banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 20 Jul 2025, 00:02

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 75 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3, 4
Autoru Poruka
 Tema posta: Re: Trojstvo
PostPoslato: 12 Jun 2008, 11:36 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 25 Feb 2008, 15:42
Da ponovim

Prava vjera ne može i nesmije protivrječiti naučnim istinama za koje postoje nepobitni dokazi, jer takva vjera daje razumu odlučujuću riječ pri spoznavanju istine

Citiraj:
Doduse "smeta" mi kad se um spominje kao svemoguce orudje, sve nesto vjera-nauka moraju biti kompatibilni i tome slicno, ja licno ne vjerujem u tu relaciju, ali nebitno.

Evo daću ti primjer Dekarta kojeg sam u gore nabropjanim filozofima ofarbao crvenom. Ako pažljivo pročitaš ovo što ću ti napisati kako je on došao do zaključka postojanja Jednog Boga, mislim da će ti stvari biti dosta jasnije jer je pisano jednostavnijim jezikom, dakle...

Poznata je Dekartova izjava :" Ja mislim, dakle ja postojim."

Kako je došao do nje???

On je uvjerenje izvukao iz sumnje, a iz te sumnje našao je put u dokazivanju postojanja Jednog Boga i spoznavanja svojstva Njegove Savršenosti. Dekart je proučavao sredstva spoznaje, pa je nadošao da se ona sastoje od pet osjetila (pet čula) pomoću kojih dobijamo utiske o opipljivim stvarima i od razuma pomoću kojeg spoznajemo misaone pojmove.
On je držao da nas osjetila često prevare, a razum često pogreši (nešto slično kao i ti i on je smatrao da razum NIJE svemoguće oružje), tako da smatramo da je ono što smo sanjali stvarnost, odnosno istina (kao što je slučaj s bratom tobmolom 33) koju smo vidjeli u budnom stanju.
I dokle god nas OSJETILA VARAJUI A RAZUM GRIJEŠI nama od sredstava spoznaje ne ostaje ništa u šta bismo mogli biti sigurni a na šta bismo se mogli osloniti kod spoznavanja istine i uvjerenja.

Nakon te "SUMNJE" s kojom je likvidirao sva sredstva spoznaje (kao što je to uradio i El-Gazali) , on (Dekart) je uradio fantastičnu stvar- sumnju je pretvorio u nepobitno uvjerenje.
Kako???
On kaže :" Koliko god sam sumnjao u moja osjetila i razum u postojanje svijeta, ipak će mi ostati jedna jedina istina u koju ne mogu posumnjati, jer mi povećava uvjerenje, kad god ja povećam sumnju. Ta istina glasi - Ja sumnjam.-
A to -ja sumnjam- znači da ja mislim, jer sumnja je mišljenje, a mišljenje može poteći samo od osobe koja misli. Ta osoba koja misli jesam ja, tako da kada bi pokušao da sumnjam u to da mislim, sama ta sumnja je dokaz da ja mislim."

Iz toga nastaje čuvena :" Ja mislim , dakle postojim."

Na ovoj izreci on je temeljio svoj dokaz o ispravnosti osjetila i istinitosti razuma, pa je došao do dokaza o postojanju Boga (bez Biblije i bez Kur'ana) i upoznao je sva svojstva (atribute) Njegova Savršenstva koja po razumu moraju postojati.

Osim : "Ja mislim, dakle postojim." Dekart je došao i do ništa manje važnih premisa:

" Nešto ne može poteći iz ništa."
" Prouzročeno ne može biti starije od svog uzroka."

Samo ova zadnja Dekartova ruši pola teorija brata tombole 33.

Citiraj:
Hocu da kazem da vjerujem da Boga moze da spozna samo bozansko u nama a ne ono raspadljivo kao sto je um, znaci vjerujem da mi nismo um nego onaj koji dozivljava ovaj svijet i koji vaskrsava.

Evo vidiš da je Dekart s pomoću "raspadljivog u nama-uma" došao spoznaje i vjerovanja u Jednog Boga.

