banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 24 Jun 2025, 22:32

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 254 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7 ... 13  Sledeća
Autoru Poruka
PostPoslato: 09 Apr 2010, 22:30 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 14 Okt 2006, 01:07
Elvis Presley je napisao:
@Jamesdin
Vidi, ne moras mi objasnjavati razliku izmedju crkve i vjere. Svakome je jasno sta je crkva, a svakome je i jasno da mnogi vjeru i nadu pronalaze u sebi, a ne u tamo nekim popovima.
Ono sto mene zanima je sama priroda covjekova, ono sta svi veci mislioci pokusavaju da shvate. Kakav je covjek, kakva je njegova prvobitna priroda. Izgleda da je tacna ona Sokratova "znam da nista ne znam", tako da nam je tokom istorije uvijek bilo potrebno to nesto natprirodno cime cemo objasniti stvari koje ne razumijemo. Izgleda da je to pozitivna strana vjere, sto nam daje nadu i neki spokoj.
Ali Nice kaze - covjekova svrha, njegov smisao je da napreduje. Da prevazilazi sam sebe stalno. I zato se ja sada pitam da li nam je stvarno ta religija potrebna? Jesmo li jos uvijek toliko izgubljeni da oslonac trazimo u natprirodnom? Izgleda da jesmo, i ja to vidim, ali nikako ne mogu da se pomirim sa tim da uz sve te pozitivne strane vjere dolaze i negativne. A negativne jesu te iz prijethodnog posta, negativne jesu te da ne postoji vjerska tolerancija, da je prisutan vjerski elitizam, da se vjernici ponasaju tako paradoksalno, da je to zapanjujuce, kao sireci ljubav i vjeru u boga tako omalovazavaju druge prepotentno dizuci sebe i svoju istinu u nebesa. Ne mogu da se pomirim sa tim kada mi nekoliko vjernika kaze da ja ne mogu biti moralan ako ne vjerujem u boga.
E to je ono sto mene muci bratac, sta cemo sa takvima? Sta cemo sa takvima koji se ponasaju kao da je najvaznije slijepo vjerovati u svog boga, a ne pridrzavati se njegovog ucenja? Zasto su se davno izgubile te osnovne ideje religija, a to su ljubav i ispravno postupanje i ponasanje?

Odlican post i prava pitanja drugar! Upravo si pogodio u srz stvari. Sva problematika ne lezi toliko u samim filosofijama, duhovnim ucenjima itd,
nego upravo u autenticnosti onoga ko prenosi (ili se bezuspjesno trudi) poruke odredjenog ucenja.
Uzasno je sablaznjivo sa posmatraca sa strane da gleda danasnje sveznajuce internet propovjednike
koji kao u najbolja vremena politickih komesara i agitprop sluzbi iz doba staljinizma svo znanje ovoga svijeta
dobijaju iz prirucnika, pamfleta i duhovno/filosofskih 1000 zasto 1000 zato.
Treba se okretati onima koji ne propovijedaju ideologiju, nego svjedoce vlastitim zivotom prozivljeno duhovno i zivotno iskustvo.
(naravno ne osudjujuci jedan citav pozitivan sistem zbog nekoga ko silom tezi biti ambasador istog)

Sjajno pitanje> sta se desava sa covjecanstvom kada i najbolju, najljepsu i najkvalitetniju ideju izopaci do mjere da nema veze sa osnovnom porukom?

Vrh

PostPoslato: 09 Apr 2010, 23:26 
Pripravnik
Pripravnik

Pridružio se: 18 Avg 2009, 15:05
Ni razbojnik na krstu nije otišao na Nebo kada je umro.
On kaže ovako "Opomeni me se, Gospode, kad dođeš u carstvo svoje" (Luka 23,42)

Razbojnik je posmatrao buduće događaje, tražeći da ga se Isus jeti prilikom svoga 2. dolaska i spasenja.

Isus mu odgovara "Zaista ti kažem danas bićeš sa mnom u raju" (Luka 23,43)

Ali to nije bukvalno "danas" u petak popodne ili naveče kada je Isus razapet. Jer i sam Isus u to vrijeme se još nije vazneo na Nebo, kao što je sam istakao u nedelju ujutro.
"Ne dohvataj se do mene, je se još ne vratih k Ocu svom" (Jovan 20,17)

Tako se Isus ni u nedelju nije vaznio na Nebo, a samim tim nije onda ni razbojnik.

