jellyfish je napisao:
Cinjenica je da se ne zna pouzdano ko je pisao jevandjelja. Jer jevandjelje po Marku kao sto sam rekao vjerovatno nije pisao Marko, kao sto ni jevandjelje po Judi nije pisao Juda jer je bio vec mrtav kad je ono pisano. Gledao sam dokumentarac na National Geographic gdje kaze da su sva jevandjelja pisana kasnije. I kaze da je bilo pristalica Mateja koji su pisali svoje vidjenje stvari, drugi svoje itd. Znaci da je normalno da postoje neslaganja. Ono sto hocu reci je da se svi oni slazu u tome da je Isus ustao.
Sad ne znam pravo stanje stvari ali u tom dokumentarcu koji su radili najveci naucnici i istoricari kaze se da jevandjelja nisu pisana od onih na koje su naslovljena i da postoji vise verzija. Ali poslanice, jevandjelja, sve knjige kao i usmena predanja se slazu da je Isus Hrist jedini covjek koji je pored Mojsija i Ilije pobijedio smrt. Naravno zahvaljujuci Bozjim cudima. Dok ostali proroci ukljucujuci i Muhameda, Budu, apostole, Osiju, Jeremiju, Isaiju itd., nisu. Ili bar nema podataka da jesu. Dok za Isusa svi podaci i sve knjige kao i svjedocenja govore da jeste pobijedio smrt. O tome kasnije i Pavle govori kada govori o vjecnom zivotu da je Hrist ustao. Naime, i Pavle je bio progonitelj hriscana sve do dana kad mu se Isus pojavljuje i mijenja zivot. Zar bi Pavle promijenio svoje ponasanje tako naglo da nije vidio vaskrslog Isusa. A ne samo Pavle, nego i ostali apostoli kao i mnogi hriscani. Naravno, nije mi cilj da branim hriscanstvo niti jednu drugu religiju jer po mom misljenju vecina religija potice iz istog temelja i nose istu poruku, vec samo nepristrasno iznosim cinjenice.
o kakvim ti to činjenicama pričaš, nemaš pojma to si pokupio iz neke beznačajne senzacionalističke literature, čuj gledao dokumentarac, isto bi vjerovao i da si pročitao u wikpedij.
da li išta znaš ko je marko i o njegovom životu?
spominješ jevanđelje po judi takvo u biblij ne postoji.
jevanđelje po marku pisao je upravo marko, mjesto pisanja je rim, pisanje je završeno o. 60-65 n. e., obuhvata vrijeme 29-33 n. e..
marko je opisan u djelima apostolskim kao 'ivan koji je nazvan marko' njegova majka marija, također je bila hrišćanka i rana skupština je upotrebljavala njen dom za sastajanja.kad je jednom prilikom anđeo izbavio petra iz zatvora, on je otišao u tu kuću i tamo našao braću koja su se sakupila (mar.14:51,52; dj.ap.12:12,13) misionar barnaba sa kipra, bio je markov bratić (dj.ap.4:36; kol.4:10). kad je barnaba došao u jerusalim u vezi pomoći za vrijeme gladi, marko je upoznao i pavla.ta druženja u hrišćanskoj skupštini i revni putujući propovjednici nesumnjivo su usadili u marka želju da prihvati misionarsku službu.
tako ga nalazimo kao pomoćnika i pratioca pavlu i barnabi na njihovom prvom misionarskom putovanju. međutim, marko ih je zbog nekog razloga napustio u pergi i pamfilij i vratio se u jerusalim (dj.ap.11:29,30;12:25; 13:5,13). pavle je zbog toga odbio povesti marka na svoje drugo misionarsko putovanje, i to je dovelo do razlaza između pavla i barnabe. pavle je uzeo silu dok je barnaba uzeo svog bratića marka i otplovio s njim na kipar (dj.ap.15:36-41).
marko se dokazao u hrišćanskoj službi i postao je dragocjena pomoć ne samo barnabi nego kasnije i apostolima petru i pavlu. marko je bio sa pavlom (o. 60-61. n.e.) za vrijeme njihovog prvog zatvaranja u rimu (filem.1,24) zatim nalazimo marka sa petrom u babilonu između 62. i 64.n.e.(1.petr.5:13). pavle je ponovo zatvoren u rimu vjerovatno 65.n.e., i u pismu moli timoteja da povede sa sobom marka govoreći "jer mi je koristan za službu" (2.tmot.1:8; 4:11).
to je posljednje spominjanje marka u biblij.
sastavljanje drugog po redu jevanđelja u biblij pripisano je upravo ovom marku.
on je bio saradnik isusovih apostola i onaj koji je dao život za dobru vjest.
petar je bio glavni izvor markovog jevanđelja , petar je bio praktično očevidac svega što je marko zapisao, tako da je on od petra mogao saznati mnogo toga što je opisao, a što se ne nalazi u drugim jevanđeljima. iako je marku bilo dostupno matejevo jevanđelje njegov zapis sadrži sdamo 7% onoga što se nalazi u drugim jevanđeljima, bilo bi naivno vjerovati da je on sažeo jevanđelje radi se o tome da je matej prikazivao isusa kao obećanog mesiju i kralja, marko razmatra njegov život iz drugog ugla, marko stavlja veći naglasak na isusove aktivnosti nego na njegove propovjedi i nauke.
jelli ako želiš da se baviš nekom temom ne možeš sebi dozvolit da izvor tvog znanja i donošenja zaključaka bude jedan dokumentarac.
tebi ahmede sam odgovorio šta mislim o tvojim insinuacijama u vezi biblije na temi "zašto je isus morao umrijeti"