banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 16 Jul 2025, 18:33

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 181 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7 ... 10  Sledeća
Autoru Poruka
 Tema posta:
PostPoslato: 05 Jan 2003, 00:14 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 11 Dec 2002, 20:27
Mislim da sam bio dovoljno jasan.

1. Necu dozvoliti nikakvo povezivanje Hriscanstva sa bilo kakvom kreacijom bilo kog laznog proroka.

2. Dalekoistocne kreacije koje su postojale i pre Hriscanstva me ne interesuju, sve dok se ne pokusa njihovo povezivanje sa Hriscanstvom. Zbog toga sam i rekao da ova tema iskljucivo zbog pogresnog naslova, ima da bude popracena mojim komentarom bez obzira o cemu je rec. Ako hocete to da izbegnete, izvolite otvoriti zasebne teme koje u naslovu nece imati nepostojecu vezu sa Svetim Pismom, a ova tema da se brise. Ako necete, ostaje ovako kako je bilo i do sada. Podsetimo se da Hrist nije dozvoljavao da se propoveda na istoku. Ja se toga i drzim. Bilo koji pokusaj hibridnog povezivanja tog istoka sa Hristovom naukom izazvace moju reakciju. Ko voli nek izvoli.

3. Moderator je vec dokazao svoju covecnost i korektnost, ne samo dozvoljavajuci vredjanje i psovke usmerene prema meni, nego su one dolazile i od njega samoga. Da je nekim slucajem fudbaski sudija, bio bi do sada plav.

4. Ponekad ljudi imaju cudne definicije za postenje. Izvolite i navedite gde i kada sam nekoga licno vredjao. Upozoravam da se manete nagadjanja, jer ste vec naseli par puta.

Mudrost je biti sposoban diskutovati argumentovano i bez licnog napada na sugovornika. Sahisti na kraju partije se rukuju bez obzira na ishod. To je dokaz cojstva i junastva.

Pozdrav.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 05 Jan 2003, 09:33 
Majstor
Majstor

Pridružio se: 11 Mar 2002, 01:00
Dokaz za tvoje nepoštenje sam iznio: pričao si o prirodnom silasku nepopularnih tema na dno, a onda ih vještački ti dižeš, a neke teme puniš samo provokacijama ne bi li se kogod upecao.
Odgovori na to.
Šahisti ratuju. Šahisti se nadmudruju. Ja ne volim rat i nisam šahista. Ruku sam ti pružio već nekoliko puta, nisi je prihvatio nijednom. Pružiću opet.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 05 Jan 2003, 10:58 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene

Pridružio se: 04 Avg 2001, 01:00
Maran Ata je napisao:
Bilo koji pokusaj hibridnog povezivanja tog istoka sa Hristovom naukom izazvace moju reakciju

Pa šta? :roll:
Ko da se neko ovde boji tvoje reakcije...zar ne vidiš da te niko ne uzima za ozbiljno :D
Ali na temi o reinkarnaciji piši o reinkarnaciji a na temi o masonima piši o masonima, zar je to tako teško shvatiti. Nije problem malo skrenuti sa teme pa se vratiti ali pisati veliki tekst o New Age na temi o reinkarnaciji nema smisla.

Citiraj:
Upozoravam da se manete nagadjanja, jer ste vec naseli par puta.

I ti se mani nagađanja, evo da te podsjetim - boricanku si nazvao subotarkom što ona nije :D

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 05 Jan 2003, 17:21 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Sve vise smo svedoci da mladi ljudi u Europi i Americi trce za hindu kultovima u kojima se navodno samo trazi Bog. Pitamo se zasto ih to toliko privlaci ?

Zapadnjaci pokazuju velik znak emocionalne nesigurnosti i nestabilnosti i zato se kod takve populacije gurui uspesno i sluze strogocom. Ideja o reinkarnaciji i karmi nasli su uporište cak i u Europi. Spiritisti, gnostici, antropozofisti kao npr. Rudolf Stainer, stolecima se koriste tim idejama, koristeci za potporu svojih teza cak i Sveto Pismo !

Reinkarnacija kao takva je samo jedan od nacina opravdavanja greha i losih postupaka u zivotu na zemlji koje cemo u nekom drugom zivotu ispraviti ili ispastati. To ucenje nema veze s Hristom i jevandjeljem i neko ko sebe naziva Hriscaninom trebao bi se zapitati koliko poznaje svoju veru i koliko je praktikuje ako veruje u reinkarnaciju. Bog postoji, ali i zlo koje nam se servira u raznim sarenim papirima i zavarava nas, lazuci da nije onakvo kakvo u sustini jeste. Jedno od zala je i teza o reinkarnaciji koju mozemo u dubini srca prizeljkivati ukoliko zelimo umiriti necistu savest, ali jednom treba stati pred sebe otvorenih ociju, sagledati svu svoju sustinu i prihvatiti sebe onakvima kakvi jesmo. Shvatiti da je ovaj zivot samo jedan, dar koji nam je dan od Boga i da nam je kako Sveti Pavle kaze boj biti, veru sacuvati...

Ali citajuci neka razmisljanja ovde, ne mogu a da se ne setim one Hristove misli kada je rekao da kada Sin covecji opet dodje na zemlju hoce li naci vere ?

