banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 24 Jun 2025, 22:32

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 734 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 27, 28, 29, 30, 31, 32, 33 ... 37  Sledeća
Autoru Poruka
 Tema posta: Re: Islam
PostPoslato: 02 Dec 2009, 23:13 
Stara kuka
Stara kuka

Pridružio se: 21 Dec 2004, 20:02
Ja stvarno ne razumijem... ako se meni zivi u atmosferi manastira i crkvi, onda cu i da idem tamo gdje tih isith ima, a ne da trazim od okoline da mi ona stvori tu atmosferu da bi se ja ugodno osjecala. Valjda se ja trebam prilagoditi sredini u kojoj zivim (i koju sam sama izabrala), a ne sredina meni. :-? Valjda je to logicno, ili?
I ne vidim uopste razlog zasto bi muslimani ista bojkotirali nakon ovog slucaja sa Svajcarskom, ima dovoljno dzamija, kome se moli u vjerskim ustanovama milsim da mu je i to dovoljno.
I ja ovdje gdje zivim nemam nijednog manastira pred nosom, pa sta...
Izvin'te, ali ne razumijem. Pokusavam, ali ne ide. :(

Vrh

PostPoslato: 03 Dec 2009, 19:12 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 18 Feb 2009, 21:46
Leona je napisao:
Ja stvarno ne razumijem... ako se meni zivi u atmosferi manastira i crkvi, onda cu i da idem tamo gdje tih isith ima, a ne da trazim od okoline da mi ona stvori tu atmosferu da bi se ja ugodno osjecala. Valjda se ja trebam prilagoditi sredini u kojoj zivim (i koju sam sama izabrala), a ne sredina meni. :-? Valjda je to logicno, ili?
I ne vidim uopste razlog zasto bi muslimani ista bojkotirali nakon ovog slucaja sa Svajcarskom, ima dovoljno dzamija, kome se moli u vjerskim ustanovama milsim da mu je i to dovoljno.

Nece se graditi dzamija iz furke, ko ima para na bacanje ?
Hoće li čovjek ići 300 km dalje u džamiju ?
Normalno da će praviti u svom mjestu ako ima potrebu.

A što ne idu tamo gdje im je ljepše ? Pa ljudi hoće istočni način života i zapadne pare :D

Vrh

PostPoslato: 03 Dec 2009, 20:59 
Stara kuka
Stara kuka

114_AhmeD je napisao:
Nece se graditi dzamija iz furke, ko ima para na bacanje ?
Hoće li čovjek ići 300 km dalje u džamiju ?

Ako necija vjera ovisi o crkvi ili dzamiji... nema od tog "vjernika" nista a od te vjere pogotovo. Mislim da u Evropi u hriscanskim zemljama ima dovoljno dzamija i "kuca za moljenje" (pogledaj samo DE) da se zadovolje potrebe vjernika i "vjernika". Kao sto rekoh, vjera je (prije svega ) u srcu! Kome je stalo do vjere, nece biti napast drugom.

Citiraj:
Normalno da će praviti u svom mjestu ako ima potrebu
.
Ko ce praviti? Svako za sebe ? Ili drzava za nekog ? Ili drzava da se prisili da pravi ?

Citiraj:
A što ne idu tamo gdje im je ljepše ? Pa ljudi hoće istočni način života i zapadne pare :D

E pa ne moze i jare i pare.

Vrh

PostPoslato: 04 Dec 2009, 02:54 
Majstor
Majstor

Pridružio se: 03 Jun 2004, 13:47
Leona je napisao:

Mozda bi se ti ljudi i vratili tamo odakle su da prije toga nisu protjerani sa ognjistva, kao sto je to slucaj sa muslimanima BiH. Uzmi BL, dzamije su bile vijekovima dok ih hriscani ne srusise u ratnom periodu. Kako bi se, po tebi, oni trebali prilagoditi toj novonastaloj situaciji: a) konvertirati se na hriscanstvo ili b) spasiti zivu glavu i sa dvije kese otici u izbjeglistvo? I ne radi se samo o izbjeglicama/ muslimanima iz Bosne, tu je i Afganistan, Iraq, Sudan, Somalia itd.
Po tvome ih vjerovatno treba strpati u neki logor ogradjen zicom i dozvoliti im minimalne uslove zivota odnosno odrzavanja na zivotu, te pritom se busati u prsa i govoreci: oni su dobro, zivi su, jedu.... Bijedna si.
Izvini, ali koliko god pokusavala i pravila se pametna i "subjektivna" neces skontati.
p.s. sreca pa si ti sama izabrala i imala priliku da biras gdje ces i kuda ces, na tome ti zavidi barem pola stanovnika ove nase jadne "demokratske" planete.