Većina nas ovdje (hajde recimo 99,9 %) smo ljudi od "pera" ili bar to pokušavamo bit- umujemo, sumnjamo, argumentirano djelujemo, itd.itd. ...sad zamisli da svi počnemo "lupati" kako nam svima dolazi Duh Sveti "inspiriše " nas svojim djelovanjem i ono što mi pretočimo pomoću te inspiracije stavimo na papir i to je ISTINA.

Ali to ne ide tako, jer ako bi bilo tako šta ćemo onda s umom , razumom, sumnjama, argumentima?...zato nam je Bog Uzvišeni dao um, da pomoću njega dokučimo šta je istina.

Nemojte brkati pojmove Poslanika s.a.w.s. jer su oni imali mudžize ili nadnaravna djelovanja koja im je Bog Uzvišeni dozvolio da rade (Isa a.s. oživljava Lazara, Muhammed s.a.w.s. doživljava Isra i Miradž, Musa a.s. razdvaja more itd itd.) sva ta nadnaravna djelovanja su bila dostavljena poslanicima s.a.w.s. da bi ljudi iz "prve ruke" mogli povjerovati u OBJAVU.
Isa a.s. nije tu kao ni Muhammed s.a.w.s kao ni Musa a.s. - ali su nam ostale Objave i razum.

Ako neko sumnja u Objave ili iskrivljenost Objava neka ih pobije dokazima koje priznaje zdrav razum.

Citiraj:
Da te pitam, sta je po tebi mjerilo autenticnosti ovih filozofa, njihova inteligencija ili iskustvo? Ako mislis da je inteligencija da li to znaci da Boga spoznavaju najinteligentniji, a ako mislis da je iskustvo da li mislis da su oni spoznali Boga ili da su imali iskustvo Boga?

Moram ti reći prije svega da se Boga ne može spoznati, nego se u Boga može vjerovati na osnovu njegovih svojstava i atributa, i može se spoznati postojanje Boga a ne "spoznati Boga", nadam se da shvataš razliku.

Autentičnost ovih filozofa (po meni) potvrđuje Kur'an jer i on o svemu ovom govori zatim većina starozavjetnih tekstova Biblije te određeni dio novozavjetnih tekstova potvrđuju da ovi ljudi nisu lagali, zatim autentičnost potvrđuje nauka, razum, historija.

Niti iskustvo niti inteligencija nisu uslov u spoznavanju postojanja Boga (ali mogu doprinjeti tome), dokaz tome smo i ja i ti, niti smo puno iskustveno bogati niti smo najinteligentniji a vjerujemo u postojanje Boga Svevišnjeg.

Oni su svojim umovanjem bili Bogu "bliži", ali umovanje nije jedini put da se čovjek približi Bogu, postoji tu (za nas "prosječne") molitva, činjenje dobrih djela, izvršavanje naređenja koja su od Boga poslana, možda svako na svoj način uđe u historiju bar okoline ako ne svijeta.

Samo me interesuje šta su povodi tvojih sumnji, bilo u njihove metode, bilo u njih same????

Vrh

PostPoslato: 12 Jun 2008, 14:38 
Početnik
Početnik

Pridružio se: 13 Sep 2007, 15:36
На крају
ћу схватити
да јесам !

Прво је Јесам, па Ја !

Али - гле
сад Ја има моћ да премишља,
нехајно,
да ли да Јесам - узвиси
или баци на смеће.

дбм.

Vrh

PostPoslato: 12 Jun 2008, 19:05 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 03 Maj 2008, 10:50
Pozdrav svima!

Oficiru, ne da sumnjam u njih ali sumnjam u nasu kompetenciju da tumacimo bilo cija dostignuca i sumnjam u nasu sposobnost i iskrenost dok pokusavamo da njihova dostignuca dovedemo u relaciju sa bilo cime.
Mogao bih napisati jos stosta ali otici ce u vjetar, pored sve nase racionalnosti i umnosti ipak nismo u stanju da sprecimo ratove i mrznju, tako da rijesenje nasih problema ne treba traziti u debatama o Trojstvu nego negdje drugdje. Isto tako imam osjecaj da oni koji najvise raspravljaju o teoloskim pitanjima najmanje praktikuju istinsku duhovnost jer im je vise stalo do nekih pitanja koja treba da prepustimo Bogu.
Svi Ucitelji i Proroci nisu dolazili da nam postavljaju matematicke zadatke nego da nam daju smjernice kako treba da zivimo, a mi od toga pravimo matematicke zadatke.
Moja vjera kao ni necija druga vjera nema razumsko objasnjenje, kao sto ti rece:

Citiraj:
Niti iskustvo niti inteligencija nisu uslov u spoznavanju postojanja Boga (ali mogu doprinjeti tome), dokaz tome smo i ja i ti, niti smo puno iskustveno bogati niti smo najinteligentniji a vjerujemo u postojanje Boga Svevišnjeg.

pa zasto se onda pozivati na logiku i razum kad kaze bilo ko da vjeruje u Trojstvo? Ako se moja vjera u bilo sta ne objasnjava razumom zasto ne prihvatiti to isto kad je u pitanju Trojstvo? Ako neko zeli da logicki objasni da je Bog-Trojstvo nelogicno neka objasni logicki da vjera jeste. :)

Veliki pozdrav!

The hell where youth and laughter go.

Vrh

PostPoslato: 13 Jun 2008, 11:34 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 25 Feb 2008, 08:56
bez nauke i logike nema nista, sto se nemoz naucno dokazati znaci nije tacno niti istina, ako je Bog trojstvo i posto smo mi na sliku bozju morali bi i mi biti neka vrsta trojstva, a posto se kod nas podjeljena licnost zove bolest poznata kao sizofrenija, to implicira da je i Bog jedna licnost. A sam je Isus rekao Bog otac je veci od mene i molio se ocu, ako je Isus bog nema potrebe da se moli sam sebi.... A trojstvo je kao pojam nastalo pre Hriscanstva i nalazilo se u starim Egipatskim, sumerskim i ostalim predhriscanskim kulturama, Cak su poznati i rimski trojni bogovi, najpoznatiji su Bog sunca, mjeseca i zemlje... A Hriscanstvo je prihvatilo trojstvo da bi se priblizilo paganskim vladarima i aristokraciji rimskog carstva, pa je tako od progonjene ateisticke sekte postalo pomodarstvo rimske aristokracije i vladajuce klase... :evil3: :angry4: :mad: :lol:

Vrh

PostPoslato: 13 Jun 2008, 14:28 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Nije u pitanje kompentencija, zato što ja ne pišem trenutno "komentare njihovih filozofija" nego su ti komentari davno napisani od ljudi koji su čitav život proučavali filozofiju i njihova djela.
Pored toga što ne tumačim njihova djela, ja isto tako s njihovim djelima ne pokušavam da dovedem vodu na svoj mlin, jer njihova djela govore sama za sebe.

Svi govore o Jednoći Stvoritelja, ja tu puno ne mudrujem, niti imam kapacitet za to, ali isto tako ne prihvatam ničije mišljenje bez kritike, pa ni svoje vlastito. Svaka kritika je dobrodošla ukoliko je dobronamjerna i ne shvatam je kao oblik cenzure, o svemu se može razgovarati, pa i o trojstvu, o Jahvi, o Allahu s.w.t., o Isau a.s. o Muhammedu s.a.w.s. o Kur'anu, Bibliji...i ne pada mi na pamet da vodim krstaški rat niti pozivam na džihad protiv bilo koje teme niti bilo kojih ljudi s drugačijim uvjerenjem.

Kur'an o tome jasno govori kad kaže: "Nema prisile u vjerovanju."

A što se tiče rasprave ja mislim da ćeš se i ti složiti da ona ne ubija i da je možemo voditi do Sudnjeg Dana.

Citiraj:
Isto tako imam osjecaj da oni koji najvise raspravljaju o teoloskim pitanjima najmanje praktikuju istinsku duhovnost jer im je vise stalo do nekih pitanja koja treba da prepustimo Bogu.

Imao sam namjeru da postavim pitanje na ovu temu bratu tomboli 33, ali je pretpostavljam otišao, jer mi se čini da je previše preokupiran razmišljanjima o nastanku, a već nam religija daje odgovor na takva pitanja (shodno konfesiji), i uvjeren sam bar iz njegovih tekstova da vrlo malo vremena provodi u molitvi, jer da provodi ona bi ga "štitila" od onakvih nejasnoća i onakvog razmišljanja...ali o tom kad i ako on dođe.