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 06 Jan 2003, 09:19 
Majstor
Majstor

Tvoje mišljenje, u redu. No znaj da je ništa drugo nego djelovanje Duha Svetog prouzrokovalo ono što ti zoveš zlom (pa se pričuvaj takvih kvalifikacija), jer vrijeme dolazi, i samo ono će pokazati istinitost ili neistinitost riječi koje pišem, kada će se otkriti mnogo onoga što je vijekovima bilo zatomljavano, potiskivano i skrivano i od toga će mnogima uši zujati. Sviđalo se to nekom ili ne, sve što je dobro i zdravo u duhovnim naukama pod nebom i na sjeveru i jugu i istoku i zapadu će se ujediniti, a sve što ne valja ili je završilo svoj posao, biće odbačeno. Ako velike vjerske zajednice hitno ne osjete šta im je pravi zadatak, Božija blagodat će se sasvim povući iz njih. Za ilustraciju onoga što će se desiti, predlažem onima koje to zanima da pročitaju šta sam u vezi ovoga već napisao na temi, "Pitanja za Vadera..." ,govoreći o primjeru sveštenika Ilija i njegovih sinova:
http://forum.blic.net/viewtopic.php?t=2 ... c&start=20
Napominjem da sam tu loše naveo mjesto iz Svetog Pisma pa tu umjesto 2.Samuilova:27-36, treba da stoji 1.Samuilova 2:27-36

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 06 Jan 2003, 12:04 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene

aharon je napisao:
jer vrijeme dolazi, i samo ono će pokazati istinitost ili neistinitost riječi koje pišem, kada će se otkriti mnogo onoga što je vijekovima bilo zatomljavano, potiskivano i skrivano i od toga će mnogima uši zujati. Sviđalo se to nekom ili ne, sve što je dobro i zdravo u duhovnim naukama pod nebom i na sjeveru i jugu i istoku i zapadu će se ujediniti, a sve što ne valja ili je završilo svoj posao, biće odbačeno.

Tačno tako, i jedva čekam da se to desi :)
A onda će mnogi popadati na glavu od onoga što će se dešavati

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 06 Jan 2003, 14:37 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Za coveka koji poznaje Bibliju, pitanja o reinkarnaciji jednostavno nemaju nikakve podrske.

Drugo je sasvim pitanje otkuda uopste nekome pada na pamet da takvo tumacenje sveta pokusa povezati sa Biblijom. Mora se shvatiti da hinduizam stalno pokusava da poturi ideju univerzalne religije, sto na kraju znaci da sve religije ispovedaju hinduisticko ucenje. Tako se i u Bibliji traze reci kojim ce se podupreti potpuno nebiblijsko ucenje o reinkarnaciji. Ustvari, mnoge su filozofije, teologije, teozofije i ko zna sta sve jos ne, trazile biblijsku podrsku i ovo nije usamljen slucaj, nego je samo karakteristican. Neki su i Hrista proglasili hindusom, jer je hodao po vodi (iako hindusi ne hodaju po vodi), a ljudi koji Bibliju ne poznaju lako progutaju ova nekonvencionalna i "ucena" tumacenja Biblije.

Biblijsku teologiju treba uciti od Mojsija, Davida, Salomona, Pavla, Jovana i drugih biblijskih pisaca, a ne od Maharishija. Jer Maharishi nije pisao Bibliju. Naprotiv, nije ju ni citao.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 06 Jan 2003, 14:55 
Majstor
Majstor

Nisam ni ja čitao Maharišija, jedva sam i čuo za njega.
Reći za reinkarnaciju da je hinduistička izmišljotina je isto što i reći za elektricitet da je grčka izmišljotina.
Ono što je u svemu zanimljivo je to da su mnoge stvari koje sam pronašao sam (ili neko iz moje duhovne sredine) samo bivale potvrđene od ljudi iz najrazličitijih duhovnih podneblja i tradicija (uključujuć i pravoslavne duhovnike), dakle do istih otkrića smo došli nezavisno. Da li se ikada iko zapitao da li su neke ličnosti iz Svetog Pisma više puta učestvovale u događajima na Zemlji, da li su neke ličnosti iz Starog Zavjeta istovjetne nekim zapisanim u Novom Zavjetu i šta ako i danas među nama žive recimo apostoli, a neko ko bi trebao da ih prepozna on im se suprostavlja?

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 06 Jan 2003, 16:40 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Hriscansko ucenje je ucenje o oslobodjenju. Ali to ne ide bez Božje pomoci. Reinkarnacija (metempsihoza) nije spojiva s hriscanskom verom. To su dve oprecne nauke o Bogu, coveku, i svetu. Bog (Bog Isusa Krista) je apsolutno duhovno bice. Bog je ljubav (1 Jn 4,8) u tri osobe (Ocu, Sinu i Duhu Svetom). Iz ljubavi stvara svet i coveka (Post 1-2), koga po milosti cini sudionikom vlastitog Bozjeg zivota. Ne dakle nirvana, ne nejasan pojam opsteg boga, ne skup bozanstava kojima bi covek pomocu magije ili spiritizma mogao manipulisati.

Covek, stvoren "na sliku i priliku Bozju" (Post 1,26) jedinstvena je telesno - duhovna osoba, po milosti uzdignuta. Neposluhom covek je sagresio (Post 3). Bog ljubavi ga ne napusta, nego izbavlja krvlju vlastitog Sina. Isus na Golgoti na sebe preuzima grehe celog covecanstva. U jedinstvu s Bogom je dostojanstvo covjeka, sto se kvalitativno produljuje u blazenstvu. To se jedinstvo dogadja uzrastenjem u Hristu i Hristovoj Crkvi po krstenju i miropomazanju, duhovnim rastom po ostalim Sakramentima (Tajnama) i sredstvima milosti (molitvom, pokorom, dobrim delima). Nasa Pravoslavna vera uci da ce o uskrsnucu mrtvih Bog izvesti na svim ljudima ono sto je u vaskrsno jutro ostvario na svome Sinu. U vecnosti ce uskrslo telo izabranika biti slicno uskrslom Hristovom telu.

Hriscanstvo je daleko od svakog dualizama: telo nije negativan element od kojeg se treba osloboditi, nije tamnica duse. Naprotiv, s dusom tvori jedinstvenu slobodnu osobu, odredjenu za vaskrsnuce: "Ali Hristos usta iz mrtvijeh..." (1 Kor 15,20). "A Bog i Gospoda podiže, i nas će podići silom svojom." (1 Kor 6,14). "Jer nam se svima valja javiti na sudu Hristovu, da primimo svaki što je koji u tijelu činio, ili dobro ili zlo" (2 Kor 5.10).

Spasenje se ne dogadja u ciklusima stalnih reinkarnacija, nego postoji sa nastankom sveta i u nju je utkana. A svet (nebo i zemlja, svemir) delo je Boga Stvoritelja (Post 1-2), a ne nekakva mutna neobjasnjiva cinjenica.

