banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 16 Jun 2025, 14:03

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 105 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3, 4, 5, 6  Sledeća
Autoru Poruka
 Tema posta: Re: Hijerarhija
PostPoslato: 05 Apr 2011, 09:42 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 25 Feb 2008, 15:42
spavac je napisao:
znaci nisi isao na regrutaciju, posto kazes nikad ne bi pred doktoricama se skidao... prijatelju, nece te napasti, jer to sto ti imas medju nogama ona je vec vidjela...

Isao i prosao, srecom nije bila doktorica moj uspavani prijatelju....a i da je bila nuzda je nesto sasvim drugo...upravo ono sto niko od vas nece da shvati a dobro zan o cemu govorim.
Japanese_rose je napisao:
Jeste, kljucna rijec je doktor. Manje kljucna je rijec muskarac/zena, a najmanje kljucna je musliman/nemusliman.

Po kojoj serijatskog definiciji ? Pobrkala si pojmove ali da ti ponovim jer vidimda nis pitala nikog pametnijeg na tu temu ni od mene ni od sebe...
dakle

1) Doktorica muslimanka
2)Doktorica nemuslimanka
3)Doktor musliman
4)Doktor nemusliman

Na 1. i 2. mjestu su zene a na 3. i 4. muskarci na 2. mjest uje zena nemuslimanka ( pazi rasistickog stava molim te lijepo ), a koliko branim muski sovinizam doktor muslima zauzima tek 3. mjesto...doktor ne musliman 4. ...medjuutim u slucaju nizde ne gleda se na redoslijed....opet vam velim nabrojte mi te nuzde gdje zena bar jednom u svom zivotu ne moze da primjeni to pravilo...
Jer svaki doktor polozi Hipokratovu zakletvu u kojoj da rijec ( mjera covjeka ) da ce stititi i cuvati ljudski zivot ( cak i kada je njegov ugrozen ) ! Nece cuvati samo muslimane i muslimanke, samo crne ili bijele, samo djecu ili odrasle, samo stare ili mlade, nego sve bez razlike.

A tako i doktorice jel de... :wink:
A sad se vrati u svoj mali svijet sacinjen od egocentrizma i predrasuda. I da ti nikada vise nije palo na pamet da procjenjujes moju vjeru, moje stavove, moju licnost ili bilo sta u vezi sa mnom. Mind your own business !

Uff-tvoja zelja je moja zapovjest Japanska (radio) aktivna ruzo. :D
alkibijad je napisao:
Molio bih za objasnjenje ove recenice,

Molba uljudno odbijena...iz niza razloga :D
spavac je napisao:
a li se moze dodati rijec "i u odredjeno vrijeme"..

Moze li se za Biblijske zakone reci "u odredjena vremena"

?
osamstotinazena je napisao:
Oficir s ruzom je napisao:
Serijatski zakon nije panslika

Nije, ova isuviše otkriva

Fantasticno objasnjenja rijec...evo desna... :D

Leona je napisao:
Ne cini pokrivalo cednost, cednost je u samom covjeku, u njegovoj dusi, u njezinoj dusi.

Kad ti ides u jedna extrem idem i ja u drugi, kad odjeca ne cini cednost (govorimo o onom sto stiti moral jednog drustva, a u to spada i odjeca) ajmo onda svi hodati ko od majke...jer cednost dolazi iz nutra...nema potrebe za odjecom jer cednost odlazi iznutra i samo iznutra.
Leona je napisao:
I svestena lica imaju pokrivalo i misle da je s tim zavrsena njihova misija svjedocenja vjere. I ta pokrivala su im cesto pokrice za ono sto cine i rade. I "crne udovice" su cedne... toliko cedne da se raznesu na trgu od cednosti i pobiju stotine ljudi.

Opet ti po terorizmu....znam sta hoces da nametnes Leona, polahko s tim...ako nemas nekakvih drugih argumenata, primjeri fanaticnog ponasanja nekolicine zena s maramama ne baca u sjenu sve muslimanke u periodu od 1 400 godina a ni sve krscanske koje nose isto to pokrivalo...
Leona je napisao:
Nesto sto se radi " iz obaveze " ne mora znaciti da se radi i iz ljubavi i zelje. Ako zena umota tijelo, nije umotala oci i dusu. Cednost dolazi iznutra

