banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 01 Jul 2025, 09:17

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 188 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7 ... 10  Sledeća
Autoru Poruka
 Tema posta: Re: Crkva i mediji
PostPoslato: 23 Maj 2008, 09:39 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 01 Mar 2008, 13:50
I da se ne zaboravi - Crkva je uvijek bila protiv progresivnih ideja i bilo kakvih reformi. To vazi naravno i za pravoslavnu.

Vrh

PostPoslato: 23 Maj 2008, 09:54 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 02 Jun 2004, 12:32
Grof Ratkaj je napisao:
I da se ne zaboravi - Crkva je uvijek bila protiv progresivnih ideja i bilo kakvih reformi. To vazi naravno i za pravoslavnu.

PA naravno. I ja sam protiv stvari koje mogu ugroziti i preuzeti ili nulirati moju moć i uticaj. Direktno me ugrožavaju.

Vrh

PostPoslato: 23 Maj 2008, 10:01 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 14 Okt 2006, 01:07
XIX century je napisao:
bila sam i ja u ratu siromašna, a nikad ništa od naše crkve nisam dobila... :oops:
Jesam samo neke potrepštine od svoje komšinice katolkinje koja ih je redovno primala iz Karitasa... :wink:
Prema tome, meni tu priču nemoj dolijevati. Hvala

Не видим по чему ти православну Цркву зовеш "својом"?

По сопственим ријечима не идеш на литургијска сабрања, не познајеш људе из цркве,
не слажеш се уопште са исповједањем вјере православних хришћана,
али опет, очекујеш да су људи из Цркве дужни да се социјално старају о теби?

Ако си одушевљена црквама које се баве социјалним радом, зашто не уђеш у неку од њих?
Или је све што ти треба од цркве само социјална помоћ?

Vrh

PostPoslato: 23 Maj 2008, 10:08 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Grof Ratkaj je napisao:

Али шефе, дај неки конкретан примјер, на примјер:

Нисилац већине прогресивних идеја код Срба, као и онај ко је те напредне идеје спровео у дјело јесте свети Сава,
па онда дам конкретне ствари:

- Прву болницу код Срба, и уопште први статут једне болнице у свијету написао је св.Сава. (Хиландарски Типик, архива Сану)
- Први озбиљнији правни кодекс код Срба (и један од релевантнијих у свијету тог времена) написао је св.Сава (Крмчија, архива Сану)

И сад се ти заинтересујеш је ли то истина, лијепо укуцаш у Гугл, или ако живиш у близини, скокнеш до библиотеке,
или ако си баш вољан, одеш у Академију наука и пронађеш оригиналан текст.

То је нормална прича, а писати реченице у стилу "опште је познато", "сви ми врло добро знамо", "чуо сам од једног..."
а онда наставити са "сви аутомеханичари су лопови", "сви доктори су корумпирани", "сви свештеници су лопови" итд.
заиста не спада у домен нормалног разговора, већ ширења генерализација, односно заиста крајње нереалних уопштавања.

Vrh

PostPoslato: 23 Maj 2008, 10:17 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

ne živimo u vremenu Svetog Save. To je davno iza nas. Pričamo o aktuelnoj društvenoj stvarnosti. I ti meni kažeš da oftopikujem? Gospode Bože, sačuvaj me.

Vrh

PostPoslato: 23 Maj 2008, 10:34 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Damaskin je napisao:
Или је све што ти треба од цркве само социјална помоћ?

Ne, crkvi to treba od mene. Ili, tačnije rečeno, od tebe. :lol:

i da se ne zaboravi, crkva je samo tvoja, Damaskine. Ko diro...? :oops: :cry:

Vrh

PostPoslato: 23 Maj 2008, 11:03 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Damaskin je napisao:
Нисилац већине прогресивних идеја код Срба, као и онај ко је те напредне идеје спровео у дјело јесте свети Сава,
па онда дам конкретне ствари:

Je li to onaj Sveti Sava koji je, ako se ne varam, nemilosrdno progonio bogumile jer su drugacije mislili? Bas demokratski i hriscanski...

Crkva je kroz svoje postojanje uvijek bila protiv DRUSTVENIH reformi, jer je sklona "cementiranju" onih drustvenih uredjenja u kojima je imala povlasteni polozaj. Zbog toga je feudalizam za crkvu bio - raj na zemlji... Rusija je najbolji primjer.
I to nije sve: uglavnom se negativno izjasnjavala o svim tokovima i pravcima koji su negirali njeno pravo prvenstva. Jos tamo od humanizma i renesanse, koji doduse nije zahvatio u vecoj mjeri istocne krajeve Balkana jer su njeni zitelji jos bili zauzeti islamizacijom koju su tako radosno prihvatali...

