banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 23 Jun 2025, 00:31

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 734 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 30, 31, 32, 33, 34, 35, 36, 37  Sledeća
Autoru Poruka
 Tema posta: Re: Islam
PostPoslato: 29 Dec 2009, 16:52 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 01 Avg 2009, 13:37
114_AhmeD je napisao:
google lazarević je napisao:
@oficir s ruzim: izvinjavam se ako sam nesto pogresno skontala, zaista ne poznajem islam, u skoli sam imala vjeronauku, pravoslavnu.
a opet, nekoliko puta sam cula da je u islamu "dozvoljeno" ubijati nevjernike, eto Leona je spomenula slucaj preobracenika u hriscanstvo u S. Arabiji. Kuran je isti svuda, zar ne? otkud onda te razlike?

Glupost sestro, ja sam musliman i Muhammed salallahu alejhi ve sellem mi zabranio da odsječem drvo bez razloga, kamo li da ubijam nekog.

Niko ne moze covjeka natjerati da povjeruje u nesto, mi nemamo moc da mjenjamo ono u ljudskim srcima ->

Bilal r.a ( ashab Allahovog poslanika a.s ) je bio crni rob koji je među prvim ljudima prihvatio islam. Njegov vlasnik je nakon tog zavezao ga na pod i stavio veliki kamen na njega, udarao ga i zahtijevao da poljubi kamenog idola a on je i dalje govorio EHAD...EHAD... ( jedan, jedan je Bog )

Dakle, ako ja uperim pištolj u tebe i kažem "misli kao ja", ti i da potvrdiš jezikom, koliko to vrijedi ? Ništa..

Tako, ne možeš natjerati nekog da vjeruje ili ne vjeruje. NIKO te ne prisiljava da uđeš u Islam ali kad uđeš zabranjuje ti se izlazak. Zašto ?
Ima ljudi koji bi iz koristi neke rekli da vjeruju i kroz vjeru radili vlastite ciljeve, to su licemjeri. Ne mozes ti reci da si ubjedjena u istinu, prihvatis je i nakon 2-3 dana kazes, nije to to. Smutljivci koji nisu iskreni ce to uraditi. E takvim je smrtna kazna po zakonu. To je taj gore slucaj

ok. cini se da fantika ima svuda, bez obzira na vjeru. to je psihicki poremecaj, a ne odlika same vjere, bez obzira koja je u pitanju. problem je kad se takvi ludaci nametnu svojoj okolini, koja uvijek ima potrebu za vodjom.

Vrh

PostPoslato: 30 Dec 2009, 11:38 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 18 Feb 2009, 21:46
114_AhmeD je napisao:
@oficir s ruzim: izvinjavam se ako sam nesto pogresno skontala, zaista ne poznajem islam, u skoli sam imala vjeronauku, pravoslavnu.
a opet, nekoliko puta sam cula da je u islamu "dozvoljeno" ubijati nevjernike, eto Leona je spomenula slucaj preobracenika u hriscanstvo u S. Arabiji. Kuran je isti svuda, zar ne? otkud onda te razlike?

Glupost sestro, ja sam musliman i Muhammed salallahu alejhi ve sellem mi zabranio da odsječem drvo bez razloga, kamo li da ubijam nekog.

Niko ne moze covjeka natjerati da povjeruje u nesto, mi nemamo moc da mjenjamo ono u ljudskim srcima ->

Bilal r.a ( ashab Allahovog poslanika a.s ) je bio crni rob koji je među prvim ljudima prihvatio islam. Njegov vlasnik je nakon tog zavezao ga na pod i stavio veliki kamen na njega, udarao ga i zahtijevao da poljubi kamenog idola a on je i dalje govorio EHAD...EHAD... ( jedan, jedan je Bog )

Dakle, ako ja uperim pištolj u tebe i kažem "misli kao ja", ti i da potvrdiš jezikom, koliko to vrijedi ? Ništa..

Tako, ne možeš natjerati nekog da vjeruje ili ne vjeruje. NIKO te ne prisiljava da uđeš u Islam ali kad uđeš zabranjuje ti se izlazak. Zašto ?
Ima ljudi koji bi iz koristi neke rekli da vjeruju i kroz vjeru radili vlastite ciljeve, to su licemjeri. Ne mozes ti reci da si ubjedjena u istinu, prihvatis je i nakon 2-3 dana kazes, nije to to. Smutljivci koji nisu iskreni ce to uraditi. E takvim je smrtna kazna po zakonu. To je taj gore slucaj

ok. cini se da fantika ima svuda, bez obzira na vjeru. to je psihicki poremecaj, a ne odlika same vjere, bez obzira koja je u pitanju. problem je kad se takvi ludaci nametnu svojoj okolini, koja uvijek ima potrebu za vodjom.