Bilo bi eticki nedopustivo i nepravedno natovariti coveku zlo, koje sada u stotoj egzistenciji mora ispastati, a ucinio ga je u davnoj proslosti koje se ne seca, i u posve razlicitim prilikama, svakako ne sa sadasnjim poznavanjem etickih vrednosti. A ako je zivio u podljudskim telima (zivotinjama, biljkama...), onda je stvar jos apsurdnija iz dva razloga:
1) ljudska dusa je stvorena za ljudsko telo pa je apsurdno da u drugom telu (u slonu, psu...) moze ziveti i normalno delovati;
2) u bicima koja nemaju slobode (slon, pas...) nije moguce ostvariti bilo kakvu nadoknadu za vlastite grehe, niti ocistiti dusu. To se moze dogoditi jedino svesno i slobodno kao ljudsko bice.

U citavom Svetom Pismu nema ni reci o reinkarnaciji.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 08 Jan 2003, 11:19 
Majstor
Majstor

Mnogi će se veoma iznenaditi kad vide o čemu sve ima riječi u Svetom Pismu, i te kako. Tako je i sa reinkarnacijom. Sve vrvi od nje, za one koji to vide ili hoće da prihvate.
Još u samom početku, kada je Bog tješio Kaina koji se plašio da će njega neko ubiti kada je on ubio Abela, Bog mu kaže: "Zato ko ubije Kaina sedam će se puta to pokajati!" (1. Mojsijeva 4:15) ("...sedmerostruka osveta će se na njemu izvršiti" u prevodu Krćanske Sadašnjosti , "sedam puta će to okajati", u prevodu Luje Bakotića, tek da ne bude zabune u pogledu značenja onoga "pokajati").
Nešto kasnije Bog objavljuje princip: "Ko prolije krv čovječiju, njegovu će krv proliti čovjek, jer je Bog po svojem obličju stvorio čovjeka." (1. Mojsijeva 9:6). Dakle, ako ubije čovjeka čovjek će biti ubijen. Ali pošto je u slučaju Kaina Bog, da bi odvratio onoga ko bi htio da ga ubije postavio sedmerostruko okajanje tog ubistva, znači da bi onaj koji ubije Kaina morao da bude sedam puta ubijen. To znači da takav mora bar sedam puta da živi!
Vrlo je zanimljivo ono što kasnije u Mojsijevom zakonu Bog kaže:
"...jer sam ja J.H.V.H. Bog tvoj, Bog revnitelj koji pohodim grijehe otačke na sinovima do trećeg i do četvrtog koljena, onijeh koji mrze na mene; a činim milost na tisućama onijeh koji me ljube i čine zapovijesti moje. "(2.Mojsijeva 20:5,6)
Naglasiću jedno, čak i da ne znam ono što znam nikada ne bih posumnjao u Božiju pravednost i njegove postupke. Ali ipak spoznaje do kojih sam došao su mi pomogle da ono što nisam mogao da razumijem, sada mogu i da razumijem i još se više divim mudrosti i dobrohotnosti Božijoj. Tako sada mogu i da razumijem zašto se grijesi otaca okajavaju i na sinovima, unucima i praunucima, kada znam za reinkarnaciju i opšti princip da se čovjek ponovo rađa uglavnom u svom rodu ili rodu sa kojim postoji krvna veza. Uzgred, koliko ja znam ljudi se nikada ne rađaju kao životinje ili biljke.
Sada ću to pobliže i da objasnim jednim primjerom. Ovo što ću sada reći došlo mi je dok sam pisao dosadašnji dio ovog teksta i nikom još nisam rekao osim svojoj ženi za doručkom.
Činjenica je da je Bog Izraelu dao da zauzme zemlju koju im je obećao, i da došavši u nju zatre ne štedeći nikoga sedam naroda starosjedilaca. Mnogima je to teško da razumiju, i kada im se postavi to pitanje jednostavno ga preskaču i zaobilaze nemajući odgovor kako Bog ljubavi da naredi i podrži tako šta. Ne uklapa im se u koncepciju. Evo kako.
Narodi koji su živjeli na području koje je obećano Abrahamu, Isaku i Jakovu su bili jedva malo ili niakako bolji od naroda Sodoma koji je već prije zatrt radi svoje izopačenosti. Bili su idolopoklonici, zlobni, nasilnici, odani svakavim izopačenim polnim odnosima, žrtvovali su ljude i djecu svojim bogovima, jednom riječju za svaku dušu sa imalo Božijeg svjetla u sebi bilo je pravo mučenje živjeti u toliko bolesnoj i izopačenoj sredini. Takvu izopačenu sredinu nije više bilo moguće prevaspitati ili preporoditi (a i njima su dolazili Božiji poslanici koji su ih upozoravali) i jedini način da se sve to očisti bio je herem, totalno uništenje tih naroda. Ali, time je Bog samo njima učinio veliku milost, jer ih je slonio iz bolesne sredine u kojoj je praktično nemoguće steći ikakvo pozitivno duhovno životno iskustvo i približiti se Bogu (što je jedan od glavnih ciljeva svakog čovječijeg bivanja na Zemlji). S druge strane, Izaelcima je preporučeno da se množe što više mogu i time je u stvari otvoren prostor da se isti ti ljudi koji su zatrti rode ponovo, ovaj put u zdravoj duhovnoj sredini Izaela gdje će moći da duhovno napreduju. Time se Bog pokazuje kao Bog ljubavi i pravde i tamo gdje to mnogi ne vide!
Za ovaj put dosta, a ovakvih primjera je puno Sveto Pismo!

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 08 Jan 2003, 12:37 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene

aharon je napisao:
i time je u stvari otvoren prostor da se isti ti ljudi koji su zatrti rode ponovo, ovaj put u zdravoj duhovnoj sredini Izaela gdje će moći da duhovno napreduju. Time se Bog pokazuje kao Bog ljubavi i pravde i tamo gdje to mnogi ne vide!

