banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 24 Jun 2025, 21:58

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 734 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 31, 32, 33, 34, 35, 36, 37  Sledeća
Autoru Poruka
 Tema posta: Re: Islam
PostPoslato: 08 Jan 2010, 16:57 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 23 Dec 2006, 18:50
114_AhmeD je napisao:
Hoću da znam je li grob bio otvoren kad su došli
Matej mi kaže da nije ( 28:2)
Marko kaže da jest ( 16:4)

Evo bas sad sam pogledao te stihove.

Prvi kaze da je dosao andjeo i otvorio(prije nego sto su oni dosli):

I gle, zemlja se zatrese vrlo; jer anđeo Gospodnji siđe s neba, i pristupivši odvali kamen od vrata grobnih i seđaše na njemu

A drugi kaze da je takodje bio odvaljen kad su dosli:

I pogledavši videše da kamen beše odvaljen: jer beše vrlo veliki

Znaci bio je odvaljen.

Takodje sto se tice mladica i andjela u bibliji je poznato da se andjeli prikazuju u obliku ljudi sto znaci da je neko mislio da je vidio andjela, a neko mladica ili mladice.
Iako ne tvrdim da ne postoji ta mala greska u prepisu, ali sva jevandjelja se slazu da je grob bio otvoren i da je Isus ustao.

Iako se i istoricari slazu oko toga da je bilo vise stotina jevandjelja koja su kruzila prvih vijekova. Jedan od dokaza je nedavno nadjeno Judino jevandjelje koje je je bilo jedno od mnogih, a koje su pisali pristalice Jude, ali nije uvrsteno u bibliju zbog toga sto je Juda bio omrazen zbog izdaje.
Naravno, prema istorijskim podacima postoji vise verzija svih jevandjelja i nisu ih pisali apostoli vec su pisana kasnije. Medjutim svi se slazu u tome da je Isus ustao.
Znaci, priznajem da mozda postoje greske u bibliji ali i osnovna poruka je jasna. Kao i to da su navodno kasnije nadjeni svici biblije koji potvrdjuju autenticnost jer se skoro u svemu slazu sa originalom.
Naravno, htio bih te pitati kako znas da je kuran pouzdan jer sam kazes da je u pocetku bio prenosen s pamcenjem a to je vrlo nepouzdan nacin prenosenja?
Po mom misljenju, ako su i kuran i biblija od Boga, a trebalo bi da jesu prema vjerovanju, onda je Bog ucinio da obe dodju do danas relativno neizmijenjene kako bi se ocuvala osnovna poruka jer je bila namijenjena svim generacijama.

Filozofija...

Vrh

PostPoslato: 08 Jan 2010, 17:16 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 18 Feb 2009, 21:46
Hristov je napisao:
Pa Pismo ima hiljade stranica, nisi valjda zbog dva stiha odbacio citavo Pismo kao lazno? Mislim, jesi li ti citao Pismo pa naisao na te kontradikcije ili si krenuo od Kurana kao jedinog istinitog pa onda trazio sta se iz Pisma uklapa u Kuran? Kako onda prihvatas tako kategoricki stvari koje nagovjestavaju Muhameda? Mozes li mi to objasniti? Ja mislim da je muslimanima Pavle najveci trn u oku kako se cini. Jer Pavle u svojim poslanicama kontrira citavom Kuranu.

Pismo ako je od Allaha onda ne smije imati ni jednu jedinu grešku, ako ima makar jedna greška to je znak gubitka autentičnosti i ti onda ne možeš iz tog svega da razdvojiš da je ovo autentično a drugo nije.

Nije samo problem u ta 2-3 stiha koja sam naveo, ima ih milion i nema potreba da ja sad sve nalazim i pišem. Htio sam dokazati samo da nije čist Božija objava što i jesam, jer hvala Bogu sama i Biblija svojim citatima pokazuje.

Onda sam spoznao Islam iz pravih izvora. Kur'anom i riječima poslanika a.s, te njegovom praksom. Nisam od Muje, Hase, bošnje, turčina itd...
Što sam više saznavao, dokazi su mi jedan za drugim se nizali i vidio sam da Muhamed alejhiselam kao obican pustinjski nepismeni covjek nije mogao sve te stvari potrefiti. Na primjer da je Allah pustio da se 2 mora dodiruju ali im se vode ne mješaju što su tek u 20tom stoljeću otkrili sa Sredozemnim morem i Atlanskim okeanom. Ili da željezo nije porijeklom sa zemlje. Da ih ne pominjem... Ima ih puno...

Kad sam pročitao za prijašnje objave, šta se desilo sa njima , počeo sam istraživati i još jednom se ubjedio da je tačno.

Evo opet ću ti pokazati da nije stvar u jednom stihu. Evo napomenut ću ti još jedan.

Kad se Marija vratila iz grobnice je li znala da je Isus "uskrsnuo" ?

Čitaj Mateja, 28 glavu, on je napisao da jest. Evo naći ću ti stih:
Sad otidite brže i javite učenicima njegovim: "On je uskrsnuo od mrtvih i ide pred vama u Galileju. Ondje ćete ga vidjeti. Eto, ja vam rekoh." Sa strahom i ujedno s radošću velikom odoše brzo od groba i pohitješe da to dojave učenicima njegovim.