Vrh

PostPoslato: 04 Dec 2009, 13:07 
Stara kuka
Stara kuka

Neces vjerovati ali svi ovi Turci po Austriji i Njemackoj i Svajcarskoj su dosli d-o-b-r-o-v-o-lj-n-o u te zemlje. Niko ih nije tjerao na to. Dosli su za boljim zivotom, a neki su dosli da izive svoju zaostalu tradiciju jer to ne mogu tamo odakle su dosli, npr. Turska-umotavanje zena-sprovodjenje "starog zakona" (Turska-moderna zemlja). No opet je to na dobrovoljnoj bazi, niko ih nije tjerao motkom ili stapom ili puskom. I bice im lijepo dok god ne budu poturali pod nos i nametali svoju tradiciju i ostalo ljudima koji im omogucuju da solidno zive.

I o kakvom vracanju ti pricas... Vecina muslimana iz Bosne su isto dosli u AT kad i moj otac, tj. prije 35 godina kad je Juga cvjetala u raskosi... a ovi sto su dosli za vrijeme rata (i Srbi i Hrvati i Muslimani) pa curo, rat je stao, moze se svako vratiti svojoj kuci, ali naravno da nece, jer im je dobro ovde u slobodi. Pa neka, nemam ja nista protiv neka svako ide tamo gdje mu je bolje... Meni kad prigusti ( a ne fali jos mnogo ) ovde gdje jesam, vraticu se svojoj zemlji. A necu traziti od Svabe da mi da krompir ili papriku ili atmosferu mog sela.
Da, imam srecu sto sam se rodila van nasih prostora, wow... ali nigdje ne cvjeta cvijece dozivotno, pa tako ni vani. Kad u Austriji bude vise stranaca od Austrijanaca i kad se bude kebab servirao kao nacionalno Austrijsko jelo (a to ce uskoro ), ja odo kuci svojoj u domovinu moga djeda. Jadan samo Svabo, jer nema gdje otici.
Svakome je ravno do mora, neka ide gdje je kome volja. Neiskoristavajte samo ruku koja vas hrani.

Izvinte sto zvucim "pametno". Nije mi bila namjera. :D :P

Poslednji put menjao Leona dana 04 Dec 2009, 13:23, izmenjena 3 puta

Vrh

PostPoslato: 04 Dec 2009, 13:08 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Pridružio se: 01 Nov 2009, 21:36
Ja musliman nisam ........................ :D :D :D

Bio jednom jedan djecak, koji je zivio u jednoj staroj kuci u sumi.On je svaki dan isao da sakuplja lisce za svoju ovcu Kicu. I tako je on sakupljao i sakupljao, kada je sakupio otisao je na Tahiti da se okupa, jer je smrdijo. Umro je on.

Vrh

PostPoslato: 04 Dec 2009, 13:34 
Stara kuka
Stara kuka

Ako necija sloboda ovisi o minaretu ili dzamiji...onda ne znam. Preispitajte onda malo svoju vjeru.

Vrh

PostPoslato: 04 Dec 2009, 13:44 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Pridružio se: 24 Maj 2008, 19:37
Dust je napisao:
Leona je napisao:

Mozda bi se ti ljudi i vratili tamo odakle su da prije toga nisu protjerani sa ognjistva, kao sto je to slucaj sa muslimanima BiH. Uzmi BL, dzamije su bile vijekovima dok ih hriscani ne srusise u ratnom periodu. Kako bi se, po tebi, oni trebali prilagoditi toj novonastaloj situaciji: a) konvertirati se na hriscanstvo ili b) spasiti zivu glavu i sa dvije kese otici u izbjeglistvo? I ne radi se samo o izbjeglicama/ muslimanima iz Bosne, tu je i Afganistan, Iraq, Sudan, Somalia itd.
Po tvome ih vjerovatno treba strpati u neki logor ogradjen zicom i dozvoliti im minimalne uslove zivota odnosno odrzavanja na zivotu, te pritom se busati u prsa i govoreci: oni su dobro, zivi su, jedu.... Bijedna si.
Izvini, ali koliko god pokusavala i pravila se pametna i "subjektivna" neces skontati.
p.s. sreca pa si ti sama izabrala i imala priliku da biras gdje ces i kuda ces, na tome ti zavidi barem pola stanovnika ove nase jadne "demokratske" planete.