Razlog za ovu pometnju ili zbrku leži u činjenici da je originalni Novi zavjet napisan na grčkom koine jeziku u kome su riječi nizane bez razmaka između njih, bez ikakvih pauza ili stihova koje danas imamo.
Tak nakon 1557. god. nastala je podjela na stihove. Ispravno postavljanje zareza u tekstu iz Lukinog jevanđelja 23,43 daje jedno potpuno drugačije značenje ovog stiha. Stavljanje zareza poslje riječi "danas" mijenja se tekst na sljedeći način.

"Zaista ti kažem danas, bićeš sa mnom u raju"

Eto to je pravo objašnjenje. A Jevrejin je duhovna kategorija u Bibliji ne nacionalna, možda po toj jesam, po nacionalnoj ne. Ovi sada Izraelski Jevreji su nacionalna kategorija i oni samo formalno nose takav naziv koji je u prevodu znači "Onaj koji je pobjednik". Ali u Bibliji jasno stoji "Nije Jevrejin ko je od krvi i mesa Jevrejin, nego je Jevrejin ko je od Duha Svetoga"
Eto to je odgovor.

Vrh

PostPoslato: 09 Apr 2010, 23:43 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Natjeracete me zivota mi da ponovo instaliram Bible Works.

Hristos na vise mjesta izgovara frazu "zaista vam kazem" i "zaista ti kazem",
ali koliko se sjecam niti jednom ne ubacuje rijec "danas" kao sastavni dio,
i ti tvrdis da je samo tada (gdje jehovistima ne odgovara) izgovorio "zaista ti kazem danas" - malo je nebuloza,
pogotovo sto kod sebe imam i izvornik koji kaze ovako:

καὶ εἶπεν αὐτῷ Ἀμήν σοι λέγω
σήμερον μετ' ἐμοῦ ἔσῃ ἐν τῷ παραδείσῳ

Znaci golo farisejstvo> samo smo mi jedini ispravni tumaci, ali i Isus ima da govori kako nasa doktrina uci. Nidje veze.
Argument ti je krajnje neubjedljiv i vrlo u stilu jehovistickog prepravljanja Biblije.

Evo da ne ispadne da lupam napamet, ovo kako sam ja preveo jeste prevod stotina i hiljada istrazivaca i lingvista,
a samo jehove i kompanija kojima istina ne odgovara prepravljaju Bibliju i ljude obmanjuju farisejskim pricama:

Citiraj:
New International Version (©1984)
Jesus answered him, "I tell you the truth, today you will be with me in paradise."

New Living Translation (©2007)
And Jesus replied, "I assure you, today you will be with me in paradise."

English Standard Version (©2001)
And he said to him, “Truly, I say to you, today you will be with me in Paradise.”

New American Standard Bible (©1995)
And He said to him, "Truly I say to you, today you shall be with Me in Paradise."

International Standard Version (©2008)
Jesus said to him, "I tell you with certainty, today you will be with me in Paradise."

GOD'S WORD® Translation (©1995)
Jesus said to him, "I can guarantee this truth: Today you will be with me in paradise."

King James Bible
And Jesus said unto him, Verily I say unto thee, To day shalt thou be with me in paradise.

American King James Version
And Jesus said to him, Truly I say to you, To day shall you be with me in paradise.

American Standard Version
And he said unto him, Verily I say unto thee, To-day shalt thou be with me in Paradise.

Bible in Basic English
And he said to him, Truly I say to you, Today you will be with me in Paradise.

Douay-Rheims Bible
And Jesus said to him: Amen I say to thee, this day thou shalt be with me in paradise.

Darby Bible Translation
And Jesus said to him, Verily I say to thee, To-day shalt thou be with me in paradise.

English Revised Version
And he said unto him, Verily I say unto thee, Today shalt thou be with me in Paradise.

Webster's Bible Translation
And Jesus said to him, Verily I say to thee, This day shalt thou be with me in paradise.

Weymouth New Testament
"I tell you in solemn truth," replied Jesus, "that this very day you shall be with me in Paradise."

World English Bible
Jesus said to him, "Assuredly I tell you, today you will be with me in Paradise."

Young's Literal Translation
and Jesus said to him, 'Verily I say to thee, To-day with me thou shalt be in the paradise.'