A de pročitaj sad šta je Ivan par listova dalje napisao:
Onda otrča, i dođe k Simonu Petru i k drugom učeniku, koga je ljubio Isus, i reče im: "Uzeše Gospodina iz groba, i ne znamo, gdje ga položiše."

Dakle, nije znala..

Ova rečenica ti se nalazi u poglavlju br 20.

Eto ti hristov, ti i dalje idi glavom kroz zid, ja vala neću.

Poslednji put menjao 114_AhmeD dana 08 Jan 2010, 17:36, izmenjena 2 puta

Vrh

PostPoslato: 08 Jan 2010, 17:24 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

jellyfish je napisao:
114_AhmeD je napisao:
Hoću da znam je li grob bio otvoren kad su došli
Matej mi kaže da nije ( 28:2)
Marko kaže da jest ( 16:4)

Evo bas sad sam pogledao te stihove.

Prvi kaze da je dosao andjeo i otvorio(prije nego sto su oni dosli):

I gle, zemlja se zatrese vrlo; jer anđeo Gospodnji siđe s neba, i pristupivši odvali kamen od vrata grobnih i seđaše na njemu

A drugi kaze da je takodje bio odvaljen kad su dosli:

I pogledavši videše da kamen beše odvaljen: jer beše vrlo veliki

Znaci bio je odvaljen.

Takodje sto se tice mladica i andjela u bibliji je poznato da se andjeli prikazuju u obliku ljudi sto znaci da je neko mislio da je vidio andjela, a neko mladica ili mladice.
Iako ne tvrdim da ne postoji ta mala greska u prepisu, ali sva jevandjelja se slazu da je grob bio otvoren i da je Isus ustao.

Iako se i istoricari slazu oko toga da je bilo vise stotina jevandjelja koja su kruzila prvih vijekova. Jedan od dokaza je nedavno nadjeno Judino jevandjelje koje je je bilo jedno od mnogih, a koje su pisali pristalice Jude, ali nije uvrsteno u bibliju zbog toga sto je Juda bio omrazen zbog izdaje.
Naravno, prema istorijskim podacima postoji vise verzija svih jevandjelja i nisu ih pisali apostoli vec su pisana kasnije. Medjutim svi se slazu u tome da je Isus ustao.
Znaci, priznajem da mozda postoje greske u bibliji ali i osnovna poruka je jasna. Kao i to da su navodno kasnije nadjeni svici biblije koji potvrdjuju autenticnost jer se skoro u svemu slazu sa originalom.
Naravno, htio bih te pitati kako znas da je kuran pouzdan jer sam kazes da je u pocetku bio prenosen s pamcenjem a to je vrlo nepouzdan nacin prenosenja?
Po mom misljenju, ako su i kuran i biblija od Boga, a trebalo bi da jesu prema vjerovanju, onda je Bog ucinio da obe dodju do danas relativno neizmijenjene kako bi se ocuvala osnovna poruka jer je bila namijenjena svim generacijama.

Pročitaj bolje stihove, je li bio 1 mladić ili 2 mladića, odnosno anđela. I tu se javlja opet brojčana kontradiktornost.
Znam i ja da su neke knjige pisane davno kad je Isus otišao, a ti mi i kažeš da se današnje sa orginalom slažu.
Gdje taj orginal ?
Gdje prvo evanđelje Mateja, je li se on potpisao na njega ?
Ako si vidio da imaju greške kako znaš da je temelj vjere ostao isti, poruka ista ?
Usuđuješ li se uzeti vjeru svoju iz takve knjige ?
Ne zna se danas ni ko je autor pravi evanđelja.

Ja ti dajem očigledne primjere mjenjanja knjige.
Imaš još jednu po pitanju Je li Isus ostao na zemlji malo .

Kaže Marko da nije (16:19)
Kaže Ivan da jest, makar 8 dana( 20:26)
Kaže onda Luka da nije, desilo se sve u Nedjelju ( 24:50-52)
pa opet u djelima apostolskim da jest, makar 40 dana (1:3)

Kur'an je zapisivan za vrijeme poslanika a.s , kasnije skupljen. Eno još ga možeš viditi u Istanbulskom muzeju, a pored tog je i na pamet naučen od mnogih , svake generacije.

Nije pitanje je li bog mogao sačuvati autentične sve knjige, naravno da jest.
Ali, je li on to htio ? Za posljednju je rekao da će čuvati do sudnjeg dana da ljudi imaju istinu dokučenu, u suprotnom bi bila nepravda prema nama svima.

Zato, iskušenje je i meni bili a i tebi i svima da ne budemo pristrasni već da uključimo mozak i srce i vidimo šta Allah hoće.

Poslednji put menjao 114_AhmeD dana 08 Jan 2010, 17:50, izmenjena samo jedanput

Vrh

PostPoslato: 08 Jan 2010, 17:50 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 03 Maj 2008, 10:50
114_AhmeD je napisao:
Ali, je li on to htio ?

