banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 26 Jun 2025, 21:45

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 94 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3, 4, 5  Sledeća
Autoru Poruka
 Tema posta:
PostPoslato: 15 Okt 2007, 23:20 
Početnik
Početnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 29 Sep 2007, 06:18
Nek@d_sam_bio_W@lter je napisao:
U-sutonu-tihom je napisao:
Ne prezirem glas pjesme ( slavuja ), vec prezirem muziku koja je vjestacka, a ne prirodna, a glas slavuja je prirodan. Zato je to tako sto Uzviseni Allah prezire muziku i Njegov Poslanik i sto su je oni zabranili. Uzviseni Allah je zabranio muziku u Kur'anu ( sura Lukman, 6. ) i Poslanik u vjerodostojnim hadisima ( Buharija, i dr. ), kao i kompletna islamska ulema prvih generacija, ukljucujuci i cetiri priznata mezheba u islamu, hanefijski, safijski, malikijski i hanbelijski.

Dakle, ja se toga drzim i od kad sam se toga poceo pridrzavati, osjecam spokoj i smiraj u dusi, a kad pozelim cuti pjesmu, ja odpjevam ili poslusam pjesmu, ali svakako, bez muzike i pjesmu u kojoj nema nesto sto je suprotno propisima moje vjere, kao sto su pjesme koje opisuju zenska tijela, kao sto su pjesme koje nagovaraju covjeka na zlo, na blud, na pijenje vina ili alkohola, na ogovaranje, potvaranje, i sl.

Sreca je u nama, u nasim prsima, samo je trebamo potraziti, a ko trazi srecu u onome sto je Allah zabranio a i Njegov Poslanik, takav nece naci srece, jedino njemu neke poznate, tj., prividne i lazne srece koja ce ga jedno vrijeme samo prividno zadovoljiti.

Zamolio bih moderatora da sve ove komentare koje se ne ticu direktno ove teme prebaci na drugu novu temu. Hvala unaprijed.

Znaci neslusas muziku ali gledas fudbal... Sad,da li vise nasilja i psovki ima na jednoj utakmici ili u jednoj ljubavnoj pjesmi?

Mijesas, da ne kazem, babe i zabe.

Isto kao sto bude nereda na jednom koncertu tako bude i na fudbalskoj utakmici. Dakle, to nikakvo nije mjerilo jer guzve moze biti svugdje, medjutim, fudbal gledati kao igru je jedno, jer iz toga ima nekih pozitivnosti kao sto je za zdravlje trenirati taj sport i sl., dok od muzike nema nikakve ama bas koristi, osim napupmavanje glave od razno raznih zvukova koji, istina, nisu prirodni.

To je moje misljenje i ne uznemiraji se zbog toga. :D

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 15 Okt 2007, 23:22 
Početnik
Početnik
Korisnikov avatar

pamella_morrison je napisao:
muzika po meni jeste povezana duhovnoscu u raznim vidovima,,,,
a ako se vec govori o duhovnoj muzici odlican primjer su vizantijske crkvene pjesme... tesko da mogu izazvati bilo kakvo stanje osim smirenja.. ali to je naravno individualno

a btw posto vidim oko cega je rasprava samo da primjetim da se meni ucinilo da hodza -pjeva- (svakako ne recituje) i cak ima i -razglas- :oops: onda mi ove stvari o -zabrani- muzike kod muslimana nisu bas jasne....

Ako hodza po tvome "pjeva" ipak ne uz muziku, a ja sam govorio o muzici, a ne o pjesmi. 8)

Usput receno, hodza ne pjeva vec recituje Kur'an.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 15 Okt 2007, 23:28 
Početnik
Početnik
Korisnikov avatar

Blizzard je napisao:
Postoji pravac u islamu, zvan sufizam, koji se bazira malo vi¹e na misticizmu (jedan od predstavnika sufizma je i veliki pjesnik Rumi). Sufisti muziku smatraju jednim od va¾nih elemenata komunikacije sa Bogom-Allahom.

