Dakle Avinoam1 i dalje ostaje moje pitanje :" U islamu je smrtna kazna i za napustanje vjere, a sad ti vidi u historiji koliko se to puta desilo, zatim koji su to ljudi ako mozes nabrojati bar 1 slucaj, zatim vidi da li je covjeku sudjeno (procesno pravo), zatim vidi kad je smrtna kazna za napustanje vjere zadnji put izvrsena, narocito mi navede koji je musliman presao na hriscanstvo pa bio ubijen od strane vlasti????"
Zadovoljicu se i s imenom makar jednog mucenika.
Citiraj:
Ne znam da li postoje naucni dokazi za tvrdnju da smrtna kazna zastrasuje buduce pocinitelje ubistava i silovanja. Tolike su zemlje sirom svijeta u svojim istorijama imale smrtnu kaznu pa bi covjek pomislio da bi se vec jednom do danas morao iskorjeniti svaki kriminal. Cinjenica ipak jeste da ubistva i ostala zlodjela i nadalje postoje i da niko nije zastrasen smrtnom kaznom.
Prvo smrtnu kaznu gledas kao ateisti evoluciju.
Zatim, jedna serijatska zemlja bi bila dovoljan primjer, i smanjenja zastrasivanja, i smanjenja stope kriminala, i ubistva. Hajd statisticki da vidimo broj sveg tog u krscanskoj Evropi i u razvijenoj islamskoj zemlji kojoj je ustav Kur'an.
Sto se tice broja kriminalaca, pa molim te lijepo, prebroj zatvorenike u krscanskoj Evropi a narocito u Americi, ukupan broj bi mogao da naseli Irsku.
Analogija rijesavanja kriminala smrtnom kaznom ti ne stoji jer vidi u Evropi imamo masu policije i policijskih sluzbenika, a kriminala nikad vise.
Nije fora u smrtnoj kazni koliko u jekinu....a sta je jekin??? e to je druga stvar.
Citiraj:
radi se o tome da u islamu uopste postoji smrtna kazna (ili barem prijetnja smrtnom kaznom) koja je teoloski podkrijepljena. Radi se o slobodi covjekovog izbora! O slobodnoj volji! Ne razumijem zasto jedan musliman is Saudijske Arabije, Katra, Jemena, Afganistana, Sudana, Somalije, itd mora zivjeti pod strahom i prijetnjom ako svojim razmisljanjem dodje do zakljucka da Islam nije prava religija i da vise ne zeli da bude musliman? Naravno da njegovoj familiji ili zajednici u kojoj zivi moze da bude iskreno zao zbog toga i da je razumljivo ako bi pokusali da ga ‘zadrze u vjeri’. Ali zasto se njegova odluka ne moze postovati nego se mora stavljati pod pritisak smrtne kazne? Ja u tome ne vidim nikakvu logiku, da covjeku prijetim ubistvom ako ima drugaciji stav od moga. Za mene je to nenormalno, i da tako nesto danas postoji u Hriscanstvu isto bi protv toga ustao i govorio.
Opet jednodimenzionlani pristup.
Ajmo redom.
Smrtna kazna postoji, ti je ne prihvatas iako je u Bibliji isto tako recimo
U gradovima onih naroda koje ti Jahve, Bog tvoj, preda u baštinu ništa ne ostavljaj na životu, nego ih udari 'heremom' – kletim uništenjem: Hetite i Amorejce, Kanaance i Perižane, Hivijce i Jebusejce, kako ti je Jahve, Bog tvoj, naredio.« Ponovljeni zakon 20,16-17, i:
«Zato idi i pobij Amalika, i zatri kao prokleto sve što god ima; ne žali ga, nego pobij i ljude, i žene, i djecu, i šta je na sisi, i volove, i ovce, i kamile, i magarce.» 1. Samuelova 15,3.
Ovdje se govori o genocidu.
I ko gore naredjuje ubistvo??? Bog. Jahve.