Tako ja mogu postaviti pitanje da li je Bog htio da bude samo jedno Evandjelje, ili da li je htio da od slova do slova sva Evandjelja budu jednaka.

I ko tvrdi da Bozija Rijec ne smije imati nijedne greske? A sta je sa svime ostalim sto je od Boga?

Tako isto mogu pitati zasto je Bog dopustio da Pavle dospije u Bibliju i da se pomijesa sa Starim i Novim Zavjetom, kad je vec lazan?

The hell where youth and laughter go.

Vrh

PostPoslato: 08 Jan 2010, 18:01 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Hristov je napisao:
114_AhmeD je napisao:
Ali, je li on to htio ?

Tako ja mogu postaviti pitanje da li je Bog htio da bude samo jedno Evandjelje, ili da li je htio da od slova do slova sva Evandjelja budu jednaka.

I ko tvrdi da Bozija Rijec ne smije imati nijedne greske? A sta je sa svime ostalim sto je od Boga?

Da Allah priča greškama ? Da ti daje knjigu sa takvim govorom u kojem na par listova nalaziš takve proturiječnosti ?
Ma daj molim te, ovih riječi se trebaš sramiti hristov. Zar Allaha takvog da zamišljaš...

Kako ti možeš prihvatiti npr da su ove 2 rečenice inspirisane od Allaha, je li ti Allah negdje slagao kad je ta žena posjetila grob:

Allah inspirisao Mateja da kaže: u početku sumraka (28:19)
Allah inspirisao Marka da kaže: vrlo rano ujutro, kad sunce izlazi (16:2)

Ko laže sad ? :roll:

Vrh

PostPoslato: 08 Jan 2010, 18:40 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Citiraj:
Da Allah priča greškama ? Da ti daje knjigu sa takvim govorom u kojem na par listova nalaziš takve proturiječnosti ?
Ma daj molim te, ovih riječi se trebaš sramiti hristov. Zar Allaha takvog da zamišljaš...

:confused4:

Citiraj:
Allah inspirisao Mateja da kaže: u početku sumraka (28:19)
Allah inspirisao Marka da kaže: vrlo rano ujutro, kad sunce izlazi (16:2)

Jesi pobrkao nesto?

Daj neku bolju kontradikciju iz svog arsenala, zbog slicnih "kontradikcija" ti nece nijedan normalan vjernik ostaviti hriscanstvo ...

Vrh

PostPoslato: 08 Jan 2010, 20:54 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 02 Dec 2009, 11:50
četvero ljudi koji gledaju jedan te isti film, sve četvero će ga prepričat na drugačij način, ili četvero ljudi koji slušaju jednu te istu priču kasnije će je svo četvero prepričat na različite načine.
četiri jevanđelja zbog toga i jesu dokaz autentičnosti i božje premudrosti, kako bi se u nešto uvjerili iz više izvora. dok je kuran sam po sebi neuvjerljiv i prilično manjkav i neautentičan odnosno neorginalan, i za razliku od biblije ne nudi ništa novo ni "revolucionalno", jednostavno to je gomila biblijskih parafraza i nevještih tumačenja iste, te unošenje nekih elemenata koje je pisac izvukao iz filozofije i običaja tog vremena. vjerovatno zbog toga kuran i nije interesantan modernim istoričarima i arheolozima te naučnicima raznih područja, dok biblija plijeni pažnju i oduševljenje te otkrićima iz svih pobrojanih područja se potvrđuje njena autentičnost i istinitost to jest od boga nadahnutost pisaca biblije.

Vrh

PostPoslato: 08 Jan 2010, 21:22 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

mary juana je napisao:
četvero ljudi koji gledaju jedan te isti film, sve četvero će ga prepričat na drugačij način, ili četvero ljudi koji slušaju jednu te istu priču kasnije će je svo četvero prepričat na različite načine.
četiri jevanđelja zbog toga i jesu dokaz autentičnosti i božje premudrosti, kako bi se u nešto uvjerili iz više izvora. dok je kuran sam po sebi neuvjerljiv i prilično manjkav i neautentičan odnosno neorginalan, i za razliku od biblije ne nudi ništa novo ni "revolucionalno", jednostavno to je gomila biblijskih parafraza i nevještih tumačenja iste, te unošenje nekih elemenata koje je pisac izvukao iz filozofije i običaja tog vremena. vjerovatno zbog toga kuran i nije interesantan modernim istoričarima i arheolozima te naučnicima raznih područja, dok biblija plijeni pažnju i oduševljenje te otkrićima iz svih pobrojanih područja se potvrđuje njena autentičnost i istinitost to jest od boga nadahnutost pisaca biblije.

Nisi dobro posložio kockice. Kako ćeš se uvjeriti u odvijanje nekog događaja kako se desio kad ti svaki izvor nešto drugo kaže ?

#1) Ako ja tebe inspirisem da zapises odredjeni dogadjaj i kazem " bilo je to i to"
Onda inspirisem hristova u vezi ISTOG dogadjaja i kažem " bilo je to i to"
Onda se nadje protivrijecnost u vasim pisanjima. Onda tu ima neki problem..

