banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 03 Avg 2025, 11:25

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 984 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 38, 39, 40, 41, 42, 43, 44 ... 50  Sledeća
Autoru Poruka
PostPoslato: 14 Feb 2011, 19:26 
Veteran
Veteran

Pridružio se: 24 Jan 2010, 20:11
Jelena, žena koje nema

Moglo bi se reći da sam uvijek živio od osjećanja na jedno priviđenje,
a sada živim od uspomena na ta svoja sjećanja.
Ono od čega bih htio da pobjegnem ide sa mnom.
Prolazimo kroz vlažnu tamu i pust, neosvijetljen predio.
Jelena se neće više javiti. Mrak, vlaga. To nije njen elemenat.
Preda mnom je noć bez sna, nedogledna, jarosna, uobličena pustinja.
Čini mi se da je živo biće neće vidjeti i preživjeti ni vidjeti joj kraja.
A meni valja živjeti, i čekati.
Živjeti sa nadom, u čekanju. Pa i bez nade.
Između nas je uvijek bilo tako: kad je nema, onda je nema kao da
se zaista više neće pojaviti, a kad je tu, onda je prisutna tako kao
da je najprirodnija stvar na svijetu i kao da će dovijeka ostati i bez promjene ostati tu.
Ali sad mi se čini da je to bila obmana samoobmanutog čovjeka.
U stvari, ona i ne zna za mene, a ja samo za nju.
Moglo bi se reći da sam uvijek živio od osjećanja na jedno priviđenje,
a sada živim od uspomena na ta svoja sjećanja.
Ali, proljeće je. Opet proljeće. Bogat sam, miran, i mogu da čekam.
Znam da se svuda i svagda može javiti Jelena, žena koje nema.

Vrh

PostPoslato: 15 Feb 2011, 13:05 
Stara kuka
Stara kuka

Pridružio se: 21 Dec 2004, 20:02
Slika

Jedna sretna obitelj živjela je u kući na rubu grada. jedne je noći u kuhinji izbio požar.
Dok se vatra rasplamsavala, roditelji i djeca istrčali su iz kuće. Iznenada su u paničnom strahu otkrili da nema najmlađeg člana obitelji, petogodišnjeg dječaka. On se, uplašen vatrom i zbunjen gustim dimom popeo na kat.
Što da rade? Otac i majka ...su se očajnički gledali, dvije su sestre počele vikati. Vratili su se u kuću zahvaćenu vatrom bilo je nemoguće... Vatrogasci još ne bijahu stigli.
Iznenada, gore u potkrovlju, otvori se prozor. Dječak proviri i stade vikati: "Tata! Tata!" Otac priđe i poviče: "Skoči!"
Dječak je pred sobom vidio samo vatru i crni gusti dim, a kad je čuo glas odgovorio je: "Tata, ja te ne vidim..."
"Vidim ja tebe, slobodno skoči!" vikao je otac. Dječak je skočio i začas se, živ i zdrav, našao u snažnom očevu zagrljaju.

Priča ističe pouzdanje koje treba imati naša molitva. Dijete na prozoru kuće koja gori - zar to nije slika Covjeka pred Bogom? Kad se nađe u opasnosti, on može čuti kako mu se Bog obraća: "Pouzdaj se u mene, baci se u moje ruke." Covjek je često u napasti da odgovori:"Oče, ja te ne vidim..." Naš hod zemljom je zamracen, no Bog nas vidi i to je najvažnije. Bog nas nikad ne ostavlja, ni na trenutak. On nas drži za ruku i onda kada mi toga nismo svjesni.

Bruno Ferrero

Vrh

PostPoslato: 15 Feb 2011, 13:08 
Stara kuka
Stara kuka

Sjedim na ljetnoj terasi slastičarnice u prometnoj ulici u središtu grada. Za stolom na drugom kraju terase sjedi dvoje djece i s velikim zadovoljstvom u velikim zalogajima grabi sladoled iz svojih vrhom napunjenih čaša. Uz njih sjedi ozbiljan muškarac, vjerojatno njihov otac. Pred sobom drži širom rastvorene novine i ...s naglašenom pažnjom čita nešto, barem za njega, osobito važno. Uto pločnikom uz terasu nailazi neki čovjek i, bez prethodnog upozorenja, naglim pokretom istrgne muškarcu novine iz ruku. Muškarac se na čas silno zapanji, ali već sljedećeg trenutka obojica prasnu u smijeh te se srdačno pozdraviše.

Otkuda ti ovdje? - upita čovjek mu­škarca koji je čitao novine.

Evo - reče on. - izveo sam djecu na sladoled. A ja malo čitam novine.

Čovjek ga je nekoliko trenutaka pro­matrao. I, dok je polagano slagao novine i odlagao ih na stol, upita:
- A zašto si ti, onda, uopće s njima? Muškarac za stolom se s nelagodom
osmjehne. Htjede nešto odgovoriti, ali ga, prije nego je našao pravu riječ, čovjek koji je bio naišao pozdravi i ode. Muškarac je neko vrijeme zbunjeno sjedio i promatrao djecu koja su još uvijek bila zaposlena oko sladoleda. Potom pruži ruku prema no­vinama, ali, prije nego što ih je dohvatio, povuče ruku k sebi, gotovo kao da se opekao. Osmjehne se te počne nešto govoriti djeci. Djeca sa zanimanjem podigoše pogled sa sladoleda i među njima poteče živ razgovor.
Dok sam ih promatrao pitao sam se kako se ja odnosim prema vremenu koje provodim sa svojima. Pitao sam se što sam sve spreman utrpati u isti trenutak, kako ništa ne bih propustio. I što sve pobrkam u nastojanju da uštedim vrijeme. Koliko vremena proigram štedeći ga.
Jer bit će da je u čaši dječjeg sladoleda sadržano mnogo više istine nego i u naj­debljim i najozbiljinim novinama. I da čovjek životu i svijetu može mnogo više dodati svojim odnosom prema dječjem sladoledu nego prema novinama. Ono najvažnije uvijek se događa u prostoru između očiju čiji su se pogledi susreli. I zbog toga nije dobro gledati mimo očiju onih s kojima čovjek živi, s kojima se susreće. Nije dobro propuštati neponovljive trenutke. Istina, može se zbog toga dogoditi da čovjek nema uvida u sve što se u svijetu zbiva. Ali to je posve zanemarivo ako čovjek ima uvida u dušu onih koje voli. Ako može doticati sreću u njima. Biti s njima ista sreća.
Kada se muškarac spremao da zajedno s djecom pođe, osvrne se s nelagodom oko sebe da provjeri je li tko uočio što se zbilo.
Njegov pogled padne i na mene, ali ja sam se pričinjao kao da ništa ne primjećujem. Poželio sam mu reći da se sve to nije zbivalo samo njemu, ali nisam znao kako bih to učinio. Jer upravo je bio završio jedan važan sat životne škole, i svatko tko je bio spreman razumjeti što se dogodilo, mogao je biti na dobitku.

Stjepan Lice

Vrh

PostPoslato: 15 Feb 2011, 13:20 
Stara kuka
Stara kuka

Slika

Bilo je to davno. Na zemlji je nastala velika suša: potoci, rijeke i bunari presušili su; cvijeće, trava i drveće osušilo se. Od žeđi su ljudi umirali i životinje krepavale. Tada je jedne noći neka djevojčica s vrčem u ruci pošla od kuće tražiti vodu za bolesnu majku.

Umorna je legla na travu i zaspala. Kada se probudil...a i posegla za vrčem nije mogla vjerovati svojim očima. Vrč je, naime, bio pun svježe čiste vode. Djevojčica se obradovala i htjela napiti, ali joj pade na pamet da možda ne bi za majku ostalo dovoljno i potrčala je s vodom kući. Tako se žurila da nije ni primjetila malog psića pred svojim nogama. Spotakla se i iz ruke ispustila vrč s vodom.

Psić je tužno zacvilio. Djevojčica pruži ruku za vrčem. Mislila je da se voda prolila. Ali, ne! Vrč je na tlu stajao uspravno i nije se ni kap vode prolila. Tada djevojčica ulije u praznu ruku malo vode, a psić to obliže i opet je bio veseo. Djevojčica ponovno posegne za vrčem, ali gle: više nije bio vrč od drveta već od srebra.

Tada djevojčica otrča s vodom kući i pruži majci vrč s vodom. Majka je rekla: "Ja i onako moram umrijeti, pij radije ti vodu!" I pruži kćerkici vrč. Istog se trena vrč pretvori u zlatni. Djevojčica nije više mogla odoljeti i htjela je vrč staviti na svoja usta, kadli neki putnik stupi u sobu i zamili za gutljaj vode. Djevojčica umjesto vode proguta slinu i vrč pruži putniku. Na to se iznenada na vrču pojavi sedam velikih dijamanata, a iz svakog je curio veliki mlaz svježe i čiste vode.

Skupljajte blago na nebu. Gdje vam bude blago, tamo će vam biti i srce!

Uvek treba biti dobar; bez obzira da li ce vam se zahvaliti ili ne,pamtiti ili ne, da li ce vam uzvratiti ili ne...negde se to sve piše...a i da nije tako- osecaj davanja je VELIČANSTVEN i OPLEMENJUJUĆI!