A vjerovatno imate i posebnu suplju sta je to "Narucje Avramovo" bez obzira na hiljadugodisnja tumacenja Jevreja, Pravoslavnih, Kopta, Jermena, Rimokatolika, Protestanata tako i sirih naucnih krugova i svih ozbiljnih istrazivaca u oblasti biblistike.

Vrh

PostPoslato: 09 Apr 2010, 23:53 
Pripravnik
Pripravnik

Ne može "zaista vam" kada je "vam" množina, njemu se samo jedan od dvojice razbojnika obraća za spasenje i taj se kaje i Isus njemu odgovara, neće ga persirati i zarez stoji iza riječi danas i drugi stih Biblije potvrđuje da se ni razbojnik nije mogao vaznijeti na nebo, kada ni sam Isus još nije.

Vrh

PostPoslato: 09 Apr 2010, 23:56 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Ajd da tjeramo mak na konac>

Aramejski:

ܐܡܪ ܠܗ ܝܫܘܥ ܐܡܝܢ ܐܡܪ ܐܢܐ ܠܟ ܕܝܘܡܢܐ ܥܡܝ ܬܗܘܐ ܒܦܪܕܝܤܐ ܀

Hebrejski:

ויאמר ישוע אליו אמן אמר אני לך כי היום תהיה עמדי בגן עדן׃

Vulgata (latinski):

et dixit illi Iesus amen dico tibi hodie mecum eris in paradiso

Koine grcki:

και ειπεν αυτω ο ιησους αμην λεγω σοι σημερον μετ εμου εση εν τω παραδεισω

Pokazi lijepo ovu frazu svakom na svakom ozbiljnijem filoloskom fakultetu i zamoli da ti prevedu,
pa onda budi posten i zapitaj se ko ti sve prodaje rog za svijecu.

Vrh

PostPoslato: 09 Apr 2010, 23:59 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

tripo 41 je napisao:
Ne može "zaista vam" kada je "vam" množina, njemu se samo jedan od dvojice razbojnika obraća za spasenje i taj se kaje i Isus njemu odgovara, neće ga persirati i zarez stoji iza riječi danas i drugi stih Biblije potvrđuje da se ni razbojnik nije mogao vaznijeti na nebo, kada ni sam Isus još nije.

Jel se pravis lud ili si zaista toliki bukvalista?
Po tebi "biti u raju" oznacava iskljucivo vaznesenje u tijelu???

A sta onda reci za proroka Danila, apostola Jovana, apostola Pavla?
Jesu oni bili uznijeti u tijelu ili su tek halucinirali kada su gledali nebesa?

Vrh

PostPoslato: 10 Apr 2010, 00:07 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Ako ti se spava mogu ja da odgovaram za tebe (nabavio i ja jehovisticki prirucnik),
pa ono u fazonu "ako u toj fazi diskusije vas protivnik..." kaze to i to "...
vi onda insistirajte da Isus ne moze biti na dva mjesta u isto vrijeme"...jooooj....vrh! :D
Odo i ja u jehove, matere mi, samo jedan dan kad vam zakucam na vrata... :)

I da, nisam dobio odgovor na pitanje otkud Danilo, Jovan i Pavle u raju kad su u tijelu bili na zemlji,
takodje sta su radili Mojsije i Ilija na gori Preobrazenja (ako su vec prethodno umrli, ili u tijelu vazneseni na nebo)
i jos me interesuje zasto Isus kaze "Mnogi su stanovi u kuci mojega Oca", da li je Otac nenadano poceo da se bavi gradjevinom
(ako po vasem ucenju ne postoje raj i pakao kao duhovna "mjesta"), takodje na sta Pavle misli kad kaze
"Али се не бојимо, и много волимо отићи од тијела, и ићи ка Господу." i "Bijah uzdignut do sedmoga neba, zatekoh se u raju i cuh neiskazane rijeci"

Stvarno ste u pravu, samo cemo se drzati Biblije....nadjoh kod babe jedan prasnjavi primjerak i sta god da okrenem nekako protivreci ucenju jehovista...pomagajte!