Sufizam nema puno sa islamom. To je iz pocetka bilo da su ljudi vise radili za onaj svijet, nego za ovaj i povlacili se vise u sebe, no, kasnije iza tih ljudi dosle su generacije koje su ubacivale stvari i stvari i tako sirio se taj krug gdje je nastala jedna posve sekta koja je poveca i nakon toga se rasprsila u dosta manjih sekti i tako danas imamo dosta sekti u sufizmu a i sam sufizam nije zasnovan ni na nakvim izvorima islama. S toga, o tome necemo, jer kad kazes da sufizam dozvoljava muziku, to bi isto znacilo kao da kazes da katolicanstvo dozvoljava muziku a protestanizam ne i sl., dakle, mijesanje.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 15 Okt 2007, 23:48 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat

Pridružio se: 06 Avg 2006, 16:44
U-sutonu-tihom,

Koliko dugo vec ne slusas ikakvu muziku?

Kako si se uspio toliko izolovati od melodija, je li ti to doslo odjedanput ili postepeno si smanjivao dozu?

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 16 Okt 2007, 00:44 
Početnik
Početnik
Korisnikov avatar

NebeskaKrila je napisao:
U-sutonu-tihom,

Kako si se uspio toliko izolovati od melodija, je li ti to doslo odjedanput ili postepeno si smanjivao dozu?

Ne slusam muziku unazad najmanje 5-6 godina. Smanjivao sam postepeno, ma da i da sam naglo nista mi ne bi skodilo jer nisam bio "ovisnik" iste.

Naime, ne moguce se izolovati od melodija tj., muzike, i svakodnevno je slusam/cujem, ali ja licno ne uzimam daljinski da okrenem na muziku ili da pustam radio gdje je muzika, vec ako cujem da neko pusti ili jednostavno u prolazu, busu, i sl., ta, to je jedino sto moze se okarekterisati kao slusanje. :)

I mogu ti reci da se izuzetno fino osjecam. Pricao sam sa masom i masom vjernika koji su takodjer ostavili muziku i mogu reci da... wow. :) Isto imaju misljenje i osjecanja kao i ja.

Evo pogledaj npr. ovog slavnog albanskog pjevaca kako sad pjeva bez muzike:

http://www.youtube.com/watch?v=UOows7uGyFg

Moguce je da su neki culi za pjevaca Hasana Redzovica, covjeka koji je jedan od najbliskije ljudi meni, a on je danas vjernik, hvala Bogu, i moze da drzi predavanje na temu muzike. Kaze da ga je muzika cinila tuznim i nesretnim a mislio je da je to sreca, a sad kad je osjetio sta je sreca, uvidio je u kakvoj je zabludi bio.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 16 Okt 2007, 13:34 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 25 Sep 2006, 23:41
a ako se vec govori o duhovnoj muzici odlican primjer su vizantijske crkvene pjesme... tesko da mogu izazvati bilo kakvo stanje osim smirenja.. ali to je naravno individualno

a btw posto vidim oko cega je rasprava samo da primjetim da se meni ucinilo da hodza -pjeva- (svakako ne recituje) i cak ima i -razglas- :oops: onda mi ove stvari o -zabrani- muzike kod muslimana nisu bas jasne....

Ako hodza po tvome "pjeva" ipak ne uz muziku, a ja sam govorio o muzici, a ne o pjesmi. 8)

muzika nije samo instrumentalna - upravo na to ciljam, i to je jasno!
i vokalna muzika je muzika! u krajnjem slucaju i -pjevanje- ima melodiju a recitacija ne

ipak mislim da se hodzino -sta god- (da ne kazem pjevanje ako vec osporavas da je to) ne moze podvesti pod recitovanje....

evo primjer : kada bi dijete u osnovnoj skoli na nacin kako hodza -recituje- izrecitovalo pjesmicu izazvalo bi jako cudne reakcije... :oops: ili npr neki pjesnik pred publikom ili bilo ko...
govori i retorika su ipak nesto drugo....

iz ova dva stava donosim zakljucak da ta zabrana -muzike- ima propust! ako mozes drugacije dokazati, samo izvoli :wink:

