banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 19 Jul 2025, 18:59

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 844 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 30, 31, 32, 33, 34, 35, 36 ... 43  Sledeća

Vjerujete li u Boga?
Da! 52%  52%  [ 57 ]
Nisam bas siguran-a! 10%  10%  [ 11 ]
Vjerujem samo u Sebe! 1%  1%  [ 1 ]
Vjerujem samo Sotoni! 7%  7%  [ 8 ]
Ne! 30%  30%  [ 33 ]
Ukupno glasova : 110
Autoru Poruka
PostPoslato: 23 Maj 2011, 12:02 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 23 Feb 2003, 15:10
Šta ti zapravo dokazuješ navedenim citatima???

Vrh

PostPoslato: 22 Jun 2011, 21:44 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 18 Jul 2009, 18:07
Leona je napisao:
15 I dođoše opet u Jerusalim; i ušavši Isus u crkvu stade izgoniti one koji prodavahu i kupovahu po crkvi; i ispremeta trpeze onih što menjahu novce, i klupe onih što prodavahu golubove.

16 I ne dade da ko pronese suda kroz crkvu.

17 I učaše govoreći im: Nije li pisano: Dom moj neka se zove dom molitve svim narodima? A vi načiniste od njega hajdučku pećinu.

(Jevanđelje po Marku, 11:15-16 )

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

13 I blizu beše pasha jevrejska, i iziđe Isus u Jerusalim.

14 I nađe u crkvi gde sede oni što prodavahu volove i ovce i golubove, i koji novce menjahu.

15 I načinivši bič od uzica, izgna sve iz crkve, i ovce i volove; i menjačima prosu novce i stolove ispremeta;

16 I reče onima što prodavahu golubove: Nosite to odavde, i ne činite od doma Oca mog dom trgovački.

(Jevanđelje po Jovanu, 2:13-16)

Sta tacno pokusavas da dokazes sa ovim citatima? Ja sam licno ateista, ali mozda ima ipak nesto ali nevjerujem u ljudsku interpretaciju boga.
Realno ti citati su za mene nista, bez uvrede drugima, ljudi su ih napisali pa su mogli sta hoce da rade sa tim, da ih pisu kako su htjeli da bi kontrolisali mase.

Moje misljenje je kako svet ide ka buducnosti sa razvojom tehnologije sve vise mladih ljudi danas to ni ne intresuje.
Mogo je ratova bilo zbog religije, po meni da je nema bilo bi bolje.

Vrh

PostPoslato: 22 Jun 2011, 23:29 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 21 Mar 2011, 10:23
Moracu se sloziti sa ovim gore, DA NIJE BILO RELIGIJE NEBI BILO RATA..

Vrh

PostPoslato: 22 Jun 2011, 23:47 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 12 Feb 2010, 20:42
ја сам и даље у свађи са Богом.... :-?

Vrh

PostPoslato: 23 Jun 2011, 16:43 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 03 Avg 2007, 21:47
Bog najbolje kulira.
Bolje od svih vas.

Vrh

PostPoslato: 03 Jul 2011, 15:57 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 20 Feb 2010, 22:03
Lokacija: Awesometown, Togetherland, Betterworld... Sci-Fi RS :)
Veli jedan forumaš na ovoj temi ''da nije bilo religija ne bi bilo ni ratova'', pa iskreno, možemo mi raznim religijama i sektama pripisivati što hoćemo,
posebno toliko spominjano bogaćenje religijskih vođa i vrhovnika i njihovo okidanje/podržavanje ratovanja,
ali razmislimo još jednom - kakav bi svijet bio bez ovih današnjih 5 glavnih religija u svijetu?

Odgovor bi bio jednostavan i sarkastičan:
ljudi bi imali izmišljena božanstva, dapače svaka veća i uticajnija osoba u npr. nekoj ljudskoj hordi imala bi status božanstva u kojem bi postepeno počela uživati,
prinosili bi joj hranu i djecu kao žrtve, i što je najgore od svega na zemlji bi između formiranih plemena nastali novi ratovi do istrebljenja!

Opet ostaje da su ljudi su jedina živa bića na zemlji koji se bore međusobno.

Vrh

PostPoslato: 03 Jul 2011, 16:02 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 22 Nov 2008, 19:04
Halpert je napisao:
ali razmislimo još jednom - kakav bi svijet bio bez ovih današnjih 5 glavnih religija u svijetu?

"Religion is an insult to human dignity. With or without it, you'd have good people doing good things and evil people doing bad things, but for good people to do bad things, it takes religion."

Vrh

PostPoslato: 03 Jul 2011, 18:50 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 23 Dec 2006, 18:50
Elvis Presley je napisao:
Halpert je napisao:

"Religion is an insult to human dignity. With or without it, you'd have good people doing good things and evil people doing bad things, but for good people to do bad things, it takes religion."