Vrh

PostPoslato: 15 Feb 2011, 13:21 
Stara kuka
Stara kuka

Ličnost koju formiramo tokom odrastanja, ono što zovemo JA, postavlja nas na prvo mesto nama samima. Skoro uvek ćemo prvo pogledati sopstveni interes pa tek onda interes drugih. Jaka ličnost, jak ego, nam ne dozvoljava da shvatimo jedinstvo u kome živimo, jedinstvo u kome postoji samo zajednički interes a ne i interes ...pojedinca. Cela ...planeta funkcioniše po principu zajedničkog delovanja a ne pojedinačnog delovanja. Naravno, ako razložimo zajedničko delovanje na particije, možemo doći do pojedinačnog delovanja, medjutim, pojedinačno delovanje ne može uspešno da funkcioniše bez delovanja drugih. Pokušaću da objasnim primerom: Ustajete rano za posao, budi vas časovnik (neko je taj časovnik izumeo i proizveo). Krećete na posao i treba vam prevozno sredstvo pa pozivate taksi službu ili čekate autobus na stanici (neko je proizveo to vozilo a vozač koji vas vozi je morao da ustane dosta ranije pre vas da bi bio spreman da vas vozi). Pre posla svraćate u pekaru po doručak (pecivo je neko morao da spremi i to tako što je ustao ranije da bi ono bilo sveže spremljeno za vas)...itd. Možemo se složiti da su svi oni koji su nam omogućili lakši odlazak na posao sve to učinili da bi oni sami zaradili za život ali ako pogledamo sa druge tačke gledišta, da nije bilo njih, nama bi ovaj odlazak na posao bio dosta otežan, zar ne?! Kada pogledate mandarinu, da li u njoj možete da vidite veliki trud koji je uložen od strane velikog broja ljudi da se te mandarine posade, održavaju tokom rasta, uberu i donesu na tržište kako bi mi mogli da se osvežimo i unesemo vitamine?!
Jednostavno, svi zavisimo jedan od drugih. Mnogi ljudi, naročito oni koji poseduju veliko uvažavanje od drugih, vrlo često umeju da smatraju da su drugi tu zbog njih, pa takvi ljudi vrlo retko osećaju zahvalnost prema drugima. Istina je da je većina ljudi tu gde jeste zbog samih sebe ali pogledano sa šire tačke gledišta, tačke u kojoj ne dominara svest ega - tu smo gde smo da bi obezbedili normalan sistem funkcionisanja društva.

Ako sad to znamo, da li možemo da osetimo zahvalnost prema svim tim ljudima? Ali ne zahvalnost koju obično upućujemo zbog toga što smo naučeni da budemo kulturni i da kažemo ljudima: "Hvala", već zahvalnost koju osećamo duboko u svom srcu jer smo svesni koliko jedni drugima pomažemo - koliko jedni drugima značimo?! Na početku izlaganja sam rekao da ova reč "hvala" može promeniti mnogo toga - kako? Pođimo od nas samih. Svesno izgovaranje reči zahvalnosti: "Hvala", pod uslovom da je zahvalnost izgovorena iz dubine našeg srca, utiče na širenje svesti što ustvari jeste jedan vid duhovnog usavršavanja. Jedna ovako prosta reč služi kao odlična duhovna vežba. Ona širi svest čime ego počinje da gubi snagu nad nama samima. Sa druge strane, ovako izgovorena reč povoljno utiče na onoga kome je upućena. Bez obzira u kakvom stanju bila osoba kojoj je zahvalnost upućena, posle pažljivo izgovorenih reči zahvanosti sa naše strane, moći ćete da uočite osmeh na licu te osobe i popravljanje raspoloženja. Ta osoba će se osetiti puno bolje jer će postati svesna toga da vam je učinila nešto što je vama značilo. Duboko u sebi, ispod našeg debelog sloja ega, svi imamo prirodno urođenu potrebu da činimo dobro drugima - ali zbog preokupiranosti nama samima, vrlo često to ne možemo da uočimo. I na kraju, pošto se rastanemo sa osobom kojoj smo uputili reči zahvanosti i ostavimo je u dobrom raspoloženju, ta osoba će dobiti želju da učini još nekom nešto dobro pa će tako pri prvom sledećem kontaktu sa nekim biti dosta ljubaznija i pažljivija. Na ovaj način, naša reč zahvalnosti će proširiti pozitivnu energiju i van našeg okruženja. Kao što sam rekao, ceo sistem je povezan, tako da možemo da očekujemo i da nam se ta energija kasnije vrati kada budemo bili u kontaktu sa nekim drugim.

Svet uvek samo reflektuje naše raspoloženje. Onakvi smo kakve su na misli." ...

Vlada Simic

Vrh

PostPoslato: 17 Feb 2011, 15:31 
Stara kuka
Stara kuka

Gospodin je poučavao ugalvnom u prispodobama i pričama. Netko upita jednog od njegovih učenika:" odakle mu te prispodobe i priče?"
"Od Boga", uzvrati učenik.
"Učini li te Bog iscjeliteljem, on će ti poslati pacijente; učini li te učiteljem, poslat će ti učenike; pozove li te u službu naviještanja, dat će ti priče."

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Indijanski poglavica Buffalo Child-Dugo Koplje sjećao se svoga djetinjstva i pripovijedao: " Kad sam bio dječak, Indijanci nisu voljeli mnogo govoriti... Ponekad smo satima sjedili u šatoru a da ne bismo izgovorili ni riječ, a ipak smo se radovali jedni drugima. To je bio naš običaj i mi smo se u sebi osjećali dobro."
Korizma, vrijeme posta. To može također značiti, izaći na neko vrijeme iz neprestane kulise šumova, iz bujice informacija i praznih riječi. Možda tada staknemo sasvim nova iskustva...
Anthony de Mello govori o nekom vrlo zaposlenom državniku koji je na jednom od svojih putovanja potražio nekog učitelja duhovnog života i zamolio ga da mu sasvim kratko protumači bit religije. Učitelj mu obeća, da mu neće uzimati mnogo njegova dragocijenog vremena i da će mu smjesta dati izvješće, i to jednom jedinom riječi. Političar je napet očekivao tu značajnu riječ. Ona je glasila: TIŠINA:
Naša čežnja za mirom, za isključenjem, za odmorom znak je naše vlastite duše. Možda već jako dugo uzalud poziva na tišinu.

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

"Ljubav je jedina stvar koja se deljenjem umnožava!" - sv. Vladika Nikolaj Žički

‎"Onome koji veruje objasnjenja nisu potrebna, onome koji neveruje nikakva objasnjenja nisu dovoljna." Thomas Aquinas

"Hiljadu sveca se moze upaliti sa jednom svecom a da se zivot svece to neuskracuje. Tako se ni radost ne trosi ako je pruzena drugima." Buddha

‎"Čuvajte se ugroženih ljudi i ljudi koji misle da su ugroženi. Oni osjećaju potrebu da se štite i brane, i zbog toga često i neočekivano i podmuklo napadaju." Andrić

Neki se učenik požalio jednom svom učitelju: "Vi nam pričate priče, ali nam ne otkrivate njihovo značenje."
Odgovori mu učitelj: "Biste li bili zadovoljni da vam netko ponudi predhodno sažvakane plodove?
Nitko vam ne može uzeti to zadovoljstvo da sami tražite značenje što ga priča ima samo za vas. Ponajmanje učitelj."

Anthony de Mello

Vrh

PostPoslato: 17 Feb 2011, 15:33 
Stara kuka
Stara kuka

Neki moderan čovjek zalutao u pustinji. Nemilosrdna sunčeva žega gotovo ga je ispila. Odjednom ugleda oazu
.- Fatamorgana, - mislio je - igra svjetla i zraka koji me želi zavarati. Približavao se oazi ali ona nije išćezavala. Vidio je datule, travu i stijene iz kojih je izvirala voda.
- To je, razumije se, fantazija glad...noga - razmišljao je - pa, jasno, sad čak čujem žuborenje vode. Halucinacija sluha! Kako je priroda nemilosrdna!
Skapao je u tim mislima i umro.
Sat kasnije našla su ga dva beduina. Reče jedan:
- Možeš li ti takvo što razumjeti? Datule mu rastu gotovo uz sama usta, a on pored samog izvora leži - skapao od gladi i žeđi!
- On je moderan čovjek - odgovori drugi beduin - nije vjerovao.

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Priča se da je neki kineski car htio osvojiti zemlju svojih neprijatelja i sve ih uništiti.
Kasnije je viđen kako sa svojim neprijateljima jede i šali se.
- Zar nisi htio neprijatelje uništiti? - pitali su ga
- Uništio sam ih, - odgovorio je, - Učinio sam ih svojim prijateljima!

Vrh

PostPoslato: 18 Feb 2011, 09:18 
Stara kuka
Stara kuka

PUSTITE ČAŠU

Profesor započe čas tako što uze u ruku čašu punu vode. Podiže je u vis tako da svi mogu da je vide i upita:

- Šta mislite koliko je teška ova čaša?

- 50 gr…100 gr… 125 gr… – nagađali su studenti.

- Istina je ustvari da ni ja ne znam. I dok je izmerimo ne možemo biti sigurni – rekao je profesor. Ali ja sam hteo da vas pitam nešto drugo. Šta će se desiti ako držim ovako podignutu čašu, recimo nekoliko minuta?

- Ništa! – odgovoriše studenti.

- Dobro. A šta će se desiti ako držim ovako podignutu čašu ceo sat? – ponovo zapita profesor.

- Počeće da vas boli ruka – brzo odgovori jedan student.

- Tačno. A sada, šta će se desiti ako je držim ovako ceo jedan dan?

- Ruka će od takvog napora početi jako da vas boli, a moguće je da će vam se ukočiti mišići, možda će vam se ruka čak i paralizovati. I vrlo je verovatno da ćete osetiti potrebu da hitno odete kod ljekara.

- Vrlo dobro – nastavio je smireno profesor. – A dok se sve to dešava, šta mislite da li se je promijenila težina čaše?

- Ne! – odgovoriše svi u glas.

- Pa šta je onda uzrok bolu u ruci i grčenju mišića?