I ti nekoga zoves bijednim? Jao ironije.

"Anybody of average intelligence can think up a propaganda line to suit a particular situation. But the line will be of no value unless there exist the men and machinery to put it across." R. Marett, Through the Back Door (1968).

Vrh

PostPoslato: 04 Dec 2009, 14:05 
Stara kuka
Stara kuka

Pitate se zasto svijet ima strah ili ne-dobro misljenje o muslimanima...?! Zato sto muslimani sami sebe ukopavaju svojim ponasanjem. Jedan primjer.... Bivsi radni kolega od mog muza je musliman iz Cecenije, dosao je kao asilant u Austriju , a tamo je radio svasta sa Rusima i dosao je ovde da zivi normalno, dobio tu mogucnost ...i sta on radi... prica mom muzu "kako mu je samo zao sto jos nije imao mogucnosti da duze ostane dole i da pokolje jos Rusa!!!" i jos rece "... mi muslimani dali smo zavjet (nekome ili necemu? ) da radjamo sto vise djece da nas ima sto vise i da Islam jednog dana preuzme vladavinu nad svijetom ...!!!" Sam je rekao da ne radjaju djecu iz ljubavi nego iz razloga/koristi. :-? Zar na takav nacin da se siri vjera??? I taj isti covjek, svako vece posle posla hvali se mome muzu kako ide ljubavnici, a zena ga ceka kod kuce umotana, ne smije ni pitati gdje je bio citavu noc, dok jedno diejete ljulja u kolijevci a drugo u stomaku... I taj isti covjek cita Kuran i klanja 5 puta na dan i posti ... !!! Kako je moguce da takav covjek zastrani, takav vjernik? Sta cita u Kuranu kad se tako ponasa? Kome se moli, sto klanja, sto posti?? I on nije jedini ... takvih sam se nagldala i nacula za svog zivota. I takvim ljudima se omogucuje da solidno zive, i upravo takvi ljudi nemaju pametnija posla nego da traze jos svoja neka prava i pokusavaju na sve moguce nacine da Islamizuju zemlju koja ih hrani. To je za mene bijedno.
I nemojte mi sad " na osnovu jednog covjeka donosis zakljucak kakva je koja vjera...".. nije on ni jedini a ni prvi ni poslednji koji tako razmislja i koji se tako ponasa. Meni ne treba ni tv ni novine da vidim kakav je ko. Dovoljno da izadjem na ulicu.

Vrh

PostPoslato: 04 Dec 2009, 20:29 
Majstor
Majstor

http://www.thedailyshow.com/watch/thu-d ... witzerland

Vrh

PostPoslato: 04 Dec 2009, 21:09 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 03 Maj 2008, 10:50
Dust, hvala za link, evo odlicnog komentara sa tog linka:

Citiraj:
Hi, I love your show but I felt that last night you went too far talking about the swiss vote on
the minarets. Learn more about the rise of islam radicalism in Europe before you talk and look
at the situation in the Detroit area and other places in the States , you would find the same
reaction from the local people where mosques are being built. This is a very sensitive issue and
one has to be careful not to judge without knowing what the situation is really like. I don't think
Swiss are fascists. The same thing about the burka being forbidden in France. Those countries
have fought for years for the separation of state and church.

--------------------

Hi, volim tvoj show ali mislim da si sinoc otisao malo predaleko sa pricom o glasanju za zabranu
minareta. Raspitaj se vise o porastu islamskog radikalizma u Evropi prije nego progovoris o tome
i pogledaj situaciju u Detroitu i na drugim mjestima u SAD, naci ces istu reakciju lokalnih gradjana
gdje su dzamije. Ovo je veoma senzibilno pitanje i treba biti oprezan prije nego se donosi sud bez
poznavanja stvarne situacije. Ne vjerujem da su Svicarci fasisti. Ista stvar kad je u pitanju zabrana
burke u Francuskoj. Te zemlje su se borile godinama za odvajanje drzave od crkve.