Što se tiče logičnosti ili nelogičnosti Trojstva ja mislim da sam to pokušao objasniti, a ako želiš da raspavljamo još da pređemo s filozofije i logike na konkretne tekstove ...sve u svrhu rasprave i približavanja Istini...

Objasniti logički vjeru ( mada ne razumjem šta misliš pod, tim je sasvim jednostavno ), a unutar tog (logičkog-vjere) može se nalaziti dosta nelogičnosti ili anomalija, mi možemo o njima raspravljati. Neke nelogičnosti (a s druge strane logičnosti) čine stub određene vjere, i ako se taj stub ili ti stubovi poljuljaju čitavaj vjera može da kolapsira, naravno u očima pojedinca, zato što vjerujem da masovnog kolapsa određene vjere neće biti do Sudnjeg Dana (kada ćemo svi saznati u šta smo vjerovali).

Citiraj:
Moja vjera kao ni necija druga vjera nema razumsko objasnjenje, kao sto ti rece:

Citiraj:

pa zasto se onda pozivati na logiku i razum kad kaze bilo ko da vjeruje u Trojstvo?

U temeljnim stvarima vjere, moraju postojati razum i logiku, pa i pisma kažu da Bog nije tvorac konfuzije (zbunjivanja), pa nije li tebi Trojstvo zbunjujuće??? Ako nije zašto onda nemamo adekvatno objašnjenje za njega?
Spoznati da postoji Bog nije čast samo inteligentnih, ni ljudi s velikim iskustvom, vjerovati u Boga isto tako.
Opet kažem i ja i ti smo svjesni postojanja Boga, a kako si ti otišao korak dalje da pored Jednog Boga obožavaš trinitarnog Boga, možda Biblijskim tekstovima, ili zbog sredine ili vlasitog uvjerenja... ali bilo kako bilo tu "kompliciranost trojstva" moraš znati objasniti, jer brate u vjeri ne postoji "Kud sva vojska tu i mali Pero."
U objašnjenju moje ili tvoje vjere kao zajedničko mjerilo i suci mogu poslužiti samo čista logika i zdrav razum...opet ti kažem za temeljne stvari vjere moraju postojati dokazi inače, zašto će nam um???
Jer ako ti kažem da je npr. krava bog, bi li se usudio odmah povjerovati bez ispitivanje te moje tvrdnje. Na tvoje pitanje kako krava može biti Bog? Ja ću ti reći da je to neobjašnjivo, ali krava je Bog.- uzimam taj primjer jer recimo u Indiji ima takvih uvjerenja.
Logika će ti govoriti da krava ne može da stvara zato što je stvorena- ali bez dalje rasprave ja ću ti i dalje tvrditi da je krava bog. Neobjašnjiovo ali moraš vjerovati ako hoćes spasenje.
Jel tako da je nelogično ????
Tvoj um se pita, sumnje se javljaju itd... e tako je i s trojstvom, Jahvom, Allahom s.w.t.

Temeljne stvari svake vjere traba staviti pod lupu kritike, razuma i logike.

Vrh

PostPoslato: 13 Jun 2008, 15:26 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 03 Maj 2008, 10:50
Hm, vjerovatno si u pravu, povlacim sve receno, ocigledno nisam dovoljno zreo za ovo.

I Oficire, izvini ako sam te uvredio necim.

Pozdrav!

The hell where youth and laughter go.

Vrh

PostPoslato: 13 Jun 2008, 16:05 
Voajer
Voajer

Pridružio se: 03 Jun 2008, 10:27
Eto, od mene je bilo toliko.

Oni koji će htjeti pratiti tekstove, uz slike, koji se tiču postanka mogu da svrate na forum Galaksije.

