banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 16 Jun 2025, 13:47

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Ova tema je zaključana, ne možete da menjate postove ili da odgovarate  [ 85 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3, 4, 5  Sledeća
Autoru Poruka
 Tema posta: Re: Sekte
PostPoslato: 29 Jul 2011, 13:54 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 09 Mar 2010, 21:48
Talija je napisao:
Suština Hrišćanstva i jeste filozofija pokornosti, humanosti i ljubavi prema ljudima.

Problem i jeste u tome što današnji tzx. hrišćani misle da je to filozofija pa se tako i ponašaju, problem je što misle da je Biblija i sve u njoj šipljak i da je bolje da sami to isfilozovfiraju šta i kako treba.
Taa će Bog, šta on zna, on će nama reći da ne gradimo likove rezane i da se ne klanjamo svecima, šta on zna on da nama kaže da ne slavimo paganske datume i ne obilježimo bogove naših predaka, bog to ne razumije, on ne shvata da iako se to njemu gadi mi time slavimo njega :roll:
Kad god kreneš da se prekrstiš pred ikonom ili budeš čitala horoskop zapitaj se šta Bog misli o tome i pokušaj naći odgovor u Biblij i zapitaj se zašto je to njemu toliko važno, a ako ne znaš naći odgpvpr ja ću ti citirati biblijski stavak i kome je odgovor.

Poslednji put menjao old fashion men dana 29 Jul 2011, 13:57, izmenjena samo jedanput

Vrh

PostPoslato: 29 Jul 2011, 13:55 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 06 Dec 2006, 11:40
Namjerno izvrćeš smisao, znaš o čemu govorim.

Vrh

PostPoslato: 29 Jul 2011, 14:02 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 08 Mar 2005, 02:21
Citiraj:
Novo u smislu da se promovisala ljubav a ne strah

Tačno ovo je to na šta sam mislio... u smislu - ta viša sila u koju se vjeruje je nešto što treba da se voli a ne nešto pred čim treba drhtati. Isto tako i prema ljudima ("kako na nebu tako i na zemlji") - ljubav umjesto mržnje, oprost umjesto osvete, nemojte više "oko za oko"... Zamjena negativnih misaono-emotivnih konstrukcija pozitivnim, i to na svim nivoima, što u suštini nije ni tad bio "nov izum", ali je Isus uspio da bar dio tog koncepta progura širim narodnim masama i samim tim ostvari neizbrisiv uticaj na svijet. Mislim da je to suština čitave njegove poruke, koja sija kao zlatna svjelost kroz viševjekovne slojeve tame i taloga koji su tu zahvaljujući raznim religijama i religijicama, sektama i sekticama (i vrata pakla je neće savladati) :)

Vrh

PostPoslato: 29 Jul 2011, 16:13 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene

Pridružio se: 04 Avg 2001, 01:00
old fashion men je napisao:
Pa naravno da kažu, ne misliš valjda da je moguće da ja budem hrišćanin, a da u isto vrijeme mislim da je Kuran sveta knjiga i da je nadahnut od Boga ili neke hindu i budističke baljezgarije?

Daljac je napisao:
Naravno da je moguće.

Slažem se sa Daljcem.

Ja sam hrišćanin-islamac. Priznajem i Sveto Pismo i Kur'an za svete spise, priznajem Allaha za Boga i Muhhameda za Poslanika. Na sve to vjerujem i u reinkarnaciju.

A to kakvu će mi etiketu neko zbog ovoga zalijepiti ("ne-hrišćanin"...) je sasvim nebitno. Naše etikete i kako vidimo druge (i sebe) nije bitno, bitno je šta nosimo u sebi, bitno je šta je naša vjera (koja god bila) od nas načinila. Ljude će se procjenjivati po tome šta su u sebi izgradili a ne po tome od koje vjerske organizacije imaju člansku kartu. Pri tome bi bilo poželjno osjetiti koji sveti spisi i duhovni pravci su pravi, koji nas mogu duhovno izgraditi (a mogu mnogi), osjetiti šta stoji a šta ne stoji a ne samo inercijom slijediti ono što propagira vjerska zajednica koja je dominantna na području koje nazivamo svojim, pa tako imamo da islamci misle sve nagore o Svetom Pismu a ovi drugi misle sve najgore o Kur'anu, a i jedni i drugi su samo indoktrinirani, malo ko je čitao razne svete spise ali (ovo je bitno) sa otvorenim stavom, sa otvorenim srcem, a ne sa stavom da se to čita samo da bi se ismijavalo jer tako možete čitati i svoj sveti spis pa ćete i njemu moći naći dosta toga za ismijavanje, dosta nedosljednosti, kontradikcija, nelogičnosti.