Studenti se nađoše zbunjeni. Situacija je ličila na zagonetku i svi zdušno počeše da traže odgovor.

- Šta ja treba da uradim da bih se oslobodio bola i tereta u ovoj situaciji? – nastavi profesor.

- PUSTITE ČAŠU! – čuo se odjednom odgovor iz amfiteatra.

- Daaaa, to je to. To je odgovor. Pustite čašu! – poskočio je profesor. – To isto se dešava i sa vašim problemima u životu i sa vašim teškim mislima. Misliti o njima nekoliko minuta je normalna stvar, i u tome nema ništa neispravno ili pogrešno. Ali ako ih zadržavate u vašem umu neko duže vreme osetićete BOL. A ako to radite jako dugo, previše dugo – osetićete se paralizovano, tj. nećete biti u stanju da radite bilo šta drugo. Vrlo je važno je da razmišljate o određenim događajima ili doživljajima u vašim životima i da izvodite zaključke iz njih, no još je važnije znati kako osloboditi um od tih problema na kraju svakog dana… Da ih “pustite da padnu” pre nego što utonete u san. Tako ćete sebi uštediti veliki stres i napor i svako jutro ćete se buditi sveži, vedri i odmorni. Oseća ćete se ispunjeni novom snagom i lakoćom da prevazilazite sve životne izazove bez obzira u kakvoj se situaciji našli.

I zato: PUSTITE ČAŠU NA KRAJU SVAKOG DANA!

Vrh

PostPoslato: 18 Feb 2011, 10:22 
Veteran
Veteran

CIRKUSKI SLON

Kad sam bio dijete, obožavao sam cirkuse, a u cirkusu su mi se najviše sviđale životinje. Pažnju mi je posebno privlačio slon, koji je, kako sam poslije doznao, svoj djeci bio najdraža životinja. Tokom predstave ogromna je životinja svašta izvodila novčićem,

neuobičajena kombinacija veličine i snage…

Ali nakon nastupa i neposredno prije dolaska na pozornicu, slon je uvijek bio vezan za malen kolac zabijen u zemlju, lancem koji je držao samo jednu nogu. Osim toga, kolac je bio malen komadić drva zabijen jedva nekoliko centimetara u zemlju. Iako je lanac bio debeo i moćan, bilo mi je jasno da se životinja koja je u stanju iščupati stablo s korijenom, mogla s lakoćom osloboditi kolca i pobjeći. Tajna mi je i dalje bila nejasna. Što ga onda drži? Zašto ne pobjegne?

Kad mi je bilo pet ili šest godina, još sam vjerovao u mudrost odraslih. Pa bih pitao učitelja, oca ili strica za tu misteriju sa slonom. Neko od njih objasnio mi je da slon nije pobjegao jer je bio istreniran. Postavio sam pitanje koje se samo nametalo:

“Ako je istreniran, zašto su ga vezali?”

Ne sjećam se da sam dobio ikakav smislen odgovor. S vremenom sam zaboravio na misteriju sa slonom i kolcem i prisjetio bih ga se samo kad bih susreo one koji su se katkad pitali isto. Prije nekoliko godina otkrio sam da je neko, na moju sreću, bio dovoljno mudar da pronađe odgovor: Cirkuski slon ne bježi zato što je vezan za sličan kolac još otkad je bio veoma malen.

(…) Taj golemi i moćni slon kojeg vidimo u cirkusu ne bježi jer, jadnik, misli da ne može.

Urezala mu se u sjećanje ona nemoć koju je osjetio ubrzo nakon rođenja.

Svi smo mi pomalo poput cirkuskog slona: hodamo po svijetu vezani za stotine kolaca koji nam oduzimaju slobodu. Živimo misleći da ‘ne možemo’ učiniti gomilu stvari jednostavno zato što smo jednom davno, dok smo bili djeca, pokušali i nismo uspjeli.

Učinili smo tada isto što i slon i ta nam se poruka urezala u sjećanje: Ne mogu, ne mogu i nikada neću moći. Odrasli smo noseći tu poruku koju smo sebi nametnuli i zato se više nikada nismo ni pokušali osloboditi kolca. Kad povremeno osjetimo verige i čujemo zveckanje lanaca, ispod oka pogledamo kolac i pomislimo: Ne mogu i nikad neću ni moći.

Horhe Bukaj

Vrh

PostPoslato: 19 Feb 2011, 00:09 
Veteran
Veteran

Slika

Kćerka se žalila svome ocu na težak život i rekla da ne zna više kako se suprotstaviti životnim problemima i teškoćama, kako nema više snage za borbu; jer čim riješi jedan problem, već je pred njom drugi i teži od prethodnog.

Njen otac, koji je bio kuhar po zanimanju, odveo ju je u kuhinju. Uzeo je tri lonca, napunio ih vodom i stavio ih na vatru. Za kratko vrijeme voda u posudama počela je ključati. U prvi lonac je stavio mrkvu, u drugi jaje, a u treći nekoliko zrna kave. Zatim ih je ostavio da se kuhaju neko vrijeme.

Kćerka se nije mogla strpjeti jer nije znala što njezin otac tim postupkom želi reći i dokazati.

Otac je isključio štednjak, izvadio mrkvu iz vode i stavio je u posudu, a isto je uradio sa jajetom i kavom. Pogledao je kćerku i upitao: “Što vidiš?”

- “Vidim mrkvu, jaje i zrno kave”, odgovorila je.

Zatražio je od nje da opipa mrkvu i osjetila je da je jako meka i krhka. Onda je zatražio da oguli jaje i vidjela je da je ono tvrdo i skuhano. Rekao joj je da pomiriši kavu, a ona se nasmijala kada je osjetila njen bogati miris.

-”Ali što sve ovo treba značiti”? – upitala je začuđeno.

-”Znaj, kćeri moja, da su i mrkva i jaje i kava prošli kroz isto stanje, boreći se sa istim neprijateljem – ‘ključalom vodom’, ali se svaki od njih suprotstavio na različit način.

Mrkva je bila tvrda i jaka, ali je vrlo brzo omekšala i oslabila u ključaloj vodi.

Jaje je čuvala njegova jaka ljuska, ali ne zadugo i ono se skuhalo u vreloj vodi i promijenilo iz tečnog u tvrdo stanje.

Dok je kava sasvim drugačija. Njeno zrno je ostalo isto, naprotiv – ona je uspjela promijeniti vodu! A ti?

Jesi li mrkva koja je naizgled jaka, ali, čim naiđeš na manje prepreke i teškoće, oslabiš i gubiš snagu?

Ili si jaje mekog srca koje, kad naiđe na probleme, postaje jako. Tvoja ljuska (vanjski izgled) se ne mijenja, ali se mijenja tvoja unutrašnjost tako da tvoje srce postaje tvrdo, jako i gorko?

Ili si zrno kave koje izmjeni vrelu vodu tako što je čini ukusnom i daje joj lijep miris.

Ako si kao zrno kave, ti svoju okolinu činis boljom, vrijednijom, ti teškoću sebi olakšavaš tako da ona bude olakšica umjesto teškoće i problema, brige i tuge.

Razmisli, kćeri moja, kako ćeš se suočiti sa svim problemima i teškoćama ovoga svijeta?!

Vrh

PostPoslato: 19 Feb 2011, 19:26 
Stara kuka
Stara kuka

KOZJE USI

Bio jedan car koji se zvao Trojan. Imao je kozje uši. Svakog dana je dolazio po jedan berberin da ga brije. Posle brijanja, car bi svakog od njih upitao šta je video. Svaki je odgovorio: "Kozje uši". Potom bi car naredio da ga poseku. Došao je red na jednog berberina koji se napravi bolestan i posla svoga učeníka kod cara.

Nakon što je momak obrijao cara, car i njega upita šta je video, na šta on odgovori da nije video ništa.

Car mu dade 12 dukata i reče mu da on od sada uvek dolazi da ga brije. Momak je redovno odlazio da ga brije i od svih tajio da car ima kozje uši. Čuvanje tajne ga je vremenom sve više mučilo, da se zbog toga skoro razboleo.

To je njegov majstor primetio i stalno ga je pitao šta mu je. Na to mu momak jednom odgovori: "Da mi je da nekom kažem odmah bi mi bilo lakše". Majstor mu onda predloží. "Kaži meni, ja neću nikom kazati, a ako nećeš meni, a ti izađi u polje pa iskopaj jamu, te zavuci glavu u nju, pa tri puta kaží šta te muči, te opet jamu zatrpaj".

Momak tako i učini.

Iskopa jamu, zavuče glavu u nju i tri puta reče: "U cara Trojana kozje uši", zagrnu zemlju i ode kući.

Posle izvesnog vremena iz jame nikne zova. Čobani od nje napraviše svirale. Kad su počeli da sviraju, iz svirale izađe glas:

"U cara Trojana kozje uši".

To se odmah razglasi po celom carstvu i na kraju sazna to i car.

Car tada pozove momka i upita ga zašto je celom narodu oglasio da su u njega kozje uši.

Momak se poče pravdati i ispriča caru kako je sve bilo.

Car odluči da proveri njegovu priču, pa zajedno sa njim ode na mesto gde je jamu iskopao. Kad tamo, još samo jedan prut. Car naredi da se od njega napravi svirala. Odmah tako uradiše. Kad su počeli da sviraju, a ono iz svirale izlazi glas: "U cara Trojana kozje uši".

Onda se car Trojan uveri da se na zemlji ništa ne može sakriti, pa onome berberinu oprosti život, i posle dopusti da svako može dolaziti da ga brije.