Zaboravljas da vrijedi i obrnuto, dakle da zbog religije neki losi ljudi cine dobre stvari :wink:

Filozofija...

Vrh

PostPoslato: 03 Jul 2011, 20:18 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Ako bi naveo primjer, da prosvijetlis mene neukog :)

Vrh

PostPoslato: 03 Jul 2011, 23:45 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Ako bi naveo primjer, da prosvijetlis mene neukog :)

Ma ne kazem da si neuk, ali gledao sam na televiziji neki zlocinci iz zatvora nakon nekih religijskih predavanja se potpuno promijenili i kad su izasli iz zatvora radili humanitarne stvari, jedan cak otisao u Afriku ili Aziju, zaboravio sam, da tamo pomaze bolesnoj djeci, a prije toga bio ubica. I bilo je puno takvih primjera.
Vjerske organizacije u religiji su isto sto stranke u politici, u svakoj ima nesto dobro, ali ni jedna ne valja 100 posto. Isto kao u politici sto ne moramo biti clanovi neke stranke, ne moramo biti clanovi neke religijske organizacije, ali izvucimo ono sto je dobro iz toga. Slicno kao sto stranke naprave od mira rat, tako isto i religijske organizacije, ali ignorisanjem ili pretvaranjem da ne postoje one nece nestati.
Slicno kao i noz ili vatra, moze se koristiti za ubistvo ili spaljivanje na lomaci, a moze se koristiti za sjecenje hljeba i spremanje hrane ili grijanje. Tako i religija kao i politika je mac sa dvije ostrice.
Ono sto je bitno naglasiti je da ne treba mijesati religiju sa religijskim organizacijama ili pojedincima. Evo dovoljno je uporediti Kacavendu i patrijarha Pavla koji su cak iz iste organizacije pa se vidi velika razlika. A da ne pominjemo onda razlicite religije ili agnosticizam. Naravno, ja recimo imam veliku odbojnost prema islamu jer oni koji ga predstavljaju ga predstavljaju na los nacin, ali to ne mora znaciti da je on los. Za mene je indikator stanje u islamskim zemljama recimo. Da sam zivio u Evropi u srednjem vijeku kad su hriscani spaljivali ljude na lomaci vjerovatno bi i ohriscanstvu mislio ono sto sad mislim o islamu, a to je da djela nisu u skladu sa religijom. To se sad vise vidi u islamu, u srednjem vijeku se vise vidjelo u hriscanstvu.
Medjutim ako pitas nekog afrikanca koga su misionari bilo koje religije spasili on ce imati pozitivan stav o toj religiji. Dok ako pitas nekog ko je ranjen od teroriste on ce imati negativan stav prema toj religiji.
Sta ovim hocu da kazem? Pa da odredjeni religijski stav ne predstavlja u sustini pravu bozju prirodu. Religije su samo mali djelici istine pomijesani sa lazima ili pretpostavkama. Ali ako ne znamo istinu, zar mozemo reci da ona ne postoji? Tako isto mi vidimo zlo koje je religija napravila i ima ga puno, ali isto tako ima i dobrih stvari koje je napravila.

Recimo u SSSR je bio ateizam pa je uradjeno vise zla nego u tadasnjoj Americi gdje je zvanican stav drzave religiozan. A vrijedi i obrnuto, u islamskim zemljama se cini vise zla iako je religija zvanicna, nego u nekim zemljama gdje ima vise ateista.

Zakljucak je dakle da religija u prosjeku ne utice na covjeka da bude dobar ili zao. Na nekog ce uticati da bude gori, na nekog da bude bolji, ali kad uzmemo prosjek, covjek je onakav kako mu odrede nasljedne osobine i sredina i vaspitanje u kom odraste. Naravno, i religija ima tu odredjeni uticaj u vaspitanju, ali je kao i mnogi drugi uticaji kao politika, nauka, socijalni status, itd. Svaka od ovih stvari moze i pozitivno i negativno utjecati, bas kao i religija.

Filozofija...

Vrh

PostPoslato: 03 Jul 2011, 23:54 
Početnik
Početnik

Pridružio se: 08 Apr 2011, 20:04
Вјерујем у БОГА!

Што се тиче ових антикриста и фанатика, то су све саме будале!

Ал никако ми нису јасни људи (Срби) који тетовирају кукасти крст (највише скинхеди) и пролонгирају Фашизам, а знају да су им бабе и ђедови били годинама под њемачком окупацијом, јебо вас хитлер, да вас јебо!

С ТРИ ПРСТА СЕ КРСТИ МОЈА ДЕСНА РУКА, ЈЕР И ЈА САМ УЧИО АЗБУКУ КАРАЏИЋА ВУКА!

