Mislio sam da smo stavili tacku na sve gornje receno, ali eto...moram odgovoriti, ne znam zasto to je vece od mene...ali samo iz razloga da drugi nemisle da je tvoje poimanje serijata ispravno...sad ti iskreno govorim da je jaaaaaaaaako diskutabilno i problematicno....jer imam osjecaj da o serijatu saznajes od prijateljice iz Iraka, prijatelja iz Irana, nedavne kolegice iz Zimbabwea...
Dakle nikako drugacije nego idemo redom Kur'anskim tekstovim i hadiskim izrekama....(mada vjerujem da ce ipak tvoj govor biti svetiji ....jer ce pocinjati s "ja mislim")
Ajmo polahko....
Japanese_rose je napisao:
Ne trebam nikoga pitati.
Naravno samo radi onako kako mislis, nemoj nikad raditi onako kako ulema govori. Ma ti si doktorirala sve islamske znanosti onog dana kad si se rodila....ja barem ucim u hodu....i redovno pitam....i bas konkretno po pitanju ove teme odgovori su uzeti od fetva-ul emina pri rijasetu IZ u BiH (ne dijaspore ....tebi na zalost), zaitm dr. Jusufa el-Qardawija koji vise skole nego ja i ti ZIVOTA zajedno...ali kome pricam kad ti "nikog ne pitas" (zbilja se pitam

)
Ne zivim u serijatu, nemam namjeru zivjeti u serijatu, ne zanima me
Da si procitala ikoje dijelo na temu "Dar-ul islam"-a nebi se blamirala po treci put, mislim stvarno IKOJE ....a "nemam namjeru zivjeti u serijatu i ne zanima me" odgovor s kojim si pokazala sav svoj iman (kao sto sam ti rekao na pocetku imas problema akaidske prirode) ...tako doista niti dervis ne razmisljaju. Ako te ne zanima serijat kako te zanima uopste Kur'an a oboje od Istog Izvora??? Odgovori sebi ne treba meni.
Barem ne prizivam serijat iz EU sto je vrhunac licemjerja.
Opet djelo Dar-ul islam prelistati i Dar-ul kufr vidjeti definiciju a onda se zacrveniti ili nasmijati na svoju gornje recenu izjavu jer....ako ne znas svoje stavove braniti Kur'ansko hadiskim tekstovima ili dokazima validnim po serijatskim normativima ...onda nemoj tako ti nane Ćatibe....
doktorice, naravno. Nema muskog sovinizma u nauci, on je ostavljen za pojedine 'velike' vjernike.
Da i doktorice naravno, nema muskog sovinizma (kojeg stalno izmisljas iz samo tebi poznatih razloga te bez ijednog ajeta ili hadisa koji bi oponirao misljenju uleme koje tebe "bocka" ) ...slicna si ko moj efendija kad drzi predavanje, samo sto ovaj bar isprica hikjaju i uzme je za dokaz a ti ni to sestro mila. ...
Ne, greska - Japanska ( cestita ) ruza. Kojoj se nijedan cestiti vjernik nije obratio kao ti sada / u prethodnim postovima.
O.K. oprosti moja greska Japanska ( cestita ) ruzo.

koja s svojim razmisljanjem "ne pitam ja nikoga" ohalaliva haram i oharamljiva halal, jos svjesno i jos sve to brani....jos bez ikakvih "inih" dokaza.
Leona je napisao:
Ne cini pokrivalo cednost, cednost je u samom covjeku, u njegovoj dusi, u njezinoj dusi.
Vidjeno i provjereno. Potpis k'o kuca
Ovdje nista drugo nego ajet...