"Jer nema ništa tajno što neće biti javno, ni sakriveno što se neće doznati i na videlo izaći." (Luka 8:17)

Vrh

PostPoslato: 19 Feb 2011, 19:30 
Stara kuka
Stara kuka

NOVINE

- Tata!
Tata je čitao novine i promrmlja:
- Ma, što je djete?
- Hoću li i ja morati čitati novine kad odrastem?
- Pa naravno.
... - Zašto, tata?
Tata nije ništa čuo jer je nastavio čitati novine.
- Zašto tata? Želio bih znati!
- Aaa? Što zašto?
- Zašto ću i ja morati čitati novine kad budem velik?
- O, moj Bože, odrastao čovjek čita novine. Pa mora se biti u tijeku događanja!
- Što to znači biti u tijeku događanja, tata?
- O nebesa! Dijete, to ti je kao... orijentirati se... razumiješ li?
- Ne razumijem!
- O tome ćemo govoriti drugi put. Sad me napokon pusti da čitam.
- A zašto ti, tata, ne možeš čitati ako s tobom razgovaram?
- Jer mi to smeta, dijete. Govor uvijek smeta. Uopće treba što je manje moguće govoriti, zapamti to!
- Ali naš učitelj govori vrlo mnogo, tata!
- E sad mi je prekipilo. Dakako, on je učitelj. Učitelji smiju govoriti. Ali djeca moraju šutjeti, razumiješ li?
- Ali... ali kad u školi ne otvorim usta cijeli sat tad me učitelj kori.
- O, grome! Ma dosta već jednom! Hoću čitati! Ako nastaviš dalje s pitanjima bit ću zreo za ludnicu!
- Hoćeš li itamo morati čitati novine?
- Ne! Ne! Ne! Gospode Bože! Pa tamo nema novina!
- A fino! Tada ću te tamo posjetiti i moći ću s tobom razgovarati, a da ti to ne smeta!

Vrh

PostPoslato: 19 Feb 2011, 19:30 
Stara kuka
Stara kuka

SAMO DIJETE

Slušaj, sine: ovo ti govorim dok spavaš ruke podvijene pod obraz, a plavi čuperci prekrili ti čelo. Ušao sam sam u tvoju sobu: maločas sam sjedio u knjižnici i čitao, uhvatila me strašna grižnja savjesti i osjećaj krivnje doveo me k tvome krevetu.
Mislio sam: mučio sam te, kudio sam te dok si se oblačio pred polazak u školu jer si, umj...esto da se pravo umiješ, samo ovlaš dotaknuo lice ručnikom i nisi očistio cipele. Jako sam te grdio kad si razbacao stvari po podu.
I za doručak sam ti nalazio mane: zaprljao si stoljnjak, gutao pohlepno kao da si strašno izgladnio, stavljao laktove na stol, kruh predebelo namazao maslacem. Pa ipak, dok si se ti igrao, a ja u žurbi izašao da stignem na vlak, okrenuo si se i radosno me pozdravio. Namršio sam se i odgovorio: "Uspravi se, iskrivit ćeš kralježnicu!"
Kasno popodne sve se ponovilo: kad sam se vratio, igrao si se klečeći na pločniku, a čarape se ti bile pune rupa. Ponizio sam te pred prijateljima i potjerao u kuću. Čarape su skupe i kad bi ih ti kupovao brižnije bi ih čuvao.
Sjećaš se kako si kasnije bojažljivo, uvrijeđena pogleda, ušao u sobu gdje sam ja čitao? Kad sam podigao pogled s novina, ljut što mi smetaš, ti si zastao neodlučan na vratima . "Što hoćeš?" upitao sam te strogo. Nisi rekao ništa, pritrčao si mi, zagrlio me i poljubio. Tvoje su me ručice stisnule s ljubavlju koju je Bog stavio u tvoje srce i koja, iako nije bila prihvaćena, nikad ne blijedi. Ti si zatim odskakutao niz stube.
Eto sine moj, odmah nakon toga ispustio sam novine, spopala me strašna tjeskoba. Što mi se to događa? Navikao sam okrivljavati i koriti; pa zar ja ne vidim da si ti dijete, da nisi odrastao? To je sve za noćas, sinko. Prišao sam tvom krevetiću i kleknuo postiđen.
Pokušao sam popraviti grešku, znam da ti to nebi razumio da sam ti to rekao dok si budan. Od sutra ću ti biti pravi otac. Bit ću ti prijatelj, osjećat ću se loše kad se ti budeš loše osjećao, smijat ću se kad se ti budeš smijao, ugrist ću se za jezik kad mi se omaknu riječi nestrpljenja. Ponavljat ću sebi riječi kao neku tajanstvenu formulu: "On je još dijete, samo je dječak!"
Bojim se da sam se uvijek prema tebi tebi odnosio kao prema odraslom čovjeku. Tek sad te vidim kad te vidim skupljena u krevetiću, shvaćam da si ti dijete, do jučer si bio u majčinu naručju. Uvijek sam od tebe previše tražio.

Bruno Ferrero

Vrh

PostPoslato: 20 Feb 2011, 15:38 
Stara kuka
Stara kuka

COVJEK KOJI JE SADIO DRVECE

(istoimeni animirani film ~ "The man who planted Trees" ~ imate ovde http://www.youtube.com/watch?v=VQ4paZjt ... dded#at=30 na engleskom jeziku)

Prije mnogo godina, pješačio sam visovima potpuno nepoznatim turistima, u ovom starom predjelu gdje se Alpe strmoglavljuju u Provansu. Zaputio sam se u tu dugu šetnju ovim napuštenim, ogoljenim i monotonim predjelima, na 1200 i 1300 metara nadmorske visine. Ništa tu nije raslo, osim divlje lavande.

Prelazio sam to područje u najširem dijelu, i poslije tri dana pješačenja našao sam se usred neuporedive pustoši. Podigao sam šator pored ostataka jednog napuštenog sela. Već prethodni dan mi je nestalo vode i trebalo ju je naći. Nagomilane kućice, iako u ruševinama poput starih osinjih gnijezda, navodile su na pomisao da je tu nekada morao biti izvor ili bunar. I zaista je i bio jedan izvor, ali je presušio. Pet ili šest kuća, bez krova, izudarane vjetrom i kišom, malena kapela s urušenim zvonikom, bijahu poredane kao kuće i kapele u selima punim života. Ali ovdje sav život bijaše iščeznuo.

Bio je to lijep junski dan, sjajan od sunčevog svjetla, ali ovom nezaštićenom zemljom, bliskom nebu, bjesomučno je puhao vjetar. Urlao je iznad olupina kuća poput lava kojeg su omeli u jelu. Morao sam pomjeriti šator.

Poslije pet sati pješačenja još uvijek nisam pronašao vodu. Ništa mi nije ulivalo nadu da ću je uopće i naći. Sve oko mene bila je ista suhoća, ista oštra trava.

Učinilo mi se da sam u daljini primijetio malu crnu siluetu, uspravnu. Zaključio sam da je to stablo na osami. Kako bilo, uputio sam se tamo. Bijaše to jedan čobanin, a oko njega tridesetak ovaca odmaralo se na užarenoj zemlji.

Dao mi je da popijem vode iz njegove mješine, a malo kasnije, odveo me je i u svoju kolibu u uvali doline. Crpio je svoju vodu - odličnu vodu – iz veoma dubokog prirodnog bunara iznad kojeg je on postavio primitivan čekrk.

Malo je govorio. Tako se ponašaju oni koji žive sami, a moglo se osjetiti da je on bio zadovoljan time. Bilo je to neobično u ovom opustošenom kraju. Nije živio u kolibi, već u pravoj kući izgrađenoj od kamena. Na njoj su bili vidljivi tragovi njegovog napora i kako je spasio ruševinu koju je zatekao po dolasku. Krov mu je bio jak i neprobojan. Vjetar je na crepovima zvučao kao more na obali.

Unutra je sve bilo uredno namješteno, pod obrisan, puška podmazana, a supa se krčkala iznad vatre. Primijetio sam da je bio svježe obrijan, da su mu sva dugmad čvrsto prišivena, odjeća tako brižljivo zakrpljena da se to nije moglo ni vidjeti. Podijelio je supu sa mnom, a kasnije, kada sam mu ponudio svoju kutiju duhana, rekao mi da ne puši.

Njegov pas, šutljiv poput njega, bijaše dobronamjeran i bez podlosti.

Od početka se znalo da ću tu provesti noć; najbliže selo bilo je udaljeno više od jednog i pol dana hoda. Osim toga, u potpunosti sam poznavao odlike tih rijetkih sela u tom području. Bilo ih je četiri ili pet, raštrkanih, daleko jedna od drugih na planinskim stranama, u šikarama bijelog hrasta, daleko od puteva za motorna vozila.

U njima su bili nastanjeni ugljari koji su pravili drveni ugalj. To su mjesta gdje se loše živi. Porodice, stiješnjene jedne na druge u klimi sa pretjerano teškom zimom i ljetom, pokazivahu egoizam u ovoj zatvorenoj posudi. Tamo je prebivala i nerazumna ambicija sa stalnom željom za bijegom odatle. Muškarci su odvozili svoje vagone drvenog uglja u grad, i onda se vraćali. I najjače vrline lomile su se pod stalnim mrvljenjem. Žene su pripremale gorčinu. Svugdje je vladalo rivalstvo, u cijeni drvenog uglja, kao i zbog klupe u crkvi, nad sukobljenim vrlinama, kao i nad sukobljenim porocima i za opće miješanje poroka i vrlina, bez prestanka.

Iznad svega, vjetar je bez prestanka dirao u nerve. Samoubistva su postala epidemija, bilo je čestih slučajeva ludila koji su se obično završavali ubistvom.

