banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 28 Jun 2025, 21:11

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 195 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7 ... 10  Sledeća
Autoru Poruka
 Tema posta:
PostPoslato: 24 Avg 2006, 11:32 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 13 Jun 2004, 00:25
hostler covjece, ti si svo brijeme bio jedan te isti lik, covjek koga je interesovalo dosta stvari, a to sto si radio bilo je obicno etiketiranje samog sebe. sad bih i ja bio budista jer sam citao neke knjige, bio bih ateista jer sam se pitao postoji li bog, bio bih satanista jer sam slusao dimmu borgir... ma daaaj.... nistam ni jedno od toga... kao ni ti... :drinking:

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 24 Avg 2006, 14:53 
Majstor
Majstor

Pridružio se: 23 Jan 2006, 17:58
Pozdrav svima!

Poistovjecivanje je bilo uzrok ratovima, jedan covjek se poistovjeti s budizmom i kaze: "Ja sam budista". Dodje neko i napadne budizam i ovaj se osjeca napadnut! i krene da ubija. Na kraju predje u kabaliste i sam napada budizam. Ako se ne poistovjecujes, tek onda znas ko si zaista, i znas da je sve sto nam dodje ruke samo barka da predjemo na drugu obalu. Kad dodjemo na drugu stranu rijeke, necemo sad uzeti barku pa tegliti vec je ostaviti iza sebe. Ako udjem npr. u neku stranku, zasto tako marljivo napadam sve druge stranke, zar nije svim strankama cilj prosperitet zemlje u svakom pogledu? Citavo vrijeme je u pitanju jedan ego-trip, mi svi svjesno stvaramo iluziju oko sebe i zivimo u njoj. Ali sve je to normalno za nas, ja ovdje za vecinu pricam besmislice, ali nije to do mene nego do onih koji nisu pogledali svijet drugacijim ocima.

Bozje zapovjedi nisu tu iz Bozjeg hira, one su putokaz, one nam sluze da prepoznamo onu bozansku iskru u nama, nas dom, zapovjedi su onome koji mrzi samo teret, one su nametanje, nesto za slabice, ali onaj koji ima ljubavi u sebi drzi te zapovjesti bez da je i svjestan da ih drzi, jer covjek koji ima ljubavi u sebi nece ubijati, krasti, lagati... Sto imam vise ljubavi u sebi, to vise prepoznajem da sam blize kuci, jer osjecam radost koja nema razloga. Mi ljudi smo kao beba koja izgubi svoju majku, ne zeli da se igra vise dok ne nadje majku, a kad je nadje, igra ponovo pricinjava radost, jer zna da je majka u blizini, sigurnost, zastita. Ljubav nije ljubav slabica, nego ljubav koja cini da svom najvecem neprijatelju u Vijetnamu spasavamo zivot svojim tijelom, koja cini da odbacujemo pistolj od sebe i stavljamo drveni pistolj u futrolu da osiguramo da necemo nikoga ubiti, pri tome rizikujuci da zavrsimo na vojnom sudu, i onda idemo u staljingradsku bitku. Ljubav me tjera da nikad ne kazem nekome "Kretenu", "idiote", da nikad ne kazem "NE". Kad osjecam ljubav u sebi, osjecam nadljudsku snagu u sebi, sposobnost da promijenim svijet i da sve ucinim boljim, da svoje bogatstvo ne mjerim time koliko sam uzeo nego koliko sam dao.
Ja sam prije uvijek govorio da Bog ne postoji, ali svaki put kad sam bio u bezizlaznoj situaciji, rekao sam u ocaju: "Boze, pomozi mi", bilo mi je pomognuto, ali sam to uvijek zaboravljao. Rekao sam sebi: "Nikad se necu promijeniti, NIKAD, treba ČUDO da se desi da se promijenim". Ali cudo se desilo, promijenio sam se, kad sam bio najveci neprijatelj Boga, desilo se cudo, a to ČUDO je Njegova LJUBAV koju sam doživio. Njegova Ljubav me je zauvijek promijenila, te Ljubavi se nikad ne bih odrekao.