A ja pored toga vjerujem da su oni imali otplatiti neke svoje ranije dugove i da je JHVH učinio da se na području koje će Izraelci osvojiti rode oni koji su ranije ubili pa su po kosmičkom zakonu uzroka i posljedice (u ovom slučaju "život za život") time što su ih Izraelci pobili vratili neke dugove...a vratiti dugove i poravnati račune je uvijek dobro.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 08 Jan 2003, 13:48 
Majstor
Majstor

Tačno. Time je jednim potezom učinjeno mnogo dobra, zadovoljen zakon uzroka i posljedice i otvorena nova prilika da rasterećeni prethodnih tereta ti ljudi dobiju novu priliku, osim ako su već prevršili svaku mjeru, takvi malo teže dobiju priliku. Takođe, Izraelu je omogućen životni prostor na kojem mogu nesmetano da se razvijaju ako odaberu da slušaju Boga. Sve urađeno jednim dobro promišljenim i odvaganim potezom.
Inače, oni koji imalo dublje istražuju način djelovanja Oca Nebeskog iznova i iznova su zadivljeni Njegovom mudrošću i dobrohotnošću u svemu što radi. Tim više se to vidi kada se otkriju stvari koje je na prvi pogled teško shvatiti.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 08 Jan 2003, 14:32 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

HEhe... prevelika masta vodi u nebuloze:

Da vidimo mi tog Kaina malo:
-----------------------------------
Sve izgleda logicno do momenta kada autor kaze:

Citiraj:
"Ali pošto je u slučaju Kaina Bog, da bi odvratio onoga ko bi htio da ga ubije postavio sedmerostruko okajanje tog ubistva, znači da bi onaj koji ubije Kaina morao da bude sedam puta ubijen. To znači da takav mora bar sedam puta da živi!"

U Post. 9,6 Bog postavlja princip "zivot za zivot". Pri tome NEMA NIKAKVOG POVEZIVANJA izmedju sedam pokajanja i izjednacavanja sa sedam smrti. TA VEZA JEDNOSTAVNO NE POSTOJI.

Prenosenje greha na potomke:
---------------------------------------
Ukoliko bi postojalo prenosenje geha na potomstvo u direktnom obliku, to bi otprilike znacilo da smo mi odgvorni i za ono sto nismo pocinili. Da li to ima logike ? Tesko. Evo o cemu se radi... U (2 Moj 20,5-6) je autor namerno izbegao da navede sami pocetak stiha. A taj stih ima smilsla tek u zajednici sa prethodnim. Jer tamo se navodi razlog za Bozju kaznu. Ta kazna treba da usledi ukoliko se ljudi pdreknu samoga Boga i pocnu sluziti nekim drugim bogovima. Kazna koja je navedena ne odnosi se na direktan prenos greha, pa bi ispalo da potomci iako veruju u jednog Boga, ipak treba da "odrade" kaznu. Kazna se sastoji u tome da ukoliko otac poveruje u neke druge bogove, deca ce logicno da slede ocev primer i isto tako ce da veruju u te neke druge bogove. Samim tim, i potomstvo je POGRESNO NAUCENO, i to izgleda kao da je greh roditelja presao na decu. U principu, roditelji imaju veliku odgovornost kada je u pitanju obrazovanje dece. Dece koja su pogresno naucena, moraju to da prevazidju i "oduce" se prvo tog pogresnog, i nauce onome pravom postovanju i slavljenju Boga. PRENOSENJE GREHA NA POTOMSTVO JE APSURD I O TOME NAS PRAVOSLAVLJE NE UCI. Brojni su primeri dece koja su uvidevsi greske svojih roditelja postali smerni ljudi puni ljubavi, mira i dobrote. Ako bi se gresi roditelja prenosili na decu, onda bi logicno bilo i da se blagodat roditelja prenosi na decu. Brojni su primeri dece koja su postali zli i gresni iako su im roditelji primer dobrote, ljubavi i mira. Slobodna volja pojedinca je ta koja odredjuje kakva ce svaka dusa pojedinacno da bude.

O Bozjim kaznama u Starom Zavetu:
----------------------------------------------------
Pocevsi od velikog potopa, pa preko Sodoma i Gomora, Bog je stalno kaznjavao ljudski rod za zlo koje se gomilalo. Pri tome je odabrani Bozji narod uzivao Bozju milost i strpljenje. NIGDE U SVETOM PISMU NE STOJI DA JE VELIKI POTOP IZVEDEN DA BI SE LJUDI PONOVO RODILI ! To je cista fikcija promotera paganskih ucenja koji posto poto traze legitimnost svojih krivih ucenja sa Biblijom.

REINKARNACIJA U BIBLIJI NE POSTOJI.

Pozdrav.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 08 Jan 2003, 21:39 
Majstor
Majstor

Istina je da sam namjerno ispustio prvi dio stiha, ali jedini razlog za to je da se Maran Ata ne bi opet zakačio za to jer on govori o idolopoklonstvu, što sam namjerno zaobišao jer taj dio stiha direktno govori da se svaki put onaj ko se moli pred ikonom ili kipom protivi Božijoj zapovijedi koja nije i neće zastarjeti.
Ali u svom stilu on se zakačio za to i kad nisam naveo. Koliko god se ja trudio da izbjegnem konflikte sa onim ko se ovdje prestvalja kao Marana Ata, to jednostavno ne ide, dokle god svjedočim za ono do čega sam duhovnom izgradnjom došao.
Naravno, ništa ne može da dokaže niti pera da odbije onom što je rečeno, pa samo viče: ne postoji ne postoji ne postoji.To su samo njegove tvrdnje.
Neka onda da odgovor na pitanje na koje mi je jutros dat odgovor, pa da odgovori Ezanu na temi "Kuran i muslimani", ako za istinu svjedoči.
Reinkarnacija u Svetom Pismu postoji i ja svjedočim za to.
Vidjećemo, vrijeme će pokazati. Samo kažem da je teologija koju zastupa "glasnik pravoslavlja" puna rupa, a posuda puna rupa ne drži vodu, ili vino. Pogotovo što se u stare posude novo vino i ne lijeva.

Vrh

PostPoslato: 09 Jan 2003, 01:09 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Učenje o reinkarnaciji sa Pravoslavnog gledišta.