Poslednji put menjao Jim Walsh dana 10 Apr 2010, 00:14, izmenjena samo jedanput

Vrh

PostPoslato: 10 Apr 2010, 00:12 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 13 Mar 2008, 16:35
Jamesdin Kurtovic je napisao:
Ako ti se spava mogu ja da odgovaram za tebe (nabavio i ja jehovisticki prirucnik),
pa ono u fazonu "ako u toj fazi diskusije vas protivnik..." kaze to i to "...
vi onda insistirajte da Isus ne moze biti na dva mjesta u isto vrijeme"...jooooj....vrh! :D
Odo i ja u jehove, matere mi, samo jedan dan kad vam zakucam na vrata... :)

molim toleranciju i razumjevanje za one koji lazno svjedoce

Vrh

PostPoslato: 10 Apr 2010, 00:28 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Samo za gospodju Mary>

"...боље ти је с једнијем оком ући у царство Божије,
него ли с два ока да те баце у пакао огњени,
Гдје црв њихов не умире, и огањ се не гаси..."

"...И не бојте се онијех који убијају тијело а душе не могу убити;
него се бојте онога који може и душу и тијело погубити у паклу..."

Ja nesto kontam sve da i ovo gore citirano nije pisao neko od ovih kako kazes "nazovivjernika",
jer se isto nesto ne uklapa u ovu tvoju pricu i tumacenje?

Vrh

PostPoslato: 10 Apr 2010, 01:47 
staromodan
Korisnikov avatar

Pridružio se: 14 Dec 2002, 16:42
James, ipak ces morati ponovo instalirati BW...

u vrijeme kad je pisana Biblija nisu postojali znakovi inerpunkcije, tj u orginalnim manuskriptima ih nema...
prilog "danas" blize odredjuje glagol "kazati" nego glagol "biti"...

Vrh

PostPoslato: 10 Apr 2010, 08:05 
Pripravnik
Pripravnik

Нико је узнијет на Небо, то што ти кажеш "вам". а ја "ти" не мијења суштину, јер разбојник није могао отићи буквално "данас" тј. у петак навече или поподне када је Исус разапет и то сам одлично протумачио и то не можеш оборити јер то стих (Јован 20,17) потврђује.
Ни Давид није узет на небеса након смрти, оно што спомињеш Данила то су визије а не вазнесење које Библија описује на крају времена у Откровењу.
Вазнесење а и васкрсење оних који су спашени се дешава на крају историје ове Земље, приликом другог доласка Исуса на Земљу.
Шта мислиш ако ставиш грчки коине, јеврејски, арамејски итд. да боље тумачиш Библију од мене.
И зарез иде иза ријечи "данас" и тада има право значење и још га потврђује већ поменути стих (Јован 20,17).
Ни Мојсије ни Илија нису никуда отишли након смрти у смислу живота након смрти, па дао сам бар 5-6 стихова да нема живота након смрти.
Стих "Многи су станови у кући мојега Оца. А да није тако, казао бих вам, идем да вам приправим мјесто. И када отиђем и приправим ван мјесто, опет ћу доћи, и узећу вас к себи да и ви будете гдје сам ја" (Јован 14,2.3)
Извлачиш из контекста ово баш доказује да није нико узнијет на небо, него Бог који зна и будућност иде да приправи мјесто онима који су спашени, али ће их узети себи када поново дође, а не након садашње смрти, чак ни тај стих што си дао не потврђује да је већ неко од људи горе. Ја нисам ЈС.
Уздигнут за визију тог пророчанства, а не да буде горе након смрти. Нема живота посље смрти. Али постоји Бог који ће васкрснути мртве и вазнијети их на Небо (1. Солуњанима 4,16-17) и узети и оне који буду живи на Земљи у том моменту доласка а спашени су, али након васкрсења мртвих ће бити узети.
Библија је кристално јасна, само је треба добро тумачити. Само давај који су стихови да лакше одговорим на питања.

Vrh

PostPoslato: 10 Apr 2010, 09:26 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 02 Dec 2009, 11:50
@jamesdine opet samo pričaš ali ne vidim Biblijski dokaz protiv onoga o čemu sam je pričao. našao si kod babe Bibliju pa daj nešto što je protiv onog što sam pisao ili što opravdava to što ti pričaš.
I kad kažeš izvornik na šta tačno misliš?

UBiblij stoji ovako Luka 23:43 "A Isus mu je rekao: 'Zaista, kažem ti danas, bit ćeš sa mnom u raju'"
Kao što ti je spavač napisao i izvornom grčkom ne postoje interpunkcijski znakovi u ovom prijevodu je zarez stavljen iza riječi "danas" jer je to u skladu sa ostalim recima (kao što su Jovan 20:17; Dj.ap. 1:1-3, 9; 10:40; 1.Kor. 15:20; Kol 1:18).
I kad postavljaš neko pitanje navedi Biblijski stavak koji o tome govori, znaš to ti je ono glava, red, Matej, Luka isl.