"A on je nase boli ponio,
nase je bolesti na se uzeo". (Izaija, 53.4)

Zato Mu vjerujem, jer znam da živi, jer znam da sam svojom krivicom, svojim lazima, svojom okorjeloscu srca tjerao Boga od sebe. Odrekao sam Ga se hiljadu puta, On mene ni jedan jedini put!!! Kako sam samo sumnjicav bio, da sada barem trun sumnje imam da postoji, davno bih zatvorio Sveto Pismo po poslednji put, ali nisam ja taj koji je Njega nasao nego je on meni dosao, samo zato jer sam otvorio srce i odbacio svoje predrasude o bilo cemu. Tako se moj zivot promijenio moj brate kaspa, i to tek prije godinu dana.

Svi su ljudi manje-vise pristalice nekih religioznih pokreta, neko se nalazi u ovome neko u onome, nego kaze da Boga nema pa ode u budizam, neki drugi ode u hinduizam, neko ode u islam itd. Ali zar nije čudo jedno cinjenica da svi ti pokreti imaju jedno za cilj: LJUBAV! Ali mi smatramo to slaboscu pa bjezimo od toga, trazimo super-moci, da budemo jaki, govorimo kako ne pripadamo nikome da bi se osjecali elitnije, neko je glavna struja, neko je alternativac, ali mi smo nesto trece, gdje ima veoma malo njih, jer smo mi ipak nesto posebno, a sve samo da bi nahranili svoj ego. Ocrnjujemo ovo-ono, svako je budala i glup, jedino mi nismo, svako je ispranog mozga i ne odolimo da mu to kazemo, i kazemo da je zasluzio da mu to kazemo i da se ne kajemo, a istovremeno ignorisuci mizeriju u svojoj dusi dok to cinimo. Nas sistem vrijednosti se sastoji u tome koliko smo "vredniji" od drugih, koliko smo pokazali drugima da smo bolji od njih, vredjajuci, pljuvajuci, ubijajuci, kritikujuci sve moguce. A niko da promijeni taktiku, strategiju, da kaze: "Ajde da probam drugacije, ajde da preuzmem odgovornost za sve sto mislim, kazem i uradim". A za to ne moram biti niti slabic niti jak, samo moram biti iskren, a to moze svako.

VELIK JE GOSPOD U MOJIM OCIMA, BLAGO ONOM KO SE U GOSPODA UZDA!!!

Pozdrav svima!

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 25 Avg 2006, 07:24 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat

Pridružio se: 01 Apr 2003, 15:53
Samo da ne bude zabune:

Ni u jednom momentu nisam pomislio, niti mi je namjerra bila da kažem kako je Če loš čovjek ili nešto poput toga.
Sam je napisao da je mnogo mlađi od Hostlera koji je, kao i sam napisa, bio u ratu.
I ja vidim da je Če mlađahan i da se zalijeće u svojim izjavama, ali činjenica da je počesto na ovom forumu upućuje da ga ovdje nešto interesuje i da, kako je Micelijus napisao, nije siguran u svoje stavove. Jer da je siguran ne bi olako gubio strpljenje u diskusiji i ne bi se iznova ovamo vraćao ako smatra da je sve što se ovdje piše gluposti.
A kad je već u pitanju promjena u životu, slažem se sa Dakom da je ljubav Božija ta koja temeljito mijenja čovjeka i da je velika blagodat kad čovjek osjeti tu ljubav i toj ljubavi se prepusti...
Eto, i ja sam bio u ratu, i doživio svašta. Ali da nije bilo ljubavi o kojoj govorimo pitanje je, šta bi sa mnom bilo. I kad se tako nešto osjeti to je lični doživljaj kojeg se može s drugim podijeliti, o njemu pričati i slaviti Onoga od koga dolazi.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 25 Avg 2006, 08:43 
Početnik
Početnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 22 Avg 2006, 13:40
Kada sam pisao o mom zivotu imao sam u vidu ono sto je napisao Kaspa na pocetku ove teme. Da li je sve bilo bas kao sto sam napisao nije ni bitno. Pokusao sam da proizvedem odredjeni utisak a ne da se opisujem. Smatram da su sve trenutno postojece, prosle i buduce ideologije i religije uvijek u sluzbi interesa. Ukoliko imate interesa onda je ta ideologija ili religija za vas. Ukoliko ne, bjezite od toga.
Moze se zivjeti i bez cvrstog sistema vrijednosti da se na njega oslonis. Zivi po svom i za sebe. Ne zivi za narod, crkvu, drzavu,... Boga ja ne mogu opisati. Neki recimo kazu da je onaj Bog koga neki zovu i Jehova ustvari Demijurg koji je svijet stvorio iz zle namjere da mu se sluzi. Neki kazu da nase duse u smrti jede "orao", a da su nase emocije i u zivotu samo hrana za neke druge. Neki kazu da mi Boga ne mozemo spoznati, a neki da smo mi Bogovi. Ko je u pravu. Mene to sada nije briga. Neka jedni druge uvjeravaju praznim pricama i neka jedni drugima navode citate iz knjiga koje su sami napisali ili ih je neko napisao za njih.
................

