banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 18 Jul 2025, 13:36

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 63 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3, 4
Autoru Poruka
 Tema posta:
PostPoslato: 11 Avg 2005, 20:17 
DELETED

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 11 Avg 2005, 23:06 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat

Pridružio se: 06 Dec 2003, 01:29
Micelijus je napisao:
Dženita,
Trenutno nemam namjeru da sa tobom ulazim u neke dublje rasprave, pogotovo što smo o mnogim stvarima već raspravljali na par tema na ovom podforumu, a i zbog nekih drugih stvari zbog kojih sam počeo gledati drugačije na svoje učešće na forumu, ali i na život i svoju ulogu u životu uopšte. Ali, pošto si me lijepo zamolila, samo bih te uputio da, ako iskreno želiš da shvatiš prividne proturiječnosti između Kurana i Svetog Pisma, najprije kreneš od prividnih proturiječnosti u samom Kuranu, od pitanja koje sam pomenuo na nekoj drugoj temi, od kojih je možda najzanimljivije ono o tome ko su ONI a ko je ON jer smo do sada valjda jasno ustanovili, na osnovu Kurana, da ONI nisu, niti mogu biti, niti poslanici niti Anđeli (Meleki) jer poslanici ne mogu slati sami sebe da odrade neki posao (zato se i zovu poslanici) niti Anđeli mogu negdje slati sami sebe, a Kuran svjedoči o tome da su ONI slali Meleke i poslanike, a te stihove sam ti već citirao pa ih ovde neću ponavljati. Kao što vjerovatno znaš, u Kuranu stoji da Meleki samo slušaju NJEGA ili NJIH i da Meleki ne znaju sve što zna ON i/ili ONI koji su stvorili Zemlju i sve što je na njoj.

30. A kada Gospodar tvoj reče melekima: "Ja ću na Zemlji namjesnika postaviti!" – oni rekoše: "Zar će Ti namjesnik biti onaj koji će na njoj nered činiti i krv prolijevati? A mi Tebe veličamo i hvalimo i, kako Tebi dolikuje, štujemo." On reče: "Ja znam ono što vi ne znate." (Al-Baqara (2) - Krava, 30 )

26. Mi smo stvorili Adema od ilovače, od blata ustajalog, (Al-Higr (15) - Ibrahim, 26 )

38. Mi smo stvorili nebesa i Zemlju i ono što je između njih – za šest vremenskih razdoblja, i nije Nas ophrvao nikakav umor. (Qaf (50) - Kaf, 38 )

Ako ti i "tumači" Kurana, koje očigledno slijepo slijediš, tvrdite da su ONI jednostavno Meleki (Anđeli), možeš li sama sebi (jer ne želim da meni išta objašnjavaš i da mi se pravdaš) da objasniš kako onda ti isti Meleki (Anđeli) postavljaju pitanje o namjesniku (čovjeku) na način na koji su postavili u gore citiranom stavku iz Kurana?

Ako se potrudiš da shvatiš samo ovu jednu stvar, mogla bi biti na odličnom putu da shvatiš i to zbog čega se u Svetom Pismu, na prvi pogled, o nekim stvarima govori različito nego u Kuranu, a ne zaboravi da je to samo jedna kap u moru onoga što mi još ni izbliza ne razumijemo što se tiče tih sfera. Zbog toga se u Kuranu i kaže da se svako treba truditi u onome što je njemu dato i da se treba takmičiti u dobru.

Zbog svega ovoga, ja bih samo rekao slijedeće:
Smatram da, sa stepenom svijesti i znanja koje trenutno posjedujemo, trebamo tražiti ono što je zajedničko u svim Svetim Spisima, svim Božijim objavama i svim vjerskim učenjima, trebamo se truditi u onome što je nama dato i u tome što više napredovati i to produbljivati, ali pokušati da shvatimo i ono što je dato drugima i tome pristupati otvoreno i bez predrasuda. Mislim da trebamo tražiti presjek, a ne razliku skupova. Možda će taj presjek u početku biti malen, skučen, ali ja vjerujem da ta skučenost presjeka kojeg vidimo ne dolazi niotkud drugo do iz trenutne skučenosti naših umova, svijesti i znanja, i mislim da se presjek počinje proširivati ka uniji skupova što nam se više otvaraju oči, što se više približavamo onome ka čemu smo pozvani, smatram da presjek i ne postoji, da postoji samo unija skupova koja sve skupove vraća u jedno, odakle su i proistekli.