- Ili sam vam različito govorio ( ovo isključujemo )
- ili je neko od vas pisao-dodao-oduzeo nešto svoje
- ili je neko prepisivajući vaše radove nešto izmijenio

#2) To da je Kur'an produžena Biblija okači mačku o rep. Pokaži mi makar jednu rečenicu koja je prepisana. Poruka Kur'ana je drastično drugačija i u njemu se nalaze stvari koje nikad ranije nisu bile poznate.

#3) AKO JE KUR'AN PREPISANA BIBLIJA, KAKO ONDA DA JE ZAOBIĐENA SVAKA GREŠKA I NAUČNA NETAČNOST KOJA SE NALAZI U BIBLIJI ?
npr:
Otkivljenje 7:1 - i poslije tog vidjeh 4 anđela kako stoje na 4 ćoška zemlje

#4) Tješite se koliko hoćete, Islam je danas najbrža rastuća vjera jer je Kur'an taj koji odstavi bez riječi naučnike raznih oblasti.

Sva hvala i zahvala pripadaju samo Allahu, stvoritelju svih svijetova.
Esselamu alejkum i dobro vam veče

Vrh

PostPoslato: 08 Jan 2010, 21:24 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Cinjenica je da se ne zna pouzdano ko je pisao jevandjelja. Jer jevandjelje po Marku kao sto sam rekao vjerovatno nije pisao Marko, kao sto ni jevandjelje po Judi nije pisao Juda jer je bio vec mrtav kad je ono pisano. Gledao sam dokumentarac na National Geographic gdje kaze da su sva jevandjelja pisana kasnije. I kaze da je bilo pristalica Mateja koji su pisali svoje vidjenje stvari, drugi svoje itd. Znaci da je normalno da postoje neslaganja. Ono sto hocu reci je da se svi oni slazu u tome da je Isus ustao.
Sad ne znam pravo stanje stvari ali u tom dokumentarcu koji su radili najveci naucnici i istoricari kaze se da jevandjelja nisu pisana od onih na koje su naslovljena i da postoji vise verzija. Ali poslanice, jevandjelja, sve knjige kao i usmena predanja se slazu da je Isus Hrist jedini covjek koji je pored Mojsija i Ilije pobijedio smrt. Naravno zahvaljujuci Bozjim cudima. Dok ostali proroci ukljucujuci i Muhameda, Budu, apostole, Osiju, Jeremiju, Isaiju itd., nisu. Ili bar nema podataka da jesu. Dok za Isusa svi podaci i sve knjige kao i svjedocenja govore da jeste pobijedio smrt. O tome kasnije i Pavle govori kada govori o vjecnom zivotu da je Hrist ustao. Naime, i Pavle je bio progonitelj hriscana sve do dana kad mu se Isus pojavljuje i mijenja zivot. Zar bi Pavle promijenio svoje ponasanje tako naglo da nije vidio vaskrslog Isusa. A ne samo Pavle, nego i ostali apostoli kao i mnogi hriscani. Naravno, nije mi cilj da branim hriscanstvo niti jednu drugu religiju jer po mom misljenju vecina religija potice iz istog temelja i nose istu poruku, vec samo nepristrasno iznosim cinjenice.

Filozofija...

Vrh

PostPoslato: 08 Jan 2010, 22:02 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

jellyfish je napisao:
Cinjenica je da se ne zna pouzdano ko je pisao jevandjelja. Jer jevandjelje po Marku kao sto sam rekao vjerovatno nije pisao Marko, kao sto ni jevandjelje po Judi nije pisao Juda jer je bio vec mrtav kad je ono pisano. Gledao sam dokumentarac na National Geographic gdje kaze da su sva jevandjelja pisana kasnije. I kaze da je bilo pristalica Mateja koji su pisali svoje vidjenje stvari, drugi svoje itd. Znaci da je normalno da postoje neslaganja. Ono sto hocu reci je da se svi oni slazu u tome da je Isus ustao.
Sad ne znam pravo stanje stvari ali u tom dokumentarcu koji su radili najveci naucnici i istoricari kaze se da jevandjelja nisu pisana od onih na koje su naslovljena i da postoji vise verzija. Ali poslanice, jevandjelja, sve knjige kao i usmena predanja se slazu da je Isus Hrist jedini covjek koji je pored Mojsija i Ilije pobijedio smrt. Naravno zahvaljujuci Bozjim cudima. Dok ostali proroci ukljucujuci i Muhameda, Budu, apostole, Osiju, Jeremiju, Isaiju itd., nisu. Ili bar nema podataka da jesu. Dok za Isusa svi podaci i sve knjige kao i svjedocenja govore da jeste pobijedio smrt. O tome kasnije i Pavle govori kada govori o vjecnom zivotu da je Hrist ustao. Naime, i Pavle je bio progonitelj hriscana sve do dana kad mu se Isus pojavljuje i mijenja zivot. Zar bi Pavle promijenio svoje ponasanje tako naglo da nije vidio vaskrslog Isusa. A ne samo Pavle, nego i ostali apostoli kao i mnogi hriscani. Naravno, nije mi cilj da branim hriscanstvo niti jednu drugu religiju jer po mom misljenju vecina religija potice iz istog temelja i nose istu poruku, vec samo nepristrasno iznosim cinjenice.