Uostalom, sjetimo se samo briljantnog Vase Pelagica, raspopa koji je u svojim komentarima raskrinkavao popovsku gramzivost i tupost.

Vrh

PostPoslato: 23 Maj 2008, 11:06 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Ne trudi se predočavati ono što je očigledno. Neki ljudi su, jednostavno, slijepi kod očiju.

i damaskine, nemoj ti meni sugerisati u koju crkvu da se učlanjujem, ne smatram te relevantnim za to. Ja se neču učlaniti ni u jednu, jer me to podsjeća na članstvo u političkim strankama. Neću dozvoliti da gramzivi licimuri manipulišu mojim mišljenjem, životom i vjerovanjem.

ratkaj dobro argumentuje , i ja se slažem s njim : crkvu i religiju su izmislili bogati da kontrolišu i iskorištavaju siromašne. Kraj priče.

Vrh

PostPoslato: 23 Maj 2008, 16:15 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Причу коју причате ти и Раткај слушамо од 1945 наовамо,
само што историја није показала да су друштва попут атеистичке Америке или комунистичке Русије
у којима је Црква била прогоњена и маргинализована била времена среће и социјалне правде.

Означавање хришћанске цркве као извора социјалне неправде
и као средства манипулације "владајуће класе" (и ријечник ти је као са партијског састанка)
је у најмању руку неодговорно и крајње пристрасно.

Црква је одувијек имала улогу мјеста окупљања људи који себе духовно изграђују
а увијек је била мета за прогон и пљување типовима које њено постојање нервира
јер их са једне стране подсјећа на њихову властиту духовну учмалост и лажно самозадовољство.

Vrh

PostPoslato: 23 Maj 2008, 16:22 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 19 Nov 2004, 16:56
e moj damaskine, tvoja (crkvena) demagogija o duhovnom uzdizanju je čisto sranje! ne znam sjećaš li se priče o diogenu iz bureta koji je bio toliko slobodan da je javno onanisao na trgu pa kad svrši kaže što ovako ne mogu da protrljam stomak da me prođe glad?!

Vrh

PostPoslato: 23 Maj 2008, 17:21 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Upade ti Damaskine u paradoks. Pričaš pristrasno i optužuješ nas za pristrasnost u isto vrijeme ! Ako se tebi primilo i ako te crkva pita svojim teološkim učenjima, ne mora značiti da ćemo i svi mi ostali biti podesne mete za ckrvene demagoške projektile ... Bog nas sve drukčije stvorio... Sad ti i sam reče kako je crkva progonila sve koji su je smatrali nepodobnom = čista diktatura. Znači, ako nisi sa njima, nisi niko i ništa... Malo preagresivno za "sirotu crkvu koju niko ne gleda i ne uvrštava u društvo, medije i politiku? " kako neko ko se proklamuje da u svoje redove prima sve, bez obzira na razlike, može da radi tako agresivne stvari kao što je progon neistomišljenika ?

Da, da, kad je crkva carevala, sve sama sreća i socijalno blagostanja. Najjasnije se to vidjelo u ratu. A i posle rata.

Vrh

PostPoslato: 23 Maj 2008, 17:59 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Damaskin je napisao:
само што историја није показала да су друштва попут атеистичке Америке

Zbog čega je Amerika ateistička? Zato što u njoj pravoslavci ne čine većinu? Nisu li prvi naseljenici tog kontinenta bili upravo većinom oni koji su zbog svojih vjerskih uvjerenja bili proganjani na Starom kontinentu (tzv "pilgrims")?

Što neko reče, upadaš u paradoks.

Vrh

PostPoslato: 23 Maj 2008, 18:07 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

ateistički = nepripadajući Pravoslavnoj crkvi

iz: Damaskin, Rječnik stranih pojmova, 2008, Banja Luka

Poslednji put menjao XIX century dana 23 Maj 2008, 18:09, izmenjena samo jedanput

Vrh

PostPoslato: 23 Maj 2008, 18:08 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 03 Avg 2007, 21:47
Mislim da je stvar u tome da se Damaskin drži crkve, a vas dvoje ničega konkretno.
On je ovdje "branilac crkve" a vi ste napadači iz mase koji se uvijek možete vratiti svojoj svakodnevnoj rutini i "prebaciti kanal".