Čobanin, koji nije pušio, ode po malu torbu i iz nje istrese na stol gomilu žireva. Počeo ih je pažljivo pregledati, jednog po jednog. Pušio sam svoju lulu. Ponudih se da mu pomognem. Rekao mi je da je to njegov posao. Ustvari, kad sam vidio koliko se on tome posvećivao, nisam dalje insistirao. Bijaše to cijeli naš razgovor.

Pošto je na stranu odvojio dovoljnu veliku hrpu zdravih žireva, prebrojao ih je u grupama od deset, vadeći one manje ili one koji su bili malo puknuti, jer ih je sada još pažljivije pregledao. Pošto je tako odabrao stotinu besprijekornih žireva, stao je i otišli smo na počinak. Prisustvo ovog čovjeka ulivalo je mir.

Sutradan, pitao sam ga mogu li se kod njega odmoriti tokom dana. Smatrao je to sasvim prirodnim – ili, da budem tačniji, ostavio je na mene utisak da ga ništa nije moglo pomesti. Taj odmor mi je u potpunosti bio potreban, a bio sam i zaintrigiran da saznam više.

Izveo je stado i poveo ga na ispašu. Prije odlaska, zaroni svoju torbicu brižljivo odabranih i prebrojanih žireva u čabar s vodom. Primijetio sam da je umjesto štapa sa sobom nosio željeznu šipku debljine palca, i dugu veličine metar i po.

Pretvarao sam se da šetam, a paralelno sam pratio njegovu putanju.

Ispaša je bila u dolini. Ostavio je psa da se brine o malom stadu, i popeo se do mjesta gdje sam stajao. Bojao sam se da je došao da me izgrdi zbog nepristojnosti, ali uopće to nije pomenuo: on je ovuda, inače, prolazio, pa me pozva da mu se pridružim, ako već nemam prečeg posla. Peo se 200 metara iznad, na uzvisinu.

Stigavši do mjesta gdje je želio biti, poče zabadati svoju željeznu šipku u tlo, praveći rupice u koje je sadio žir, a potom ih zatrpavati. Sadio je hrastove.

Pitao sam ga da li mu je pripadala ta zemlja. Rekao je da nije. Da li je znao čija je? Nije. Pretpostavljao je da je to državno vlasništvo, ili je možda pripadala nekim ljudima koji se nisu o njoj brinuli. Nije mu bilo stalo da sazna čija je. Sa najvećom pažnjom posadio je svojih stotinu žireva.

Poslije ručka, nastavio je prebirati sjeme. Mora da sam bio isuviše nametljiv sa svojim pitanjima, jer mi je odgovorio.

Već tri godine sadi drveće u ovoj osami. Posadio je stotinu hiljada žireva. Od tih stotinu, 20 000 je izniklo. Od tih 20 000, računao je da će izgubiti polovinu, zbog glodavaca ili svega što je nemoguće predvidjeti u planovima Proviđenja. Ostaje 10 000 hrastova koji će nići u ovom mjestu, u kojem ranije nije bilo ničega.

Tada sam se počeo pitati koliko godina ima ovaj čovjek. Sigurno mu je bilo preko pedeset. Pedeset pet, rekao mi je. Zvao se Elzear Bufje. Nekad je imao imanje u nizinama. Tamo mu je bio život. Izgubio je jedinog sina, a onda i ženu. Povukao se u samoću gdje mu je zadovoljstvo pružao spori život s ovcama i psom. Zaključio je da je ova zemlja umirala od želje za drvećem. Dodao je da je odlučio, pošto nema nikakvog hitnog posla, da popravi to stanje.

Mladost me je tjerala da budućnost zamišljam prema sebi i u smislu potrage za srećom. Rekoh mu da će za trideset godina njegovih deset hiljada hrastova izgledati veličanstveno. On mi je jednostavno odgovorio, da ukoliko mu Bog podari još života, za trideset godina će posaditi još toliko mnogo, da će deset hiljada izgledati kao kap u moru.

Osim toga, sada je proučavao razmnožavanje bukovog drveća, a imao je i mali rasadnik sadnica, kojeg je uzgojio od bukovih žireva blizu svoje kolibe. Sadnice, koje je od ovaca zaštitio žičanom ogradom, bile su prekrasne. Razmatrao je da sadi i breze u dolinama, gdje je bilo nešto vlage ispod površine tla.

Sljedećeg dana smo se rastali.

Naredne godine, 1914., izbio je rat, u koji sam bio uključen pet godina. Jedan vojnik u pješadiji nije imao vremena da razmišlja o drveću.

Rat se je okončao, a ja sam dobio mali demobilizacijski bonus i ogromnu želju da konačno udahnem čisti zrak. S takvim ciljem sam se opet uputio u ogoljene predjele.

Pejzaž se nije bio promijenio. Ipak, iza napuštenog sela u daljini primijetio sam nešto poput sivkaste izmaglice, koja je poput ćilima pokrivala vrhove brežuljaka.

Već dan ranije počeo sam misliti na čobanina koji je sadio drveće. “Deset hiljada hrastova”, pomislio sam, “stvarno zauzimaju prilično mnogo prostora".

Vidio sam, tokom onih pet godina, isuviše umirućih muškaraca i pretpostavljao sam da je i Elzear Bufije umro. Pogotovo kada imate dvadeset godina ljude od pedeset smatrate starcima, kojima nije preostalo ništa drugo već samo da umru.

Nije bio umro. Promijenio je zanimanje. Sada je imao samo četiri ovce, ali pored toga i stotinu pčelinjih košnica. Otarasio se ovaca, jer su ugrožavale njegove sadnice. Nije se brinuo zbog rata. On je neprekidno nastavio saditi.

Hrastovi iz 1910. godine sada su imali deset godina i bili viši nego ijedan od nas. Bio je do impresivan prizor. Ostao sam, doslovce, bez riječi, a kako on inače nije mnogo govorio, proveli smo cijeli dan, šetajući šumom u tišini.

Iz tri dijela, šuma je mjerila jedanaest kilometara u dužini i tri kilometra u najširoj tački. Ako se sjetimo da je sve ovo izniklo iz ruku i duše ovog čovjeka, bez tehničkih sredstava, možemo razumjeti da ljudi mogu biti jednako djelotvorni kao i Bog i na drugim poljima, osim u uništavanju.

On je proveo svoj plan, a bukovo drveće, koje mi je sada bilo do ramena, prostiralo se dokle god pogled doseže. Hrastovi su već bili odebljali i nisu bili na milosti glodavaca; a što se tiče samog Proviđenja, da bi se uništilo to djelo, trebala bi snaga ciklona.

Pokazao mi je prekrasne gajeve breza, posađene prije pet godina – to jeste, 1915. godine, kada sam se borio na Verdenu. Posadio ih je u svim onim dolinama gdje je pretpostavljao - s razlogom - da je tu bilo vlažnosti, gotovo na samoj površini tla. Bile su nježne, poput adolescenata, ali i veoma tvrdoglave.

Činilo se da se stvaranje desilo u nekoj vrsti lančane reakcije. Nije se brinuo zbog toga; odlučno je ustrajavao u svom zadatku i svoj njegovoj jednostavnosti.

Kad smo se vraćali prema selu vidio sam vodu kako teče u potocima, suhim od pamtivjeka. Ovo je bio najimpresivniji rezultat lančane reakcije, koji sam vidio. Ovi suhi potoci, nekada davno, bili su ispunjeni vodom. Neka od otužnih sela, koja sam ranije pomenuo, bila su izgrađena na mjestima starih galorimskih naselja, u čijim su ostacima arheolozi iskopali udice. Tu se u dvadesetom vijeku cisternom dovozila voda.

I vjetar je raznosio sjeme. Kako se ponovo pojavila voda, pojavili su se vrbe, košaračke vrbe, livade, vrtovi, cvijeće i neki način života. Ali, preobraženje se dešavalo tako postepeno da je to postalo dio mozaika, a da se tome niko nije iznenadio.

Lovci, penjući se u divljinu u potrazi za zečevima ili divljim svinjama, naravno da su primijetili iznenadni rast malog drveća, ali to su pripisali nekom prirodnom kapricu zemlje. Zato se niko nije ni miješao u rad Elzeara Bufijea. Da su ga primijetili, sigurno bi mu se suprotstavili. Bio je neprimjetan. Ko je u selima ili u vlasti mogao i sanjati o takvoj upornosti u veličanstvenom darivanju?

Od 1920. godine, nije prolazila ni jedna godina, a da nisam posjetio Elzeara Bufijea. Nikad ga nisam vidio da slomljenog ili obeshrabrenog. Ipak, Bog sami zna koliko On pomaže!

Nisam predstavio sve poteškoće sa kojima se Elzear suočavao. Zamišljamo da je za takav jedan uspjeh bilo potrebno pobijediti zlu kob, a da bismo osigurali trijumf takve predanosti, trebalo se boriti i protiv očaja. Da bismo imali barem malo jasniju sliku ove izuzetne ličnosti, ne smijemo zaboraviti da je on radio u potpunoj samoći: tako potpunoj da je, potkraj života, izgubio naviku govora. Ili možda nije vidio potrebu za tim?

U posjetu mu je 1933. godine došao zaprepašteni šumar. Taj ga službenik obavijesti o naredbi protiv paljenja vatre u prirodi, da se ne bi ugrozio rast ove “prirodne šume ”. Bilo je to prvi put, reče mu ova naivčina, da je vidio kako šuma sama od sebe raste.

Čitava delegacija ispred Vlade stigla je 1935. godine, da ispita “prirodnu šumu”. Bio je tu i visoki zvaničnik iz ministarstva šumarstva, jedan zastupnik u skupštini, tehničari. Rekoše se isprazni govori. Odlučeno je da se nešto mora učiniti i, srećom, ništa nije učinjeno, osim jedne korisne stvari: čitava šuma stavljena je pod zaštitu države, a iskopavanje drvenog uglja zabranjeno. Bilo je nemoguće odruprijeti se ljepoti tih mladih stabala u punom jeku, a ona su opčinila i samog zastupnika.