Poslednji put menjao tombola33 dana 15 Jun 2008, 14:53, izmenjena samo jedanput

Vrh

PostPoslato: 13 Jun 2008, 16:11 
Veteran
Veteran

Pridružio se: 25 Jun 2007, 12:00
x

Poslednji put menjao lavić dana 17 Jan 2009, 12:40, izmenjena samo jedanput

Vrh

PostPoslato: 13 Jun 2008, 16:26 
Veteran
Veteran

x

Poslednji put menjao lavić dana 17 Jan 2009, 12:40, izmenjena samo jedanput

Vrh

PostPoslato: 13 Jun 2008, 21:59 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 03 Avg 2007, 21:47
tombola33 je napisao:

A Bog je STVOREN što znači da nije Vječan.

Da pogodim, onaj koji je Boga stvorio je sve samo nije Bog?

Ili, ček, ček, igra slučajnosti kao "igrale se delije" pa je onda jedan zapeo za ćošak okruglog stola i prosuo mliječnu stazu i kumovu slamu?

Nije ni to?
Onda je definitivno u pitanju Američka propaganda i teška zavjera.

Hajd uživaj!...

Vrh

PostPoslato: 14 Jun 2008, 13:15 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Hristov, ma nema problema ljudi smo. Uvrede i ako se dese ne mora značiti da su od srca.

Vidimo se možda negdje na kahvi, a u međuvremenu nam se vratio tombola pa da vidimo šta sad kaže.

Niko bolje Boga ne može opisati nego On s.w.t. sam što je opisao sebe u objavama.

Pošto se ne mogu sjetiti citata iz Biblije u kojem Bog opisuje sebe (pa zato zamoljavam neke od vas da to učine) ja ću napisati onaj ajet (znak) u kojem Allah s.w.t. opisuje sam sebe u Kur'anu:

Allah je - nema boga osim Njega - Živi i Vječni ! Ne obuzima Ga ni drijemež ni san! Njegovo je ono što je na nebesima i ono što je na Zemlji! Ko se može pred Njim zauzimati za nekoga bez dopuštenja Njegova?! On zna šta je bilo i prije njih i šta će biti poslije njih, a od onoga što On zna - drugi znaju samo onoliko koliko On želi. Moć Njegova obuhvaća i nebesa i Zemlju i Njemu ne dojadi održavanje njihovo; On je Svevišnji, Veličanstveni! (255 ajet sure El-Bekara).

Idemo analizirati izjave tombole 33, koje kažu :

Citiraj:
A Bog je STVOREN što znači da nije Vječan.

Da je Allah s.w.t. Živi i Vječni dokaz si ti (tombola), dokaz je sve ono što je u tebi i oko tebe i dokaz je kosmos (svemir). To su moji svjedoci. A koji su tvoji???

Kur'an kaže: Mi ćemo im pružati dokaze Naše u prostranstvima (svemirskim), a i u njima samim, dok im ne bude sasvim jasno da je Kur'an istina. A zar nije dovoljno to što je Gospodar tvoj o svemu obaviješten?
(41 Fussilat, 53)

Međutim pošto ti ne vjeruješ da je Bog Vječan. Dokazaću ti da ni tvoja priroda nije vječna.

Krenućemo od osnovnih zakona termodinamike

Pasus kopiran iz "moje" knjige :D

"Otkriveni zakoni termodinamike ukazuju na činjenicu da svemir ima svoj životni vijek, odnosno da će se desiti kijamet (Sudnji Dan). Pozivajući se na Drugi zakon termodinamike, njemački fizičar Hermann Von Helmholtz je 1856. godine dokazao da svemiru predstoji smrt. Najjednostavnije rečeno, Drugi zakon termodinamike označava da se temperatura kreće od toplote prema hladnoći. Ovaj proces se neprestano dešava oko nas; dok ostavljamo čaj da se ohladi ili kada isključimo pećnicu nastupa proces njenog hlađenja i sl. Helmholtz je osigurao prihvatanje radova Rudolfa Clausiusa i Lorda Kelvina o entropiji – vrlo važnoj termodinamičkoj veličini, koja mjeri degradaciju unutrašnje energije sistema u smislu da se ta energija više ne može iskoristiti za neki koristan rad.
Ukupna entropija u svemiru je u stalnom porastu. To možemo vidjeti na primjeru Sunca, koje zagrijava naš planet. Sunčeva toplota teče prema hladnoći svemira i taj procec se, međutim, ne može odvijati u suprotnom smijeru.