Covjek u ime Boga treba da se i natjera nesto u svakom slucaju ce imati nagradu jer e borio protiv djavola koji mu se obisio na ramena da ga sprijeci u obavljanje Bogu ugodnih djela. Pokrivanje zene je obaveza, i ma kako to njoj bilo tesko ona mora smoci snage da zna da je to prvo i samo prvo u ime Boga...sve ostalo je sporedno.
Pripis nije dzaba objavljen, nije naknadno objavljen, nego je diretno propisan Bozjim govorom, Kur'anom, i mozemo pricati o tome da muskarac hoce da zamota, da pokrije zenu, da uradi ovo ili ono ( a vi to sve naravno nastojite da vidite da je to tlacenje zene) a mnostvo je zena koje uopste nisu udane i visoko su obrazovane a nose marhamu i njihov izbor mahrame kao odjevnog predmeta je jako pohvalan i primjer zenama da to nije samo zato sto je muskarac naredio negop da je to prije svega ispostovanje naredbe Uzvisenog.

Leona je napisao:
Ali razumijem sta zelis da kazes... i ja vise volim vidjeti zene koje su umotane nego koje su razgolisene do te mjere da ja kao zensko moram da okrecem glavu. No to je stvar optike i licnog ukusa.

Svakako. :)

Vrh

PostPoslato: 05 Apr 2011, 11:31 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 06 Dec 2006, 11:40
Šta ste se natovrzali na te ginekologe? :P :D
Čitala sam jednu knjigu, radnja se odigrava u Indiji. Tamo žene (Muslimanke) koje su u purdi pregledaju se tako što ih iza paravana ljekar sasluša i na osnovu opisa simptoma odredi dijagnozu, ili ako je nužno potrebno pruži ruku (bez gledanja) iza paravana i opipa (ako je potrebno da se palpacijom odredi dijagnoza).
Tako žene hoće, a tako im i zakon nalaže. Inače čitav život provedu iza pravana ili pokrivene, pa tako i pregled nije ništa "otvoreniji".

Vrh

PostPoslato: 05 Apr 2011, 12:35 
Pripravnik
Pripravnik

Pridružio se: 24 Mar 2011, 10:18
Talija:
,,3 Muž da čini ženi dužnu ljubav, tako i žena mužu. 2 Moj. 21:10, 1 Pet. 3:7
4 Žena nije gospodar od svog tela, nego muž; tako i muž nije gospodar od svog tela, nego žena. (I Korinćanima, glava 7),,

Pa lepo ti sele primeti da se citat ne valja vaditi van konteksta pa zato ti to i učini iako nesme.
Onaj citat koji zalepih govori o hijerarhiji i nije uslovljen ostalim tekstom radi boljeg razumevanja ali ovaj koji si ti stavila treba čitati i pre i posle da bi se videlo o čemu i kojoj sve ljubavi je reč?
Niko ovde ne govori o mržnji već o poštovanju po ljubavi i vladanje po hijerarhiji.

Muž će sa znojem lica svoga raditi da bi živeo i to je njegova lakša muka a žena će rizikovati život svakim porođajem ili zdravlje i duhovno i telesno to je teža kazna jer i pored toga obavlja ostali posao.
Zmija ima još težu kaznu, večito prokletstvo i zatiranje.

Nemoj molim te mešati pojmove ljubavi i spasenja sa hijerarhijom.
Božija je i prva i zadnja šta god ko rekao.
Pozdrav.

Vrh

PostPoslato: 05 Apr 2011, 12:41 
Pripravnik
Pripravnik

Talija je napisao:
Šta ste se natovrzali na te ginekologe? :P :D
Čitala sam jednu knjigu, radnja se odigrava u Indiji. Tamo žene (Muslimanke) koje su u purdi pregledaju se tako što ih iza paravana ljekar sasluša i na osnovu opisa simptoma odredi dijagnozu, ili ako je nužno potrebno pruži ruku (bez gledanja) iza paravana i opipa (ako je potrebno da se palpacijom odredi dijagnoza).
Tako žene hoće, a tako im i zakon nalaže. Inače čitav život provedu iza pravana ili pokrivene, pa tako i pregled nije ništa "otvoreniji".

Nudisti nemaju taj problem.
Kod mene ovamo žene uglavnom gledaju ga idu na pregled kod ženskog ginek. pa tamo gužva i dugo se čeka a muški isto primaju platu i sede uglavnom bez posla, znali su oni zašto su uzeli taj smer....niti lakšeg posla niti veće plate.