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 25 Avg 2006, 08:48 
Majstor
Majstor

Života, ne znam da li je do zabune doslo zbog mog posta, ali ni na kraj pameti mi nije bilo da tebe ili bilo koga od vas ovdje ocrnjujem. Ako se neko nasao uvredjenim odmah brisem prethodni post. Ja sam se malo osvrnuo na odlican post od Pere Bombasa pa sam potom poceo da razmisljam o svemu sto je Bog ucinio za mene i onda osjetio zahvalnost i htio da slavim Boga.
Meni je interesantna cinjenica da sve i jedna poslanica svih apostola govori o ljubavi kao necem najuzvisenijem, i kad covjek malo razmisli, dodje do zakljucka da Bog nama porucuje: "preko bratske ljubavi cete me naci".
Dalje, interesantna cinjenica mi je da ljudi osudjuju zavodjenje naroda od strane crkve i na kraju uvijek, ama bas uvijek osudjuju Boga za to, a ne vide, jednostavno ne vide, da oni koji zavode nisu nista drugaciji od onih koji ne zavode i koji osudjuju crkvu zbog zavodjenja naroda, a koji istovremeno idu u rat i ubijaju nevin narod. Jer i jedni i drugi su ljudi, niti su zavodnici losiji sto zavode niti su oni koji ne zavode bolji sto ne zavode a rade mnostvo drugih zlocina. To znam po sebi, jer sam sam bio takav, a nikad nisam isao direktno Bogu, nego farizejima koji se nazivaju predstavnicima Boga a sami su najveci licemjeri. Ali tek kad sam shvatio da Bog ne treba posrednika ka meni, da se radi o Njegovom direktnom odnosu prema svakom pojedinom od nas, poceo sam da dozivljavam kakav je On zaista. Svako zeli da bude slobodan i zeli da se bori protiv autoriteta, i samim tim Boga kao najveceg autoriteta, a istovremeno osudjuje Boga zasto dopusta ratove koje izazivaju bas ti isti koji se bore protiv autoriteta. Mi se borimo protiv Boga jer mislimo da je Bog surovi autoritet, isto kao sto se borimo protiv pijanog oca koji svaki dan tuce majku. Ali samo zato sto ga ne poznamo, zato sto ga nismo upoznali kakav jeste, vec ga citavo vriijeme gledamo kao jednog bludnog fratra, inkvizitora, koljaca i sl.

Zelim sebi i svima nama da upoznamo krajnju Istinu i da nadjemo svoj dusevni mir, da vidimo gdje smo pogresili i da se pokajemo, da uvidimo da je svijet ovakav zato sto smo ga mi takvim ucinili, i da mi isto tako ovaj svijet mozemo da ucinimo boljim.

VELIK JE GOSPOD U MOJIM OCIMA, BLAGO ONOM KO SE U GOSPODA UZDA!!!

Pozdrav svima!

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 25 Avg 2006, 09:35 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat

Pridružio se: 01 Apr 2003, 15:53
Dak,
nema nikakve zabune. Meni sad nije jasno kako si ti zaključio da sam pomislio da ti bilo koga ocrnjuješ?
Daleko od toga. Ja sam samo htio da napomenem da ne mislim ništa loše o bilo kome, da se ne stvara pogrešna slika.
Sve je u redu!

Svako ti dobro!

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 25 Avg 2006, 09:45 
Majstor
Majstor

Pozdrav Života,

života je napisao:
Dak,
nema nikakve zabune. Meni sad nije jasno kako si ti zaključio da sam pomislio da ti bilo koga ocrnjuješ?

Pa posto je tvoj post uslijedio odmah poslije mog a zapoceo je recenicom "Da ne bude zabune", pa sam pomislio da si se osjecao prozvan nekim dijelom mog posta. Taman posla da tebe prozivam :-)

I tebi svako dobro!