Da li će ovaj proces vječno trajati? Odgovor je ''ne''. Kada temperatura postane konstantne vrijednosti, nastupa statično stanje koje se zove termodinamička ravnoteža. Protok toplote sa Sunca i niza drugih zvijezda može trajati milijardama godina, ali ta energija nije neiscrpna. Nakon određenog vremena, shodno termodinamičkim zakonima, mora neizostavno doći do prestanka kretanja u svemiru. Ovdje treba naglasiti činjenicu što je entropija veća, sistem je manje sposoban za rad. S time u vezi, entropija se može tumačiti i kao mjera nereda sustava: što je veća entropija, veći je i nered. Ako se svemir promatra kao zatvoreni sustav, onda mu se entropija povećava i smanjuje energija, odnosno sposobnost za obavljanje rada (tzv. toplinska smrt svemira). Ovi zakoni nas upućuju na dvije činjenice:
1. postojanje početka svemira i
2. postojanje kraja svemira.

Sve monoteističke vjere su tokom duge povijesti čovječanstva zastupale ove dvije tvrdnje.
Braneći obje ove tvrdnje, Kur'an daje čudesna saopćenja i o pitanju početka svemira, a i o pitanju njegovog kraja.
Materijalisti, koji u materiji vide svoje božanstvo (kao što si ti), zastupaju mišljenje da materija nema svog početka i da je neuništiva, odnosno da nema svog kraja i da će vječno postojati. Nijekali su, dakle, početak, koji vodi ideji stvaranja, a isto tako i Smak svijeta, kao vjersko tumačenje kraja materije.
Kada se, napretkom astrofizike, uspostavilo da materija, odnosno svemir ima svoj vremenski početak i kraj, bilo je ateista koji su svoje materijalističke ideje nastojali prilagoditi toj naučnoj činjenici, ali ostaje zabilježeno da su, prije naučnog ustanovljavanja činjenice početka i kraja svemira, ateisti kategorički nijekali tu tvrdnju.
Opet, unatoč svim neupitnim, neoborivim saznanjima do kojih je danas došla nauka, mnogi ateisti još uvijek nastoje negirati vremenski početak i kraj svemira.
Termodinamički zakoni potvrđuju tvrdnju monoteističkih vjera da je svemir djelo Stvoritelja, da postoji početak i kraj svemira, a, analogno tome, negira oprečne stavove i tvrdnje.
Ovi zakoni s naučnog aspekta potvrđuju teze triju velikih vjera o ovoj veoma bitnoj temi. Kada bi svemir postojao oduvijek onda bi, prema termodinamičkim zakonima, u neograničenom vremenu prestala sva kretanja u svemiru.
Postojanje kretanja u svemiru dokaz je da svemir nije oduvijek, da on, dakle, ima svoj početak. A s obzirom da postoji kretanje u svemiru i da svemir ima svoj početak, onda bi se, ako ni zbog čega drugog, Smak svijeta trebao desiti zbog termodinamičkih zakona. Međutim, očito je da za Smak svijeta nećemo morati čekati na posljedice zakona termodinamike."

Citiraj:
Kao prvo, sve Novo koje ću objaviti nosi u sebi hipotetičku vrijednost.
Znači sve Nove informacije neće biti znanstveno fundirane.
No koja je svrha mojih objava?
Kratko rećeno - svrha istih je da usmjerim čitateljevu misao na koristi riječ; možda?
Jer, *možda je ''prvo bila koka a zatim pile''.
No **možda je bilo ''prvo pile a zatim koka''.