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 16 Okt 2007, 15:40 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 23 Dec 2006, 18:50
Ne poznajem Kuran pa ne mogu reci nista, ali oni koji ga poznaju kazu da ima puno istih stvari kao i u Bibliji, jer kako kazu obe knjige govore o istom bogu. Medjutim u Bibliji srecemo da je muzika nesto omiljeno. Npr. psalmi, i na vise mjesta govori biblija hvalite boga uz muziku, u tom smislu. Tako da je moje skromno misljenje da je odbijanje muzike u vjerske svrhe jos jedan vid ekstremizma i pokusaja da se nekim zrtvovanjem zasluzi nebesko carstvo, koje je u stvari besplatno, samo ljudima je milije da rade nesto komplikovano nego jednostavno. I po mom misljenju je to jos jedna od gluposti u tumacenju sta je dobro, a sta ne. Cak i da je to tako to je dvjestohiljadita stvar koju treba uraditi. Znamo sta su prioritetne stvari, to su ljubav prema bogu i bliznjem i na tome visi sav zakon i proroci. Nevolja je sto ljudi postuju ove sitnice kao sto je pokrivanje glave, ne slusanje muzike, nosenje brade itd., a nije ih briga za nekim kome treba pomoci ili ciniti dobra djela.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 16 Okt 2007, 19:11 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 13 Jun 2004, 00:25
Vader je napisao:
Pero_Bombas je napisao:
Daj molim te nešto više o sufizmu, link neki ne znam kako se piše na engl. a ako imaš nešto na srpskom to bi bilo još bolje...

http://en.wikipedia.org/wiki/Sufi

Blizzard je pomenuo Rumija, možeš skinuti od njega na našem jeziku Rumi - Blago njegova duha

Za'valjujem! 8)

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 16 Okt 2007, 20:42 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 12 Maj 2007, 12:39
Ко пева , зло не мисли. 8)

Под условом да има слуха.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 16 Okt 2007, 20:47 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 28 Dec 2006, 21:52
Sufizam nema puno sa islamom. To je iz pocetka bilo da su ljudi vise radili za onaj svijet, nego za ovaj i povlacili se vise u sebe, no, kasnije iza tih ljudi dosle su generacije koje su ubacivale stvari i stvari i tako sirio se taj krug gdje je nastala jedna posve sekta koja je poveca i nakon toga se rasprsila u dosta manjih sekti i tako danas imamo dosta sekti u sufizmu a i sam sufizam nije zasnovan ni na nakvim izvorima islama. S toga, o tome necemo, jer kad kazes da sufizam dozvoljava muziku, to bi isto znacilo kao da kazes da katolicanstvo dozvoljava muziku a protestanizam ne i sl., dakle, mijesanje.

Vama koji ste skloni ekstremnijim tumačenjima islama, dakle i vehabizmu, smeta sve što se ne uklapa u vaše vizure zatucanih shvatanja Kurana i vjere uopšte.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 16 Okt 2007, 20:58 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 02 Jun 2004, 12:32
TBPTKO je napisao:
Ко пева , зло не мисли. 8)

Под условом да има слуха.

kako su onda neke serijske ubice mnogo voleli muziku i imali lep glas i pevali ko slavuji :lol: :lol:

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 16 Okt 2007, 23:04 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat

Pridružio se: 06 Avg 2006, 16:44
I mogu ti reci da se izuzetno fino osjecam. Pricao sam sa masom i masom vjernika koji su takodjer ostavili muziku i mogu reci da... wow. Isto imaju misljenje i osjecanja kao i ja.

Muzika ne moze inspirisati nista pozitivno u tvojim/vjernickim mislima?

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 16 Okt 2007, 23:33 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 03 Avg 2007, 21:47
duhovnost nije sentiment.
religija bez filozofije je sentiment
filozofija bez religije je špekulacija.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 16 Okt 2007, 23:43 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 25 Jun 2006, 15:21
NebeskaKrila je napisao:
U-sutonu-tihom,

Ne slusam muziku unazad najmanje 5-6 godina. Smanjivao sam postepeno, ma da i da sam naglo nista mi ne bi skodilo jer nisam bio "ovisnik" iste.