Istinu si rekao za evanđelja. Ne zna se ni ko je pisac nekih ni kad su nastali.
Musa a.s je isto umro i Abraham, umrijet će i Isaa a.s kad se ponovo vrati, njegova misija nije gotova.

Pavle jest imao viziju, ali po meni, viziju od Iblisa, ne od Allaha.

Vrh

PostPoslato: 08 Jan 2010, 22:31 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

jellyfish je napisao:

o kakvim ti to činjenicama pričaš, nemaš pojma to si pokupio iz neke beznačajne senzacionalističke literature, čuj gledao dokumentarac, isto bi vjerovao i da si pročitao u wikpedij.
da li išta znaš ko je marko i o njegovom životu?
spominješ jevanđelje po judi takvo u biblij ne postoji.
jevanđelje po marku pisao je upravo marko, mjesto pisanja je rim, pisanje je završeno o. 60-65 n. e., obuhvata vrijeme 29-33 n. e..
marko je opisan u djelima apostolskim kao 'ivan koji je nazvan marko' njegova majka marija, također je bila hrišćanka i rana skupština je upotrebljavala njen dom za sastajanja.kad je jednom prilikom anđeo izbavio petra iz zatvora, on je otišao u tu kuću i tamo našao braću koja su se sakupila (mar.14:51,52; dj.ap.12:12,13) misionar barnaba sa kipra, bio je markov bratić (dj.ap.4:36; kol.4:10). kad je barnaba došao u jerusalim u vezi pomoći za vrijeme gladi, marko je upoznao i pavla.ta druženja u hrišćanskoj skupštini i revni putujući propovjednici nesumnjivo su usadili u marka želju da prihvati misionarsku službu.
tako ga nalazimo kao pomoćnika i pratioca pavlu i barnabi na njihovom prvom misionarskom putovanju. međutim, marko ih je zbog nekog razloga napustio u pergi i pamfilij i vratio se u jerusalim (dj.ap.11:29,30;12:25; 13:5,13). pavle je zbog toga odbio povesti marka na svoje drugo misionarsko putovanje, i to je dovelo do razlaza između pavla i barnabe. pavle je uzeo silu dok je barnaba uzeo svog bratića marka i otplovio s njim na kipar (dj.ap.15:36-41).
marko se dokazao u hrišćanskoj službi i postao je dragocjena pomoć ne samo barnabi nego kasnije i apostolima petru i pavlu. marko je bio sa pavlom (o. 60-61. n.e.) za vrijeme njihovog prvog zatvaranja u rimu (filem.1,24) zatim nalazimo marka sa petrom u babilonu između 62. i 64.n.e.(1.petr.5:13). pavle je ponovo zatvoren u rimu vjerovatno 65.n.e., i u pismu moli timoteja da povede sa sobom marka govoreći "jer mi je koristan za službu" (2.tmot.1:8; 4:11).
to je posljednje spominjanje marka u biblij.
sastavljanje drugog po redu jevanđelja u biblij pripisano je upravo ovom marku.
on je bio saradnik isusovih apostola i onaj koji je dao život za dobru vjest.
petar je bio glavni izvor markovog jevanđelja , petar je bio praktično očevidac svega što je marko zapisao, tako da je on od petra mogao saznati mnogo toga što je opisao, a što se ne nalazi u drugim jevanđeljima. iako je marku bilo dostupno matejevo jevanđelje njegov zapis sadrži sdamo 7% onoga što se nalazi u drugim jevanđeljima, bilo bi naivno vjerovati da je on sažeo jevanđelje radi se o tome da je matej prikazivao isusa kao obećanog mesiju i kralja, marko razmatra njegov život iz drugog ugla, marko stavlja veći naglasak na isusove aktivnosti nego na njegove propovjedi i nauke.

jelli ako želiš da se baviš nekom temom ne možeš sebi dozvolit da izvor tvog znanja i donošenja zaključaka bude jedan dokumentarac.

tebi ahmede sam odgovorio šta mislim o tvojim insinuacijama u vezi biblije na temi "zašto je isus morao umrijeti"

Vrh

PostPoslato: 08 Jan 2010, 23:39 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

114_AhmeD je napisao:
umrijet će i Isaa a.s kad se ponovo vrati, njegova misija nije gotova.

Zasto bi Isus morao umrijeti kad se vrati kad ce tad i oni pravednici koji su umrli ozivjeti? Posto je Isus pravedan zasto bi on morao umrijeti po tvom tumacenju kad se vrati?

Filozofija...

Poslednji put menjao jellyfish dana 08 Jan 2010, 23:45, izmenjena 2 puta

Vrh

PostPoslato: 08 Jan 2010, 23:40 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

114_AhmeD je napisao:
Pavle jest imao viziju, ali po meni, viziju od Iblisa, ne od Allaha.

