jellyfish je napisao:
Nasao sam kuran na internetu pa sam malo citao i iznenadio se koliko ima slicnosti sa biblijom. Za one koji hoce pogledati mogu na adresi:
http://gusic.tripod.com/kuran_bos/index.htmMnoge stvari su lijepo i dobro opisane da moram priznati da sam se iznenadio jasnocom pojedinih stihova. Iako sam imao odredjene predrasude o kuranu zbog toga sto radikali predstavljaju islam kao uzasnu religiju kao i djela koja rade cine da islam izgleda kao cisti uzas, moram priznati da ono sto sam dosad procitao ne cini mi se uopste lose. Stavise nasao sam dosta slicnosti sa hriscanstvom i usudio bih se reci da je rijec o dvije vrlo slicne i u vecini stvari iste religije.
Zelio bih pitati Ahmeda i oficira s ruzom koji su dokazi da je kuran autentican i da li postoje naucni dokazi o Muhamedovom predanju otkud se zna da je ono od Boga? Drugo pitanje, ako je Muhamed bio prorok nije mi jasno zasto je radio neke stvari koje su ovdje spominjane i gdje se nalaze ti grozni stihovi o podrzavanju itrebljivanja hriscana u kuranu posto nisam mogao naci pa da procitam da vidim o kakvim stihovima se radi.
Zelio bih jos pitati gdje to u kuranu pise da Isus nije ustao? Jer koliko sam vidio mnogi stihovi u kuranu svjedoce o istinitosti biblije kao i novog zavjeta spominjuci Isusa u pozitivnom kontekstu kao i Mariju, Adama, Avrama itd. Znaci kuran potvrdjuje istinitost biblije, zasto onda vi tvrdite da Isus nije ustao kad biblija kaze da jeste a u kuranu se navodi da je istina sve sto je pisano o Isusu? Hvala.
Nastavljam....
Naravno da Kur'an svijedoči o istini poslanstva prije Muhammeda alejhisselam. Allah je poslao 4 knjige čovječanstvu.
Tewrat je dao Musau alejhisselam
Zebur Dawudu a.s
Indžil Isau a.s
Kur'an Muhammedu a.s
U čemu je problem onda što mi ne prihvatamo ?
Ne prihvatamo ih iz 2 razloga:
#1) taj što su te knjige iskrivljene nakon što su poslanici odlazili, ljudi su dodavali i oduzimali i pravili ono sto njima pase. Ovo potvrdjuje veliki broj pogresaka , kontradiktornosti , narusavanje monoteizma itd
#2 ) svaki narod i vrijeme su imali svog poslanika. Dolaskom Muhammeda sa.vs i Kur'ana derogirane su prijašnje knjige i on je posljednji do sudnjeg dana. I mi smo zajednica koju Allah obavezuje da slijedimo njega jer je poslan svim svijetovima. Isaa as je poslan samo jevrejima.
Kur'an o Isau a.s:
I kada Allah rece: "O Isa, dusu ce ti uzeti i k Sebi te uzdignuti i spasicu te od nevjernika i ucinicu da tvoji sljedbenici budu iznad nevjernika sve do Smaka svijeta. Meni cete se, poslije, svi povratiti i Ja cu vam o onome u cemu se niste slagali presuditi: (3, 55)
Isaov slucaj je u Allaha isti kao i slucaj Ademov: od zemlje ga je stvorio, a zatim rekao: "Budi!" – i on bi. (3, 59)
A kada meleki rekose: "O Merjema, Allah ti javlja radosnu vijest, od Njega Rijec: ime ce mu biti Mesih, Isa, sin Merjemin, bice vidjen i na ovom i na onom svijetu i jedan od Allahu bliskih; (3, 45)
I Mi smo Musau Knjigu dali i poslije njega smo jednog za drugim poslanike slali, a Isau, sinu Merjeminu, ocigledne dokaze dali i Dzibrilom ga pomogli. O kad god vam je koji poslanik donio ono sto nije godilo dusama vasim, vi ste se oholili, pa ste jedne u laz utjerivali, a druge ubijali. (2, 87)
i zbog rijeci njihovih: "Mi smo ubili Mesiha, Isaa, sina Merjemina, Allahova poslanika:... A nisu ga ni ubili ni raspeli, vec im se pricinilo. Oni koji su se o njemu u misljenju razilazili, oni su sami o tome u sumnji bili; o tome nisu nista pouzdano znali, samo su nagadjali; a sigurno je da ga nisu ubili, (4, 157)
Zatim smo, poslije njih, jednnog za drugim nase poslanike slali, dok nismo Isaa, sina Merjemina, posali, kojem smo Indzil dali, a u srca sljedbenika njegovih smo blagost i samilost ulili, dok su monastvo oni sami, kao novotariju, uveli – Mi im ga nismo propisali – u zelji da steknu Allahovo zadovoljstvo; ali, oni o njemu ne vode brigu onako kako bi trebalo, pa cemo one medju njima koji budu ispravno vjerovali nagraditi, a mnogi od njih su navjernici. (57, 27)
Poslije njih smo Isaa, sina Merjemina, poslali, koji je priznavao Tevrat prije njega objavljen, a njemu smo dali Indzil, u kome je bilo uputstvo i svjetlo, i da potvrdi Tevrat, prije njega objavljen, u kome je takodje bilo uputstvo i pouka onima koji su se Allaha bojali, (5, 46)
Ima jos.
Allah je poslao ljudima vise od 120 000 vjerovjesnika. Isaa a.s / Isus je medju 5 najodabranijih zajedno sa Nuhom Ibrahimom Musaom i Muhammedom. Stvoren je bez oca, on je Mesija.. sve to stoji... ALI ON NIJE ALLAH NITI ALLAHOV SIN , kako samo teške riječi govore...
Adema a.s je stvorio i bez majke i oca pa je on samo covjek, ne sin..