Jedan moj prijatelj bio je u delegaciji među službenicima ministarstva. Njemu sam objasnio misteriju. Naredne sedmice, zajedno smo otišli pronaći Elzear Bufijea. Našli smo ga predanog u radu, nekih dvadeset kilometara od mjesta gdje je urađena inspekcija. Ovaj činovnik iz ministarstva nije mi tek tako bio prijatelj. Poznavao je vrijednost stvari.

Elzearu sam dao jaja koja sam donio na poklon. Podijelili smo užinu na troje, i proveli nekoliko sati u nijemom promišljanju o pejzažu.

Iz pravca iz kojeg smo došli, padine su bile pokrivene drvećem, visokim šest to sedam metara. Prisjetio sam se kako je to izgledalo 1913. godine; pustinja… Miran, redovan rad, krepki planinski zrak, umjerenost i, iznad svega, smirenost duha podarili su ovom čovjeku odlično zdravlje. Bio je to jedan Božiji atleta.

Pitao sam se koliko će još hektara pokriti drvećem. Prije odlaska, moj prijatelj je jednostavno i kratko predložio neke vrste drveća za koje je zemljište, izgleda, bilo pogodno. Nije insistirao na tome. “Zbog veoma dobrog razloga”, rekao mi je kasnije”, ovaj čovjek zna više od mene o ovome".

Na kraju jednog sata hoda – pošto je u njemu sazrela misao - dodade, "Zna više od bilo koga. Našao je predivan način da bude sretan"! Zahvaljujući ovom službeniku, ne samo da je šuma, već je i sreća ovog čovjeka bila zaštićena.

Ova tvorevina došla je u ozbiljnu opasnost tokom rata 1939. godine. Pošto je tada vozila pokretao plin dobiven iz drvenog uglja, nikad nije bilo dovoljno ogrijeva. Počela je sječa među hrastovima iz 1910., ali je područje bilo toliko udaljeno od bilo kakve željeznice da se je poduhvat učinio finansijski neisplativim. Na koncu se odustalo od toga. Čobanin to nije ni vidio. On je bio nekih trideset kilometara dalje, mirno nastavljajući svoj rad, zanemarujući rat 1939. godine, kao što je zanemario i onaj 1914. godine.

Posljednji put sam sreo Elzer Bufijea, u junu 1945. godine. Tada mu je bilo osamdeset sedam godina. Krenuo sam putem kroz pustare; ali sada je, uprkos haosu u kojem je bila zemlja zbog rata, tuda prolazio autobus, vozeći između doline Durans i planine. Ovom sam, relativno brzom, prevoznom sredstvu pripisao to što više nisam prepoznavao prizore iz mojih ranijih putovanja. I meni se činilo da me je put vodio kroz potpuno nove predjele. Trebalo je da negdje vidim ime sela da bih bio uvjeren da sam, ustvari, u tom području gdje su nekad bile ruševine i pustoš.

Autobus me je iskrcao u Vergonu. Ovaj zaseok, 1913. godine, od nekih deset ili dvanaest kuća imao je tri stanovnika. Bila su to divlja stvorenja, koja su mrzjela jedno drugo. Živjeli su od lova na zamke. Njihovo stanje bilo je beznadežno.

Sada je sve bilo drugačije. Čak se i zrak promijenio. Umjesto grubih suhih vjetrova, koji su me nekoć dočekivali, puhao je blagi povjetarac, natopljen mirisima. Zvuk poput žubora vode čuo se iz planina: bio je to šumski vjetar.

I što je bilo najčudnije, čuo sam stvarni zvuk vode koja se uliva u bazen. Vidio sam da je izgrađena i fontana. Voda je slobodno tekla – a ono što me se najviše dojmilo - neko je pored fontane posadio lipu; taj neoporecivi simbol uskrsnuća.

Osim toga, Vergon je svuda odisao radovima, za čije je poduzimanje trebalo imati nade. Znači, nada se vratila. Ruševine su bile raščišćene, oštećeni zidovi srušeni. Nove kuće, svježe ogipsane, okruživali su vrtovi u kojima je povrće i cvijeće raslo u uređenom neredu, kupus i ruže, poriluk i zijevalice, celer i šumarice. To je sada bilo mjesto gdje bi neko želio živjeti.

Odatle sam nastavio pješke. Tek okončani rat nije dozvolio potpuno cvjetanje života, ali je Lazar izašao iz groba. Na nižim padinama vidio sam mala polja ječma i raži među travom; a duboko u uskim dolinama zelenjelo se nekoliko pašnjaka.

Trebalo je da prođe samo osam godina od onda, pa da cijeli taj predio zasjaji zdravljem i napretkom. Na mjestu ruševina, koje sam vidio 1913. godine, sada su stajala uređena imanja, lijepo uređena, svjedočeći o sretnom i udobnom životu. Stari izvori, nahranjeni kišama i snijegom, koje čuva šuma, ponovo su tekli. Pored svakog imanja, fontane su se preplitale na pokrivačima svježe mente.

Sela su se ponovo gradila, malo po malo. Ljudi iz ravnica, gdje je zemlja skupa, dolazili su ovdje da se nasele, donoseći sa sobom mladost, dinamičnost i poduzetnički duh. Na putu su se sretali uhranjeni muškarci i žene, dječaci i djevojčice koji se znaju nasmijati i koji su iznova otkrili želju za seoskim zabavama.

Ubrajajući ranije stanovništvo, sad neprepoznatljivo u udobnom životu, više od deset hiljada ljudi duguju svoju sreću Elzearu Bufijeu.

Kad pomislim da je jedan čovjek, opremljen samo svojim fizičkim i moralnim pomagalima, mogao učiniti da ova zemlja Kanana iznikne iz pustare, onda sam uvjeren da je, uprkos svemu, ljudska sudbina vrijedna divljenja. I kad svedem račun - koliko je upornosti trebalo u veličini duha i ustrajnosti u dobročinstvu, obuzet sam ogromnim poštovanjem prema ovom starom i neukom seljaku, koji je uspio da završi posao - dostojan Božijeg zadovoljstva.

Elzear Bufije preminio je u miru 1947. godine, u bolnici u Banonu.

Vrh

PostPoslato: 20 Feb 2011, 18:15 
Stara kuka
Stara kuka

KO SU DOBRI LjUDI?

Nikada nije bilo lako "u vijeke vijekova" razlučiti : ko je zaista dobar a ko je loš čovek ? Ko je naš pravi prijatelj a ko će nas izdati u trenutku kada nam prijatelj najviše ustreba? Ova su pitanja veoma važna, jer u opasnim situacijama čovek može izgubiti život ako ga poveri lošim ljudima i lažnim prijateljima. Mudrost u životu sa ljudima jeste videti svojim duhovnim okom tu dobrotu i kad je neko otvoreno ne pokazuje, ali i prozreti zlog vuka koji se krije iza jagnjeće kože.

Imao sam prijateljsku i zanimljivu prepisku kroz komentare, na belešku moje prijateljice i nisam se složio sa time da su svi ljudi dobri . Neko reče"Lepota je u oku posmatrača", a isto tako verujem da oni koji su dobronamerni ljudi, istrajni da shvate svet oko sebe , zato vide tu dobrotu u svim ljudima. Ne znam jesam li dobar čovek, ali zbog svog iskustva koja sam imao u životu sa raznim ljudima , izjava : "svi su ljudi dobri" budi u meni strah da se neko od mojih prijatelja koji u to veruju ne nađe time u opasnosti. Zatim , smeta mi pomisao da tek tako paušalno izjednačim sve one koji su me svojim postojanjem zadivili i one koje zbog nekih stvari prezirem. Ono oko čega se slažem jeste nikada ne treba "moralisati" , suditi, klevetati, ogovarati , upirati prstom na nekoga : "Ti si loš čovek, da znaš đubre jedno ... !" Ne treba suditi jer sigurno da u svakom od nas ima nešto zbog čega bi neko to mogao sa pravom da dovede u pitanje i nas osudi. "Sudi i biće ti suđeno".

Ali , svaki čovek mora i ima pravo da zauzme svoj stav o tome : šta je dobro ? Ko su dobri ljudi ? Mora jer jedino tako onda ima neki kurs u svom sistemu vrednosti kojim treba da ide. Naravno : "hiljadu ljudi hiljadu ćudi" i zato i sistemi vrednosti su različiti od čoveka do čoveka . Različita su poimanja dobrote i zato je opet opravdano nikome ne suditi , jer on postupa u skladu sa svojim uverenjima.

I teza

“Zlo postoji da potvrdi superiornost dobrote.” Buda

Nastupi neka situacija kada se u nama budi "alarm opreza". Neko postupa prema nama tako da stičemo utisak da smo ugroženi , oštećeni, da pokušava da nas povredi ... Ego buja, Homo Externalis deo našeg bića zaduženog da nas zaštiti mobiliše snažnim osećanjima telo na uzbunu . Vidite , ljutnja, gnev, bes... i sva druga osećanja koja zovemo "lošim" nisu loša nego prirodna, dala nam ih je priroda sa razlogom. Kad nastupe takva osećanja , verbalno izražavamo ono što osećamo i opisujemo zašto i prema kome : " Ti si kreten , nisi smeo to da mi uradiš !... Da, da on je loš čovek , znaš li šta mi je uradio...To nije dobar čovek jer ..." Ovo su sve osude prema nekome.

Međutim šta je u svemu tome istina i šta je mudrost kada nastupi takva situacija?