Ako hoćeš da upoznaš neku vjeru onda upoznaš njeno poimanje Boga ili bogova. Njenu doktrinu iz izvora njenih ( u slučaju Islama to je Kur'an i riječi poslanika a.s ) a ne na osnovu sljedbenika njenih. Među njima samim ima onih koji se pozivaju određenoj vjeri a pojma nemaju o njoj..

ja ti preporučujem predavanja od Dr. Zakir Naik-a, on je jedan fin musliman, za primjera. Imaš njegovih videa na youtube puno..

http://www.youtube.com/watch?v=ckMwbVmMkIw

Vrh

PostPoslato: 03 Jan 2010, 10:54 
Pripravnik
Pripravnik

Pridružio se: 05 Okt 2009, 13:27
Za razumom obdarene:

Procjenjuje se da će broj muslimana u Evropi za 30 godina dosegnuti 65 miliona. Ako se muslimanski populus ne prihvati adekvatno u Evropi onda će sukob civilizacija možda postati stvarnost, ali ne u formi vojnog odmjeravanja snaga između Istoka i Zapada.

Budući da našu epohu karakteriše subordinacija, hegemonija i prevlast ideologija jedne nad drugom, s jedne, i nastojanje da se prihvati koncept da religije i kulture predstavljaju faktor mostova koji spajaju, s druge strane, posebno je važno pitanje koja orijentacija će pobijediti. Kakav je status muslimana u svoj toj konstalaciji i priči? Evropa je do kraja 1960-ih godina bila područje iseljavanja. Međutim, danas je drugačije. Danas je godišnje useljavanje u Evropu veće nego u SAD. Preko 15 miliona muslimana živi u EU, a taj broj permanentno raste. Prema nekim statistikama, Maroko, Tunis i Alžir imat će 2010. godine dvostruko više stanovnika od Francuske. Egipat će 2025. godine preći 100 miliona, a Turska će imati više stanovnika od Njemačke. Prema istraživanjima koje je sproveo UN-ov program za razvoj, pokazalo se da je skoro 40 procenata stanovništva u arapskim zemljama ispod 14 godina starosti. Njih 50 procenata izrazilo je želju za emigriranjem. Našta aludiraju ovi fakti? Jednostavno, činjenice ukazuju da Evropa postaje sve manje čisto evropska, a sve više multikonfesionalna. Danas je natalitet među muslimanima Evrope tri puta veći od nemuslimanske populacije. Procjenjuje se da će broj muslimana u Evropi za 30 godina dosegnuti 65 miliona.
Ako pitamo šta je to što danas potresa svijet, šta je to što dovodi u sukobe ljude, onda možemo reći da to nisu vjere i kulturne razlike među ljudima, nego ovosvjetski interesi. Najveća opasnost za budućnost čovjeka je sloboda upotrebe moći velikih razmjera za ostvarenje sopstvene ideje, ma koliko ta ideja bila ideja slobode i demokratije.
Da li će Evropa uspjeti izgraditi Al-Hambru - simbol multikulturne Španije, kao model, ili ne? To je veliki ispit za Evropu. Ako se muslimanski populus ne prihvati adekvatno u Evropi onda će sukob civilizacija možda postati stvarnost, ali ne u formi vojnog odmjeravanja snaga između Istoka i Zapada kojeg je Samuel Hantington pokušao izazvati, nego kao gerilski rat koji će neprekidno odvijati u predgrađima velikih gradova. Prevencija tog scenarija je možda najveći izazov za Evropljane. Nakon što je za Evropu nestala „crvena" opasnost, morala se pronaći nova, „zelena" opasnost. Zapad mora napustiti lažnu prijeteću sliku koja se često prikazuje kao muslimani koji pod zelenom, zastavom islama pripremaju napad na tvrđave blagostanja Zapada sa povijenom sabljom u jednoj i Kur'anom u drugoj ruci. Na to nas podsjećaju danske karikature, prije toga Satanski stihovi, u skorijem vremenu djelo Dragulj Medine američke autorice Šeri Džons, u domaćem establišmentu djelo Senka džihada srpskog autora Srđe Trifunovića itd. Iako islam pokazujue širi vjerski spektrum od kršćanstva često se svi muslimani ocjenjuju kao fanatični fundamentalisti. Međutim, važno je znati da evropski muslimani nisu više sjevernoafrički, indijsko-pakistanski muslimani, nego dio evropske islamske kulture. Na taj način islam je integralni dio Evrope i evropska religija. Zato se islam mora priznati domaćom religijom.
Šta može biti protuargument činjenici da jedan musliman može biti jednako dobar Evropljanin kao jedan kršćanin, ili da džamije mogu biti prirodni prizor u evropskim gradovima, kao što su crkve uvijek bile u Dalebu, Damasku ili Kairu. Evropa treba obezbijediti muslimanima pozitivnu klimu kako bi se osjetili sigurnim i prihvaćenim, jer osjećaj nepripadanja predstavlja plodno tlo za one koji žele iskoristiti takvu situaciju. Na muslimane Evrope se treba gledati na način da su sposobni dati svoj doprinos izgradnji nove Evrope. Kada su muslimani osvajali evropske dijelove kao i afričke, pokazali su primjer izrazite tolerancije. I više od toga, oni su za vrijeme svoje ekspanzije preko četiri kontinenta, od rijeke Oksus u Centralnoj Aziji do Atlantika, skupili uticaje iz svih područja života pobijeđenih kultura. Muslimani su prevodilačkim radom spasili i upravljali helenističkim naslijeđem. Preko muslimanske Španije ono je kasnije preneseno sjeverno od Pirineja da bi s vremenom stiglo do udaljenih krajeva Evrope. Dakle, doprinos muslimana Evropi je neizmjeran. Zato njihovo prisustvo treba posmatrati kao faktor obogaćivanja, a ne kao problem. Važan faktor u toj konstalaciji bilo bi evropsko obrazovanje za imame. Naravno, da ne zvučimo selektivno i odviše subjektivno, i muslimani se trebaju politički angažovati da promijene negativnu percepciju islama u Evropi. Ukoliko u Evropi budu prihvaćeni adekvatno, muslimani će postati most između Evrope i Istoka.