I opet nakon svih dokaza ti ne razumiješ šta znači riječ prevedena sa pakao?
Da li Biblija igdje naučava da mrtvi doživljavaju bol?
Prop. 9:5 "Živi su svjesni da će umrijeti, a mrtvi nisu svjesni baš ničega... Sve što ti ruka nađe da čini, čini snagom svojom jer nema rada ni domišljanja ni znanja ni mudrosti u Šeolu, mjestu na koje ideš" (Ako nisu svjesni ničeg nisu ni boli.), ( "Šeol", RS, NE; "grobu", DK; "podzemlju"; St; "carstvu mrtvih", Ša; "pedelu smrti", Ba.).
Psalm 146:4 "Izađe mu duh, on se vraća u zemlju svoju; tog dana njegove misli prestaju"

Ali osnovno pitanje ovde je postoji li vječna kazna, kako vole da naučavaju nazovihrišćani pridajući Bogu sadističke sklonosti koje su sastavni dio Sotonine osobnost i po tome vidimo ko je instalirao takvo učenje. Dakle, šta kaže Biblija?

Matej 25:46: "Ovi će otići u muku [odsijecanje, int; grčki kolasin] vječnu, a pravednici u život vječni" (The Emphatic Diagllot umjesto "muku" prevodi "odrezanje". u fus noti stoji: "kolasin... dolazi od kolazoo, što označava: 1. Odrezati, kao odsjeći grane s drveta, kresati. 2. Zauzdati, suzbiti... 3. (Oštro) kazniti. Odrezati nekoga od života, ili društva, ili čak zatvoriti nekoga, smatra se kaznom; - odatle ovo treće metaforičko značenje riječi. Usvojeno je primarno značenje, jer se bolje slaže sa drugim dijelom rečenice i tako čuva snagu ljepote antiteze. Pravednici idu u život, a zli u odrezanje od života, ili smrt. Vidi 2. Solunjanima 1:9.").

2. Solunjanima 1:9, RS: "Oni će pretrpjeti kaznu viječnog uništenja i isključenje od prisutnosti Gospodina i od slave njegove moći." ("pogibao vječnu", DK; "propast vječnu", Ša; "večne propasti", Ba; "kažnjeni vječnom propašću", St, DF, Ru, Ra.)

Juda 7 Ša: "Kao što Sodoma i Gomora i okolni gradovi, koji su griješili kao i oni bludom i išli za protunaravnom nasladom, postavljaju se za primjer sa svojom kaznom vječnog ognja." (Oganj koji je uništio Sodomu i Gomoru prestao je gorjeti prije nekoliko hiljada godina. Ali posljedice tog ognja su trajne; gradovi nisu ponovo sagrađeni. Međutim, Božiji sud nije bio samo protiv tih gradova, nego i njihovih zlih stanovnika. To što im se dogodilo upozoravajući je primjer. Isus prema Luki 17:29, kaže da su bili 'uništeni'; Juda 7 pokazuje da je to uništenje bilo vječno.)

Šta je vatrena gehena o kojoj je govorio Isus?

Prevodioci su grčki izraz geenam tou pyros preveli kao "oganj pakleni" i "oganj gehenski.
Dolina Hinnom (Gehena) nalazila se izvan zidina Jerusalima. Jedno vrijeme to je bilo mjesto idolopokloničkog obožavanja, uključujući i žrtvovanje djece. U prvom vijeku Gehenu se koristilo kao smetlište za spaljivanje otpadaka iz Jerusalima. I tijela uginulih životinja bacana su u tu dolinu da ih proguta vatra, kojoj je dodavan sumpor kako bi pripomogao gorenje. U Gehenu su bacana i tijela pogubljenih zločinaca, za koje se smatralo da su nedostojni da budu pokopani u pomen-grob.
Tako je u Mateju 5:29, 30 Isus govorio o tome da se nečije čitavo tijelo baca u Gehenu. Ako tijelo upadne u vatru koja neprestano gori, ono biva sprženo i izgori, ali ako padne na kosinu dubokog klanca, njegovo tijelo koje se raspada napuni se uvijek prisutnim crvima (Marko 9:47).
Živi ljudi nisu bacani u Gehenu; prema tome, to nije bilo mjesto svjesnog mučenja.
Prema Mateju 10:28, Isus je upozorio svoje slušatelje da se 'boje onog koji može i dušu i tijelo uništiti u Geheni'. Šta to znači? Zapazi da se ovde ne pominje mučenje u vatri Gehene, nego on kaže da se treba bojati onoga 'koji može uništiti u Geheni'. Time što odvojeno uništi cjelokupne izglede na život neke osobe; na taj način za njega nema nade u uskrsenje. Dakle, ukazivanje na 'vatrenu gehenu' ovde ima isto značenje kao i 'jezero ognjeno' iz Otkrovenja 21:8, naime, uništenje, 'drugu smrt'.