Vrh

PostPoslato: 05 Apr 2011, 13:12 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Polako Lave, ti bi sad nad svakom ženom upravljao? :) E neće moći, imaš jednu pa upravljaj s njom i tumači joj Pismo do mile volje!

A ovo u vezi ginekologa, nemam pojma šta je pisac stio da rekne (jel sarkazam upućen meni, il ženama, il Oficiru, il nekom drugom...).

Vrh

PostPoslato: 05 Apr 2011, 13:16 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 03 Maj 2008, 10:50
Talija je napisao:
Polako Lave, ti bi sad nad svakom ženom upravljao? :) E neće moći, imaš jednu pa upravljaj s njom i tumači joj Pismo do mile volje!

:lol: Halo Orao, ovdje Soko! Soko je pao, ponavljam, Soko je pao, prijem! :lol:

The hell where youth and laughter go.

Vrh

PostPoslato: 05 Apr 2011, 13:25 
Pripravnik
Pripravnik

Talija je napisao:

A ovo u vezi ginekologa, nemam pojma šta je pisac stio da rekne (jel sarkazam upućen meni, il ženama, il Oficiru, il nekom drugom...).

Bog te blagoslovio sestro.
Ti biraš svoj put.
Bog ne imenuje već uopšteno se obraća rodu tako da je jasno kome šta govori.
Pismo ne treba tumačiti već slušati šta govori.
Mir ti.

PS. čini mi se da je lav banovan?

Poslednji put menjao Soko dana 05 Apr 2011, 13:27, izmenjena samo jedanput

Vrh

PostPoslato: 05 Apr 2011, 13:25 
Pripravnik
Pripravnik

Hristov je napisao:
Talija je napisao:

:lol: Halo Orao, ovdje Soko! Soko je pao, ponavljam, Soko je pao, prijem! :lol:

Bog zna.

Vrh

PostPoslato: 05 Apr 2011, 13:28 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 03 Maj 2008, 10:50
Salio sam se ja, samo mi smijesno bilo sto Talija napisa.

The hell where youth and laughter go.

Vrh

PostPoslato: 05 Apr 2011, 13:38 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Ma u znak pomirenja umjesto duge (duga je gej) dugujem Sokolu film Balkanski špijun. :lol:

Vrh

PostPoslato: 05 Apr 2011, 14:57 
staromodan
Korisnikov avatar

Pridružio se: 14 Dec 2002, 16:42
spavac wrote:
a li se moze dodati rijec "i u odredjeno vrijeme"..

Moze li se za Biblijske zakone reci "u odredjena vremena"

@Oficir..

moze, vec sam pricao o temi vezano za marame i slicne glupe situacije..10 zapovijesti ne...

da li je serijatski zakon o odlasku kod doktora, il kod nemuslimana doktora spada u Zakon..

Vrh

PostPoslato: 05 Apr 2011, 15:59 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

:sleeping:
Citiraj:
moze, vec sam pricao o temi vezano za marame i slicne glupe situacije da li je serijatski zakon o odlasku kod doktora, il kod nemuslimana doktora spada u Zakon..

:salute: Takav Zakon se naravno nece naci u Kur'anu, ali u Kur'anu necemo naci niti Zakon obredoslovlja kao sto je npr...koliko podne namaz ima rekata, ili ikindija niti kako se obavlja....Obzirom na mnostvo Kur'anskih halala i harama te hadisa i raznih fikhskih pitanja s kojim se narod nije susretao u doba Poslanika s.a.w.s. ulema je zauzela takav stav prema tom problemu ili fenomenu...kao sto je ulema zauzela stav po pitanju ostalih stvari, osiguravajucih drustava (jer ona nisu postojala u doba Poslanika s.a.w.s.), zatim krediti, GMO hrane, i sl...jednostavno nastoje se popuniti sve "pravne praznine" koje se otvaraju s vremenom...a pritom se uzimaju u obzir ajeti, hadisi, analogija, idzma, vrijeme, cak i podneblje .. itd. itd.
Veliki je broj pravnih misljenja uleme koja covjek mora sljediti jedno od tih je i sljedece bas vezano za ovu raspravu :" Nužda privremeno čini dozvoljenim ono što je inače zabranjeno kako bi se prevazišlo stanje nužde." -fetva-ul Emin u BiH

Vrh

PostPoslato: 05 Apr 2011, 17:18 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 21 Jun 2010, 23:18
osamstotinazena je napisao:
Nije, ova isuviše otkriva