Ne, ne, ne jarane...tvoje teorije ne spadaju ni pod "hipotetičke" odudaraju daleko od statistike, zakona vjerovatnoće, mogućnosti itd.itd. Ako bi tvoje teorije uzimali kao "hipotetičke" to bi za tebe bio veliki orden, ali žao mi je.
Kako vidim i po komentarima ostalih učesnika na ovom postu za takav jedan "hipotetski" orden na tvojim prsima proteći će dosta vode.
Svrha tvojih PRIČA a ne "objava" leži na tome da nastojiš poljuljati osnove svake od nebeskih religija (judaizam, hrišćanstvo i islam). S tvojom riječju "možda" koju usput spominješ nakon što si u prošlom postu revidirao svoje "objave " pa si oduzeo svojoj prirodi epitet "umna", ti s njom nastojiš da ostvariš, što bi pravnici rekli osnovanu sumnju.
Čudno za čovjeka tvojih manira da ne zna šta je prvo koka ili jaje. Ali evo uzeću si za pravo da te prosvjetlim :
Naime nauka nam govori da je prvo bilo jaje. Zašto??? Pa dinosauri si legli jaja, a u njihovo doba nije bilo kokošiju. :D
U svakom slučaju s kokom ili jajetom ne možeš objašnjavati nastanak Boga te na osnovu toga kauzaliteta kazati da je i Bog stvoren.

Vrh

PostPoslato: 15 Jun 2008, 15:23 
Voajer
Voajer

Pridružio se: 03 Jun 2008, 10:27
Čitajući prepise iz ''tvoje'' knjige (zna se iz knjige tvojih jarana koji vode trgovinu za prodaju knjiga) mogu samo zaključiti da sam iste tekstove čitao davno ranije (mislim da se ti još nisi ni rodio) - i odonda se nisu nimalo promjenili.
Uostalom, upiši u prozorčić Googl-a fundametalne rečenice iz ''tvojih'' knjiga pa ćeš i sam vidjeti koliko ih ima napisanih, što znači da se već duže vremena mogu naći na internet stranicama, a napisanih od velikog broja različitih autora.
No ja vas razumijem, jer biznis je biznis.

No na žalost upravo radi takvih nedokazano-ponavljanih informacija o Alahu, Bogu... dolazi do objavljivanja ovakvih statističkih podataka i zaključaka:
Inteligentniji manje vjeruju u boga
Ljudi s višim kvocijentom inteligencije manje vjeruju u boga, tvrdi britanski znanstvenik Richard Lynn. Kaže on kako je kod intelektualne elite puno više ateista nego kod generalne populacije (samo 3.3% akademika vjeruje u boga, naspram 68,5% generalne populacije)...
Uostalom, ako želiš vidi: http://www.telegraph.co.uk/news/uknews/ ... God/'.html

Inače na ovaj moj post ne trebaš odgovarati jer ja nemam vremana da se prepucavam s nijednim sljedbenikom Islama da raspravljam o Alahu i NJEGOVIM informacijama kad je pisao Kuran - što znači da neću na ovaj forum ni svraćati.

Uostalom, ja sam u prvom postu napisao da sam se logirao samo zato da pozdravim svog starog jarana; Vadera.

Srdačno te pozdravljam jer te smatram velikim bizmismenom.

Vrh

PostPoslato: 15 Jun 2008, 16:50 
Veteran
Veteran

Tombola 33
Čovek reče: ,,Inteligentniji manje vjeruju u boga''
Gospod reče: ,,Hvala ti Oče što si ovo sakrio od premudrih.''
Ko je inteligentan???
Da li je inteligencija zadovoljavanje ljudskih gledišta ili Božjih?
Ko ocenjuje inteligenciju?
Razumevanje razuma ili promišljanje promisli ko dokuči neispitivo i zauzda mudrost?
Gornji tekst nosi konotaciju misli koja glasi : ,,samo glupi veruju u Boga''
Neka sam i glup ali spašen jer bi moja mudrost u Boga bila ludost a džaba mi premudrost u jezeru ognjenom.
Oficir s ružom nije nametao Islamsko učenje već je branio postojanje Boga iz vere i dokazivao Kuranom kad već drugi to ne učiniše Biblijom da je Bog jedan i svemoguć i da je On sve stvorio i niko njega nije stvarao i razumnima pokazao da materija nije Bog kad već Bogu ne veruju neka čuju šta čovek kaže.
U ovoj igri tobola je daleko od nagrade i dobitka zato predlažem kao hrišćanin da poveruješ u Boga a ne materiju i da se ne ne šališ sa Bogom.

Vrh

PostPoslato: 15 Jun 2008, 18:28 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 03 Avg 2007, 21:47
Nevjerovanje u Boga je znak neinteligentnosti.
Egotrip.
Ponos koji prije ili kasnije potope suze.

