banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 24 Jun 2025, 15:37

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 134 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7  Sledeća
Autoru Poruka
PostPoslato: 18 Sep 2009, 14:57 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Pridružio se: 23 Avg 2009, 17:44
Lokacija: Banja Luka - Jerusalem - pa opet Banja Luka i tako u krug...
Hristov je napisao:
Mislio je na to da skoro nema covjeka koji svece ne posmatra samo kao dio Hristovog tijela, kao kad bi gledao neciju ruku a bio svjestan tijela kome pripada ta ruka.

Ali to bi znacilo onda da mi slavimo Hrista na taj nacin, ali nisam uvjeren u to.

Druga zapovijed je tu veoma jasna. "Ne gradi sebi lika..." - šta tu ima više da se raspravlja?

Pobornici obožavanja ikona nemaju biblijsko uporište u svom stavu, nego se uglavnom pozivaju na tamo neka isfabrikovana predanja i koješta.

Vrh

PostPoslato: 18 Sep 2009, 15:08 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 03 Maj 2008, 10:50
Mislim da je glavni razlog zasto ljudi ne vide nista lose u tome je sto tumace Pismo na odredjeni nacin, npr. mozda razmisljaju ovom linijom: oni su sveci, ucinili su mnogo dobrog, i sve su to cinili zbog Hrista. Zasto bi onda Bog uopste imao nesto protiv toga sto obozavam njegove svece? Ali i Mojsije je bio njegov svetac a znamo sta je bilo kad Mojsije nije dao slavu Bogu kad je ucinio da voda potece. Kao da je Bog znao ljudska srca i koliko su sklona idolopoklonstvu pa je uvijek trazio da se slava da iskljucivo Njemu, tj da ljudi nikad ne traze oslonac u ljudima. U Izaiji se kaze, parafraziram: "Tesko onom ko se u covjeka uzda". I zasto najveca zapovijest u Pismu glasi: "Ljubi Boga svog svim srcem svojim, svim umom svojim i svom dusom svojom"? Kako cemo voljeti Boga kad ga ne znamo, a kako cemo ga znati kad najmanje vremena provodimo sa Njime?

The hell where youth and laughter go.

Vrh

Tema posta: Re: Hm...
PostPoslato: 20 Sep 2009, 11:32 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 18 Feb 2009, 21:46
DELETED je napisao:
DELETED

ikone niposto. Poslanik savs Muhammed je zabranio da ga crtaju iz bojazni da muslimani kasnije ne bi postali idolopoklonici kao neki...

Zabranjeno praviti ikakve likove... Ima i u zapovjedima to..

Vrh

PostPoslato: 20 Sep 2009, 19:06 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 12 Jul 2009, 15:28
Aurrora je napisao:
Svako od nas ima pravo na svoj izbor i svoju slobodnu volju. ISTINA JE SAMO JEDNA, a putevi koji do nje vode su mnogobrojni, za svakog drugačiji i posebni, već prema njegovoj mjeri koliko je Bog dao da se čuje i razumije. Kakvo bi to čovječanstvo bilo kada bi se svi isto odijevali, isto razmišljali, iste kuće gradili. Jednostavno nemoguće je. Meni ikone ne smetaju, one su mi nadahnuće i ohrabrenje da neko običan kao ja, ukoliko to umije i želi, može postradati za Boga i njegovu riječ. One su nada, da za nas obične smtrnike ipak ima izbavljenja. Isus je Bogočovjek, bezgriješno začet, za mene nedostižni san, strah da nemam dovoljno snage da svoj život ispravno vodim. A žitja svetitelja mi pružaju ohrabrenje da i ja u grijehu začeta imam nadu na izbavljenje, Ikone su podsjednik da i ja moram i mogu svoj život ispravno voditi.
Svake godine na dan Slave svoga svetitelja, moja porodica se podsjeti njegovog žitija i stradanja Gospoda radi... Sveto pismo je iznad svega, molitve su najvažnije, a ikone i žitija i stradanije svetitelja i Bogougodnih ljudi nada za sve smtrnike. Tako to ja vidim i takav to uticaj na mene ima. Npr. život Svete Petke, Prepodobne mati Angeline itd. su meni ohrabrenje kako sve nevolje i skušenja u životu trebam izdržati iako sam daleko, daleko od njih.
Na mene imaju pozitivan uticaj, mislim da sam i bolji i jači čovijek sa tim saznanjem. a mnogi se bave samo Svetim pismom, a sude u osuđuju, sebe i svoje spoznaje uzdižu... ISTINA JE JEDNA, A PUTEVI SPOZNAJE RAZLIČITU ZA SVAKOG OD NAS PREMA NJEGOVOJ MJERI i potrebi koje samo Bog zna... A Hrišćani ne smiju zaboraviti, da nemaju samo oni pravo na izbavljenje i da ne pripadaju samo oni Gospodu Bogu našem. Koliko je milijardi ljudi na Zemlji, a koliko ima Hrišćana? Koliko ima Kineza, Indijaca, itd? Rasprava o ikonama je besmislena. Sve što ljude pozitivno usmjerava putevima Bogospoznaje je dobro i korisno...