Vrh

PostPoslato: 03 Jan 2010, 12:53 
Pripravnik
Pripravnik

Pridružio se: 11 Jun 2008, 18:37
BOSANSKI_NOVI je napisao:
Za razumom obdarene:

Procjenjuje se da će broj muslimana u Evropi za 30 godina dosegnuti 65 miliona. Ako se muslimanski populus ne prihvati adekvatno u Evropi onda će sukob civilizacija možda postati stvarnost, ali ne u formi vojnog odmjeravanja snaga između Istoka i Zapada.

Ukoliko u Evropi budu prihvaćeni adekvatno, muslimani će postati most između Evrope i Istoka.

Muslimani su već adekvatno prihvaćeni u evropi ali to se ne može reći za hrišćane u islamskim zemljama.Najbolje bi bilo da muslimani prestanu dolaziti u evropu a hrišćani u arabiju i neka svako tjera svoje i razvija se.Narvno posto se muslimani množe zastrašujućom brzinom onda im treba teritorij da se šire.Evo broj u evropi je porastao a evropljani se sve manje rađaju.Procjenjuje se da ako ovako nastave da će biti za stotinjak godina većina u evropi a to znači ako se nešto ne preduzme da će cijeli svijet postati arabija sa svojim izopačenim i nehumanim zakonima i bombašima samoubicama koji kako vidimo djeluju i kad je islamska zemlja dakle to ih nebi spriječilo iako bi evropa bila pod islamskom vlašću.Znači to bi bila propast za civilizaciju naravno ako islamska kultura do tad ne dostigne nivo tolerancije koji sada nema.

Vrh

PostPoslato: 03 Jan 2010, 13:08 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 25 Feb 2008, 15:42
A sta bi ti to konkretno poduzeo/la????

Vrh

PostPoslato: 03 Jan 2010, 13:44 
Pripravnik
Pripravnik

wilderness je napisao:
BOSANSKI_NOVI je napisao:
Za razumom obdarene:

Ukoliko u Evropi budu prihvaćeni adekvatno, muslimani će postati most između Evrope i Istoka.

Muslimani su već adekvatno prihvaćeni u evropi ali to se ne može reći za hrišćane u islamskim zemljama.Najbolje bi bilo da muslimani prestanu dolaziti u evropu a hrišćani u arabiju i neka svako tjera svoje i razvija se.Narvno posto se muslimani množe zastrašujućom brzinom onda im treba teritorij da se šire.Evo broj u evropi je porastao a evropljani se sve manje rađaju.Procjenjuje se da ako ovako nastave da će biti za stotinjak godina većina u evropi a to znači ako se nešto ne preduzme da će cijeli svijet postati arabija sa svojim izopačenim i nehumanim zakonima i bombašima samoubicama koji kako vidimo djeluju i kad je islamska zemlja dakle to ih nebi spriječilo iako bi evropa bila pod islamskom vlašću.Znači to bi bila propast za civilizaciju naravno ako islamska kultura do tad ne dostigne nivo tolerancije koji sada nema.

Kako bi bilo da pogledaš ovaj video pa ćemo porazgovarati:

http://www.youtube.com/watch?v=GTEutx8eR3g

Vrh

PostPoslato: 03 Jan 2010, 13:53 
Pripravnik
Pripravnik

A posebno me zanimaju komentari na jevrejsko milosrđe u Palestini:

Izranjavaju mlade palestince,pokupe ih sanitetskim vozilima a onda im pokradu organe koje kasnije prodaju "visokociviliziranim" evropljanima.Svakako da usput roditeljima mladih palestinaca vrate prazan leš!

http://www.bitno.ba/vijesti/svijet/izra ... kih-organa

http://www.aftonbladet.se/kultur/article5691805.ab

Vrh

PostPoslato: 03 Jan 2010, 19:20 
Pripravnik
Pripravnik

Pridružio se: 11 Jun 2008, 18:37
Oficir s ruzom je napisao:

Kad bih imao moć nebi dao muslimanima ništa više prava u evropi nego što oni daju u svojim zemljama hrišćanima. I one koji hoće da imigriraju ili ostanu u evropi uslovio bi da imaju najviše dva djeteta umjesto sadašnjih 4 ili 5 koliko u prosjeku imaju arapski i afrički imigranti u evropi.Ko hoće da ima više neka ide nazad u irak i afganistan.Tako je bilo i sa srbijom.Albanci su na kosovu bili manjina i rzmnožavanjem postali većina i oteli kosovo.Ako ovako nastavi evropa će imati isti problem.