The hell where youth and laughter go.

Vrh

PostPoslato: 04 Dec 2009, 21:19 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Senzacionalisticke gluposti. Ljudi zaboravljaju da u Svajcarskoj postoji oko 200 dzamija (od kojih samo 4 imaju minarete)- jaka stvar, prvobitne dzamije nisu nikada ni imale minarete niti su minareti potrebni za praktikovanje religije.

"Anybody of average intelligence can think up a propaganda line to suit a particular situation. But the line will be of no value unless there exist the men and machinery to put it across." R. Marett, Through the Back Door (1968).

Vrh

PostPoslato: 04 Dec 2009, 21:53 
Majstor
Majstor

Ti si i da se poruse dzamije (ko i prije 15-tak godina). Ebo to, neka se mole kod kuce (i po mogucnosti neka ne izlaze iz kuce ).

Vrh

PostPoslato: 04 Dec 2009, 21:58 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 23 Dec 2006, 18:50
Ja recimo osudjujem sto su rusene dzamije. Stvarno je vladao varvarizam i losa vlast u to vrijeme i oni koji su to radili su u Hagu. Ali mislim da trebamo zaboraviti proslost i okrenuti se napretku umjesto religijama koje zavadjaju. I praktikovati religiju bez spoljasnjih obiljezja i gradjevina, religiju dobrote i istinske poboznosti.

Filozofija...

Vrh

PostPoslato: 04 Dec 2009, 22:00 
Majstor
Majstor

Upravo to, ali SVI podjednako.

Vrh

PostPoslato: 04 Dec 2009, 22:19 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Dust je napisao:
Ti si i da se poruse dzamije (ko i prije 15-tak godina). Ebo to, neka se mole kod kuce (i po mogucnosti neka ne izlaze iz kuce ).

Ti si da se napravi drvena podmornica dugacka 800m a siroka 400m.

Vrh

PostPoslato: 04 Dec 2009, 22:33 
Stara kuka
Stara kuka

Nisam ja za pravljenje crkvi u S.Arabiji. Ono gore je samo bilo kontrapitanje na tvoj smijesni post.
Gdje ce oni napraviti tamo crkvu kad ne smijes ni Bibliju nositi u ruci a da ne budes kaznjen. Ili prekrstiti se, ili nositi krst... O propovijedanju da ne pricam.
Ima dosta dzamija na hriscanskom tlu (cak i na "svetim mjestima" ), a S. Arabija se jos nije opametila niti im je srce omeksalo sto se tice tog njihovog zakona zabrane za hriscane. To samo pokazuje koliko su (ne)tolerantni i koliko cijene tudje.

No nebitno... gradjevine tamo-vamo. Da gradimo i njegujemo nasa srca i duse kao sto to radimo sa gradjevinama, ovaj svijet bi izgledao mnogo drugacije.

Vrh

PostPoslato: 04 Dec 2009, 22:43 
Stara kuka
Stara kuka

Moze li neko objasniti zasta u S.Arabiji (a vjerovatno i u drugim arapskim zemljama) postoje "Mutawas"-Religijska policija koja ljude tjera da se mole?

Iskreno, ja uopste nebi ni htjela zivjeti u takvoj zemlji, pa da mi naprave 1000 crkvi. Neka im, hvala im.

Vrh

PostPoslato: 05 Dec 2009, 00:15 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 18 Apr 2004, 23:41
Ne zvucis narocito pametno ( bez namjere da te uvrijedim ) @Leona. Izvlacis primjer vjerovatno neobrazovanog i sigurno neosvijestenog Cecena, a primjera religijskog fanatizma imas i u vlastitoj zajednici, ukljucujuci i ovaj forum. Sve sto u sustini cinis je da oslikavas bogatstvo vlastitih predrasuda prema muslimanima ( a ocigledno je da ni te o kojima pricas ne poznajes ), nego ih samo posmatras ocima punim jeda. Jer da slucajno poznajes te ljude o kojima u negativnom kontekstu pises na forumu, primijetila bi da veoma cesto kultura oslikava neku zajednicu vise i znacajnije nego religija.