Fantasticno objasnjenja rijec...evo desna... :D

Spoiler:
Slika
:)

Vrh

PostPoslato: 05 Apr 2011, 17:26 
Stara kuka
Stara kuka

Pridružio se: 06 Jan 2009, 10:14
kad se komunizam vrati s osmjehom cu da vas privodim na preglede (nisam ginekolog al pogledat cu )

PS
spavac ti ne ides kod ginekologa vec kod urologa izuzev ako nisi u medjuvremenu izgubio bele bubrege bre ;)

Vrh

PostPoslato: 05 Apr 2011, 17:58 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 17 Sep 2008, 08:37
Док нисам дошао на ову тему ја сам живио у мраку незнања. А онда сазнадох да и мирјани могу да дијеле благослове. И онда ти исти протумачише Ријеч Божију!

Vrh

PostPoslato: 05 Apr 2011, 18:04 
Stara kuka
Stara kuka

Pridružio se: 06 Jan 2009, 10:14
ja sam znao jednu mirjanu al ona je slabo dijelila blagoslove jedino ako je izvedes 3 puta u portoriko i ako popije onda mozda

Vrh

PostPoslato: 05 Apr 2011, 21:16 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 18 Apr 2004, 23:41
Po kojoj serijatskog definiciji ? Pobrkala si pojmove ali da ti ponovim jer vidimda nis pitala nikog pametnijeg na tu temu ni od mene ni od sebe...

Ne trebam nikoga pitati. Ne zivim u serijatu, nemam namjeru zivjeti u serijatu, ne zanima me.

Barem ne prizivam serijat iz EU sto je vrhunac licemjerja.

Citiraj:
A tako i doktorice jel de... :wink:

I doktorice, naravno. Nema muskog sovinizma u nauci, on je ostavljen za pojedine 'velike' vjernike.

Citiraj:
Japanska (radio) aktivna ruzo. :D

Ne, greska - Japanska ( cestita ) ruza. Kojoj se nijedan cestiti vjernik nije obratio kao ti sada / u prethodnim postovima.

Leona je napisao:
Ne cini pokrivalo cednost, cednost je u samom covjeku, u njegovoj dusi, u njezinoj dusi.

Vidjeno i provjereno. Potpis k'o kuca. :)

Citiraj:
kad odjeca ne cini cednost (govorimo o onom sto stiti moral jednog drustva, a u to spada i odjeca) ajmo onda svi hodati ko od majke...jer cednost dolazi iz nutra...nema potrebe za odjecom jer cednost odlazi iznutra i samo iznutra.

Cednost dolazi iznutra i samo iznutra. I kada bi svi hodali ulicom kao od majke rodjeni, opet bi se vidjela razlika medju ljudima.

Citiraj:
ispostovanje naredbe Uzvisenog.

Misljenja o tome se razlikuju medju muslimankama i muslimanima. Obavezno je pokriti se prilikom vrsenja molitve, i obaveza je pristojno se obuci, ostalo je diskutabilno.

Blago onima koji se umjesto kvazi-zabrinutosti za izgled muslimanki posvete vlastitim osobinama, i nacinom na koji manifestuju vjeru.

Ma liberté

Vrh

PostPoslato: 05 Apr 2011, 23:19 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Mislio sam da smo stavili tacku na sve gornje receno, ali eto...moram odgovoriti, ne znam zasto to je vece od mene...ali samo iz razloga da drugi nemisle da je tvoje poimanje serijata ispravno...sad ti iskreno govorim da je jaaaaaaaaako diskutabilno i problematicno....jer imam osjecaj da o serijatu saznajes od prijateljice iz Iraka, prijatelja iz Irana, nedavne kolegice iz Zimbabwea...

Dakle nikako drugacije nego idemo redom Kur'anskim tekstovim i hadiskim izrekama....(mada vjerujem da ce ipak tvoj govor biti svetiji ....jer ce pocinjati s "ja mislim")

Ajmo polahko....
Ne trebam nikoga pitati.