Vrh

PostPoslato: 04 Jan 2010, 19:31 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

wilderness je napisao:
Oficir s ruzom je napisao:

Kad bih imao moć nebi dao muslimanima ništa više prava u evropi nego što oni daju u svojim zemljama hrišćanima. I one koji hoće da imigriraju ili ostanu u evropi uslovio bi da imaju najviše dva djeteta umjesto sadašnjih 4 ili 5 koliko u prosjeku imaju arapski i afrički imigranti u evropi.Ko hoće da ima više neka ide nazad u irak i afganistan.Tako je bilo i sa srbijom.Albanci su na kosovu bili manjina i rzmnožavanjem postali većina i oteli kosovo.Ako ovako nastavi evropa će imati isti problem.

A i uvoze zapadnjaci jer im ne natalitet pao. Dok švabo pije pivo i hrani psa muslimani imaju po 4 žene :wink: :) . Vićeš evropu za 50 godina

Vrh

PostPoslato: 08 Jan 2010, 01:28 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 23 Dec 2006, 18:50
Nasao sam kuran na internetu pa sam malo citao i iznenadio se koliko ima slicnosti sa biblijom. Za one koji hoce pogledati mogu na adresi:

http://gusic.tripod.com/kuran_bos/index.htm

Mnoge stvari su lijepo i dobro opisane da moram priznati da sam se iznenadio jasnocom pojedinih stihova. Iako sam imao odredjene predrasude o kuranu zbog toga sto radikali predstavljaju islam kao uzasnu religiju kao i djela koja rade cine da islam izgleda kao cisti uzas, moram priznati da ono sto sam dosad procitao ne cini mi se uopste lose. Stavise nasao sam dosta slicnosti sa hriscanstvom i usudio bih se reci da je rijec o dvije vrlo slicne i u vecini stvari iste religije.
Zelio bih pitati Ahmeda i oficira s ruzom koji su dokazi da je kuran autentican i da li postoje naucni dokazi o Muhamedovom predanju otkud se zna da je ono od Boga? Drugo pitanje, ako je Muhamed bio prorok nije mi jasno zasto je radio neke stvari koje su ovdje spominjane i gdje se nalaze ti grozni stihovi o podrzavanju itrebljivanja hriscana u kuranu posto nisam mogao naci pa da procitam da vidim o kakvim stihovima se radi.
Zelio bih jos pitati gdje to u kuranu pise da Isus nije ustao? Jer koliko sam vidio mnogi stihovi u kuranu svjedoce o istinitosti biblije kao i novog zavjeta spominjuci Isusa u pozitivnom kontekstu kao i Mariju, Adama, Avrama itd. Znaci kuran potvrdjuje istinitost biblije, zasto onda vi tvrdite da Isus nije ustao kad biblija kaze da jeste a u kuranu se navodi da je istina sve sto je pisano o Isusu? Hvala.

Filozofija...

Vrh

PostPoslato: 08 Jan 2010, 11:55 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

jellyfish je napisao:
Nasao sam kuran na internetu pa sam malo citao i iznenadio se koliko ima slicnosti sa biblijom. Za one koji hoce pogledati mogu na adresi:

Mnoge stvari su lijepo i dobro opisane da moram priznati da sam se iznenadio jasnocom pojedinih stihova. Iako sam imao odredjene predrasude o kuranu zbog toga sto radikali predstavljaju islam kao uzasnu religiju kao i djela koja rade cine da islam izgleda kao cisti uzas, moram priznati da ono sto sam dosad procitao ne cini mi se uopste lose. Stavise nasao sam dosta slicnosti sa hriscanstvom i usudio bih se reci da je rijec o dvije vrlo slicne i u vecini stvari iste religije.
Zelio bih pitati Ahmeda i oficira s ruzom koji su dokazi da je kuran autentican i da li postoje naucni dokazi o Muhamedovom predanju otkud se zna da je ono od Boga? Drugo pitanje, ako je Muhamed bio prorok nije mi jasno zasto je radio neke stvari koje su ovdje spominjane i gdje se nalaze ti grozni stihovi o podrzavanju itrebljivanja hriscana u kuranu posto nisam mogao naci pa da procitam da vidim o kakvim stihovima se radi.
Zelio bih jos pitati gdje to u kuranu pise da Isus nije ustao? Jer koliko sam vidio mnogi stihovi u kuranu svjedoce o istinitosti biblije kao i novog zavjeta spominjuci Isusa u pozitivnom kontekstu kao i Mariju, Adama, Avrama itd. Znaci kuran potvrdjuje istinitost biblije, zasto onda vi tvrdite da Isus nije ustao kad biblija kaze da jeste a u kuranu se navodi da je istina sve sto je pisano o Isusu? Hvala.