Istoriju čoveka na zemlji, od samog njegovog početka, prate mnoge čudne pojave, koje su nerešive ne samo za običan razum starog primitivca nego i za najviše filosofske umove u istoriji čovečanstva. Prvi problem koji se nameće umu čovečijem jeste očigledno prisustvo stradanja u svetu i, uporedo s tim, jasno izražena nejednakost u sudbama ljudi. Od početka je bilo ljudi, premda su svi podložni stradanjima, koji su u životu izgledali srećniji ili nesrećniji nego ostali. Oduvek je bilo lepih i ružnih, bolesnih i zdravih, umno razvijenih i duševno zaostalih, i tome slično. Pored stradanja i nevolja koje su ljudi pokušavali da otklone od sebe, i donekle uspevali u tome, makar i privremeno, da ih čime oradoste i ublaže, postojala je jedna univerzalna pojava kojoj se niko od ljudi nije mogao odupreti, premda nikada nisu prestali da se bore sa njom najraznovrsnijim sredstvima. Taj nepobedivi i najjači neprijatelj čoveka bila je smrt Protiv nje su ljudi oduvek bili nemoćni jer nisu shvatali njenu suštinu, kao ni suštinu samog života i postojanja uopšte. Smrt je toliko univerzalna da se prostire ne samo na sve ljude nego i na sva bića na zemlji, pa čak, kako kaže jedan poznati naučnik, i na nebeska tela, jer i "zvezde nastaju, razvijaju se i propadaju, baš kao i živa bića".

Problem stradanja i smrti pripada svim ljudima, te i njihovo rešenje muči sve ljude. Interesantno je primetiti da ta pitanja o životu, stradanju i smrti, o smislu postojanja uopšte, suštinom svojom se nalaze u oblasti religije, a tek kasnije i filosofije

Na svetu i postojalo je i postoji mnogo raznovrsnih oblika religije, počev od najprimitivnijeg (iako ne prvobitnog) fetišizma i totemizma, preko raznih istočnih politeističkih religija, do najsavršenije monoteističke bogootkrivene hrišćanske vere. I ako po svojoj sadržini toliko različite, ipak sve se one muče da daju odgovore na ta mnogobrojna pitanja, koja se sa neodoljivošću nameću čoveku, a pogotovu da reše i opravdaju postojeću nejednakost među ljudima. Ti odgovori na postavljena pitanja su toliko različiti među sobom, kao što su raznovrsni i oblici religija koje ih nude.

Ako bi sve te odgovore pokušali samo da nabrojimo, bez detaljnijih uvida, mislim da bi nam nedostalo i vremena i prostora za jedan rad ovakve prirode. Uostalom, to i ne spada u okvir našeg rada, koji od nas zahteva da pobliže pogledamo istorijski razvoj jednog od najinteresantnijih rešenja koje je svojstveno većem broju religija, filosofa, kao i nekih okultističkih i spiritističkih društava, i da to osvetlimo sa hrišćanskog aspekta. To rešenje je sadržano u ideji METEMPSIHOZE I REINKARNACIJE, kojom mnoge religije, naročito indijske, pokušavaju da reše najteža pitanja ljudskog postojanja, ne samo ovde na zemlji nego i u drugim svetovima.

Nastavice se ...

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 09 Jan 2003, 10:21 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene

Jesi li ovaj tekst prepisao od nekud? Ako jesi onda napiši odakle si ga prepisao.

Maran Ata je napisao:
REINKARNACIJA U BIBLIJI NE POSTOJI

Aharon je dobro rekao: "Mnogi će se veoma iznenaditi kad vide o čemu sve ima riječi u Svetom Pismu, i te kako".
Baš hoće. I Maran Ata će se mnogo iznenaditi :P

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 09 Jan 2003, 13:59 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pojam metempsihoze i reinkarnacije

Pojmovi metempsihoze i reinkarnacije su vrlo bliski jedan drugome, kako po svome poreklu tako i po sadržaju, premda se ipak u nečemu i razlikuju. Reinkarnacija (lat. reincarnate) jeste učenje, po kome se duša čovekova, posle smrti tela u kome je bila, ovaploćava u druga ljudska tela sa ciljem daljeg usavršavanja. Metempsihoza (grčki: metemjuhosis) pak označava takođe učenje o preseljenju duša posle smrti, kao i reinkarnacija, samo s tom razlikom što metempsihoza dopušta mogućnost da se duša ovaploćava ne samo u ljudska tela nego i u životinjska, biljna, pa čak i u minerale. To je i osnovna bitna razlika između metempsihoze i reinkarnacije, premda se obe u osnovi svode na jedno isto. Metempsihoza je samo širi pojam od reinkarnacije, jer se ova ograničava na prelaz duša samo u druga ljudska tela.

Nastanak ovog učenja vrlo je nejasan i obavijen maglovitim misterijama, tako da mu je vrlo teško odrediti početak. Poznato je da je još kod najstarijih naroda, o kojima imamo istorijske i druge podatke, bila izgrađena teorija da čovečija duša, ono što čini suštinu bića, prolazi kroz mnogobrojne faze egzistencije u svome večitom kruženju i hrljenju kroz vasionu. To je takozvana transmigracija ili metempsihoza, seljenje duša iz jednog života u drugi. Iz ovakvog učenja o metempsihozi prirodnim putem se došlo do učenja o reinkarnaciji, kao o ponovnom ovaploćenju duša, ali samo u ljudska tela (manje ili više savršena). Ovo učenje je kasnije preovladalo, premda se i dalje održalo i učenje o metempsihozi. Kolevka tog učenja jeste Indija, gde se ono najviše ukorenilo i do danas održalo. Postepeno, sa razvojem indijskog duha, ideja transmigracije (samsara) našla je svoj izraz u ideji karme, opšteg vasionskog zakona za sva bića.