I sad ako ja kazem da je po meni Muhamed imao viziju djavola, raspekmezit ces se i poceti se pozivati na ljudskost i postivanje tudjih svetinja..

Vrh

PostPoslato: 08 Jan 2010, 23:45 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

mary juana je napisao:
spominješ jevanđelje po judi takvo u biblij ne postoji.

Ocigledno nisi informisan. Jevandjelje po Judi je nadjeno prije nekoliko godina i o tome su pisale sve novine u svijetu.

http://www.nytimes.com/2006/04/06/scien ... q3zoPE9gmw

and

http://www.allthingsbeautiful.com/all_t ... _of_j.html

Nije u bibliji jer je tek sad nadjeno, a o razlozima zasto nije uvrsteno pisao sam prije. A pored toga postoji toliko verzija svih jevandjelja da je svakom jasno da ne mogu biti sva prava. Preporucio bi ti da pogledas film nat geographic, imas kupiti cak i kod nas zove se "jevandjelje po judi", pa onda komentarisi.

Filozofija...

Vrh

PostPoslato: 09 Jan 2010, 09:58 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

nije u biblij jer nije od boga naahnuto, a to gdje šta ima kupit i kakve ko senzacije želi unovčit to nema veze sa životom.
nekima je da vincijev kod sveto pismo i nešto u šta treba vjerovat :roll:

Vrh

PostPoslato: 09 Jan 2010, 11:03 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Pridružio se: 24 Maj 2008, 19:37
Ahmede, s tobom je nemoguce diskutirati o Bibliji. Sjecam se koliko sam samo puta pokusao mojoj zeni objasniti ofsajd zamku ili razliku izmedju 4-3-3 i 4-4-2 sistema. Kakve to veze ima sa protivnickom ekipom, zasto bekovi izbijaju na krila, blablabla, sve joj je to nejasno i dosadno. Isto tako i ti, ne shvatas razliku izmedju diktirane rijeci i slobodne interpretacije, ne shvatas prirodu i kvalitet kontradikcije, nisi upucen u istoriju studija biblijskih tekstova, itd. Kad citam tako neke tvoje postove odgovorio bi ali iskreno receno ne znam ni kako ni gdje da pocnem. Ti bi kao prvo trebao ici na nastavu jedno par nedelja da shvatis i naucis najosnovnije stvari vezane uz linguistiku, manuskripte, istoriju interpretacije itd itd. Uostalom, vec su ti neki ovde sa foruma i odgovorili, mary i spavac itd, jel citas ti uopste i razumijes sta oni pisu?

Ja sam ti prosle godine odgovorio opsirno na neke tvoje "kontradikcije" na koje se ti nisi uopste osvrnuo. Prema tome, Biblija je za tebe knjiga puna kontradikcija zato sto ti ZELIS da ona bude puna kontradikcija. Da Biblija nije kontradiktorna to bi za tvoj sistem vjerovanja predstavljalo veliki problem.

Znaci ako ti smatras i zelis da Kuran opstane ti si automatski prinudjen da izmisljas i manipulises Bibliju, zato sto ti je potpuno jasno da jedno i drugo ne moze. Biblija polaze pravo ne eksluzivitet, sto automatski negira autoritet Kurana i naglasava njegovu suvisnost i nepotrebnost.

"Anybody of average intelligence can think up a propaganda line to suit a particular situation. But the line will be of no value unless there exist the men and machinery to put it across." R. Marett, Through the Back Door (1968).

Vrh

PostPoslato: 09 Jan 2010, 11:42 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

jellyfish je napisao:
114_AhmeD je napisao:
umrijet će i Isaa a.s kad se ponovo vrati, njegova misija nije gotova.

Zasto bi Isus morao umrijeti kad se vrati kad ce tad i oni pravednici koji su umrli ozivjeti? Posto je Isus pravedan zasto bi on morao umrijeti po tvom tumacenju kad se vrati?

Zato sto:

Svako zivo bice ce smrt okusiti! I samo na Sudnjem danu dobicete u potpunosti plate vase, i ko bude od vatre udaljen i u dzennet uveden – taj je postigao sta je zelio; a zivot na ovom svijetu je samo varljivo nasladjivanje. (3, 185)

Bit će Isaa a.s na sudnjem danu kao i svi ostali.

@hristov
Opet ti kažem, dokaz mi daj. Pavle je milion riječi napisao koje su kontra Isaovih čak i u Bibliji.
Kršćanstvo kakvo ti danas znaš je Pavle napravio a ne Isaa a.s.

Pavle u Korinćanima 1:25 bogohuli

Jer je "ludost" Božja mudrija od ljudi,! "Slabost" je Božja jača od ljudi.
Kakvi su ovo atributi za Allaha ? Šta Stari zavjet kaže o huljenju ovakvom ?

Ni sam taj Pavle nije bio siguran da ima inspiraciju od Allaha. Čitaj šta je sam rekao !

1: korinćanima 7:40

Ali je blagoslovljenija ako ostane tako po mojemu savjetu; a mislim, da i ja imam Duha Božjega.