Vrh

PostPoslato: 29 Jul 2011, 16:45 
Administrator
Korisnikov avatar

Pridružio se: 15 Nov 2002, 13:51
Vader je napisao:
Ljude će se procjenjivati po tome šta su u sebi izgradili a ne po tome od koje vjerske organizacije imaju člansku kartu.

Pametnom dosta.

Vrh

PostPoslato: 29 Jul 2011, 19:03 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 22 Nov 2008, 19:04
Bog nije filozof i ne traži nikakva filozofska tumačenja, On ima jasne i precizne zahtjeve spram čovjeka i objavio ih je u Svojoj riječi Biblij, ako se neko smatra hrišćaninom ne smije zanemariti ni najmanji dijelić iz Biblije i prepustiti se nekakvom humanističkom filozofiranju koje nema veze ni sa Hristom ni sa Biblijom, dakle govorim o onima koji se smatraju hrišćanima, a hrošćanin može se biti samo ako se upozna riječ Božija Biblija i slijede upute, načela i zakoni koji su u njoj dati ljudima.

Ljudi, bez uvrede, ali ofm je u pravu.

Bojim se da ovdje nema kompromisa.
Niko ovdje nikome ne brani da ima svoju vjeru, pa makar on vjerovao i u Hrista i u Kecalkoatla ali ako se neko vec deklarise kao pobornik jedne religije, onda tu nema kompromisa, malo ovog malo onog.
Ako si Hriscanin, hriscanin si, tacka. Biblija ti je sve i svja.

Naravno sad tu kod islama ima i drugaciji scenario jer oni ne iskljucuju u potpunosti Bibliju vec smatraju da je Kuran samo nastavak Bozije objave no sustina je ista. Ako se deklarises kao hriscanin onda moras bez izuzetka da prihvatis sve ono sto u ovom slucaju Biblija istice bez nekih dodataka iz drugih religija.
Opet ponavljam, to ne znaci da ce neko da brani nekome da ima svoju vjeru ali to je onda VJERA, neciji licni dozivljaj tih stvari i on onda moze da bude vjernik ali ne moze da bude vjernik i da se naziva hriscaninom jer jednostavno ne postuje ono sto mu njegova religija nalaze. U Bibliji mozda ne pise odredjeno da vjernik ne moze da cita druge svete knjige ali pise, i to na mnogo mjesta, da se ne klanja drugim idolima, da nema drugog Boga osim jedinog pravog Boga itd.

Vrh

PostPoslato: 29 Jul 2011, 21:22 
staromodan
Korisnikov avatar

Pridružio se: 14 Dec 2002, 16:42
Elvis Presley je napisao:
Bog nije filozof i ne traži nikakva filozofska tumačenja, On ima jasne i precizne zahtjeve spram čovjeka i objavio ih je u Svojoj riječi Biblij, ako se neko smatra hrišćaninom ne smije zanemariti ni najmanji dijelić iz Biblije i prepustiti se nekakvom humanističkom filozofiranju koje nema veze ni sa Hristom ni sa Biblijom, dakle govorim o onima koji se smatraju hrišćanima, a hrošćanin može se biti samo ako se upozna riječ Božija Biblija i slijede upute, načela i zakoni koji su u njoj dati ljudima.

Ljudi, bez uvrede, ali ofm je u pravu.

Bojim se da ovdje nema kompromisa.
Niko ovdje nikome ne brani da ima svoju vjeru, pa makar on vjerovao i u Hrista i u Kecalkoatla ali ako se neko vec deklarise kao pobornik jedne religije, onda tu nema kompromisa, malo ovog malo onog.
Ako si Hriscanin, hriscanin si, tacka. Biblija ti je sve i svja.