Po tome zakonu, koji važi ne samo za sva živa bića nego i za celu vasionu, sve se odigrava u čovekovom životu po neumitnoj uzročnoj nužnosti, jer sadašnja moja egzistencija, u svim detaljima. kao i u celini, uslovljena je mojom preegzistencijom, odnosno mojim prošlim životom. Otuda je učenje o preseljenju duša, kaže Berđajev, vrlo uprošćeno. Ono racionalizuje tajnu čovečije sudbine. To učenje primiruje čoveka s nepravednim i s neshvatljivim stradanjima života, s bolešću, smrću bliskih, neuspehom u životu, razočarenjima, promenama itd.

Učenje o reinkarnaciji (pod kojim ćemo od sada razumeti i metempsihozu, da ih ne bismo stalno naglašavali i delili, pošto ) minimalna postojeća razlika to i ne iziskuje) za svoju pojavu i opstanak nužno pretpostavlja kao svoj postulat učenje o večnosti svega postojećeg, u koje se uključuje i učenje o preegzistenciji ljudskih duša. Polazeći od te pretpostavke, da sve što postoji - postoji od večnosti, a videći da je svet sav u promenama, došlo se do zaključka da se sve kreće u krug, po onom Heraklitovom "Panta rai" - sve teče, te i čovek kad umre u stvari ne propada, nego produžava svoju egzistenciju, da bi se posle izvesnog vremena opet pojavio u ovom zemaljskom životu. Ovo učenje i vera u reinkarniranje ljudskih duša nije svojina samo jedne religije ili naroda. Ona je bila raširena u religiji Indusa, Egipćana, i ona sačinjava sastavni deo budističke orfejske i pitagorejske filosofije, kao i Platonove, Empedoklove, Heraklitove i drugih. Danas su pristalice ovog učenja razna okultistička društva, a naročito teosofi i antroposofi. Zato da bi nam ideja reinkarnacije bila što jasnije prikazana, moramo je pogledati u istorijskom razvoju od njenog začetka do danas.

Nastavice se...

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 10 Jan 2003, 13:31 
Majstor
Majstor

Evo sada jedne izvanredne priče koju sam negdje već pomenuo, koja vrlo lijepo ilustruje da ljudi malo toga vide i znaju i po svom skromnom znanju sude, ali da ljudski sud ništa ne vrijedi.
Takođe, ova priča iako je iz pravoslavne duhovne tradicije, ne slaže se baš najbolje sa onim što je na ovoj temi iznosio onaj koji sebe naziva "glasnik pravoslavlja".

SVETI SAVA, STARAC I PRAVDA

Bio jedan pobožan čovjek, pa već i ostario, i svašta se u životu nagledao,samo nikad nije vidio pravde. Što je god znao, što je čuo i vidio, sve mu se činilo nepravo, pa je jednako molio Boga da mu jednom da da i pravdu vidi. Bog mu ispuni želju.
Jednom pođe on nekud, a to iskrsne pred njega jedan kaluđer, to je bio Sveti Sava, pa reče: Starče, šta bi najvolio vidjeti na svijetu? Pravdu, reče starac. Dobro, reče Sveti Sava, popni se na ono drvo, pa ćeš je vidjeti. Starac se popne na drvo i ugleda pred sobom veliko polje i u tom polju lijepo, bistro vrelo i još nekakvu vodu što teče poljem.
Dok utom, eto ti nekaka čovjeka na konju, odjevena da nemože ljepše biti. Kad dođe do onoga vrela, sjaše s konja, da se napije vode, pa utom mu dođe volja da se u onoj vodi okupa, jer je bila velika vrućina. Premišljao je: kupao bih se, a i nebih, jer je sa sviju strana bila šuma, pa se strašio da ga ko tu nenađe i neoglobi. Najposlije se svuče i poostavlja stvari sve daleko jednu od druge. Konja je vezao za grm; haljine je ostavio na jednom kraju; ćemer s novcem skinuo je i zakopao na drugom kraju. Oružje metne najbliže do sebe: ako bi ko nasrnuo, da sve neodnese, a da bi se mogao i sam braniti. Okupa se, iziđe iz vode i obuče se. Za to vrijeme nije nigdje nikoga ni čuo ni vidio. Usjedne na konja i ode, a ćemer zaboravi da ponese. Zamalo, a prođe tuda čobanin goneći koze, i jedna koza, verući se tamo, amo, dođe do onoga mjesta gdje je ćemer bio zakopan. Stade koza kopati i rogom i nogom, dok izvadi ćemer. A kada to vidje čobanin, on brže, bolje tamo, zgrabi ćemer, potjera stoku, pa bježi odande. Taman čobanin zamače u lug, a uz polje se pomoli jedan stari prosjak. Izdrpan je, jadan je, nema ga za što pas uhvatiti. Priđe vrelu i sjede, da se malo odmori i umije. Sjedeći tako, izvadi iz torbe nekoliko korica hljeba, pa ih stane u vodi kiseliti i jesti. Sjetio se onaj konjanik da je zaboravio ćemer, pa se vrati natrag.
Kad dođe vrelu, zateče prosjaka, nazva mu Boga i zapita ga kad je stigao na izvor. Ja, vala, ovaj čas, odgovori prosjak. Onda konjanik potrča brže, bolje na ono mjesto gdje je ćemer zakopao, al' jest, ni ćemera ni od ćemera traga. Kopaj, traži, nema, pa nema. Odmah se vrati prosjaku, i opet zapita: Ama jesi li ma koga vidio kad si ovdje došao? Nikoga, veli prosjak. E onda ti znaš kud se djeo moj ćemer; evo ovdje sam ga ostavio! Začudi se prosjak šta ovaj govori, pa reče: ostavi ti mene, dobri čovječe, dosta mi je moje muke i sirotinje! Šta ti ja znam za nekakav tvoj ćemer! Kad sam došao, ovdje sam sjeo i odavde se nisam pomjerio.
Neće konjanik za to ni da čuje, već navali na prosjaka: jali pare na srijedu, jal' ćeš sad poginuti! A kad se prosjak stane pravdati i kleti da on o tim parama ništa nezna, niti ih je očima vidio, naljuti se konjanik pa ga stane tući govoreći: kazuj gdje su pare, jer ako nekažeš gdje su, nećeš odavde živ otići, udaviću te u ovom istom vrelu. Prosjak se opet pravdao i branio, a kad ovome to dodija, skoči na nj i udavi ga. Onda opet ode na ono mjesto pa stade kopati, ali nenađe ništa. Zađe po polju, ali ni tamo ništa. Prevrne prosjaka i njegovu torbu, ali ništa ni tamo. Najposlije se poplaši, nesmjede više u ovom polju ostati: može ko naići i vidjeti da je ubio čovjeka. Zato brže, bolje baci se konju na ramena, pa ode svojim putem.
Gledao sve to starac s drveta, pa kad konjanik pobježe, on se poboja da može ko otuda naići, pa kad vidi mrtvoga čovjeka, može pomisliti da ga je on ubio, te da postrada ni kriv ni dužan. Zato brže, bolje siđe s drveta, pa pobježe u planinu. Put je vodio preko onoga polja, al' on nesmjede putem, već udari šumom i tako zaobiđe ubijenoga.
Taman on malo odmakne, a Sveti Sava iziđe pred njega, pa ga zapita: e, starče, vidjeli šta u polju? Starac odgovori: Ama, duhovniče, ti mi reče da ću vidjeti danas pravdu, a ja što vidjeh nepravdu, nikad je više u životu nisam vidio.
Nisi ti vidio nepravdu, reče Sveti Sava, već pravdu, samo još neznaš. Starac se uplaši, pa reče: Idi, bogati, crna ti je ono pravda, kad pogibe čovjek ni kriv ni dužan! E, slušaj, pa onda reci da je nepravda, reče Sveti Sava. Jesi li vidio onoga konjanika, odjevena, naoružana, što jahaše poljem i što se okupa u onoj vodi? Otac onoga konjanika je otmičar, hajduk, pa je pokro jednog seljaka i tako se obogatio. Onaj čobanin, što je onud sa stokom naišao i ćemer iskopao, to je sin onog pokradenog seljaka, te je tako čobanin odnio svoje pare, iako ni sam za to nezna. Otac udavljeog prosjaka bio je hajduk, pa je na pravdi Boga ubio oca konjaniova, i sad se, eto, na njegovu sinu vratio zajam. Sad reci: je li to pravda? Jeste, pravda je! Reče starac. Zato neradi nikada zlo, jer će ti se kad, tad vratiti! Reče starcu Sveti Sava, pa ga u času nestade.