Pre svega , svako od nas je nekada uradio nešto pogrešno, "ogrešio se " prema nekome. Mudrost je shvatiti da smo kao ljudi u tom pogledu "Svi smo mi isti". Nekad smo dobri, nekada loši kako prema drugima tako i prema sebi.Ali ne treba ni zamenjivati teze pa u stvarnosti sve ljude smatrati dobrim. Zašto ?

Postoje ljudi koji na svojim greškama uče, koji će jednom uraditi nešto loše, ili doživeti od nekog nešto loše a potom rešiti da se promeni i razvije. "Sve je dobro" kaže izreka , koja nam poručuje da iz svakog događaja koliko god bio loš toliko imamo prilike da naučimo i da se razvijemo i tako postanemo bolji. ALI, postoje ljudi koji uprkos svemu ostaju isti. Neće da se menjaju jer misle shodno svom sistemu vrednosti i karakteru "da promeniti se znači biti slab". Oni svesno čine nešto pogrešno, čak i kada im na to neko skrene pažnju oni i dalje ponavljaju stare greške verujući da imaju pravo da tako postupaju. AKo imamo posla sa takvim ljudima, nije mudro "baviti se" njihovom prirodom "loših ljudi", osuđivati ih jer to ne vodi ničemu osim dubljoj konfontaciji. Ali u nama samima potrebno je postaviti smernice kako ih držati od sebe na bezbednom odstojanju . Tako se čovek štiti od onih koji mu po njegovom mišljenju ne misle dobro.

Buda je rekao "Zlo postoji da potvrdi superiornost dobrote". Dakle , u dodiru sa zlom, mi ćemo delovati da sačuvamo svoje dobro, ali radi svoga dobra nećemo "osuditi zlo" nego ga razumeti, oprostiti i pokazati svoju superiornost!

ZAKLJUČAK : Dobri ljudi su oni koji su dobri prema sebi i prema drugima. "Ne čini ništa što ne želiš da drugi čini tebi" Svako ko čini suprotno nije dobar.

II Teza

“Čuvajte se lažnih proroka koji dolaze vama u ovčjem odijelu, a iznutra su vuci grabežljivi. Po njihovim plodovima ćete ih prepoznati. Bere li se s trnja grožđe ili s bodljike smokve? Tako svako dobro stablo rađa dobrim plodovima, a nevaljalo stablo rađa plodovima zlim.” Sveto Pismo Matej 7:15

Iz ove izreke jasno smo upućeni na to da dobra dela govore o dobrim ljudima . Naša dela govore o nama kakvi smo ljudi. No da li će većina misliti o nama da smo "dobri ili loši" to zavisi od toga kakvi su oni : koliko su svesni, koliko produhovljeni i kakav je njihov sistem vrednosti ? Upravo po tome kako deluju prema nama ili "kako nam sude" , može se zaključiti gde se oni nalaze u našem koordinatnom sistemu a gde mi u njihovom.

"Nije blago sve što sija" kaže narodna izreka. Isto tako nije svaki slatkorečivi čovek dobronameran čovek. Mudrost je prepoznati vuka u ovčijem odelu . To je važno da bi znali kako zaštitimo sebe , nije mudro milovati ga po glavi, nije mudro moliti ga da bude dobar i da nas ne ujede. Nije mudro verovati da je baš danas njegov dan da bude "dobri vuk". Antonio de Melo to verovanje da je onaj ko nam se sviđa dobar čovek naziva "očekivanjem". Neko nas je povredio , obmanuo, prevario ... zato što smo očekivali da neće. Da nismo očekivali(idealizovali) to onda ne bi ni bilo moguće, a potom ne bi smo bili ni razočarani i ne bi patili . Dakle životna mudrost u stvarnosti nije na koloseku gde promišljamo o ljudima : ko su dobri a ko loši ljudi?, nego na onome koloseku gde promišljamo kako da izbegnemo neočekivani sudar sa pogrešnim očekivanjima. A kako je to moguće učiniti ?

Postoje delovi čovekovog bića koji nisu pod kontrolom njegove volje i svesnog dela Uma. Recimo , "govor tela", je apsolutno u dominaciji podsvesnog uma. Neko se time bavio, može da uvežba neke pokrete i da svesno izaziva kod nas utisak da je : važan, pametan, smiren... ali većina ljudi , pogotovu oni manje svesni, to još uvek ne znaju i njihov govor tela jasnije daje znak sa kime imamo posla. Ipak još je važnije i sigurnije zapaziti nečije </span>navike, nečija postignuća za koje znamo, način na koji se ophodi prema sebi ili drugima... to nam daje sliku o toj osobi. Čak i da ne izgovori reč, mi možemo zaključiti donekle o "kakvom se čoveku radi?" samo na osnovu ovih saznanja. Mudrost je samo posmatranje onog koga posmatramo, a ne očekivati i nadati se da "nas oči " varaju . Recimo , ako znamo da je neko navikao da živi "raskalašno", da živi preko svojih mogućnosti, da time želi održava u društvu sliku o sebi kao čoveku koji je "uspešan i imućan", ali u suštini je "dobar", zanimljiv, uvek nasmejan, sa njim nam je zabavno...- šta mi možemo očekivati od takvog čoveka i da li ga smatramo dobrim ?

Onaj ko živi takvim životom , prvi zaključak je , "nije ono što jeste". Stidi se sebe, ne voli dovoljno sebe. trebaju mu pare, dobro mišljenje drugih , vaše društvo i ostalih da bi pobegao od činjenice da nije sposoban da ostvari život kakav želi. Taj čovek ima dobre namere , ali "put do pakla popločan je dobrim namerama", i zato gonjen stidom koji živi u njemu učiniće mnogo puta "nešto što nije dobro". Lagaće, pozajmljivaće, varati ...i raditi sve da bi očuvao svoj identitet jedini koji je prihvatljiv za njegov Ego. To nije dobro prema drugima a ni prema sebi. Čovek koji nije sebi dovoljno dobar i nema ljubavi za sebe, nema je ni za druge. Kad upoznamo takve ljude mi vidimo osmehe, čujemo viceve, volimo njihov šarm i komplimente, volimo tu atmosferu raspoloženja u kojima smo sa njima... " Ma to je car !" - pričamo o njemu. I kad kažemo za nekog "On je dobar" i to je sud koji smo dali o nekome. Ali jedan dan kad se dogodi nešto "neočekivano", kada ta osoba izneveri našu sliku o njoj, i skine "ovčije odelo" i ukaže se vuk, mi bivamo razočarani .

Zaključak : "svako dobro stablo rađa dobrim plodovima". Svaki dobar čovek imaće uvek dobro mišljenje o sebi gde god da je sada. Čak i u zatvoru , nevolji, ratu , nesreći ... dobar čovek radiće samo dobre stvari . Zato mudrost kaže dobrotu stabla oceni po plodovima, a čoveka po delima. Ako "koza laže, rog ne laže."

Ko su dobri ljudi ?

"Svako pravilno postupanje vodi uspehu, a svako nepravilno neuspehu"- Oskar Šelbah. Ako se držimo ove maksime u svakom svom postupku od najmanjeg do najvećeg , svakog dana do kraja života ne možemo pogrešiti . Zakon uzroka i posledice nepogrešivo će nas u životu dovesti tamo kuda smo se zaputili svojim postupanjem.

Dobri ljudi su oni koji teže tome da postupaju pravilno. Ljude moramo ceniti prema trudu koji su uložili . Trud ! "Trud je dobra sreća". Ljudi koji se trude da budu bolji , da postupaju dobro, to su dobri ljudi. Trud je ono po čemu se ljudi kvalitativno razlikuju . I upravo zahvaljujući njemu , neko sa dna dođe do vrha, neko slabost pretvori u snagu, neko ko nije mogao da razume uložiće trud koji će mu donet razumevanje.

Ako sam pogrešio jer nisam znao kako treba, ili nisam bio svestan da grešim, to ne znači da sam "loš". Loš sam sam ako opet to radim jer ne želim da se potrudim. Dobar sam onoliko koliko sam truda uložio da budem bolji .

Dobrota je dom u kome žive mnoge vrline- pozitivne osobine. Prema autorkama jedne knjige "Tko su dobri ljudi" ima ih čak 24 :

MUDROST I ZNANJE

1. RADOZNALOST - ZANIMANJE ZA SVIJET OKO SEBE

2. ŽELJA ZA UČENJEM

3. OTVORENOST UMA

4. KREATIVNOST

5. MUDROST

ODVAŽNOST

6. HRABROST

7. UPORNOST – MARLJIVOST

8. INTERITET – PRIRODNOST - ISKRENOST

9. VITALNOST - UŽIVANJE U ŽIVOTU – STRAST – ENTUZIJAZAM

HUMANOST

10. VELIKODUŠNOST

11. LJUBAV PREMA DRUGIMA I DOPUŠTANJE DRUGIMA DA NAS VOLE

12. SOCIJALNA, EMOCIONALNA I OSOBNA INTELIGENCIJA

PRAVEDNOST

13. SOCIJALNA ODGOVORNOST

14. POŠTENJE I MORALNOST

15. SPOSOBNOST VOĐENJA

UMJERENOST

16. SAMOKONTROLA

17. RAZBORITOST

18. SKROMNOST I PONIZNOST

19. OPRAŠTANJE I MILOSRĐE

TRANSCENDENTNOST

20. POŠTOVANJE LJEPOTE I IZVRSNOSTI

21. ZAHVALNOST

22. NADA I OPTIMIZAM

23. DUHOVNOST I RELIGIOZNOST

24. HUMOR I RAZIGRANOST

Oskar Šelbah u "Moj sistem uspeha" jasno navodi da su dobri- pozitivni ljudi oni koji osvešćuju svoje negativne osobine, i postupke i svesno ih otklanjaju a gaje svoje vrline i trude se da one nadbroje njihove mane. Dakle nije sporno da svako ima mana i vrlina , ali "dobar čovek " je onaj koji se trudi da ima više vrlina nego mana. Dobar čovek se trudi da druge zaštiti od svojih mana i lošeg postupanja.