Iduci tom analogijom kada su van primarne zajednice blizi su po shvatanjima Indijac i Pakistanac, nego Pakistanac i Tunizanin npr, Jevrej sa Bliskog Istoka i Palestinac ( po dolazi do na prvi pogled paradoksalnih, ali sustinski razumljivih situacija ) da u jevrejskim restoranima na Zapadu rade Palestinci, da se druze i prijateljuju Turci i Jevreji, da je Somalijka bliza Zimbabveanki u nekim aspektima nego Marokanki i tako dalje i tome slicno. O nasim ljudima koji se bez problema i besmislene price o nacionalizmima druze ne treba ni govoriti ( izuzeci postoje u svemu i vjerujem da si jedan od njih, jer mi djelujes kao osoba koja se prema drugom covjeku odnosi na osnovu njegovog imena i nacionalnog porijekla, a ne njegovih karakteristika kao ljudskog bica ).

I sve to cinis iz pozicije hriscanke koja vjeruje da su svi ljudi potekli od pracovjeka Adama i prazene Eve. Ali iz tvojih postova je vise nego ocigledno da neke ljude ( u ovom slucaju konkretno muslimane ) smatras nizim od sebe. Na osnovu cega si dosla do zakljucka da si iznad bilo kojeg covjeka i bilo kojeg muslimana ?

Uz to, da se desi da se u predominantno muslimanskoj sredini referendumom odluci da se crkvama ukinu zvonici, i ti i tebi slicni ljudi na ovom forumu bi zapjenili od price o primitivizmu istih. Ali naravno za tebe nije primitivno sto bi Svicarci mijenjali izgled dzamija koje kao takve postoje skoro 1500 godina ?

Toliko o duplim standardima.

Ma liberté

Vrh

PostPoslato: 05 Dec 2009, 00:51 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 18 Apr 2004, 23:41
Hristov je napisao:
Navescu nekoliko primjera: u gradu u
kojem ja zivim, prije par godina se pokrenula inicijativa da se u samom centru grada jedna ulica nazove Mala Ankara, Turci zahtijevali. Kad je bilo odbijeno
krenuli oni da protestuju. Na kraju je taj slucaj dospio do parlamenta i htjeli su uskratiti i druge pogodnosti koje Turci kao najveca manjina imaju. Dalje:
cim se desi neki delikt i dospije u novine, vjerovatnoca da je to uradio Turcin, neki azilant iz islamskih zemalja, Albanac ili Jugo je 95%.

:-?

Svi Turci na Zapadu su ekonomski azilanti, znaci tu dolaze da zive najsiromasniji i najneobrazovaniji. Jos ako su getoizirani od strane sistema u kom zive, prva generacija ima minimalne sanse da se otrgne iz siromastva iz koga je pokusala pobjeci. Ovo o cemu pises apsolutno nije religijski nego socioloski problem, koji se da analizirati na primjeru prve generacije Crnaca na Zapadu ( ciju vecinu cine pripadnici kriscanstva iz Srednje Amerike i Afrike, a ne Islama ). Svakodnevno citam novine i nisam primijetila da Turci prednjace u kriminalu, a kad su u pitanju pripadnici ex-jugoslovenskih nacija tu su dominantni Albanci - ponovo zbog siromastva ( i trenda slanja izuzetno mladih osoba na Zapad koje se onda cesto bave kriminalnim aktivnostima ), a ne zbog toga sto su Albanci kriminogeniji od drugih. Institucija porodice i porodicnih vrijednosti se sad-zasad sacuvala kod Bosanaca, tako da ih gotovo nema u svijetu kriminala ( odnosno kad pricamo o kriminalu, radi se o izolovanim slucajevima ) .

Citiraj:
U pojedine kafice i diskoteke su upravo tim grupacijama zabranjeni
ulasci, zbog izrazito nasilnog ponasanja (meni je takodjer zabranjen ulaz).

Zbog cega je tebi zabranjen ulaz ? Nije valjda da si nasilan ?

Citiraj:
Znas li koliko puta sam se ja crvenio kad sam dolazio na posao ovdje zbog nasih sunarodnjaka?

Ocigledno ne pricamo o istim sunarodnjacima, jer se ja nisam NIKAD zastidjela svojih sunarodnjaka. Svi koje poznajem rade i uspjeli su u svom fahu ( ma sta da je to ).

Ma liberté

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 734 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 27, 28, 29, 30, 31, 32, 33 ... 37  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]