I EVO AKO BOG DA JOŠ JEDNOG PROBLEMA KOJI DEFINITIVNO POKAZUJE DA PAVLE NIKAD NIJE BIO INSPIRISAN OD ALLAHA :

1 korinćanima 7:25- do 28 kaže:

A za djevice nemam zapovijedi Gospodnje, nego dajem savjet, kao koji sam milost dobio od Gospodina, da budem vjeran.
Mislim dakle, da je ovo dobro za sadašnju nevolju, da je čovjeku dobro tako biti.
[b]Jesi li vezan za ženu, ne traži rastave;
jesi li slobodan, ne traži žene!
A ako li se oženiš, nijesi sagriješio, i ako se uda djevica, nije sagriješila; ali će imati takvi nevolju tjelesnu, a ja bih vas rado sačuvao od nje,

1 - pavle nikad nije vidio Isusa, niti ga cuo, postao je "poslanik" zbog vizije koju je tvrdio da je imao
2 - zakon jevreja dozvoljava da se zena rastavi ako nije zadovoljna muzem i pavle kao jevrej je to dobro znao
3 - ocito pavle nije bio siguran je li Isus zabranio razvod osim u slucaju bludnistva.

:wink:

JESI LI VEZAN ZA ZENU, NE TRAZI RASTAVE
JESI LI SLOBODAN NE TRAZI ZENE

A Isus je navodno rekao :

Nadalje je bilo rečeno: Tko hoće da pusti ženu svoju, neka joj dadne knjigu raspusnu!
A ja vam kažem: Svaki, koji pusti ženu svoju - osim zbog preljube - ,navodi je, da čini preljubu; i tko puštenicu uzme za ženu, čini preljubu.
[/b]

Ni sam nije bio siguran šta je Isus rekao o ovom...

Poslednji put menjao 114_AhmeD dana 09 Jan 2010, 11:55, izmenjena samo jedanput

Vrh

PostPoslato: 09 Jan 2010, 11:53 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Avinoam1 je napisao:
Ahmede, s tobom je nemoguce diskutirati o Bibliji. Sjecam se koliko sam samo puta pokusao mojoj zeni objasniti ofsajd zamku ili razliku izmedju 4-3-3 i 4-4-2 sistema. Kakve to veze ima sa protivnickom ekipom, zasto bekovi izbijaju na krila, blablabla, sve joj je to nejasno i dosadno. Isto tako i ti, ne shvatas razliku izmedju diktirane rijeci i slobodne interpretacije, ne shvatas prirodu i kvalitet kontradikcije, nisi upucen u istoriju studija biblijskih tekstova, itd. Kad citam tako neke tvoje postove odgovorio bi ali iskreno receno ne znam ni kako ni gdje da pocnem. Ti bi kao prvo trebao ici na nastavu jedno par nedelja da shvatis i naucis najosnovnije stvari vezane uz linguistiku, manuskripte, istoriju interpretacije itd itd. Uostalom, vec su ti neki ovde sa foruma i odgovorili, mary i spavac itd, jel citas ti uopste i razumijes sta oni pisu?

Ja sam ti prosle godine odgovorio opsirno na neke tvoje "kontradikcije" na koje se ti nisi uopste osvrnuo. Prema tome, Biblija je za tebe knjiga puna kontradikcija zato sto ti ZELIS da ona bude puna kontradikcija. Da Biblija nije kontradiktorna to bi za tvoj sistem vjerovanja predstavljalo veliki problem.

Znaci ako ti smatras i zelis da Kuran opstane ti si automatski prinudjen da izmisljas i manipulises Bibliju, zato sto ti je potpuno jasno da jedno i drugo ne moze. Biblija polaze pravo ne eksluzivitet, sto automatski negira autoritet Kurana i naglasava njegovu suvisnost i nepotrebnost.

Ma da, opet ja ne kontam ljepotu tih kontradiktornosti i ne kontam kako to uopte nije kontradiktorno.

Ali znaš šta prijatelju, donekle si i pogodio, ja nisam dovoljno glup i zatucan i pristrasan da mi neko može objasniti kako je 1700 i 7000 jedno te isto i da nema razlike, da to uopšte nije kontradiktorno. Niko živ ne može ovake stvari opravdati nekom ko normalno razmišlja.

2 Samuel 8:4
Njemu zarobi David tisuću i sedam stotina kolskih boraca i dvadeset tisuća pješaka. Sve konje dade David ohromiti; samo stotinu konja ostavi.

1 Ljetopis 18:4
Od njega uze David tisuću kola, sedam tisuća kolskih boraca i dvadeset tisuća pješaka. Sve konje dade David ohromiti; samo stotinu konja ostavi

Zato, znam ja da će vaš odgovor ponovo biti kako ja ne znam lingvistiku i ljepotu kontradikcije, kako ja to ne kontam , kako je to isto da objašnjavaš ženi formacije ekipe :) .
Navikao sam ja da dobijam takve "odgovore" odavno haj, ne iznenađuje me .