"O Vjerovjesniče, reci ženama svojim, i kćerima svojim, i ženama vjernika
neka spuste haljine svoje niza se. Tako će se najlakše prepoznati pa neće napastvovane biti…" (El-Ahzab 59) (9)
"A reci vjernicama neka obore poglede svoje i neka vode brigu o stidnim mjestima svojim; i neka ne dozvole da se od ukrasa njihovih vidi išta osim onoga što je ionako spoljašnje,
i neka vela svoja spuste na grudi svoje; neka ukrase svoje ne pokazuju drugima, to mogu samo muževima svojim, ili očevima svojim, ili očevima muževa svojih, ili sinovima svojim, ili sinovima muževa svojih, ili braći svojoj, ili sinovima braće svoje, ili sinovima sestara svojih, ili prijateljicama svojim, ili robinjama svojim, ili muškarcima kojima nisu potrebne žene, ili djeci koja još ne znaju koja su stidna mjesta žena; i neka ne udaraju nogama svojim da bi se čuo zveket nakita njihova koji pokrivaju…" (An-Nur 3 )
Mlada damo " ja nikog ne pitam" i " meni serijat ne treba" jer iz gornja dva ajeta su mnoga serijtska pravila izvucena i mnoge serijatske norme nastale
a sad tvoj ajet ( da malo i tebe branim (
kao da pricam sam s sobom
))
„O sinovi Ademovi,
dali smo vam odjeću koja će pokrivati stidna mjesta vaša, a i raskošna odijela,
ali, odjeća čestitosti, to je ono najbolje. - To su neki Allahovi dokazi da bi se oni opametili.” (El-´Araf, 26)
Vidi molim te i odjeca (odjevni predmet) i odjeca cestitosti (moralna vrlina) u istom ajetu....a " ja ne pitam nikog" bi sprovodila prvi dio ajeta a drugi ...ma znas to je muski sovinizam....
„O sinovi Ademovi, neka vas nikako ne zavede šejtan, kao što je roditelje vaše iz Dženneta izveo,
skinuvši s njih odjeću njihovu da bi im stidna mjesta njihova pokazao! On vas vidi, on i vojske njegove, odakle vi njih ne vidite. Mi smo učinili šejtane zaštitnicima onih koji ne vjeruju.” (El-´Araf, 27)
...itd.itd....Ajeti govori i o odjeci kao odjevnom predmetu i definira kakva ona treba da bude a hadisi pojasnjavaju sta da pokriva....a u tebe (i Leone mada Leoni ne zamjeram jer je ehli-kitabijka) samo odjeca cestitosti je bitna (ona dusa cvojekova itd itd...) dok ajeti govore i za vanjstinu i za vrline covjekove....
Cednost dolazi iznutra i samo iznutra.
Eto vidis ajeti govore drugacije, u stvari niz ajeta govori drugacije a ti kazes drugacije...ti...J.R. vs Kur'anski ajeti

.....
Ako cednost dolazi iz nutra i samo iz nutra onda ta cednost isplivava vani i samo vani....ako je covjek obukao u dusu odjecu cestitosti onda ce obuci i na tjelo odjecu cestitosti, a ako je obukao u dusu odjecu cestitosti a nije obukao na tjelo...onda....onda ...mislim da tu nesto ne stima i obratno naravno...odjeca s kojom je obucena dusa neka bude obuceno i tjelo...al vidimo po tjelu kakve su i duse....jer ajet jasno kaze....
"O Vjerovjesniče, reci ženama svojim, i kćerima svojim, i ženama vjernika neka spuste haljine svoje niza se.
Tako će se najlakše prepoznati pa neće napastvovane biti…" (El-Ahzab 59)...ajeto govori o vanjskom prepoznavanju...a ostali ajeti i o unutrasnjem i o vanjskom....
Boze Dragi tacno kao da su objavljivani za moju i tvoju raspravu jel de...
Misljenja o tome se razlikuju medju muslimankama i muslimanima
Iscitah djela na tu temu pozavidan broj, stas imam vremena, a i volje, a pravo da ti velim i ne radim neki tezak posao....pa ne nađoj niti u jednom, ama bas NITI U JEDNOM u kojem se
misljenja razlikuju između muslimana i muslimanki jer takvo razilazenje NIKAD nije postojalo u HISTORIJI ISLAMA....nikad, postoji razilazenj medju ulemom ali nikad nikavo razilazenje nije postojalo izmedju muskog i zenskog roda unutar Islama od kako je Adem a.s. kihno i reko elhamdulillah....NIKAD.