Naravno samo radi onako kako mislis, nemoj nikad raditi onako kako ulema govori. Ma ti si doktorirala sve islamske znanosti onog dana kad si se rodila....ja barem ucim u hodu....i redovno pitam....i bas konkretno po pitanju ove teme odgovori su uzeti od fetva-ul emina pri rijasetu IZ u BiH (ne dijaspore ....tebi na zalost), zaitm dr. Jusufa el-Qardawija koji vise skole nego ja i ti ZIVOTA zajedno...ali kome pricam kad ti "nikog ne pitas" (zbilja se pitam :roll: )
Ne zivim u serijatu, nemam namjeru zivjeti u serijatu, ne zanima me

Da si procitala ikoje dijelo na temu "Dar-ul islam"-a nebi se blamirala po treci put, mislim stvarno IKOJE ....a "nemam namjeru zivjeti u serijatu i ne zanima me" odgovor s kojim si pokazala sav svoj iman (kao sto sam ti rekao na pocetku imas problema akaidske prirode) ...tako doista niti dervis ne razmisljaju. Ako te ne zanima serijat kako te zanima uopste Kur'an a oboje od Istog Izvora??? Odgovori sebi ne treba meni.
Barem ne prizivam serijat iz EU sto je vrhunac licemjerja.

Opet djelo Dar-ul islam prelistati i Dar-ul kufr vidjeti definiciju a onda se zacrveniti ili nasmijati na svoju gornje recenu izjavu jer....ako ne znas svoje stavove braniti Kur'ansko hadiskim tekstovima ili dokazima validnim po serijatskim normativima ...onda nemoj tako ti nane Ćatibe.... :D
doktorice, naravno. Nema muskog sovinizma u nauci, on je ostavljen za pojedine 'velike' vjernike.

Da i doktorice naravno, nema muskog sovinizma (kojeg stalno izmisljas iz samo tebi poznatih razloga te bez ijednog ajeta ili hadisa koji bi oponirao misljenju uleme koje tebe "bocka" ) ...slicna si ko moj efendija kad drzi predavanje, samo sto ovaj bar isprica hikjaju i uzme je za dokaz a ti ni to sestro mila. ... :D
Ne, greska - Japanska ( cestita ) ruza. Kojoj se nijedan cestiti vjernik nije obratio kao ti sada / u prethodnim postovima.

O.K. oprosti moja greska Japanska ( cestita ) ruzo. :D koja s svojim razmisljanjem "ne pitam ja nikoga" ohalaliva haram i oharamljiva halal, jos svjesno i jos sve to brani....jos bez ikakvih "inih" dokaza.
Leona je napisao:

Vidjeno i provjereno. Potpis k'o kuca

Ovdje nista drugo nego ajet...

"O Vjerovjesniče, reci ženama svojim, i kćerima svojim, i ženama vjernika neka spuste haljine svoje niza se. Tako će se najlakše prepoznati pa neće napastvovane biti…" (El-Ahzab 59) (9)

"A reci vjernicama neka obore poglede svoje i neka vode brigu o stidnim mjestima svojim; i neka ne dozvole da se od ukrasa njihovih vidi išta osim onoga što je ionako spoljašnje, i neka vela svoja spuste na grudi svoje; neka ukrase svoje ne pokazuju drugima, to mogu samo muževima svojim, ili očevima svojim, ili očevima muževa svojih, ili sinovima svojim, ili sinovima muževa svojih, ili braći svojoj, ili sinovima braće svoje, ili sinovima sestara svojih, ili prijateljicama svojim, ili robinjama svojim, ili muškarcima kojima nisu potrebne žene, ili djeci koja još ne znaju koja su stidna mjesta žena; i neka ne udaraju nogama svojim da bi se čuo zveket nakita njihova koji pokrivaju…" (An-Nur 3 )

Mlada damo " ja nikog ne pitam" i " meni serijat ne treba" jer iz gornja dva ajeta su mnoga serijtska pravila izvucena i mnoge serijatske norme nastale

a sad tvoj ajet ( da malo i tebe branim ( kao da pricam sam s sobom :( ))

„O sinovi Ademovi, dali smo vam odjeću koja će pokrivati stidna mjesta vaša, a i raskošna odijela, ali, odjeća čestitosti, to je ono najbolje. - To su neki Allahovi dokazi da bi se oni opametili.” (El-´Araf, 26)

Vidi molim te i odjeca (odjevni predmet) i odjeca cestitosti (moralna vrlina) u istom ajetu....a " ja ne pitam nikog" bi sprovodila prvi dio ajeta a drugi ...ma znas to je muski sovinizam....