Naime, ne moguce se izolovati od melodija tj., muzike, i svakodnevno je slusam/cujem, ali ja licno ne uzimam daljinski da okrenem na muziku ili da pustam radio gdje je muzika, vec ako cujem da neko pusti ili jednostavno u prolazu, busu, i sl., ta, to je jedino sto moze se okarekterisati kao slusanje. :)

I mogu ti reci da se izuzetno fino osjecam. Pricao sam sa masom i masom vjernika koji su takodjer ostavili muziku i mogu reci da... wow. :) Isto imaju misljenje i osjecanja kao i ja.

Evo pogledaj npr. ovog slavnog albanskog pjevaca kako sad pjeva bez muzike:

http://www.youtube.com/watch?v=UOows7uGyFg

Moguce je da su neki culi za pjevaca Hasana Redzovica, covjeka koji je jedan od najbliskije ljudi meni, a on je danas vjernik, hvala Bogu, i moze da drzi predavanje na temu muzike. Kaze da ga je muzika cinila tuznim i nesretnim a mislio je da je to sreca, a sad kad je osjetio sta je sreca, uvidio je u kakvoj je zabludi bio.

Tumacenje vjere na taj nacin dovodi do pojave koja je sve rasirenija u islamu...FANATIZAM,TERORIZAM... Sta je sledece? Zabranices djevojci da se pojavljuje na ulici ako nije potpuno umotana?

На высокий берег на крутой.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 16 Okt 2007, 23:53 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 18 Apr 2004, 23:41
dzabaleban je napisao:

Religija bez duhovnosti je mehanika, gotovo autizam.

p.s. opasan si po zivot :D

Ma liberté

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 17 Okt 2007, 00:10 
Početnik
Početnik
Korisnikov avatar

muzika nije samo instrumentalna - upravo na to ciljam, i to je jasno!
i vokalna muzika je muzika! u krajnjem slucaju i -pjevanje- ima melodiju a recitacija ne

ipak mislim da se hodzino -sta god- (da ne kazem pjevanje ako vec osporavas da je to) ne moze podvesti pod recitovanje....

evo primjer : kada bi dijete u osnovnoj skoli na nacin kako hodza -recituje- izrecitovalo pjesmicu izazvalo bi jako cudne reakcije... :oops: ili npr neki pjesnik pred publikom ili bilo ko...
govori i retorika su ipak nesto drugo....

iz ova dva stava donosim zakljucak da ta zabrana -muzike- ima propust! ako mozes drugacije dokazati, samo izvoli :wink:

Razumijem na sta mislis i vidim da si ponovo pogrijesila, a zasto ? Zato sto ne poznajes arapski jezik i jezik Kur'ana. :)

Ne moze se na bosanski recitovati niti na bilo koji drugi jezik Kur'an odnosno prijevod znacenja Kur'ana kao sto se to moze na arapski. I upravo je zato i objavljen na arapskom jeziku gdje se moze da UCI - recituje na takav jedan nacin gdje ispadne kao da pjeva, no, zna se sta je pjesma. Poslusaj ovo npr:

http://www.youtube.com/watch?v=lsj9GPd5YTg

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 17 Okt 2007, 00:19 
Početnik
Početnik
Korisnikov avatar

Blizzard je napisao:

Vama koji ste skloni ekstremnijim tumaèenjima islama, dakle i vehabizmu, smeta sve ¹to se ne uklapa u va¹e vizure zatucanih shvatanja Kurana i vjere uop¹te.

Prestani lupati, ziv bio. Kakvom esktremnijem ucenju i tumacenju islama ? O cemu pricas ? Ne mozemo mi tumaciti Kur'an i islam drukcije od onako kako ga je dao Uzviseni Allah i kako ga je protumacio Boziji Poslanik Muhammed, s.a.v.s.

Ako je Allah rekao da je muzika zabranjena u Kur'anu i ako je to Poslanik rekao u hadisima i ako su tog stava sve prijasnje generacije i najucevniji ucenjaci ovog ummeta i ako su na tome cetiri priznate i poznate u svijetu islamske skole/mezheba, cemu onda optuzivanje mene da sam ekstreman ili nedaj Boze 'vehabija' ? El-Vehhab je Allahovo ime, pa kad se kaze nekome da je 'vehabija' ispadne da je 'Allahic", neuzubillah. To je veoma pogrdan i los naziv i to je Bog zabranio u Kur'anu u suri El-Hudzurat.