Uvijek i šta god činio Otac Nebeski radi za čovjekovo dobro ili bolje rečeno za duhovnu blagodat, bilo to ugodno ili neugodno. Ipak ponekad je teško razumjeti ako se ne zna za reinkarnaciju i činjenicu da postojimo i otprije nego smo dobrovoljno došli da živimo na Zemlju kao ljudi, i da je sve ovo samo školovanje i tesanje za život koji nas tek očekuje. Odnosno očekuje samo one koji školovanje ne prespavaju i prođu prijemni ispit pa makar i prepisujući. Jer, mudrost je i znati od koga prepisati.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 10 Jan 2003, 13:47 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Istorijski pregled razvoja učenja o reinkarnaciji

a) U bramanizmu

Kao što smo videli, učenje o reinkarnaciji se pojavilo u Indiji kolevci stare kulture, blizu hiljadu godina pre Hrista. Njegovoj pojavi prethodio je dugi period razvitka indijske filosofske misli, koja je izgradila svoj specifičan pogled na svet, a koji je kasnije poslužio kao baza za razvijanje učenja o reinkarnaciji. Taj pogled se odlikuje istočnjačkom tajanstvenošću i mističnošću, što je uvek privlačilo pažnju naučnika koji se bave ispitivanjima starih naroda i religija. U razvoju indijske misli iša više etapa ili perioda, od kojih svaki ima nešto specifično svoje. Nesumnjivo da je najvažniji i ujedno najmističniji period vedanske religije. To je najstarija faza indijskih religija, čije je učenje izloženo u Vedama najstarijim spomenicima sanskritske književnosti. Najstariji deo Veda je svakako Rig veda, koja je većinom religiozne sadržine, te se često puta, kad se pomene ime Veda, misli samo na Rig vedu.

U Vedama (koje su u četiri dela), Rig vedi i u tzv. Vedantama, izloženo je religiozno učenje bramanske religije, koja je svoj naziv dobila po vrhovnom indijskom božanstvu Brami (Brahma), opisanom u indijskoj filosofiji Veda.

Koliko se uspelo pozitivno utvrditi od strane naučnika, najstarija religiozna vera u Indusa, koja se susreće u religioznim himnama "Rig veda", imala je teistički karakter. To je bila vera ako ne u jedino, ono u najviše božanstvo Tvorca, promislitelja i sudiju sveta (Asura, Varuna, istovetnog s Ahura-Mazdom starih Iranaca "gospodara sveštenog zakona") i, u vezi s tim, vera u ličnu besmrtnost na nebesima, u božanstvenom svetu umrlih otaca. Ovakvo učenje najstarije indijske religioznosti očigledno je nespojivo sa kasnijom verom u preseljenje duša.

Ovakvo učenje kod Indusa ostalo je neizmenjeno do prvog naleta arijskih plemena i njihovog mešanja sa starim Semitima starosedeocima Indije. Istina, ni stari Arijci još nisu imali ideju reinkarnacije u svome religioznom učenju. Oni su, naprotiv, priznavali postojanje blaženog života na nebu u carstvu Jama i mučenje u adu. "Nebesa za pravedne i ad za grešne to je pravilo. Pravednike očekuje nagrada a grešnike kazna". No, i pored toga, kod starih Arijaca nije bilo nekog naročitog učenja o zagrobnom životu, premda neke mutne predstave o nebesima i adu, kao što smo videli, nisu mogle ne biti u mislećim umovima. Pojam o preseljenju duša ponikao je ubrzo posle toga. Arijci su u vreme Veda bili ubeđeni da smrt ne znači kraj uopšte. Posle noći dan, posle smrti život. Jednom rođeno, biće nikada neće završiti svoje postojanje. U Rig vedi, istina, ima jedan odeljak (IV, 27.1) koji kao da pravi izvesnu aluziju na ideju o preseljenju duša, što je više puta od nepoznavalaca tog perioda tumačeno pogrešno da i u Rig vedi postoji začetak učenja o reinkarnaciji. Po tom odeljku, čovek koji Je završio sva svoja dela i ostario, odlazi odavde. Odlazeći odavde, on se rađa ponova: to je, kako tamo piše, "treće rođenje". Takvo učenje je saglasno sa vedanskom teorijom, po kojoj se svaki čovek rađa tri puta: prvi put kao dete, drugi put blagodareći duhovnom vaspitanju i treći put — posle smrti... Sve to ipak ne znači da je Arijcima epohe Veda bilo poznato shvatanje o preseljenju duša.