Vrh

PostPoslato: 03 Jul 2011, 23:57 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 30 Jun 2003, 22:56
Jellyfish, lijepo si i opširno napisao, i uglavnom tačno. Ali, to i dalje ne objašnjava, šta je to onda toliko posebno u vezi sa religijom. Mislim da se citat koji je Elvis naveo, dijelom odnosi i na to - jeste, pod uticajem religije ljudi rade mnoge dobre stvari, ali zar se to ne može reći i za mnoge druge pojave. Dakle, šta je to što religiji daje taj ekskluzivitet?

sve dok nam je Popokatepetla...

Vrh

PostPoslato: 04 Jul 2011, 00:15 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Popokatepetl je napisao:
Dakle, šta je to što religiji daje taj ekskluzivitet?

Jedino sto se na svijetu ne moze kupiti su zivot, sreca, ljubav i zdravlje. A to je ono sto religija nudi. Svi ljudi, i najveci bogatas i onaj koji umire od gladi i bolestan i zdrav, svi ce ljudi na svijetu koji zive danas za najvise 100 godina biti na istom mjestu, mrtvi. Ako pitate teroristu zasto to radi on ce reci jer se nada raju i vjecnom zivotu, ako pitate vjernika u crkvi ili dzamiji isto motiv je uglavnom vjecni zivot i vjecna sreca. Jer sve to ima covjek sve prodje pa i da je najsrecniji na svijetu.
I onaj najsretniji i najbogatiji zeli vjecni zivot, i onaj najnesretniji, i najbolesniji i najzdraviji, svi zele raj i vjecni zivot.
A to je ono sto religija nudi. Nadu u zivot poslije smrti i nadu u raj i vjecnu, a ne prolaznu srecu. I to je ono sto spaja ljude i sto daje ekskluzivitet religiji jer nudi nesto neprolazno u zamjenu za prolazno.

Ali kad se javlja problem? Problem je kada pocinje manipulacija sa religijom i vjecnim zivotom. To je isti onaj problem kao kad vatru koristite za podmetanje pozara umjesto za grijanje, kad atomsku energiju koristite za bombu umjesto za struju, kad noz koristite za ubijanje umjesto za sjecenje hljeba. Isto tako problem nastaje kad se religija koristi u pogresne svrhe.
A ekskluzivitet religiji daje upravo to sto je svi trebaju jer svi trebaju vjecni zivot, odnosno raj, vjecnu srecu. Posto je na zemlji sve prolazno onda je jedini izlaz u religiji. I zato je religija mocno sredstvo za manipulaciju ljudi.
Ali kao sto rekoh, ako se ispravno shvati i koristi kao i ostala orudja i alati religija moze biti korisna.

Filozofija...

Vrh

PostPoslato: 04 Jul 2011, 07:52 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Popokatepetl je napisao:
Jellyfish, lijepo si i opširno napisao, i uglavnom tačno. Ali, to i dalje ne objašnjava, šta je to onda toliko posebno u vezi sa religijom. Mislim da se citat koji je Elvis naveo, dijelom odnosi i na to - jeste, pod uticajem religije ljudi rade mnoge dobre stvari, ali zar se to ne može reći i za mnoge druge pojave. Dakle, šta je to što religiji daje taj ekskluzivitet?

Da, pitanje bi glasilo: "Da li SAMO religija ima potencijal da preobrati loseg covjeka u dobrog, moralnog covjeka ili to mogu jos i mnoge druge pojave?"
(No dobro, ovo je vise retoricko pitanje, valjda svi znamo odgovor) :)

Vrh

PostPoslato: 04 Jul 2011, 07:53 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

stranger90bl je napisao:
Вјерујем у БОГА!

Што се тиче ових антикриста и фанатика, то су све саме будале!

Ал никако ми нису јасни људи (Срби) који тетовирају кукасти крст (највише скинхеди) и пролонгирају Фашизам, а знају да су им бабе и ђедови били годинама под њемачком окупацијом, јебо вас хитлер, да вас јебо!

С ТРИ ПРСТА СЕ КРСТИ МОЈА ДЕСНА РУКА, ЈЕР И ЈА САМ УЧИО АЗБУКУ КАРАЏИЋА ВУКА!

Tako je!
Gdje ces biti Srbin a da ne budes pravoslavac, poserem se na tog Srbina!!!

