Talija je napisao:
Hoće li neko objasniti o čemu vi pišete?
Šta je ovo?
Šta postižete s tim?
Kakvo ''prizivanje''?
Zbog čega?
Je li se iko ''uravnotežio'' nakon ovih obreda?
Ne znam odakle da počnem, ako ti je ovo prvi kontakt s tematikom. Dobro bi bilo, ako te zanima ovo, da pročitaš knjige koje sam ranije navodio.
Ukratko, Drvo života je dijagram koji se sastoji od 10 sfera (i jedne skrivene), raspoređenih u tri stuba - lijevog i desnog, koji predstavljaju dva suprotna aspekta univerzuma, i srednjeg stuba, koji ih uravnotežuje. Nejasno je odakle potiče, izgleda da je plod sinteze jevrejske misli i starogrčke filozofije.
Drvo Života je dijagram koji predstavlja, da kažem, odnos sila u makro- i mikro- kosmosu, prikazuje nivoe egzistencije od "apsoluta" do materije, način na koji stvari dolaze u materijalnu egzistenciju i suprotno, "put" kojim se svijest može približiti višim "nivoima" (ovoliko navodnika jer pišem na brzinu pa ne razmišljam o najboljoj terminologiji). Možda je najbolje rekao Slavinski kad je definisao Drvo kao filozofsku mašinu.
Takođe, Drvo predstavlja sistem klasifikacije, jer se sve što postoji može "staviti" unutar neke od sfera (Sefirota).
U zapadna učenja je dospjelo iz Kabale. Integrisano je u skoro sve zapadne ezoterijske sisteme. Često se kaže da je osnova zapadnog okultizma. Nekad se poredi sa sistemom čakri u istočnjačkom okultizmu, iako su razlike suštinske i ja ne bih to poredio na takav način.
Praktičan rad s Drvetom Života je precizan, ali fleksibilan sistem, zasnovan je na "izgradnji" Drveta u (pod)svijesti kroz vizualizacije i razmatranje odnosa stubova i sefirota. Tehnika se ubraja u magijske jer omogućava dovođenje mentalnih i emotivnih tvorevina u "realnost" (naravno, ne govori niko o hokus-pokus prizivanjima itd nego o istinskoj Magici... a šta je to... e to je već druga priča). Sad, sve zavisi od toga šta ti je cilj: možeš raditi s Drvetom u cilju rješavanja praktičnih problema, a možeš raditi u cilju svoje duhovne evolucije...
Zbunjujuće? Vjerovatno jeste, zato bi se za početak treblo dohvatiti neke literature koja će ti dati osnovu.
Citiraj:
Sumnjam da postoji ijedan ''stručnjak'' u toj oblasti na ovim terenima, a i šire
Postoji, budi sigurna, samo što taj nije postao "stručnjak" čitajući po forumima izjave likova kao što su WW i ja

nego kroz rad, učenje, razumijevanje... i takav neko sigurno neće trubiti okolo u smislu "ja sam to i to"...

Hvala ti na sažetom a jednostavnom objašnjenju. Bar sad znam o čemu se radi. Kao što si napisao otprilike i liči na istočnjački Tantrizam i podizanje Kundalini kroz čakre.
Ludilo koje spominjes je prirodni odraz kada Mistik prolazi kroz suocavanje sa Sobom. Kada se desava "umiranje" ega i pocinje kontrola uma.
Covjek koji prolazi kroz stanje ludila na svom putu suocavanja sa Sobom, svo vrijeme JASNO zna sto se zbiva, ko je on, i kome se sto zbiva.
Ovo što je pisao Wolf mi je takođe poznato iz gore navedenih istočnjačkih učenja.