Druga stvar jest da je to konsezus uleme potvrdjen s jasnim ajetima i hadisima gdje bi se samo lud razilazio....i jos jednom samo lud....( a znamo da je po serijatu od ludog pero podignuto ).
Obavezno je pokriti se prilikom vrsenja molitve
Istinu si rekla...da te Uzviseni nagradi.
i obaveza je pristojno se obuci, ostalo je diskutabilno.
Obaveza se obuci onako kako se oblacis za vrijeme molitve...dakle pokriti se....nema tu nista diskutabilno i evo ti ajet
...
i ljepotu svoju, kao u davno pagansko doba, ne pokazujte...” (El-Ahzab, 33)
„Dvije vrste stanovnika Džehennema još nisam vidio: ljude koji nose u rukama korbače i njima mlate potčinjene i
žene koje su odjevene, a djeluju kao obnažene, koje zavode ljude i bivaju zavedene, a na glavama im punđe poput devine grbe; takve neće unići u Džennet niti de osjetiti njegov miris koji se osjeća sa tolike i tolike udaljenosti.“
Također, većina islamskih učenjaka je na stanovištu da avret žene u odnosu na muškarca koji joj nije mahrem (mahrem je osoba s kojom je ženi trajno zabranjeno stupiti u brak)
obuhvata cijelo njeno tijelo osim lica i šaka. Na to
izričito ukazuje hadis Esme, kćerke Ebu Bekrove, koji je
zabilježio Ebu Davud u svome Sunenu, a u kome se navodi da je Esma izašla pred Poslanika, a.s., u neadekvatnoj odjeći, pa joj je on rekao:
„Esmo, kada žena stasa do dobi kada ima menstruaciju, ne valja da joj se vidi išta osim ovoga i ovoga - pokazavši na svoje lice i šake.“Hadis se nalazi i u knjiz i prof. Jusufa el-Qardavija koja nosi naziv "Halal i Haram u Islamu"....
Obaveze zene u Islamu jest da se pokriva kako u namazu tako i izvan namaza ...obaveza farz stroga vjerska duznost na osnovu brojnih ajeta i hadisa, generacija selefa tabiina etbai tiabina itd.itd...
Ne postoji niti ijedan jedini moguci i nemoguci dokaz da je zeni obaveza pokrivanja za vrijeme molitve a da je ostalo pustano na volju, i da je diskutabilno....to ti mlada damo "ne pitam nikog" macku o repić. evo ovom
Blago onima koji se umjesto kvazi-zabrinutosti za izgled muslimanki posvete vlastitim osobinama, i nacinom na koji manifestuju vjeru.
Bilježe Buhari (2446) i Muslim (6528) u dva Sahiha od Ebu Musaa el-Eš'arija, radijallahu anhu, da je Allahov poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, rekao: "Vjernik je vjerniku poput tvrđave, jedan drugog podupiru.
Bilježi Ebu Davud (4918) u Sunenu od Ebu Hurejre, radijallahu anhu, da je Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem rekao: "Vjernik je ogledalo vjerniku, vjernik je brat vjerniku." Lanac prenosilaca ovog hadisa je hasen – dobar.
Da, zabrinut sam za izgled muslimanki... iako je to za tebe ne moguca misija da shvatis, i opominjacu jer opomena koristi, boricu se protiv razmisljanja kojeg ti ovdje zastupas jer je pogresno, iskrivljeno i utemeljeno na predrasudama, ne poznavanju osnovnih pravila u Islamu...Takvi su najgori jer "Ne znaju a misle da znaju, red remete a misle da uspostavljaju"....
Da mi Allah s.w.t. oprosti jer moj nijjet je ispravan a rekao sam sto sam rekao i podupro dokazima Kur'ana i sunneta a Uzviseni najbolje Zna...
Tvoja srzba je velika sestro moja... velika....ne idi dalje to ti je od mene iskren savjet, napusti ovu temu...molim te....jer vuces i mene u grotlo...ne idi....
We Alejkumu Selam...