Vrh

PostPoslato: 21 Sep 2009, 05:50 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat

Pridružio se: 04 Maj 2009, 10:00
Ja sam u spc kupio isusovu sliku prije više od 10 god. I uramio je i stavio na zid, odnedavno pre par god. Mi je krivo i razmišljao sam da je spalim jer je ikona koju ne valja poštovati, međutim nešto me sprečava jer je prikaz isusa na njoj, stoga je kao neki svet predmet pa i danas stoji i ne znam dokle...

Jako me smeta termin ''celivanje'', može li tko o tom izričaju nešto reći....

Vrh

PostPoslato: 21 Sep 2009, 11:36 
Stara kuka
Stara kuka

Pridružio se: 21 Dec 2004, 20:02
Zeo je napisao:
Ja sam u spc kupio isusovu sliku prije više od 10 god. I uramio je i stavio na zid, odnedavno pre par god. Mi je krivo i razmišljao sam da je spalim jer je ikona koju ne valja poštovati, ...

Pa spali onda i svoju licnu kartu, i na njoj je lik/slika koji ne valja postovati, i pasos, i sliku majke, oca i sve ostale slike... . :roll:
Ne moras paliti, daj nekome...

Vrh

PostPoslato: 21 Sep 2009, 18:52 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat

Pridružio se: 04 Maj 2009, 10:00
e moje leonče
već sam jednom u životu upravo i spalio sve fotke kad mi se sve ogadilo, pa mi sad žao

Vrh

PostPoslato: 23 Sep 2009, 08:07 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 06 Dec 2006, 11:40
Zeo je napisao:

Jako me smeta termin ''celivanje'', može li tko o tom izričaju nešto reći....

Zašto te (ti) smeta termin "celivanje"?
To je starovremenski naziv, nastao od riječi "celov" (cjelov) što znači poljubac.
Celivanje (cjelivanje) - ljubljenje.

(dobro je dok se samo slike spaljuju, sve dok ne počnu i rođenu djecu spaljivati jer "napraviše sebi lika")
Degutantno i bezvezno.
Idite na početak teme, zašto bi se ponavljali, sve fino piše zašto i kako.

Vrh

PostPoslato: 03 Okt 2009, 17:46 
Veteran
Veteran

Pridružio se: 25 Jun 2007, 12:00
,,...Ne gradi sebi lik rezani niti kakvu sliku...''

Naravno da niko NE GRADI slike od bilo kojeg bića već ona padaju sa neba!!!
Zastanimo samo na ovim rečima..NE GRADI'' Da li je to jasna poruka?
Nemoj činiti-praviti slike ni od bića iz podzemlja niti od ljudi-svetaca na zemlji niti od vojske nebeske jer to Bog zabranjuje.
Ako ikone nisu deo idolopoklonstva onda možete i bez njih kaditi zidove pa stoga izbacite ih napolje kao suvišne jer i tako ništa ne predstavljaju.
Zašto Marijinoj slici klanjate i ljubite sliku?
Zar druga zapovest ne zabranjuje baš to? Ko kadi carici nebeskoj (Jer.7)

Dražite li malo boga?
Zar Bog nije u slici, kamenu ili drvetu...ako jeste onda je on tvar a ne tvorac.
Kome služite živom ili mrtvom? Tvari ili Tvorcu?

Da, to je samo mali znak pažnje pa kako Isus ne pokaza malo pažnje u pustinji pred sotonom?
Naše fotografije ne nosimo u crkvu da bi im se kadilo i da bi ih neko ljubio.
Ako i svoju sliku uramiš i klečiš pred njom obožavajući je praviš idola. Ko želi da razume razumeće.

Vrh

PostPoslato: 04 Okt 2009, 22:52 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat

Pridružio se: 03 Maj 2008, 17:38
Ja dugo nisam shvatao to oko ikona, takođe mi se činilo kao idolopoklonstvo - a u suštini izgleda da je vrlo jednostavno. Pitam vas sledeće - da li ste ikad poljubili sliku vama drage osobe? Da li ste je poljubili zbog obojenog komada papira ili zbog te osobe?