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 15 Okt 2006, 18:55 
Početnik
Početnik

Pridružio se: 24 Feb 2006, 18:59
dragi prijatelji duhovnosti hvala vam sto ste se poceli javljati,ja sam u zadnje vrijeme odusevljen vasim p;rukama .bas mi je drago st; zajedno upoznajemo boga

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 15 Okt 2006, 19:11 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 14 Okt 2006, 01:07
Ако смијем да питам, драга браћо, да ли припадате Хришћанској Адвентистичкој Цркви?

Свако добро!

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 15 Okt 2006, 19:17 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 16 Jan 2006, 21:08
Smijem li ja da pitam tebe kakve to veze sa zivotom ima?

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 15 Okt 2006, 19:28 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Бавим се изучавањем филозофских система, религија и религијских заједница.
Можда од људи добијем информације из прве руке, то се зна показати као добар принцип за квалитетно упознавање неког погледа на свијет.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 15 Okt 2006, 22:02 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 28 Sep 2006, 16:11
Damaskin je napisao:
Ако смијем да питам, драга браћо, да ли припадате Хришћанској Адвентистичкој Цркви?

Свако добро!

Ovo sam i ja htio da ih pitam!

Jeste li vi subotari ili glumite lude gljive?

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 16 Okt 2006, 06:03 
Početnik
Početnik

kada se isus pojavio mnogi su se rasocarali ali je radost ta da je on govorio ko niko do tada, na gori na kojoj je govorio blazenstva vidjecete kome se on u stvari obraca i kolika je radost jevanceja i ne kategorisanja na takav nacin ljudi,

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 16 Okt 2006, 16:59 
Početnik
Početnik

da vam svima kazem iskreno ,danas sam se odusevio sto poznajem jednu djevojku, koja inace boliuje od djecije paralize,ono sto me odusevilo je to da je ona spremna u takvom stanju da ne misli o sebi vec da sluzi drugima.otac joj ne vidi a majka boluje od raka imaju primanja 41 km a tako je puna zivota puno cita i vjeruje u boga, a za druzenje nema je ravna

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 16 Okt 2006, 21:03 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Немојте схватити погрешно, питам са пуним поштовањем.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 17 Okt 2006, 06:01 
Početnik
Početnik

meni je drago sto se ti zanimas ya sve to onaj koji trazi taj ce sve sto mu je potrebno naci, nemj se naci uvrijedzenim ja vjerujem da si ti nasao ono sto je najbitnije , to je bog ,ljubav, postovanje prema drugima i slusanje sta drugi govore zato mi je drago sto mogu nesto da naucim od tebe

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 17 Okt 2006, 09:27 
Majstor
Majstor

Veliki pozdrav!

RSRPSKA je napisao:
Damaskin je napisao:

Свако добро!

Ovo sam i ja htio da ih pitam!

Jeste li vi subotari ili glumite lude gljive?

Bice da glumim lude gljive ;-) :-)

Ne znam na koga ste konkretno mislili kad ste to pitali, ali mene interesuje na osnovu cega ste zakljucili. Je li neko koristi odredjenu retoriku u svojim postovima koja je karakteristicna za adventiste ili...?

RSRPSKA, zbog cega mislis da neko glumi lude gljive, mozes li mi navesti citate iz postova koji su te najvise pogodili?

Pozdrav!

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 17 Okt 2006, 14:12 
DELETED

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 17 Okt 2006, 14:34 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 16 Jan 2006, 21:08
Izgleda da jedino ja jos nisam provalio da su ovde svi "sektasi"...

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 17 Okt 2006, 17:42 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 10 Jun 2006, 18:43
Greška vjeroučitelja je upravo to što djecu od malena uče netrpeljivosti prema nekim ljudima, a pogotovu da ne smiju čitati druge knjige. Valjda smo takva učenja prevazišli u srednjem vijeku, ili je možda bolje da se vratimo takvim idejama i spaljujemo sve za šta sveštenici kažu da je "jeres"!? Valjda obrazovan čovjek ne treba imati takvu podjelu šta smije čitati, šta ne. Treba bez ikakvih opterećenja proučiti sve što ga zanima, bez obzira je li neku knjigu napisao pravoslavac, budista ili bilo ko drugi, a ko je kako našao Boga to je njegova stvar.

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 195 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7 ... 10  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]