Stoji i to da obje strane vide samo ono što njima odgovara, to je uvijek tako kad je rasprava lična.

Crkva nije dužna finansijski pomagati nikoga, zašto bi? "Čovjeka treba naučiti pecati, a ne davati mu ribu svaki dan"

Pojedinci u crkvi su zaista materijalistički otaljivači posla, to je istina i realnost. Neki su zaista drski u tome. E sad, ono što boli svakog prosječnog forumaša je zašto se takva "trula jabuka" "ne siječe u korjenu i u oganj baca"?

Vrh

PostPoslato: 23 Maj 2008, 18:11 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

ničeg konkretnog. Pa mi se konkretno držimo društvene stvarnosti.. a da, tebi i Damaskinu treba građevinski nacrt. Nije ovo inženjering, ovo je sociologija.

Vrh

PostPoslato: 23 Maj 2008, 18:26 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 03 Avg 2007, 21:47
U Damaskina se može uprijeti prstom, u vas ne. :cat:

Vrh

PostPoslato: 23 Maj 2008, 18:31 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Samo upiri...

Hvala Bogu, ja sam svoja saznanja pabirčila posvuda, a ne samo u crkvi, ili, ne daj Bože, samo iz knjiga....... treba biti ograničen, to je vrlina.

Vrh

PostPoslato: 23 Maj 2008, 18:38 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

dzabaleban je napisao:
Mislim da je stvar u tome da se Damaskin drži crkve, a vas dvoje ničega konkretno.
On je ovdje "branilac crkve" a vi ste napadači iz mase koji se uvijek možete vratiti svojoj svakodnevnoj rutini i "prebaciti kanal".

Stoji i to da obje strane vide samo ono što njima odgovara, to je uvijek tako kad je rasprava lična.

Crkva nije dužna finansijski pomagati nikoga, zašto bi? "Čovjeka treba naučiti pecati, a ne davati mu ribu svaki dan"

Pojedinci u crkvi su zaista materijalistički otaljivači posla, to je istina i realnost. Neki su zaista drski u tome. E sad, ono što boli svakog prosječnog forumaša je zašto se takva "trula jabuka" "ne siječe u korjenu i u oganj baca"?

Neka branioci crkve (eto, neka se uključe katolici, protestanti ili ko već, ako prate ovaj forum) argumentima obore ove teze:
1. Crkva je institucija sa svojom hijerarhijom.
2. Crkva je netolerantna jer smatra da je samo njeno učenje pravo.
3. Crkva je zasnovana na polnoj diskriminaciji jer su rukovodeća mjesta rezervisana samo za muškarce.
4. U crkvi caruje jednoumlje jer se mora slijediti samo ono što je propisano od strane rukovodećih organa.

Vrh

PostPoslato: 23 Maj 2008, 19:45 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Grof Ratkaj je napisao:
dzabaleban je napisao:

Neka branioci crkve (eto, neka se uključe katolici, protestanti ili ko već, ako prate ovaj forum) argumentima obore ove teze:
1. Crkva je institucija sa svojom hijerarhijom.
2. Crkva je netolerantna jer smatra da je samo njeno učenje pravo.
3. Crkva je zasnovana na polnoj diskriminaciji jer su rukovodeća mjesta rezervisana samo za muškarce.
4. U crkvi caruje jednoumlje jer se mora slijediti samo ono što je propisano od strane rukovodećih organa.

Sad će tebi Damaskin krenuti o Svetom Savi i Vladikama, pa opet vješto izbjeći da odgovori na ta pitanja. Naučili ga u Crkvi.

Vrh

PostPoslato: 23 Maj 2008, 19:54 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 12 Maj 2007, 12:39
Uostalom, sjetimo se samo briljantnog Vase Pelagica, raspopa koji je u svojim komentarima raskrinkavao popovsku gramzivost i tupost.

Jak vam je primer :lol:

Pa VP nije hteo da bude pop , nego je izabrao da bude ucitelj, ali kada mu je ponudjeno da postane rektor i arhimandrit *potencijalni vladika* to je odmah prihvatio.

Posle nekog vremena , kada je uvideo da od vladicenja nema nista udario je kontru, da su ga i savremenici izrugivali, da bi na kraju jadan, zavrsio u ludnici :confused1:

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 188 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7 ... 10  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]