„O sinovi Ademovi, neka vas nikako ne zavede šejtan, kao što je roditelje vaše iz Dženneta izveo, skinuvši s njih odjeću njihovu da bi im stidna mjesta njihova pokazao! On vas vidi, on i vojske njegove, odakle vi njih ne vidite. Mi smo učinili šejtane zaštitnicima onih koji ne vjeruju.” (El-´Araf, 27)

...itd.itd....Ajeti govori i o odjeci kao odjevnom predmetu i definira kakva ona treba da bude a hadisi pojasnjavaju sta da pokriva....a u tebe (i Leone mada Leoni ne zamjeram jer je ehli-kitabijka) samo odjeca cestitosti je bitna (ona dusa cvojekova itd itd...) dok ajeti govore i za vanjstinu i za vrline covjekove....
Cednost dolazi iznutra i samo iznutra.

Eto vidis ajeti govore drugacije, u stvari niz ajeta govori drugacije a ti kazes drugacije...ti...J.R. vs Kur'anski ajeti :oops: .....
Ako cednost dolazi iz nutra i samo iz nutra onda ta cednost isplivava vani i samo vani....ako je covjek obukao u dusu odjecu cestitosti onda ce obuci i na tjelo odjecu cestitosti, a ako je obukao u dusu odjecu cestitosti a nije obukao na tjelo...onda....onda ...mislim da tu nesto ne stima i obratno naravno...odjeca s kojom je obucena dusa neka bude obuceno i tjelo...al vidimo po tjelu kakve su i duse....jer ajet jasno kaze....

"O Vjerovjesniče, reci ženama svojim, i kćerima svojim, i ženama vjernika neka spuste haljine svoje niza se. Tako će se najlakše prepoznati pa neće napastvovane biti…" (El-Ahzab 59)...ajeto govori o vanjskom prepoznavanju...a ostali ajeti i o unutrasnjem i o vanjskom....

Boze Dragi tacno kao da su objavljivani za moju i tvoju raspravu jel de... :wink:
Misljenja o tome se razlikuju medju muslimankama i muslimanima

Iscitah djela na tu temu pozavidan broj, stas imam vremena, a i volje, a pravo da ti velim i ne radim neki tezak posao....pa ne nađoj niti u jednom, ama bas NITI U JEDNOM u kojem se misljenja razlikuju između muslimana i muslimanki jer takvo razilazenje NIKAD nije postojalo u HISTORIJI ISLAMA....nikad, postoji razilazenj medju ulemom ali nikad nikavo razilazenje nije postojalo izmedju muskog i zenskog roda unutar Islama od kako je Adem a.s. kihno i reko elhamdulillah....NIKAD.
Druga stvar jest da je to konsezus uleme potvrdjen s jasnim ajetima i hadisima gdje bi se samo lud razilazio....i jos jednom samo lud....( a znamo da je po serijatu od ludog pero podignuto ).
Obavezno je pokriti se prilikom vrsenja molitve

Istinu si rekla...da te Uzviseni nagradi. =D> =D> =D>
i obaveza je pristojno se obuci, ostalo je diskutabilno.

Obaveza se obuci onako kako se oblacis za vrijeme molitve...dakle pokriti se....nema tu nista diskutabilno i evo ti ajet

...i ljepotu svoju, kao u davno pagansko doba, ne pokazujte...” (El-Ahzab, 33)

„Dvije vrste stanovnika Džehennema još nisam vidio: ljude koji nose u rukama korbače i njima mlate potčinjene i žene koje su odjevene, a djeluju kao obnažene, koje zavode ljude i bivaju zavedene, a na glavama im punđe poput devine grbe; takve neće unići u Džennet niti de osjetiti njegov miris koji se osjeća sa tolike i tolike udaljenosti.“

Također, većina islamskih učenjaka je na stanovištu da avret žene u odnosu na muškarca koji joj nije mahrem (mahrem je osoba s kojom je ženi trajno zabranjeno stupiti u brak) obuhvata cijelo njeno tijelo osim lica i šaka. Na to izričito ukazuje hadis Esme, kćerke Ebu Bekrove, koji je zabilježio Ebu Davud u svome Sunenu, a u kome se navodi da je Esma izašla pred Poslanika, a.s., u neadekvatnoj odjeći, pa joj je on rekao: „Esmo, kada žena stasa do dobi kada ima menstruaciju, ne valja da joj se vidi išta osim ovoga i ovoga - pokazavši na svoje lice i šake.“
Hadis se nalazi i u knjiz i prof. Jusufa el-Qardavija koja nosi naziv "Halal i Haram u Islamu"....
Obaveze zene u Islamu jest da se pokriva kako u namazu tako i izvan namaza ...obaveza farz stroga vjerska duznost na osnovu brojnih ajeta i hadisa, generacija selefa tabiina etbai tiabina itd.itd...
Ne postoji niti ijedan jedini moguci i nemoguci dokaz da je zeni obaveza pokrivanja za vrijeme molitve a da je ostalo pustano na volju, i da je diskutabilno....to ti mlada damo "ne pitam nikog" macku o repić. evo ovom :cat:
Blago onima koji se umjesto kvazi-zabrinutosti za izgled muslimanki posvete vlastitim osobinama, i nacinom na koji manifestuju vjeru.