ZAKLJUČAK : Čovek je biće koje ima telo, um, duh i dušu(podsvest). Ako u njegovoj duši postoji neki greh , nešto loše, on će to ispoljavati na razne načine. Isto tako je i sa dobrotom. Kada kažemo " on je dobar" , zapravo mi se obraćamo onome što postoji u njegovoj duši . Ako je nečija duša ogrezla u grehu, ako je raspolutana teškim grehovima, ni on ne može biti drugačiji. Sudili ne sudili , sama ova činjenica govori kakav je to čovek ? Na nama je da ovladamo mudrošću kojom ćemo se zaštiti od greha i zla svojeg i tuđeg, a svet učiniti boljim tako što ćemo sami biti bolji !

Dobri Ljudi

Ivan Vukićević

Vrh

PostPoslato: 20 Feb 2011, 21:42 
Veteran
Veteran

Slika

PORIJEKLO LJUBAVI

Prema učenju taoista Duh i Materija su u vrijeme postanka svijeta vodili borbu na život i smrt.

Duh je naposljetku odnio pobjedu, a Materija je osuđena na vječni život u unutrašnjosti zemlje.

No, prije toga je glavom udarila o nebeski svod i nebo prepuno zvijezda razbila na komadiće.

Boginja Niuka izronila je iz mora, blistava u svom vatrenom oklopu.

Kuvajući dugine boje u kotlu, uspjela je vratiti zvijezde na njihova mjesta, ali nije uspjela pronaći dva mala komadića, pa nebeski svod nije bio potpun.

To je porijeklo ljubavi: dvije duše neprestano obilaze Zemlju, svaka u potrazi za svojim Drugim Dijelom.

Kada se sastanu, uspijevaju povezati ona dva komadića koji nedostaju i tada, za taj par, cijeli univerzum ima smisla.

Vrh

PostPoslato: 20 Feb 2011, 21:47 
Veteran
Veteran

“Tko sam ja?” – upita mladić Starca.

“Ti si ono što ti misliš.” – odgovori Starac. – “Objasniću ti jednom pričom.”

“Jednog dana, pored gradskih zidina, u sumrak su se mogle vidjeti dvije osobe koje se grle.”

“To su tama i mama.” – misli nevino dijete.

“To su ljubavnici.” – misli čovjek pokvarene mašte.

“To su dvoje prijatelja koji se nisu vidjeli dugi niz godina.” – misli čovjek koji živi sam.

“To su dva trgovca koji su sklopili dobar posao.” – misli čovjek pohlepan za novcem.

“To je otac koji grli sina koji se vratio iz rata.” – misli žena nježne duše.

“To je kći koja grli svoga oca koji se vratio s puta.” – misli čovjek ožalošćen zbog smrti svoje kćeri.

“To su zaljubljeni.” – misli djevojka koja sanja o ljubavi.

“To su dvojica koji se bore na smrt.” – mislli ubica.

“Ko zna zašto se grle?” – misli uskogrudi čovjek.

“Kako je lijepo vidjeti dvije osobe koje se grle.” – misli čovjek veseljak i optimista.

“Svako misli,” – zaključi Starac – “zavisno o sebi šta je. Pronikni u svoje misli: ti možeš reći puno više o tome ko si nego tvoj učitelj.”

= // =

Dijete od četiri godine : "Moja mama može sve."
Osmogodišnjak: "Moja mama zna jako puno!"
Dvanaestogodišnjak: "Moja mama možda ipak nešto ne zna!"

Četrnaestogodišnjak: "Naravno, moja mama ne zna niti ovo."
Šesnaest godina: "Mama? Ona nema pojma ni o čemu!" Osamnaest godina : "Stara je bez veze!"
Dvadeset i pet godina: "Mama bi možda nešto mogla znati o tome."

Trideset i pet: "Prije nego odlučim pitati ću mamu za mišljenje."
Sa 45 godina većina misli : "Voljela bih znati što bi mama o tome rekla ."
A sa 65 sve bi dali samo kada bi još jednom s mamom mogli razgovarati.

Vrh

PostPoslato: 20 Feb 2011, 22:07 
Veteran
Veteran

Možda ćeš nekad zaista pomisliti da nisi sposoban za uspeh, tapkaćeš u jednom mestu, tražeći način da se otrgneš svega, dođeš do spasenja koje u tom trenutku nije poraz, već samo prosečnost zauvek udaljena od pobede. Biće ti teško da se odbraniš od naleta onih koji čine sve da te privole da udišeš prašinu sa dna zajedno sa njima i budeš bezbrižan u toj prosečnosti. Ne staj, nemoj se povlačiti, razmisli, i kreni dalje, makar te ti koraci iz prašine vodili ka gorem, u blato, gde ti se na prvi pogled ne piše dobro. Biće još gore, vući ćeš se, potonućeš do kolena. Pomislićeš da je kraj onog trenutka kada se kišne kapi obruse na tebe, ali hrabrost koju si ispoljio neće ostati nenagrađena. Voda će sa tebe isprati blato i postaćeš čist kao izvorska voda, za razliku od njih koji će zauvek udisati prašinu prosečnosti.
Postoje trenuci kada neprijatelje najednom poštujemo više nego prijatelje. Neprijatelj je iskren, od njega očekujes napad, ali kada ti prijatelj probode nož u leđa, ne možeš, a da ne shvatiš, da iskrenost neprijatelja zavređuje poštovanje, za razliku od prijatelja koji, nakon svega, predstavlja samo gorku kapljicu razočarenja za tebe, jer si ga posmatrao onim što on nikada nije, niti će ikada biti.
Nekad verujem da u životu svako obećanje treba prihvatiti sa dozom sumnje, neverice, čak i kao laž, jer viteške karakteristike u svetu bez vitezova ne mogu postojati. Sve više mi se čini da danas ljudi olako daju obećanja, a još lakše ih neispunjavaju.
Verujem da je osnovni zadatak svakog od nas da ovaj svet načinimo boljim, da svi postanemo vitezovi, ne po mačevima koje nosimo, već po rečima iza kojih stojimo.

Ako moram da padnem, potrudiću se da padnem na odskočnu dasku.

Slaviša Pavlović – Pogledi sa strane

Vrh

PostPoslato: 20 Feb 2011, 22:11 
Veteran
Veteran

Možeš me potražiti u šumi kraj potoka.
Skrivena sam u magli koja u praskozorja prekriva usnule obale.
Tada sam ono što jesam. Niko me ne vidi. Svako me može čuti. Niko me ne može naći.
Ja zapravo ne postojim. Možda bih htela da budem zrak svetlosti u tami, eho večnosti u prolaznom svetu. Nisam sumnjiva, ali sumnjam da će me neko otkriti.
Kada spokojni san savlada dete, čuvam njegovu mirnoću, jer duh praznine vazda vreba svoj plen. Moje je da ga obuzdam i pokažem mu njegovo pravo lice.
Ja nemam lice, ali imam izraz.
Ne mogu da se pokrenem, ali pokrećem druge.
U stvarnosti ne postojim, ali me prizivaju da bi stvarnost zavarali.
Ponekad, u pričama kraj tople peći, budim dremljive slušaoce zanesene lepotom izraza.
Nikad me niko nije video, ali me naslućuju.
Nikad me niko neće naći, ali me i dalje traže.
Sudbina mi je odredila samoću. Prihvatam je kao razumno dete neispunjene želje.
Većina ljudi misli da mi je ime Tuga. Ne opirem se jer gomila uvek greši. Moje ime ću saopštiti samo Tebi i onom ko uspe da se uspne na vrh grebena sa kojeg se vide more i pustinja.
Tragaoci plove, ili lutaju. Jedni se uljuljkuju znanjem. Drugima je znanje poljuljano. Za sve mene krive.
Čekam da se probude oni što znaju i oni što misle da ne znaju, a znaju.
Tamo gde se more i pustinja spajaju prepoznaćeš večnu obalu. Ja sam tanka lelujava linija koja se stalno pomera.

Sada je trenutak da Ti otkrijem svoje ime.

Ali pre toga, još samo ovo da Ti kažem:
“Ja sam ona što nestaje i postaje”.

Zovu me Mašta.

Vrh

PostPoslato: 20 Feb 2011, 22:33 
Veteran
Veteran

Djevojka je umrla i dospjela u svijet mrtvih. njen ljubavnik, očajan u svome bolu, spušta se u to mračno carstvo i moli boga smrti da mu vrati izgubljenu ljubav. dirnut mladićevim molbama, bog pristade, ali mu dade čudan zadatak; u ruke mu gurne luk i strijelu i zapovjedi da okine prema nebu, gdje poput niti paučine isprepleteni su ljudski životi. ravnoteža mora postojati, pojasni mu bog, pa ako želi spasiti svoju ljubav, mora mu zauzvrat žrtvovati nečiji drugi život. čiju nit prekine - tome će život biti završen. gledajući svoju ljubljenu ponovno slobodnu i živu, mladić nije dugo dvojio; odapeo je strijelu prema nebu što je jače mogao, i kad je strijela pogodila nit života, pored njega se mrtva sruši žena koju je ljubio više od ičega na svijetu. prevario si me, viknuo je bijesan, no, bog smrti mu smireno uzvrati; ne krivi mene, tvoja je ruka presudila.
Ono što najviše ljubimo ponekad najteže ranimo.
tako to i u životu često biva.

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 984 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 38, 39, 40, 41, 42, 43, 44 ... 50  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]