Šta Biblija kaže, koja je kazna za grijeh?
Rimljanima 6:23: "Jer je plata za grijeh smrt"

Da li je neko nakon svoje smrti i dalje podložan kažnjavanju zbog grijeha?
Rimljanima 6:7: "Jer koji umrije oprosti se od grijeha"

Vrh

PostPoslato: 10 Apr 2010, 09:45 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 06 Dec 2006, 11:40
anabell lee je napisao:
Uzgred,kad smo kod svetaca,ako mi moze neko od brace muslimana pojasniti nesto.Citala sam da u Avganistanu postoji grob(mezar) nekog coveka,cini mi se da se zove Ali.Anyway,svake godine hiljade ljudi idu na hodocasce na njegov grob i mole se pred njim.O cemu se radi?

Pošto me već napomenu anabelin post, pitanje za Ahmeda:

Čitala sam jednu knjigu (roman) pisca Kenize Murad (Indija) u kome je između ostalog opisana istorija otomanskog carstva i tu sam pronašla jedan običaj, tj. svetkovanje dana smrti Hasana (mislim da je to bio Аl-Hasan ibn 'Ali ibn Ebi Talib (الحسن بن علي بن ابي طالب) u stvari ako se to uopšte može nazvati svetkovinom jer taj dan je dan žalosti, taj dan svi nariču, plaču i udarajući se u grudi zapadaju u svojevrstan trans, tj. masovnu histeriju.

Kako objašnjavaš ovo? Zašto se poklanja ovolika pažnja jednom čovjeku pošto si drastičan u pogledu hrišćanskih svetaca?

Vrh

PostPoslato: 10 Apr 2010, 10:19 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

HOCU LI IKAD OD SEKTASA DOBITI ODGOVOR NA POSTAVLJENA PITANJA

ILI SAMO GOMILU NOVIH PITANJA I CITATA BEZ IDJE IKAK"E VEZE???

Vrh

PostPoslato: 10 Apr 2010, 10:29 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 02 Dec 2009, 11:50
Dobio si odgovor na sva pitanja samo ne čitaš, na primjer na tvoje konstatacije o paklu i Bogu sadisti, na tvoje nebuloze o štovanju svetaca i svim datumima koje obilježavate, a ako imaš još koje pitanje postavi ga na ispravan način tj. potrudi se da se temelji na Bibliji.
Što se tiče sekte i to je dokazano ko je sekta, ko je odstupio od Hristovog učenja ko je prihvatio nauke ljudske i Bogu mrske paganske običaje te ih i dalje drži kao da Hrist i Bog ništa nisu govorili, kao da nikad nisu ni postojali, prema tome iz definicije sekte i ponašanja i vjerovanja vas nazovihrišćana jasno se vidi ko je skrenuo sa Hristovog izvornog učenja.

Vrh

PostPoslato: 10 Apr 2010, 11:36 
Pripravnik
Pripravnik

I mani se pitanja koja su lične kvalifikacije a mogu biti i indirektna uvreda. Dobro su napisali mudri latini "Ut qiusque ignavus animo, procax ore". Tacit.

Poslednji put menjao tripo 41 dana 10 Apr 2010, 13:44, izmenjena samo jedanput

Vrh

PostPoslato: 10 Apr 2010, 12:04 
Pripravnik
Pripravnik

Bog zna ko je sektaš, a ko nije. Da se nisi malo uzdigao previše?! Ja nisam JS i dao sam baš krv nedavno nekom kome je trebalo. Baš me briga šta će svijet mislii, ja imam svoje stavove. Meni je stalo šta Bog misli, a ne svijetina šta misli. Zamislite forumaši gluposti da neko ko je zao ode u vječne muke, a onaj ko je dobar odmah da ode na nebo. Onda Isus ne treba da dolazi 2. put. To nije Božji karakter da nekog vječno muči u nekom ognju. Dobro je rekao Bog Timotiju u 1. 4,7 i 2. Timotijevoj 2,16. A još bolje je rekao za ove što govore za druge da su sektaši u 2. Timotijevoj 4,3-4. Odgovore si sve dobio. Ali niko nije toliko slijep, kao onaj ko neće da vidi :D

Vrh

PostPoslato: 10 Apr 2010, 13:59 
Pripravnik
Pripravnik

Čovjek ako drži i 9 zapovijesti, a jednu ne drži isto kao da i ne drži svih 10.