Pošto sam već rekao i više nego što sam mislio, a i ovo do sad rečeno sumnjam da će iko ozbiljno shvatiti, ovde ću prekinuti. Dalja priča o ovim stvarima bi povlačila nadugo i naširoko diskutovanje i prepucavanje a, kako se do sada ispostavilo, bez nekih značajnijih efekata.

Mislim da je u današnjem vremenu razloge i opravdanja za mržnju i omalovažavanje lako naći, dok je razloge za ljubav malo teže otkriti u sebi i drugima. Zbog toga mislim da je dovoljno reći da bi trebali tražiti razloge za ljubav a ne za mržnju, izgovore za poštovanje a ne za omalovažavanje...

Ostavi se dokazivanja pogrešnosti tuđeg, utvrđuj ispravnost svoga. Svako će odgovarati za ono što je njemu dato i za ono u šta se kleo. Ostavi se riječi i dokaza ljudskih, slušaj riječi i znakove Božije. Brini se za "svoj dio" a Allah će se pobrinuti za sve ostalo, kao što je i pisano:

...A da je Allah htio, On bi vas sljedbenicima jedne vjere učinio, ali, On hoće da vas iskuša u onome što vam propisuje, zato se natječite ko će više dobra učiniti; Allahu ćete se svi vratiti, pa će vas On o onome u čemu ste se razilazili obavijestiti. (Al-Ma’ida (5) - Trpeza, 46-48 )

Bilo kako bilo, ovo je sve samo moje mišljenje i moje vjerovanje, a kao takvo, ne vjerujem da će išta bitnije promijeniti kod ikoga, a ja i ne očekujem bilo kakvu promjenu, jer kao što je pisano:

111. Kada bismo im meleke poslali, i kad bi im mrtvi progovorili, i kad bismo pred njih očigledno sve dokaze sabrali, - oni opet ne bi vjerovali, osim ako bi Allah htio, ali većina njih ne zna. (Al-An’-am (6) - Stoka, 111. )

Pozdrav Micelijus

Kao prvo hvala za tvoj iskreni post,razmislicu detaljno o ovome i detaljno svaku rijec(od vise prevodioca Kur`ana) razgledati.Pokusacu sama svojim skucenim umom da shvatim zasto u jednoj knjizi ima sina a u drugoj nema.i ko su to Oni a ko je ON.
Necu vise od nikoga traziti razjasnjenje,jer ga izgleda ne mogu naci dotle dok mi se Allah ne smiluje i ne ukaze na pravi put.A ako sam nekog omalovazila,trazim oprostenje,jer sam to sigurno nesvjesno ucinila.
Kako cu ja da mrzim,kada se bojim Allaha,a On mrznju zabranjuje?
Kako cu da mrzim nesto sto nije moje a ne cini mi nikakvo zlo?hm...
ali u svakom slucaju cu dobro ovo prouciti jer si mi to rekao dobronamjerno,sto je u ostalim i cilj vjernika da uputi lutalice.
Ako bih i bila zla,nebih ga smjela pociniti jer ja stvarno svim srcem strah prema Allahu i bojim se Njegove srdzbe.Mada,najpametijebi mi bilo da sam slijedila ajet iz Kur`ana koji upozorava da se mi vjernici ne raspravljamo o Njemu,jer to ne vodi nicemu,osim u grijeh.
Jos jednom hvala,i nadaj se da to sjeme urodi dobru,jer cu pokusati da dokucim tu bit,i da dobro proucim.
:D sve najbolje

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 12 Avg 2005, 10:03 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 24 Feb 2005, 17:48
Dzenita je napisao:
betiss je napisao:
Dzenita je napisao:
Pokornost Allahu je najvisi kapital koji imamo.A kad to izgubimo,onda smo bijednici i prosjaci.Onda smo gori od bilo koga ,cak i zivotinje postaju bolje i pametnije :D

I oni koji su pokorni Alahu umeju da se ponasaju gore od zivotinja...Npr Alkaida koja deluje sirom sveta

Hvala betiss

sad znamo i da smo zivotinjei ne samo to ...jos gori od njih.
Neka ti ovo sluzi na sopstvenu cast...samo cu te podsjetiti da nemaju svi muslimani nista s alkaidom,al su ipak pokorni Allahu!

Zasto ste ih onda ugostili u Bosni za vreme rata?
Nemoj da se ljutis

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 63 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3, 4

Sva vremena su u UTC [ DST ]