovo gore izneseno je moja implicitna teorija za koju sam svestan da ju je tesko dokazati, tako da niti mnogo razmisljam o njoj, niti mi se mnogo raspravlja o svemu tome. Odoh sada da ostavim jedan link na temu o vipassana meditaciji... Pozdrav!

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 25 Jan 2005, 22:24 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Ja sam cesto sarkazan kada su u pitanju neke istine o musko zenskom odnosu kao i djelovanju ljudi u duhovno materijalnoj realnosti. Mozda vak i ponekad cinican. Ali, iako znam da ni jedno od to dvoje ne moze pomoci, ipak to radim. Znaci kuzim, koliko mogu sa ove strane kompa, kakav ti je osjecaj.
Slazem se da je ovo svijet muskaraca, i da ovakav svijet nije ono sto bi trebalo biti. Cesto i sam mislim da bi zene mogle mnogo bolje urediti svijet, ali ko zna. Svi se mijenjajuu kada dobiju moc u ruke. Nisu su svi muskarci crni a zene bijele. Mislim da se svako susretao sa zenama cija je akgresija i mrznja veca nego u muskaraca. Isto tako sreo sam muskaraca koji imaju vise razvijenost emocija nego zene.
Ako cemo gledati koliko toliko realno, nemoguce je reci sta bi bilo bolje i ko bi bolje vodio svijet. Uf... stvarno tesko.

A u vezi teme.
Tradicija kao i sve religije su se odnosile prema bogu kao muskarcu. Mozda je to sve nastalo u smislu muske jacine i zastite. Ko zna. Mozda je upitanju obicno ubjedjenje, kao i moguce je da je sve stvoreno u vidu kontrole mase. Postoje neke cinjenice koje govore da su sve religije koje mi poznajemo u pocetku bile ispravne i nisu djelile istinu niti musko-zensko. Ali kasnije su palo u ruke globalnih kontrolora. Ne znam. Ali mi tu nesto jako smrdi.
Ja se bogu obracam cas kao muskarcu, cas kao zeni. A cesto i kao TO. Mozda ovo zadnje i cesce. Sve zavisi od toga sta trenutno kod mene preovladava ili sta bi htio koja osobina da prevlada.
Iako sam ubjedjen da je bog TO. Znaci bez ikakvog roda.
No, oblik ili pol apsolutno mi nije bitan. Bitan je feeling koja imam od toga. A ne kojeg je bog pola.

Pozdrav.

Vrh

Tema posta: Re: On, Ona ili Ono?
PostPoslato: 27 Jan 2005, 23:11 
Početnik
Početnik

Pridružio se: 27 Jan 2005, 21:23
U protestantskoj crkvi se svasta desava i tamo ima raznih struja, od onih koji su za legalizaciju homoseksualnih svestenika i vernika pa do ideja o zaredjenju zena. Generalno hriscansko stanoviste je da je Bog musko. Adam je stvoren po njegovom liku a zena od Adama. I tu je raspravi pocetak i kraj. Kada bi to izmenili pala bi im cela patrijarhalna koncepcija.

Dove je napisao:
Skoro sam cula da se u Protestanskoj crkvi zagovara da bi Bog (ON) ustavri mogao biti ONA (ZENA). Sta mislite o tome, da li to ima ikakvog smisla? Da li Bog uopste ima pol?

Vrh

PostPoslato: 28 Jan 2005, 14:42 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 24 Nov 2004, 15:21
Gwydion je napisao:
U protestantskoj crkvi se svasta desava i tamo ima raznih struja, od onih koji su za legalizaciju homoseksualnih svestenika i vernika pa do ideja o zaredjenju zena. Generalno hriscansko stanoviste je da je Bog musko. Adam je stvoren po njegovom liku a zena od Adama. I tu je raspravi pocetak i kraj. Kada bi to izmenili pala bi im cela patrijarhalna koncepcija.

Kad kazes zaredjenju zena, da li mislis da su zene svjestenici? Ako je to - onda to nije samo ideja, to vec odavno postoji. Brzo ti zavrsi ovu raspravu, iznese svoje generalno misljenje i gotovo.

Vrh

PostPoslato: 28 Jan 2005, 16:39 
Početnik
Početnik

Pridružio se: 27 Jan 2005, 21:23
To su frakcije za koje je pitanje da li su priznate. Ne pratim previse pa ne znam. Neki protestanti zartedjuju i zene i neki protestanti priznaju i homoseksualno svestenstvo, ali nisam siguran da je to opste prihvaceno medju protestantima. To bi mu doslo njihovom polozaju kao ziloti ovde - postoje ali se ostali od njih ogradjuju.

Dove je napisao:
Gwydion je napisao:

Kad kazes zaredjenju zena, da li mislis da su zene svjestenici? Ako je to - onda to nije samo ideja, to vec odavno postoji. Brzo ti zavrsi ovu raspravu, iznese svoje generalno misljenje i gotovo.

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 11 Posta ] 

Sva vremena su u UTC [ DST ]