Da, Kur'an je direktan u svojim izrazima u odnosu na Bibliju. Ne pišu stvari tipa:

Jehova rekao Mojsiju , onda Mojsije Jehovi... ( ovako piše treća neka osoba, nije ni Božija ni riječ Mojsije "

U Kur'anu su zapisane riječi onako kako ih je Allah rekao :

Reci im ( poslaniče ), Ako Allaha volite mene slijedite.....
O ti pokriveni, ustaj i opominj....
I Mi smo faraonu sve dokaze Nase pokazali, ali je on ipak porekao i da povjeruje odbio.

itd

DOkaz autentičnosti Kur'ana:
U Svakoj generaciji je bilo mnogo ljudi koji su ga na pamet pamtili i tako se prenosio
Danas u Istanbulu imaš prvi Kur'an koji se zapisivao za vrijeme poslanika a.s i kasnije sakupljen.
Treći dokaz je njegov nadnaravan učinak na čovjeka
Četvrti dokaz je to što je čist od kontradikcija ikakvih, i jezičnih i naučnih
Peti je njegovo prednjačenje nauci 14 stoljeća

Ovi zadnji su ti dokaz božanstvenosti isto o kojoj pitaš

Ne postoje nikakvi ajeti o istrebljivanju niti je poslanik plemeniti alejhisselam ikad tako nešto rekao, to su interpretacije nekih luđaka. Pogrešna interpretacija Allah kaže:

Ve maa ersenlake illa rahmetelil alemin...
a tebe smo samo kao milost svjetovima poslali. (21, 107)

Poslanik a.s se nije 2 dana za redom najeo, sve što je imao dao je onim oko sebe. Umro je na trstici od koje je ledja imao puna oziljaka, i na grubom ćebetu. Iako je mogao imati dvorce...

Dalje cu ti kad dodjem sa dzume.. pozdrav prijatelju

Vrh

PostPoslato: 08 Jan 2010, 13:22 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

jellyfish je napisao:

Nastavljam....

Naravno da Kur'an svijedoči o istini poslanstva prije Muhammeda alejhisselam. Allah je poslao 4 knjige čovječanstvu.

Tewrat je dao Musau alejhisselam
Zebur Dawudu a.s
Indžil Isau a.s
Kur'an Muhammedu a.s

U čemu je problem onda što mi ne prihvatamo ?
Ne prihvatamo ih iz 2 razloga:

#1) taj što su te knjige iskrivljene nakon što su poslanici odlazili, ljudi su dodavali i oduzimali i pravili ono sto njima pase. Ovo potvrdjuje veliki broj pogresaka , kontradiktornosti , narusavanje monoteizma itd

#2 ) svaki narod i vrijeme su imali svog poslanika. Dolaskom Muhammeda sa.vs i Kur'ana derogirane su prijašnje knjige i on je posljednji do sudnjeg dana. I mi smo zajednica koju Allah obavezuje da slijedimo njega jer je poslan svim svijetovima. Isaa as je poslan samo jevrejima.

Kur'an o Isau a.s:

I kada Allah rece: "O Isa, dusu ce ti uzeti i k Sebi te uzdignuti i spasicu te od nevjernika i ucinicu da tvoji sljedbenici budu iznad nevjernika sve do Smaka svijeta. Meni cete se, poslije, svi povratiti i Ja cu vam o onome u cemu se niste slagali presuditi: (3, 55)

Isaov slucaj je u Allaha isti kao i slucaj Ademov: od zemlje ga je stvorio, a zatim rekao: "Budi!" – i on bi. (3, 59)

A kada meleki rekose: "O Merjema, Allah ti javlja radosnu vijest, od Njega Rijec: ime ce mu biti Mesih, Isa, sin Merjemin, bice vidjen i na ovom i na onom svijetu i jedan od Allahu bliskih; (3, 45)

I Mi smo Musau Knjigu dali i poslije njega smo jednog za drugim poslanike slali, a Isau, sinu Merjeminu, ocigledne dokaze dali i Dzibrilom ga pomogli. O kad god vam je koji poslanik donio ono sto nije godilo dusama vasim, vi ste se oholili, pa ste jedne u laz utjerivali, a druge ubijali. (2, 87)

i zbog rijeci njihovih: "Mi smo ubili Mesiha, Isaa, sina Merjemina, Allahova poslanika:... A nisu ga ni ubili ni raspeli, vec im se pricinilo. Oni koji su se o njemu u misljenju razilazili, oni su sami o tome u sumnji bili; o tome nisu nista pouzdano znali, samo su nagadjali; a sigurno je da ga nisu ubili, (4, 157)

