Sve vesti
Najvaznije
Najnovije
Komentari
Prijava za bilten vesti
INFO
Vesti
U fokusu
Moj ugao
Komentari
Galerija
Forum
Emisije
Stampa
Tema
Specijali
Dokumenti
Misljenja
Intervju
INTERNET PRETRAGA
B92 Info Pregled stampe
Kako su monahinje, prognane iz manastira Stjenik kod Cacka, na Kucajskim planinama podigle manastirski konak, ko im je pomogao i zasto, kako kazu, SPC vise nije pravoslavna
"Pravoslavlje ili smrt", to nije moto, to je cilj
Danas, 10. avgust 2005. | Dejan Radulovic
"Srpska pravoslavna crkva je potpisala uniju sa katolicima": Monahinje na Kucajskim planinama
Tamo gde na geografskoj karti u krugu od 50 kilometara gotovo da nema naseljenog mesta, u srcu Kucajskih planina na Mikuljskom kamenu podignut je konak manastira pravoslavnih monahinja koje su pre dve godine prognane iz manastira Stjenik nedaleko od Cacka, zato sto su prisle Grckoj starokalendarskoj crkvi. Pripadnike ove Crkve mnogi smatraju i nazivaju zilotima.
Jedanaest monahinja je utociste potrazilo daleko od civilizacije a izgradnju konaka su, kako kazu, pomogli vernici i ziloti sa Svete Gore.
Igumanija Efrosimija kaze da drugog izbora nije bilo. - Mi smo se ovde opredelili da dodemo trazeci mesto koje je najusamljenije u Srbiji jer nam je vladika zicki Hrizostom porucio da nigde ne pravimo manastir jer, kako je rekao, gde god da ga napravimo, on ce ga srusiti. Mi smo onda trazili neku varijantu gde mozemo da zivimo monaski, znaci da se posvetimo zivotu za koji smo se opredelili a da nikom ne smetamo i da nikog ne iritiramo. Iako smo prognane iz manastira Stjenik, nismo imale ideju da dizemo nekakvu revoluciju. Mi smo shvatile sta se desava i jednostavno smo se iskljucile da ne budemo deo celokupne prevare, jer mi smo tako i rekli Atanasiju (Jevticu) i vladici Hrizostomu - da ne zelimo da budemo deo izdaje, a ne da se sada nesto borimo sa njima. Ovde smo nasli mesto nakon dugog razmisljanja gde cemo i sta cemo, dakle dve godine od kad smo izbacene iz manastira. Sama izgradnja manastira je delo velike pomoci bozje i svetog Jovana Krstitelja i svetog dakona Avakuma i prvenstveno majke Bozije. Jer ovde podici manastir, gde u krugu od 50 kilometara levo i desno nema nikoga, struja ne postoji, voda je daleko, puta uopste nije bilo. Sve sto se izgradilo napravljeno je uz post, molitvu bez zapaljene cigarete, bez alkohola. Sve su gradili vernici i jedan izuzetan majstor iz Podgorca. Jedina osoba koja zivi u planini je gorstak koji je sticajem okolnosti imao svu potrebnu mehanizaciju. Novac su nam najvise slali monasi ziloti iz manastira Esfigmena sa Svete Gore. Mnogo nam znaci pomoc zilota iz Srbije jer svi koji postoje u Srbiji su dosli da nam pomognu. Ne mogu da ne pomenem duhovnika, oca Akakija, koji sve vodi i ciji autoritet nam je pomogao - kaze ona.
Prema njenim recima, sestrinsvo sebe smatra jedinim pravim pravoslavcima u Srbiji. - U Srpskoj crkvi, ne mogu da kazem da je pravoslavna, vise na zalost ne postoje niti Svete tajne niti Duh Sveti, zato ne mogu da kazem da je pravoslavna. To je zato sto su se oni opredelili za globalizaciju i ekumenizam, zato sto nece da izadu iz Svetskog saveta crkava, iako su to obecali. Zbog toga sto su se opredelili za tu politiku a ne za svetootacka predanja, smatram da ce u Srbiji biti sve vise zilota, a i da ce doci do velikih potresa u samoj Crkvi. To je osnovni razlog zbog cega oni nas negiraju. Oni znaju sta znace ziloti, da je to u stvari osnova za pravoslavlje.
Igumanija Efrosimija kaze da javnost u Srbiji jos uvek ne zna da je potpisan sporazum sa Rimokatolickom crkvom. - Pazite, jedan od osnovnih uslova da mi udemo u EU jeste uvodenje novog kalendara i dolazak pape, znaci zajednicka molitva sa katolicima. Srpska crkva je to potpisala, ja imam dokument gde su oni to sve potpisali, sto znaci da su potpisali uniju sa katolicima, znaci ono sto nije potpisano 1928. godine, a cemu se suprotstavio patrijarh Varnava koji je otrovan. Tako se na globalnom planu desava izdaja pravoslavne vere kakva nije bila u poslednjih 100 godina. Na zalost, obican narod nema vode i nikakvog uticaja na zvanicnu politiku SPC.
- Danas ne mozete da udete u crkvu koliko je naroda, ali je na zalost odstupio Duh Sveti zato sto je vrh izdao pravoslavlje i opredelio se za ekumenizam. To je najveca zabluda na koju su uhvaceni verni hriscani. Mi ocekujemo procvat pravoslavne vere nakon 50 godina komunizma, a u sustini dolazi vreme apostasije i kraja.
Iako su ziloti gradnju manastira zapoceli na imanju koje su kupili, po recima igumanije, bilo je velikih problema. - Nakon sto je iz Ministarstva vera pozvan ministar policije Jocic, ovde je dosla policija a zatim i gradevinska inspekcija sa nalogom da obustavimo gradnju. Kada su shvatili da u sred Bora Jehovini svedoci prave zgradu, a nama se ovde u divljini nalaze rusenje objekta, odlucili su da nam daju gradevinsku dozvolu. Pritisci su bili strasni. Na srecu i zahvaljujuci dobrim i mudrim ljudima, nastavili smo radove. Kada su ljudi u Boru shvatili da mi nismo nikakva sekta, stvari su se smirile - kaze igumanija.
Igumaniju zilota pitali smo kakav je njihov stav prema drugim religijama i verama. - Mi verujemo da druge religije, na zalost, nemaju blagodat i istinitost Duha Svetoga koji prebiva u pravoslavnoj crkvi i ne mozemo da ih priznamo kao ravnopravne crkve, ali apsolutno postujemo i volimo svakog coveka. Svako ko bi dosao u nas manastir, bilo da je koje vere, bio bi docekan sa ljubavlju, ali zajedno ne bismo mogli biti na molitvi ukoliko je inoslavan.
- Jeste, mi smo na neki nacin zeleli pravo monastvo i ovde smo ga pronasli, "Pravoslavlje ili smrt" nije moto, to je spasenje duse, a to je zapravo nas cilj - kaze monahinja Isahija.
|