Naravno sad tu kod islama ima i drugaciji scenario jer oni ne iskljucuju u potpunosti Bibliju vec smatraju da je Kuran samo nastavak Bozije objave no sustina je ista. Ako se deklarises kao hriscanin onda moras bez izuzetka da prihvatis sve ono sto u ovom slucaju Biblija istice bez nekih dodataka iz drugih religija.
Opet ponavljam, to ne znaci da ce neko da brani nekome da ima svoju vjeru ali to je onda VJERA, neciji licni dozivljaj tih stvari i on onda moze da bude vjernik ali ne moze da bude vjernik i da se naziva hriscaninom jer jednostavno ne postuje ono sto mu njegova religija nalaze. U Bibliji mozda ne pise odredjeno da vjernik ne moze da cita druge svete knjige ali pise, i to na mnogo mjesta, da se ne klanja drugim idolima, da nema drugog Boga osim jedinog pravog Boga itd.

sustina nije ista..vjerujem da si iz radoznalosti provirio u teme vezano Kuran i Biblija o kojima se raspravljalo na forumu..

Vrh

PostPoslato: 30 Jul 2011, 04:27 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 22 Nov 2008, 19:04
Sustina je ista u smislu ovoga sto govorim, ako si musliman, musliman si, a ne musliman koji ujedno priznaje i Isusa kao sina Bozijeg (zato sam rekao da u islamu ima drugi scenario jer muslimani priznaju Isusa kao poslanika).

Vrh

PostPoslato: 30 Jul 2011, 12:32 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Najmanje je važno kako se deklarišeš i kako sebe nazivaš, djela su važna, djela sve govore.
Džaba čitati ako se ne usvaja pročitano, ako se ne potrefi suština pročitanog.
Možeš se deklarisati kao vjernik, ovaj ili onaj, davati ogromne pare u humanitarne svrhe itd, a ako li i najmanjem i najslabijem od svih učiniš nepravdu - sav tvoj dotadašnji napor je 0.

Vrh

PostPoslato: 30 Jul 2011, 13:57 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 25 Feb 2008, 15:42
Problem i jeste u tome što današnji tzx. hrišćani misle da je to filozofija pa se tako i ponašaju, problem je što misle da je Biblija i sve u njoj šipljak i da je bolje da sami to isfilozovfiraju šta i kako treba.
Taa će Bog, šta on zna, on će nama reći da ne gradimo likove rezane i da se ne klanjamo svecima, šta on zna on da nama kaže da ne slavimo paganske datume i ne obilježimo bogove naših predaka, bog to ne razumije, on ne shvata da iako se to njemu gadi mi time slavimo njega
Kad god kreneš da se prekrstiš pred ikonom ili budeš čitala horoskop zapitaj se šta Bog misli o tome i pokušaj naći odgovor u Biblij i zapitaj se zašto je to njemu toliko važno, a ako ne znaš naći odgpvpr ja ću ti citirati biblijski stavak i kome je odgovor.

Istina do zadnjeg slovceta, a to je problem svake religije, isfilozofirati da se bude cool jer su pravila (Biblije, Kur'ana itd.) zastarjela i pisana stoljećima ranije...treba to doraditi, Bog je reko ovo al mi kazemo da je on u stvari mislio ono....i tu dolazimo na platformu maximalističkog popuštanja ...kao nebi to Bog tako tretirao iako se jasno ko dan kaze npr. sta se misli o gej načinu zivota, o kamati, o preljubi, ...o ovom ili onom...ali eto....nije to bas tako... :roll:

Vrh

PostPoslato: 01 Avg 2011, 06:33 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Kad kažem filozofija života pri tom ne mislim na žargonsko značenje "filozofirati" = pametovati, mudrovati.

Vrh

PostPoslato: 02 Avg 2011, 10:21 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 23 Feb 2003, 15:10
Vader je napisao:
Ja sam hrišćanin-islamac. Priznajem i Sveto Pismo i Kur'an za svete spise, priznajem Allaha za Boga i Muhhameda za Poslanika. Na sve to vjerujem i u reinkarnaciju.