Bilježe Buhari (2446) i Muslim (6528) u dva Sahiha od Ebu Musaa el-Eš'arija, radijallahu anhu, da je Allahov poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, rekao: "Vjernik je vjerniku poput tvrđave, jedan drugog podupiru.

Bilježi Ebu Davud (4918) u Sunenu od Ebu Hurejre, radijallahu anhu, da je Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem rekao: "Vjernik je ogledalo vjerniku, vjernik je brat vjerniku." Lanac prenosilaca ovog hadisa je hasen – dobar.

Da, zabrinut sam za izgled muslimanki... iako je to za tebe ne moguca misija da shvatis, i opominjacu jer opomena koristi, boricu se protiv razmisljanja kojeg ti ovdje zastupas jer je pogresno, iskrivljeno i utemeljeno na predrasudama, ne poznavanju osnovnih pravila u Islamu...Takvi su najgori jer "Ne znaju a misle da znaju, red remete a misle da uspostavljaju"....

Da mi Allah s.w.t. oprosti jer moj nijjet je ispravan a rekao sam sto sam rekao i podupro dokazima Kur'ana i sunneta a Uzviseni najbolje Zna...

Tvoja srzba je velika sestro moja... velika....ne idi dalje to ti je od mene iskren savjet, napusti ovu temu...molim te....jer vuces i mene u grotlo...ne idi.... :cry:

We Alejkumu Selam...

Poslednji put menjao Oficir s ruzom dana 05 Apr 2011, 23:21, izmenjena samo jedanput

Vrh

PostPoslato: 05 Apr 2011, 23:20 
staromodan
Korisnikov avatar

Pridružio se: 14 Dec 2002, 16:42
:sleeping:
Citiraj:
moze, vec sam pricao o temi vezano za marame i slicne glupe situacije da li je serijatski zakon o odlasku kod doktora, il kod nemuslimana doktora spada u Zakon..

:salute: Takav Zakon se naravno nece naci u Kur'anu, ali u Kur'anu necemo naci niti Zakon obredoslovlja kao sto je npr...koliko podne namaz ima rekata, ili ikindija niti kako se obavlja....Obzirom na mnostvo Kur'anskih halala i harama te hadisa i raznih fikhskih pitanja s kojim se narod nije susretao u doba Poslanika s.a.w.s. ulema je zauzela takav stav prema tom problemu ili fenomenu..

malo razdvoji moje izjave..ti sve spoji u jednu recenicu..

da li je ulema mogla da izvuce pogresno nesto iz Kurana i strpa to kao neki vjecni princip?

chils je napisao:
kad se komunizam vrati s osmjehom cu da vas privodim na preglede (nisam ginekolog al pogledat cu )

PS
spavac ti ne ides kod ginekologa vec kod urologa izuzev ako nisi u medjuvremenu izgubio bele bubrege bre ;)

za vaske ides kod ginekologa.. :D

Vrh

PostPoslato: 05 Apr 2011, 23:40 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

spavac je napisao:
da li je ulema mogla da izvuce pogresno nesto iz Kurana i strpa to kao neki vjecni princip?

Mislim da je takvo sto nemoguce ako ni zbog cega onda zbog hadisa...Poslanik, a.s., je rekao: “Zaista se moj ummet neće složiti na zabludi..." a vecina uleme ( a samim tim i ummeta jer ummet slijedi misljenja uleme u pitanjima koja se ne nalaze direktno u Kur'anu i hadisu) se slozila po ovom pitanju, iako neki imaju jos strozija misljenja.- to je jdan od dokaza mada ne i jedini, ali to bi znacilo da idem sistematski ionako sam neplanski otisao dalje nego sam imao namjeru.

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 105 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3, 4, 5, 6  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]