Šta je dakle poslužilo kao povod ili temelj za rađanje teorije o reinkarnaciji, teško je reći. Ipak, neki istoričari smatraju da je jedan od prvih izvora tog kasnijeg učenja o preseljenju duša bilo usvajanje totemističkih predstava tamnih oborigenovih krajeva od Arijskih zavojevača Indije, tj. uticaj prirodnog elementa prvobitne indijske religioznosti.

Takvo učenje pojavljuje se u jednom prelaznom periodu od Rig veda ka Upanišadama. Taj period je mešavina starih i novih pojmova. Plod tog kretanja ljudske misli bilo je i učenje o reinkarnaciji. Stari Indijci nisu mogli da shvate da će kazne i nagrade trajati večno. Pretpostavlja se da kroz neko vreme posle dobijanja nagrade ili kazne, mi umiremo za taj život i ponova se rađamo na zemlji. Ritam prirode, kada život rađa smrt, a smrt život, privodi nas koncepciji bespočetnog i beskonačnog krugoobraznog razvića. Prve ideje o reinkarnaciji posmatrane su kao nešto dobro, a ne kao zlo koje treba izbegavati. Ono je obećavano kao nagrada za znanje nekih božanskih tajni.

Po tome bi proishodilo da se reinkarniraju samo oni ljudi koji su postigli izvestan stepen savršenstva, prodrevši u božanske tajne, a da svi ostali ne podležu zakonu reinkarnacije. Kasnije pak, učenje o reinkarnaciji postaje, u stvari, sušta suprotnost ovom shvatanju. Naime, pod reinkarnacijom (u specifičnom smislu tog značenja) razume se uverenje da normalna i neophodna forma posmrtnog bitisanja duše jeste njen prelaz u drugo živo telo u telo drugog čoveka, životinje ili rastinja, vera u stranstvovanje, "bluždenije" (takav je smisao indijske reči "samsara") duše od jedne telesne smrti k drugoj kroz razna organska tela. Vera takve vrste sačinjava u istoriji religioznih predstava pre izuzetak nego opšte pravilo. U kakvo će se telo duša ovaplotiti i da li će se uopšte ovaplotiti, zavisi od njenog života u prethodnom ovaploćenju.

U doba prelaska ka Upanišadama, učenje o preseljenju duša duboko je pesimističko, kao što je, uostalom, i u celom starom svetu. Ako je početna izvorna tačka bio, kako smo videli strah od smrti (jer je ponovni život smatran kao nagrada), koji vodi ka košmaru ponovljenih smrti, to klasično indijsko učenje o preseljenju duša je, naprotiv, izraz straha od života (koji je pun stradanja i bola). Zato se s pravom smatra da je klasično indijsko učenje o preseljenju duša produkt odvraćanja i umornosti od života i žeđi za završnim uspokojenjem u smrti. Otuda pravi ideal čovekov ovde na zemlji postaje izbavljenje od zavisnosti života i smrti, ili oslobođenje od "samsare". To se postizalo blagočestivim životom. posle koga se duša čovekova, njegovo "ja", sjedinjuje sa apsolutnim. Taj blagočestivi život se imao sastojati u prinošenju žrtava bogovima i u čitanju Veda. Jer "onaj ko čini velika žrtvo prinošenja, postiže veliki mir", a "onaj ko čita Vede, izbegava smrti, i postiže istovetnost svoje prirode s Brahmanom," bez opasnosti novog preseljenja. Tek kasnije se pojavljuje predstava da oni koji samo svršuju obrede, bez znanja njihove istinske prirode, ponovnim rađanjem postaju nova hrana smrti.

Mogućnost reinkarnacije zasnovana je, kao što smo videli, na poimanju večnosti svega što postoji, pa i ljudske duše. Ono je ovde povezano, kao kasnije kod pitagorejaca s učenjem o večnom ponavljanju svetskog bića. Pa ipak, ljudski duh je tada smatran kao nešto sasvim drugo od obične empirije. Jer, ako duh može da produžuje svoje postojanje u raznim ovaploćenjima - to označava ne samo nezavisnost i unutrašnju odeljenost duha od njegove empirije već i udaljenost empirije od duha. Ovde leži koren učenja, zajednički za sve doktrine preovaploćenja, o bitnoj raznoprirodnosti i odeljenosti raznih delova u čoveku. Ono što je večno u čoveku, što se upravo i preseljava, jeste naše "ja" kao centar našeg bića. Ono nikada ne umire i nikada se ne rađa. Nerođeno, netruležno, večno, ono se ne uništava zajedno s uništenjem tela.

Nastavice se ...

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 10 Jan 2003, 14:34 
Majstor
Majstor

Ispričavam se svim čitaocima ove teme, jer sam tek sada uvidio da sam bez ikakve potrebe objašnjavao primjer sa Kainom iz Svetog Pisma kojeg je Vader na početku teme već sasvim lijepo objasnio.
Zaista nema potrebe da se išta ponavlja jer materijala ima sasvim dovoljno, a ovo možemo pripisati mojoj brzopletosti i nepažnji pri čitanju postova koji su prethodili mom priključenju temi.
Mislim da je tendencija jednostavnog iznošenja svojih viđenja ili spoznaja mnogo bolja od naduravanja suprotstavljenih stavova.
To će biti mnogo manje zamorno čitaocu koga zanima sama tema, i kome će možda ono što se iznese pomoći da formira sopstveno mišljenje ili potaći da traga za njim.

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 181 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7 ... 10  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]