Dakle pitanje je jasno. Da li se ti odrices gornjih izjava i smatras da je YHWH bio pregurb, brutalan i da to nije YHWH u kojeg ti vjerujes???
...i sta je na sisi...dakle djete...kome je ono krivo???? Da li protestiras protiv tog.
Jer vidis ako kazes DA, kao sto si rekao ( a pokusao sam ti objasniti da se nalazis na liniji) podrazumjeva onda nista drugo nego to da Bog nije bio u pravu (u krscanstvu) povodom gornje naredbe. Mozes li to sebi priustiti da kazes???
Sad se vratimo na smrtnu kaznu u Islamu, konkretno na onu koja se odnosi na prestup protiv Boga, promjenu vjere, izlasku iz vjere, napustanje vjere.
Da li si procitao i jedno djelo na temu tekfira?
Znas li propis tekfira?
Znas li proces?
Znas li da su se tresli dvorci vrata halifa i sultana zbog ovog pitanja?
Islam se ne cita iz 1001 noci, Alibabe i 40 razbojnika niti Disniyeve serije Aladin.
Ja bih prvo poceo s ajetom: "O vi koji ste povjerovali,ako vam dođe neki fasiq sa nekom viješću,dobro je provjerite,da u neznanju nekome zlo ne učinite,pa da se zbog onoga što ste učinili kajete." (Prevod značenja, Al-Huqurat 6)
Nego koji ono ajet eksplicitno navodi smrtnu kaznu za otpadnistvo??? Kad mi navedes ime onog koji je ubijen a presao je na krscanstvo molim te navedi mi i ajet.
Citiraj:
U afganistanu je bio poznat slucaj covjeka koga je na kraju krajeva Karzai spasio smrti nakon velikog internacionalnog pritiska
O tom covjeku je serijatski sud rekao da je mentalno neuravnotezen. S toga ga nije spasio nikakav Karzai, nego je stav serijata da ukoliko je neko lud na njemu se smrtna kazna ne moze izreci. Upsss..
Citiraj:
Ja sam nezadovoljan vasim manjkom samo-kritike i vasim radikalnim stavovima koji su ocigledni u cijelom islamskom svijetu 21. vijeka.
Vidis probaj osim lokalne TV i CNN-a pokusati gledati koji put i Al-Dzeziru ako ne razumijes arpaski ima i na engleskom. Samokritiku islamskog drustva ces naci na svakoj stranici neta, cak i od nas forumasa ovdje na ovom forumu, ali kritiku Kur'ana....e to je lukzus koji si ne mozemo priustiti.
Nisam ti kriv sto dizes glas protiv Biblije i krscanstva, a istovremeno okrivljeujes druge sto to isto ne ucine...tanka crvena linija...sjecas se.
Citiraj:
Ne postoji teoretska sansa da to covjeku govoris o Bogu ljubavi i Bogu koji je covjeka stvorio sa slobodnom voljom a da istovremeno covjeku prijetis ubistvom ako on tome Bogu ne uzvrati ljubav. Totalno apsurdno!
Ajet bitte....ajet.
A ako te interesuje tema kadera i kadaa...otvori je, jer to je duboko more.
Citiraj:
Radi se o mom licnom shvatanju da je Bog jedan te isti ALI da se njegove metode i njegovi pristupi covjecanstvu mjenjau tokom istorije. Iz toga razloga odredjene odredbe i pravila koja su vazila sa stare Jevreje, vazile su za jednu odredjenu grupu i u jedno odredjeno vrijeme i ne mogu se prenositi 1:1 u danasnjicu! A posto je Biblija pisana u razdoblju od odprilike 1500 godina, u njoj se jasno moze vidjeti kako je kroz istoriju covjecanstva Bog mjenjao taktiku, nacin na koji se on sam objavljivao narodu, nacin na koji su proroci objavljivali Bozje istine, itd.
Tako ti tumacis Bibliju buduci da polazis od tacke da je Biblija stvorena plus to sve gledas lupom kvantne fizike i 4. dimenzije (prostor vrijeme)...