Zatim smo, poslije njih, jednnog za drugim nase poslanike slali, dok nismo Isaa, sina Merjemina, posali, kojem smo Indzil dali, a u srca sljedbenika njegovih smo blagost i samilost ulili, dok su monastvo oni sami, kao novotariju, uveli – Mi im ga nismo propisali – u zelji da steknu Allahovo zadovoljstvo; ali, oni o njemu ne vode brigu onako kako bi trebalo, pa cemo one medju njima koji budu ispravno vjerovali nagraditi, a mnogi od njih su navjernici. (57, 27)

Poslije njih smo Isaa, sina Merjemina, poslali, koji je priznavao Tevrat prije njega objavljen, a njemu smo dali Indzil, u kome je bilo uputstvo i svjetlo, i da potvrdi Tevrat, prije njega objavljen, u kome je takodje bilo uputstvo i pouka onima koji su se Allaha bojali, (5, 46)

Ima jos.

Allah je poslao ljudima vise od 120 000 vjerovjesnika. Isaa a.s / Isus je medju 5 najodabranijih zajedno sa Nuhom Ibrahimom Musaom i Muhammedom. Stvoren je bez oca, on je Mesija.. sve to stoji... ALI ON NIJE ALLAH NITI ALLAHOV SIN , kako samo teške riječi govore...

Adema a.s je stvorio i bez majke i oca pa je on samo covjek, ne sin..

Vrh

PostPoslato: 08 Jan 2010, 14:49 
staromodan
Korisnikov avatar

Pridružio se: 14 Dec 2002, 16:42
"Naravno da Kur'an svijedoči o istini poslanstva prije Muhammeda alejhisselam. Allah je poslao 4 knjige čovječanstvu.

Zebur Dawudu a.s
Indžil Isau a.s
Kur'an Muhammedu a.s"

mrzilo me da idem na quote...pa sam samo copy-paste ovaj dio..

nemoj zaboraviti da je Indzil iskrivljen... :wink: tako da kuran i ne moze dati neko iskreno svjedocanstvo o Isau a.s... :cat:

Vrh

PostPoslato: 08 Jan 2010, 15:35 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

spavac je napisao:
"Naravno da Kur'an svijedoči o istini poslanstva prije Muhammeda alejhisselam. Allah je poslao 4 knjige čovječanstvu.

Zebur Dawudu a.s
Indžil Isau a.s
Kur'an Muhammedu a.s"

mrzilo me da idem na quote...pa sam samo copy-paste ovaj dio..

nemoj zaboraviti da je Indzil iskrivljen... :wink: tako da kuran i ne moze dati neko iskreno svjedocanstvo o Isau a.s... :cat:

Naravno da je iskrivljen, a Pavle je pagansku doktrinu trojstva i proširio...Hajmo koju spomenuti reda radi onako.

u Evanđelju po Mateju, 8 glava ,stih broj 5 pa do 7 piše kako je Isusu prišao jedan centurion koji je tražio od njega pomoć za svog bolesnog slugu.

Kad onda dođe u Kafarnaum, pristupi k njemu jedan satnik,
I zamoli:
"Gospodine, sluga moj leži kod kuće uzet i muči se vrlo,"
On mu reče: "Ja ću doći i ozdravit ću ga."

A ako pogledamo evanđelje po Luki glava 7 , stih od 3 pa do 7 čitamo slijedeće:

Ondje je u jednog satnika ležao na umoru sluga, koji mu je bio vrlo drag.
Kad je čuo za Isusa, dade ga po starješinama židovskim zamoliti, da bi došao i ozdravio slugu njegova.
Ovi dođoše k Isusu i zamoliše ga usrdno: "On zaslužuje, da mu to učiniš;
Jer ljubi narod naš i sagradio nam je sinagogu."
Isus pođe s njima. Kad više nije bio daleko od kuće, poruči mu satnik po prijateljima: "Gospodine, ne trudi se; jer nijesam dostojan, da uđeš pod krov moj.
Zato i nijesam držao sebe dostojnim, da dođem k tebi. Reci samo riječ, i ozdravit će sluga moj.

Dakle, centurion se nije smatrao dostojan doći Isusu već je poslao stariješine po njega.

Prijatelju moj, budi ti iskren sa sobom prvo i pitaj se može li Allah ovakve greške praviti. Ako kažem da to nije Indžil koji je objavljen Isau a.s, onda ima razloga za to.
Meni nije cilj nikog da blatim ni da vrijeđam, samo sam spoznao istinu i Allaha radi, osjecam duznost svakom reći. Tvoj je odabir kako ćeš postupiti.

Da li je iskrivljeno, neka svako da sebi odgovor.