Vrh

PostPoslato: 05 Okt 2009, 09:21 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 14 Okt 2006, 01:07
Jesam (kad je jednom draga bila na dalekom putu :), pa bi molio ucesnike da mi kazu
dal' cu zbog toga u pakao zbog "krivicnog djela idolopoklonstva"?

Vrh

PostPoslato: 05 Okt 2009, 09:43 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 29 Sep 2006, 09:31
114_AhmeD je napisao:
DELETED je napisao:
DELETED

ikone niposto. Poslanik savs Muhammed je zabranio da ga crtaju iz bojazni da muslimani kasnije ne bi postali idolopoklonici kao neki...

Da,ali i pored zabrane crtanja,mnogi isticu bas njega,ispred svih ostalih ljudi,te ga smatraju najblizim stvoritelju. Njegovo ime ,kao i kod tebe,je na usnama mnogih muslimana,njegovim se primjerom povodi...
Takodje,ne bas davna dogadjanja oko karikatura s njegovim likom,pokazuju kakav bas on ima status kod vecine muslimana,tj pokazuje da je ipak on iznad ostalih,iako se kaze da smo svi jednaki? Zar nije tanka linija koja razdvaja poglede muslimana na njega i krscana na Isusa?

Ja licno smatram da je pojava idolopoklonstva,zelje za vodjom,idolom,duboko u ljudskoj prirodi i ma koliko se to pokusavalo poreci ili zabraniti,to ce nas jos dugo pratiti,jer geni su geni...

Da se pitalo većinu, još bismo bili na istom baobabu u Africi, jahali grane i krezavo se smijali onoj budali s vizijom što je sišla dolje, umislivši da može hodati na dvije noge i polugom zatući mamuta...

Vrh

PostPoslato: 05 Okt 2009, 17:44 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 18 Feb 2009, 21:46
ERROR je napisao:
114_AhmeD je napisao:
DELETED je napisao:
DELETED

Da,ali i pored zabrane crtanja,mnogi isticu bas njega,ispred svih ostalih ljudi,te ga smatraju najblizim stvoritelju. Njegovo ime ,kao i kod tebe,je na usnama mnogih muslimana,njegovim se primjerom povodi...
Takodje,ne bas davna dogadjanja oko karikatura s njegovim likom,pokazuju kakav bas on ima status kod vecine muslimana,tj pokazuje da je ipak on iznad ostalih,iako se kaze da smo svi jednaki? Zar nije tanka linija koja razdvaja poglede muslimana na njega i krscana na Isusa?

Ja licno smatram da je pojava idolopoklonstva,zelje za vodjom,idolom,duboko u ljudskoj prirodi i ma koliko se to pokusavalo poreci ili zabraniti,to ce nas jos dugo pratiti,jer geni su geni...

Muhammed je najodabranije biće božije i njegov miljenik, kao što je Abrahama bog uzeo za prijatelja a Isusa kao svog "duha"...

I sam Muhammed je rekao: poslioje smrti ne uzdizite me kao sto su krscani uzdigli Isaa sina Merjemina, recite Muhammed, Allahov ROB/sluga i poslanik...

Dakle, on nije nikakav svetac niti ikona niti idol nego obican covjek koga je Allah izabrao da dostavi ljudima objavu.
I svaki pravi musliman ga voli vise od samog sebe, zbog tog ce i srusiti sve sto postoji ako se uvrijedi poslanik a.s

Vrh

PostPoslato: 05 Okt 2009, 18:30 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat

Pridružio se: 09 Jan 2009, 19:22
Jamesdin Kurtovic je napisao:
Jesam (kad je jednom draga bila na dalekom putu :), pa bi molio ucesnike da mi kazu
dal' cu zbog toga u pakao zbog "krivicnog djela idolopoklonstva"?

dali si je nazivao svetom, molio za pomoc, molio da moli za pomoc i slicno sta?

Vrh

PostPoslato: 05 Okt 2009, 18:34 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat

Zadjite malo medju narod i pitajte obicnoga covjeka iz parohije, kako dozivljava svoju slavu, kako dozivljava ikone, a na kraju ga pitajte ko je bio Hristos i koje je njegovo djelo...ispitajte i dobicete odgovor na temu.

Bog na jednom mjestu rece da svoje slave nece dati drugome

Vrh

PostPoslato: 05 Okt 2009, 19:21 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat

Misdongarde je napisao:
Ja dugo nisam shvatao to oko ikona, takođe mi se činilo kao idolopoklonstvo - a u suštini izgleda da je vrlo jednostavno. Pitam vas sledeće - da li ste ikad poljubili sliku vama drage osobe? Da li ste je poljubili zbog obojenog komada papira ili zbog te osobe?