S toga, onaj ko ne prihvata ono sto ja iznad napisah, a to je Kur'an, sunnet, prve generacije i 4 mezheba, a sve je to sljedbenistvo Kur'ana i Sunneta, onda je takav sektas i takav ide u ekstremizam i sektastvo jer ne drzi se izvora vjere vec prati svoje nahodjenje i tudje i svoje strasti.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 17 Okt 2007, 00:55 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 25 Sep 2006, 23:41

Razumijem na sta mislis i vidim da si ponovo pogrijesila, a zasto ? Zato sto ne poznajes arapski jezik i jezik Kur'ana. :)

Ne moze se na bosanski recitovati niti na bilo koji drugi jezik Kur'an odnosno prijevod znacenja Kur'ana kao sto se to moze na arapski. I upravo je zato i objavljen na arapskom jeziku gdje se moze da UCI - recituje na takav jedan nacin gdje ispadne kao da pjeva, no, zna se sta je pjesma. Poslusaj ovo npr:

http://www.youtube.com/watch?v=lsj9GPd5YTg

ah onda je definitivno moja greska....eto samo ta sitnica me dijelila od potpune istine....ne poznajem arapski jezik :( a za -bosanski- nisam znala ni da postoji :o

ipak ti si napisao :

Citiraj:
ja sam govorio o muzici, a ne o pjesmi.

pa sam zbog toga zakljucila da ti razdvajas ove pojmove.... sto je svakako pogresno :wink: pozdrav

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 17 Okt 2007, 01:01 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 12 Jan 2005, 23:44
[quote="pamella_morrison"] a za -bosanski- nisam znala ni da postoji :o

[quote]

ne postoji...

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 17 Okt 2007, 08:28 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 03 Avg 2007, 21:47
Japanese_rose je napisao:
dzabaleban je napisao:

Religija bez duhovnosti je mehanika, gotovo autizam.

p.s. opasan si po zivot :D

pa, ono, kad je rol nek' je rokenrol. :D

(da još malo produbim oranje)
Mnogi misle da je dovoljno slijediti "osjećaje koji nam dolaze iz srca" i spoznaćemo Boga. Možda misle da je njihovo srce čisto, očišćeno od materijalističkih želja (a to je široka lepeza, ne znači samo kuća, auto, mobilni, itd)? Te želje stvaraju zaplitanja i dolazi do situacije da"čist račun duga ljubav" ne fercera više. Ako sudimo srcem previše smo subjektivni. To je sentiment, romantika.
Treba nešto i pročitati. Nema spoznaje pez patnje, a znanje je jedina dobra stvar koja se u patnji stiče. (Budisti bi još rekli da se kroz patnju rješavamo loše karme)
Što se ti če one ko pjeva zlo, ne misli, ni ona ne stoji. Uvijek se sjetim ulaska JNA u Vukovar sa pjesmom "biće mesa, klaćemo hrvate".
Treba čitati i spise "tuđih" religija, barem toliko da se shvati da ti ljudi nisu neka druga vrsta i da se ne gledamo kao vanzemaljci.
Što se tiče muzike u religiji, čuo sam da neki kažu, da trebamo pjevati za Božije zadovoljstvo, a ne svoje i onda je ok. Dok crnci kad pjevaju po američkim crkvama , upadaju u ekstazu, izgleda kao da blistaju od sreće.
(100 žena - 200 sisa)

Muzika je važan dio mog života. Ako neko kaže da ne voli muziku, potpuno ga razumijem. Jer muzika i daje i uzima, kao i sve na ovom svijetu. U-sutonu-tihom vjerovatno nije spreman na suvišna gubljenja energije i vremena, ako se može tako reći.
Jedan moj drug, čitajući pravoslavne knjige, došao je do zaključka da ne može više slušati bubanj, distorziju itd. Bajaga reče onda:
"Godine prolaze, nervoznim korakom
jesmo li sretniji, jesmo pametniji?"
ili samo stariji?

Veliki pozdrav svima!

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 94 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3, 4, 5  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]