Poslednji put menjao 114_AhmeD dana 08 Jan 2010, 15:56, izmenjena samo jedanput

Vrh

PostPoslato: 08 Jan 2010, 15:55 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 03 Maj 2008, 10:50
Pa tebi je i zarez na pogresnom mjestu dokaz da N. Zavjet nije autentican, bitno je samo da ide tebi u prilog. Necu ja zbog jedne recenice da ostavljam Pismo isto kao sto ti neces ostaviti Islam pored svih, prema mom misljenju, kontradiktornisti u Kuranu i svega onoga sto je recimo meni licno odbojno.
Nesreca je nas ljudi sto Kuran da bi bio autentican mora dan i noc da se N. Zavjet blati, i eto na kraju dobijemo to da se neki musliman vise bavi N. Zavjetom nego svojom vjerom. Mislim smijesna mi je ta tvoja prica kako osjecas obavezu, i na kraju sta radis, blatis i blatis tudje svetinje otkad si ovdje a raspekmezis se zajedno sa Oficirom cim neko kritikuje Islam.

Svu tu vasu pricu mozete okaciti macku o rep, za mene nema razlike izmedju vaseg nastupa i tali balijevog nastupa. Izvinite, ali tako je, u principu, iako tu ima svega i svacega pomalo.

The hell where youth and laughter go.

Poslednji put menjao Hristov dana 08 Jan 2010, 16:08, izmenjena 2 puta

Vrh

PostPoslato: 08 Jan 2010, 16:04 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Hristov je napisao:
Pa tebi je i zarez na pogresnom mjestu dokaz da N. Zavjet nije autentican, bitno je samo da ide tebi u prilog. Necu ja zbog jedne recenice da ostavljam Pismo isto kao sto ti neces ostaviti Islam pored svih, prema mom misljenju, kontradiktornisti u Kuranu i svega onoga sto je recimo meni licno odbojno.
Nesreca je nas ljudi sto Kuran da bi bio autentican mora dan i noc da se N. Zavjet blati, i eto na kraju dobijemo to da se neki musliman vise bavi N. Zavjetom nego svojom vjerom.

A zasto oni ne razmisle o Kur’anu? Da je on od nekog drugog, a ne od Allah, sigurno bi u njemu nasli mnoge protivrjecnosti. (4, 82)

Dokaze svoje iznesite, ako istinu govorite !

Kur'an je od Allaha i nema kontradiktornosti u njemu !. Umjesto da si dokazao suprotno mom navodu, po običaju kritikuješ me jer ne možeš drugačije.

Ne priznaš Kur'an, u redu, doista su i u tvojoj knjizi znakovi koji će potvrditi ovo što govorim.
Dokazujem ti onim što priznaš, ti se i dalje praviš slijep. Ali, to je tvoja stvar.
Ja sam ti samo naveo citate neke iz Novog Zavjeta, ja ga time nisam uopšte blatio. Nemoj me bez veze napadati.

Hajde da vidimo gdje je istina pa da je slijedimo, zašto smo pristrasni nepravedno !?

add:
Nije ni čudo što su se neki namjerno igrali riječima pareklit ili periklit u prijevodu na onom dijelu gdje je Isaa a.s nagovjestio dolazak Muhammeda a.s što Allah i potvrđuje:

A kada Isa, sin Merjemin, reče: "O sinovi Israilovi, ja sam vam Allahov poslanik da vam potvrdim prije mene objavljeni Tevrat i da vam donesem radosnu vijest o poslaniku čije je ime Ahmed,* koji će poslije mene doći" - i kad im je on donio jasne dokaze, oni rekoše: "Ovo je prava vradžbina!" ( Kur'an 61:6)

Ko hoće čuti cijelu suru na izvornom arapskom evo link:

( sa prijevodom na njemacki )
http://www.youtube.com/watch?v=2-TJNxulfuM

(sa prijevodom na engleski )
http://www.youtube.com/watch?v=Csncdnqj1is

naš prijevod ( text)
http://www.bhmed.org/islam/musaf/61.htm

Poslednji put menjao 114_AhmeD dana 08 Jan 2010, 16:12, izmenjena samo jedanput

Vrh

PostPoslato: 08 Jan 2010, 16:11 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Sta ti podrazumijes pod postovanjam tudjih svetinja kad se toliko pozivas na to? Mi treba da postujemo tvoje svetinje a ti nase ne moras jer osjecas neku tamo obavezu da pljujes po njima sta li ... ? Shvatas li koliko sam sebe cinis smijesnim i licemjernim, iskreno?

