Elvis Presley je napisao:
Ako bi naveo primjer, da prosvijetlis mene neukog

Ma ne kazem da si neuk, ali gledao sam na televiziji neki zlocinci iz zatvora nakon nekih religijskih predavanja se potpuno promijenili i kad su izasli iz zatvora radili humanitarne stvari, jedan cak otisao u Afriku ili Aziju, zaboravio sam, da tamo pomaze bolesnoj djeci, a prije toga bio ubica. I bilo je puno takvih primjera.
Vjerske organizacije u religiji su isto sto stranke u politici, u svakoj ima nesto dobro, ali ni jedna ne valja 100 posto. Isto kao u politici sto ne moramo biti clanovi neke stranke, ne moramo biti clanovi neke religijske organizacije, ali izvucimo ono sto je dobro iz toga. Slicno kao sto stranke naprave od mira rat, tako isto i religijske organizacije, ali ignorisanjem ili pretvaranjem da ne postoje one nece nestati.
Slicno kao i noz ili vatra, moze se koristiti za ubistvo ili spaljivanje na lomaci, a moze se koristiti za sjecenje hljeba i spremanje hrane ili grijanje. Tako i religija kao i politika je mac sa dvije ostrice.
Ono sto je bitno naglasiti je da ne treba mijesati religiju sa religijskim organizacijama ili pojedincima. Evo dovoljno je uporediti Kacavendu i patrijarha Pavla koji su cak iz iste organizacije pa se vidi velika razlika. A da ne pominjemo onda razlicite religije ili agnosticizam. Naravno, ja recimo imam veliku odbojnost prema islamu jer oni koji ga predstavljaju ga predstavljaju na los nacin, ali to ne mora znaciti da je on los. Za mene je indikator stanje u islamskim zemljama recimo. Da sam zivio u Evropi u srednjem vijeku kad su hriscani spaljivali ljude na lomaci vjerovatno bi i ohriscanstvu mislio ono sto sad mislim o islamu, a to je da djela nisu u skladu sa religijom. To se sad vise vidi u islamu, u srednjem vijeku se vise vidjelo u hriscanstvu.
Medjutim ako pitas nekog afrikanca koga su misionari bilo koje religije spasili on ce imati pozitivan stav o toj religiji. Dok ako pitas nekog ko je ranjen od teroriste on ce imati negativan stav prema toj religiji.
Sta ovim hocu da kazem? Pa da odredjeni religijski stav ne predstavlja u sustini pravu bozju prirodu. Religije su samo mali djelici istine pomijesani sa lazima ili pretpostavkama. Ali ako ne znamo istinu, zar mozemo reci da ona ne postoji? Tako isto mi vidimo zlo koje je religija napravila i ima ga puno, ali isto tako ima i dobrih stvari koje je napravila.
Recimo u SSSR je bio ateizam pa je uradjeno vise zla nego u tadasnjoj Americi gdje je zvanican stav drzave religiozan. A vrijedi i obrnuto, u islamskim zemljama se cini vise zla iako je religija zvanicna, nego u nekim zemljama gdje ima vise ateista.
Zakljucak je dakle da religija u prosjeku ne utice na covjeka da bude dobar ili zao. Na nekog ce uticati da bude gori, na nekog da bude bolji, ali kad uzmemo prosjek, covjek je onakav kako mu odrede nasljedne osobine i sredina i vaspitanje u kom odraste. Naravno, i religija ima tu odredjeni uticaj u vaspitanju, ali je kao i mnogi drugi uticaji kao politika, nauka, socijalni status, itd. Svaka od ovih stvari moze i pozitivno i negativno utjecati, bas kao i religija.