Vrh

PostPoslato: 17 Jun 2008, 10:34 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Interesantno je kako pojedini ljudi smatraju da ukoliko okrenu leđa da su pobjedili. Vjerujem da će dotični "gospodin kome se sve o bjavljuje" i te kako pročitati tekst, jer inače se ponaša kao dijete :" Vrati mi moje igračke inače se neću više igrati s tobom." :D

Zadnji njegov post je pretpostavljam vrhunac arogancije, umišljenosti, nepristojnosti i pokušaja obmane. Brate ponio si se poput jednog režisera koji je publici plasirao filma "bljak" sadržaja pa ne možeš da podneseš kritiku pa bi najradie namlatio sviju , pa čak i one koji su jadnici prespavali film.
Ale čitajući tvoje postove malo si se demantiro, malo reklamiro, malo glupiro a najviše provociro i izazivo uostalom vidjećemo ukratko šta pišeše, jer kako to lijepo kaže jedan od filozofa :

"Besmisleno je pobijati neko mišljenje prije nego što ga razumijemo i upoznamo."

A P S U R D I

U svom zadnje postu lijepo kažeš da samo manje inteligentni ljudi vjeruju u Boga.
Međutim svi gore pomenuti filozofi koje sam i ja spominjao i koje si i ti spominjao i te kako su vjerovali u Boga. Svaki od njih je dao svoj doprinos filozofiji i teologiji na putu dokazivanja postojanja Boga. Oni nisu kretali od zamisli
"Bog- hajmo ga potvrditi ili negirati ." I svi su ga P O T V R D I L I .
Pa u čemu se onda održava tvoj apsurd.
Jednostavno u tome da ti tvrdiš da manje inteligentni ljudi vjeruju u Boga a čitavo vrieme nam citiraš filozofe koji su upravo svojom umnošću ( bez objava ) povjerovali u Boga i potvrdili Njegovo postojanje.

A P S U R D II

Citiraj:
Uostalom, ja sam u prvom postu napisao da sam se logirao samo zato da pozdravim svog starog jarana; Vadera.

Na ovu tvrdnju se moram prvo nasmijati :lol: :lol: :lol:
Zašto???
Pa došao si da pozdraviš svog starog prijatelja Vadera, koji je usput moderator foruma DUHOVNOST I RELIGIJA, i tom svom prijatelju i starom jaranu ti indirektno pljuneš u lice i smatraš ga da je manje inteligentan pošto je moderator foruma na kome se najviše govori o Bogu. Npr. kao da sam ja moderator i ti dođeš ...
"O djesi Oficir šta ima, usput znaš li da manje inteligentni ljudi vjeruju u Boga, ja nevjerujem pa sam mnogo pametniji (blago meni), haj živio."
Da mi to kažeš kojim slučajem na ulici jednostavno bi dobio pljusku koju bi pamtili i tvoji praunuci. Obrazloženja radi : Pa negdje moraju postojati granice tvog lupetanja.

R E K L A M A - Nisi se štedio da u svakom svom postu provučeš hinjski da si pisac jedne velike knjige ili njih nekoliko, iamo sam osjećaj da s svakim pasusem tvog posta gledam ekonomsko propagandni program.

D E M A N T -

Citiraj:
Vječna PRIRODA koja Misli i Nevječni Stvoritelj koji stvara DALI da ostvaruju slične
funkcije
(5.) PRIRODA kojoj slobodno možemo dati epitet; UMNA

(Dakle, Ne; priroda, ili Priroda - već; Umna PRIRODA

Nedugo zatim

Citiraj:
Možda jedino bih trebao da priznam da Prioda nije UMNA

Prvo jest umna pa nakon manje rasprave nije umna. -Dođe mi da vrisnem :angry1: :confused1: :roll: :angry4:

Mislim nemam više vremena da te analiziram pa s to ga ću ti samo napisati sljedeće...

Ako si ti "predstavnik" ljudi koji ne vjeruju u Boga s većim IQ a onako baljezgariš, onda mi je drago što vjerujem i što nisam jedan od takvih.

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 75 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3, 4

Sva vremena su u UTC [ DST ]