Razumom obdarenom je dovoljno . Pozdrav

Vrh

PostPoslato: 09 Jan 2010, 12:08 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Pridružio se: 24 Maj 2008, 19:37
114_AhmeD je napisao:
Avinoam1 je napisao:

Ma da, opet ja ne kontam ljepotu tih kontradiktornosti i ne kontam kako to uopte nije kontradiktorno.

Ali znaš šta prijatelju, donekle si i pogodio, ja nisam dovoljno glup i zatucan i pristrasan da mi neko može objasniti kako je 1700 i 7000 jedno te isto i da nema razlike, da to uopšte nije kontradiktorno. Niko živ ne može ovake stvari opravdati nekom ko normalno razmišlja.

2 Samuel 8:4
Njemu zarobi David tisuću i sedam stotina kolskih boraca i dvadeset tisuća pješaka. Sve konje dade David ohromiti; samo stotinu konja ostavi.

1 Ljetopis 18:4
Od njega uze David tisuću kola, sedam tisuća kolskih boraca i dvadeset tisuća pješaka. Sve konje dade David ohromiti; samo stotinu konja ostavi

Zato, znam ja da će vaš odgovor ponovo biti kako ja ne znam lingvistiku i ljepotu kontradikcije, kako ja to ne kontam , kako je to isto da objašnjavaš ženi formacije ekipe :) .
Navikao sam ja da dobijam takve "odgovore" odavno haj, ne iznenađuje me .

Razumom obdarenom je dovoljno . Pozdrav

Ahmede, ne kontas. Izraelci nisu uvijek koristili brojeve (hiljade, stotine) da oznace broj 1000 i broj 100, nego su te 'hiljade i stotine' koristene kao adjektivi, kao opis za mnostvo. Znaci u jevrejskom razmiljanju nije postojala prvobitna misao i shvatanje da 'hiljada' ('lph) znaci to sto mi danas podrazumijevamo pod tacnim brojem 1000. Jel shvatas kakve to konzekvence ima za znacaj toga teksta?

Ahmede ti treba da shvatis jednu stvar, Izraelci kada su pisali knjige Staroga Zavjeta, one su prvenstveno pisane ZA IZRAELCE, znaci koristene su rijeci, sinonimi, idiomi, itd koje imaju smisao i logiku za citaca IZRAELCA. Stari Zavjet nije pisan na srpsko-hrvatskom jeziku niti je pisan sa namjerom da ga jedan Balkanac u 21.vijeku razumije i shvati. Ti treba da uzmes u obzir nacin na koji su Izraelci razmisljali i da onda pokusas da interpretiras pisanu rijec. Zamisli da neko danas na nasem jeziku napise "Vratice mi pare kad na vrbi rodi grozdje" a jedan drugi pisac (u kontekstu tog istog dogadjaja) napise "Vratice mi pare malo sutra". I zamilsi da to sad neko cita u godini 4500. Reci ce ova recenica nema nikakvog smisla, kakve veze ima novac sa vrbom. I kakve veze ima vrba sa grozdjem. I ocigledno da je kontradikcija zato sto jedan kaze da ce pare biti vracene sutra a ovaj drugi tvrdi da ce biti vracene kada rodi grozdje. Znaci potrebno je POZNAVATI kultuloroski i lingusiticki kontekst pisanog dokumenta. Potrebno je znati nacin na koji su ti drevni Balkanci komunicirali, potrebno je shvatiti cinjenicu da su oba zapisana teksta PRVENSTVENO zapisana sa namjerom da budu razumljiva za citaoce toga geografskog i jezickog podrucja. I tek onda onaj koji interpretira tekst dve, tri hiljade godina posle nas ce moci shvatiti da su oba pisca mislila da "pare nece biti vracene nikada", znaci da tu nema kontradikcije nego su oba zapisa u njihovom SMISLU tacna i istinita.

Jel shvatas ti ovo??

"Anybody of average intelligence can think up a propaganda line to suit a particular situation. But the line will be of no value unless there exist the men and machinery to put it across." R. Marett, Through the Back Door (1968).

Vrh

PostPoslato: 09 Jan 2010, 18:03 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Ok. Hvala ti na odgovoru, moje je ipak hoću li ga smatrati validnim ili ne. Činjenica je da je jedan događaj opisan na 2 različita načina u istoj knjizi. A tako je i preveden od najeminentnijih poznavatelja dotičnog jezika. Ovaj prevod Biblije koji ti pišem nije moj, uzmi koji hoćeš i vidi da je pomenuti događaj preveden tako.

Ali recimo da je odgovor validan po pitanju brojeva. Da su tako odvaljivali cifre inspirisane Bogom. Kako objasniti onda jednu ovakvu stvar ? ....

Šta je Isus rekao po Ivanovom evanđelju o svom svijedočenju ?

a) Ako ja svjedočim sam za sebe, svjedočanstvo moje nije istinito. ( 5:31 )

b) Isus im reče: "Ako ja i svjedočim sam za sebe, istinito je svjedočanstvo moje , jer znam, odakle dođoh i kamo idem. A vi ne znate, odakle dolazim i kamo idem. ( 8:14)

Koji je to jezik kad je JEST = NIJE ?

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 734 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 31, 32, 33, 34, 35, 36, 37  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]