Mi prvo kazemo da Kur'an nije stvoren, a sve sto nije stvoreno je vjecno, a nesto sto je vjecno ne moze biti mjenjano niti prilagodjavano, ne moze se brisati niti ijedan harf jer je vjecan, a vjecnost ne podlijeze kretanju, mjenjanju...
dalje bi rekli akida ostala,a odredjeni aspekti fikha se mjenjali, podvalcim odredjeni, plus u pitanju je svih 5 ili vise dimenzija ali se niti ijedna ne smije i ne protivi postulatima akide i fikha...shvatas.
Citiraj:
Stav Biblije je da je spasenje svima ponudjeno kao dar! To je jedan poklon koji Bog covjeku daje a covjek mora odluciti da li on spasenje zeli ili ne. Bog je covjeku dao zivot i on jednostavno stavlja na raspolaganje izbor- 'ako zelis zivjeti sa Bogom u vjecnosti, onda ga prihvati. Ako mislis da to nije za tebe, nema problema, tvoj slobodan izbor, samo molim te shvati da cu jednoga dana morati da te izbrisem iz eksistencije'. Eto ja mislim da je to fer.
...."da cu morati jednog dana da te izbrisem iz egzistencije..."- znaci covjek ce jednostavno nestati, a sta cemo s paklom, a sta cemo s okajavanjem grijeha, a sta cemo s ubicama, silovateljima, prevarantima, i inim raznim prijestupnicima...oni ce jednostavno nestati....mislim da to nije stav Biblije i mislim da to ne bi bilo fer....prema zrtvama zar ne???
U narodu bi bar rekli "vrati koko sto si pozobala".
Citiraj:
univerzalno pravilo, da se proganja i ubija za svu vjecnost onaj koji ne vjeruje u YHWH.
U Islamu ne postoji pravilo koje kaze da se ljudi ubijaju zbog toga sto ne vjeruju u Allaha s.w.t., postoji nesto sto se zove tefsir Kur'ana i tefsir pojedinih ajeta.
Citiraj:
Meni smetaju fundamentalisti i ekstremisti svih religija! A trenutno, i kazem namjerno trenutno (znaci u poslednjih nekoliko godina i decenija) ispada da najekstremnije ispoljvanje religije dolazi od strane muslimana, i samo zbog toga je kritikujem Islam.
Dakle posto su muslimani po tebi zauzeli prvo mjesto u svijetu po svim negativnostima, valja kazati prvo da ne postoji u civilnom drustvu u kojem ti obitavas i s kojim se tako lijepo busas u prsa nesto sto se zove KOLEKTIVNA KRIVNJA...ali to cemo ostaviti po strani (namjerno) jer smatram da si iskompleksiran i nerealna osoba koja u stvari za postojece probleme krivi drustvo a nikako sebe i da bi puno lakse bilo promjeniti 1,5 milijardi ljudi nego jednog covjeka.
S druge strane da se primjetiti kako branis (namjerno) stavove o masovnom ubijanju koje je spomenuto u Bibliji i smatras da se to desilo jednom davno nekoj bebi na sisi, koja nije bila krscanin i pa zbog toga o tome ne treba i brinuti jer ipak ubiti jednog za tebe je katastrofa a ubiti milione za tebe je opravdano...ili kako ti ono kazes u odredjenom vremenu nekad davno je bilo o.k.
Vidis u Islamu nema ubijanja djeteta na sisi niti nekad davno niti nekad u buducnosti, jer je to zlocin, a posto je Kur'an oduvjek i zauvjek a Allah s.w.t. Milosni i Samilosni ja ne vjerujem da je ikad to naredio cak i u tvojoj Bibliji jer Bog ne laze kad kaze...."ko ubije jednog nedužnog čovjeka kao da je ubio sve ljude na svijetu...." -to je Kur'anska (namjerno kazem) islamsko-muslimanska maksima od pocetka postanka vremena pa do Sudnjeg Dana.
radikalizam, ekstremiza, terorizam....i svaki drugi izam....Islam can rule them all.