Ti si bratac teški sektaš i tu pomoći nema :D

Vrh

PostPoslato: 08 Avg 2011, 10:05 
Administrator
Korisnikov avatar

Problem i jeste u tome što današnji tzx. hrišćani misle da je to filozofija pa se tako i ponašaju, problem je što misle da je Biblija i sve u njoj šipljak i da je bolje da sami to isfilozovfiraju šta i kako treba..

Je li ovo znači da Bibliju treba shvatati doslovce i držati se nje u svakom pogledu?

Vrh

PostPoslato: 08 Avg 2011, 10:31 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

_zoka je napisao:
Je li ovo znači da Bibliju treba shvatati doslovce

Treba je shvatiti ozbiljno i razumjeti ono što piše i o čemu se radi.
_zoka je napisao:
i držati se nje u svakom pogledu?

Da!

Vrh

PostPoslato: 08 Avg 2011, 10:33 
Administrator
Korisnikov avatar

I kad kaže da je za muško sramota da nosi dugu kosu?Il' da neposlušnu djecu treba kamenovati?

Vrh

PostPoslato: 08 Avg 2011, 10:52 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

_zoka je napisao:
I kad kaže da je za muško sramota da nosi dugu kosu?Il' da neposlušnu djecu treba kamenovati?

Ponovo pročitaj to za djecu, a što se tiče duge kose, pa i danas je to tako, dugu kosu ne nose ozbiljni muškarci (poglavari svojih obitelji), osim balavurdija, neki čudaci koje niko ozbiljno ne shvata, pedofili i rok muzičari koji opet da nisu to što jesu ne bi je nosili, gdje si vidio na nekoj ozbiljnoj i odgovornoj pozicij nekog kosijanera, a da je ozbiljan i odgovoran, jedino P. K. :lol:

Vrh

PostPoslato: 08 Avg 2011, 10:55 
Administrator
Korisnikov avatar

Isus je predstavljen sa dugom kosom....

Al' nebitno to....kako mi možeš objasniti ovo..U Bibliji,na samom počektu se kaže da je Bog stvorio čovjeka i ženu istovremeno,a odmah u sledećem "poglavlju" da je stvorio Adama,a kasnije od njegovog rebra i Evu....I kako to da ne postoji ni jedan istorijski ili arheološki dokaz o jevrejskom ropstvu u Egiptu?

Vrh

PostPoslato: 08 Avg 2011, 11:11 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 11 Apr 2011, 00:53
Не исплати се о томе расправљати с људима који унапријед одлуче шта је истина. Без обзира да ли је у питању Свето писмо или Марксов Капитал... Литералисти увијек "пронађу" нешто што их подржава (било да су у питању из контекста извађени дијелови Светог писма, било да су у питању Марксови "Рани радови"... :) )
Филологија тврди да су недосљедности у Старом завјету резултат каснијег спајања различитих тумачења и вјеровања међу Јеврејима која су се преносила усмено у јединствену писану религију/идеологију која је била основа за политичко уједињење истих. Наравно, литералисти такво што одбацују. У сваком случају покушај разумног расправљања с неким ко има одговор прије него што има питање се увијек и без изузетка претвара у "тупљење зуба", а ефекта нема...

Vrh

PostPoslato: 08 Avg 2011, 12:58 
staromodan
Korisnikov avatar

Pridružio se: 14 Dec 2002, 16:42
ma ne mozes bukvalno tumaciti Bibliju tj doslovce sve..

@zoka

pokusaj pronaci knjigu Arheologija potvrdjuje Bibliju od Dragomira Obradovica..

il probaj ovo skinuti..

Vrh

PostPoslato: 08 Avg 2011, 13:03 
Administrator
Korisnikov avatar

spavac je napisao:
ma ne mozes bukvalno tumaciti Bibliju tj doslovce sve..

E,vidiš,ovo je ono što mene iritira...Nekad se kaže da je treba doslovce shvatiti,a nekad da je to preneseno značenje....
Ja vjerujem da se masa stvari koja se navodi u Bibliji ima uporište u istoriji ali Bibliju shvatam više kao alegoriju,knjigu prilagođenu određenom vremenu i određenom cilju.
Napominjem,nisam ateista.

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Ova tema je zaključana, ne možete da menjate postove ili da odgovarate  [ 85 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3, 4, 5  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]