Zbog osobe naravno.
To znaci da ljubis ikonu zbog osobe koja je na ikoni.Poklanjas joj se i nazivas je svetom, molis za pomoc, zastitu i sve to u domu Bozijem...ne ne prijatelju to nema veze sa slikom drage osobe koju nekoliko puta u zivotu poljubimo.

Nadji mi mjesto u NZ gdje Bog, apostoli ili ko drugi ohrabruje na postovanje ikona, i molitve svetim Bozim ljudima , zivim ili mrtvima.
Mi se na svete ljude Bozije mozemo samo ugledati, na njihovo dobro zivljenje, na sta nas oni i pozivaju.

Ne zelim vrijedjati tudja osjecanja, ali ne zelim ni protiv svoje savjesti osvjedocene Svetim pismom kao glavnim autoritetom za nasu vjeru.

Licnog sam uvjerenja( a ne mora tako da bude), da ako neko postuje ikone u neznanju, jer je poucen tako, a uz to ispovjeda vjeru u Hrista i njegovo djelo, nece neminovno ici u pakao, ako je razgranicio da ne slavi ljuden nego Boga u njima(ukoliko je to moguce).Pitam se samo koliko je takvih?Ali sam siguran da Bog ne zeli ni to da se cini.
Jer ikone zauzimaju jako veliku ulogu u SPC, a sveto pismo o njima nista ne govori, nije li to cudno?

Vrh

PostPoslato: 05 Okt 2009, 19:39 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 12 Jul 2009, 15:28
Ikone slave svetitelje koji su postali svetitelji mnogo godina poslije raspeca, svetitelj nikako ne može biti iznad Hrista jer je on svojim životom proslavio Hrista. Nije bitan svetitelj imenom svojim nego životom svojim koji je dao za Isusa. Recimo Vasilije Ostroški, Sveta Petka itd... Njihove životne priče su fascinantne i ne vidim šta tu ima što me može odvući od Hrista, jer njihovo cijelo žitje je posvećeno Gospodu Bogu našem. Oni se tijekom svog života nikada nisu bavili sobom već Gospodom. Ja znam mnoge poznavaoce Svetog pisma, koji žive za njega, ali njihova duhovnost je vrlo neprijatna i čini mi se posledica nižeg koeficijenta inteligencije i visokog prisustva samoljublja. Ikonopis je specifičan vid umjetnosti, koji ikonopisci obavljaju na specifičan način, jer za vrijeme slikanja poste, mole se Bogu i žive Bogougodnim životom.

Vrh

PostPoslato: 05 Okt 2009, 19:46 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat

Aurrora je napisao:
Ikone slave svetitelje koji su postali svetitelji mnogo godina poslije raspeca, svetitelj nikako ne može biti iznad Hrista jer je on svojim životom proslavio Hrista. Nije bitan svetitelj imenom svojim nego životom svojim koji je dao za Isusa. Recimo Vasilije Ostroški, Sveta Petka itd... Njihove životne priče su fascinantne i ne vidim šta tu ima što me može odvući od Hrista, jer njihovo cijelo žitje je posvećeno Gospodu Bogu našem. Oni se tijekom svog života nikada nisu bavili sobom već Gospodom. Ja znam mnoge poznavaoce Svetog pisma, koji žive za njega, ali njihova duhovnost je vrlo neprijatna i čini mi se posledica nižeg koeficijenta inteligencije i visokog prisustva samoljublja. Ikonopis je specifičan vid umjetnosti, koji ikonopisci obavljaju na specifičan način, jer za vrijeme slikanja poste, mole se Bogu i žive Bogougodnim životom.

Poznajem i ja takve vjernike, kako ih opisa.Bog je sudija.
Sve sto ti napisa za svete bozije ljude podrzavam, ali ne podrzavam da im se molimo i da ljubimo njihove ikone, jer Sveto pismo nas tako ne uci.Uci nas da se ugledamo na njih.

Vrh

PostPoslato: 05 Okt 2009, 23:08 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Pridružio se: 23 Avg 2009, 17:44
Lokacija: Banja Luka - Jerusalem - pa opet Banja Luka i tako u krug...
Aurrora je napisao:

Divno. Ali zašto je potrebno da neko gleda u njihove likove, da im se klanja i da ih cjeliva? Da li trebamo očekivati da iz te izrezbarene drvenarije izađe neki plavičasti dim, čudesna eneergija, ili da ikona trepne okom i da progovori?

Vrh

PostPoslato: 05 Okt 2009, 23:48 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 21 Maj 2006, 19:12
Poštujem ikone, a pogotovo one čudotvorne, svaki ljudskih ruka djela što slave Gospoda Boga poštujem.
[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=fMZZNM0wtTQ[/youtube]

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 134 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]