Vrh

PostPoslato: 04 Jul 2011, 13:02 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

jellyfish je napisao:
Jedino sto se na svijetu ne moze kupiti su zivot, sreca, ljubav i zdravlje. A to je ono sto religija nudi. Svi ljudi, i najveci bogatas i onaj koji umire od gladi i bolestan i zdrav, svi ce ljudi na svijetu koji zive danas za najvise 100 godina biti na istom mjestu, mrtvi. Ako pitate teroristu zasto to radi on ce reci jer se nada raju i vjecnom zivotu, ako pitate vjernika u crkvi ili dzamiji isto motiv je uglavnom vjecni zivot i vjecna sreca. Jer sve to ima covjek sve prodje pa i da je najsrecniji na svijetu.
I onaj najsretniji i najbogatiji zeli vjecni zivot, i onaj najnesretniji, i najbolesniji i najzdraviji, svi zele raj i vjecni zivot.
A to je ono sto religija nudi. Nadu u zivot poslije smrti i nadu u raj i vjecnu, a ne prolaznu srecu. I to je ono sto spaja ljude i sto daje ekskluzivitet religiji jer nudi nesto neprolazno u zamjenu za prolazno.

A na ovo se odnosio prvi dio citata - "Religija je uvreda ljudskom dostojanstvu..." Ta nada u "vječni život" i "život poslije smrti", koliko je nekima dobro došla, toliko je i sputavajuća i regresivna ideja koja se nimalo ne trudi da motiviše čovjeka da ispuni svoje "ovozemaljske" potencijale. Život je, što se nje (ideje) tiče, uvijek "negdje drugdje"...

Vrh

PostPoslato: 04 Jul 2011, 13:57 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 06 Dec 2006, 11:40
Popokatepetl je napisao:
...Ta nada u "vječni život" i "život poslije smrti", koliko je nekima dobro došla, toliko je i sputavajuća i regresivna ideja koja se nimalo ne trudi da motiviše čovjeka da ispuni svoje "ovozemaljske" potencijale. Život je, što se nje (ideje) tiče, uvijek "negdje drugdje"...

Nije tako. U svakom religijskom tekstu piše da se ovaj život mora odživjeti ispravno i ispunjeno i što više duhovno izgraditi, a to se ne može učini nečinjenjem.

Vrh

PostPoslato: 04 Jul 2011, 15:08 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Talija je napisao:
Popokatepetl je napisao:
...Ta nada u "vječni život" i "život poslije smrti", koliko je nekima dobro došla, toliko je i sputavajuća i regresivna ideja koja se nimalo ne trudi da motiviše čovjeka da ispuni svoje "ovozemaljske" potencijale. Život je, što se nje (ideje) tiče, uvijek "negdje drugdje"...

Nije tako. U svakom religijskom tekstu piše da se ovaj život mora odživjeti ispravno i ispunjeno i što više duhovno izgraditi, a to se ne može učini nečinjenjem.

Nije tacno.
"Necinjenje" je srz budistickog puta ka nirvani.

Vrh

PostPoslato: 04 Jul 2011, 15:41 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Talija je napisao:
Popokatepetl je napisao:

Da, ali se to desi kod malog broja ljudi. Kod velike većine se ispolji prava (lijena) priroda i hodanje linijom manjeg otpora. "Ispravan" život se "odživljava" pukim slijedom rituala bez nekog pretjeranog udubljivanja. Bilo bi sjajno da je obrnuto, ali nije, na žalost.

Vrh

PostPoslato: 04 Jul 2011, 20:29 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 06 Dec 2006, 11:40
Nije tacno.
"Necinjenje" je srz budistickog puta ka nirvani.

Ne pišem o Budizmu nego o Hrišćanstvu, mada i u Budizmi i te kako je trnovit put (duhovna izgradnja) do nirvane.

Popokatepetl je napisao:
Da, ali se to desi kod malog broja ljudi. Kod velike većine se ispolji prava (lijena) priroda i hodanje linijom manjeg otpora. "Ispravan" život se "odživljava" pukim slijedom rituala bez nekog pretjeranog udubljivanja. Bilo bi sjajno da je obrnuto, ali nije, na žalost.

U neku ruku si u pravu, jer potrebna je svakodnevna borba da se ne bi zapalo u apatiju. Čak i najveći duhovnici su imali periode kada su sumnjali u svrhu svega u šta vjeruju, zapadali u letargiju i duhovnu lijenost. Iskušenje rekli bi vjernici, a psiholozi bi to nazvali borbom ega, jer ego je taj koji sebe uvijek stavlja na prvo mjesto.
Živjeti punim pravim hrišćanskim životom nije lako, jer misao je varljiva, a ljudska priroda slaba, svaki dan je borba sa samim sobom i negativnim u nama samima.

I da se vratim opet na nirvanu, pa to i jeste stanje nemisli a ne nečinjenja, stanje kada je na našem mentalnom ekranu ekran bijel, bez slike, bez šuma, bez "snijega".

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 844 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 30, 31, 32, 33, 34, 35, 36 ... 43  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]