Japanese_rose je napisao:
114_AhmeD je napisao:
Ne moze ti niko pravilnik dati iz jednog razloga, a to je da se sve to opet vraća na čovjekov karakter kao I kod ovih bez brade. Sa kapicom I bradom imaš sufija koji su oprani mozgovi, kojeg pitaš đesi šta ima , on ti odgovori ono … ne znam ni ja gdje sam, allah zna.,..
Moze li bez vrijedjanja sufija ? Oni su Creme de la Creme - istinski duhovnjaci Islama. Moguce je da on tebi namjerno na taj nacin odgovara.
Citiraj:
a imaš I bradom gordih selefija. Ja ih donekle mogu prepoznati, teže je nemuslimanu al ok.. evo ti par samo
Hm, da, samo je problem sto zive u crno-bijelom svijetu. Islam je pun boja - citav spektar istih.Citiraj:
Izbjegavaj pričati puno sa zenom koja nosi hidžab, pozdravi I to je to, nikako nemoj pruzati ruku.
Ni ovo nije tacno. Sve zavisi od nivoa obrazovanosti pokrivene djevojke. Sto je obrazovanija, lakse ti je razgovarati s njom. Ovo za rukovanje je donekle u redu. Citiraj:
O braku:
Muslimanke se ne mogu udati za nemuslimane, taj brak nije kod Allaha validan, ne postoji ta opcija. Musliman se moze ozeniti zenama koje su ehl kitab/ sljedbenice knjige ( jevrejke ili krscanke ) s tim das u “vjernice” u smislu cednosti
Ovo je tacno. Citiraj:
da zive vjeru a ne ove danas rasgolisene dzahilke.
Ovako dodju Arapi na Zapad pa u svakoj "razgolisenoj dzahilki" vidi ili vizu za stalni boravak, ili seksualni objekat. Ono sto ti ne mozes da shvatis je da te "razgolisene" potjecu iz drugacije kulture, gdje razgolisenost ( bas kao i u BiH uostalom ) ne znaci nista drugo nego modni trend. Ti nemas pojma kakva je ona u sustini, ok ? Isto tako ima "pokrivenih" a utegnutih muslimanki, a marama im je maltene dio imidza i blage veze nema sa onim kako bi u sustini trebala izgledati. Citiraj:
Samo, preporucuje se muslimanu muslimanka jer ce ga ucvrstiti gdje treba I odvratiti od onog sto ne treba. Tesko je covjeku koji praktikuje islam da ozeni npr krscanku jer npr on hoce da ona siroku odjecu nosi, da ne pije alcohol, da nema muske prijatelje da se ne grli I to.. a to je njoj žešća stega… tako da izbjegavaju zeniti.
I ovo je individualna stvar, iako je u sustini istina.Citiraj:
Kod muslimana u kuci ( pravilno ) je da zene I muskarci sjede odvojeno, dakle da zene imaju svoju sobu, muskarci svoju, da se ne mjesaju… tako ako odes kod nekog budes li se druzio, neka te to ne cudi ni opterecava. Ne ulazi gdje su zene i prilikom ulaska I izlaska trazi dozvolu, pogotovo kod ulaska u kucu…
Kojih to muslimana ?
Jos nikada nisam bila u muslimanskoj kuci ni u Bosni niti vani u kojoj ovo pravilo. Bila sam u kucama muslimana u kojima se strogo drzi do vjere a sjedili smo svi u istoj sobi, ne bas jedno do drugog, ali u istoj prostoriji. Ni ja ne dopustam muskarcima da mi udju u kucu izuzev ako su sa svojom zenom, ali ako je sa zenom, sjedimo svi u jednoj sobi. Prije svih ostalih stvari. Shvati da nisi neko ko može neku recenziju davati jer nemaš ispravno znanje ? #1) ranije sufije su druga priča, bili su samo povučeni ima njih koji imaju novotarija u fikhu i oni prolaze, ali puno njih ima novotarija u temelju vjere i lupaju strašne stvari. Oni pobornici ibn Arebija su najgori. Da te zaboli glava , hinduska filozofija u islamu, veoma su bliski šijama.
#2) Nema veze obrazovanje nego iman žene, pogledaj karakter prvih generacija, oni su najbolji primjer
#3) ihtilat ( mješanje) je zabranjeno šerijatom: Ibnul Kajjim u, ‘Turuk hikemije’, 324-326, kaže:
“Otuda je na vladaru islamske zemlje obaveza da zabrani miješanje muškaraca sa ženama po pijacama, trgovima, konferencijama i slično. Imam - vladar države, snosi odgovornost u tom pogledu jer miješanje muškaraca i žena (ihtilat) predstavlja veliku smutnju. vVladar pravovjernih Omer ibn Hattab, radijallahu anhu, je za svoje vladavine zabranio ženama da idu putem kojjim hode ljudi kako se ne bi sa njima mješale na istom. Mogu ti 100mb predaje pisati.
#4) koga briga za arape, zašto ih spominješ ? U pitanju je Islam. I ima veze način oblačenja jer pokazuje ima li žena stid ili ne. Ako nema stida nije u redu sigurno.
#5) vrati se na #3 za ovo sa sjedenjem..