Ovako glasi 2. zapovijest.

Ne gradi sebi lika rezana niti kakve slike od onoga što je gore na nebu, ili dole na zemlji, ili u vodi, ispod zemlje. Nemoj im se klanjati niti im služiti, jer sam ja Gospod Bog tvoj, Bog revnitelj, koji pohodim grijehe otačke na sinovima do trećeg i četvrtog koljena, onih koji mrze na mene; A činim milost na hiljadama onih koji me ljube i čuvaju zapovjesti moje. (2. Mojsijeva 20, 2)

"Zašto i vi prestupate zapovjest Božju za običaje svoje" (Matej 15,3)

"Ako imate ljubav k meni, zapovjesti moje držite" (Jovan 14,15)

Prema tome sve je jasno.

Vrh

PostPoslato: 10 Apr 2010, 16:50 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 18 Feb 2009, 21:46
Jamesdin Kurtovic je napisao:
Ajd da tjeramo mak na konac>

Aramejski:

ܐܡܪ ܠܗ ܝܫܘܥ ܐܡܝܢ ܐܡܪ ܐܢܐ ܠܟ ܕܝܘܡܢܐ ܥܡܝ ܬܗܘܐ ܒܦܪܕܝܤܐ ܀

Hebrejski:

ויאמר ישוע אליו אמן אמר אני לך כי היום תהיה עמדי בגן עדן׃

Vulgata (latinski):

et dixit illi Iesus amen dico tibi hodie mecum eris in paradiso

Koine grcki:

και ειπεν αυτω ο ιησους αμην λεγω σοι σημερον μετ εμου εση εν τω παραδεισω

Pokazi lijepo ovu frazu svakom na svakom ozbiljnijem filoloskom fakultetu i zamoli da ti prevedu,
pa onda budi posten i zapitaj se ko ti sve prodaje rog za svijecu.

Isus im reče: rekoh vam da ćete biti samnom u raju

Vrh

PostPoslato: 10 Apr 2010, 16:54 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 18 Feb 2009, 21:46
Talija je napisao:
anabell lee je napisao:
Uzgred,kad smo kod svetaca,ako mi moze neko od brace muslimana pojasniti nesto.Citala sam da u Avganistanu postoji grob(mezar) nekog coveka,cini mi se da se zove Ali.Anyway,svake godine hiljade ljudi idu na hodocasce na njegov grob i mole se pred njim.O cemu se radi?

Pošto me već napomenu anabelin post, pitanje za Ahmeda:

Čitala sam jednu knjigu (roman) pisca Kenize Murad (Indija) u kome je između ostalog opisana istorija otomanskog carstva i tu sam pronašla jedan običaj, tj. svetkovanje dana smrti Hasana (mislim da je to bio Аl-Hasan ibn 'Ali ibn Ebi Talib (الحسن بن علي بن ابي طالب) u stvari ako se to uopšte može nazvati svetkovinom jer taj dan je dan žalosti, taj dan svi nariču, plaču i udarajući se u grudi zapadaju u svojevrstan trans, tj. masovnu histeriju.

Kako objašnjavaš ovo? Zašto se poklanja ovolika pažnja jednom čovjeku pošto si drastičan u pogledu hrišćanskih svetaca?

To rade samo sekta " šiije " i takvi običaji nikakve veze nemaju sa Islamom. Da, radi se o Hasanu, sinu 'Ali-a i Fatime rhm kćerke Muhammeda a.s. Ukucaj na googleu karbala/ karbela ( slike ) pa ćeš vidjet šta rade budale...
Njih najviše ima u Iranu i istočnom iraku, i pravili su problem osmanlijama stalno. Kad je Sulejman II bio pred Bečom oni su ga napali na istoku carstva..

@a.lee

to rade mušrici, ne muslimani... Takve stvari u islamu su okarekterisane kao one koje izvode čovjeka iz vjere

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 254 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7 ... 13  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]