I kakvo dokazivanje i argumenti? Pa sta ti mislis da mene interesuje trazenje dokaza da je Kuran pogresan, da se time opterecujem? Ja ako sam odbacio Kuran imam svoje razloge a necu ici po bijelom svijetu i pricati o tome i istovremeno zamoljavati druge da ne diraju moje svetinje :confused4:

Poslednji put menjao Hristov dana 08 Jan 2010, 16:13, izmenjena samo jedanput

Vrh

PostPoslato: 08 Jan 2010, 16:12 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 23 Dec 2006, 18:50
Hvala puno na izdvojenom vremenu Ahmed. Mnoge stvari su sada jasnije i sa vecinom stvari bih se slozio osim sa par. A to su:

a. da je Isus poslat samo Jevrejima

Ima na par mjesta u bibliji gdje Isus svjedoci da nije poslan samo Jevrejima neda mi se ttraziti gdje ali stihovi otprilike kazu "svojima dodje i svoji ga ne primise". Drugo, vidimo da on govori da se jevandjelje treba propovijedati svim ljudima sto opet ukazuje da nije poslan samo Jevrejima. Istom logikom onda bi mogli tvrditi da je Muhamed poslan samo Arapima zbog toga sto se uglavnom tice njihove kulture i njihovog nacina zivota. Moje licno misljenje bi bilo da su obojica poslati svim ljudima, i da su nosili istu poruku, samo sto su ljudi to pogresno interpretirali i uzimali sta kome odgovara. A naravno i razlicite kulture su imale uticaja.

b. druga tvrdnja s kojom se nebi slozio je da Isus narusava monoteizam.

Jer Isus na vise mjesta u jevandjelju naglasava vaznost monoteizma. I na vise mjesta govori da je Bog na nebesima jedan. Sad sto vecina hriscana zbog nekih stihova tumaci da je i Isus bio Bog to mozemo uzeti kao tacno, a i ne moramo jer u drugim stihovima nalazimo da je bio samo Bozji sin. Bilo koje od ova dva tumacenja da je istinito mislim da u sustini ne mijenja Bozju poruku poslanu ljudima i mislim da je u sustini od mnogo manje vaznosti nego osnovna poruka koju biblija i kuran nose.

Dakle, osnovni zakljucak bi bio da su razliciti proroci slati razlicitim narodima zbog razlicite kulture tih naroda dok je osnovna poruka od Boga ista. A ta osnovna poruka je da je jedan Bog, da treba ciniti dobro, i da ce doci sudnji dan kao i nebesko carstvo gdje ce sve biti dobro. Tako da mislim da bi sve religije trebalo da se drze osnovne poruke dok manje bitne stvari mozemo zanemariti jer one samo stvaraju razdor, dok ako se slozimo oko osnovne poruke to donosi jedinstvo.

Filozofija...

Vrh

PostPoslato: 08 Jan 2010, 16:36 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Evo da ti odgovorim, i hristovu.

Glupo mi je što neki u razmjeni argumenata počnu da me napadaju kako sam netolerantan. To je neistina i skrećanje pažnje sa problema koji je nastao.
Ja sam primio islam jer sam se ubjedio da je to vjera Allahova, vjera kojoj je i Isaa a.s sam pripadao.
Ima i citat gdje je Isa a.s rekao: NISAM POSLAN NEGO IZGUBLJENIM OVCAMA KUCE IZRAELA i ja uzimam to da je istina jer je Allah potvrdio to u Kur'anu. Ali stavimo to sad malo na stranu.

Zašto ja neću da uzimam Bibliju kao knjigu koja mi postavlja temelj vjere ?

Zato što se ja pitam ko je bio kod groba kad su ljudi došli:
Matej mi kaže da je to JEDAN ANĐEO (28 2-7)
Marko mi kaže da je to JEDAN MLADI ČOVJEK (16 -5 )
Luka mi kaže da su to 2 ČOVJEK (24:4)
Ivan mi kaće da su to 2 ANĐELA (20:12)

Hoću da znam je li grob bio otvoren kad su došli
Matej mi kaže da nije ( 28:2)
Marko kaže da jest ( 16:4)

I kako ću ja onda biti ubjeđen da je to od Boga ? Kako da ja onda uzimam da je to istina o mom voljenom Isusu / Isau a.s ? Kako da vjerujem da je razapet, da je ubijen, da je božiji sin, da je bog, da je ... da je.....

Allah kaže da su izmjenili knjigu koja im je poslana i EVO TI DOKAZA MILION iz tvojih knjiga.
Istinu o Isau a.s sam našao u Kur'anu, u govoru Allaha.
Neki kršćani su nesvjesno pali u politeizam:
pripisali su jednom od božijih poslanika božanstvenost
počeli su se moliti nekom drugom osim boga
počeli su praviti kipove i slike u bogomoljama
ubacili su posredništvo i svece
itd

to nije monoteizam koji je Isaa a.s učio.

Vrh

PostPoslato: 08 Jan 2010, 16:48 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pa Pismo ima hiljade stranica, nisi valjda zbog dva stiha odbacio citavo Pismo kao lazno? Mislim, jesi li ti citao Pismo pa naisao na te kontradikcije ili si krenuo od Kurana kao jedinog istinitog pa onda trazio sta se iz Pisma uklapa u Kuran? Kako onda prihvatas tako kategoricki stvari koje nagovjestavaju Muhameda? Mozes li mi to objasniti? Ja mislim da je muslimanima Pavle najveci trn u oku kako se cini. Jer Pavle u svojim poslanicama kontrira citavom Kuranu.

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 734 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 30, 31, 32, 33, 34, 35, 36, 37  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]